Početna » Zabava » Svečani praznik

Svečani praznik

Hristos se rodi! Srećan Božić!

Ovaj tekst napisan je iz ugla člana velike porodice za koga Božić predstavlja jedan od najlepših i najsrećnijih praznika u godini. Odiše toplinom doma i spaja porodicu makar na taj jedan dan. A sva radost počinje dan pred Božić na Badnji dan. Badnji dan je dan uoči Božića. Dobio je ime po Badnjaku koji se tog jutra seče (kupuje), a uveče unosi u kuću. U slučaju moje porodice, Badnjak se kupuje tradicionalno ispred crkve Svetog Konstantina i Jelene i to na samo Badnje veče.

U „crkvicu“ (pod tim nazivom je poznata ova crkva na Voždovcu) odlazimo da upalimo sveće i da kupimo Badnjak za kuću. Ispred „crkvice“ se na Badnje veče skupi ceo kraj. Sretnu se komšije u prazničnoj atmosferi, svi dobro raspoloženi pričaju, piju kuvano vino i rakiju i pale badnjake u „velikoj vatri“. „Velika vatra“ je mesto gde se pale badnjaci ispred crkve. Moje sestre i ja smo je krstile ovim imenom u detinjstvu i tako je ostalo do danas. „Koliko varnica toliko srećice; Koliko varnica toliko parica…“ Za nas je ona bila i ostala nešto veličanstveno.

Nakon ove šetnje do „crkvice“ Badnje veče se provodi u krugu porodice. U kuću se unosi badnjak i sprema se specijalna večera koja je uvek posna. Kod nas u kući je veoma važno da sto bude praznično postavljen. Vadi se najlepši stolnjak i specijalni servis i escajg za ovu priliku.

Ipak, s obzirom da se radi o posnoj večeri, svi sanjamo o Božićnom, mrsnom ručku kod bake. Božić se u našoj porodici uvek provodi kod bake. Na božićno jutro ustaje se ranije, kako bismo bili položajnici. Položajnik je prva osoba koja tog jutra uđe u dom. Običaj je da se ta osoba daruje poklonima. Zato je, pretpostavljate, uvek bila trka pred bakinim vratima. Kao i svaka baka, tako i naša, kuva najbolje na svetu. I naravno, uvek ono što unuke najviše vole. Najvažnija je ipak ČesnicaČesnicu po pravilu priprema domaćica koja u testo pogače stavlja novčić i neke druge sitne predmete. Na početku božićnog ručka lomi se pogača i dele se komadi među članovima porodice. Uvek postoji jedna doza uzbuđenja tokom božićnog ručka. Iščekivanje kod koga će završiti novčić i ko će prema tom predviđanju imati više sreće u predstojećoj godini.  Kod nas je to nekako najčešće ispadao tata! Možda zato što je baka njegova mama, hm…

Kako vi provodite ovaj svečani praznik?

 

 

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

7 Komentari

 1. ВАИСТИНУ СЕ РОДИ! И хвала Богу што сам НАЈЗАД дочекао да и Limundo нађе за сходно да члановима честита Божић на начин како то и треба да се чини!!!

 2. Lepo,setiti se da svojim clanovima cestitaju najveci srpski praznik.Za pohvalu!

 3. Vaistinu se rodi

 4. Glavni.arhivator

  Prvo zelim da pozdravim sve ljude dobre volje,koji proslavljaju ovaj praznik u krugu porodice kako valja i dolikuje !
  A zatim zelim da opisem kako je izgledala proslava Bozica kod mojih komsija,koji su postali vernici tek kada su zaradili par miliona !
  Decu uzrasta od 5-10 godina opreme sa toliko pirotehnike da mogu da izvedu drzavni udar u nekoj manjo drzavi.Predvece pa do ponoci pucaju karbitom iz ogromne kante za mleko,prozori u kuci podrhtavaju i nemoguce je ne strecnuti se na zvuk snazne detonacije ! Uz badnjak pale i gomilu smeca koju gomilaju preko puta svoje kuce,usput seku mlada stabla bagrema pored puta i bacaju ih u vatru !
  Mozda gresim ali to je sve osim proslave koju vera i tradicija nalazu…

 5. HVALA i srećni praznici Limundo i Kupindo timu!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. VAISTINU SE RODI!!!SVIM ČLANOVIMA LIMUNDO TIMA I SVIM LIMUNDOVCIMA SREĆNI PRAZNICI!!

 7. Лепо је и похвално што нам честитате Божић, али вас молим да користите Ћ И Р И Л И Ц У.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh