Početna » LimundoGrad » Saveti za lično preuzimanje

Saveti za lično preuzimanje

Lično preuzimanje je jedno od popularnijih načina obavljanja saradnje na Limundu. Prednost ličnog preuzimanja je što na licu mesta možete da proverite predmet i da sa prodavcem rešite uživo sve što se tiče te saradnje. Ipak, neretko Limundovci imaju nedoumice oko realizacije ličnog preuzimanja. Stoga smo odlučili da sa vama podelimo nekoliko saveta u vezi sa ličnim preuzimanjem predmeta.

Uslovi prodaje

Pronašli ste predmet, a prodavac je iz vašeg mesta. Ako želite da lično preuzmete taj predmet, pogledajte prvo u načinima slanja i plaćanja da li je prodavac naveo da je lično preuzimanje moguće. Ako jeste, pogledajte da li se u uslovima prodaje nalaze neki detalji oko ličnog preuzimanja (na primer „lično preuzimanje je moguće samo na mojoj adresi“ ili „lično preuzimanje je moguće samo petkom u 17h kod Vuka“ i slično). Ako vas interesuje više detalja, postavite pitanje prodavcu pre nego licitirate.

Posebna napomena: Ukoliko je prodavac u uslovima prodaje naglasio gde se i i u kom periodu preuzima predmet i vi ste pobedili na aukciji u obavezi ste da ispoštujete to mesto i vreme preuzimanja.

Precizirajte mesto i vreme

Pobedili ste na aukciji i sada se sa prodavcem treba dogovoriti oko mesta i vremena preuzimanja i plaćanja predmeta ukoliko ono nije precizirano na aukciji. Bez obzira da li ste kupac ili prodavac, definišite nekoliko mesta i termina koji vam odgovaraju i pokušajte da nađete rešenje koje će da odgovara i jednoj i drugoj strani. Budite tačni, a ako ne uspevate da se u dogovoreno vreme nađete sa kupcem ili prodavcem – javite na vreme da je potrebno odložiti lično preuzimanje i ponudite drugo mesto i vreme za preuzimanje. Vodite računa o tuđem vremenu kao što biste voleli da neko vodi računa o vašem.

Proverite predmet na licu mesta

Ovo je jedan od važnijih koraka koji kupci neretko preskoče. Uvek proverite predmet kada se sa prodavcem nađete. Pogledajte i pitajte sve što vas interesuje, a ako postoje neke nedoumice oko predmeta, pokušajte sa prodavcem da to rešite odmah prilikom preuzimanja. Ako je u pitanju predmet za koji su potrebni posebni uslovi za proveru, organizujte se tako da mesto preuzimanja odgovara tim uslovima. Na primer, ako kupujete toster i želite da proverite da li radi, dogovorite se da lično preuzimanje bude na nekoj lokaciji gde postoji priključak za struju.

Ukoliko vam predmet iz bilo kog razloga ne odgovara, prilikom ličnog preuzimanja možete da odustanete od kupovine, a ako bi vas prodavac ocenio negativnom ocenom, ta ocena bi bila poništena. Takođe, sve reklamacije je potrebno rešiti prilikom ličnog preuzimanja. Na primer, ako ste kupili čizme i niste ih probali kada ste ih lično preuzeli, a one vam ne odgovaraju, negativna ocena prodavcu zbog neuvažavanja reklamacije bi bila poništena. Ako ne možete vi da lično preuzmete predmet već će to za vas učiniti neko drugi, dajte upustva toj osobi šta je potrebno da proveri kod predmeta kada se nađe sa prodavcem.

Lično preuzimanje se skoro u potpunosti zasniva na dogovoru dve strane i kakav god dogovor da postignete, Limundo tim će ga podržati.

Da li ste imali neko interesantno iskustvo kod ličnog preuzimanja? Podelite sa nama vašu priču u komentarima.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

65 Komentari

 1. da li ste sigurni u ovo sto ste napisali: „Ukoliko vam predmet iz bilo kog razloga ne odgovara, prilikom ličnog preuzimanja možete da odustanete od kupovine, a ako bi vas prodavac ocenio negativnom ocenom, ta ocena bi bila poništena.“? hajde razmislite jos jednom.

 2. @xtrdtysr – ako kupac prilikom ličnog preuzimanja predmetom nije zadovoljan, može da odustane od kupovine predmeta i negativna ocena njemu bi bila poništena.

 3. ma super je to. doziveh razvlacenje ispred firme, neckanje, premeravanje, hiljadu pitanja i podpitanja. nikad vise 🙂

 4. I meni je ovo zazvučalo čudno. Mogu postojati mnogi razlozi da „kupac ne bude zadovoljan“. Složićete se da neki mogu biti veoma neopravdani i subjektivni i ne zaslužuju brisanje negativne ocene. Ako predmet ne odgovara opisu ili ima oštećenja koja nisu navedena, to je već nešto drugo.

 5. “Ukoliko vam predmet iz bilo kog razloga ne odgovara, prilikom ličnog preuzimanja možete da odustanete od kupovine, a ako bi vas prodavac ocenio negativnom ocenom, ta ocena bi bila poništena.”?- Ovo nema logike i ne podudara se sa opstim uslovima kupovine i prodaje na Limundu! Npr. kupuje cizmice i ne odgovara joj oblik, odustaje od kupovine, a kod slanja kurirskom sluzbom to ne bi ucinila…Odustajanje od kupovine iz „bilo kog razloga“ nema logike i nije u skladu sa pravilnikom Limunda!

 6. Lično preuzimanje – koliko je dobro , toliko i nije. Zašto ? Evo mojih iskustava. Vidim nešto na licitaciji po početnoj ceni od 99 dinara, i ja ono e super , licitiraću. Kad ono pogledam a slanje i plaćanje samo lično preuzimanje. U početku razočaran jer je prodavac daleko od mene. Ali pošto mi ti predmeti trebaju , ja kontaktiram prodavca i pitam da li ima mogućnosti za slanjem i da li bi promenio načine slanja i dodao neku kurirsku službu. On meni na to odgovori da može i slanje i da je to stvar dogovora između prodavca i kupca. Naravno on mene tu tim njegovim rećima navede da ja ipak licitiram predmete . I na kraju , završila se licitacija, ja pobedio, super, kontaktiram prodavca i nastade problem. Predmeti su kupljeni za 365 dinara a cena naravno ne paše prodavcu i on odbija da izvršimo kupoprodaju . E sada , pošto je zavedeno lično preuzimanje on po pravilniku ne mora da šalje bez obzira šta je napisao u porukama. Znači on je mene navodio da licitiram samo da bi se povećavala cena predmeta. Da su ti predmeti kupljeni pa nekoliko hiljada dinara, on bi bez problema slao te predmete ali ovako ogradio se ličnim preuzimanjem. Ne znam da li je još neko imao sličnih iskustava ali ovo lično preuzimanje bi ja zabranio novim članovima koji još nisu razradili svoju prodaju jer ovako su samo više zaštićeni od strane limundo pravilnika, a 90 % prodavaca koji su zaveli samo lično preuzimanje su slali te predmete kupcima i svi su zadovoljni saradnjom.
  Znači svi mi prodavci možemo da zavedemo samo lično preuzimanje na svim našim licitacijama i ako nam odgovara krajnja cena , dogovorimo se sa kupcem i odradimo kupoprodaju a ako nam ne odgovara cena , jednostavno kažemo kupcu da mora lično da preuzme predmet a sami znamo da je on daleko stotinama kilometara i njemu se naravno ne isplati da dolazi i mi njemu negativnu ocenu a on nama ako vrati , nama se briše jer kupac neće da dođe lično.
  Potpuno sam siguran da je samo 10 posto licitacija sa ličnim preuzimanjem , tako i realizovano a ostalo je sve stvar dogovora. Mislim da bi bilo dobro malo izmeniti te opcije da i sami prodavci kada postavljaju licitacije sa samo ličnim preuzimanjem, da moraju da potvrde da se slažu sa pravilima da je u pitanju samo lično preuzimanje a tako i da kupci moraju da potvrde da se slažu sa tom opcijom prilikom davanja ponude i to može da se reši jednim malim kvadratićem koji mora da se čekira kako bi moglo da se potvrdi davanje ponude za određeni predmet sa tom opcijom. Molim limundo tim da to razmotri a nadam se da će ovo nekome biti od koristi.

 7. tandaramandarabroć

  Nije mi jasna nedoumica člana „xtrdtysr“… Evo ja sam imao par puta iskustvo da prodam predmet,poslednji slučaj mobilni telefon,za 1000 din..i čekam člana 25-26 dana,kao on vozi kamion.nema vremena..tralalala…i on konačno odluči da se nađemo,još mu ja izađem u susret oko mesta sastanka,i nađemo se on uzme pogleda telefon..e jel može za 800 ? Ne može naravno….E pa neću onda telefon! Poludeo sam i na kraju čak ni negativnu nisam mogao da mu dam!!! E to je bilo glupo!!! Inače podržavam,pogledaj predmet..oćeš nećeš…šta da radiš…teraj dalje…al ovi vaćaroši na sitno me izluđuju.

 8. Poništite negativnu ocenu kupcu ali uzimate proviziju za neprodatu robu?

 9. hvala anja. ne znam sta ste sada napisali sadrzinski drugacije u odnosu na recenicu koja je citirana? stvarno ne razumem cemu dupliranje odgovora u sazetijem obliku, ali pretpostavljam da ste time zeleli da mi ukazete na moju inteletkualnu ogranicenost te bi ponavljanje iste stvari bilo delotovronije za moje shvatanje (sto i ima smisla). pogledajte citiranu recenicu, razmislite sta znace termini koje koristite, „…iz bilo kog razloga…“. da li ja mogu vratiti predmet jer mi se ne svidja sto nema cesme sa koje se mogu napiti vode na mestu gde smo se prodavac i ja sreli? i to je bilo koji razlog. to da kupac moze odustati od kupovine, to je svacije individualno pravo i to ne sporim. ta licna odluka ponajmanje zavisi od toga da li to limundo odobrava ili ne – to je potpuno izlisna vasa konstatacija. zar mislite da bih ja prihvatio predmet, ukoliko mi ne odgovara, zbog toga sto to limundo ne dozvoljava odbijanje. priznacete, pretenciozno zvuci. gde bi onda bio vas identitet ako biste cekali da vidite da li vam limundo dozvoljava ili ne. glupo mi je da o tome govorim, ali moja je reakcija bila na beskonacne okvire koje vi postavljate pisuci: „…iz bilo kog razloga…“. i da ce negativna ocena biti ponistena jer kupac nije zeleo da kupi predmet zato sto je napolju hladno (moguc bilo koji razlog odustajanja) a prodavcu ce se ukinuti negativna ocena, bez obzira sto razlog kupca nema veze sa predmetom i uprkos tome sto prodavac time nema pravo na povracaj provizije. navodim nakaradne i isuvise banalno glupe primere mogucih bilo kojih razloga ne bih li vam ukazao na nejasno definisanu recenicu. recicete da se podrazumeva na sta ste mislili, ali to je stvar licnog tumacenja.

 10. Lično preuzimanje se skoro u potpunosti zasniva na dogovoru dve strane i kakav god dogovor da postignete, Limundo tim će ga podržati.
  .Malo,malo pa evo mene opet. To kod ličnog preuzimanja , ja imam lošeg iskustva i od kupca , a i od vas iz TIMA ! jer ste uvažili čiste laži u njegovu neistinitu priču vama u LIMUNDO TIMU.Osobe koje su preuzele predmet nisu imale nikakvu primedbu bilo je sve ok! a posle nedelju dana on je tražio da mu ja pošaljem (vratim novac)a on meni predmet post ekspresom,našta nisam pristao,kako sam mu predao tako hoću nazad predmet ! na negove laži njegov NEGATIVAN komentarvi ste prihvatili,toliko …..

 11. I tu se ja prepoznajem. „Lično preuzimanje se skoro u potpunosti zasniva na dogovoru dve strane i kakav god dogovor da postignete, Limundo tim će ga podržati.„ Imao sam dogovor sa prodavcem tj obećanje takoreći, da ako pobedim na licitaciji možemo se dogovoriti , nije problem i da se pošalje predmet ali naravno do toga nije došlo i prodavac se pozivao na lično preuzimanje. Kakav je to dogovor između prodavca i kupca ? Takav da ako prodavcu štima krajnja cena , onda može svaki dogovor, u suprotnom dobićete negativnu i prodavac nije kriv.

 12. Da li mozemo malo blize da objasnimo sta to znaci da kupac moze da, prilikom licnog preuzimanja, odbije da preuzme predmet ukoliko mu ne odgovara iz BILO KOG RAZLOGA.
  Npr. U mojim opostim uslovima pise: da reklamacaje nisu moguce na velicinu, kao i na posebna ocekivanja kupaca…….Sta to znaci: da mi Limundo ne dozvoljava da primenim ta pravila na kupce koji licno preuzimaju, a ja sam pri tom u opisu aukcije navela sve relevantne podatke? Time su diskriminisani kupci koji nisu u mogucnosti da licno preuzmu.
  Tu se najveci problem javlja sa obucom, kada neko obuje cipele i cizme, moze da kaze da su mu male , uske i sl, sto je, priznacete, za prodavca neproverljivo, a da pri tome pravi razlog odustajanja od kupovine bude neki sasvim drugi, najcesce subjektivan..Iskreno do sada nisam imala takvih problema, kupci uglavnom ne probaju predmet kupovine na licu mesta, a onima koji su se javili kasnije sa bilo kakvom zamerkom koja se do sada odnosila iskljucivo na velicinu, uvek sam bila spremna da ponudim povracaj, bez obzira sto su moje prezentovane mere bile potpuno ispravne. Niko mi do sada nista nije vratio, osim jedne gospodje sa kojom sam unapred dogovorila tu mogucnost, ali ona nije licno preuzimala. Znaci razmislite o kvalifikaciji IZ BILO KOG RAZLOGA. Uz svo postovanje kupca, ovim diskriminisete prava prodavca, naravno pod uslovom da predmet u potpunosti odgovara opisu.

 13. xaxaxa…..slatko sam se zabavila citajuci savete oko licnog preuzimanja i definicije “ iz bilo kog razloga“…..xaxaxa….ko je ovde koga posavetovao…ihihiiii..

 14. zakon o zastiti potrosaca jasno kaze da kupac moze bez obrazlozenja da odustane od kupovine,isti zakon kaze da ako je u pitanju kupovina na daljinu tj internetom…takodje kupac bez objasnjenja i obrazlozenja odustaje i trazi povrat novca. istina je ta ,da taj zakon odavno postoji,ali iz nekog razlog..tek u zadnje vreme je poceo da se primenjuje i na Limundu.do sada se tu natezalo,opisanom stanju ili ,prikrivene mane itd…ali zanon srbije JASNO JE SVE DEFINISAO. licitirate,pobedite,platite ,dobijete paket i onda prosto ulozite zalbu na predmet.
  limundo ce vam reci,da ste vi duzni da platite povratnu postarinu prodavcu i bice u pravu..i cak ako predmet nije u opisanom stanju,po zakonu Srbije vi placate postarinu,ali u tom slucaju Limundo malo tolerise..pa ce traziti od prodavca da plati. a licno preuzimanje…ko kako hoce. nema podrske nikakve,jer nema pisanih dokaza..i to je to .

 15. @xtrdtysr – U potpunosti se slazem sa Vama.
  Tekst je toliko kontradiktoran, kosi se sa pravilima, a da ne pisem o svojim iskustvima i savetima pojedinih iz LT, koji su mi govorili potpuno drugacije stvari u razlicitim situacijama, pa cak u istoj situaciji, dve razlicite osobe iz LT potpuno drugaciju stvar, pa na kraju ne znam da li sam ja blesava, ili oni nemaju pojma nista o svojim pravilima.
  Srecom, blesava nisam, tako da, mislim da je ovo drugo u pitanju…
  Ne znam da li Vam neko kontrolise ove textove, pre nego sto ih objavite!? Mislim da bi trebalo, i to detaljno.
  Davno sam odustala, skoro pa potpuno, od Vasih saveta i sve resavam sama, kako najbolje umem, jer je od Vas slaba vajda.
  I ne razumem zasto uopste obajvljujete ovakve textove i samo bespotrebno bunite clanove, i bez Vas se sasvim lepo snalazimo!?
  Ako je sve stvar dogovora izmedju kupca i prodavca, koja je tacno Vasa funkcija ovde? Ah, da, da nam uzmete proviziju, za npr. majicu, koja je prodata, ali ustvari nije, jer se tamo nekoj, recimo clanici, nijansa ipak ne slaze uz cipele, koje je ponela da uporedi. Da li to Vama deluje onako… normalno??
  OK, mene i ne zanima da nekoga negativno ocenim, ali ukoliko je kupac odlucio da ne kupi predmet, iz nekog tamo razloga, koji nema veze sa greskom prodavca, logicno je da vratite novac, koji ste uzeli na ime provizije za prodat, ponavljam PRODAT artikal. Ili to Vama nije logicno… onda mi objasnite sta jeste.

 16. Ja mislim da Licno nikad nisam kupio ni prodao (moj grad je mali gradi i nema ni 10 ljudi u celu grad sto su clan limundo, mislim da licno da se preuzme moguce samo to sto su velike cene i velike kg za 3000-10000dinara ne bi prosetao nikad celo Serbiu!

  Ja mislim da st@f limundo tima ima mogucnost i treba da rade u vezu neke kurirske sluzbe (na primer kako je AKS Postexpres, bex itd.) da to predmeti sto se prodaje preko limundo najvise clanovi mislim da bi posalio preko limundski kururi 😀

 17. Nikad nisam imao problem oko licnog preuzimanja.
  Postujes ono sto je prodavac ili kupac naglasio u opisu i sve je ok.
  Ako se i postigne dogovor preko privatnih poruka u tom slucaju prodavac MOZE da naglasi [izmeni poruku] tj da stavi napomenu da je moguce i slanje pouzecem ili dr.
  Sve u svemu mi sami sebi napravimo problem.
  Pozdrav svima

 18. Citam komentare i ne verujem i napokon dodjem do komentara od Dado123 i smirim se konacno, jer je makar JEDAN clan totalno upucen sa pravilnikom! Jel ste vi svi clanovi sa 2 pozitivne ocene ili malo ozbiljniji?! Pisete kao da ste se tek registrovali. LIMUNDO JE PROMENIO PRAVILNIK, AKO SE SECATE ONOG DANA KADA JE REKAO DA PRIHVATIMO PRAVILA KOJA SU NAM STIGLA NA MEJL, A AKO NE PRIHVATIMO GASI NAM SE PRISTUP, DOVIDJENJA. Vi ste svi prihvatili i to bi trebali da postujete, ovde se vise ne radi o Limundu nego zakonu Republike Srbije, koji je u vecini drugih zemalja jos rigorozniji. Eto jedino da se zalite sudu u Strazburu.
  Kao sto odete u prodavnicu obuce u centar grada i kupite patike, posle toga KAD god hocete (u roku od 6 meseci), i ZBOG BILO CEGA ako hocete, BEZ IJEDNE RECI imate pravo da trazite reklamaciju, zamenu, ili povracaj para. Tacka.
  E to se upravo i ovde desilo, i ne vidim nikakav problem ukoliko gledamo na Limundo kao jedan sajt, nista oni veze nemaju, niti su krivi zbog toga.

 19. @Aaaa

  Jeste li vi ozbiljni, prodate polovnu stvar koju neko urnise, unisti i onda nakon 6 meseci dodje na vrata i kaze: Izvolite nazad meni ovo vise ne treba ja OCU PARE nazad!!!!!!!!!!

  Kakav bre zakon! (Ova ludacka zemlja nek ih pise i nek ih prvo sprovede na sopstvenoj kozi! )

  Naravno da treba kupcu izaci i pomoci maksimlano, i ja sam licno uglavnom imao problema sa prodavcima sa malo ocena, ali zato ne ocekujem nebesku pravdu koju mogu da zloupotrebim kad POZELIM!

  Konstataciju IZ BILO KOG RAZLOGA, moze samo da napise neko ko zivi NA NEBU bez imalo realnosti okoline oko sebe!

  Molim vas da vise ne dajete savete koje zlonamerni clanovi i oni malo udareni u glavu mogu da zloupotrebe (jer takvih ima sve vise!)

 20. Mali komentar u vezi ličnog preuzimanja iz mog ugla.
  Kao prodavac šireg obima meni jedino nekad predstavlja problem usaglašavanje svih mojih obaveza sa vremenom kupca, ali smatram da je to najbolji i najpovoljniji način isporuke za kupca iz više razloga. Jedan je što izbegne plaćanje poštarine, drugi što kupljene stvari može da vidi i treći najvažniji je što se upoznamo i vidimo „sa kim imamo posla“, naravno obostrano. Ja ovaj vid kupoprodaje iako sam prodavac uvek sagledavam iz oba ugla jer ako nisu obe strane zadovoljne ne smatram da sam uspešna. Iz tog razloga uvek uvažavam reklamaciju bilo koje vrste. Ne mora zakon da propisuje. Ako želite da budete dobar prodavac i da vam se kupci vraćaju morate biti fleksibilni.

 21. http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/najcesci-problemi-resenja.php?naslov=zamena-robe-kada-nema-objektivnog-nedostatka
  Ja bih dodala samo ovo i mislim da je ovo odgovor na neka postavljena pitanja: vise mi se ne dopada, nijansa mi ne odgovara itd…

 22. Kao sto odete u prodavnicu obuce u centar grada i kupite patike, posle toga KAD god hocete (u roku od 6 meseci), i ZBOG BILO CEGA ako hocete, BEZ IJEDNE RECI imate pravo da trazite reklamaciju, zamenu, ili povracaj para. Tacka.
  E to se upravo i ovde desilo, i ne vidim nikakav problem ukoliko gledamo na Limundo kao jedan sajt, nista oni veze nemaju, niti su krivi zbog toga.Ni vi gospodine niste lepo procitali sta to u zakonu pise,pise lepo roba kupljena na daljinu sto ne mora da znaci i preko interneta moze se bez ikakvog razloga cak i kada je u opisanom stanju vratiti u roku od 14 dana i to je prava istina kakvih 6 meseci,to je mozda neka interna politika prodavnice gde ste kupovali obucu,mada sam ja postavio pitanje limundu na sta mi nisu odgovorili,sta ako meni padne napamet da recimo menjam telefone i lap topove na svakih 14 dana narucim koristim 13 dana vratim uzmem drugi i nikom nista cak ste duzni da mi date pozitivnu jer tako zaboga zakon nalaze,za to pitanje sam ostao uskracen za odgovor a bas me zanima

 23. Dobar dan,
  oko oko dela pravila „iz bilo kog razloga “ možemo pričati u nedogled , iz razloga što je to apsurdno, ali sa druge strane teško je pronaći i neko zadovoljavajuće rešenje , iz kojih to razloga može da se vrati roba.
  Mišljenja sam da limundo tim ovim komentarima treba da se ozbiljno pozabavi, i nađe neko prihvatljivo rešenje kako da se VRATI PROVIZIJA prodavcu jer ne može uzeti proviziju na osnovu hira kupca, ako je predmet u opisanom stanju.

  Srdačan pozdrav

 24. ala smo se raspricali
  ja licno insistiram da kupac licno preuzme predmet i to je po meni najbolja solucija (u pitanju su racunari)
  mnogo puta mi se desavalo da kupac kupi npr graficku i reklamira mi, znam da sam poslao ispravno a sto kombinacija postoji da ta graficka kod njega ne proradi, … ma da ne duzim
  najsmesnije je sto sam u komentarima procitao da se postuje zakon srbije vezan za reklamacije u trgovini
  pa ljudi moji ovde se prodaje polovna roba i tajko se i placa, nadam se da smo svi svesni toga
  predlazem limundu da u vremenu koje sledi mnogo vise uradi da pomogne prodavcima jer plate koje dobijaju su od novca postavljanja i provizaija.
  korak napred bi bio kada bi limundo tacno uputio clanove kako mogu neku reklamaciju da zavrse – npr. da se roba moze reklamirati samo dok je prodavac u mogucnosti da da negativnu ocenu kupcu jer predmet moze biti vracen i znatno osrtecen pa da vlasnik jednostavno ne moze vise da postavlja aukciju za isti, npr. da je kupac obavezan da plati povracaj predmeta i da je duzan da isti adekvatno zastiti
  zato ubuduce vise paznje oko prava prodavaca i vise paznje oko vaseg ocenjivanja, ne terajte ljude ponovo na buvlje i najlon pijace

 25. @coctans – ako bi neko kupio čizme i prilikom ličnog preuzimanja kupac ustanovi da su mu, na primer, male, od kupovine može da odustane. Ako bi isto ta situacija bila sa slanjem paketa, kupac ima pravo na raskid ugovora, odnosno može da vrati predmet u roku od 14 dana iako je u opisanom stanju.
  Ovo nije isto kao kada kupac odustane od kupovine nakon licitiranja a kada prodavac može da ga oceni negativnom ocenom.
  @Zdenko – kupac može da bira način slanja i plaćanja od ponuđenog sa aukcije. Ako bi vam u tom slučaju prodavac poslao predmet, vi biste sarađivali van pravila plaćanja i slanja, što se pokazalo kao najnebezbedniji oblik saradnje. Ako je prodavac naveo samo lično, može da insistira da se saradnja obavi na taj način jer je greška kupca što nije obratio pažnju na načine slanja i plaćanja koji su na aukciji navedeni. Opet, u tim situacijama bismo svakako pokušali da pomognemo u utvrđivanju pravog razloga odustajnja obe strane.
  @Anika – zavisi, ako predmet nije bio u opisanom stanju, onda ne refundiramo proviziju.
  @xtrdtysr – izvinjavam se ako vas je moj odgovor na bilo koji način uvredio, to zaista nije bila namera. „Iz bilo kog razloga“ upravo to i znači. Navodite interesantne primere, ali čak i da sa upravo takve situacije u realnosti dese – kupac odustane zbog neke banalnosti – opet bi ocene bile poništene. Zašto? Zato što mi ne možemo da utvrdimo razlog odustajanja, jer će uvek jedna strana tvrditi jedno a druga drugo. Zbog toga smo ograničili i posredovanje u nesporazumima oko ličnog preuzimanja. Suština je da kupac, koji se sa vama nađe da bi lično preuzeo paket, može tom prilikom da odustane (znam, ponavljam se) iz bilo kog razloga.
  @kucljak1 – molimo vas da nam pošaljete preko Kontakt strane o čemu je reč, kako bismo još jednom
  sagledali situaciju.
  @Alex44 – kupac može da vrati predmet koji je u opisanom stanju, ako mu se ne dopada, mali je, veliki i slično. Odnosno, ima pravo na raskid ugovora.
  @dado123 – nikada ne govorimo da je neko u obavezi da plati određenu poštarinu, i to ostavljamo na članovima da se dogovore. Možemo samo dati preporuke kako se poštarina plaća ako dve strane ne uspeju da se dogovore. Kod reklamacije je sigurno da prodavac treba da vrati novac, a kupac predmet.
  @marijagb – ne kažemo da vraćanje predmeta od strane kupca je greška prodavca. To je prosto rizik prodaje koji na sebe preuzimate kada se prodajom bavite. Mi savetujemo članove samo u skladu sa onim što piše u Zakonu o zaštiti potrošača, a koji je uglavnom na strani kupca. Bilo bi u najmanju ruku neprofesionalnosa naše strane da delimo savete koji bi bili protiv zakona. Uvek možete i da se obratite
  nadležnim institucijama za ova i slična pitanja kako bi vam razjasnili sve nedoumice koje oko zakona imate. Naš glavni posao u celoj situaciji jeste da rešimo pitanje ocena, eventualnih sankcija i provizije.

 26. Poštovana Anja ! Znate li da je 90 posto prodatih predmeta sa zavedenim lično preuzimanje , poslato kurirskim službama ? Znači 90 posto saradnji kod ličnog preuzimanja se izvrši van Vaših pravila i Vi se pravite da to ne znate. Samo malo propratite licitacije kod kojih je zavedeno samo lično preuzimanje i videćete da na tim licitacijama nude članovi koji su udaljeni stotinama kilometara. Trenutno pratim jednu aukciju gde je prodavac iz Niša , zaveo je lično preuzimanje a ima ponudu od člana koji je iz Beograda, a predmet je takav da nije vredno plaćati autobusku kartu da bi se lično preuzeo.

 27. nema potrebe anja da se izvinjavate, jer treba da mi mnogo znacite u zivotu (sto uopste nije slucaj) da biste mogli da me uvredite. potpuno je apsurdno baviti se znacenjem “iz bilo kog razloga”, jer su na to ukazili mnogi u svojim komentarima i izlisno je trositi vreme na tu glupost. i na tarabi svasta pise, pa nije to. ali je vazno ono sto ste anja napisali: “Naš glavni posao u celoj situaciji jeste da rešimo pitanje ocena, eventualnih sankcija i provizije.” kako mislite da to resite? prodavac da negativnu ocenu jer nije doslo do kupoprodaje, zato sto je kupac iskoristio svoje pravo odustajanja “iz bilo kog razloga” (naveo je da je napolju -2 stepena a on kupuje samo na temperaturi od 10 stepeni) i ne zeli da kupi predmet, a vi tu negativnu ocenu ukinete. i? sta sada? sta je sa provizijom? slazem se da ne mozete vi, niti bilo ko drugi, biti licno prisutan i arbitrira u kupoprodaji i istinito sazna koji su razlozi odustajanja kupca i tako se slozi oko negativne ocene, ali ako ste uveli ovo pravilo onda ga morate definisati i resiti. zamislite anja situaciju da vi prodajete na limundu zenske cipele po ceni od 10 000 din. za pokretanje aukcije vam je potrebno da platite 170 din. pod pretpostavkom da je samo jedna ponuda, moja, vi ste za prodati predmet po ceni od 10 000 dinara platili limundu proviziju 400 dinara (4% od prodate sume) i sve skupa vas kosta 570 dinara. naravno, na kupindu bi to bilo mnogo vise, preko 800 dinara. vi i ja se dogovorimo oko licnog preuzimanja, sretnemo se i ja ne zelim da kupim predmet, jer mi se “ne svidjaju zavese na drugom prozoru stana na trecem spratu zgrade ispred koje smo se nasli” (to je prihvatljiv bilo koji razlog) i zbog toga ne zelim da kupim cipele. vi mi date negativnu ocenu, limundo to ponisti jer ne moze da utvrdjuje nase razloge (sasvim logicno) i ponisti ocenu. vi ste izgubili 570 dinara, na kupindu mnogo vise, i pokrenete novu aukciju i opet platite 170 dinara sto je zbirno sa prethodnim 740 din. javi se jos jedan kupac i vi dajete za proviziju 400 dinara sto je sada vec 1140dinara. kupac odustaje, jer “nije doruckovao i ne kupuje na prazan stomak” (bilo koji razlog – neko je u svojim komentarima vec ukazao na mogucu zloupotrebu tog prava) i sta dalje? vi ste izgubili 1140 dinara, proviziju ne mozete da vratite, jer vam to ne omogucava limundo. moze se zakljuciti, da zbog takvog moguceg rizika, mnogi mogu izbaciti opciju licnog preuzimanja, jer nikako ne mogu povratiti proviziju i onda se desi situacija da u istom gradu, prodavac, koji zivi u istoj zgradi, dva sprata nize, kao i kupac, posalje predmet kurirskom sluzbom, te ce kupac platiti postarinu umesto da se jedan od njih doveze liftom ili se nadju na sredini spratova koji ih razdvaja i naprave kupoprodaju. sve ovo toliko plasticno docaravam (sasvim realne situacije), ne bih li pokazao koliko je pogresna takva ideja koju predlazete. ako se vi anja slazete da izgubite 1140 dinara u prethodne dve aukcije a mozda i vise ako se to nastavi po pravilima koje predlazete, onda je to vasa stvar. za mene je 1140 din veliki novac koji bih poklonio limundu a da ja od te saradnje nemam nikakve koristi. posto ste rekli da je vas “glavni posao u celoj situaciji jeste da rešimo pitanje ocena, eventualnih sankcija i provizije.” ocekujem da se koncentrisete na elemnete iz recenice i objasnite nam kako mislite da resite: 1. “pitanje ocena”, 2. “pitanje sankcija” i 3. “pitanje porvizija” u konkretnom slucaju. mozete taksativno odgovoriti na ova tri pitanja pojedinacno da bi bilo jasnije. Takodje, u odgovoru koji ste meni namenili, napisali ste: “Suština je da kupac, koji se sa vama nađe da bi lično preuzeo paket, može tom prilikom da odustane (znam, ponavljam se) iz bilo kog razloga.” to je za mene apsolutno apsurdna i nebitna sustina, vama je ne sporim. za mene je sustina kako cu povratiti svojih 1140 dinara (iz prethodno navedenog primera) bez negativne ocene, bez sankcija, bez povratka provizije. mogu zamisliti koliko bi se izgubilo da se desi prodaja namestaja za 70 000 – 100 000 dinara (ne zelim da racunam). neko za namestaj, hteli mi ili ne, mora doci licno da to preuzme. ako moj namestaj kosta 100 000 dinara onda ja, analogno prethodnom primeru gubim preko 11 400 dinara plus jos dodatak provizije koji imate. (1% na iznose prodaje preko 20 000dina). to je anja sustina, ako razumete, a ne ono sto ste vi naveli kao sustinu. zato, ukoliko zelite, objasnite ljudima i odgovorite na moja tri postavljena pitanja.

 28. @ela je postavila link u vezi misljenja o jednom nacelnom pravilu Zakona o zastiti potrosaca, ali koji ne vazi kod tzv. ugovora na daljinu (gde spada i prodaja preko interneta), a ono sto je vazno kod njih jeste da kupac ima specificno pravo na jednostrani raskid ugovora, i to iz bilo kog razloga (dakle, cak i u situaciji kada je predmet saobrazan opisu, ali se kupcu jednostavno ne dopada).
  Jedina obaveza koju tada ima, i sto Limundo tim nije naglasio jesu troskovi povracaja robe, dakle-oni padaju na teret kupca(!!!!!), a ne postoji nikakva naknada stete koji bi pordavac mogao da potrazuje d kupca (u ovom slucaju troskovi provizije, te gubitak nekog drugog, potencijalnog kupca ili njegovog interesovanja za predmet,-konkretizovan ponudom, samo nizom a tu je i gubitak u vremenu za koji je predmet mogao mozda nekome drugom biti prodat).
  Meni je licno ovo poslednje vrlo diskutabilno, i rekla bih nepravicno, jer sta u situaciji gde kupac racuna sa tim:“ok, licitiracu, svidja mi se onako, ali nisam siguran…ma, videcu, ionako mogu da odustanem, odem po predmet, kao pogledam i kazem nije to to ipak, i bas me briga…“Takav postupak nije u skladu sa nacelom savesnosti i postenja, a ponajmanje sa nacelom zabrane prouzrokovanja stete-radi se o 2 znacajna nacela ZOO, u odnosu na koji je Zakon o zastiti potrosaca lex specialis.
  A ono sto je najvaznije-buduci da je Zakonom izricito zabranjena naknada stete od kupca koji u ovom vidu trgovine „neopravdano“ odustane, zdrav razum upucuje na Limundo:oni su ti koji naplacuju proviziju-sa stanovista prodavca trosak koji on nece moci da nadoknadi naplatom cene, ako kupac odustane-i to duplu, mi predmete postavljamo i placamo tu istu proviziju/uslugu, opisujemo detaljno, i verno predemeta sa ociglednom namerom i delanjem u pravcu prodaje predmeta i kada se to desi davanjem ponude/pobedom na aukcije osnovano je ocekivati da ce ti troskovi biti izmireni od naplacene cene, a ako se to ne desi, za sta je placena provizija? Prosto se namece pitanje-da li je ovo reklamni sajt ili sajt za prodaju, da li smo mi u obligacionom, konkretno ugovornom odnosu i sta su u tom odnosu obaveze Limunda?
  Ako se provizija refundira u slucaju negativne ocene ( ipak se ne radi samo o reklami, u mi ipak, po tome, stojimo u odredjenom odnosu sa Limundom), dakle zbog krsenja ugovorne obaveze jedne strane (npr. kupca), zasto ne bi bila refundirana i u slucaju odustanka kupca iz bilo kog drugog razloga, a bez nase krivice? Drugim recima, da li je zastita koju uzivamo delimicna, i postoji samo u slucaju skrivljenog neizvrsenja, ali i ne i onda kada se kupac koristi pravom koje mu je zakonom dato, bez obzira na nasu krivicu?
  Sustinski, i u odnosu prodavca sa Limundom ne vidim razliku:i u jednom i u drugom slucaju je provizija naplacena, a predmet nije prodat, tj, novac moram da vratim, a racun mi je u minusu, i dolazim, BeZ SvojE KrivicE u istu situaciju (sa stanovista aktive/pasive) kao da sam dala negativnu.
  Iskreno, ne znam za slucaj gde je moguce naplatiti dulu proviziju, prosto ostvariti naknadu, a bez pruzanja necega zauzvrat-izuzimam samo postavljanje aukcije, jer situacija sa negativnom ocenom (zastitom kada ja nisam kriva zbog nerealizovane kupoprodaje) govori o tome da Limundo nije puki oglasnik.

 29. Zaboravih i ovo, jedna sitnica, ali vazna-zabrana zloupotrebe prava…Iz tog razoga (tj. igranja), a zbog jake zakonske zastite potrosaca, na nekim drugim sajtovima za prodaju/kupovinu i postoje tzv. crne liste, pa cak i iskljucenje clanova koji se precesto predomisljaju, odustaju, reklamiraju.
  Inace, navedeno „pravilo“ o vracanju novca i predmeta se odnosi ne samo na licno preuzimanje, vec i na svaki drugi vid placanja/slanja, pa je podjednako „alarm“ za svakog prodavca.
  A sto se prakticne strane tice i sa stanovista kupca, jako me interesuje kako da isprobam npr. cizme na licu mesta i tako vidim da li mi odgovaraju, a nalazim se sa prodavcem na Slaviji, dakle na ulici, a napolju je -10? Sa druge strane, ako to ne uradim, a ispostavi se da su vece/manje, nemam pravo na reklamaciju…Ili kupim farmerke-da li treba da skinem one koje imam na sebi na sred ulice kako bih isprobala kupljene ili da udjem u javni WC? U 90% slucajeva preuzimanje se obavlja na javnim mestima, pa je ovakav savet teorijski odlican, ali u praksi-vrlo cesto neizvodljiv. Sigurno necu ni nepoznate ljude pustati u stan, niti ce mene neko pustiti, a veliki prodavci koji se recimo nalaze sa 10 ljudi, ne mogu sve njih da pustaju u ulaz svoje zgrade ili haustore, ne bi li se ovi presvlacili i isprobali.
  Takodje, ogranicili ste svoje posredovanje u nesporazumima koji izbijaju u vezi sa licnim preuzimanjem, a upravo tu ih cesto ima i priznajem, sirok je prostor za zloupotrebe, maltretiranja i tesko je utvrditi ko je u pravu, a tu je i ovaj problem kako isprobati/proveriti mere na licu mesta (ako se radi o odeci i obuci), te problem odustajanja iz bilo kog razloga (i opravdanog i neopravdanog, a kako to sve ispitati i utvrditi sta se zapravo i dogodilo) ali onda bi prosto bilo fer sa vase strane ukinuti zvanicno tu opciju, a ne praviti sebi odstupnicu zato sto se zna koliko je licno preuzimanje omiljeno kod kupaca, i sa druge strane uvesti nekakvu vasu kurisku sluzbu i samo Limundo cash kao nacin placanja, pod jednakim uslovima za sve clanove-bez obzira na to da li su klijenti Intese ili koje druge banke.
  Posto trebamo jedni drugima, mislim da bi bilo vazno nedvosmisleno i otvoreno definisati stvari, pa da onda svako odluci da li mu se isplati da bitise ovde-recimo, ko placa postarinu u slucaju opravdane/neopravdane reklamacije, tu je Zakon jasan i nema bezbroj mogucnosti, ni dogovora-ne verujem da postoji dobrovoljac za placanje postarine kada je odustanak proizvod hira kupca, a verujem i da ce oni koji vole da se igraju na netu razmisliti da li im se isplate dve postarine, te bi bilo korisno i to izricito navesti na kraju price o pravima kupca- vec samo 2 opcije.
  Takodje, ako se trazi nasa odgovornost, a za nesto placamo proviziju, mora je biti i sa vase strane malo, te angazovanje, jer nije odrziva situacija sustinski nemati gotovo nikakve obaveze, samo dobru volju, a drugima ih (kroz savete)nametati i kada postoje i kada ne postoje, i neralno ciniti realnim.

 30. Licno preuzimanje je sjajno zbog novih , lepih i uzbudljivih poznanstava…govorim iz licnog iskustva…

 31. Ovo su potpune gluposti, vec na pocetku teksta, naime, kupio sam predmet jednom prilikom, behu farmerke Levis, u aukciji je u nacinima slanja bilo odabrano samo licno preuzimanje ali je bila posebna napomena da prodavac salje kurirskim sluzbama. Izlicitirao sam predmet, prodavac mi ga je poslao, kada sam ga dobio shvatio sam da su farmerke pocepane, ostecene na vise mesta iako je u aukciji bilo navedeno da je bez ostecenja a ostecenja su bila prikrivena prilikom fotografisanja. Kada sam trazio od prodavca da mi vrati novac, covek mi se otvoreno smejao u lice pa sam bio prinudjen da mu dam negativnu ocenu. Zalio sam se Limundo timu koji mi je objasnio da je u nacinima slanja samo licno preuzimanje i da on tu nista ne mogu. Cak su na kraju ponistili negativnu ocenu koju sam dao prevarantu. Samo da napomenem, ono sto je vazno, da trenutno imam 240 pozitivnih ocena, nijednu negativnu.
  Moj zakljucak je da Limundo team iskljucivo juri provizije i da mi nije bas stalo do clanova koji postuju pravila.

 32. Dosada sam imala izuzetno dobro iskustvo sa licnim preuzimanjem.
  Uvek ispostujem kupca ili prodavca, a i oni mene.
  Nemojte praviti konfuziju oko svega toga. Ako je neko licitirao, nema vise odustajanja.
  Svako svesno i odgovorno licitira predmet na osnovu opisa i slika.’ Samo jos fali da im se pruzi prilika za predomisljanje zbog ovog ili onog, recimo boja bi mogle biti tamnija…i slicno. Zasada se svi trudimo da nedobijemo negativne ocene,i tu je kljuc dobre saradnje, a vi takvim savetima upravo to omogucavate. Totalno nelogicno i verujem samo na stetu Limunda.

 33. I ja sam tako u pocetku preferirao licno preuzimanje, sada mi vise ne pada na pamet, brze je a i manje me izadje slanje kurirskom ili kao preporuceno nego bus karta, gorivo , pozivi, parking …. i ako smo udaljeni samo 20km. Naravno ovo vazi samo za proadvce u koje imam poverenja i lakse predmete. A sto se tice uslova prodaje, mali milion puta niko nije obratio paznju sta sam to napisao u uslovima, ma ni ne pogleda,a samo 3 recenice. Ovi sto pisu eseje mogu samo da se pomole da ce to neko i poceti da cita.

  @Anja Divkovic
  poslao sam preko fb tvojoj koleginici Milici Ivic (verovatno nije videla ) predlog da napisete u blogu kako jedan dobro koncipiran uslov prodaje treba da izgleda, posto vidim da to mnogi ili ne urade ili rade pogresno. mislim da to niste obradjivali kao temu,a mozda i gresim. Veoma rado cu podeliti neka zapazanja

 34. Skoro svako ‘licno preuzimanje’ koje sam imao kao prodavac se zavrsilo jurenjem kupca po raznim lokacijama i pomeranjem preuzimanja na neki drugi dan… Mislim da kod nas jos uvek nije izgradjena svest ljudi o tudjem vremenu i angazovanju, tako da licno preuzimanje zaobilazim kad god je moguce.

 35. Ako predmet odgovara opisu koji je prodavac naveo, bez obzira da li kupcu odgovara ili ne, on treba da ga preuzme. U slucaju da ima skrivene mane koje prodavac nije naveo – to je vec druga prica.
  Misli da je trenutno na Limundu najveci problem to sto na stranici „ocene“ pored poz i negativnih ocena ne moze da se vidi za koje aukcije je clan dobio ocene. Jer nije isto da li je clan kupio, naprimer, 50 samolepljivih slicica po ceni od 10 din i dobio 50 pozitivnih ocena ili je pazario nesto ozbiljnije. Samim tim ocenjivanje, sto se mene tice, nema nikakvog smisla. Zbog toga ja na mojim aukcijama stavljam samo „placanje pre slanja“. Takodje sam imao iskustvo da clan sa 12 negativnih ocena pobedi na mojoj aukciji a primopredaja (licno preuzimanje) je bila vrlo mucna (da ne zalazim u detalje…). Limundo strucnjaci su mi objasnili da nakon sto clan dobije petu negativnu, oni njega suspenduju ali samo na par meseci a ona opet aktiviraju nalog. Ovim sistemom rada na Limundu se namnozilo mnogo nekorektnih clanova a kako verovati kome i na osnovu cega je cista lutrija!

 36. dva puta sam pisao komentar i nadam se da ce mi ovaj put biti
  odobren,
  o kakvom zakonu pricamo, pre kafanemarkovic prodavac je bio zastican
  kao beli medved a sada je to kupac,
  na limundu se prodaje oko 95% polovne robe,
  po nasem starom zakonu takva roba se mogla prodavati jedino u
  komisonima koji su na tu robu placali drzavi 40% poreza,
  polovna roba se prodavala u vidjenom stanju bez mogucnosti
  reklamacije kao ste je i na autolicitacijama,
  neko ko je bio na klasicnoj licitaciji auta na carini zna o cemu pricam,
  auto ne mozete da upalite a kamoli da probate, prodaja se vrsi bez
  prava na reklamaciju,
  pozivate se na zakon o zastiti potrosaca, da li ste sigurni da se pomenuti
  clanovi zakona odnose na polovnu,koristenu robu,
  stiteci jednu ili drugu stranu vi krsite prava i jednih i drugih,
  toliko o nasem zakonu, papir trpi svasta bez obzira da li je klasican ili elektronski,

  pozdrav svim limundovcima

 37. Opisite predmet kako valja,nemojte biti alavi za novcem pa prikrivati u komentaru sve mane i ostale stvari,pa posle se cudite trazenjem manje cene i vracanjem predmeta.Bice bolje i njima(znace sta kupuju) a i vama jer imate argumente za odbijanje reklamacije.

 38. Počitao sam neke komentare, i mislim da je lično preuzimanje često opcija zbog male vrednosti predmeta a velike poštarine. Dali bi Vaš tim mogao sklopiti ugovor sa nekom kurirskom Službom, gde bi registrovani Limundovci imali popust od recimo 50% poštarine za slanje kupljenih predmeta? Time bi se olakšale neke nedoumice oko poštarine i ko će da je plati, najčešće je to sada kupac, i to bez dogovora o tome?

 39. Postovana Anja,
  neminovno je da Limundo mora da postuje zakone, ali je neshvatljivo da Limundo najmanje cini da zastiti Prodavca. Vi ste naveli: „Naš glavni posao u celoj situaciji jeste da rešimo pitanje ocena, eventualnih sankcija i provizije.“ To znaci da Limudno uzima proviziju od Prodavca (pokretanje aukcije i proviziju za prodaju), i ako Kupac “Iz bilo kog razloga” odustane od kupovine, prodavac ne moze da ga oceni negativno radi povracaja provizije, jer je LT duzan da ponisti negativnu ocenu posto Kupac ima pravo da odustane od kupovine. U sustini, prihvatili ste sitem da Prodavac snosi sve troskove, obaveze i sankcije, a da Kupac moze nesavesno da se ponasa i da ne snosi nikakve sankcije.
  Iako nije vezano za temu licnog preuzimanja, navescu primer koliko je Prodavac (koji finansira Vas rad) ostecen u odnosu na Kupca: ukidanjem mogucnosti da se u listi ocena vidi koji je predmet u pitanju, ja sam kao Prodavac izuzetno ostecen. Posto prodajem predmete koje sam proizvodim, i iako sam do sada prodao preko 300 tih predmeta, potencijalni Kupac na osnovu mojih ocena i komentara ne moze da zna da li se te ocene i komentari odnose na moje proizvode ili na nesto drugo.
  Opet je Kupac zasticen, a Prodavac ostecen, posto je argument Limunda bio da se time stiti privatnost. Posto Prodavcu nije sve jedno da li predmet prodaje za 10 ili za 10.000din (priznacete da je razlika u proviziji ogromna) a i u kredibilitetu Prodavca, onda bi bilo fer da zastitite i Prodavca, pa da naplacujete istu proviziju kao da kosta 10din a ne 10.000din.

 40. tandaramandarabroć

  Poštovana Anja ,

  Iako sam imao raznih iskustava sa članovima..(ipak više dobrih ,nego loših)… želim da kažem da je vaš tekst odličan. Kratak,jasan i sveden na osnovne informacije koje su potrebne. Iz komentara pojedinih članova kao da izbija lična frustracija,pa ne bih rekao da to ima veze sa radom vašeg sistema ocenjivanja. Jednostavno ne znam koji deo „iz bilo kog razloga“ nije jasan.

 41. Citam sve ove komentare o pravima potrosaca i mislim da ste svi prevideli jednu vrlo bitnu stavku: da je reklamacija kupljenog proizvoda/predmeta ili njegovo vracanje u roku od 14 (ili vec koliko dana od kupovine) moguce jedino uz fiskalni (ili overen) racun (kao dokaz da ste, za koliko i kada taj predmet kupili), a ko na limundu/kupindu daje ili poseduje racun da je nesto prodao/kupio (osim mozda postanske uputnice sa otkupninom…?

 42. Ja podržavam pravilo
  Ako ti se ne dopadne ili ne odgovara opisu ne moraš uzeti,
  naravno za to i postoji opcija lično
  Pa dosta je kupovana mačka u džaku,
  i u prodavnici ti nešto ne odgovara ti ne uzmeš , već pogledaš negde drugde….

 43. „Ukoliko vam predmet iz bilo kog razloga ne odgovara,prilikom licnog preuzimanja mozete da odustane od kupovine, a ako bi vas prodavac ocenio negativnom ocenom, ta ocena bi bila ponistene“!!! Vecu nebulozu nisam procitao na Limundu. Zaboravljena je samo jedna sitnica „OPRAVDANOG RAZLOGA“. Za odustajanje je bitan razlog i on cini bitni element odustajanja. Moze se odustati iz razlicitih razloga, ali oni moraju objektivno postojati: predmet ne odgovara opisu ili stanju prikazanom na aukciji. ili ima mane koje nisu navedene, skrivene mane itd. Ovako kako je navedeno kupac moze uvek odustati bez postojanja ikakvog razloga: Moze da mu se predmet ne svidi, ne daje mu se novac, predomislio se, poigravao se prilikom licitiranja itd. Gde ce ovo odvesti? Ovo moze posluziti kao alibi nesavesnim kupcima. Savesnim prodavcima svakako nece ici u prilog, jer na neopravdan nacin gube zaradu, toskove postavljanja predmeta i proviziju za prodaju. Izazvace vise prituzbi prodavaca , a samim tim i sporova.Mozda se ovakvim tumacenjem Limundo na mala vrata oslobadja „sudijske funkcije“ .Znaci prilikom prve „Presude“ ovog tipa proglasice se nenadleznim i to ce prerasti u praksu. Dakle, nesavesni kupci sada mogu hladno da se poigravaju. Ovo ne samo da je u suprotnosti sa pravilima Limunda, fer plejom, vec i zdravom logikom.

 44. Baš zbog ovog „bilo kog razloga“ lično preuzimanje kao prodavac nikada više. Veću glupost u životu nisam čuo (uz dužno poštovanje prema svačijem mišljenju, ovo je moje subjektivno).

  U šta se limundo pretvorio??? Ne može se dati negativna kupcu jer je odustao zbog „bilo kog razloga“, ne može se dati prodavcu koji prodaje predmete bez opisa jer „ima 3000 pozitivnih“ i „zašto se niste raspitali ranije“. I ono malo elemenata kojima smo mogli da prepoznamo prevaru limundo je ukinuo na štetu kupaca. Milion i jedan primer nuđenja, ne iz istog grada, već iz iste zgrade, čak i sa istog računara i niko to ne pokušava da spreči. Pritiskanje prodavaca da daju robu u bescenje zbog visokih provizija po logici roba „koja nije popularna ne može imati veliku vrednost“. O leakingu poverljivih podataka, najviših ponuda koji drugi ne treba da vide i slično ne želim ni da govorim jer jednostavno niko ne želi da sasluša. Stavim na deset aukcija različite visine ponuda i budem jedini ponuđač do poslednjih par sekundi a onda osvojim sve po maksimalnom iznosu jer je jedna ista osoba nudila na svakoj moju ponudu „tačno za 1 dinar manje“ i to iz prve. Kako? Hudini ili leak?

  Svaka čast pojedinim ljudima u Limundo timu sa kojima je zaista pravo zadovoljstvo razgovarati, sa ostalima se svodi sve na igru gluvih telefona. Pre nego što se počne sa rasipanjem mudrosti drugima, treba očistiti korov u svojim redovima.

  Da me pogrešno ne shvatite, nije ovo ništa zlonamerno, već jednostavno realnost na terenu. Meni lično bi bilo žao da limundo propadne zbog autokratije jer ima sve predispozijije da postane i ostane vodeći element na aukcijskom tržištu u regionu ali svesni ste svi da je jako malo potrebno da se uništi sve ono što je godinama teškom mukom građeno. Šteta, nemam šta drugo da dodam.

 45. Evo ja se ponovo oglasavam, nakon svih komentara do sada. Iskreno sa kupcima mojih stvari (prodajem licno svoje stvari), bilo da se radi o licnom preuzimanju ili o slanju, zaista nisam imala nikakvih problema, naprotiv. Sa druge strane razmisljam da li bih mogla da kazem nekom , ukoliko bih bila u ulozi kupca, da mi se nesto ne dopada, a da pri tome to nesto odgovara opisu, merama i postavljenim fotografijama.
  Neko je ovde pomenuo kupovinu u radnji. Licno preuzimanje i kupovina u radnji apsolutno ne moze da se poredi. Licno preuzimanje se obicno obavlja na nekom prometnom mestu, ne postoje uslovi da se nesto proba, cesto cak ni obuca. A o naknad za postavljanje aukcije, eventualno promovisanje, postavljanje vise od 3 fotografije, proviziji na zavrsenu aukciju da ne pricam. Pri tome je to sve Vas rizik, apsolutno niko ne moze da Vam garantuje da cete na kraju biti bar na pozitivnoj nuli. U cenu svakog predmeta u radnji ugradjeno je mnogo toga, sto Vi u cenu Vaseg predmeta ne mozete da ugradite. Na kraju u radnjama se prodaju nove stvari, ovde polovne ili nekoriscene. Naglasicu NEKORISCENE, jer sve sto izadje iz radnje nije NOVO. Meni je prodaja preko Limundo sajta vise zabava, apsolutno ne egzistencijalna potreba, prilika da rasteretim ormare i eventualno kupim nesto drugo. Ali i za tu zabavu treba odvojiti vreme, fotografije, kolazi, postavljanje aukcije, odgovaranje na pitanja i sl i na kraju nekom se daje pravo da sav vas trud i krajnje korektno i objektivno predstavljanje predmeta zbrise jednom recenicom: Ne svidja mi se. Da li ce me Limundo tim sankcionisati jer sam napisala da ne primam reklamacije koje se odnose na neodgovarajucu velicinu i na posebna ocekivanja kupaca. Pisem o sebi, kojoj je ovo zabava, mogu i ne moram da prodajem, na Limundu je veliki broj prodavaca koji zive od ovog posla (ljudi to otvoreno naglasavaju), a i Limundo bogami profitira od njih, sta cete sa njima? Sigurna sam da, kao i u svakom vidu kupoprodaje postoje i oni drugi, manje dobronamerni kupci ( da ne kazem zlonamerni), oni su abolirani, mogu da se zabavljaju po gradovima i maltretiraju prodavce. Razmislite malo. Limundo tim cesto ne reaguje na vrlo jasne zloupotrebe aukcija, vestacko podizanje koje je jasno kao dan, kako ce presuditi u situacijama koje ne moze da kontrolise. Sa druge strane i dalje mi je nejasno sta je sa pravima kupaca koji NE preuzimaju licno. Da li i njima moze da se ne svidi predmet? Iskreno, sve vise razmisljam da iz opcije preuzimanja iskljucim licno jer mi se cini da ova prica apsolutno nece ici u pravom smeru, bez obzira da li je kao ideja imala za cilj da se sistem kupoprodaje poboljsa, odnosno uvede u nekakve zakonske tokove. Uvek sam za to da se zakon postuje, ali onda Limundo kao tzv posrednik u kupoprodaji ne moze da ubira provizije i diktira uslove iz fotelje.

 46. Mnogo toga zavisi i od prodavca. Pre svega kakav je covek i kako se odnosi prema kupcu. Ja npr. imam trgovackog iskustva kojeg sam stekao na pijacu i u radnji, na kupindu kao i limundu prodajem muske zenske i decije carape, prodavao sam i neku tehniku polovnu. Ni jednom do sada ja nisam imao neprijatnosti, prosto musterija kupac koji treba da preuzme licno i ne zeli da gleda robu iako ja insistiram. A zasto ne zeli? Pa zato sto smo se detaljno dogovorili o svemu i utvrdili tacno vreme i mesto. I kada kupac dodje a predhodno je sve dogovoreno on meni novac ja njemu robu pozdrav i to je to, jer sam ispostovao dogovor, doso pre njega, spakovao sve u kesi. Po meni ja sam prodavac i vise ja volim da cekam kupca ako zakasni koji minut nego on mene, i uvek stignem ranije tj pre njega na mestu kom se dogovorimo i uvek premestim adresu tako da odgovara vise njemu a ne meni, e zbog toga sve te musterije su me kasnije preporucili njihovim prijateljima a i oni su kasnije ponovo kupovali kod mene. To je bilo prosle godine i dan danas me zovu na telefon ali je problem sto vise nisam u Beogradu i sto nema licno preuzimanje a postarina im se ne isplati. Znaci super sam radio sa licnim preuzimanjem a zbog mog odnosa prema kupcu cesto se desavalo da dobijem cast vise novca nego sto treba, ja to nisam trazio ali kupac zeli da me pocasti zbog truda jer je odusevljen nacinom kojim radim. Eto sve zavisi kako se prodavac postavi, problema nisam imao jer je roba bila nova, a nisam imao ni problema sa polovnom tehnikom.

 47. I tako se ja kao majmun obradujem cipelama u mom gradu za 99 dinara…pise JEDNOM OBUVENE….prodavac me cimao par dana….ima goste,bla,bla. pa me onda jos i zbuni gde se nalazi ulica (mada sam videla na mapi)…vucem se, sunce upeklo,noge otekle,jedva nadjoh,uvali mi cipele…nisam ni pogledala,jer je gospodja prodavac bila besna,pa ja onako izvinjavajuci se,uzmem kesu,dodjem kuci, em male, em brateeee nosene. I sta cu??? Ćutim…hebo 99 dinara, nego silno cimanje, nerviranje ,ocenim,onako….“Sve ok“…i na kraju gospodja mene ne oceni…e ,a doslo mi da joj posaljem Postexspresom… Tako da, dragi moji,ako zelite cipele 38,sive….javite se.. poklanjam….bez obzira kako sam prosla,nisam za to da kupac moze da odustane,osim kod BAS,BAS, nekog velikog odstupanja. Ako je posteno opisano,slikano onda izvoli i plati. (ipak je i prodavca sve to kostalo).

 48. @Zdenko – svesni smo da takvi načini saradnje postoje. Ali uvek kupcima savetujemo da saradnju obavljaju u skladu sa onim opcijama koje je prodavac odabrao kada je aukciju pokrenuo. Prodavci sa manje od 10 jedinstvenih ocena od kupaca, kao i na određenim nivoima sankcionisanja, imaju ograničenja u načinima slanja koje mogu da postave na aukciju i stoga, ako je na aukciji posatavljeno samo lično preuzimanje, saradnju je u skladu sa tim potrebno i obaviti jer je tako najsigurnije.
  @xtrdtysr – kod provizije kod ličnog preuzimanja sve zavisi od slučaja do slučaja. Ako mislite da je potrebno da vam se refundira neka provizija, možete slobodno da nam preko Kontakt strane pošaljete o kojoj aukciji je reč. Trudimo se da kod svake saradnje sagledamo slučaj putem kontaktiranja obe strane. Ako postoji mogućnost vraćanja provizije prodavcu, to ćemo sigurno uraditi. Što se tiče ocena, ako su razmenjene negativne ocene, ili je jedna strana negativnu dobila, ta ocena bi bila poništena. Na primer, kupac je predmet preuzeo lično i daje negativnu naknadno jer predmetom nije zadovoljan ili kupac dobije negativnu jer je odustao od kupovine prilikom ličnog preuzimanja. Sankcije se kod ličnog preuzimanja retko upućuju.
  @ela – oko poštarine je potrebno sa kupcem da se dogovorite, jer nije nigde precizirano ko poštarinu plaća kod vraćanja predmeta. Drugoplasiranom članu možete uvek da ponudite predmet u smislu da ga stavite na Limundo ili boje na Kupindo, kako ne bi čekao kraj aukcije. Ako biste kupili čizme koje vam ne odgovaraju a prilikom ličnog preuzimanja iste ne probate, imate pravo na reklamaciju, ali mi nismo u mogućnosti da posredujemo u rešavanju te reklamacije i u tom smislu bi negativna ocena prodavcu bila poništena. Pokušajte uvek da se sa prodavcem organizujete tako da predmet, u skladu sa vrstom predmeta, pogledate na mestu koje vam pruža uslove za proveru predmeta. Za sva ostala pravna pitanja vam predlažem da kontaktirate Centar za zaštitu potrošača, što možete uraditi preko njihovog sajta http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/
  @Vladimir022 – molimo vas da nam pošaljete o čemu je reč preko Kontakt strane, kako bismo još jednom proverili nastalu situaciju.
  @fox_87 – super ideja za novi blog post, imaju prodavci tu dosta nedoumica, malo smo se time bavili ovde:
  http://blog.limundo.com/2013/10/kako-pravilno-platiti-predmet-na-limundu/
  @Zoran – bilo je diskusije na temu kurirskih službi i pronalaženja neke opcije koja bi članovima bila povoljnija, nadam se da će uskoro biti nekih lepih novosti na tu temu
  @Lars – možete nam poslati za koju proviziju ste ostali uskraćeno preko Kontakt strane te će kolege svakako proveriti da li je povraćaj iste moguć. Pogledajte i pojašnjenje pitanja provizije u odgovoru komentatoru xtrdtysr. Što se tiče ukidanja pregleda aukcija kod ocena, uskoro ćemo imati blog post na tu temu sa detaljnim pojašnjenjem, pa kako ovde ne bih skretala sa teme, predlažem vam samo da sačekate da se taj tekst objavi.
  @tandaramandarabroć – hvala na lepim rečima 🙂

  @svi – hvala vam na odličnim komentarima, veoma mi je drago da se povela diskusija na ovu temu i izneli ste odlična zapažanja, potrudiću se da vam što bliže pojasnim šta vam nije jasno i slobodno pitajte sve što vas interesuje.

 49. Ja znam samo da je u svakoj drugoj zemlji evo npr u Austriji i Engleskoj (znam iz ličnog iskustva), ako kupite nešto, a odgovara opisu, morate da platite to pod pretnjom sudske kazne! Ili npr moji prijatlji stavili u Nemačkoj kožni set za dnevnu sobu i nekim slučajem se prodao za samo 5 eura i morali su da daju za 5 eura. Ovo za prodatu robu i vraćanje u zakonu što piše, to važi samo za robu sa deklaracijama i garantnim listovima, a ne za polovnu robu bez istih i bez saobraznosti, koja, priznaćete, je najčešća ovde!!!

 50. Pricate da je rizik na prodavcu,u objasnjenim situacijama, ali ako je sve navedeno ,svaka mana svaka prednost i kao takav, predmet bude kupljen i neposten kupac odustane-kako da budemo zasticeni?Ostacete bez prodavaca…

 51. Anja, moj prethodni tekst, jeste duzi, ali bas zbog toga da bi bio jasniji, ali ne znam o kakvoj proviziji govorite, koju treba meni vratiti. u prethodnom vasem odgovoru ste napisali: “…kupac odustane zbog neke banalnosti – opet bi ocene bile poništene. Zašto? Zato što mi ne možemo da utvrdimo razlog odustajanja, jer će uvek jedna strana tvrditi jedno a druga drugo.” a onda u poslednjem navodite: “Trudimo se da kod svake saradnje sagledamo slučaj putem kontaktiranja obe strane.” ove dve vase izjave su, po meni, apsolutno kontradiktorne. u jednoj tvrdite da ne mozete, a u drugoj kazete da se trudite. pretpostavljam da je vama jasno sta ste hteli, bez obzira sto je to meni katastrofalno konfuzno i pisano bez jasno izgradjenog principa o konkretnom slucaju. naravno, nije moj problem da se time bavim, to je stvar vaseg poslovanja u sta se ja ne mesam, niti zelim. cak, sto ce vama verovatno biti potpuno novo jer ste me lose razumeli, i ne zelim da menjam vasa pravila, jer me aposlutno ne zanimaju. mojom reakcijom vam ukazujem na moguce posledice onoga sto niste precizno definisali. Takodje, mogucnost povracaja provizije uvek postoji. Ne razumem zbog cega sa time kalkulisete. zbog cega mogucnost provizije ne bi postojala? po meni, mogu da postoje ili ne postoje adekvatni razlozi koji (ne)omogucavaju povratak provizije. a mogucnost povratka treba da postoji u apsolutnom smislu. ukoliko postoji i nemogucnost povracaja provizije – e to je onda veoma ozbiljan problem. komentarisali ste i situaciju u kojoj kupac daje negativnu ocenu, i? zar je kupac jedino vazan u tom trenutku? zbog cega ste samo kupca posmatrali? to je, po vama, objektivno sagledana situacija? sta je sa negativnom ocenom koju daje prodavac? zasto to njste prokomentarisali? zar kupac i prodavac nemaju ravnopravan tretman? i ta ocena bi bila ponistena, kao sto ste vec rekli? ne zelite da i drugi budu upoznati sa tim da konkretni kupac daje “bilo koje razloge” kada odustaje. time stite neozbiljnog kupca za koga ne moraju svi da znaju i koji moze prevariti i druge na isti nacin? je li to moje pravilno razumevanje onoga sto ste napisali na primeru kupca a potpuno izostavili prodavca? drago mi je sto se zahvaljujete na odlicnim komentarima, ali meni licno, na vasem mestu, ne bi nimalo bilo prijatno. ciceron je rekao: “drzava sa mnogo zakona, nije dobra drzava” – pa i ovakva tema sa mnogo rasprava ukazuje na veliku nelogicnost i praznine. takodje, ja vas nisam vredjao, a ni drugi, prema komentarima i koliko sam uspeo da protumacim, vecini koji su pisali je sve jasno. zbog toga su se i javljali da ukazu na problematicnu konstrukciju pa ne razumem vasu potrebu da nesto pojasnjavate. vecina komentara je ukazivala koliko losih stvari se mogu desiti zbog toga sto su terminoloski stvari definisane siroko, neprecizno. malo je onih koji su trazili pojasnjenja. jesam konkretno trazio, kratka pojasnjenja na tri precizno postavljena pitanja, ali, kao sto i sami vidite iz svog odgovora, ni blizu onoga sto drugi ocekuju, jos jednom kazem: vasa pravila, vasa stvar – to je poslednje sto me interesuje i cime bih se bavio, jer, bez uvrede, svako ima mnogo pametnijih stvari u svom privatnom zivotu da bi gubio vreme. moja reakcija je bila upucena na ukazivanje sterilnog definisanja pravila i mogucih problema koji se mogu pojaviti. vas sajt mi odgovara sa sustinom koju ima. koristim vase usluge i to je granica mog interesovanja. kako cete vi definisati vase poslovanje, mene licno ne zanima. vi cete svakako ostati pri svom stavu i apsurdno je ocikavati bilo kakvu promenu. to je razumljivo i vasa licna stvar. svakako, pokajah se i ovoga puta sto uopste reagujem, te se nadam da u buduce necu sebi vise dozvoljavati takav nepotrebni luksuz, ovu poruku ne morate objavljivati na sajtu, jer je nepotrebno da opterecuje ostale i zbog toga se necu vise javljati komentarima.

 52. Meni odgovara lično preuzimanje jer na taj način kupac može odmah da se uveri u ispravnost predmeta koji je kupio ili da u slučaju da nisam dobro odradio svoj posao u opisu aukcije u direktnom kontaktu razrešimo problem. Plus strana je i to što nemoram da gubim vreme na pakovanje a kod pojedinih predmeta koje sam prodao je to znatna stavka. Iskustva u vezi sa ličnim preuzimanjem su u 99% slučajeva pozitivna jer su ljudi normalni i kulturni (koliko je to kod nas, danas, moguće) a onih 1% me još uvek teraju na razmišljanje da promenim sajt preko kojeg prodajem. Ovo pišem zbog vašeg „iz bilo kog razloga ne odgovara“ zbog kojeg se koliko vidim dosta mojih kolega bunilo. Stalno se pozivate na Zakon o zaštiti potrošača pa sam konačno rešio i da ga pročitam. Na stranu što osim tog zakona, postoji još dosta njih koje i mi prodavci, i kupci, pa i vi kao pružaoci usluga koji naplaćuju svoju proviziju treba da poštujemo, striktno u ovom zakonu sam, između ostalog, naišao na sledeće tumačenje :
  Замена робе када нема објективног недостатка

  Купили сте било који производ и схватили да вам се не допада (на пример: одећу за поклон за коју се испоставило да величина није одоварајућа, угаону гарнитуру за коју сте након испоруке схватили да је превелика за вашу дневну собу).

  У свим овим ситуацијама роба нема никакав објективни недостатак, па вас, стога, закон ни не штити. Шта то значи?
  Значи да трговац није дужан да вам робу замени или врати новац само зато што сте се предомислили, односно погрешили у процени. .

  E sada, moje pitanje je : ako se ovo tumačenje zakona nalazi na zvaničnom sajtu ministarstva trgovine i vi ste u odgovoru jednom članu pre neki dan naveli da ne bi bilo profesionalno da nas navodite da ne poštujemo zakon (karikiram, jer ste nažalost tu poruku obrisali pa ne mogu da kopiram tačne reči ali to je smisao) onda zašto vi ne primenjujete zakon ? Objektivni razlozi nisu sporni da se odustane od trgovine ali subjektivni… pa, kako vidim, to zakon nedozvoljava. Normalno, da vi nećete slati posrednika na svako lično preuzimanje ali zato postoje fotografije, video zapisi, pa za one koji su iz BG čak i mogućnost da lično donesu predmet da se uverite u istinitost prodavčeve strane priče. A ako je prodavac u pravu, onda ne vidim razlog zašto kupac ne bi bio sankcionisan. Jer iz mog iskustva znam da su prodavci i za najmanju grešku kažnjeni. Ne zato što ste me vi kažnjavali već zato što sam ja svaku svoju grešku platio čim mi je to kupac prijavio. Zašto onda moram da budem kažnjen i kada nisam kriv ? To što mi je predmet ostao, što vi vratite proviziju, znači samo da nisam oštećen u tom smislu ali postavljanje, praćenje aukcije, dogovaranje posle… sve to je bar tri radna sata, u proseku, a o živcima da ne govorimo. Bio bi red onda, ako već nismo dobili materijalnu satisfakciju za taj trud, da dobijemo moralnu i da imamo pravo da takvom kupcu damo negativnu i na taj način upozorimo i ostale prodavce sa kim imaju posla. Isto kao što kupci imaju pravo nama da daju negativnu, ako ne ispravimo svoju grešku, da bi upozorili ostale kakvi smo mi.

 53. Imam podosta negativnih iskustavasa ličnim preuzimanjem. Dogovorim se sa ljudima pa me oni ispale par sati ranije ili se uopšte ne pojave ili kasne dibidus. A najgori su mi oni koji bi da lično preuzmu ali ono u fazonu,kad budem imao vremena tad i tad, znači odugovlačenje u nedogled.
  Mnogi recimo ine čitaju uslove aukcije (gde izričito stoji da je lično preuzimanje tu i tu) pa često zahtevaju da im se roba donese do grada ili ako sam u njihovom kraju.
  Sa prodavcima je bilo još gorih. Zakažeš lepo kod njih, dodješ na mesto sastanka a oni se ne pojave ili opet kasne po pola sata iako im je tu ispred kuće. Ili dođeš na zakazano mesto a ono prodavac nije momentalno tu uhvati par stanica pa napred.

  Zaista, apelujem na ljude da čitaju dobro opis i uslove aukcije ali i na prodavce da lepo preciziraju te uslove, nije ok da nekome stoji lično preuzimanje Beograd a on stanuje u Ripnju ili Mladenovcu.

 54. Ček’, ček’, ja prodajem npr. te čizme. Nadjem se sa kupcem. Kupac pogleda i kaže dobre su, ali ima i boljih , ili suviše su tople/hladne, velike/male i odustane. Negativnu mu stavim da vratim proviziju, Limundo je obriše jer kupac ima pravo da odustane, a njegova negativna data meni zbog nefleksibilosti ostaje?

 55. @Dragan – i negatitvna vama, kao prodavcu, bi u tom slučaju bila poništena. Ako vam se ovo desilo, slobodno nam pošaljite preko Kontakt strane koji član vam je dao negativnu da je poništimo.

 56. @Blistok pisala sam o potpuno istoj stvari samo malo iznad Vas, uglavnom prevideli ste sledece-to pravilo, kada predmet nema obektivni nedostatak i kada ne postoji mogucnost reklamacije/povracaja ne vazi kada se radi o tzv. „kupovini na daljinu“ sto se odnosi i na kupovinu preko intereneta(!!! )… Tada je moguce odustati iz bilo kog razloga-ali Zakon ovde dodaje „da troskovi povracaja predmeta padaju na onoga ko odustaje“ (ovde se zamislja stuacija gde nije bilo licnog kontakta sa prodavcem, za ovo nase „licno preuzimanje“ se ne predvidja nista, zato sam i predlozila da ako su uslovi tako nepovoljni za savesnog prodavca, da treba zvanicno ukinuti licno preuzimanje, jer nema tog dobrovoljca koji bi placao duplu postarinu kako bi se malo poigrao, naravno ako bi to bilo poznato) . Ni meni se to ne svidja, i smatram ovakvo resenje nelogicnim (posebno ako se radi o polovnom predmetu)-gde je tu interes trgovca na duzi rok- ali je tako, na pomenutom sajtu mozete da pronadjete ovo o cemu pisem.
  A kao veci po meni ostaje problem-kako da kao kupac na javnom mestu isprobavam npr. obucu? Strasno bih volela da cujem kako u praksi treba da izgleda ono sto je, priznajem, teorijski odlicno zamisljeno….Jer ako to ne ucinim, a prodavac napravio neku gresku-zbogom parice…
  I naravno, da li, kao prodavac, mogu da racunam na povracaj provizije, ako se kupac predomisli prilikom preuzimanja, a da predmet nema objektivni nedostatak, prosto do mene nema krivice za njegovo predomisljanje, provizija mi je uredno naplacena, a nemam mogucnosti da se refundiram preko negativne (iako je rezultat isti)?
  Na kraju bih dodala, i da je moj licni stav prema ovoj opciji pozitivan, i sama ga koristim, ali spadam u kategoriju „savesnih“ i postovaoca tudjeg vremena i novca, ali nazalost ima i onih drugih…Pa treba izracunati kojih je vise, i sta „preteze“ u ovoj prici…

 57. Shvatam ja da za kupovinu preko interneta važe druga zakonska pravila (mada nisam siguran koliko je to po ustavu jer stavlja prodavce preko interneta u nepovoljniji položaj u odnosu na „klasične“ trgovce ali to je već pitanje za advokate a ne za mene) ali mislim da i pored toga što se ovde radi o kupovini preko interneta ako je preuzimanje lično nemože se reći da je sve išlo elektronski jer ovo onda dođe neki hibrid između dva načina trgovine. U pravilniku Limunda piše :

  10.4.6. Lice koje je dalo najvišu protivponudu u momentu isteka aukcije postaje kupac, kada se ima smatrati i da je sklopljen ugovor o aukcijskoj prodaji između njega i prodavca.

  Znači ko pobedi taj je obavezan i da kupi ako predmet odgovara onome što je navedeno. Isto kao što bi morao da kupi i da je ušao u prodavnicu, uzeo artikal i dao novac. U slučaju da mu šaljem kurirskom službom pravila su jasna. No, u slučaju ličnog preuzimanja je jedina razlika u tome što novac daje malo kasnije nego što bi ga dao u prodavnici..
  Ima još tih stavki koje bih mogao navesti ali da se zadržim na po jednoj za svaku nedoumicu. Kako da povratite svoju proviziju ? Pravilnik Limunda :

  13.4. Raskid ugovora
  13.4.1. Kad jedna strana ne ispuni svoju obavezu iz ugovora, druga strana može zahtevati ispunjenje obaveza ili raskinuti ugovor prostom izjavom, osim u slučaju da je do neispunjenja došlo krivicom tog člana (npr. nije se pojavio na dogovorenom sastanku za primopredaju ili nije saugovaraču dostavio tražene podatke o računu u banci).

  Ovo je interesantan deo 🙂 Kada date članu negativnu ocenu, vama se vraća provizija (normalno, ako ste je opravdano dali) ali šta ako nemožete da mu date negativnu ? Pa, po ovom pasusu iz pravilnika ispada da treba samo da date izjavu Limundu i oni su u obavezi da vam vrate vašu proviziju nazad jer nemogu vam naplatiti proviziju za nešto što nije realizovano. Da, postoji zakon i za to.. No, to postavlja dalja pitanja. Da li vi govorite istinu ? Zašto se onda nebismo dogovorili sa kupcima (pogotovo za skupe prodaje) da prijavimo da do realizacije nije došlo i da podelimo proviziju napola ? … Taktika mir, mir, niko nije kriv je možda dobra u zabavištu (nisam siguran više ni za to) ali u realnom svetu svako treba da preuzme svoju odgovornost za učinjeno ili neučinjeno.
  Kako da isprobate odeću, ili bilo šta drugo ? Tu je već Anja dala odgovor, izabere se mesto gde tako nešto može da se isproba da se izvrši primopredaja i tu je, po meni, odgovornost na prvom mestu prodavčeva. Ako znam da neki predmet nemože da se isproba kod mene u stanu, npr. Karcher, onda lično preuzimanje organizujem kod kolege koji ima kuću sa dvorištem pa isprobavaj do mile volje. Kada sam kupio Kirby preko Limunda zamolio sam kolegu iz Šapca da ode kod prodavca u kuću i da tamo na licu mesta isproba da li je ispravan. Ako trgovac nema šta da krije on će i pristati. Uvek postoji faktor privatnosti i normalno da neželiš svakoga u svom domu ali ako već prodaješ nešto onda treba kupcu dati fer šansu da isproba to što je kupio.

 58. @blistok sve si u pravu sto si naveo/la, samo sam morala da istaknem tu razliku koja se po ZZP pravi i da na osnovu nje Limundo insistira na onome „iz bilo kog razloga“(ipak ona se jasno tice situacije kada je predmet poslat kurirskom sluzbom, jer uopste Zakon kod kupovine preko neta jedino tu situaciju poznaje, ne i licno), medjutim cela ova oblast nije sasvim detaljno uredjena, tek kroz praksu i neke dodatne odredbe koje bi se ticale bas ovakvog vida trgovine polovna roba/fizicka lica/internet/licno preuzimanje, bice jasnije…I mnogo toga je kontradiktorno, mnogo toga ostavlja prostor za zloupotrebe…Ali meni i dalje nije najjasnije sledece: imam iza sebe dosta i kupljenih i prodatih predmeta, nisam ovde „od juce“, ali u Bg-u se uglavnom nalazimo na nekim prometnim lokacijama, gde je zgodno i jednoj i drugoj strani, npr. na Trgu, Slaviji, na Zelenom vencu i zaista nisam imala slucaj da neko isprobava predmet na sred ulice-niti mi je to neko nekada predlozio, nisam ni ja drugome. To se u stvarnosti ne dogadja. I sama znam da ponudjeno resenje iziskuje pogodnu lokaciju. Sta je to pogodno mesto-blizina javnog WC-a, hodnik zgrade, neki pasaz, moj stan mozda (nemam nameru da ga pretvaram u poslovni prostor, ovde sam kao fizicko lice)? Da li bi to uradila dama koja je izasla sa takvim predlogom, ili bi joj kriterijum bio sta je usput i njoj u kupcu-sto jeste kriterijum pogodnosti za vecinu? I sta da rade veliki prodavci-pa njima bi se stan pretvorio u setaliste ili butik, ili bi jadni morali po sat/dva vremena da cekaju dok se svi sa kojima se taj dan nalaze isprobaju, razmisle, i naravno da lokaciju prilagode blizini necega sto bi licilo na garderobu? Ma, dajte, malo razuma i osecaja za stvarnost, ovde poslujemo kao fizicka lica, koja imaju i svoje zivote, ima toliko vaznijih stvari koje bi trebalo srediti na Limundu, a ne podsticati eventualne nesporazume i one sa ne bas dobrim namerama ili nemarne da se vade „nisi probao na licu mesta, tvoj problem.“
  Naravno, ovo se odnosi na situaciju sa odecom/obucom sa npr. usisivacem ili kompom je potpuno druga stvar, jasno. Pre 2 godine sam kupila TV i logicno predmet preuzela u stanu prodavca-sto bi ga on nosio, normalno je bilo da ja organizujem nekoga, isprobali ga na licu mesta i da je obrnuto, tako bih razmisljala, ali to je u skladu sa prirodom predmeta. Opet, neki ljudi se mozda plase da puste svakoga u stan, a mozda to i ne zele i imaju pravo negde i malo mi je bezveze sto odmah mora da se aludira na necije (ne)postenje (malo pre procitah na drugoj temi da su „muljatori“ i oni koji niisu oznacili licno preuzimanje?!!, a sve vise pocinjem da mislim da su to jako pametni ljudi)-neko prosto ovo shvata kao on-line trgovinu i zeli da to ostane u toj sferi, ali ne znaci da, ukoliko napravi propust, nece prihvatiti reklamaciju, naprotiv, meni su u tom pogledu prodavci uvek davali za pravo i vecina ljudi ce ispraviti svoju gresku-ako je iole mudra.

 59. dimitrijevic75

  Jel’te, šta ako se prodavac iz Beograda pravi šašav?
  Pošto stanuje u Zemunu nikad nije došao do Zelenog Venca?
  Čak ne želi ni do Glavne Pošte u Zemunu, nego se vadi na svoj dvosmislen opis „PREUZIMANJE NA TAČNO ODREDJENOM MESTU U ODREDJEN VREME“
  Normalni ljudi ovu rečenicu tumače KAO DOGOVOR DVE STRANE ali prodavac zaboravio sebe da stavi kao glavnog aktera pa „tačno mesto“ i „vreme“ kad se njemu navije i negde na periferiji?
  Još ako je kupac sa dijametralno suprotnog dela grada bio spreman da učini civilizacijski korak odlaskom DO JAVNOG MESTA kao što Glavna Pošta a prodavac izigravao autističnost… ko da je nepokretan… a on ni manje ni više putuje po belom svetu samo nikad eto nije došao do Knez Mihajlove npr (ili bar Zeleni Venac kojih 248m bliže prodavcu u odnosu na Štraftu)?
  Kako tumačiti ostatak aukcije ako vam prodavac naknadno kaže šta je mislio?
  Da li onda sve njegove izjave od naslova do opisa treba gledati 3D naočarima?
  Mislim ima i tkavih slučajova… čisto da se zna… ali jok, Vi njemu brišete negativnu, treba vam za procenat… Slučajno saznah ne da nikad nije došao do centra grada nego se ne skida sa Terazijske česme… Šta sam ja Majmun Čita?

 60. Cekajte ljudi, ja na svojim aukcijama, a i na Kupindu stavljam opciju licnog preuzimanja i to bas na periferiji grada, gde i stanujem. Sta je u tome lose ako ne prihvatim da se nalazim sa Kupcem koji je iz centra grada. A znate zasto to ne mogu da prihvatim? Pa zato sto su mi knjige jeftine (ako stavim visu cenu niko nece da ih kupi), zato sto moram da platim proviziju na prodat predmet, zato sto moram da idem prevozom do grada i moram da kupim kartu za prevoz, pa na kraju krajeva i gubim vreme, jer je za licno preuzimanje ipak potrebno „neko„ vreme, treba se dogovoriti sa Kupcem, kad on moze, kad ja mogu… to ponekad moze da bude zaista mucno… kasnjenje, odlaganje u poslednjem trenutku jer mu je nesto iskrslo, a i da ne pisem o tome da sam na pocetku svoje „karijere„ ovde – isla kod Kupca na njegovo radno mesto samo zato sto mu je radno mesto bilo na samo 3 autobuske stanice od mog tadasnjeg stana…
  Ja sam isla prevozom do njegovog radnog mesta, a on je izasao iz svog automobila jer je upravo kretao s posla kuci…
  Ali, sama sam bila kriva.
  Prema tome, treba da se postuje tudje vreme, ako je Prodavac naveo da je licno preuzimanje iskljucivo u kraju gde zivi, neka se to i ispostuje, kada je vec po Pravilniku tako predvidjeno.
  Naravno, ja sam prvenstveno prodavac knjiga, pa posmatram to ovako kako sam i napisala.

 61. Šta je sa uplatom prodavcu unapred na račun ili postnet pre ličnog preuzimanja ?

 62. @LiMuBaj – lično plaćanje i lično preuzimanje idu zajedno, čak nije moguće ni postaviti jedno bez drugog kod postavljanja aukcije. Poenta sigurnog ličnog preuzimanja jeste da se predmet proveri pre nego se plati. Možete odbiti plaćanje unapred ako ste dogovorili lično preuzimanje.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh