Početna » Plaćanje » Elektronski novac i sigurno plaćanje

Elektronski novac i sigurno plaćanje

U toku jednog meseca preko 1.600 kupaca se odluči da kupljeni predmet plati preko Kupinda.

Prosečne cene predmeta plaćenih preko Kupinda su za 49% više nego prosečne cene predmeta plaćenih na neki drugi način. Sistem plaćanja je zamišljen kao siguran način plaćanja koji bi služio prvenstveno za robu sa nešto višom cenom (npr. tehničku robu).

U januaru je oboren rekord u visini cene predmeta plaćenog na ovaj način. Za 95.000 dinara prodat je predmet Butterfly Labs 25 GH/s Bitcoin MinerU roku od 3 dana kupac je izvršio uplatu, prodavac je poslao predmet a  novac je prosleđen prodavcu nakon što je kupac potvrdio da je predmet stigao u opisanom stanju.

Ono što je takođe zanimljivo u vezi sa ovom konkretnom prodajom jeste i sam predmet. Sigurno se pitate šta je to Butterfly Labs 25 GH / s Bitcoin Miner. Ovaj predmet predstavlja deo opreme za „kopanje“ popularnih Bitcoin-a.

Bitcoini su sredstvo plaćanja koje je stvorio čovek poznat samo pod internet imenom Satoši Nakamoto. To je „valuta” koju ne priznaje ni jedna zemlja, iza koje ne stoji ni jedna institucija i ni jedan pojedinac. To je program koji se neprestano izvršava na Internetu, podržan od strane hiljada računara koji obrađuju transakcije kojima se Bitcoin usmerava između korisnika. Ideja je bila da se stvori direktan oblik plaćanja koji bi učinio posrednike kao što su PayPal i kreditne kartice suvišnim, čime bi se razbio i monopol centralnih banaka. Do Bitcoin-a možete doći na dva načina: kopanjem ili kupovinom. Kopanje podrazumeva da resurse svog računara uključite u takozvane “pooled mining” grupe za otkrivanje. To znači da grupa računara testira niz karaktera kao ključ za otključavanje paketa od 25 Bitcoin-a i to ide jako sporo. Drugi način da dođete do Bitcoin-a jeste da  imate bitcoin novčanik na koji ćete dobijati svoje bitcoine i sa kojeg ćete moći da ih prodajete.

Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu predlažem vam da detaljnije o tome šta je Bitcoin i kako da ga koristite u naplati? pogledate na sajtu Marketing.itd

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Slabo da od tih bitkoina ima neke vajde… Jer trebas uloziti par hiljada evra u celu pricu a toliko kosta i prosecna trazfika 🙂

  2. @Dacholio

    Ako zelis da „rudaris“ (mining) Bitcoine i dobijas ih generisanjem, onda da, potrebno ti je par hiljada za opremu. Ukoliko zelis da rudaris durge alternativne valute, onda mozes i sa svojim racunarom i malo jacom grafickom karticom da to radis. Neke alternativne valute mozes i sa svojim procesorom (CPU) da rudaris.
    Konacno, te alternativne valute mozes da zamenis za Bitcoine (BTC) i na taj nacin ih steknes.

    A ako sam zelis da posedujes Bitcoine ili da ih trosis bez „rudarenja“, onda ih kupujes kao i bilo koju drugu valutu za onoliko novca koliko zelis da das.
    Kao sto kupis 100 evra ili 5 evra u menjacnici, tako isto mozes da kupis 100 bitcoina ili 1.5 bitcoina.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh