Početna » Kupindo » [INTERVJU] Dekupaž tehnika – staro postaje moderno i upotrebljivo

[INTERVJU] Dekupaž tehnika – staro postaje moderno i upotrebljivo

Pregledajući ponudu u okviru kategorije Za kuću i baštu, posebnu pažnju su nam privukli ručno izrađeni predmeti u dekupaž (decoupage) tehnici – Danijelinih ruku delo. Kako Danijela i kupuje i prodaje na Kupindu (i Limundu) odlučili smo da joj postavimo par pitanja o dekupaž tehnici i njenim iskustvima prilikom online prodaje.

1. Šta vas je inspirisalo da počnete da se bavite dekupaž tehnikom?
Daisy.Posh: Sa dekupažom sam se srela slučajno tokom potrage za nameštajem. Pažnju su mi privukli komadi svetlih boja,oguljenih ivica i cvetnih dezena…sve je delovalo slatko i romantično, staro i ofucano, a opet moderno, čisto i prefinjeno. Želela sam da se kompletna soba iz časopisa nekako preseli u moj životni prostor. Pronašla sam način da to i uradim. Tako sam uz pomoć dekupaža počela da menjam ono što mi se ne dopada, sve se više oduševljavajući beskonačnim mogućnostima koje mi dekupaž pruža.

2. Gde ste učili zanat?
Daisy.Posh: Počela sam čitajući i razgledajući slike po internetu. Ima dosta blogova u kojima je tehnika dekupaža detaljno opisana. Uz pomoć kvalitetnih tutorijala naučila sam osnovne korake. Ipak,najviše sam o tehnici naučila od prijatelja-dekupažista. Na društvenoj mreži Fejsbuk se okupila grupa obožavalaca dekupaža, koji  nesebično dele svoja iskustva, koja su mi kao početniku bila veoma dragocena. Još uvek učim i istovremeno se družim sa divnim ljudima koje inače ne bih imala priliku upoznati.

3. Koje materijale i alat koristite za izradu i gde ih nabavljate?
Daisy.Posh: Sa popularizacijom dekupaža skoro sve se može  pronaći čak i u knjižarama. Četkice, valjak, šmirgle, boje, lakovi u farbarama. Dekupaž lak-lepak, reljefne paste, gelovi, patine, šabloni i ostalo uglavnom u specijalizovanim hobi radnjama. Dosta toga razmenjujem sa prijateljima-hobistima, posebno salvete. Koristim akrilne boje i lakove isključivo na vodenoj bazi. Lako se nanose, brzo suše i nemaju neprijatan miris, pa ne moram da radim na otvorenom.
Najviše volim da radim na drvetu i medijapanu. Predmete koje ukrašavam nekad nađem u garaži, na tavanu, buvljaku ili kupujem nove. Dotrajali nameštaj, stara vaza, tegla ili flaša, mobilni telefon, stara tašna ili narukvica… bilo šta što želimo restaurirati i ulepšati. Novo će postati staro, a staro moderno i upotrebljivo. Dekupaž je inače moguć na svakoj čvrstoj površini, samo je potrebna odgovarajuća priprema.

Kako bi izašli u susret prodavcima i kupcima – za jednostavnom postavkom i još lakšim pronalaskom predmeta otvorili smo novu podkategoriju – Decoupage u kojoj postoje Decoupage predmeti i Decoupage oprema.

4. Koliko vremena utrošite na pravljenje jedne kutijice?
Daisy.Posh: Dekupaž zahteva vreme i dosta strpljenja. Početna ideja se često realizuje na potpuno drugačiji način. Zato je teško je proceniti i planirati unapred. U toku samog rada pravim velike pauze, jer svaki prethodni sloj mora biti potpuno suv pre narednog bojenja, lepljenja ili lakiranja. Obično završim za dan ili dva. Za veće kutije treba više vremena.
5. Da li ove godine postoji neki poseban trend u dekupažu?
Daisy.Posh: Dekupaž uopšte  je zadnjih godina u trendu. Predmeti koje izrađujemo prate i obeležavaju godišnja doba, praznike, rođendane…trenutno se rade korpice za šarena jaja, dekupaž na guščijim jajima, dominiraju motivi proleća… Ne bih rekla da je ova godina rezervisana za neki poseban stil ili motiv, već da svako pronađe svoj stil u dekupažu koji mu najviše prija. Ipak, neki motivi su uvek aktuelni i svi ih rado koristimo. Shabby Chic sa cvetićima je po mom mišljenju uvek u trendu.
6. Podelite sa nama kratko uputstvo za izradu nekog omiljenog predmeta?

7. Kako ste zadovoljni prodajom na Kupindu i kakva su vaša dosadašnja iskustva?
Daisy.Posh: Veoma sam zadovoljna! Sa Kupindom imam samo pozitivna iskustva. Posebno mi znači povratna informacija od kupca u vidu ocene. Sigurnost koju pruža ocenjivanje je dragocena u online prodaji. Jedina mana, ne Kupinda, već ovakve vrste prodaje predmeta je što se dekupaž mora videti i opipati. Zato često mojim kupcima dosađujem sa detaljnim opisima i pričom o dekupažu.
8. I za kraj vaš savet za uspešno trgovinu je?
Daisy.Posh: Primetila sam da prodaja ide mnogo bolje od kada  imam više artikala u ponudi, pa kupac ima veći izbor. Uz neke od mojih dekupaž predmeta dajem poklončić. Korektne cene i kvalitet proizvoda se podrazumevaju. Događa se da se najbrže prodaju predmeti za koje sam mislila da nikog neće interesovati. Pravim svaku kutijicu kao da je za mene ili meni bliske ljude, bez obzira na isplativost, pa svaka nađe put do novog vlasnika. Za mene je sve ovo uspeh.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh