Početna » LimundoGrad » Kako do 5.000 jedinstvenih pozitivnih ocena [Intervju ContraMundum/TehnonetBeograd]

Kako do 5.000 jedinstvenih pozitivnih ocena [Intervju ContraMundum/TehnonetBeograd]

Imali smo čast da članu ContraMundum (odnosno TehnonetBeograd), koji je dobio 5000 jedinstvenih pozitivnih ocena od drugih Limundovaca, dodelimo Limundo pehar. Pitali smo ga šta je potrebno kako bi Limundovac došao do ovako velikog broja ocena, kao i koji su njegovi saveti ostalim prodavcima.

Već četiri godine ste Limundovac. Sećate li se kako ste i gde čuli za sajt i kako je sve počelo?

Na Limundo sam slučajno naišao oglašavajući se tada na različitim internet portalima. Mislim da sam imao internet oglase na oko stotinak različitih oglasnika i foruma i brzo sam shvatio da mi bar 80% kupaca dolazi sa Limunda. Tada Kupindo još nije postojao, a mislim da nas je na Limundu u aprilu te 2009. bilo oko 9000 članova. Ja sam upravo te godine menjao delatnost moje firme i razmišljao sam da započnem isključivo online trgovinu, jer je ona tada u Srbiji bila u začetku, tj. bez velike konkurencije, a na osnovu pokazatelja iz drugih država bilo je jasno da će se brzo razvijati. Krajem 2009. sam osnovao firmu čija je jedina delatnost trgovina putem interneta.

Šta je potrebno kako bi se došlo do fantastičnih 5000 ocena?

Mislim da je za uspeh u svakom privatnom poslu neophodno da posedujete tu specifičnu preduzetničku crtu ličnosti koja podrazumeva istinsko zadovoljstvo što ste slobodni i sposobni da kreirate nešto novo i ogromnu veru u uspeh svojih poslovnih vizija. Iz toga se rađa velika energija, upornost i posvećenost poslu. Naravno, bitno je sve to nadograditi i određenim preduzetničkim obrazovanjem, jer ste sami odgovorni za sve segmente svog poslovanja: dobavljače, kupce, vođenje knjiga, izbor saradnika i radnika, marketing, kanale prodaje i još mnogo toga… Jedan deo tih segmenata mi Kupindo u velikoj meri uspešno pokriva.

Šta je po vašem mišljenju važno kako bi saradnja sa kupcem bila uspešno obavljena?

Ako govorimo o online trgovini onda je za uspešnost te saradnje potrebno stvoriti bezbedno i prijatno okruženje za kupca. Na to utiče mnogo faktora: adekvatna zakonska regulativa i primenljivost iste, kvalitetna platforma za trgovinu (kao što su npr. Limundo i Kupindo) i poverenje kupaca u nju, pravilan opis predmeta, precizni uslovi prodaje, jasni troškovi za kupca, adekvatna fotografija, pravovremeni i istiniti odgovori na pitanja kupca… Uopšte, potrebno je ono što nazivamo profesionalni odnos uvažavanja kupca i njegovih potreba. Naravno i postprodajna briga za kupca, dodatna objašnjenja i rešavanje eventualnih reklamacija, nije sve završeno time što smo dobili novac. Uvek je potrebno imati na umu da mi zavisimo od kupca i razmišljati na duge staze, tj. da nije cilj sada nešto prodati što skuplje, nego je cilj da se kupac vraća i dovodi nove kupce.

Kako postupate u situaciju u kojoj kupac nije zadovoljan dobijenim predmetom?

Tu je situacija potpuno jasna. Za svaki artikal moja firma daje kupcima račun i garantni list i na osnovu toga imaju sva zakonska prava. Osim toga, prema Zakonu o zaštiti potrošača, kupac ima pravo da u roku od 14 dana vrati predmet bez ikakvog objašnjenja, tj. iako je predmet potpuno ispravan.

Međutim, trudim se da kupcima koji imaju reklamaciju pružim i više od ovih zakonskih odredbi. To su tzv. dobri poslovni običaji, dobra volja i ljubaznost. Nikada ne treba „isterivati pravdu“ sa kupcem i ne ulaziti u lične odnose. Kupac je „uvek u pravu“ i moguće je naći neko zadovoljavajuće rešenje koje je u tom času i na moju štetu, ali dugoročno se to i te kako isplati. Lična preporuka je snažna reklama i o tome treba razmišljati kada rešavate reklamacije, ako želite dugotrajnije da se bavite trgovinom.

Koje načine plaćanja i slanja nudite vašim kupcima i zašto? Da li smatrate da previše ograničenja može negativno da utiče na prodaju?

Ja nudim lično preuzimanje ili plaćanje pre slanja ili plaćanje pouzećem. Od načina slanja nudim: preporučeno pismo, vrednosno pismo, otkupno pismo, Post Express i BEX. Mislim da sam time pokrio zahteve više od 99% kupaca, mada mi nije problem ako kupac baš insistira na nekoj drugoj kurirskoj službi. Iz mog iskustva, većina kupaca iz Beograda želi lično da preuzme i plati predmet iako su im često troškovi dolaska skuplji od slanja. Tu se jasno vidi da je stepen poverenja u online trgovinu u Srbiji na niskom nivou, jer se ovo dešava iako vide mojih više od 5000 pozitivnih ocena. Naravno, za ovo nisu krivi kupci niti većina poštenih prodavaca, već je država dužna da obezbedi sigurnost u funkcionisanje svih sistema u njoj. Baš iz razloga postojanja tog nepoverenja u online trgovinu, smatram da ako prodavci suviše ograniče mogućnosti slanja i plaćanja, onda će se to negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Koje savete za uspešnu prodaju biste podelili sa ostalim prodavcima na Limundu?

Mislim da ste u prethodnih 5 pitanja pokrili skoro sve segmente vezane za trgovinu na Kupindu/Limundu i da su moji odgovori bili i preopširni. Ne bih imao više ništa da dodam u vezi sa tim. Jedino bih ih posavetovao da moje odgovore ne shvate kao instant savete već kao teme za razmišljanje kako da unaprede svoju prodaju.

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

8 Komentari

 1. Svaka cast ContraMundum, samo tako nastavite.

 2. Uzeo sam punjac kod njih koji je crkao u garanciji (15dana), zamenjen je , i drugi je crkao skoro odmah nakon isteka garancije. Ne bih da sudim ali ne verujem da sam telefon moze da izazove otkaz punjaca. Realno su jeftini i imaju veliki izbor artikala, samo se nadam da se obraca paznja i na kvalitet robe, makar kostala i malo vise.

  I poruka za clana contramundum, poradite malo na vasem sajtu. Radili ste mu remont a upotrebljena je najjednostavnija i ne bas privlacna skripta online trgovine, i veoma mali broj artikala je unet. Da ne pricam o tome da ne postoje kontakt podaci za licno preuzimanje i td.

 3. Čestitam!!!
  Zaista lep uspeh i zasluženo priznanje!

 4. pridruzujem se cestitkama ,i da potvrdis sa jos jednim peharom
  zasugurno za taj pehar je ulozen veliki trud i rad ,
  ja sam tek na drugoj zvezdici i dosta vremena i rada za njih sam ulozio
  zelja mi je da se pridruzim vrhu sa peharom

 5. +Svaka cast …5000 je impozantan broj iza kojeg ima puno truda ,zelje,nade,postenja,rizika…………………..svega…
  Pozdrav i sve cestitke …SASA59

 6. Cestitam! Bez problema su mi zamenili foliju koja mi nije odgovarala posto je bila mala a koristim je do sada skoro 2 god!

 7. Svaka čast,samo ko se ovde bavi ozbiljnom prodajom godinama ,moze da shvati koliko je vremena,truda i postenog rada potrebno za ovakav uspeh.Osetio sam na sopstvenoj koži sta je potrebno za veliki uspeh i koliko posvecenosti i vremena zahteva ovakva prodaja,jednom recju radno vreme je non stop! 🙂
  Sve pohvale još jednom.

 8. nastavite da nas upoznajete i sa ostalim clanovima koji su osvojili 5ooo ocena…

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh