Početna » IT » Volite li kaktuse?

Volite li kaktuse?

Na Kupindu  ima dosta kaktusa na prodaju, trenutno 160 predmeta. Lepi su, zanimljivi i ne traže puno održavanja, pa nije ni čudo da ih mnogi vole. Mi u IT-ju smo stalno u potrazi sa softverima i alatima koji nam olakšavaju održavanje sistema i nisu mnogo zahtevni – baš kao kaktusi.

Nije ni čudo da je naš prvi izbor softver po imenu cacti. U pitanju je jako zgodan alat za praćenje stanja sistema, koji koristimo svaki dan. U pozadini je RRD i SNMP, pa na standardan način omogućava da pratite status i performanse servera, ili mrežne opreme koja poštuje nekih od SNMP standarda. Linux serveri i Cisco mrežna oprema su podržani bez problema.

Instalacija servera je jako jednostavna, na CentOS ga možete dodati prostim:

# yum install cacti

a package manager će sam povući potrebne podatke. Sledeći korak je da napravite MySQL bazu (schema-u) za njega, nazovite je npr. cacti, kreirate usera i password, a zatim, obavezno uvučete prazan template. Aktuelna verzija je u

/usr/share/doc/cacti-0.8.8b

ili već odgovarajućem direktorijumu u skladu sa verzijom, i zove se cacti.sql . Tek pošto ste ovo uvezli u cacti bazu pokrenite instaler, i kroz dva jednostavna koraka imaćete podešen osnovni sistem. Poslednji korak je da dodate u cron proces koji će skupljati podatke, odgovarajući crontab izgleda ovako:

*/5 * * * * cacti /usr/bin/php /usr/share/cacti/poller.php > /dev/null 2>&1

Podešavanje klijenta je najlakše uraditi kroz skriptu. Instalirajte na željeni klijent paket net-snmp-libs, net-snmp i net-snmp-utils, i pokrenite automatski proces sa:

# snmpconf -g basic_setup

Izaberite podršku za read-only snmp v2, i podesite ime koje vam odgovara, dodajte set IP adresa, i pokrenite snmp daemon sa :

# /etc/init.d/snmpd start

Sad samo treba da dodate mašinu u cacti i tu je kraj. Za početak, upotrebite osnovni template, i sa Devices -> Add device izaberite ucd/net SNMP Host. Zatim ide Create Graphs for this Host, i save. Sledeći korak je Graph Trees, i dodavanje u odgovarajuće stablo – i to je to. Posle par prolaza poller-a će sistem početi da radi ono što ste hteli: da crta grafike korišćenja sistema. Evo i par primera, od nas:

 

 

Ove grafike možete zumirati, kao i listati kroz istoriju, tako da lako možete prići bliže i imati detaljni uvid u trenutku problema, a sa druge strane, prikaz kroz istoriju daje vam lep način da vidite trendove kako vam se sistem kreće. Specijalna osobina RRD-a je da, kako vreme prolazi, podaci gube na rezoluciji, tako da podacima od pre godinu dana ne možete prići tako detaljno kao onima od danas! Prednost ovog pristupa je u tome da, zahvaljujući tome, podaci ne rastu beskonačno, već imaju ograničen prostor na disku koji mogu da zauzmu! Iskreno, to je odličan trade-off, jer zaista nikad nisam došao u situaciju da mi treba detaljan zum u podatke pre 6 meseci – a zauzvrat imate fin alat koji neće nikad potrošiti previše resursa sistema.

U drugom delu ovog teksta, daću par naprednih primera i dodatne templates koje mi koristimo i koju nude mnogo bolje praćenje sistema.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh