Početna » Zabava » Probajte feng shui

Probajte feng shui

Pokreću nas i važne su nam različite stvari, ali sve ono čemu ljudski rod teži se uglavnom svede na ljubav, zdravlje, novac i sreću. Ljudi pokušavaju na različite načine da dođu do blagostanja i sreće. Drevni Kinezi su ostavili za sobom svoj recept za sreću, a to je feng shui. Iako uglavnom asocira na veru i religiju, on to nije već je u pitanju drevna filozofija usklađivanja životnog prostora sa ljudskim postojanjem. Pre više od 5.000 godina Kinezi su ustanovili da im je život mnogo kvalitetniji kada žive u skladu sa svetom oko sebe nego ako se bore protiv njega. Baš odatle proistekla su različita učenja i različite škole feng shuia. Do danas su se održalo više njih među kojima je najpoznatija škola kompasa, a kako se feng shui proširio i na zapad formirana su i savremena zapadnjačka učenja feng shuia.

Iako kada počne da se proučava deluje veoma komplikovano, suštinski, feng shui se zasniva na pravljenju mesta da enerija (takozvani Či) na pravi način struji i nesmetano prolazi kroz prostor  i time pokreće vaša polja i vas same, vodeći vas ka ostvarivanju ciljeva i sreće.

Pošto većina nas ne može da bira poziciju stana ili kuće, polje na kome može svako od nas da primeni feng shui je uređenje doma. Najjednostavniji način za to jeste uređenje u odnosu na raspored polja sreće i ulaznih vrata (takozvani Pa kua kvadrat).

Feng shui kvadrat
Prvo je potrebno odlučiti gde želite da napravite poboljšanje u životu, a zatim krenete da uređujete prostor prema tome. Kažu da nije dobro krenuti da aktivirate sva polja već ona koja su vama najvažnija. Opšti principi bi izgledali ovako:

 1. Prostor osloboditi od suvišnih stvari koje ne koristite, prodajte ih ili poklonite. Garderobe koja nije nikada nošena ili nije nošena više od godinu dana, knjiga koja imate i nikada ih niste ni pročitali niti planirate da pročitate, starih džidža bidža koje vas asociraju na ne baš tako lep deo života.
 2. U željeno polje potrebno je postaviti odogovarajuću sliku na kojoj se nalazi ono čemu vi težite i koja će vas motivisati.
 3. Treba se potruditi da prostor ima dovoljno svetla, ako već nema dovoljnu količinu prirodnog svetla najbolje je postaviti odgovarajuću lampu.
 4. Prostor treba da sadrži motive života kakav želite, sa primesama uspomena. Ne treba da sadrži samo uspomene i sećanja na neka druga vremena.

Feng shui zizgled stana
Elementi koji se najčešće koriste u feng shuiu i koji, ukoliko se ispune gore navedeni principi, mogu pomoći su:

 • Mandarinske patkice – za sreću u ljubavi. Postavljaju se u kvadrat ljubavi tačnije u gornji desni ćošak stana, kuće ili sobe
 • Tronoga žaba – za blagostanje i novac. Postavlja se u polje bogatstva u gornji levi ćošak doma ili sobe. Žaba ne sme biti okrenuta prema vratima ili prozorima već da “gleda ka ćošku ili zidu.
 • Slon – donosi sreći i vezana je za družtveni uspeh porodice, a pre svega oca porodice. Postavlja se tako da surla slona bude okrenuta prema prozoru ili vratima.
 • Buda – simbol blagostanja i prijateljstva. Postavlja u hodnik okrenut prema ulaznim vratima kako bi nasmejan privukao goste u kući i kada dođu poželeo im dobrodošlicu.
 • Zmaj – kao simbol muške energije, donosi dug i zdrav život. Ne treba ga stavljati prenisko ili previsoko i nije ga poželjno stavljati u kupatilo.Kada se postavlja potrebno je voditi računa da kristalna kugla ne bude okrenuta prema prozoru ili vratima.
 • Kineski novčići – privlače novac i obilje. Potrebno ih je držati u grupama od 3, 5, 7 i 9 u polju bogatstva i u novčaniku.
 •  Fontana – sama reč feng shui na kineskom znači vetar i voda i predstavlja pokretače energije, stoga voda koja se kreće predstavlja veoma važan element. Kako retko ko ima sreće da mu uz kuću žubori potočić, energiju vode koja pokreće svako polje može se postići dodavanjem fontane u životni prostor.

 

Nakon što ste očistili i raspremili prostor, napravili prostora da kroz vaš dom prostruje vetar i voda, na svakom koraku postavili stvari koje vas motivišu bolje ćete se osećati i svaki cilj i svaka želja će se lakše ostvariti.

p.s. Ukoliko želite da saznate više o filozofiji feng shuia pročitajte neku od  ovih knjiga.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

 1. sanja( feeclochette)

  super clanak, preporucujem svima da koriste ove metode, provereno radi

 2. Ipak to puno liči na religiju…trala la la, trala la…kakvi slonovi..i patkice.. kakvi bakrači..

 3. Ja koga god znam da se petljao sa feng shui, yogom, i slicnim istocnjackim misticizmima – svi su zavrsili u ludnici 😀

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh