Početna » API » Kupindo vidžet: Primena API-ja u tri slike

Kupindo vidžet: Primena API-ja u tri slike

Koliko često koristite pretragu na Limundu? Da li znate da sajt Limunda obradi više od 230.000 pretraga – dnevno? Iako na Limundu postoji preko 100.000 aktivnih predmeta, zbog prirode aukcija i dinamike (trajanje od 1-10 dana) nije teško zamisliti koliko nam je važno da Limundovci što lakše dođu do željenih predmeta, tako što ćemo na njihove pretrage nuditi što bolje odgovore.

Zato je Kupindo, sa svojom bazom od preko 800.000 aktivnih predmeta i drugačijom dinamikom od Limunda (nema roka za prodaju) dobar način da se Limundovcima pruži bolji izbor. Istovremeno, prodavci na Kupindu će biti zadovoljniji jer se njihovi predmeti vide na oba sajta, što bi trebalo da ima pozitivnog efekta na njihovu prodaju i broj pregleda ponuđenih artikala. Samo sve treba lepo povezati.

U nekoliko ranijih tekstova smo pisali o tome da radimo na razvoju Kupindo API-ja, pokušali da ilustrujemo primenu kroz Listere i ukažemo na potencijal razvoja servisa i aplikacija korišćenjem resursa koje smo učinili dostupnim. Sada smo na tim osnovama razvili Kupindo vidžet i želimo da vam predstavimo njegovu ulogu u tri slike.

1. Predmeti iz iste kategorije na Kupindu

Ukoliko član na Limundo sajtu odabere neku kategoriju, primera radi „Mobilni telefoni„, ispod opcija pretrage u levoj koloni će se aktivirati vidžet sa prikazom predmeta iz povezane kategorije na Kupindo sajtu. Tako se korisniku paralelno nudi i opcija kupovine željenog predmeta na Kupindu i istovremeno se isključuje mogućnost da vam vidžet prikazuje slamnate šešire dok tražite mobilni telefon.

Ukoliko članu odgovara fiksna cena predmeta na Kupindu, na ovaj način će skratiti vreme koje je potrebno da bi došao do njega. Umesto da čeka kraj licitacije, kupovinu može obaviti odmah.

2. Traženi predmeti na Limundu i Kupindu

Već smo rekli da Limundovci u toku jednog dana obave više od 230.000 pretraga na sajtu. Kao i u prethodnom primeru, našim članovima želimo da damo što bolji rezultat na njihove upite i taj rezultat dopunimo predmetima koji odgovaraju toj pretrazi na Kupindo sajtu.

Primera radi, ukoliko u polje za pretragu ukucate reč „tablet„, u centralnom delu sajta će se prikazati rezultati pretrage. U levoj koloni stranice, ispod opcija pretrage, aktiviraće se Kupindo vidžet koji će prikazati rezultate sa Kupindo sajta. Limundovci sada, pored velikog izbora predmeta, mogu da biraju i da li će učestovati u licitaciji predmeta na Limundu ili će pristati na fiksnu cenu predmeta koji je postavljen na Kupindu.

3. Da li ste pogledali i ovde?

Kako na Limundu trenutno postoji više od 100.000 aktivnih predmeta, mala je verovatnoća da pretraga Limundovaca ne urodi plodom. Ipak, iako retke, postoje situacije kada je potražnja veća od ponude. Po našem mišljenju, to je pravi trenutak kada Kupindo vidžet stupa na scenu. Na Kupindu je trenutno aktivno više od 800.000 predmeta pa on nudi odličnu mogućnost za „dopunu“ ponude članovima.

Ukoliko, primera radi, u polje za pretragu unesete „šator kućica„, videćete da na Limundu ima manje od 5 predmeta koji odgovaraju pretrazi. Baš iz ovog razloga, ispod rezultata pretrage u centralnom delu stranice, prikazujemo relevantne predmete sa Kupinda. Na ovaj način, izbor činimo bogatijim i Limundovcima olakšavamo da nekom klincu ili klincezi ispune san (jer svi klinci i sve klinceze žele da imaju šator u sobi). Sa druge strane, prodavci predmeta na Kupindu  sada treba da znaju da se, kroz ovako umreženu pretragu, njihovi predmeti prikazuju i na Limundu, baš Limundovcima koji te predmete traže.

šator kućica

Zašto je sve ovo važno?

Limundo tim se konstantno trudi da osluškuje potrebe naših članova i da im izlazi u susret u maksimalno mogućoj meri. Razvoj API-ja smo bazirali na tehnologijama u skladu sa svetskim trendovima što će nam u nekim slučajevima omogućiti da lakše i brže vršimo unapređenje servisa. U ostalim slučajevima, otvaranje API-ja za javnost će omogućiti drugima da naše servise lako implementiraju i koriste onako kako njima najviše odgovara. API je prilika da zajedno sa nama gradite platformu. Mobilne aplikacije, web servisi, unapređenje prodaje, lakša i brža kupovina … Potencijal je veliki.

Zbog toga, Kupindo vidžet nije samo prikaz predmeta. Postavljanje vidžeta je pre svega veliki test (opterećenja) kojeg smo položili visokom ocenom. Iako je Limundo jedan od posećenijih sajtova, broj upita ka našem API-ju nije poremetio njegov rad i stabilnost. vidžet takođe predstavlja demonstraciju i korišćenje samo jedne od svih funkcionalnosti koje članovi koriste svakog dana na sajtu. Ono što izgleda kao običan prikaz Kupindo vidžeta, zapravo jeste potvrda da se sav trud koji smo uložili u razvoj API-ja  isplatio. Prvi rezultati koje smo dobili su impresivni, a tek smo na početku.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

14 Komentari

 1. svaka čast:-)

  zahvaljujuci ovome kupindo je OŽIVEO napokon. Nebrojeno puta mi se desavalo da postavim neki predmet na kupindo a onda pogledam da takav isti ima vec na limundu i da se oko njega njih petoro otimaju a cena vec premasila odavno moju ili neciju drugu na kupindu,oni nemaju pojma pa i dalje licitiraju.Kupindo je vec malo postao „crna rupa“ jer kad nesto prebacis na njega skoro da je i nestao,pogotovo kad je garderoba u pitanju:-)

  ovo je narocito dobra stvar za nove clanove koji jos i ne znaju da postoji Kupindo.

  jos jednom,sve pohvale za Vas na konstantnom trudu!

 2. Svaki prodavac koji prodaje predmete na Kupindu i na Limundu trebalo bi da ima svoj Kupindo vidžet (sa svojim predmetima) koji bi bio vidljiv pored predmeta koje prodaje na Limundu i Limundo vidžet(sa svojim predmetima) koji bi bio vidljiv na Kupindu.Mada lično mislim da je greška što Limundo i Kupindo ne funkcioniše kao jedna celina gde bi prodavac automatski mogao da predmet postavi i po fiksnoj ceni ako neko želi odmah da ga kupi ili da kupac pokrene licitaciju za isti predmet(ukoliko prodavac nudi ovu opciju) ukoliko kupac smatra da bi na taj način prošao jeftinije.

 3. Kao što je navedeno u tekstu, vidžet smo „pustili“ ove nedelje i za sada pratimo kakve efekte to daje i koje rezultate postiže. Nameravamo da ovaj deo unapređujemo u skladu sa podacima koje prikupljamo. Ono što članovima može biti dosta zanimljivo jeste mogućnost koju nudi Kupindo API. Kada ga budemo u potpunosti „otvorili“ za javnost, stvorićemo mogućnost kreiranja različitih servisa po meri korisnika.

 4. pozabavite se vi sa android aplikacijom.svaki put kazete da se radi na tome.evo vec druga godina.

 5. Slazem se sa @am1, jer davno se pojavio ebay i nema ekupibay kao poseban sajt. vec ima u isto vreme i da se kupi po fiksnoj ceni i na aukciji, pa kome vise odgovara. Tako da, moje skromno misljenje, od samog zacetka Kipinda, da je nepotreban i sto se tice ljudskih resursa i troskova, jer neko mora to da azurira, pregleda, popravlja, usavrsava, a to sve kosta…

 6. @Igor: Da bismo došli do razvoja Android aplikacije kojom bi članovi bili zadovoljni, morali smo najpre da postavimo dobre osnove na kojima ćemo je graditi. Baš API je ta osnova i verujem da ćemo vas uskoro obradovati novinama koje pripremamo 😉

 7. Kada ćete razmisliti i o Limundo aplikaciji za android?

 8. @Android: Mogu Vam reći da već aktivno razmišljamo o njoj. Ipak, postoje koraci koje moramo načiniti dok dođemo do nje. Na tom putu se pre svega nalaze aplikacije za Kupindo. Verujem da će iskustvo i rad na njima doprineti bržem razvoju API-ja za Limundo i svega što sledi.

 9. Android aplikacija?Nevidim njenu svrhu,na svaki android se moze instalirati bilo koji pretrazivac,Opera mini, Firefox i sl,i sasvim normalno ukucati limundo.com 🙂 ,nevidim da je zasebna aplikacija za limundo ili kupindo nesto preko potrebna.

 10. Android aplikacije za limundo i kupindo? Nevidim neku svrhu,na svaki android se moze instalirati bilo koji pretrazivač,Opera mini,Firefox i sl i jednostavno ukucati limundo.com 🙂 nevidim neku posebnu svrhu za te aplikacije…

 11. @ljube79: To je svakako jedan od pristupa koji se može koristiti 😉 Međutim, mi to iskustvo pretrage i kupovine putem mobilnih uređaja želimo da učinimo što prijatnijim i lakšim za korisnike. Svakako će nam koristiti utisak korisnika poput Vas jer ćete, nakon što lansiramo aplikacije, moći da uporedite šta Vam je „zgodnije“ za korišćenje.

 12. Vau!!!
  Bolje da ste optimizovali sajt za mobilne telefone i tablete ili daleko bilo napravili Android i IOS aplikaciju.
  Nije moguće ni sliku otvoriti, a ne nešto drugo.
  Radite u IT sektoru, a kasnite godinama…

 13. Pa recimo, prednost android aplikacije bi bila što bi mogla da u zoni za obaveštenja postavlja obaveštenje da više ne vodim na nekoj aukciji ili obaveštenje da mi je aukcija završena. Ima još niz zgodnih promena…

 14. Ovo je odlicno, moje preporuke su doadti aplikacije za iOS, Android i Windows Phone. Vecina sajtova zapostavlja iOS, nemojte to raditi nikako. Takodje je chat sistem malo nepraktican, tesko je snaci se kada na primer ima vise aukcija koje se zavrse u isto vreme.

  Pozdrav!

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh