Početna » Zabava » 5 koraka za (uspešnu) vožnju psa u automobilu

5 koraka za (uspešnu) vožnju psa u automobilu

Ako ste ikada vozili psa u automobilu, posebno ako je psu prvi put da se vozi, verovatno se sećate da to nije proteklo baš glatko. Zapravo, moguće je da je isti slučaj bio i sa drugom, trećom pa i svim ostalim vožnjama. 🙂

Vožnja za psa može biti veoma stresna, a kada pogledate svet njihovim očima, sasvim je logično što je tako. Automobili su bučni, nemaju dovoljno prostora da pas može slobodno da se okrene ili sedne gde želi, kreću se na psu neprirodan način a krivine i kočenja ne pomažu da se ova slika ublaži.

Ipak, neki psi obožavaju vožnju i uleću u automobil čim se ukaže prilika, dok je kod ostalih situacija potpuno drugačija.

Pročitajte kako da u 5 koraka olakšate vožnju vašem psu:

1. Pustite psa da se navikne na novi prostor

Naoružajte se nagradama i dovedite psa do automobila. Pustite ga da sam uđe unutra ili ga navedite ukusnom salamom. Nagradite ga i pohvalite za svaki korak koji učini: kada uđe u automobil, kada počne da njuška okolo, kada se opusti i bude smiren i tako dalje. Kada savladate ovaj prvi korak, upalite automobil i ponovite to isto, samo je cilj da se ovaj put pas navikne i na buku motora.

2. Omogućite psu da se vozi bezbedno

Izbegavajte da vozite psa tako što ćete ga pustiti da se slobodno kreće ili sedi u kolima. Pas nema osećaj kada će uslediti kočenje, skretanje ili ubrzavanje i može lako povrediti sebe ili nekoga od putnika.

Ukoliko vozite karavan automobil, možete kupiti pregradu za psa i omogućiti mu da se sigurno vozi u zadnjem delu automobila. Ukoliko automobil nije karavan ili vam ne odgovara takav način vožnje, možete kupiti transporter za psa. Ima ih u svim veličinama i u njima će se pas osećati najsigurnije.

Transporter je odlično rešenje ne samo za vožnju već i za predah nakon puta, jer u njemu pas može da odmori ili prespava.

3. Nemojte hraniti psa neposredno pred put

Neki psi, kao moj nemački ovčar, skloni su tome da u vožnji povraćaju. Nemojte hraniti psa neposredno pred put, već tek kada se put završi i pas malo odmori. Vodu možete davati psu ali u umerenim količinama. Nemojte zaboraviti da ponesete dodatnu činiju i flašu sveže vode.

4. Pravite pauze ukoliko je duži put u pitanju

Svima nam prija predah na putu, a isti slučaj je i sa psima, posebno ukoliko se voze u transporteru ili kavezu. S obzirom na to da uslovi pored puta nisu uvek idealni, najbolje je da psa iz automobila izvedete na dugačkom povodcu. Fleksi povodac je idealno rešenje, jer će pas bezbedno prošetati pre nego što nastavite put.

5. Vežbom do savršenstva

Da bi se pas u potpunosti navikao na automobil i putovanje, potrebno je strpljenje i dosta prakse. U početku neka vožnje traju 5 do 10 minuta, a kada vidite da je pas spreman za sledeći korak, provozajte se malo duže. Kada pas izađe iz automobila igrajte se sa njim, tako će brzo shvatiti da posle vožnje sledi nešto prijatno. Moji psi obožavaju loptice, pa možete probati na taj način. 🙂

Da li vi imate savet koji biste podelili sa nama? Kako se vaš pas ponaša u vožnji? Podelite iskustva u komentarima. 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

  1. Psu nikako ne treba dozvoliti da mu glava viri kroz prozor jer moze dobiti jako zapaljenje usiju/!

  2. @Jordan
    U pravu ste, to definitivno nije dobro.
    Prva slika je šaljivog karaktera. 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh