Početna » Limundo » Kako pravilno platiti predmet na Limundu

Kako pravilno platiti predmet na Limundu

Korisnička podrška Limunda je svakog dana putem telefona kao i sistema poruka u kontaktu sa Limundovcima, kako kupcima tako i prodavcima. Pitanja koja nam često postavljate se tiču upravo načina plaćanja – kako ih izabrati i šta je po pravilima a šta ne.

O načinima plaćanja

Prilikom postavljanja aukcije, prodavac bira na koje sve načine je moguće platiti mu izlicitirani predmet. To mogu biti:

Limundo Cash – siguran sistem plaćanja koji je Limundo osmislio za svoje korisnike. Sigurnost se ogleda u tome što se kupcu novac vraća ako predmet ne dobije ili ako nije u opisanom stanju, a prodavcu se vraća iznos poštarine ako kupac predmet vrati. Više o tome kako ovaj sistem plaćanja funkcioniše možete pročitati u našem tekstu [Osnove] Limundo Cash.

Lično preuzimanje – podrazumeva da se kupac i prodavac sastanu na dogovorenoj lokaciji, prodavac kupcu daje predmet a kupac prodavcu novac.

Plaćanje pre slanja – najčešće je u pitanju plaćanje na tekući račun, ali može biti i plaćanje PostNet-om, uplata kredita za mobilni telefon ili uplata na Limundo račun prodavca.

Plaćanje pouzećem – predmet se plaća kuriru koji paket donese kupcu, a kurir zatim novac nosi na adresu prodavca.

Plaćanje posle slanja – isto kao plaćanje pre slanja, samo što se novac plaća po prijemu predmeta.

Najčešći nesporazumi kod plaćanja predmeta

Prodavac ima manje od 10 pozitivnih ocena od kupaca

Kod novih prodavaca koji nisu imali iskustva u prodaji (imaju manje od 10 pozitivnih ocena od kupaca), dostupne opcije plaćanja prilikom postavljanja aukcije su Lično preuzimanje i Limundo Cash. Ove dve opcije i jesu najsigurniji načini plaćanja predmeta. Stoga je kupovinu potrebno obaviti na taj način, a ne uplatom na račun, PostNet-om ili pouzećem. Ograničenja postoje upravo radi zaštite kupaca te je veoma bitno da ih se pridržavamo kod kupovine. Ako vam prodavac traži da predmet platite van ovih opcija, možete odustati od saradnje i dati mu negativnu ocenu.

Plaćanje pre slanja jedina opcija plaćanja na aukciji, kupac traži slanje pouzećem

Kao kupac možete da birate kako ćete da platite predmet, ali samo od ponuđenih opcija sa aukcije. Ako je na aukciji ponuđeno samo „Plaćanje pre slanja“ ali ne i „Plaćanje pouzećem“, prodavac ne mora da vam predmet pošalje pouzećem. Prodavac vas u tom slučaju može oceniti i negativnom ocenom ako odbijete da predmet platite unapred.

Prodavac označio više opcije plaćanja, ali u uslovima prodaje definiše ograničenja

Prodavci nekada u Uslovima prodaje dopisuju uslove u kojima navode da, na primer „ako kupac ima negativnu ocenu, ne šaljem pouzećem, već prvo uplata na račun“ ili „šaljem pouzećem ako je u pitanju proveren član sa preko 50 pozitivnih ocena„. Kao kupac, možete da birate neku od opcija plaćanja koje su na aukciju ponuđene, bez obzira na broj vaših ocena kao i vrstu tih ocena. Stoga, ako prodavac odbije da vam naplati predmet na način na koji ste odabrali, možete mu dati negativnu ocenu za ovu saradnju.

Dodatni troškovi

Podrazumeva se da poštarinu plaća kupac, sem ako se kupac i prodavac drugačije ne dogovore. Ako vam odgovara način plaćanja sa aukcije, ali imate određene dodatne zahteve (na primer, ne odgovara vam da platite PostNet-om zbog provizije, želite da vam predmet bude poslat danas za danas, želite posebno pakovanje predmeta i slično) pitajte prodavca pre nego licitirate da li mu ti uslovi odgovaraju. Odnosno, o svim dodatnim troškovima se dogovorite pre nego predmet bude poslat.

Svakaka kupoprodaja preko Limunda je saradnja dve osobe, a kod saradnje je najbitniji dogovor i komunikacija. Ako ste kao kupac zainteresovani za predmet ali vam način plaćanja ne odgovara, pitajte prodavca pre nego licitirate da li može da doda vama potreban način plaćanja na aukciju. Ako ste prodavac i kupac od vas traži da vam predmet plati na način na koji niste naveli, pojasnite mu kako je potrebno da predmet plati pre nego ga ocenite.

Naravno, ako imate bilo kakvih nedoumica, svih sedam dana u nedelji tu je korisnička podrška Limunda da vam pomogne.

Dopuna: Izmenom Pravilnika, prodavcima sa manje od 10 ocena su postali dostupni svi načini plaćanja.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

15 Komentari

 1. „…Prodavac označio više opcije plaćanja, ali u uslovima prodaje definiše ograničenja…“
  Ovo je za mene potpuna novina!!! Verujem da će biti još Limundovaca koji će biti iznenađeni ovim što ste napisali. Naime, u svim svojim aukcijama stavljam mogućnost plaćanja otkupom, a i sto tako u uslovima objašnjavam da je to za članove sa 20 i više pozitivnih, bez negativnih ocena. Dva puta mi se desilo da sam poslao predmet otkupom članu sa negativnom koji nije preuzeo predmet, pa sam imao štetu plaćanja duple poštarine. I sad ispada da je takav član mogao meni da da negativnu da sam odbio da mu pošaljem, jer sam ponudio opciju „slanja otkupom“ i puj pike ne važi što sam u uslovima napisao da članovima sa negativnim ocenama ne šaljem sa otkupom. Moram priznati vrlo zanimljivo pravilo!!! Zanima me mišljenje otalih članova Limunda!?

 2. @SebaL-To je nazalost oduvek tako,ovde limundo pokazuje svoje dvostruke standarde i da pravila nisu ista za KUPCE i za PRODAVCE.
  Limundo je ogranicio PRODAVCIMA koji imaju manje od 10 pozitivnih uslove placanja na limundo cash ili licno,ali KUPCIMA bez obzira da li imaju 0 ocena ili 10 negativnih,nema nikakvih ogranicenja.Pa ne znam zasto onda limundo nedozvoljava PRODAVCIMA da isto takve uslove koji ogranicavaju KUPCE,PRODAVCI postave u svojim uslovima prodaje.Budite fer pa napravite neku ravnopravnost izmedju kupaca i prodavaca tj.da ono sto vazi za kupce vazi i za prodavce i obrnuto.
  Isto tako bih ovom prilikom zapitala limundo koliko je potrebno da neki clan dobije negativnih ocena da bi ste vi nesto preduzeli,posto sam nedavno naisla na jednog clana koji ima 6 negativnih i to svaku za nepreuzimanje kupljenih predmeta a i dalje je sasvim aktivan na limundu.

 3. @SebaL – kada prodavci napišu takve uslove, mi ih zbog toga svakako nećemo sankcionisati, bitno je da postoji dogovor oko saradnje. Ali ako vam kupac traži da mu predmet pošaljete sa otkupom, a ne ispunjava uslove koje ste naveli na aukciji, to je ipak potrebno da uradite. Svakako vam predlažemo da svoje uslove prodaje izmenite kako ne bi dolazilo do nesporazuma sa kupcima.

  Što se tiče vraćanja predmeta i duple poštarine, uveli smo osiguranje putem Limundo casha gde, ako kupac predmet plati na taj način a paket se vrati, prodavcima refundiramo poštarinu za taj paket.

  @svetlana – kupci takođe imaju određena ograničenja u nuđenju. Možete nuditi na:
  – 10 aukcija ukoliko je vaš zbir ocena 0,
  – 20 aukcija ukoliko je vaš zbir ocena 1,
  – 30 aukcija ukoliko je vaš zbir ocena 2.

  Ograničenja kod načina plaćanja ili slanja ne postoje, odnosno kupac može da bira kako će platiti predmet prodavcu od onog šta je na aukciji ponuđeno. Ograničenja za prodavce su uvedena isključivo radi bezbednosti. Ako ste korektan prodavac, vrlo brzo možete dostići potrebnu brojku od 10 jedinstvenih pozitivnih ocena i imaćete i ostale opcije plaćanja dostupne.

  Često nas članovi pitaju koliko je negativnih ocena potrebno da bi neko bio suspendovan sa Limunda. Tačan broj nije definisan, jer to zavisi od nekoliko faktora. Prvo, kada dobijete tri negativne ocene iz istog razloga, status vam se menja za jedan. Postoji nekoliko statusa naloga na Limundu:
  – Aktivan
  – Obavešten
  – Upozoren
  – Upozoren pred isključenje
  – Predložen za trajnu suspenziju

  Znači, kada dobijete tri negativne, status vam se menja sa Aktivan na Obavešten, a za svaku sledeću negativnu vam se status menja za jedan. Odnosno, kada bi dobili četvrtu negativnu status bi vam bio promenjen na Upozoren.

  Ali status se može vratiti za jedan posle pet meseci od poslednje sankcije, kao i nakon 100 jedinstvenih pozitivnih ocena. Na primer, dobili ste tri negativne i promenjen vam je status na Obavešten, ali pet meseci niste imali nijedan prekršaj i status vam se vraća na Aktivan. Nekada je pravilo bilo da više negativnih ocena od jednog člana se računa kao jedna negativna, a sada se svaka negativna računa posebno.

  Odgovore na mnoga pitanja o ocenjivanju možete nači i u našim tekstovima, a predlažem vam i da tamo postavite pitanja u vezi sa ocenjivanjem, kako bi se ovde držali teme plaćanja predmeta:
  http://blog.limundo.com/2013/04/kako-pravilno-oceniti-kupca/
  http://blog.limundo.com/2013/03/kako-da-ocenim-prodavca-a-da-to-bude-ispravno/

 4. Cini mi se da se Limundo potpuno okrenuo prodavcima. Od njih zivi sto je i normalno ali mi smo kupci u mnogo losijoj poziciji. Primer: kupim predmet koji ne odgovara opisu. Platim postarinu , a ono cigla! Javim se prodavcu on kaze u redu vratite proizvod i ako je dobre volje on ce platiti postarinu za povratak. Ali sta je sa mojom postarinom ? Ja sam na gubitku. Ovo sam doziveo i rekli su mi takva su pravila!!! Vise ne mozes videti za koji je predmet prodavac dobio ocenu i koja je bila njegova izlicitirana cena. Zasto ja ne mogu da vidim po kojoj se ceni prodaje odredjeni predmet nego moram da licitiram bez znanja kolika je neka realna cena??? Zasto ste prodavcima dali toliko prednosti ???? Sto dalje sve vise ste postali gramzivi, iskljucivo profit ! Molim za odgovor od limundo tima !!! Ako ste do sada mogli da me opominjete , molio bih vas da mi i sada date odgovor.

 5. @Guslar – ako vam je umesto predmeta stigla cigla, sigurno vas nismo savetovali da snosite trošak poštarine ili da se upuštate u bilo kakvu reklamaciju predmeta, pošto je u pitanju svesna obmana člana koju najstrožije sankcionišemo. U tom slučaju jedino šta je potrebno jeste da se kupcu vrati novac. Znači, jedno je kada predmet ne odgovara opisu sa aukcije i potrebno je realizovati reklamaciju, a drugo je kada vam neko pošalje ciglu umesto predmeta.

  Oko poštarine prilikom plaćanja predmeta je potrebno da se dogovorite sa prodavcem kako je najbolje da rešite nastalu situaciju. Ukoliko plaćanje ide preko Limundo casha, onda prodavac plaća poštarinu kada predmet preuzme jer ima pravo na refundaciju tog troška.

 6. Guslare, ne cini ti se – u pravu si.
  Limundo stiti samo prodavce. A za g-dju Anju – cigla je bila primer (mada se i to desilo).
  Ne znam sta ce Anja da odgovori u slucaju kada prodavac „pogresi“ velicinu obuce za dva broja. Ili kada umesto nekoriscene jakne prodaje polovnu ?
  Da li je to svesna obmana, glupost ili povlasceni status prodavca na Limundu?
  I kako se dogovoriti sa prodavcem koji ne reaguje na bilo kakve poruke?
  A posto namerno nisam ocenio prodavca, zasto me Limundo nije sankcionisao?
  Limundo tim me je cak upucivao na Zakon o zastiti potrosaca, gde ako prodavac pristane da vrati novac, kupac nema prava na povracaj troskove transporta.
  I da naravno, ako je prodavac pristao da vrati novac (a troskovi transporta naravno na teret kupca) , kupac nema prava cak da da ni neutralnu ocenu a kamoli negativnu. Bruka za Limundo.
  Na zalost, zivimo gde zivimo, u ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo, pa smo prinudjeni da kupujemo stvari preko interneta (citaj: macku u dzaku – za g-dju Anju samo da ne shvati bukvalno).

 7. @Dejan – svesna obmana člana je kada vam neko pošalje predmet višestruko manje vrednosti od one sa aukcije ili vam predmet uopšte ne pošalje, a platili ste ga. Konkretno, ako kupite mobilni telefon a prodavac vam pošalje ciglu, to je svesna obmana. Ako kupite patike i na aukciji piše da je dužina gazišta 25, a ispostavi se da je 23, onda reklamirate predmet prodavcu. Znači, potrebno je razlikovati kada je nešto „cigla“ a kada je predmet koji nije u opisanom stanju.

  Ako vam prodavac ne odgovara na poruke o reklamaciji, možete mu dati negativnu ocenu za tu saradnju. Svakako vam predlažem da nas kontaktirate kako bismo vam pomogli u rešavanju te reklamacije.

  Za neocenjivanje vas sankcionišemo samo ako se druga strana nama žali što ocenu nije dobila. Sve ostale informacije o ocenjivanju možete naći na sledećim linkovima:
  http://blog.limundo.com/2013/03/kako-da-ocenim-prodavca-a-da-to-bude-ispravno/
  http://blog.limundo.com/2013/04/kako-pravilno-oceniti-kupca/

 8. Cigla je definitivno bila primer. A evo o cemu se radilo. Prodavac prodaje MESINGANI svecnjak. ja ga izlicitiram i dobijem ALUMINIJUMSKI prelakiran i to tako lose da je i moje dete reklo da je farbano. Neuspesno kontaktiram prodavca( ne javlja se 5 dana) i nista . Dam negativnu ocenu jer mi je vracanje predmeta ne isplativo s obzirom da je mala cena koja treba da mi se vrati. Nakon toga zove me prodavac i preti na razne nacine. Posle toga me kontaktira i limundo tim i objasnjava kako sam pogresio i kako treba da platim postarinu od 300 dinara kako bih dobio nazad svoj novac nekih 200 dinara. Kako treba da prepravim ocenu. Sve sam to uradio i ako sam slikao i poslao slike limundo timu gde se nedvosmisleno vidi da je u pitanju prevara. To se tako zavrsilo i namerno sam pratio prodavca koji je posle mesec dana suspendovan ! Jos uvek cuvam taj svecnjak i rado bih ga poklonio limundo timu ako se naravno slaze. Ovo sto prepricavam se desilo pre otprilike godinu dana.

 9. 26. Jul. ’11
  08:40
  Није реализована аукција.
  Господин прво није уплатио, а онда је јавио да је уплатио, али мени новац никад није стигао.
  Huawei HG520s
  Negativna

  (od prodavca)
  deki_mg
  22. Feb. ’11
  17:38
  Pa divno :
  čovek izlicitira, uređaj mu pošaljem pa mi se isti vrati sa obrazloženjem da nije hteo da primi pošiljku.
  Mobilni mu je konstantno nedostupan.

  Ako baš morate da sarađujete-uplat
  Navigacija za Siemens
  Negativna

  (od prodavca)
  Pedja_050
  21. Feb. ’11
  09:51
  Vrlo nepristojan limundovac…
  Lepo sam naglasio da ne isporucujem postom…
  Samo licno preuzimanje…
  Najniza moguca ocena za ovog limundovca…
  mobilni i razni kablovi
  Negativna

  (od prodavca)
  vanjajoxi
  Prvu negativnu ocenu sam dobio zbog „LICNO PREUZIMANJE“ … Ako je to pravilno,da manji predmet od 2 kg i vrednost manji od 1000 dinara a prodavac ne zeli da posalje,onda ne treba da prodaje na internet nego na pijac…
  Drugu negativnu ocenu sam dobio „kao nisam hteo da preuzmem paket“ jeste nisam hteo da preuzmem paket,koja je cena bio duplo vise od cena na aukciju koja sam pobedio+350 dinara postarina…
  Trecu negativnu ocenu sam dobio zbog „PLACANJE LIMUNDO CASH-om“za to nije bio moja greska,da VAS BROJ RACUNA BIO POGRESAN KOD NLB-LHB banku i zbog toga stvarno nije bio poslato novac,ali ni predmet nisam dobio (drugi put kad sam imao isti problem pozivao sam LIMUNDO TIM i NLB banku i popravljeno je greska,ali negativnu ocenu ostao) 🙁

 10. Bavim se pomalo prodajom na limundu oko godinu dana. Dobio sam jednu jedinu negativnu ocenu i to od kupca iako sam predmet poslao, pouzecem, i primio otkup nazad uz obrazlozenje da predmet nikada nije ni stigao. Isti covek nakon mesec dana kupuje isti takav predmet, i dao mi pozitivnu ocenu ?! Tih premeta prodam po 3-4 nedeljno i nemam interes da platim proviziju a da ih neposaljem . . . Cesce mi se desavalo da se predmeti vrate uz obrazlozenje da kupac nije hteo da preuzme paket, tada im ja dam negativnu ocenu, ali ostajem u steti za postarinu. . . .
  Ukoliko vec moram da isporucim robu kupcu sa negatinim ocenama, i to pouzecem jer sam definisao to u uslovima prodaje, bio bi red da i nas prodavce zastitite. . .
  Evo predloga. Kod ocenjivanja kupca/prodavca u razloge negativne ocene uvedite neki meni sa standardnim razlozima ( odbija da preuzme paket, nejavlja se na poruke/pozive i sl.) a naravno, ostavite i polje za proizvoljno kucanje teksta kao i sada. Clanovima koji imaju negativne ocene zbog nepreuzimanja paketa suspendujte pravo da licitiraju predmete gde je definisano slanje pouzecem, ili ih naterajte da uplate depozit od 2-3 postarine iz kojeg bi prodavci mogli da nadoknade eventualnu stetu. Ja sam licno probao da pouzece iskljucim kao mogucnost placanja, ali nazalost kod nas je ovaj nacin placanja najpopularniji .Iskreno, ni ja ne bih bas uplatio neku vecu svotu i potom cekao da da li ce paket stici ili ne. . . .
  Pozdrav

 11. @Guslar – negativna ocena se prodavcu daje ako ne želi da uvaži reklamaciju za predmet. Ako želite da zadržite predmet koji ipak nije u opisanom stanju, dajete neutralnu ocenu prodavcu. Iz vašeg komentara mislim da bi ovde neutralna ocena bila najadekvatnija. Pozitivnu možete dati ako rešite nesporazum sa prodavcem na obostrano zadovoljstvo. Što se tiče plaćanja poštarine kod vraćanja predmeta, tu je potrebno da se dogovorite. Mi možemo da damo preporuku kako da se reklamacija reši, ali je najbitnije da postoji dogovor kupca i prodavca, koji ćemo mi svakako ispoštovati.

  @cinike – ako je na aukciji bilo samo lično preuzimanje tj plaćanje predmeta, onda je saradnja trebala da se obavi u skladu sa tim, tačnije prodavac ne mora da vam pošalje predmet i može da vam da negativnu ocenu.
  Ako vam je prodavac poslao predmet sa većom otkupnom cenom nego na aukciji, onda treba nas da kontaktirate kako bismo tražili adresnicu od prodavca. Ukoliko zaista jeste poslao predmet sa većom otkupnom cenom, niste u obavezi da paket preuzmete i poništava se negativna ocena koju ste dobili.
  Ocena vezana za Limundo cash plaćanje vam je poništena pre godinu dana.

  @Boris – ako vam se paket vratio, pošaljite nam fotografiju adresnice kako bi ta ocena bila poništena i kako bi kupca sankcionisali zbog nepreuzimanja paketa. U tom slučaju je potrebno da vi kupca ocenite negativnom ocenom. Predlažem vam i da sada koristite Limundo cash kao način plaćanja pošto smo uveli osiguranje za prodavce, i ako kupac plati putem Limundo casha, a paket vam se vrati, onda vam refundiramo trošak duple poštarine.

  Predlažem svima da, ako imate pitanja ili primere vezane za ocenjivanje, pišite komentare na sledećim blog postovima:
  http://blog.limundo.com/2013/03/kako-da-ocenim-prodavca-a-da-to-bude-ispravno/
  http://blog.limundo.com/2013/04/kako-pravilno-oceniti-kupca/

 12. @Anja Divković
  Kako to mislite: @SebaL – kada prodavci napišu takve uslove, mi ih zbog toga svakako nećemo sankcionisati, bitno je da postoji dogovor oko saradnje.

  KLASIFIKACIJA PREKRŠAJA
  GRUPA I
  – Kada su načinjeni prvi put ne menjaju status naloga.
  – Član dobija poruku koja pojašnjava razloge sankcije.
  – Ponavljanje istog prekršaja iz grupe I menja status naloga za jedan nivo.
  29. Dodatni uslovi prodaje
  Na Limundo.com i Kupindo.com nije dozvoljeno navoditi dodatne uslove prodaje.
  – Ograničavanje opcija plaćanja i slanja koje su dostupne na samoj ponudi nekim članovima,
  npr. „članovima sa malim brojem ocena šaljem posle uplate novca“

  zar se Pravilnik ne primenjuje vise?

 13. @sasa – kada postoje ovakvi uslovi prodaje, prvo upućujemo prodavca da ih izmeni, a ako to ne učini aukcije se zatvaraju bez sankcije. Ako se ponovi postavljanje uslova onda se zatvaraju aukcije sa sankcijom.

 14. Evo ljudi i ja da se pohvalim…Naime,kupio sam ovde kineski telefon za neke vece pare,navodno ispravan.Kada je stigao,ispostavilo se da mu je touch screen izuzetno neprecizan(kliknes donji levi ugao,ono hvata gornji desni). Kada sam prijavio limundu,rekli su da samo mogu da izadju u susret i da mi stave besplatno na prodaju,a pogresio sam jer nisam placao preko limundo cash sistema,tj preko njih.Nakon toga se dogovorim sa sugradjaninom za sledeci predmet da mi prvo pokaze da je ispravan,nakon cega sam ga normalno i ocenio,ali je moj stari profil blokiran zbog toga,iako su mi rekli kao da „nisu u obavezi da mi objasnjavaju zasto su mi blokirali profil“.E sad draga moja upravo limunda-kupinda,kako se odbraniti od ljudi koji napisu da moze i placanje preko limundo cash-a a dole u opisu stave „predmet saljem iskljucivo nakon uplate na racun,nikako pre“?Tu nigde nije napisano da li to vazi za sve,ili samo za one koji inaju negativne,ili nemaju ocene..Inace na kupindu jos ne postoji opcija prijavi predmet da bi se zalili…Ajde da Vas cujemo

 15. @Vojislav – Ako je prodavac na aukciji, ili na predmetu na Kupindu, označio Limundo cash kao način plaćanja prilikom postavljanja aukcije, vi kao kupac imate pravo da taj način plaćanja i odaberete. Ukoliko prodavac ne želi da saradnja sa vama obavi na taj način, možete odustati od saradnje i dati mu negativnu ocenu. Kao kupac imate pravo da birate način slanja i plaćanja od ponuđenih opcija.

  Prijave predmeta na Kupindu možete vršiti preko Kontakt strane korisničke podrške
  Kupinda, pri čemu samo navedite zašto dati predmet prijavljujete. Kontakt strana se nalazi na sledećem linku:
  http://www.kupindo.com/Kontakt

  Što se tiče vaše suspenzije, predlažem vam da tražite reaktivaciju naloga na
  mail spajalica@limundo.com

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh