Početna » Sigurnost » Kako da se zaštitite od spama?

Kako da se zaštitite od spama?

Prva stvar na koju obično pomislimo kada čujemo reč spam su e-mail poruke koje sadrže reklamu za neki fenomenalan proizvod koji “rešava” sve probleme: pozitivno utiče na potenciju, pomaže u odvikavanju od pušenja, leči ćelavost i još mnogo toga.
Ipak, problem sa spamom danas dosta je veći nego što to možda govori prethodna ilustracija. Prema podacima Securelist-a za drugi kvartal 2013. godine na spam poruke otpada preko 70% svih poslatih e-mail poruka što, pre svega, predstavlja ogromnu količinu nepotrebno ostvarenog saobraćaja i zadaje muke serverima širom sveta.
Problem je zapravo još širi.

Fotografija preuzeta sa placester.com

Razvojem online komunikacija spam se iz vašeg inboksa proširio i na čet servise, forume, blogove, websajtove, ali i na društvene mreže, na kojima prosečan korisnik Interneta provede najveći deo svog online vremena. Takođe određeni “moderni” načini reklamiranja na websajtovima takođe se mogu smatrati spamom. Kojim terminom biste, zapravo, opisali situaciju kada pri otvaranju određenog sajta, umesto sadržaja koji ste želeli, dobijete tri popap prozora sa reklamama za proizvode slične onima opisanim u prvoj rečenici ovog teksta?
Priča o istoriji, definiciji i tipovima spama, kao i njegovom finansijskom uticaju, dosta je široka i još uvek nije napisana do kraja. Ipak, sa sigurnošću možemo reći da je motivacija za slanje spama uglavnom novac i laka zarada za spamere.
U ovom tekstu daćemo vam nekoliko osnovnih saveta kako da se oslobodite spama i kako da spameri ne zarađuju novac od vaših klikova.
Prva stvar na koju bi trebalo da obratimo pažnju je da se iza velikog procenta spama zapravo krije određana vrsta prevare. Vrlo često ćete spam naći isprepletan sa drugim vidovima sajber kriminala. Najčešći tip je, svakako, otimanje online naloga od korisnika da bi se problematični sadržaj servirao dalje.
Kako se ovo manifestuje? Koliko puta ste u vašem e-mail inbox-u ili na društvenim mrežama dobili čudnu poruku koju vam je poslao vaš prijatelj i to baš na engleskom jezku? Ovakve situacije prilično su česte. U fotografiji ispod možete videti primer poruke koju sam dobio nakon kompromitovanja Twitter naloga mog prijatelja:

Pored rizika da budemo prevareni stoji i ona stara rečenica: Spam je jednostavno dosadan.

Postoji mnogo korisnih saveta i mnogo koraka koje možemo da preduzmemo. Adekvatna primena tri sledeća saveta, rešiće vas većine spama.

1. Ne odgovaraj – ne otvaraj – prijavi.
Ukoliko se u vašem inbox-u nađe poruka za koju sumnjate da je spam potrebno je da na istu ne odgovarate. Takođe, ukoliko poruka sadrži zakačene fajlove, iste nikako nemojte skidati na vaš računar, jer je velika verovatnoća da su u pitanju maliciozni fajlovi.

O načinima na koji možete izvršiti proveru da li je poruka legitimna ili ne pisao sam u postu
Kako da se efikasno zaštitite od Phishing-a?

Primena saveta za zaštitu od phishinga, zaštitiće vas posredno i od spama i pomoći vam da izvršite precizniju proveru.
Ako mislite da je poruka koju ste dobili spam prijavite je. Ovi podaci koristiće vašem provajderu za bolje štimovanje spam filtera.

2. Spam filteri
Svi veliki e-mail provajderi dolaze sa već ugrađenim spam filterima. Ukratko rečeno, to su softverska rešenja koja prepoznaju i uklanjaju spam pre nego što dođe do vas.
Ako uzmemo podatke o procentima, iz uvoda u ovaj tekst, u vašem gmail inbox-u bi na tri legitimne poruke dolazilo čak sedam spam poruka.
U praksi je taj broj ipak znatno manji, a za to su upravo zaslužni spam filteri.
Ipak, nemaju svi provajderi podjednako dobre spam filtere. U tom slučaju možda ćete morati sami da vršite filtriranje instalacijom softvera na vaš računar.
Takođe, određeni antivirusi dolaze sa implementiranim spam filterima, ali nažalost vrlo retko u besplatnim verzijama.

3. Ad blocker za bezbedan surf
Treći savet je za zaštitu od spama i neželjenog sadržaja van vašeg inbox-a je korišćenje softvera koji blokira reklame u vašem browser-u. Ovo su one reklame koje vam se obično isporučuju na onim sajtovima gde pokušavate da “strimujete” poslednju epizodu serije koju ste propustili da gledate na tv-u.
Zašto je ovo važno?
Prema ovogodišnjem izvešaju o sajber bezbednosti čuvene kompanije Cisco verovatnoća da zarazite vaš računar malverom klikom na reklamu je 182 puta veća nego da do malvera dođete surfom na porno sajtovima.

Najpoznatiji softver koji rešava ovaj problem je Ad Block Plus koji dolazi kao plugin, a podržava sve moderne browser-e.
Ukoliko ipak ne želite da vam reklame na svim sajtovima budu blokirane, vrlo lako možete, u podešavanjima ovog programa, odblokirati proverene sajtove na kojima je većina reklama legitimna.

Ukratko, ovo su bili osnovni saveti čijom primenom čete se rešiti večine neželjenog sadržaja na Internetu, a vas pozivam da u komentarima podelite svoja iskustva i sa nama podelite na koji način se borite protiv spama.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

 1. Veoma korisni saveti. Ranije dok se nisam naučio, svako jutro se naježim od raznoraznih reklama i ponuda dok se ne dokopam određenog maila kog sam tražio.

  pozz

 2. Uh…uh…koliko postoje nacina za resavanje „spam“ poruka…..Naj-prostiji nacin je :
  1)> Pristigle mejlove u inbox-u OBRISATI kao ne -vazece…pa i na one gde ste ostavili Vasu e-mail adresu…..naravno one za koje nemate pojma oda-
  kle stizu i ko ih salje….
  2)> Otvarati onaj mejl poruku za koju ste sigurni da dolazi od „sigurnog“ posiljalaca..niste valjda toliko „mutavi“ da otvarate „Sve i svasta“
  3)> Instalirajte „AVAST“ (ne krekovan) ima sve opcije za zastitu od spama
  kao filter..koji ce sve „pregledati“….
  4)> Ako koristite „gmail“.com/mail …ima razna podesavanja za oznacavanje
  Vama vaznih poruka ili od poznatog posiljaoca ili sajta gde ste se registrovali
  5)> I, uvek ,PAMET u glavu…..“ne cackaj mecku dok spava“ il’ po naski>>ne OTVARAJ i ne gviri onde gde ti nije mesto//……….
  Nije neki „savet“–eheheeeee ali nije ni lose procitati…ne mogu se zamarati raznim varijantama kako i na koji jos najbolji nacin se „zastiti“
  Pa i admin na „Limundo“ lepo napisao i objasnio………
  pozzzzz i ucite dok ste zivi….

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh