Početna » Zabava » Sony PlayStation vs. Microsoft Xbox

Sony PlayStation vs. Microsoft Xbox

Sony i Microsoft su pre nekoliko meseci zvanično najavili novu (osmu) generaciju konzola koje će se uskoro pojaviti u prodaji. Iako su hardverske karakteristike budućih moćnih mašina već poznate, strasti i rasprave među njihovim fanovima se ne stišavaju.  A i kako bi? Još od izlaska prethodne generacije konzola: Sony PlayStation 3 i Microsoft Xbox 360, a to je bilo pre više od 7 godina, fanovi su vatreno podeljeni.

U iščekivanju novih konzola, Xbox One i PlayStation 4, pogledajmo šta nude trenutni modeli ovih kompanija.

Sony PlayStation 3

Sony PlayStation 3 je počeo da se prodaje 11. novembra 2006. godine i tada je sa sobom doneo dve važne nove tehnologije:

  • Cell procesor (prva komercijalna upotreba ove arhitekture je upravo bila u ovoj konzoli)
  • Blu-ray disk format (drastično povećan kapacitet: 25 GB naspram 4.7 GB kod DVD diskova)

 

Cell procesor je sa sobom doneo dosta sirove snage i omogućio je nesmetan rad tada zahtevnih igara, a Sony je ujedno nastavio tradiciju korišćenja novih formata diskova (PS1 je koristio CD, a PS2 DVD diskove). Pre izlaska ove konzole, mnogi analitičari su smatrali da će njen uspeh uveliko zavisiti od uspeha Blu-ray formata generalno, jer će PS3 biti u mogućnosti da pušta i Blu-ray filmove. Ovaj format na kraju ipak nije zaživeo u toj meri koliko je možda izgledalo da ima šanse, ali to nije sprečilo PS3 da ostane u samom vrhu najpopularnijih konzola.

Pored Blu-ray čitača koji vam može biti od značaja ako želite da gledate filmove visoke rezolucije, sa PS3 dobijate i nekoliko ekskluzivnih igara koje nemaju druge platforme, a dobijate i sjajne bežične džojstike.

Spisak nekoliko ekskluzivnih igara za Sony PS3:


Sony PS3 prema nekim
istraživanjima ima manji broj kvarova od konzole Xbox 360 (10% u toku dve godine, naspram 23% koliko navodno ima Xbox).

Na tržištu trenutno možete naći više različitih modela, jer je Sony vremenom menjao izgled konzole i kapacitet ugrađenih hard diskova, a model koji se i dalje proizvodi je Super Slim.

 

Microsoft Xbox 360

 

Konzola Xbox 360 se pojavila čak godinu dana ranije nego PS3, a kako je Microsoft sa proizvodnjom počeo samo 69 dana pre zvaničnog početka prodaje, sve konzole u Evropi i Severnoj Americi su se odmah rasprodale. Izuzetak je bio jedino Japan, gde (možda i očekivano, jer je PlayStation nacionalni brend) isporučene zalihe konzola nisu uspele tako brzo da se prodaju.

Xbox je tokom proizvodnje pretrpeo više revizija, posebno zbog kvarova koje je jedan broj korisnika iskusio, međutim, većina dečijih bolesti na ovoj konzoli je ispravljena. Danas je ovu konzolu moguće kupiti jeftinije nego PS3, što je za mnoge značajno jer ove dve platforme dele i mnogo zajedničkih igara, čime dobijate jeftiniji gaming. Microsoft je ostvario značajan uspeh izbacivanjem Kinect-a (senzora pokreta) za Xbox, čime je uspeo da pridobije mnogo korisnika koji nisu bili tipični gameri. U prilog tome govori i činjenica da je Microsoft uspeo da proda 8 miliona Kinect senzora za samo 60 dana.

Iako su obe konzole sjajne i nude određene specifičnosti igračima, definitivno spada u domen ličnog izbora za koju ćete se konzolu opredeliti. Svakako nećete pogrešiti koju god da odaberete, a dok čekamo novu generaciju konzola, pogledajte šta od aktuelnih modela možete kupiti na Kupindu.

Koju biste konzolu vi izabrali? Napišite vaša iskustva u komentarima ispod teksta, ili nam se pridružite 30. oktobra u 15h na Twitter-u (pod hashtag-om #etabla), jer je tema upravo gaming. 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. sta je najbolje za igraonicu?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh