Početna » IT » Utisci sa ZgPHP meetup konferencije 2013

Utisci sa ZgPHP meetup konferencije 2013

14. septembra 2013. godine smo učestvovali kao predavači i slušaoci ZgPHP meetup konferencije 2013 (http://2013.zgphp.org/) održane u Zagrebu.

Čuli smo dosta zanimljivih predavanja i upoznali zanimljive ljude te se nadamo da ćemo se uskoro opet videti na nekom sličnom skupu.

Panel na ZgPHP konferenciji

Panel na ZgPHP konferenciji

Posebno bih pohvalio organizatora na uspešno organizovanim aktivnostima pre i posle konferencije, prvenstveno za večere u lokalnom kafiću gde smo imali priliku da dodatno popričamo sa učesnicima i posetiocima i razmenimo zanimljiva iskustva.
Dakle čestitke za @lmuzinic, @ihabunek i @msvrtan 🙂

Generalni zaključak konferencije je da u regionu, pa i u svetu, postoji manjak developera u svim oblastima (uključujući i PHP) a naročito kvalitetnih. Takođe, danas je sa sazrevanjem lako dostupnih kolaborativnih alata i metodologija lakše nego ikada pokrenuti svoju opensource priču i privući i uključiti veliki broj developera i stručnjaka iz celog sveta u njen dalji razvoj.
Crowdsourcing jeste trend koji uzima veliki zamah ove godine i ima veliki prostor za dalji razvoj, pa puštanje svog projekta u opensource community otvara ogromne mogućnosti za njegovo razvijanje u pravcima koje njegov autor(i) nisu mogli da zamisle ili podrže.

Na samoj konferenciji su održana predavanja:

Miodrag Stefanovic @miodrag42: Arhitektura high performance PHP aplikacije
Na primeru Limunda sam opisao softversku i hardversku ahitekturu sistema koji servira preko deset miliona dinamičkih stranica dnevno, uz brzinu otvaranja stranica ispod jedne sekunde i visoku dostupnost.
http://prezi.com/fb1r2anjb4jj/arhitektura-high-performance-php-aplikacije/

Andrej Boboš @andrejbobos: High scalability aplikacija
Andrej je opisao arhitekturu sistema koji obrađuje veliki broj podataka o prikazu FaceBook reklama. Izneo je zanimljiva iskustva u zaobilaženju ograničenja broja FB API requestova preko paralelnih PHP procesa scheduleovanih kroz Gearman Job server framework (http://gearman.org/), kao i iskustva sa optimizacijom Mongo DB clustera za brzi odziv kroz Aggregation framework.

Ivan Habunek @ihabunek: Travis CI – testiranje open source projekata
Ivan je predstavio primere korišćenja Travis CI platforme za automatizovano testiranje PHP koda koji je objavljen na GitHub-u. Vrlo korisno za opensource projekte sa velikim brojem developera.

Antonio Perić – Mažar @antonioperic: Sylius
Sylius je mlada opensource platforma za kreiranje eCommerce sajtova izgrađena na Symfony2 frameworku. Primer je ubrzavanja rasta i razvoja ulaskom u opensource community.

Tihomir Opačić @tihomiropacic: Laravel 4 Package Development & Publishing
Tihomir je predstavio mogućnosti relativno mladog Laravel 4 frameworka. Uz Composer Laravel 4 pokazuje sve više potencijala i omogućava brži razvoj i lakše održavanje. Tihomir preporučuje packagist.org kao dobar početak za puštanje vašeg koda u opensource community.

Milan Popović @komita1981: Redis i PHP
Redis je od svog pokretanja 2009. godine do danas prešao dug put i postao je moćni NoSQL key-value store. Redis se odlikuje velikom brzinom, pouzdanošću i naprednim mogućnostima za baratanje podacima koje čuva kroz skupovne operacije. Na primer nalaženje zajedničkih prijatelja je vrlo lako kroz presek skupova, dok bi ista operacija u relacionoj bazi bila znatno kompleksnija. Milan je detaljnije opisao mogućnosti i svoja iskustva sa Redisom.

Maja Bilić @bilicmaja: Zgode i nezgode žena u IT industriji
Majino predavanje je bilo pravo osveženje i pokazalo nam je potpuno drugačiji pogled na IT industriju – iz ugla jedne od retkih žena developera. Maja je ukazala na neke od problema sa kojima se žene susreću u ovoj industriji, a kojih većinsko muška populacija developera često nije svesna.

Srđan Vranac @vranac: Vagrant i Puppet, što će mi sad to?
Srđan je opisao Vagrant, alat koji omogućava lako i brzo kloniranje radnog okruženja ili cele virtuelne infrastrukture/mreže kod svakog developera ili klijenta ponaosob. Time se olakšava instalacija/kopiranje radnog okruženja i samog izrađenog softvera.

Predavanje na ZgPHP

Predavanje na ZgPHP

Sva pitanja i komentari su dobrodošli, na ovom blogu ili preko našeg twitter naloga @limundogradnja

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh