Početna » IT » Kaktusi u DataCentru

Kaktusi u DataCentru

Kao što sam obećao, evo nastavka teksta od prošlog meseca. Ovog puta, sam želeo sa vama da podelim detalje o dodatnim funkcionalnostima cacti-ja koje mi koristimo.

Glavna prednost cacti-ja, i razlog zašto je već godinama vodeći rrd alat je mogućnost proširivanja novim template-ima. Jednostavno dodavanje novog template-a u XML formatu, kao i mogućnost da se dodaju novi načini skupljanja informacija kroz PHP ili kompatibilne skripte omogućila je da se na jednostavan način prati sve što je neko voljan da napravi.

Moja preporuka svima koji žele da prate performanse Linux servera je Percona Monitoring Plugins for Cacti. Ovaj set dodataka se relativno lako instalira a nudi napredno praćenje kako Linux servera, tako i uvid u rad dodatnog softvera: postoje pluginovi za MySQL, ali i za MemCached, Redis, Apache, NginX ili MongoDB.

Instalacija je dosta jednostavna i jasno je objašnjena u dokumentaciji. Sam template se instalira kroz cacti web interfejs, ali postoje i dodatna podešavanja. Osnovno je da ovi template-i ne koriste SNMP za skupljanje podataka, vec ssh. Naime, neophodno je napraviti user na svim računarima na koji se može logovati sa cacti hosta bez šifre (ključem). Dodatna podešavanja zavise od programa, Linux template ne traži ništa, dok npr. Apache template zahteva da se uključi pristup server-info i server-status stranicama, doduše samo sa localhost-a.

Najzahtevniji i najdetaljniji je MySQL template koji zahteva i generisanje dodatnih naloga nad bazom, sa replication client i super privilegijama. Zauzvrat, prednosti su ogromne. Linux plugin omogućava npr. jako dobar uvid u statistike tipa disk I/O, a apache plugin je u stanju da skida i crta stanje apache scoreboard-a kroz istoriju! Naravno, najzahtevniji MySQL plugin je i najdetaljniji, sa preko 40 statistika. Ovaj plugin omogućava praćenje detaljnog ponašanja baze i savršen je kad je potrebno optimizovati bazu za uglađen rad preko celog dana – baš kao Limundo.

Cacti je sistem gde slika zbilja govori više od hiljadu reči, pa evo, za kraj i nekih slika i primera:

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh