Početna » Zabava » 5 saveta za mirniju macu tokom noći

5 saveta za mirniju macu tokom noći

Neretko se kući vratim tek u kasnim večernjim satima i jedino što mi je tada u glavi, je kako da zagnjurim glavu u mekani jastuk i pokrijem se debelim ćebetom . Umesto toga, dočekan sam sa nekoliko pari svetlećih očiju koje me gledaju i čekaju da budu nahranjene. No nema problema. Nakon finog obroka i malo lickanja, jedan par očiju se skloni ali drugi, počinje polako da trčkara okolo naokolo. Verovatno u svojoj glavi misleći Jupiiii! Vreme je za igranje!! Neretko uzme neku igračkicu i gurne je ispod nameštaja u isčekivanju da ću joj ga ja dohvatiti (dresirali su me dobro, moram im to priznati) 🙂 No, ne mogu im to uzeti za zlo, nisam bio kod kuće ceo dan pa su imali dosta vremena da se naspavaju. Naravno, mogli su se igrati međusobno ali neeee, ja sam im mnogo interesantniji. Takođe, tastatura od računara im polako postaje omiljeni krevet, pa stoga zanemarite ukoliko između ovih slova vidite poneku dlaku 😉 Doduše, tu spavaju samo kad sam ja tu. Slučajnost? mislim da ne 🙂

Mačke su po prirodi lovci i obično preko dana spavaju dok im se noću budi instinkt za traženjem plena. Kako bi kolutići ispod vaših očiju bili zahvalni, poželjno je da se maci preko dana obezbediti dosta zanimacije i aktivnosti. Ovom prilikom bi sa vama podelio par predloga koji vam mogu biti od pomoći.

1) Hrana koja se lovi, njam njam!
S obzirom na to da mace vole da odspavaju posle obilnog obroka, poželjno je da im kasno uveče bude glavni obrok. Kako bi on maci bio znatno interesantniji i pritom joj omogućili fizičku aktivnost, možete joj pola hrane staviti u posudu dok ćete ostatak prikriti na obližnja mesta u sobi ili poluotvorene kutije. Popularno je i hranu ubaciti u manju plastičnu flašicu i ostaviti otvoren poklopac kako bi hrana mogla da ispadne dok se maca bude igrala. Dno plastične flašice u kojoj je hrana možete probušiti sa par rupa i zatim je koncem vezati da visi na kvaci od vrata. Podešavanjem visine na kojoj flašica visi, podstaćićete macu da se poprilično iskače dok ne ulovi svu hranu.

2) Žmurke nisu samo za decu
Mace prosto obožavaju da se skrivaju. Obične kartonske kutije deluju kao magnet za mace. Papirne kese su takođe jako atraktivne lokacije za skrivanje. Kod njih je samo važno da se preseku drške, jer se mace neretko upetljalju o njih.

3) Vizuelna stimulacija
Mace su veliki poštovaoci lika i dela ptičica i sitnih šumskih životinja. Na TV-u, računaru ili tabletu im možete pustiti neke od kanala na kojima se puštaju snimci sa životinjama. Naravno, uvek možete i ispred svog prozora postaviti kućicu za ptice i voila! Neograničena televizija uživo! 🙂 Akvarijum sa ribicama je takođe pun pogodak za hipnotišuću zanimaciju mace… tako blizu a tako daleko 🙂

4) Igračke
Sa igračkicama za macu nikako ne možete pogrešiti. Moj predlog je samo da im s vremena na vreme menjate garnituru igračaka kako im iste igračke ne bi dosadile. U kadu (bez vode naravno) možete baciti ping pong lopticu i uživati u pravoj „Formula 1“ trci između mace i loptice. Ako nemate vremena da se igrate sa macom, na kartonskoj kutiji možete probušiti dve rupe kroz koji ćete provući kanap i na svaki od krajeva vezati po jednu igračku. Kada maca krene da se igra i vuče jedan kraj, igračka na drugom kraju će naprasno da „oživi“ što će dodatno stimulisati igranje i jurcanje. Ovo je posebno dobra igra ukoliko imate više maca.

5) Budilnik
4:30h osećam blagi dodir na vratu… 4:45h ponovo osećam par tapkanja, ovaj put po uvetu… 5:00h vlažna njuškica se trlja o moj obraz jooooj! u tom trenutku već potpuno budan! 🙂 Ukoliko se i vama dešavalo da vas mace bude rano ujutru kako bi jele, rešenje je… pa zapravo nema rešenja! 😀 Važno je samo ne nagrađivati ovo ponašanje tako što ćete ustati i dati im hranu. Jednostavno ih ignorišite i vremenom će prestati to da rade ukoliko uvide da nema efekta.

Nadam se da će vam neki od mojih predloga pomoći da se vi i vaša maca više zabavite.
Na koji način vi zabavljate svoju macu? 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

  1. Dobri predlozi, hahahaha…

  2. Dobri predlozi, vidi se da si se posvetio razmisljanju o zabavi… Ja ih imam vise, pa se cesto zanimaju medjusobno i ne dave me mnogo, osim kada je rec o hrani… Mada, neke od njih vole da se maze i da predu, ali za to uvek nadjem vremena. Teniska loptica je pravo resenje za njih, ali ne i dugotrajno, brzo je rascerupaju. Dok su bili mali, da bih ih izmorio i naterao ih na spavanje, uzimao sam metar na izvlacenje i „sarao“ sa njim po podu, a oni su jurcali i „lovili“ ga.

  3. Teniska loptica nije interesantna jer može lako da je uhvati. Ali zato ping pong loptica, pa još kad joj ubacim u kadu, to su igrice bez granica.

  4. Ima penjalicu : – )

  5. Moja maca (kraljica prostora) se zabavlja tako što ubija od batina pitbula 🙂

  6. Moja macka i ja imamo dogovor. Ona mene ne budi, ja nju ne prskam vodom! 😀 Ukapirala je veoma brzo 🙂 Salu na stranu, interesantna stvar, od kako sam joj se prvi put izvikao da me ne budi, ni jednom me vise nije probudila. Nekad se probudim i otvorim jedno oko da vidim sta radi, a ona sedi pored kreveta i gleda me. Onog momenta kada se pridignem, skoci kod mene i mazi se. Ali nikada dok ne vidi da sam se razbudio.
    A najbolja zanimacija za macku je da je pustite napolje, ako za to imate mogucnosti. Macke su lovci, zivahne i po prirodi samostalne i neposlusne zivotinje. Drzati ih u stanu je zatvor za njih.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh