Početna » IT » Pahuljice u beskonačnosti

Pahuljice u beskonačnosti

Oblaci nisu sfere, planine nisu kupe, obale nisu krugovi i kora drveta nije ravna, a ni munja ne putuje pravom linijom.

Benoit Mandelbrot.

Svake zime, negde pred kraj decembra razmišljam o snegu, pahuljicama i fraktalima. Dobar razlog za to je divan opis pahulje, koji je najlakše izvesti baš kao fraktal. Da ne ponavljam baš sve, koleginica je to lepo objasnila ovde. Evo i slike:Moje oduševljenje fraktalima počelo je davno, kada sam prvi put video Mandelbrotov skup:

Ono što me je oduševilo je mogućnost da ga zumiraš do beskonačnosti – i da stalno dobijaš nove, slične a opet različite slike:

Osim lepog izgleda, ovi proračuni, savršeno jednostavni, idealni za ponavljanje, predstavljali su odličan način da testirate računar. Generisanje fraktalnih skupova predstavlja odličan način da opteretite i izmerite performanse računskih mogućnosti samog računara.

Dodatno, posmatranje prirode nam je ukazalo da nisu samo pahuljice fraktalne, već da je mnogo pojava u prirodi zapravo, u svojoj osnovi, fraktalno. Modeliranje prirode, a zatim i mnogih prirodnih procesa, počelo je da se sve više oslanja na fraktalnu matematiku. Fizika, biologija, ali i finansije sve više su otkrivali prednosti fraktalnog modeliranja procesa i povećanje preciznosti rezultata koje su tako dobijali.

Ovih hladnih dana, jedna zbilja vruća tema je korišćenje fraktalnih struktura u dizajnu baza podataka. Momci iz TokuTek-a su smislili način da prevaziđu gomilu problema koje imamo već godinama, sa B-Tree strukturama indexa, zamenjujući ih, umesto toga, fraktalnim stablima za čuvanje indexa.

Sledeceg meseca ću vam pisati o tome, kao i o našim iskustvima o ovoj tehnolologiji – koju smo već implementirali na neke delove sajta! Do tada vas ostavljam sa videom zumiranja kroz Mandelbrotov set. Uživajte u zimi!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh