Početna » API » Program za Kupindo poruke

Program za Kupindo poruke

Kupindo se približava ogromnim brojkama kao sto su pola miliona članova i milion predmeta, pa je potreba za API-jem sve veća. Kupindo API omogućava kupcima i prodavcima da pristupaju sadržaju i uslugama upravo onako kako oni žele, a programerima šansu da kroz povezivanje sa API-jem dođu do zarade.

Ideja za pravljenje jedne od prvih aplikacija koja koristi osnovne mogućnosti Kupindo API-ja je nastala iz činjenice da dnevno kroz Kupindo poruke pređe preko 35.000 poruka pa je potreba za takvom aplikacijom koja pojednostavljuje rad sa porukama u lokalu prilično logična, i samo jedna od mnogih mogućnosti koje API pruža. Kupindo poruke je program koji se koristi sa za rad sa porukama.

Funkcionalnosti koje program obuhvata su:

 1. Primanje i slanje Kupindo poruka;
 2. Napredno baratanje porukama kroz grupisanje, sortiranje, prikaz i pretragu;
 3. Grupisanja podrazumevaju vezivanje poruka po konverzacijama, predmetima, posiljaocima i primaocima;
 4. Pretragu i sortiranje je moguće vršiti po svim parametrima koji su prikazani na interfejsu;
 5. Program ima i mogućnost rada sa porukama koje su arhivirane na sajtu kao i mogućnost izvoza u Excel.

Kao tatakv program je idealan je za velike prodavce i kupce, a ujedno je zgodan i za manje obimne količine poruka.

 

 

Isprobajte je i javite nam vaša iskustva.

API (Application programming interface) je aplikacioni programski interfejs koji definiše načine na koje aplikacije mogu da zahtevaju usluge (servise). API određuje konvencije pozivanja koje programer treba da primeni kako bi koristio servise. To može da uključuje specifikacije za procedure, strukture podataka, objekte koji se koriste za komunikaciju između softvera koji traži uslugu i biblioteke. API je jezički nezavisan, to jest, pisan na način koji omogućava da API bude pozvan iz različitih programskih jezika. Ovo je poželjno svojstvo API servisnog stila koji nije vezan za dati proces ili sistem, i dostupan je putem udaljenog poziva servisa. Softver koji pruža funkcionalnost koju API opisuje se naziva implementacijom API-ja.

Potreba za takvim softverima se javlja kod velikih sistema kod kojih su neretko potrebni specijalizovani alati samo za određene funkcionalnosti, kao i aplikacije sa širim mogućnostima od onih koje postoje na samom sajtu. API omogućava pristup podacima i manupulaciju njima kroz razne interfejse i na taj način ekspanziju kroz mobilne aplikacije, partnerske sajtove i još mnogo toga.

Kroz Kupindo API biće omogućen pristup mnogim podacima koji se mogu iskoristiti za rad sa predmetima (pregled, kupovina, liste želja…), sa porukama (pregled, slanje, prijem…), sa korisnicima i njihovim javnim podacima (ocene, opština, region…), kao i za razne vrste naprednih pretraga koje prevazilaze one na samom sajtu. API je živ sistem, pa se spisak ovih funkcionalnosti stalno povećava i kroz dokumentaciju daje priliku programerima da sve to isprate.

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

18 Komentari

 1. Porukama ni traga. Greska na startu aplikacije:

  „Error 0063: MainForm: Index was out of range. Must be non-negative and less than the size of the collection.
  Parameter name: index

 2. A da se jednom udostojite pa da napravite aplikaciju za Android?

 3. Olga Mirković-Maksimović

  @N: tokom ovog meseca planiramo puštanje aplikacije za Kupindo. Blagovremeno ćete biti obavešteni o tome.

 4. @ljubisa.va: Greska ukazuje da nisu ocitane poruke sa servera, moguce da je doslo do zastoja u tom trenutku. Ako nije problem pokusajte ponovo.

 5. @Nebojša Kolarević: Greška ukazuje da je programera aplikacije mrzelo da radi sanity checking, jer nije proveravao da li u nekom nizu postoji taj indeks pre nego što mu je pristupio.

  Valjda prosečan korisnik treba da vidi poruku „Nismo uspeli da očitamo poruke sa servera, molimo Vas pokušajte ponovo“, a ne automatski generisanu poruku za programere. Ocena za UX: 0.

  Bilo bi lepo i da open-source-ujete ovakve aplikacije, nije u pitanju ništa mission-critical, a mogli bi i drugi da nadograđuju i unapređuju taj softver.

 6. @Programer: Obrada grešaka je radjena kroz interne brojeve (omogućava brzo rešavanje problema), bez detaljnijeg pojašnjenja, ali verovatno ste primetili da je ovo verzija 1.0 aplikacije, pa ce biti mesta za nadogradnju i ispravke u narednim verzijama.
  Ovo je, inače, prva aplikacija koja koristi Kupino API tako da sada svi programeri, naravno i Vi, imaju priliku da prave aplikacije, koristeći API, po svom nahodjenju i biće nam jako drago da vidimo iste, koje će dobiti veće ocene 🙂

 7. Veoma interesantan program, ali ono sto bi mi zaista bilo korisno je mogucnost da program radi u pozadini i obavestava me cim stigne nova poruka.

  Takodje, znam da je u pitanje verzija 1.0.0.0 ali program ne moze da prikaze lepo poruke ako nije u full screen-u.

 8. Hvala.
  To jeste dobra sugestija, ali ideja je da aplikacija radi i u off line režimu što isključuje tu mogucnost, pa se pokretanjem sinhronizacije uporede poruke na serveru i u lokalu i tada nove poruke stignu u lokal. Razmislićemo o ideji automatizacije tog procesa, kad postoji otvorena internet konekcija.
  Akcenat je bačen na 5 funkcionalnosti koje su u blogu opisane.
  Mislim da prikaz zavisi više od rezolucije nego od full screen-a.

  Hvala na predlozima i sugestijama.

 9. A sto ne sredite sistem poruka na sajtu, da se uz prodan/kupljen predmet vide sve poruke sa doticnim clanom? (Na JEDOM ekranu)

  Znaci na jednoj stranici da bude prikaz ukratko prodatog predmeta sa cenom, adresa kupca/prodavca i dole sva komunikacija izmadju kupca/prodavca

  Ovako kopanje sa sistemom poruka je ubistveno i za manje prodavce, pogotovo sto kupci traze dodatne zelje, izmene adrese slanja, uslove pa sve to skupiti na jednom mestu NIJE LAKO!

  Sad cete reci pravila, ma 20% kupaca ih ne postuje a da bi im izasao u susret moras ih prihvatiti, ili se onda boriti sa besnim kucima sto je verujem jos pogubnije

 10. @mex

  To što navodite upravo nudi ova aplikacija.
  Imate mogućnost da odete na sve poruke, pa grupišete po predmetima i imate kompletnu konverzaciju na temu tog predmeta, naravno i mogućnost izvoza u xls.
  Imate i pretrage po prodavcima, odnosno kupcima, da dodatno olakša prikaz.

  Još bih dodao, da se u aplikaciji poruke ne arhiviraju pa ih možete čuvati koliko želite.

 11. Toliko android uredjaja, a ni jedna apk za android kupindo, limundo…
  Mislim da je sramota da se to nema….

 12. Kao što je Olga rekla u nekom od ranijih komentara, tokom ovog meseca planiramo puštanje aplikacije za Kupindo za Android.
  Što se tiče Limundo aplikacije i nju možete uskoro očekivati.

 13. Mislim da je @mex hteo da kaze da umesto grupisanja poruka prema „sve poruke vezane za ovaj predmet“ i „sve poruke sa ovim clanom“ bi trebalo da grupisete poruke po kupoprodaji.

 14. Zanimljiv tekst, ali meni kao „običnom smrtniku“, a pretpostavljam i većem broju članova, ovi stručni nazivi ne znače ništa, pa samim tim i čitav post. To što se vi programeri „frljate“ stručnim nazivima, nađite bolje mesto za to, ovo je sajt za kupoprodaju.

  Drugo, ako je ova aplikacija kao čuveni Mr. Lister :), što se mene tiče, ne morate se uopšte truditi, čist promašaj!

  Sve najbolje vama, cenim svačiji rad, ali bez ljutnje molim…

 15. @N

  Ako sam sada ja Vas dobro razumeo onda je ono što Vi želite grupisanje konverzacija po prodatim predmetima (dobra ideja za upgrade). Ali i sada možete indirektno doći do toga kroz pretragu kroz filtere (Naziv, recimo), pa na osnovu toga pretraga po konverzacijama vezano za taj predmet.

  @Igy boy

  Blog je zamišljen tako da u prvom delu opiše aplikaciju i bude dostupan svima, u drugom delu otkrivamo kako stvari funkcionišu „ispod haube“ i može biti zanimljiv za ljude bliske IT-ju, što nam je takođe cilj.
  Za korišćenje Limundo i Kupino listera statistike pokazuju da imaju visok procenat zastupljenosti u aukcijama/predmetima za taj tip aplikacija (http://blog.limundo.com/2013/07/listeri-kao-pocetak-eksploatacije-api-ja), tako da možda u Vašem slučaju nije bilo dovoljno korisnih funkcionalnosti u istim.

  Naravno i Vama sve najbolje…

 16. A kako bi bilo da prvo sredite ono RE RE RE RE RE RE RE u porukama?
  Malo grupisanja ne bi škodilo, ovako se ubih tražeći poruku koja mi treba.

 17. Pri odgovoru na poruku automatski se na početak dodaje Re: , ali to je opciono. Ako Vi ne želite možete izmeniti naslov poruke pa neće biti ponavljanja „Re: „.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh