Početna » LimundoGrad » Saveti za slanje

Saveti za slanje

Cena poštarine je stavka na koju često zaboravimo kada kupujemo i prodajemo online. Ipak, visoke cene poštanskih usluga mogu značajno da utiču na našu prodaju ali i utisak o kupovini. Ukoliko odaberemo neadekvatan način slanja predmeta možemo doći u situaciju da cena poštarine bude veća od vrednosti samog predmeta a to se našim potencijalnim kupcima svakako neće svideti.
Nikome neće biti drago da plati 250 dinara poštarine za knjigu koju je izlicitirao za 150 dinara, zar ne?

U ovom postu predstavićemo nekoliko saveta za slanje predmeta, namenjenih pre svega novim članovima.
Kako da slanje bude što jeftinije?

Brzina košta

Ukoliko vam se ne žuri, i spremni ste da predmet čekate duže od 24 sata u većini slučajeva neće biti potrebno da koristite usluge kurirskih službi (Post Express, BEX, AKS i drugi.). Korišćenje standardnih usluga Pošte Srbije će značajno smanjiti troškove poštarine.
Evo i kako:

Knjige, časopisi i stripovi

Predmeti iz ovih kategorija se dosta dobro prodaju na Limundu i Kupindu. Kako su u pitanju štampane stvari, Pošta Srbije pruža posebne pogodnosti za slanje ovih predmeta.
Potrebno je samo da poštanskom službeniku naglasite da želite da predmet bude poslat kao Preporučena tiskovina.
Pakovanje treba da bude tako da se vidi da je unutar pošiljke štampana stvar. To možete postići vrlo lako odsecanjem jednog ćoška koverte.

U svrhu upoređivanja cena, uzmimo za primer jednu knjigu čija je masa 450 grama.
Cena poštarine u tom slučaju iznosi:
Preporučena tiskovina: 60,5 din
Preporučena pošiljka: 99 din
Post Express: 150 din
AKS: 220 din
BEX: 250 din

Razlika u ceni nije mala, pogotovo ukoliko imamo u vidu da je prosečna cena predmeta prodatog u kategoriji knjige oko 250 dinara.

Filatelija, numizmatika, odeća, obuća i sitni nelomljivi predmeti (do 2kg)

Za mnogobrojne predmete koji potpadaju pod ovu definiciju najjeftinija varijanta je slanje predmeta Preporučenom pošiljkom.

Uzmimo za primer paket sa garderobom čija je težina 1.500 grama.
Cena poštarine u tom slučaju iznosi:
Preporučena Pošiljka: 143 dinara
Post Express: 240 dinara
AKS: 320 dinara
BEX: 340 dinara

Ukoliko je izlicitirana suma predmeta veća, zbog dodatne sigurnosti, preporuka je da predmet pošaljete kao vrednosno pismo.
Tada je poštarina nešto veća i zavisi od same vrednosti predmeta. Detalje o ceni možete videti na sajtu Pošte:
http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp

Mobilni telefoni, tehnika, računari.

Za ove predmete koji potpadaju pod ove kategorije preporuka je da ipak koristite kurirske službe. Koju službu ćete odabrati, na vama je. Naša preporuka bila bi da uvek birate one službe koje nude mogućnost praćenja pošiljke online. Što se tiče cena kurirskih službi one variraju. Cenovnike kurirskih službi možete pogledati na linkovima:
AKS
BEX

City Express
Pošta
Post Express
Daily Express

Poslednji savet, upućen, pre svega, prodavcima je: Budite fleksibilni i kupcima ponudite što više načina plaćanja i slanja.
Limundo zajednica broji gotovo 500.000 članova. Što više opcija ponudite veće vam je tržište.

Limundo tim vam želi uspešne kupoprodaje.

NAPOMENA:
1.4.2014. stupio je na snagu novi cenovnik Pošte Srbije
Cene su povećane ali preporučena pošiljka i preporučena tiskovina i dalje su najpovoljniji način slanja predmeta
Detalje o cenama možete pogledati na linku:
http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

74 Komentari

 1. Bilo bi lepo da kada bi moglo da se pri postavljanju aukcije moze staviti zabrana za osobe sa odredjenim brojem negativnih ocena.Znaci jedan mali drop down menu gde biramo broj negativnih ocena. Mislim da bi tako bili spaseni od ljudi koji su krajnje neozbiljni

 2. Ne bih pozdravila opciju slanja kao preporucenu posiljku.Nije pouzdano i dva puta mi se desilo da se posiljka jednostavno „izgubi“.Najpre je to bio predmet prodat za 500din,a odstetu sam (nakon dva meseca,koliko sam je trazila ) dobila 44 din.koliko je placena usluga posti za preporucenu posiljku.Dugi put sam opet uspela da „izvucem“ 90 din,ne znam po kom kriterijumu a predmet je prodat za 700din..O tome koliko je to odlazaka i cekanja u posti ne bih da govorim..Usteda (za kupca)mozda nije mala,ali je rizik za prodavca mnogo veci..

 3. Glavni.arhivator

  Uvek kupcu ponudim najpovoljniju opciju slanja a ako se izjasni za kurirske sluzbe saljem i tako…
  U zadnje vreme izbegavam da licitiram na aukcijama gde su od nacina slanja navedene samo kurirske sluzbe,jer su me par puta zestoko lupili po novcaniku !
  Dosta prodavaca se pravda da im je lakse da salju kurirskim sluzbama i da nemaju oni vremena za neku drugu vrstu slanja ?!?
  A zanimljivo je i ponasanje clanova ako posiljka negde „zapne“ pa ne stize par dana !
  Bilo je to oko nove godine,covek uredno platio i ja mu posaljem knjigu preporucenom tiskovinom.
  Posle par dana mi stize poruka :
  AAA gde je moja knjiga !? Ja sam platio a knjige nema,kako to moze !??!
  Tada sam predlozio da se strpi par dana pa ako ne dobije knjigu,poslacu mu drugu…
  Posle par dana se javlja clan sa otprilike ovakvom porukom :
  Dobar dan ! Knjiga stigla ! Sve je dobro-sjajno ! Prijatan dan ! Srecni praznici….
  : ) : ) : )

 4. Koristim ISKLJUČIVO postexpress – nijedno negativno iskustvo sa njima nisam imala. To nažalost ne mogu da kažem za preporučene pošiljke – ne pada mi na pamet da kao kupac rizikujem da li će mi pošiljka uopšte stići zbog razlike u ceni od 50 dinara. Ne kažem ovo proizvoljno, već upravo iz razloga što mi se par puta desilo da se pošiljka jednostavno izgubi i uopšte me ne zanima što će oni nadoknaditi cenu predmeta, kad sam za isti uskraćena. Da ne pričam o vremenu isporuke…Moram da napomenem da sam u centru grada. Šta bi tek bilo da sam u nekom planinskom selu?

 5. Kada zelim nesto da licitiram uvek prvo pogledam kojom sluzbom salje prodavac ako mi odgovara licitiram a ako ne odgovara pitam prodavca za sluzbu koja meni odgovara da li može da pošalje, ako dobijem negativan odgovor odustajem od kupovine i ako mi se mnogo svidja predmet. Neke sluzbe su mnogo skupe dva puta sam platila duplo vise od ostalih sluzbi, i zato sada dobro pazim.Prodavci bi trebalo da razmisle zasto im se neki predmeti ne prodaju i ako ih vise puta vracaju na licitaciji.Ja sam isto i prodavac i nudim sluzbu koja je najpovoljnija.

 6. Izbor nacina slanja koje nudi prodavac je procena o pouzdanosti nacina slanja. Budite posteni pa kazite da ustvari u Srbiji u tom smislu nema mnogo izbora. Sve te sluzbe koje nabrajate su samo iluzija obilja mogucnosti. Ono sto je jeftino je manje pouzdano.

 7. Glavni.arhivator

  Razlika u ceni izmedju postexpresa i preporucene posiljke zna da bude i 300 dinara !
  Znaci daleko je od onih 50 razlike koje pominje Sladjana…
  Do sada mi nisu izgubili ni jednu preporucenu posiljku,dve-tri su kasnile ali to su uglavnom bila udaljena mesta ili se postar nacugao pa ga mrzelo da nosi paket od 2 kg knjiga ! : ) : ) : )
  A par puta se desilo da mi kazu da postexpres ne vrsi dostavu posiljki preko 2kg na tu i tu adresu.
  Koja je onda svrha postexpresa ?
  Posaljem kao obican paket,bude 3 x jeftinije a kupac svakako mora do poste da podigne posiljku…

 8. Uzmimo za primer paket sa garderobom čija je težina 1.500 grama.
  Cena poštarine u tom slučaju iznosi:
  Da te ispravim i malo konkretnije dam cene slanja što se tiče POŠTE JER JE
  UGLAVNOM JEFTINIJA OD SVIH SLUŽBI.
  Preporučena Pošiljka: 143 dinara ZAVISNO KAKO GA PAKUJEŠ,I DA NE PRELAZI FORMAT A4 I TO JE PISMENA POŠILJKA I ONA IDE DO 2,KG.
  A ŠTO SE TIČE PAKETA,DA IDE KAO PAKET DA PRELAZI TEŽINU 0,500 g.I DO
  3,00 KG.JE 154 din.DA IDEŠ NA POŠTI I dodatnih 70 din DA VAM DONESU KUĆI.
  OVAJ VID SLANJA NEKADA STIŽE I PRE POSTEKSPRESA A UGLAVNOM PUTIUJE 2-4 DANA .TISKOVNO PREKO 2,00 KG IDE U PAKET
  http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp
  SVE LEPO PIŠE , ALI I TU IMA MALO ZAČKOLJICE PA SE MORAŠ UBEDJIVATI SA POJEDINIM ŠALTERSKI RADNICIMA.

 9. http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp
  TU MOŽEŠ IZABRATI ADEKVATAN NAČIN SLANJA .Uzmimo za primer paket sa garderobom čija je težina 1.500 grama.
  Cena poštarine u tom slučaju iznosi:
  Preporučena Pošiljka: 143 dinara to što vi kažete nema veze paket je paket i i on nije vezan sa gabaritom,kao preporučeva pošiljka pismena A4 format i do 2 kg.može
  preko ide kao paket, tiskovna preporučena kao dokaz slanja i ona ide do 2 kg. preko te težive ide kao paket.Znači sve može i ovako i onako samo zavisi od gabarita pa od težine gde se možeš uklopiti.
  Unutrašnji saobraćaj
  Pismonosna pošiljka
  Paket
  Novčane usluge
  Post Express

 10. Kako roba koju ja kupujem i prodajem gotovo uvek potpada pod računari/elektronika/tehnička roba, tako jednostavno nemam izbora nego slati/primati kurirskim službama. Par puta je išlo nešto sitno kao jedan modul memorije kao preporučeno pismo, po jednom u svakom smeru i to je to. A kada već mora kurirskom službom, onda se ni jedna služba ne može meriti sa PostExpress-om, mislim po slanju su svi koliko-toliko isti, ali ako stigne kad niko nije kući, kod njih jednostavno ostave obaveštenje i odnesu u Poštu, i ima 5 dana da se ode po to, čak poslednji dan proveravaju telefonom – to je dobra stvar, jednom su zvali a da nisam našao obaveštenje da je to već tu, da nisu vratili bi (a ja se ubi čekajući). Post Express – visoke ocene za fleksibilnost, a nema ni skrivenih troškova – sve piše na računu!

 11. Hvala vam svima na komentarima.

  Što se tiče gubljenja pošiljki, dešava se, ne samo Pošti, već i kurirskim službama. Ovo nije problem vezan samo za Srbiju već prestavlja realan rizik koji nosi ovakva usluga.
  Iskustva koja imamo u Limundu (dnevno bude i do 10 000 prodaja) govore nam da do gubljenja pošiljki dolazi ali izuzetno retko. Ta brojka može se izraziti u promilima.

  Što se tiče nadoknade troškova, upravo zbog toga sam kao savet stavio da vrednije pošiljke šaljete kao vrednosno pismo.
  U slučaju gubitka vrednosne pošiljke biće vam isplaćen označeni iznos.

 12. Samo jedno pitanje kad se vec reklamira posta i opcije slanja koje su“ jeftinije“….
  Sta se desava kada preporucena posiljka ne stigne na adresu na koju je upucena?A desilo se da ili ja nisam dobila preporucenu posiljku ili moj kupac.Mi smo osteceni a posta unapred naplati svoje troskove i jos posiljka zaluta,tj.nestane.
  Hvala unapred za odgovor i veeeeliki pozdrav.

 13. U tom slučaju pošiljaoc odlazi u poštu gde je predao paket i izdaje se potražnica.
  U slučaju da paket ne bude pronađen, pošiljaocu se ispaćuje desetostruki iznos naplaćene poštarine.

  U slučaju da je predmet bio vrednosno pismo, uz poštarinu se isplaćuje i vrednost koja je označena na pošiljci.

 14. Ovo desetostruko mi se dopada……

 15. Jovane – gubljenje pošiljki merite u promilima ne zato što je to tako, već što prodavac i kupac najčešće to reše između sebe, bez petljanja Limunda. I da odgovorim članu Glavni.arhivator – razlika 50 dinara koju sam pomenula se odnosi na razliku kod preporučene pošiljke i postexpressa, a ne ostalih kurirskih službi.

 16. Mislim da je veoma pouzdano poslati predmet do 2 kg kao preporučenu pošiljku ukoliko se odabere opcija “ elektronsko praćenje pošiljke“, to košta 22 dinara a uz prijemni broj pošiljke na sajtu pošte uvek možete proveriti gde se u datom trenutku pošiljka nalazi, pa su i šanse da se izgubi ili „nestane“ 😉 daleko manje. A poštarina za predmet od 1 kg do 2 kg sa pomenutom uslugom košta 165 dinara. U proseku ovakva pošiljka stigne za dan ili dva na odredište.

 17. Sve je lepo sem što živimo u Srbiji gde je sve moguće u 21-om veku
  Dok Rusi i Amerikanci šalju kučiće i astronaute po Mlečnom Putu
  dotle u Srbiji poznatoj po rodjačkim službama još uvek ne ume da isporuči paket.

  Dok u Beogradu pored normalnih šalterskih radnika uvek postoje došljaci koji su važniji od korisnika usluga na kojima zradjuju platu, dotle je u manjim mestima izgleda komšijska pakost vodeći probem – malo mesto pa se svi znaju.

  Ne ulazeći kako su nastale privatne kurirske službe i ko stoji zapravo iza njih, posvetiću se PostExpessu

  iz iskustva:
  1 od 5 poštara ispoštuje želju da mi se paket donese kako je naznačeno
  Dakle radim popodne i to od 16h a na paketu uredno naplaćeno da će stići do 12h
  Prvo vadjenje je „imam 70 paketa, al ajd pošto imate SMS da se ne cimam da vam ubacujem u sanduče, sačuvajte SMS, ne mogu stignem, slabo vas čujem, okrenite nulu“

  O vraćanju kusura na vrata da ne pričamo, mada ni privatne službe nisu bolje.
  Rado zaokružuju na veću cifru, svuda bi u svetu dobili otkaz
  Tebi treba tvoj paket a ne meni, pošto nemam sitno a neću manje ajd idote na šalter

  Na kraju – gube pakete
  Zato su najboji paketi sa otkupninom – plaća se desetostruka vrednost ako ga ne nadju
  O rukovanju sa paketima ko sa kučićima u kafileriji, naravno imaju super odgovor: neadekvatno upakovano.

  i puno dogodovština, radije licitiram kada postoji mogućnost LIČNOG PREUZIMANJA ali to ne može uvek…

 18. @poštakošta – Uvek je tu broj za praćenje, ako poštar ne ostavi obaveštenje sve se evidentira online tako da kod PE je odlično rešeno.

  Inače smernica za Limundo da dopune da postoji i preporučena pošiljka sa elektronskim praćenjem tj. u prevodu doplata 20 dinara za tu uslugu.
  Jako mali broj ljudi je uspeo da proprati tu informaciju jer je bila na njihovom sajtu, a korisno je da se navede kao dopunska usluga i mnogo olakšava posao uopšte broj za praćenje kod bilo koje usluge dostupne kod Pošte.

  Ja se unapred izvinjavam, ali predlog za sledeću temu može upravo biti elektronsko praćenje pošiljke tj. da se i na tom polju odradi istraživanje i edukuju kupci i prodavci zašto je važno kod slanja preko PE, a paket ne stigne ili nisam kući nema izveštaja i onda krene pitanje „Da li ste poslali pošiljku“, a kada bi kupac imao broj mogao bi sve sam da proveri na sajtu pošte.

 19. LIMUNDO je svojim visegodisnjim radom dokazao da je najbolji sajt prodaje i kupovine u Srbiji.
  Znam da je to veliki projekat i da su potrebna velika ulaganja, ali se nadam se da cemo u buducnosti moci slati pakete preko *limundo kurirske sluzbe*.

 20. Do sada sam poslao oko 4000 preporucenih posiljki, i samo 4 su izgubljene, tako da je to stvarno jako mali procenat. Svaki put su vratili desetostruki iznos postarine i nije bilo problema.

 21. moje licno misljenje sa preporucenim posuljkama bilo da su pisma ili preporucena tiskovina je podeljeno,imam puno pozitivnih iskustava jer dobrim delom moje aukcije su knjige i udzbenici pa cesto saljem ali i negativnih zbog nemara postanskih radnika

  naime,kupcima UVEK rado naglasim da postoji mogucnost slanja preporuceno jer znam da je usteda ogromna i potpuno ih razumem,nije elegantno ,zahteva stalne odlaske u postu i duge redove ali nema veze…

  u proseku (iz mog iskustva) na 10-15 posiljki sa jednom bude problema,ili se zagubi ili se meni vrati iz nepoznatih razloga, zaista ne razumem kako nesto sto se zove posiljka,lepo upakovano i adresirano moze da se ZAGUBI??? kako to nestaje ?neko ga lupi čarobnim stapicem i ono nestane ili im ispadne iz dzepa sakoa?

  strasno ,pa kako bi bilo da mesar izgubi svoju sataru na poslu,s cim bi sekao meso ?prstima? ili lekar svoj stetoskop?

  i tako kad se zagubi ko je kriv? kupac se ljuti na prodavca trazi novac nazad ili knjigu drugu a prodavac nije kriv

  istina je ,ako vam se posiljka izgubi vi kao posiljalac dobijate 10-ostruku otstetu,ja sam je jednom dobila ali nakon mesec dana i 10 odlazaka do poste i cekanja u redovima,osim toga potreban je da prodje i odredjeni period pa tek onda da steknete pravo da popunite potraznicu, za to vreme desi se i da kupcu stigne zeljena knjiga, dakle duuuugo vreme je potrebno a retki su kupci koji to zele da cekaju zato je uvek prodavac kriv ,iako je izasao u susret i poslao na zeljeni,jeftin nacin

  zato ne bi bilo lose da postojece privatne kurirske sluzbe mozda razmisle na tu temu- da uvrste u svoju ponudu i slanje tiskovine po ceni koja je slicna onim cenama u drzavnoj posti jer mozda oni ne bi tako lako gubili paketice sa knjigama

 22. Koristim pretezno BEX,nazovem,izdiktiram podatke,navedem masu paketa uvek manju od stvarne,nikad mi nisu protivrecili,a kupac zadovoljan jer je platio manju postarinu.Sto znaci da nemere pakete,probajte.

 23. Kad poslujem kupujem ili prodajem zavisi o cemu se radi ako je nesto ozbijnije vrednosna posiljka inace samo tako i poslujem na limundu.imaju kupci 3 opcije postekspres,postu i lico preuzimanje.i naravno svi biraju postu meni svejedno sem sto neodgovaram za preporucene posiljke.

 24. Da samo je problem sto neki salterski radnici nece da prime robu kao preporuceno pismo, vec kao vrednosno i to jedva, isti taj paket mora da bude upakovan u njihovu vakumsku kovertu koja kosta oko 100-tinak din pa ta postarina kosta mnogo vise nego sto bi trebalo !!!!

 25. Od skoro imate slanje preporuka sa elektronskim praćenjem,cena je dodatnih 22 din. , pošiljka se ne može izgubiti jer se u svakom trenutku zna gde je.

 26. Strasno me iritira kada pitam prodavca da li zeli postom da mi posalje predmet jer je kurirskom sluzbom cena slanja skoro koliko i sto predmet vredi a on mi odgovori :“nemam vremena da se bakcem po posti i cekam u redovima“!!!Pa gospodine,ostavi onda samo broj racuna pa cemo ti mi kupci slati novac,predmet ne treba da saljes!Hoce ljudi iz fotelje da budu „biznismeni“,da novac stize a oni da prstom ne mrdnu.Pozovu kurirsku sluzbu kuci,predaju predmet i cekaju pare.Desavalo mi se vise puta da za predmet od nekoliko stotina dinara skoro isto toliko platim i postarinu.Vise mi ne pada na pamet da licitiram takve predmete ako kao opcija slanja ne stoji i posta.Ili se sa prodavcem dogovorim da mi postom posalje.Daleko bi se vise predmeta prodalo kad bi prodavci bili servilniji prema kupcima i prihvatali njihove predloge o nacinu slanja..Uglavnom sam kupovao ali,i kada sam prodavao stavljao sam i posta kao nacin slanja.Jer,cilj mi je bio da prodam predmeta kupac da prodje najjeftinije.

 27. Procedura za izgubljenu preporučenu pošiljku-posle 15 dana od dana slanja imate pravo da pošaljete potražnicu-plaća se 44 dinara.
  Kada pošta posle otprilike 7 dana reši potražnicu i dobijete rešenje da je pošiljka izgubljena,podnosi se u pošti zahtev za nadoknadu štete.
  Ona iznosi 10 puta koliko ste platili poštarinu za tu pošiljku i plus 44 dinara-toliko ste platili potražnicu.
  Kada pošta reši vaš zahtev,uplaćuje vam novac na tekući račun ili poštar donese na kućnu adresu.

 28. Opet pozdrav za Arhivatora ! 😀
  Ovaj…odakle poceti (a ne zaplakati)
  Blago vama koji cekate Limundo kurirsku sluzbu…
  AKS sam „primio“ 10ak puta ni jednom mi covek nije dosao na vrata kuc kuc ste vi taj i taj kao kuriri iz postexpressa(svaki put)(svaka cast),nego zove u 8 ujutru,e doci cu za 15 minuta samo da zavrsim 665 posiljki sidji ti dole u garaze pa me cekaj sacu ja jos malo…
  Nemaju kusur,postarina dopisana prezvrljavana 3 puta i kosta 370 din za SORC iz Novog Sada u Beograd + vrednost sorca?!
  Slao sam preporuceno XY puta i svaki put je bilo u redu,jedini problem je kad ljudi ne znaju gde zive pa napisu 3 okolna sela i postanski broj od prvog veceg grada pored pa ti biraj gde ces da saljes i blamiraj se u posti jer si truo i ne znas gde saljes…
  Sad dosta pljuvke…ima i odlicnih clanova kao na primer Glavni.Arhivator od koga jedva cekate da opet izlicitirate nesto 🙂
  Generalno je posta/postexpress najpouzdanija i tu i tamo okej sa cenama,zna se sta ide preporuceno,a sta kao post express i to je to,stize sve u dan-2 i nema greske 🙂

 29. Neki komentari ovde ne stoje, iz sledecih razloga!
  Mora se uzeti u obzir i godisnje doba i vremenski uslovi kada se nesto kupuje ili prodaje. Npr. zimi kada su trotoari klizavi ili neocisceni od snega ili duva neka ludacka kosava, ledena kisa itd. radije se kao kupac opredeljujem da mi predmet stigne na kucnu adresu nekom od kurirskih sluzbi jer tih par stotina dinara vise sto cu dati nista mi ne znaci ako zbog njih se razbolim ili povredim-dzaba ti usteda!
  Takodje kao prodavac u istim uslovima ako stavim u opciji i slanje postom, bukvalno sam i ja platio slanje jer mi ista nije u blizini pa moram da nosim posiljku kolima do nje a svi vozaci znaju da zimi potrosnja goriva je veca dok se motor zagreje i ode do tamo i jos da platim zonu parkiranja jel neznam koliko cu cekati dok ne zavrsim, sve u svemu za iznose ispod 1000din se ne isplati takav nacin slanja u navedenim vremenskim uslovima. Isto vazi i za starije osobe koje bi morale da idu peske ili da placaju gradski prevoz u oba pravca-ne isplati se!
  E sad kad je stiglo prolece i vremenski uslovi su normalni za odlazak u postu, svakom kome to ne predstavlja dodatni trosak ili zdravstveni problem toplo bih preporucio tu opciju slanja/primanja posiljke.
  Zato moramo biti tolerantni i kao kupci i kao prodavci postujuci drugu stranu i uzeti u obzir sve cinjenice kako bi uspesno obavili kupoprodaju a to se uvek moze ako nastupimo sa pozitivnim stavom!
  Svako dobro!

 30. Po meni je za sada postexpres najpouzdaniji kurir u Srbiji.
  Sa beksom sam imao par losih iskustava a zadnju posiljku su mi vozali po Srbiji vise od nedelju dana dok nije stigla na adresu naravno posle svakodnevnog zivkanja.
  Slao sam naravno i preporuceno i kao obicna posiljka preko poste i uvek je stizalo na vreme i bez problema.
  E sad svaki limundovac ima odabranog kurira sa kojim je zadovoljan.

 31. iskreno, sto se tice preporucene posiljke ona jeste jeftinija, ali se opet morate osigurati sa opcijom pracenja posiljke…jer, ukoliko to ne uradite, a posiljka se izgubi, vi raspisete potraznicu koju platite dodatnih 44 dinara, po toj potraznici gospoda iz poste samo pozovu drugu postu, gde je posiljka trebala da stigne da provere da li je uopste dosla tamo i obaveste te…i onda pojeo vuk magarca, posiljka nije stigla ni tamo niti je vracena nazad…ne mozemo nista da uradimo…konkretno to se meni desilo, nisu mi isplatili desetostruki iznos postarine niti bilo sta…znaci samo sam imao dodatni trosak za potraznicu…od tada uglavnom saljem preporuceno sa opcijom pracenja, izuzev ako kupac samovoljno prihvati rizik za tih 22 dinara manju postarinu

 32. @miroljubp
  Čovek ne sme da bude isključiv – neki prodavci ako ne stave poštu kao opciju, ne znači da su bahati, već nisu u mogućnosti da odu do nje. Ja sam imala prelom kičme i iako Poštu vidim kroz prozor, moram da biram kurirske službe.

 33. Odlican i tacan komentar od korisnika „miroljubp“!
  Potpuno se slazem da hoce iz fotelje sve da zavrse,da ne moraju da mrdnu nigde iz kuce,hoce da prodaju,a ne zele da izadju u susret kupcima,takodje smatram da to nije fer,oni su stavili svoju cenu,(a bas ih briga kao sto su mnogi ovde naveli)da li se to kupcima isplati kada se uracunaju troskovi postarine!Bas sam htela da kupim jedne sandale(koje su ravne i mogu da se posalju preporuceno)ali mi je prodavac odgovorio da ne salje preporuceno,pa sam htela da kupim jedan kupaci i takodje mi je prodavac odgovorio da ne salje preporuceno i eto na 2 licitacije sam dobila negativan odgovor u roku od 5 min.Na kraju da zakjucim da ja kad prodajem uvek stavljam kao opciju za slanje ,POSTU;POSTEXPRES;LICNO I AKS,pa kako kome odgovara,prema tome mislim da sam savestan i kupac i prodavac jer sam i jedno i drugo,sto ne mogu reci za veliki procenat korisnika!

 34. Kurirske službe u većini slučajeva i postoje zbog on-line prodaje i zbog nas. Zamislite samo koliko bih manje prodaja-kupovina bilo da postoji samo mogućnost ličnog preuzimanja. Budite malo realni…taj predmet koji ste kupili mora da se „preveze i dostavi“ od tačke A do tačke B…na ovom sajtu možete da kupite kolica ili majicu ili igračku ili luster za 10 rsd ( tad niko ne kuka za cenu), pa ne možete očekivati da vam i poštarina bude 10 rsd. Ja sam ovde i kupac i prodavac. Poštarina je nešto najnormalnije što se plaća, jednostavno po svojoj finansijskoj mogućnosti izaberite službu u koju ste stekli najviše poverenja i koju ćete pozvati bez nerviranja 🙂

 35. Po meni su AKS, BEX najbolji. Vec duzi period poslujem sa njima.. Jeste da su malo skuplji, ali paket ti stize na vreme, likovi mi dodju do vrata a ne kao ovi iz postexpresa..

  Moja preporuka su AKS, BEX, naravno i Limundo Cash 🙂

 36. Povracaj novca kod preporucene posiljke 10x vecem od naznacenog iznosa je samo teorija.Oba puta mi je vracen iznos za placenu postarinu od 40 i 90 din.a oba puta sam dodatno platila trazenje po 44 din…Da li to zavisi od poste ne znam,ali moje iskustvo je bilo takvo..

 37. Bravo za komentar @miroljubmp!
  Na zalost i ja sam u mnogo navrata bila „otkacena“ od prodavca jer ga je mrzelo da ide do poste i ceka u redu.

 38. Gledajući komentare, samo mi jedno pada na pamet, a to je da bi bilo idealno da kupac izlicitira novu, super modernu stvar za 10 dinara i da prodavac plati poštarinu! Po mogućstvu najpouzdanijoj i najbržoj kurirskoj službi. I da naravno, kupljen predmet bude neuporedivo lepši nego na fotografiji. 😉

 39. Glavni.arhivator

  Pozdrav Mirko !
  Hvala za lepe reci ! : ) : ) : )

 40. godinama šaljem robu postexpresom i Bex-om i nikad nisam imao loše iskustvo,sve pošiljke su stigle na vreme kao i novac 🙂

 41. @Sova
  E bas dobro rece, i jos da se upakuje i neki pokloncic da se nadje…
  @sandra
  Dobro ste primetili da kurirske sluzbe i postoje uglavnom zbog on-line prodaje i da je takav nacin sasvim normalan, isto kao kada se plati gradski prevoz ili svojim kolima odete nesto da kupite-napravite opravdani trosak.
  Sami biramo aukcije i nacine slanja koji su navedeni pa ako nam odgovara-kupimo!
  Slazem se da neki predmeti mogu sigurno da se posalju postom i normalno ako mi odgovara cena-pitam prodavca pre isteka da li bi poslao postom, ako ne pa ima jos drugih ili slicnih predmeta pa cu tamo kupiti ako mi odgovaraju uslovi i kraj.
  Nemam nista protiv prodaje iz „fotelje“ i takvih prodavaca jer je to iskljucivo njihova odluka i postujem je jer imam slobodu izbora i zavrsnu rec u celoj prici…
  Kurirske sluzbe ne bih komentarisao jer svi obavljaju svoj posao na najbolji moguci nacin a propuste mogu napraviti pojedinci koji tamo rade pa je neprimerno blatiti celu firmu da je losa jer je svima u interesu da budu uspesni na trzistu.
  Znaci ljudi, ko moze ili mora iz svojih licnih razloga da ceka redove u posti neka salje tako jer svi volimo da prodjemo sto jeftinije a ko to ne zeli ili nemoze neka salje kurirskim sluzbama a mi ce da biramo „k’o devojke na igranci“ pa na kraju se iskreno nadam da ce biti vise zadovoljnih nego mrzovoljnih.
  Svako dobro!

 42. I ja nisam dobio jednu knjiguckoja je isla preko poste. Trazio sam, zalio se, ne vredi. Zato saljem samo postekspresom, i nikada nisam imao negativno iskustvo. Uz to nema cekanja i odlaska u postu, pogotovo kada prodajem veci broj predmeta

 43. Obzirom na toliki broj clanova i na toliku prodaju, da li je Limundo razmisljao o tome da na neki nacin preuzme transport robe po jeftinijoj ceni od drugih? Sigurna sam da bi se tako prodaja povecala. I ja kad nesto kupujem razmisljam o ceni transporta. Lako je sa sitnim stvarima / knjige, mobilni, filatelija, satovi…/, a sta sa monitorima, biciklima, zvucnicima, gitarama… ? Pozdrav, Bane541.

 44. Mnogo sam godina slao predmete postom, najvise kao OTKUPNU posiljku i kao takav predmet se nikad za ovih 20 god nije izgubio…
  Saljite kao VREDNOSNO pismo ili vrednosni paket (oznacite vrednost do 1000 dinara i za tu vrednost Vam naplate 20 din vise postarinu, i garantuju Vam 1000 din isplate u slucaju da se paket izgubi, plus postarina) tako da je ista cena vrednosnog pisma stavili Vi vrednost 100 din ili 1000 dinara, a to je 20 din postarine, a isto placate, i u slucaju gubitka sa manjim iznosom vrednosti manji Vam je povracaj.

 45. Postexpress ima listu gradova gde razvoze pošiljke, ukoliko nije na listi to mesto preuzima obična pošta i dalje važe svi uslovi obične pošte. Naglašavam da radnici na šalterima do sada mi nikad nisu sami rekli da tamo negde neće kurir odneti i zašto bih onda platila 250 din.
  Još pritužbi na postexpres, kao kupcu su mi desetine puta samo ostavili izveštaj da su bili i pokušali dostavu, a ja sam pritom bila kod kuće, nekoliko puta su čak i vrata bila otvorena, spuštena samo mrežica-zavesa…
  Sada ako kupujem ili šaljem nekom „svom“ bežim od PE

 46. Vodite racuna, postarina je od danas drasticno skuplja. Proverite na sajtu Poste pre nego sto obavestite kupce o ceni.

 47. Vodite racuna, od danas je postarina drasticno skuplja.

 48. Od jutros je, bez najave, cena preporučene tiskovine uvećana. U Pošti čak ne znaju da kažu ni za koliko posto, deluje da je uvećanje veliko, možda čak 50 posto. Članovi Limunda su itekako zaslužni što se Pošta hvali ekstra profitom, a zauzvrat nas „časti“ ovakvim poskupljenjem. Beskrupulozno korišćenje monopolskog položaja.

 49. Da vas sve obavestim da je postarina poskupela i da su sada cene , primera radi za preporucenu tiskovinu, sledece:
  (u zagradi su prethodne cene, pre poskupljenja) –

  Препоручена Тисковина
  до 20gr
  61,00 din (33din)
  од 21 до 100
  69,00 din (38,5din)
  од 101 до 250
  76,00 din (44din)
  од 251 до 500
  99,00 din (60,5din)
  од 501 до 1000
  106,00 din (66din)
  од 1001 до 2000
  129,00 din (82.5din)

 50. Ja bas odjutros poslao 4 preporucene tiskovine
  i nekoliko obicnih preporuka,neznajuci za poskupljenje
  kupci mi uplatili po staroj,a ja doplatih iz dzepa jedno 170 din razlike,
  ali sve je to trgovina,neka se samo prodaje,
  ovi iz poste nisu nas obavestili ranije,
  sada ce se kupci jos teze odluciti na kupovinu nekih jeftinijih predmeta,
  sve preporucene posiljke idu automatski sa pracenjem!!!

 51. Glavni.arhivator

  BANDA LOPOVSKAAA !!!! : ) : ) : )
  Ja sam za to da organizujemo protest ! : )
  Kao u stara dobra vremena !
  Sa sve pistaljkama a moze i lupanje u serpe ! : )

 52. Bio sam u pošti prvog aprila i nije bila šala stvarno su digli cene. Tako da sam umesto 99 morao da dam 127 dinara za preporučenu pošiljku. Toliko su bili zbunjeni novim cenama da nisu mogli da mi ih opišu, čak im se i terminal zgrozio i isključio.. Zahvalio sam na saradnji, i rekao da ne brinu doći ću do informacije preko interneta. Ostaje činjenica da su i sa novim cenama jeftiniji od drugih, ali prihvatam sugestiju za pištaljku i šerpe i lonce. Trebalo bi da se organizujemo i svaki dan u podne, ispred svake pošte da održimo mini komcert.

 53. Umesto preporucenog pisma saljite pošiljkom sa potvrđenim uručenjem.
  To je zamena za preporucenu posiljku.
  Cena je samo neznatno veca.
  Slao sam 21-100g i platio 58 umesto dosadasnjih 55 dinara.

 54. @Jasna
  Imas pravo da trazis odstetu za izguljenu registrovanu posiljku.
  Odsteta je 10x placena postarina.
  Dakle u tvom slucaju 10×44=440 i 10×90=900 dinara.
  Naravno oni ce negodovati da imas pravo na to.
  Procitaj ovde pod brojem 14.
  http://www.posta.rs/struktura/lat/posalji/pismo-unutrasnji-fizicka-lica.asp#rokovi
  Idi i trazi odstetu ponovo. Isplati se za 1340 dinara.

 55. menjajte tekst , jer su cene u posti povecane za 40 % , od 1.4 .

 56. Da u svakom zlu ima i ponesto dobro, sada SVE posiljke mogu da se prate na sajtu poste.

 57. Poskupela preporučena tiskovina:
  do 250 gr – 76 din
  do 500gr – 99 din
  do 1000gr – 106
  preko kilograma – 129 i preko

  + često naplaćuju doplatne marke 10 din

 58. Neznam kako obracunavaju po ovim novim cenama u posti al ja danas platih slanje preporucenom tiskovinom koja tezi 127gr, celih 92din??? I to bez doplatne markice…
  A javio sam vec coveku za ptt po starom cenovniku pre poskupljenja i tako mi je uplatio pa mi je sad glupo da naknadno javljam da je postarina skuplja.
  Sta da se radi, zivot ide dalje jer necu propasti zbog te razlike u ceni a to ide na „dusu“ ovima iz poste sto nisu to ranije najavili, naravno da ne bi smo mogli svi da kupimo ili prodamo do 1.04 pa da „ostetimo“ postu ili da stvorimo nezapamcene redove pre poskupljenja ali oni kao da su tako razmisljali!??

 59. Samo bih da se nadovežem na predhodni post, kod nas u pošti su do ovog poskupljenja uzimali po 20,00 za neku doplatnu markicu, ni na jednoj preporuci ili tiskovini ja je nisam video prikazanu. Čist lopovluk, poštanskih službenika je u pitanju.

 60. Umesto šerpi lonaca i pištaljki bolje preći na AKS i BEX, pa kad ustanove da će imati dnevno hiljade pošiljki manje valjda će korigovati cene.

 61. Bezobrazluk pošte.

 62. Darko tebi su naplatili kao vrednosno pismo jer za tu tezinu tarifa je 92 din ( sigurno ima oznaku VV…)
  Koliko znam njima u posti su menjali sistem tj program i masku na monitoru pa je bilo zbrke dok se uhodaju. Meni se desavalo da pogrese u nacinu slanja, nekad u plusu nakad u minusu pa moram da ih kontrolisem, sto i nije problem jer uvek znam koliko treba da platim.

 63. Mozda ne bi bilo lose da uklonite ovaj tekst jer mislim da bi deo kupaca mogao da bude doveden u zabludu sa starim cenovnikom.
  Ko zna da li ce svako da procita komentare i da li je obavesten o poskupljenju postanskih usluga, pa bi prodavci mogli imati bespotrebne rasprave sa eventualnoim neobavestenim kupcima oko cene postarine.
  Sto se tice protesta ispred posta zbog enormnog poskupljenja nije losa ideja, rado bih je podrzao 🙂
  Plasim se, medjutim, da nam je narod zapao u tesku apatiju i da je protest unapred osudjen na neuspeh 🙁 mada, ko zna… 🙂 Eto taman i da skrenem paznju kupcima na moje aukcije :))

  http://www.limundo.com/Clan/mmmiki2005/SpisakAukcija

  http://www.kupindo.com/Clan/mmmiki2005/SpisakPredmeta

 64. Đžaba ti novci, moji sinovci ,ovo više ne važi . Običan paket do 3 kg koji je bio 154 d.
  da ideš po isti na pošti , sada je 231 d. a za ostalo morate se prvo informisati na pošti.
  Postekspres koliko znam nije poskupeo i on je sada primamljiviji i pre stigne o običnog.

 65. Veec duugo kao u sali a ispade zbilja, sa svojim <<klubom< i poprilicno povecan broj posiljki kako tiskovine, preporucenih, paketa, postxpresanih, pa dopune limundo kredita pa uplate na tekuce racune banke Postanske stedionice pa njihovi koverti puckavi, ma stvarno bas su mogli da uvedu neku vrstu popusta makar simbolicnog za sve usluge koje imaju tj promet uopste vezan za limundo trgovinu. Ne verujem da bi bili na steti a znacilo bi i kupcima i prodavcima a i samom sajtu. Ne znam kako im kadar ekonomski strucan o tome ne misli ili to namerno prenebregavaju racunajuci na cinjenicu da oni nama trebaju pa moramo da prihvatamo sve uslove!

 66. Nigde nema obrazloženje ZAŠTO su dignute cene poštanskih usluga slanja pisama??? Kod nas u javnim ustanovama dižu cene tek tako, i onda posle kažu Pošta je uspešno poslovala. Pa lako je uspešno poslovati kad držite monopol, za uplatu uzimaju 45 din, a uplata se izvrši za 1 minut. 45 din po minuti pa vi računajte. Plus stavljaju često te doplatne marke, koje nismo u obavezi da plaćamo, ali te službenici ni ne pitaju jel hoćeš ili nećeš, nego samo nalepe.
  Zbog ovog poskupljenja ću morati da smanjim kupovinu preko Limunda/Kupinda, jer mi se ne isplati da strip koji platim 99 din, dodam još na poštarinu 79 din. Za te pare ga mogu kupiti i na trafici.

 67. Ne znam šta se dešava sa poštom , evo jedne slušalice koje sam poslao stigle su kupcu polomljene a takođe i zvono koje sam ja naručio stiglo mi je polomljeno . Mislim da nemam šansu da se žalim a takođe ne postoji ni siguran način da ovakve predmete šaljem poštom , možda sledeći put probam kuririma .

 68. @nesa-s Neznam kako su mi obracunali tu sumu od 92din jer je trebalo da bude naplaceno 76din po novom cenovniku a evo pregledao sam i ovu potvrdu o prijemu posiljke i na njoj nigde nema oznake W kao vrednostno pismo a i sve one stavke iznad mog potpisa su precrtane i jasno sam naglasio da saljem kao preporucenu tiskovinu ali tada nisam znao za novi cenovnik pa sam tek naknadno video da sam „zavrnut“ jer je sluzbenica znala da iskoristi taj momenat…
  Ajde da svi damo solidarno neku svotu a i Limundo bi mogao da se odrekne dela provizije i stvorimo svoju Limundo-Kupindo sluzbu za slanje i prijem robe jer ne vredi da sve tanjire i serpe razbijemo pred postom, oni ne bi promenili cene!

 69. Zamolio bih Limundo tim da napravi poseban članak o promenjenom cenovniku poštarine Pošte Srbije koji je stupio na snagu 01. 04. Npr, cene za tiksovnu su dosta veće, mislim da će mnogi kupci i prodavci biti izuzetno negativno iznenađeni ako za cene saznaju tek u pošti…

  Takođe bih zamolio da taj novi članak bude reklamiran na banerima Limunda i Kupinda, kako bi se ljudi informisali što pre.

  Hvala unapred!

 70. Pošiljka koja bi trebalo da košta 44 din, sad košta 69. Zamislite koji je to udarac za one koji li citiraju samo aukcije od 10 dinara, a spremni su da plate 20?
  A da razmislite da povećate minimalnu cenu na koju možeš postaviti aukciju?

 71. Na zalost,retki su prodavci koji hoce kao opciju slanja da stave i Postu.Hoce “biznismeni“ da posluju iz fotelje a kurirske sluzbe da im dolaze na kucni prag.Kao,“nemaju vremena da se bakcu po Posti“!A ne shvataju da im mnogi predmeti ostaju ne prodati jer nece kupci da izlicitiraju predmet od nekoliko stotina dinara i da skoro toliko plate i kurirskim sluzbama. Par puta sam tako naseo i nikada vise ne bih licitirao jevtine predmete gde su samo kurirske sluzbe navedene kao opcija slanja.

 72. moze li mi neko definisati novi pravilnik? da li je istina da su prodavci prinudjeni da salje predmet na podatke koji se razlikuju od podataka na koje je registrovan kupac?

 73. @dado123
  Zbog realnih potreba da se predmet ponekad pošalje na drugu adresu (ljudi rade ili su na odmoru ili žele nekome preko Limunda da kupe poklon), novi pravilnik Limunda omogućava kupcu da ima više adresa za slanje predmeta.
  Na taj način želeli smo da olakšamo kupcima da kupuju. Verujemo da zadovoljni kupci koji više kupuju stvaraju i zadovoljne prodavce i da je ovo situacija u kojoj svi pobeđujemo.

  Stoga ukoliko kupac izrazi želju da se predmet pošalje na drugu adresu – prodavac je u obavezi da to i uradi.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh