Početna » Kupindo » Kaljeve peći

Kaljeve peći

Kaljeve pećiKaljeve peći su verovatno najstarije poznate peći i kod nas su oduvek na dobrom glasu, ali do skoro nisam mogao ni da zamislim da su i dalje toliko tražene. Kako se približila grejna sezona, primetio sam da je interesovanje za kaljevim pećima na Kupindu neverovatno veliko.

Pošto sam se u jednom periodu bavio grejanjem (ne direktno kaljevim pećima) i klimatizacijom, to me je motivisalo da napišem tekst o ovom načinu grejanja i pokušam da odgonetnem tajnu ovolike popularnosti kaljevih peći.

Kaljeva peć funkcioniše veoma jednostavno:
U ognjištu (mesto gde se loži) nastaje vreo vazduh (dim), koji se odatle sprovodi kroz kanale – cugove.
Cirkulacijom vazduha kroz ove kanale, peć se zagreva tako da upije što više energije i akumulira je u keramici, odakle se isijavanjem toplota ravnomerno raspoređuje u prostoriji.

Zbog visokog nivoa isijavanja toplote, prostoriji u kojoj se nalazi obezbeđuju prijatnu toplinu.

Kaljeva pećSnaga zavisi od veličine same peći, pa se ona određuje prema veličini prostorije koju ćete njom grejati.
Otprilike 1m2 isijavajuće površine odaje 0,6 – 0,8 kW toplotne energije.

Ako se napravi i postavi kako treba, potrošnja čvrstog goriva iznosi 7-8m3 drva za celu grejnu sezonu, što je i danas čini jednim od najpopularnijih rešenja za grejanje.

Kaljeva peć se postavlja uz unutrašnji zid prostorije, da bi mogla ravnomerno da širi toplotu na celu površinu spoljnih zidova. Jakim toplotnim zračenjem zagreva unutrašnju stranu spoljnih zidova i na taj način povećava površinsku temperaturu.

Nabrojaću neke osobine kaljevih peći zbog kojih njihova popularnost i dalje traje:

 • ekonomične su jer zadržavaju toplotu nakon prestanka loženja i do 8h;
 • emituju zdravu toplotu (greju isijavanjem);
 • lep estetski doživljaj – prave se u svim dimenzijama i bojama, po potrebi;
 • spadaju u grupu ekološko čistih grejnih tela.

Kako je tehnologija napredovala i kaljeve peći su evulirale, pa se danas, pored peći sa ognjištem na čvrsto gorivo, prave i sa grejačima na struju, kao i sa plinskim gorionikom.

Zbog osobine dugog akumuliranja toplote, kaljeve peći su dobro rešenje za povoljno grejanje na struju. Iz naših alata za statistiku, došao sam do podatka da je najveće interesovanje upravo za kaljevim pećima na struju, koje se najteže mogu pronaći.

Čime ćete se vi grejati ove zime?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

 1. Kaljave peći su odlične ali zbog veličine nisu baš praktične za svaku kuću! Ja ću se ove zime kao i prethodne grejati na livenu TUČANU (gusanu) PEĆ! Moja peć ne zauzima puno prostora ali i pored toga greje kao blesava! 😉

 2. Ove godine na drva sigurno,ali sledeće završavam pasivan sistem zagrevanja solarnom energijom.Ukoliko bude dovoljno sunčanih dana drvima ću samo dogrevati u toku najhladnijih dana.

 3. Ja se grejem na podno grejanje sa bakarnim licnama u najlonu od 900Wati i dogrevam sa kalorifer grejalicom od 2 kw na ekstremne hladnoće a kod majke u drugu sobu isto ce da bude podno i dve čak kalorifer grejalice po 2 kw stim da je jedna oštecena zatopila se malo i ide na 1 kw umesto na 2 grejaca(kw) i solidno se pominjuje da ne ložim nedoradjeni glupi smederevac 9-ka koji mi je dozlogrdio sad se povremeno kad baš kad se majka namrzne založi ga malo pa ga batali da ne čuri i da se ne ucrnjuje soba i zavesa bespotrebno i baš je solidno nije hladno a nije ni vrućina.
  Tolikoi od mene za sada

 4. Kad sam bila mala imali smo kaljavu pec koja je bila visoka, a uska i jednostavna, tako da je ta varijanta prakticnija za manje prostore! Ova na slici jeste lepa, ali mi je deluje kao da je za neki dvorac 🙂 ne uklapa se u svaki ambijent. Dok neke obicne peci poput magme i slicne nisu tako upadljive u prostoriji…

 5. Pobogu, zašti svi uporno pišu „kaljava“ kada je reč o kaljevoj peći! Nije peć dobila ime ni po kakvoj kaljuzi niti je kaljava, aman.

 6. kako funkcionise taj solarni sistem?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh