Početna » Limundo » Pobedili ste na aukciji – šta dalje?

Pobedili ste na aukciji – šta dalje?

Na Limundo se svakodnevno registruju novi članovi sa željom da nešto kupe i mi svakodnevno dobijamo pitanja u vezi sa kupovinom na Limundu.  U jednom od prethodnih postova pisali smo Kako kupovati na Limundu. U ovom postu ćemo proći kroz korake koje bi trebalo načiniti nakon što pobedite na aukciji.

Kada pobedite na nekoj aukciji, predmet koji ste kupili možete videti u delu Moj Limundo > Pobedio.

U Moj Limundo > Poruke > Primljene stići će poruka sa podacima prodavca.

 

Nakon toga bi trebalo da uradite sledeće:

1. Kontaktirajte prodavca

Javite se prodavcu u roku od 2 dana od kraja aukcije kako biste se dogovorili oko realizacije saradnje. Preoručujem vam da prodavca kontaktirate putem Limundo poruka. Najlakši način da to učinite jeste da poruku prodavcu uputite u odgovoru na poruku sa podacima prodavca.

2. Odaberite način slanja i plaćanja

U skladu sa načinima slanja i plaćanja koje je prodavac označio prilikom pokretanja aukcije, odaberite onaj koji vam najviše odgovara i o tome obavestite prodavca. Ako je bilo ponuđeno plaćanje Limundo cash-om, savetujem vam da odaberete taj način plaćanja.

Kako pokrenuti Limundo cash transakciju možete pogledati ovde. Vodite računa o rokovima, da se saradnja obavi na vreme. Nemojte tražiti od prodavca da predmet platite ili da vam predmet šalje na način koji nije bio ponuđen na aukciji, već poštujte uslove koje je prodavac naveo.

3. Plaćanje predmeta

Na osnovu toga koji način plaćanja ste odabrali, izvršite uplatu. Rok za uplatu je 6 dana od kraja aukcije. Kada uplatite novac, obavestite prodavca o tome i javite mu da vam pošalje predmet. Moj savet je da u poruci koju pošaljete članu, potvrdite na koju adresu da vam predmet pošalje kako bi sve bilo u redu.

4. Predmet je stigao

Kada vam predmet stigne, proverite da li je sa njim sve u redu. Ako ste zadovoljni predmetom, zahvalite se prodavcu na dobroj saradnji i ocenite ga pozitivnom ocenom. Prodavca ocenjujete u delu Moj Limundo > Pobedio > Oceni i to u roku od 30 dana od kraja aukcije. Ako postoji neki problem sa predmetom, obratite se prodavcu kako biste rešili nastalu situaciju. Uz malo dobre volje i dobru komunikaciju, svaki nesporazum se može rešiti.

U jednom od prethodnih postova pisala sam Kako da ocenite prodavca (a da to bude ispravno). Tu možete pronaći korisne informacije u vezi sa ocenjivanjem prodavca u nekim spornim situacijama. Takođe vam savetujem da pročitate koristan tekst Kako uspešno komunicirati, gde možete pročitati šta je sve važno za dobru komunikaciju koja je preduslov za dobru saradnju.

Na kraju, želim  da vam poželim mnogo uspešnih saradnji. Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi, a budite slobodni da nam predložite o čemu još želite da pišemo, a što bi vam pomoglo u korišćenju Limunda. 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

14 Komentari

 1. Kao kupac imam rok od dva dana da kontaktiram prodavca,koji je rok da prodavac kontaktira kupca posle poruke o nacinu preuzimanja takodje u ta dva dana predpostavljam…
  Znaci li to da ako prodavac ne odgovori u tom roku mogu mu dodeliti negativnu ili?

 2. @ mile
  Da, kupac treba da se javi prodavcu u roku od 2 dana. To važi i za drugu stranu. Ako ste se javili prodavcu, a on vam ne odgovara, možete dodeliti negativnu ocenu. Ako vam se prodavac naknadno javi i ipak realizujete saradnju, javite nam se i ocenu ćemo rado izmeniti.

 3. Eeeee, kako lep tekst i kako lepo zvuči. Samo kada bi ga još i pročitali članovi, bilo bi idealno. A ne svakom objašnjavati, zašto ne može slanje ovako, zašto mora onako, da objašnjavam što sve inače piše u aukcijama…

  Ovo bi trebalo da članovi čitaju nakon svake kupovine, a možda i neki prodavci 🙂

 4. Eeeee, kako lep tekst i kako lepo zvuči. Samo kada bi ga još i pročitali članovi, bilo bi idealno. A ne svakom objašnjavati, zašto ne može slanje ovako, zašto mora onako, da objašnjavam što sve inače piše u aukcijama…

  Ovo bi trebalo kupci da čitaju nakon svake kupovine, a možda i neki prodavci 🙂

 5. Desavalo se par puta da trazim reklamaciju nakon preuzimanja paketa, jer predmet nije bio kao u opisu aukcije. Clan prihvata reklamaciju, ali nezeli da plati postarinu. Bilo bi fer (kao i ja prodavac sto radim) da prodavac plati postarinu prilikom vracanja paketa.
  Jer ja kao kupac, posteno sve platim i onda ispadne jos dve postarine.
  Ja sam vec kontaktirala sa limundo timom, ali uvek dobijam isti odgovor :
  * to je dogovor izmedju prodavca i kupca *
  Trebalo bi u pravilniku i to postojati – placanje postarine prilikom reklamacije od strane prodavca, kako nebi dolazilo do nesporazuma.

 6. X puta ste obecavali da ce se u slucaju da suprotna strana ne oceni te da ce se automatski dodeliti ocena pa nista nije uradjeno po tom pitanju.

 7. 23 marta sam izlicitirao novcanice,od tada prodavac mi se nije javio.Da li ja sada mogu,da odustanem od kupovine?
  S postovanjem Emil.

 8. @ emild
  Ukoliko ste se javili prodavcu nakon završetka aukcije i on vam nije odgovorio imate pravo da saradnju ocenite negativnom ocenom. Takođe, u vašem slučaju je istekao rok za saradnju.

 9. @ Lidija
  – hvala na predlogu, imaćemo tu u vidu kada bude novi Pravilnik

 10. @Lidija

  Postarinu prilikom vracanja robe zbog reklamacije placa kupac! Mozda se to nama svidja ili ne, ali to je po Zakonu o zastiti potrosaca, koji mozete pronaci na sajtu Ministarstva trgovine i bas ta tema je opisana. Da ovde moze da se postavi slika poslao bih vam PrtScr.

  Ako dozvole, evo i linka> http://zastitapotrosaca.gov.rs/najcesci-problemi-resenja.php?naslov=vracanje-neodgovarajuce-robe-kupljene-na-daljinu

 11. @IgYBoy
  Hvala na prosledjenom linku.
  Realno nije u redu (jer ja kao kupac onda placam dve postarine) Ali u svakom slucaju trebalo bi ovaj deo placanja postarine (prilikom reklamacije) postojati u limundo pravilniku, pa bilo to i ovaj kopiran tekst sa linka koji si ostavio.
  Samo da nebi dolazilo do nesporazuma jedne i druge strane.

 12. @Lidija

  Nema na čemu, ja sam samo hteo da vam pomognem u eventualnim budućim nesporazumima, kao i ostalim članovima. I ja sam iz iskustva ovo naučio, i to kao kupac 🙁

  Znam da nije u redu, ali to je tako, trebalo bi barem jednu poštarinu da plati prodavac. A što se tiče Limundo Pravilnika, nije ni on savršen, vi ste potpuno u pravu, morali bi da ga usaglase sa Zakonima, kako se i sami stalno pozivaju na usaglašavanje sa Zakonima prilikom bilo kojeg spora članova. Možda ni oni za ovo ne znaju, pa će u budućnosti i to uvrstiti u Pravilnik 😉

  Nadam se da će i ostalima ovo biti od koristi…

 13. 3. Plaćanje predmeta
  Na osnovu toga koji način plaćanja ste odabrali, izvršite uplatu. Rok za uplatu je 6 dana od kraja aukcije. Kada uplatite novac, obavestite prodavca o tome i javite mu da vam pošalje predmet. Moj savet je da u poruci koju pošaljete članu, potvrdite na koju adresu da vam predmet pošalje kako bi sve bilo u redu.
  1. Neznam kako ste došli do 6 dana,od kraja akcije.
  2. Prodavac , kao i Vi službeno u roku ! vam dostavlja način i br. za uplatu ! i nikako drugčije.
  3. I ako ste prvog dana za uplatu uplatili ! javili prodavcu , nema odgovora,a nema ni naznake kada će poslati,
  po vama sada on ima 5 dana da vam pošalje robu, što nije u redu.

 14. Imam nedoumicu, da li prodavac (koji je nakon završene licitacije odustao od kupovine) ima pravo kupca oceniti negativnom ocenom… samo zato što je i sam dobio negativnu ocenu?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh