Početna » Zabava » Međunarodni dan planete Zemlje

Međunarodni dan planete Zemlje

April nam protiče neočekivano hladno i sumorno. Mesec proleća prolazi u kiši i vetru. Sunčani i nasmijani dani samo u pesmi. Šta se to onda događa? Klimatske promene.

Neko bi rekao da kiša možda sasvim slučajno pada u ovo doba godine i da se isto sigurno dešavalo i ranije, ali se tada ovome niko nije čudio.

Ipak, makar smo pomalo svesni činjenice da se naša planeta menja i da trenutno stanje nije nimalo zadovoljavajuće.
Zbog toga se godinama unazad, 22. aprila, obeležava međunarodni dan planete Zemlje. Glavni cilj jeste da se probudi svest ljudi i da se podsetimo na stanje u kojem se naša planeta nalazi.

Ovaj praznik ustanovljen je u SAD još 1970. godine, dok se u svetu obeležava počev od 1992. godine, kada je na konferenciji UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usvojen dugoročni program za promociju održivog razvoja.
Međutim, iako je problem uočen pre više od 40 godina, jasno je da rezultati nisu dovoljno dobri i da bi u što skorije vreme trebalo napraviti krupne korake kako bi se stanje barem delimično poboljšalo.

Promena ekološke svesti jedna je od ključnih tema o kojoj će se raspravljati i u Srbiji ovog 22. aprila u nizu akcija i skupova gde će građani moći da se informišu o problemima sa kojima se trenutno suočavaju naši ekosistemi, a između ostalog i zagađene gradske zone.

Mnogi smatraju da malo toga zavisi od njih samih i ovo je po mom mišljenju najveći problem. Postoji način da i vi kao pojedinac pomognete našoj planeti!

 

Za početak:

– racionalno koristite vodu,

– štedite energiju,

reciklirajte.

Deluje jednostavno, a zapravo i jeste. 🙂 Dovoljno je da obratite samo malo pažnje na ove tri stavke prilikom svakodnevnih aktivnosti. Ubrzo to postaje navika.

Pored ovoga, možete koristiti i gotove predmete napravljene od recikliranih materijala. Danas postoji mnoštvo proizvoda izrađenih od ekoloških materijala i supstanci koje ne zagađuju životnu sredinu: eko torbereciklirani toneri, sredstva za čišćenjeelektronske cigarete.

Vozite bicikl umesto automobila kada god možete, ne štampajte e-mail poruke i dokumenta kada to nije obavezno (na Kupindu smo već pisali o zelenijem poslovanju) ili jednostavno posadite drvo u svom dvorištu i ojačajte „pluća grada“.

Jedan od vidova savremene reciklaže danas je i sistem Prodaj staro – kupi novo. Na ovaj način stare ili polovne stvari neće otići u zaborav, već će možda naći bolju i praktičniju primenu nego kod prethodnog vlasnika, a vi ćete uz manje ulaganja kupiti sebi nešto novo po vašoj želji.

Na koji način vi pomažete našoj planeti?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Planeta Zemlja je jedna divna planeta koju ne bih menjao ni za jednu drugu. Mozda u nekoj drugoj galaksiji, ali jos uvek nisam obezbedio prevoz do tamo. Medjutim, njeni stanovnici pretvaraju je u otpadnu deponiju. Ponasamo se kao da smo poslednja generacija i da posle nas sledi potop. Dzabe reciklaza ako ne recikliramo nase mozgove i upotrebimo ih u korisne svrhe. Mi smo poseban fenomen u reciklazi. Otvorimo neki centar sa tri radnika i resili smo sve probleme reciklaze.Samo obelezavamo neke dane kao sto je ovaj. Setimo se nase planete samo na ovaj dan, SIDE na taj dan, zena na 8-mi mart i tako redom. Na taj nacin necemo daleko dogurati. Mi se plasimo nekih malih zelenih sa Marsa, ili mnogo naprednijih civilizacija koje ce navodno unistiti zemlju. U ovakvim razmisljanjima prednjace mediji:stampani, Tv, filmski. Niti ce doci zeleni da nas uniste,niti napredni , ni neki treci.To cemo mi sami da uradimo i neverovatno brzo napredujemo ka tome. Zbog toga je krajnje vreme da se cvrsto spustimo na zemlju, da stavimo prst na celo i zakljucimo: ipak se okrece!

  2. @esap

    U potpunosti se slažem da je potrebno da krenemo od nas samih da bismo mogli da napravimo krupnije promene – što pre, svakog dana u godini.
    Današnji praznik je tu da nas podseti u kakvom se stanju planeta nalazi, a od nas zavisi šta ćemo povodom toga učiniti.

    Srdačan pozdrav i hvala vam na ovom komentaru.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh