Početna » Zabava » Državnost Srbije kroz numizmatiku – Da li znate šta je pegavac?

Državnost Srbije kroz numizmatiku – Da li znate šta je pegavac?

Prošle godine, na Sretenje, započeli smo serijal Državnost Srbije kroz numizmatiku. Sada nastavljamo u istom smeru. Govorimo u ružnom pačetu srpske numizmatike. Pričamo o novčanici popularno nazvanoj „pegavac“.

Ove godine obeležava se i 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Iste godine, izdata je i ova interesantna novčanica čije ime aludira na pegavi tifus. O poreklu njenog imena možete pročitati u tekstu koji je objavio časopis vreme:

Krajem 1914. godine, pored napora da se u Francuskoj obezbedi štampanje dodatnih količina novčanica od 10 i 100 dinara koje su već u opticaju, Narodna banka je nastojala da objavi „ratne“ novčanice od 50 dinara. Nacrt je izradila slikarka Beta Vukanović. Štampana je u Francuskoj i puštena u promet 25. marta 1915. godine. Imala je pogrešno odštampan broj paragrafa krivičnog zakona, kao i datum kad je donet zakon po kome se novčanica objavljuje. List „Politika“ je naziva „nakaradom“, na kojoj ni graver nije smeo da se potpiše, a narod ju je podrugljivo prozvao „pegavac“, ne zna se da li mu se nije dopao crtež Bete Vukanović ili realizacija.

(kompletan, sjajan tekst Sonje Ćirić o srpskoj numizmatici možete porčitati na sajtu Vremena)

Da ova priča bude još interesantnija, danas, 100 godina od izdavanja, „pegavac“ predstavlja jednu od najvrednijih srpskih novčanica. Manje od jednog veka bilo je potrebno ružnom pačetu da izraste u zlatnog labuda.

Znate li još neku interesantnu domaću novčanicu za koju se veže slična priča?
Podelite to sa nama u komentarima.

Uskoro na blogu nove numizmatičarske zanimljivosti. U međuvremenu pogledajte bogatu numizmatičku ponudu na Limundu.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh