Početna » Limundo » Kako postaviti aukciju

Kako postaviti aukciju

Limundo je sajt za aukcijsku prodaju. To znači, da bismo prodali nešto, treba da postavimo aukciju. Kako bismo imali opciju da postavimo aukciju, prvo treba da registrujemo nalog na Limundu (ako to već nismo uradili). Postavljanje aukcije se vrši preko strane:
https://www.limundo.com/MojLimundo/NovaAukcija Otvoriće se strana, koja otprilike izgleda ovako:

Kao što vidimo na slici, data strana za postavljanje aukcije ima oko 12 stvari koje treba da popunimo da bismo počeli sa prodajom. Pa da krenemo redom, od prve.

1. Naslov aukcije je jako važan za svaku aukciju, jer on treba da pomogne da kupci nađu našu aukciju, i da kliknu baš na nju. Najvažnije je da naslov treba da sadrži ime predmeta koji prodajemo. Savete o tome kako napisati dobar naslov možete pronaći ovde.

2. Početna cena je, kao što samo ime kaže, cena sa kojom želimo da počne aukcija. Nju određuje prodavac. Krajnju cenu određuju kupci. Za aukcijsku prodaju je važno da početna cena bude niska, kako bi ona zainteresovala što više kupaca da se uključe u nadmetanje, tj. licitiranje.

3. Početak aukcije je opcija koja nam omogućava da namestimo vreme kada će početi naša aukcija. Možemo podesiti da aukcija počne npr. večeras, ili sutra, ili čak za deset dana. Najbolje je da se aukcija završava uveče jer je tada najviše Limundovaca na sajtu (ovo sigurno znaju iskusniji prodavci 🙂 ).

4. Trajanje aukcije nam omogućava da podesimo koliko dana će trajati aukcija. Ona može trajati od jednog do maksimalno deset dana (novi prodavci mogu podesiti samo 7 ili 10 dana). Koliko onda dana odabrati? Ovo je dobro pitanje i nije sasvim svejedno. Za skuplje i retke predmete (npr. klavir, automobil, dobar tehnički uređaj itd.) je bolje da aukcije traju duže, jer će veći broj kupaca videti tu aukciju. Za jeftinije i česte predmete (futrole ili folije za mobilne, kablovi, majice, košulje itd.) bolje je da aukcija traje kraće. Ukoliko bi ovakva aukcija trajala duže, postoji velika verovatnoća da kupci neće čekati 10 dana da bi kupili futrolu za mobilni, tako da će otići na neku aukciju koja se ubrzo završava (ili na Kupindo i kupiti odmah).

5. Pokreni ponovo nam služi da podesimo da li će se naša aukcija ponoviti ako niko ne bude licitirao na njoj. Ukoliko npr. podesimo da se 3 puta ponavlja aukcija, onda će se ponoviti 3 puta, samo ako nijednom ne bude kupaca. Važno je da znamo da ukoliko se predmet na aukciji ne proda iz prvog i eventualno drugog puta, to znači da nešto na aukciji ne valja (početna cena najčešće) i da nam njeno ponavljanje neće mnogo pomoći. Takve aukcije je najbolje prebaciti na Kupindo.

6. Načini slanja i plaćanja su opcije koje prodavci nude kupcu za realizaciju transakcije (primopredaju predmeta). Ukoliko odaberemo bilo koju kurirsku službu, potrebno je da i odaberemo neki od načina plaćanja, a da to nije „Lično“. U suprotnom se aukcija neće pokrenuti. Kod ovoga često greše novi prodavci. Iskusni prodavcu greše kod druge stvari. Oni često nude samo jednu kurirsku službu sa kojom su npr. navikli da rade. Time utiču da neki kupci neće licitirati na njihovoj aukciji samo zato što nije u opcijama i neka kuriska služba koja možda odgovara kupcu. Ovako nešto iskusni prodavci sebi ne bi smeli da dozvole. Druga stvar je Limundo Cash kao način plaćanja. Prodavaci koji nude Limundo Cash kao način plaćanja (naročito kod skupljih predmeta) gube kupce koji plaćaju skuplje predmete samo preko Limundo Cash opcije. Pored toga pošiljka koja je plaćena Limundo Cash-om je osigurana što je velika stvar za prodavca. Novi prodavci treba da znaju će kako budu imali više pozitivnih ocena, imati i više opcija za načine plaćanja predmeta.

7. Opcije naglašavanja aukcije nam služe da učinimo da naša aukcija bude više puta viđena/pregledana. Više pregleda znači više zainteresovanih kupaca. Više zainteresovanih kupaca znači više bidova. Više bidova znači viša krajnja cena. Viša krajna cena znači veća zarada. A veća zarada je razlika između uspešnog i neuspešnog prodavca. Matematika je jasna 🙂

8. Kategorije služe da bismo negde stavili našu aukciju (u odgovarajuću kategoriju). Kategorije služe i kupcima kako bi lakše našli predmet koji žele da kupe. Zbog toga je važno da aukcija bude na pravom mestu tj. u pravoj kategoriji. Ukoliko ne znate u koju kategoriju da postavite vaš predmet, uvek možete preko pretrage na sajtu da vidite gde se nalaze slični predmeti.

9. Dodatni opis proizvoda se neće javiti uvek, već samo kod nekih kategorija. U ovom konkretnom slučaju koji je prikazan na slici, kada odabremo kategoriju “Mobilni telefoni”, sistem nam traži još neke podatke o našem mobilnom telefonu koji postavljamo na prodaju. Vrlo je važno da ove podatke tačno popunimo, jer oni služe da kupac lakše pronađe naš predmet.

10. Opis aukcije ne treba posebno objašnjavati. On nikako ne treba da bude kraći od 3 rečenice. Treba da se stavimo u kožu kupca. Niko ne voli da kupuje mačku u džaku i zato ako želimo da dobro prodamo naš predmet, moramo da ga što detaljnije i jasnije opišemo.

11. Stanje predmeta je opcija gde biramo u kakvom je stanju naš predmet. “Nekorišćeno” znači da je novo ili neprobano ako je u pitanju odeća/obuća. “Polovno” i “Neispravno” nije isto. “Polovno” znači da je ispravno.

12. I dođosmo da poslednje tačke, a to su slike. Da bismo pokrenuli aukciju moramo ubaciti najmanje jednu sliku. Dobri prodavci znaju da ako žele da prodaju što bolje predmet, oni će postaviti više slika. Slično je kao i kod opisa aukcije (bolji opis = bolja prodaja). Što detaljnije i jasnije slikamo predmet, veće su šanse da bude dobro prodat. Ukoliko imate problem sa postavljanjem slika (sistem ih ne prihvata) verovatno će biti potrebno da ih smanjite. Veličina od oko 1500px će biti sasvim dovoljna. Više dobrih saveta o tome kako slikati predmet za aukciju možete pogledati na ovoj strani.

Kada smo sve ovo popunili, možemo da kliknemo na dugme “Pokreni” i strpljivo čekamo prve bidove i kupce 🙂 Ako već niste prodali nešto, probajte i javite ovde rezultate 🙂

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

33 Komentari

 1. htela sam da pitam hocu da prodajem i sve sam uradila alikada idem na pokreni nece,kaze da nisam dobro ispunila podatke-ne razumem…jos nisam uplatila u posti da li nije zato nemam racun…

 2. @lazar erakovic
  Zamolio bih vas samo da napišete gde tačno stoji da podaci nisu dobro popunjeni? Na kom mestu? Šta ste štiklirali od načina slanja i plaćanja? Srdačan pozdrav, Vladan

 3. Marija Radosavljević

  Poštovani,

  Do sada sam učestvovala na Limundu kao kupac.Sada me interesuje da li treba (i kako) da uplatim neku svotu novca da bih se pojavila i kao prodavac.Molim da mi što pre odgovorite!
  Srdačno,

  Marija (merian)

 4. @Marija Radosavljević
  Možete prvo dopuniti vaš Limundo račun. Ukoliko postavite aukciju koja je besplatna, onda će vam dopuna trebati tek kada se proda predmet. U svakom slučaju moja je preporuka da prvo dopunite račun kako kasnije nalog ne bi bio blokiran zbog duga. Sradačan pozdrav.

 5. Interesuje me kako se „dopunjava“ odnosno „puni“ limundo racun i da li mogu da postavim aukciju ako mi je racun na „0“ preko opcije ‘limundo cash’ , posto za pocetak aukcije naplacujete 25 din. ? Pretpostavljam da i proviziju naplacujete po izvrsenoj prodaji, tj. kada kupac preuzme predmet?
  pozdrav

 6. @flaber
  evo ovde odgovora:
  http://www.limundo.com/Pomoc/Dopuna-racuna/649

  Ako ima još nejasnoća, tu smo da pomognemo.

 7. NE RAZUMEM ZAŠTO MI NE DOZVOLJAVA DA UPIŠEM CENU PRILIKOM POKRETANJA AUKCIJE.NA RAČUNU IMAM JOŠ OKO 67 DIN.

 8. Šta vam se javlja kada upišite cenu?

 9. Postovani, koliki je minimalni iznos za dopunu racuna da bih pokrenula neku aukciju preko Limunda? Do sad nisam prodavala nista, pa da probam…

 10. @Olja
  Zdravo Olja, hvala na komentaru i drago mi je da želite da probate 🙂 Minimalan potreban iznos uveliko zavisi od vaših potreba. Možete uplatiti 100 din. pa da vidite kako će vam ići. U svakom slučaju, Limundo može da vam isplati sav novac koji ostane na vašem Limundo računu u slučaju da više ne želite da koristite Limundo.

 11. Zašto mi nisu aktivirani svi načini plaćanja iako imam 10 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca?

 12. @Zoran
  Vidim da imate 10 ocena od kupaca. Da li sada imate sve dostupne opcije? Ukoliko ne, molim vas da javite ovde kako bih prosledio da se ispravi.

 13. Zdravo.
  Kako da nadjem svoj limundo racun?

 14. Zanima me da li mogu da postavim aukciju i ako na racunu imam 0 din.pa tek kasnije u toku dana da dopunim racun?Nisam bas naj bolje razumela!Hvala u napred!

 15. Vec dva puta pokusavam da postavim, i pise mi da ce biti postavljeno kao sto sam u opciji odabrala nakon 15 min , i nista se ne desava, u cemu je problem?

 16. @Milena
  Možete postaviti tako besplatni aukciju (bez dodatnih opcija), pa da dopunite kasnije.
  @Tamara
  zamolio bih vas da nam pošaljete ID aukcije kako bismo mogli da proverimo.

 17. Meni je ponudjena samo opcija placanja limundo kesom ili licno.Kada stikliram limundo kes trazi mi br.tekuceg racuna i kada ga unesem pise unesite validan br.Ne razumem,to je jedini br.koji imam

 18. Ruzica Mijatovic

  Nadovezala bih se na prethodno pitanje, na koje „dodatne opcije“ mislite? Mislim na pokretanje besplatne aukcije, odnosno na placanje po prodaji stvari.. Hvala…

 19. @Milena
  Verovatno niste uneli dobar broj tekućeg računa. Proverite dobro da li unosite pravi broj. Besplatnu aukciju možete pokrenuti bez prethodne dopune vašeg Limundo računa. Srdačan pozdrav!

 20. Dakle ovako…dopunila sam racun,unela pravilan br.racuna i kada sam pritisnula pokreni izaslo mi je da je doslo do greske da moram izabrati odgovarajuci nacin slanja i placanja!Ja sam nacin slanja oznacila AKS i Post expres a nacin placanja limuno kes…ne razumem u cemu je sada problem!Hvala

 21. @Milena
  tako nešto ne bi trebalo da se desi. Zamolio bih vas da nam pošaljete print screen kako bismo proverili o čemu se radi. Možete pre toga samo videti da li će vam raditi iz drugog browser-a tj. internet pregledača. Hvala vam.

 22. Posto sam ja nova u prodaji logicno je i da imam mnogo pitanja 🙂 Dakle ovako…akko sam jedan predmet postavila i na Limundo i na Kupindo da li je onda neophodno da prekinem licitaciju na limundu ukoliko se predmet proda na kupindu ili to sve ide automatski?I sta se desava ukoliko se jedan predmet na kupindu proda dva puta?Da li je to uopste moguce?Jer meni je pisalo da je predmet prodat a kada pogledam pise aktivan 🙁 I kako funkcionise limundo kes?Kupac uplati vama pa vi prodavcu na racun za umanjenu proviziju jel tako?U napred hvala!

 23. @Milena
  Jeste logično 🙂 Ako imate samo jedan predmet, npr TV, onda ne treba da postavljate na oba sajta, jer mogu da ga kupe dve osobe, a vi imate samo jedan TV 🙂
  Znači, bolje je prekinite na jednom sajtu.

  Na Kupindu postoji opcija lager. Znači, ako je prodajem 2 majice, onda stavim lager 2. Kada se jednom proda, biće aktivno i dok se 2. put ne proda moja majica.

  Limundo Cash radi tako što kupac uplati na LC račun, prodavac pošalje kupcu, kupac javi da je sve ok, i šalje se novac prodavcu. Više o svemu ovome možete naći u sekciji Pomoć. Tamo je sve detaljno objašnjeno.

 24. Poštovani,
  Vidim da je neko već imao isto pitanje koje imam ja ali ne vidim odgovor.
  Naime, pokušao sam da postavim aukciju, kao načine plaćanja mogu da štikliram lično i limundo keš. Pošto imam preko 20 pozitivnih ocena, rečeno mi je da bih trebao imati i druge opcije koje mogu da štikliram ali ovde nisu navedene.
  O čemu se radi?
  Pozdrav,
  Saša

 25. Saša, koje vam je korisnički ime? Da li ste možda kršili pravila Limundo?

 26. Posto sam resio da pokusam da budem prodavac, najpre sam uplatio 300 din na racun 160-216125-49 i to je registrovano. E sad, u opciji nacin placanja vi novim prodavcima dopustate mogucnost placanja od strane kupca licno i LIMUNDO KESOM. Ovo mi deluje zbunjujuce… Da li kupcu, kad se dogovaramo oko uplate, treba da kazem da uplati iylicitirani iynos na moj licni tekuci racun pre isporuke ili on pre isporuke uplacuje na LIMUNDO KES RACUN (dakle na 160-216125-49) pa mi vi to onda naknadno prebacujete?

 27. @rajko-kaza
  Poslala sam vam poruku sa pojašnjenjem putem Limunda.

 28. postovani zanima me da li postoji opcija da ja kao prodavac koji treba da postavi neku stvar na prodaju uplatim pare na broj racuna koji sam naveo u informacijama? A da se sa njega skine za proviziju pokretanja licitacije? hvala

 29. Dejane,
  nažalost, ne postoji takva opcija.

 30. Preko telefona pokusavam da ubacim sliku ali ne uspevam. pise da je slika prazna. smanjila sam velicinu slike….sta da radim?

 31. @Dora
  Nažalost, Limundo nije predviđen za korišćenje preko mob. telefona. Ipak, možda mogu da vam pomognem ako mi kažete koji telefon (OS) koristite i koji program (aplikaciju)?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh