Početna » Limundo » Kako da pobedim na Limundo aukciji?

Kako da pobedim na Limundo aukciji?

Ovo pitanje muči veliki broj novih Limundovaca. Kako je aktivno preko 400.000 Limundovaca, naravno da nije lako pobediti na aukciji. U toku jednog meseca Limundovci daju nekada i više od 1.500.000 ponuda (bidova), a uspešno se završi oko 200.000 aukcija. U proseku članovi u toku jednog minuta unesu 34 ponuda. To znači da na manje od 2 sekunde dođe do nove ponude, ako ne računamo noćne sate onda još brže. Hajde da vidimo kako da baš vi budete pobednik 🙂

Na internet aukcijama sistem licitiranja je drugačiji nego na „pravim“ aukcijama. Aukcije traju danima, broj potencijalnih učesnika je znatno veći, i ne morate biti pored računara da biste dali veću ponudu od kolege Limundovca.

Kako to sistem nudi umesto nekog?
Ovo pitanje je ujedno i najveća nepoznanica svakog novog Limundovca. Poruke koje dobijamo su:  „Ovde nešto nije u redu, čim ja dam ponudu on da 10 dinara veću, nešto vi tu mutite“, „Pobedio me je za samo 10 dinara, nije fer!“

Novi članovi uglavnom ne znaju razliku između  aktuelne (trenutno vodeće) ponude i maksimalne ponude člana koji vodi na aukciji. Ponuda koju ukucate na aukciji se smatra vašom maksimalnom ponudom. Aktuelna ponuda je ona koju sistem prikaže kao vašu ponudu na aukciji. Razlikuju se jer sistem hoće da vam uštedi novac i nudi u vaše ime taman toliko koliko je dovoljno da vodite na aukciji, a da to ne mora da bude vaša maksimalna ponuda.

Ako želite da sistem nudi umesto vas i kada niste pored računara odmah unesite svoju maksimalnu ponudu, odnosno odmah unesite najveću cena po kojoj želite da kupite predmet. Od tog trenutka Limundo agent će za vas nuditi do cene koju ste uneli. Šta se dalje dešava?

 • Ukoliko na aukciji nije bilo ponuda, vodite sa početnom cenom, iako ste uneli znatno veću ponudu.

Zašto? Limundo agent pokušava da vam uštedi novac. On će veću ponudu dati u vaše ime, samo ukoliko se na licitaciji pojavi još neko da licitira. Na svaku narednu ponudu nekog drugog člana, Limundo agent će u vaše ime dati ponudu koja je za 10 dinara veće od ponude tog člana. I dokle tako? Do kraja aukcije, ili do trenutka kada neko drugi unese ponudu veću od ponude koju ste ukucali. Ono što je bitno, je da niko osim vas ne zna koliku maksimalnu ponudu ste uneli. Samim tim, teže mu je da vas prestigne.

 • A šta ako na aukciji već postoje ponude?

Kada unesete svoju maksimalnu ponudu, sistem uporedi vašu i ponudu člana koji u tom trenutku vodi na aukciji. Ako je vaša maksimalna ponuda veća od njegove, Limundo agent za vas nudi cenu za 10 dinara višu od njegove maksimalne i sada vi vodite. Ukoliko je vaša maksimalna ponuda manja, Limundo agent za protivnika nudi 10 dinara više od vaše maksimalne ponude i protivnik i dalje vodi. Kako biste pobedili, potrebno je da unesete ponudu koja je veća od njegove maksimalne ponude.

Postoje dva pristupa koje Limundovci koriste pri licitiranju.
1. Prvi je teži, zahteva više vremena, i sličniji je „pravoj“ aukciji. On podrazumeva da se u poslednjim sekundama aukcije nadmećete sa ostalim učesnicima. Dešava se i da članovi uopšte ne učestvuju na aukciji ranije, već tek u poslednjim sekundama daju svoju prvu ponudu. Licitiranje u poslednjim sekundama snosi rizik da zakasnite sa potvrdom ponude, i da je sistem ne prihvati.

2. Drugi, lakši način, je da odredite maksimalnu cenu po kojoj želite da kupite predmet. Tu vam može pomoći Kupindo. Potražite predmet koji želite da kupite, i proverite koliko se cena tog predmeta kreće u prodaji po fiksnoj ceni. Nakon što odredite najveću cenu po kojoj biste platili taj predmet, dovoljno je da unesete tu sumu kao svoju ponudu. Već pomenuti Limundo agent će do te sume nuditi za vas.

Za kraj, mali savet za nove članove:
Pri unosu maksimalne ponude, dobra praksa je da ne unosite „okrugle“ cifre. Na primer, ukoliko smatrate da želite da Limundo agent za vas nudi do 2000 dinara, unesite recimo 2036. Razlika nije velika, ali može doneti pobedu. Kako? Ako je vrednost tog predmeta zaista 2000 dinara, velika je verovatnoća da će u poslednjim sekundama neki drugi zainteresovani Limundovac uneti ponudu od 2000 dinara, a tada ćete vi pobediti jer je vaša maksimalna ponuda nešto veća. Novi Limundovci uglavnom upisuju zaokružene ponude, a stariji i iskusniji Limundovci to znaju 🙂

Od novih Limundovaca očekujemo da nam jave ukoliko im ovaj tekst pomogne da pobede 🙂 A za starije pitanje: Da li više licitirate u poslednjim sekundama, ili koristite prednost Limundo agenta? Imate li neku svoju taktiku koju biste podelili sa ostalim Limundovcima?

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

64 Komentari

 1. Ja sam koristila tzv. „prednosti Limundo agenta“ u početku mog licitiranja na Limudnu – dok mi stari i iskusni članovi sa duplim/mnogobrojnim nalozima nisu u nekoliko navrata „nabili“ cenu, tako da sam platila duplo više nego da takvih radnji nije bilo.
  Od tada licitiram isključivo u poslednjem momentu, ili podižem samo za par desetina dinara, čisto da „opipam puls“, ili vidim kolika je postojeća maksimalna ponuda.
  Dok se ne nađe način da se eliminišu pojave veštačkog podizanja cena, nemam nikakvu posebnu nameru da dajem svoju maksimalnu cenu, jer to obično znači da ćeš je i platiti – ovako češće platiš po mnogo nižoj.
  Naravno, to ima svoju cenu – ponekad zaboravim da se uključim na net u momentu isticanja aukcije i izgubim predmet koji mi se baš svideo, ali i to je bolje od toga da te neko prevodi žednog preko vode.

 2. licitiranje u poslednjim sekundama 🙂

 3. Ja kao novi član mogu da primetim da je Limundo Agent bolja varijanta, jer je rizično više puta u zadnjem minutu ručno licitirati. Može da se desi da vas sam browser zezne, jer ne odreaguje iste sekunde. Ovako, uz pomoć Limundo Agenta, stavite neku razumno veću cenu i mirni ste.

 4. @melody.n8
  Takav problem je jednostavno rešiti 🙂
  Ukoliko pobedite na aukciji i sumnjate da je bilo veštačkog podizanja cena,
  možete se obratiti Limundo timu kako bismo proverili regularnost aukcije.
  Limundo tim će vas nakon provere obavestiti da li je bilo nepravilnosti
  i da li da obavite saradnju sa prodavcem.
  Slobodno pokušajte da više koristite Limundo agenta 🙂

 5. sve varijante koristim a i svi slucajevi su mi se desavali, i da me preteknu u zadnjim sekundama i da mi otme neko ko se tad ukljuci, nekako najcesce dobijam po manjim cenama kad nocu pregledam one koje isticu i nudim tamo gde nema ponuda.a cene pa takodje u pocetku sam nudila okruglo pa se posle izvezbala uglavnom po 5din iznad i to / pali dosta cesto. mada mislim da nema pravila za uspeh i da je dosta do neke srece, sto i daje draz ovom nadmetanju

 6. Nikad više Limundo Agent
  Čekamo poslednje sekunde

 7. hehe, ja imam caku za taj poslednji sekund al se ne bi dopalo Limundo timu da ovde to iznesem posto im to malo uzurpira server.

 8. @Stefan Cerovina
  Prijavio sam toliko očigledno veštačko dizanje cene na aukciji gde je prodavac 5 minuta nakon završene aukcije postavio predmet na Kupindo, a reakcije Limundo tima nije bilo.

 9. ja uveliko koristim limundo agenta i super em mi ustedi vreme i novac.imam svoj limit pa ako me i predje nek mu je sa srecom samo sto nece proci jeftino.to nudjenje sa po 10 dinara je za mene glupostupravo sam pobedio sa limundo agentom.kakvi zadnji trenutci.a to da postoje dupli nalozi postoje.

 10. @Stefan Cerovina, hvala – još jedna stvar koju sam naučila jeste da je najbolje imati što manje posla sa Limundo timom 🙂
  Zahvalna sam mu na par intervencija, zaista – ali uglavnom stičem utisak da oni nastoje da drže „rulju“ na bezbednom rastojanju, i u velikoj većini slučajeva utvrde da je sve bajno i krasno, a još češće da oni tu ne mogu ništa da urade.
  Indikativan mi je bio doživljaj s početka bivanja na Limudnu, kada mi je izbrisana neutralna ocena prodavcu, jer nisam bila zadovoljna stanjem stvari – ni danas mi nije jasno zašto je to urađeno, kad vidim toliko i neutralnih i negativnih ocena. A tom prodavcu je, recimo, kasnije zabranjen pristup – moja neutralna bi bila signal drugim kupcima da budu oprezni, ali eto Limundo tim im je uskratio tu informaciju. Malo više poverenja u ocene kupaca neće da škodi 🙂
  No to je posebna tema.
  Ali sve u svemu, baš računam neki dan – mnogo sam stvari kupila, i mnogo ljudi kontaktirala, a stvarno negativnih iskustava imam toliko da se nabroji na prste jedne ruke, a od kad sam pametnija, nema ni podizanja cena, tako da sam zaista zadovoljna Limundom kao opcijom kupoprodaje, i nema mu ravnog trenutno na našim prostorima. I puno je zaista divnih i koretnih ljudi.
  I da, ostaću kod poslednje sekunde 🙂

 11. milosevic--slavica1

  Ne razmislaljam o tome da se trkam sa nekim.Kad uocim predmet koji mi se svidja ubacim ga u listu zelja i pratim kako ide.Nakon toga odlucim do koje cene mogu da idem i licitiram i prepustim limundo agentu da odradi svoj posao.

 12. Mislim da je ovo sa licitacijama u zadnjoj sekundi jako lose,i po prodavca a i po Limundo tim,jer mnogi predmeti odlaze za male pare(ili se u vecini slucajeva otvaraju dupli nalozi,pa sami sebi licitiraju).Od mnogih Limundovaca sam cuo predlog da uvede „produzenje licitacije“,naime ako u zadnjoj minuti ima ponuda,sve se produzava za 5 minuta,ili u prevodu licitacija se zatvara 5 minuta nakon zadnje ponude.Ovaj sistem je na slicnim sajtovima sirom Evrope i dovodi u ravnopravan polozaj sve Limundovce,i sa brzim i sa sporim netom kao i one koji koriste Limundo agent,jer se izbacuju kupovine na „prepad“ u zadnjoj sekundi.
  Ovo su vec predlagali neki clanovi ali …………………..
  Sto se tice prijava „nabijanja cena“,od toga nema nista,pokusao sam nekoliko puta i samo sam dobio smaranja……………………….

 13. Uvek kupujem u poslednjim sekundama i nema sanse da izgubim. Kako? Tako sto navijem alarm 5 minuta pre isteka aukcije i ponudim nekad i hiljadu, dve vise od aktuelne cene i nebrojano puta upravo za stotinak a nekad i desetak dinara pobedim. Bitno je da se ponude daju u zadnjih 10-15 sekundi. Tada vezu rasteretite da se ne bi „zeznuli“. Ugasite torrent, youtube, igre, facebook… Pobeda je zagarantovana i to na interesantan nacin. Dosta puta se ubrzao puls. Pozdrav! 🙂

 14. Da li ste razmislili da se aukcija prekida ne u zakazano vreme već, na primer, 5 minuta posle poslednje ponude? To bi Vaš software mogao podržati i mislim da bi se time unela veća neizvesnost u licitiranje i postigle veće cene na aukcijama.

 15. @Nikola
  Svaka prijava za veštačko nuđenje se detaljno proverava. Postoji blog post na tu temu, pa predlažem da tamo zatražite detaljnije pojašnjenje ili proveru. Svakako možemo još jednom proveriti da li je potrebno izvršiti dodatnu proveru.

  @zambezi5 @Bibliofil
  Tačno je da takav sistem postoji na nekim sličnim sajtovima širom Evrope, međutim postoji i mnogo uspešnih koji nemaju takav sistem 🙂 Naša odluka je da Limundo ostane u toj drugoj grupi.

  @milosevic–slavica1 @mircha @boki @maca_ko
  Hvala na odgovorima 🙂 Po odgovorima reklo bi se da je najbolje kombinovati oba pristupa.

 16. Sistem je dobar i ne treba ništa menjati, a svako neka se prilagodi i sam utvrdi kako i kada da nudi.
  Mislim da čak nije trebalo menjati ni povećanje vodeće ponude sa jednog dinara na deset, jer kad su skuplji predmeti na aukciji ili kad licitiranje pređe par stotina dinara, tih 10 dinara prodavcu ne znači mnogo (na primer, gde je vodeća ponuda bila 510, da li je na kraju ispalo 511 ili 520 din.) Ja i onako prodavcu uvek platim tih 10-ak dinara zaokružujući iznos na više. A, zbog te izmene više uopšte ne učestvujem na aukcijama gde predmet i ne vredi više od 20-30 dinara (marke, značke i sl.). Da ne objašnjavam…, ko razume, razume.
  Zato predlažem da se povećanje vodeće ponude za 10 dinara primenjuje tek kada aukcija pređe 100 dinara.

 17. Kad u poslednjih 10 sekundi ponudis cenu..e,to je merak:)))

 18. ja sam nekad licitirao u poslednjim sekundama i onda se uvali neko sasvim stoti i pobedi tako da agenta koristim prosto dam svoj limit do koliko idem za taj predmet i uvek prodjem dobro.a ne trkam se u zadnjim milisekundama.

 19. limundo agent je super stvar.logicno ja razumem i kupce i prodavce ali kupac sto je logicno ima cilj da jeftino prodje dok prodavac da proda po solidnoj ceni realnoj za predmet koji je postavio.

 20. Meni je ovo sa limundo agentom ekstremno glupo. Dolazi čovek koji kupio predmet da ga preuzme i vadi 1500 dinara za nešto što je kupio za 630 (nov je na limundu i ne zna da to što je ponudio nije cena koju plaća). Ja mu objasnim, on smekerski časti preko cene koje je trebalo da plati ali se ja realno u takvim situacijama osećam kao magarac. Na stranu što set posrebrenih šoljica koje on kupuje vredi više i od 1500 dinara.

 21. Mene zanima postoji li evidencija o tome ko je najbolji auction sniper limunda? U bazi sigurno postoje tačna (u sekund) vremena unošenja ponuda, bilo bi mi jako zanimljivo, a verujem i drugima da vidim listu TOP 100 limundovaca snajperista 🙂
  Kriterijum rangiranja bi mogao da bude sledeći: Uzme se određeni broj (recimo između 10 i 100) aukcija po korisniku (kupcu) pobedniku aukcije i sortiraju se po vremenu proteklom od postavljanja pobedonosne ponude do kraja aukcije…pobednik je onaj ciji je zbir vremena najmanji. Broj aukcija odabrati tako da što relevantnije predstavi fenomen snajpinga i ujedno obuhvati što veći broj „takmičara“
  Šta mislite? Da li bi vas zanimala ovakva statistika?

 22. Moram priznati da sam se upravo obratila direktno prodavcu za „pomoc prijatelja „.
  Trebalo bi da obavim svoju prvu kupovinu-licitaciju, a nisam bas sigurna da razumem kako.Sad sam iscitala komentare i resila da se obratm za pomoc-objasnjenje i ovom putem.
  Molim nekoga ko ima malo vremena , volje i razumevanja za nas malo starije koji se ne snalazimo bas najbolje u trkama sa elektronikom da pokusa da mi pojasni po kom principu sve funkcionise.
  PS. Molim da se javite sto pre jer cu ostati bosa;) , prodace se cipele!
  Hvala, M

 23. @gnevzmaja
  nismo vodili takvu evidenciju, a pošto je broj aukcija ogroman i arhiviraju se
  teško da sada možemo izvući all-time pobednika 🙂
  Svakako imamo u vidu Vašu ideju, možda ćemo pokušati da izvučemo podatke za neki manji period.

  @Milica
  kontaktiraće Vas kolege kako bi Vam pomogle da pobedite na prvoj aukciji 🙂

 24. U vecini slucajeva,licitiranje preko limunda predstavlja pravo zadovoljstvo.Osecaj kada se pobedi u zadnjem minutu ili sekundi je neponovljiv.Sto se mene tice,u oba navrata i kad pobedim i kad izgubim,tada postajem odlucniji za druge aukcije.Koliko puta kazem,treba samo pratiti,malo razmisliti i uspeh zagarantovan…E,da ne zaboravim ponekad i kad mi nije ni do cega,pogledam najsmesnije aukcije na limundu koje su bile i odmah mi se popravi raspolozenje……npr.sampon za kosu ,pocetna cena 10 din,sretna licitacija.Pogledam aukciju na kojoj je slika od pola bocice….hahahaahahahahahahahahahahaVELIKI POZDRAV SVIMA…

 25. Ja sam od skoro na limundu i prvi put kad sam licitirao,me zbunio taj limundo agent odmah sam pomislio ovo je neka mućka. Ali meni odgovara dam svoju najvišu ponudu i ne razmišljam. A poslušaću i ovaj savet da ne stavim okrugle cifre.

 26. Stavim razumnu svotu, kada vidim da ima zainteresovanih za preedmet,koju smatram da predmet vredi i to je to. I ako neko nadmasi neka nosi, ja necu da dajem vise od toga

 27. goran nikacevic

  Evo jos jedan glas da se aukcija produzi ako ponuda stigne u poslednjim sekundama. Vidim da je limundo tim rekao da za sada oni to ne bi menjali, mozda bi moglo da se to stavi kao opcija pri kreiranju aukcije? Pa da prodavac bira kakav tip aulcije zeli. Po defaultu neka bude trenutno stanje, a da prodavac moze ako zeli da ukljuci to „produzenje“. Meni bi licno kao prodavcu to vise odgovaralo posto smatram da bi tako dobio vecu cenu, a i kao kupcu bi mi vise odgovaralo posto nisam ljubitelj ponuda u poslednjoj sekundi. Inace, posle prvih par izgubljenih aukcija, od sada iskljucivo bidujem u poslednjoj sekundi, to je jedini nacin da dobijete aukciju trenutno ako ima vise punudjaca.

 28. Koristim limundo agenta i odredim maksimalan iznos koji bih dala, medjutim pratim aukciju do kraja i uvek odredim nekih „kliznih“ 200,300,500 dinara koje ponudim u zadnjim sekundama, pa ako pobedim, super, ako ne, Boze moj, znaci da mi nije bilo sudjeno, ili sam proucila unapred da ipak ne vredi taj predmet toliko, pa ako i dalje premasi cifru, eto im ga..(mislim na predmet):)

 29. Sto se mene tice, moze ovako da ostane. Pa ovo je licitacija i ne smeta mi kada neko bude brzi,pametniji i pobedi. Jedino mi smetaju poruke koje mi stizu za vreme licitacije od strane korisnika. Pojedinci se ljute, pitaju zasto tolika cena i…..ako im ne odgovara sistem, ne mora da ucestvuju.

 30. Samo sam jednom kupovao na Limundu (ali imam dosta iskustva sa eBay-om) – i tada sam i pobedio: shvatio sam da su ovde srpska posla pa sam se odlučio za uskočku prepad varijantu u bukvalno poslednjoj sekundi.
  Ali desio se još jedan slučaj gde sam licitirao nešto na Limundu, ali sam u poslednjoj sekundi po inerciji ukucao tačku umesto zareza u ceni. Tako da taj slučaj ne mogu da ubrajam u pravu licitaciju sa moje strane 🙂

  (inače me taj zarez opasno živcira – zašto nije mogla da bude tačka?!!! – a, znam!: da bi se kupac spetljao u poslednjem trenutku i izgubio dragocene sekunde sklanjajući ruku sa num pad-a) 😀

 31. b.k | 01.12.2013. – 20:58… ali sam u poslednjoj sekundi po inerciji ukucao tačku umesto zareza u ceni. (inače me taj zarez opasno živcira – zašto nije mogla da bude tačka?!!! – a, znam!: da bi se kupac spetljao u poslednjem trenutku i izgubio dragocene sekunde sklanjajući ruku sa num pad-a)

  Не куца се ни тачка ни зарез, нити ће је сервер прихватити, одакле ти само та идеја ???

 32. Često licitiram u inostranstvu, i da, mnogu su u rpavu kada kažu da se licitacija produžava nakon zadnje ponude, naročiito u kada se licitacija završava. Mislimda bi to bio pravi način da svako ima priliku da pošteno licitira predmet koji mu se dopada. Agent jeste stvar koja postoji na svim sajtovima za licitiranje, ali najčešće na taj način i veoma lako dolazi se do naveće cene. Predlažem da se licitacija produžava u poslednih dva minuta.

 33. Trajanje licitacije u nedogled odnosno produzivanje za po 5 minuta naravno odgovara samo prodavcu a to u opste nebi bilo potrebno kada bi prodavci stavili realnu cenu ispod koje nebi prodali svoj predmet a ne 10 dinara da nebi platili postavku predmeta pa zatim sa duplih naloga,sa naloga prijatelja uz pomoc limundo agenta postizali svoju cenu.Savet za nove limundovce NE licitirajte do isteka licitacije jer tako samo nabijate cenu a cesto ce vam se desiti da nesto platite i vise nego sto kosta u radnji zbog nase sujete „e nece da me dobije zbog 10 dinara“ono ode ipo neka stotka.
  Ja inace licitiram u zadnih 15-tak sekundi

 34. i moj glas ide produzetku aukcije. mislim da je to super ideja.
  inace, koristim limundo agent. dam max cenu i ne idem preko toga. a iskreno nemam ni vremena da sedim pored kompa i cekam kraj aukcije da bih licitirao.

 35. A vidis ja ne vidim logiku u produzenoj licitaciji. Zasto bi se ona produzavala u nedogled, jer neko nije stavio max. cenu pa je skapirao da ga je neko nadlicitirao u poslednjoj sekundi?
  Pa to i jeste svrha licitacije, samo jedan moze da pobedi.
  Ako vec zelis taj predmet, nemoj da se „stisnes“ pa da nudis samo po 10-tak dinara vise nego raspali svoju max. ponudu pa ako prodje-prodje.

 36. Sto bi se produzavala u nedogled? Svakako ce neko odustati u nekom momentu, kada cena postane prevelika. Jesi video kako se odrzavaju prave aukcije, ne online, nego prave u aukcijskim kucama? Daje se sansa ljudima na kraju da ponude vecu cenu: „prvi put, drugi put, treci put, prodato!“ To je normalno za aukcije i tako aukcije rade od kad su nastale, nisu aukcije izmisljene na internetu vec postoje mnogo duze. Svrha aukcije nije „da jedan pobedi“, nego je svrha prodati robu po sto vecoj ceni. Iz tog razloga se produzava aukcija sve dok je neko spreman da ponudi vise, i to je to. U sustini postoje dva tipa prodaje: tender i aukcija. Ovo sto je na limundu je neka mesavina oba tipa, pri cemu je promasila poentu i kod jednog i kod drugog tipa prodaje.

 37. Da, donekle se slazem sa tobom. Tacno je da se daje mogucnost da se neko predomisli, ali i tamo jedan pobedi. Ovde je ogrniceno vremenom i ko izlicitira za to vreme to je to.
  A gledano sa druge strane, ja tacno znam koliko hocu da dam za neki predmet, i nebitno je dali licitiram odmah ili u zadnjih par sekundi, to je moj max. koliko dajem i kraj.
  Za one neodlucne,“ pa mogao sam jos malo da ponudim, vidi ovaj me pretekao“ i slicne mozda to i odgovara.
  Ako sumnjas da sam prodavac dize sebi cenu(sto realno i ima osnova, pa odredjeni predmet premasi i cenu novog) onda nemoj da odmah licitiras nego cekaj kraj.
  U svakom slucaju i da se akcija produzava(a da postoji verovatnoca da prodavac steluje krajnju cenu putem duplih naloga) opet se svodi na isto, njemu vise para u dzepu.
  Ovako on raspali svoj max. , ja svoj, pa dobije onaj ko je sebe nasao u toj ponudi. Nadam se da sad na kraju nisam bio konfuzam sa objasnjenjem.

 38. Raznih li mišljenja ,raznih li predloga a sve se svodi na to da prodavac poatigne veću cenu a kupac manje plati, sada šta ispada sporno za mene baš ništa.Ovaj limundov je pravi izlog stvari i predmeta njegovih članova sa jako opravdanom kreativnošću za sve nas.Mlađi sam limundovac i dalje učim kako savetima tima tako i mišljenja članova čitam i shvatio da svakoga ovde ima ponešto samo treba odabrati šta i napasti kroz fer nadmetanje za bilo koji predmet,pa kom obojci kom opanci.Obično na kraju opisa predmeta se napišem ko bude najsrećniji nek pobedi,kao u svakom sportu.Što bi se produžavala aukcija kada sve stane u predviđeno vrema,više dana i sl Ovako je po mom mišljenju super de luks.Hvala L.Timu za sjajno vođenje.

 39. Limundo pored svega treba da uvede opciju koju svaki prodavac moze da ukljuci i iskljuci po zelji, a to je da novi limundovci pogotovo oni koji se registruju posle postavljanja aukcije da imiaju mogucnost da licitiraju. Time se smanjuje mogucnost vestackog dizanja cena.

 40. Ja kombinujem obe varijante licitiranja. Pratim predmet koji me interesuje do samog kraja. U medjuvremenu proveram zainteresovanost za taj predmet dinamiku „dizanja“ cene kao i koliko limundovaca ucestvuje. U poslednjednjih 10 sekundi dam svoju maksimalnu ponudu tako da agent u finisu odradi svoj posao ako eventualno postoji još neka ponuda.

 41. Ne postoji zapravo izbor izmedju Limundo agenta i licitiranja u poslednjoj sekundi, jer je kljuc da zapravo limundo agentom, nezaokruzenom cifrom, licitiras u poslednjih 15 sekundi i zato do sada nisam pobedila na nekoj licitaciji samo kada nisam htela, tj. samo kada sam iz „zlobe“ sto bi rekli licitirala limundo agentom pre tih poslednjih 15 sekundi licitacije, da bih eto podigla cenu jer me nervira kada neko uzme da licitira od prvog dana aukcije, ili kad predmet postane preskup (blizak trzisnoj ceni), jer to znaci ili da je bas zapeo, ili da je neiskusan kupac (tada to ne radim), ili da neko dize cenu vestacki, i onda to uradim iz zabave ciste, inace ako hocu da pobedim Limundo agent, poslednjih 15 sekundi, nezaokruzen broj, nisam ni jednom izgubila do sada. Da se razumemo ja sam kupac pre svega i zato se ne slazem da treba da se produzi licitacija, a da prodajem nikada ne bih stavila na limundo predmet, jer je poenta da predmet ode po visestuko nizoj ceni (osim ako nije redak predmet) od trzisne, zato kupci idu na limundo da dobiju predmet po visestruko nizoj ceni, a ne po trzisnoj da zele trzisnu onda bi isli na kupindo, ja kad sam spremna da dam za predmet realnu kolicinu novca ne trazim ga nikada na limundu. A to za lazno licitiranje, pa nije samo stvar u tome da pojedini limundivci ili kupindovci imaju po vise profila, nego da se razliciti limundovci lepo dogovore medjusobno mislim svako ima bar jos 5 ljudi oko sebe u zivotu koji su na limundu, zamole ih da mu dizu cenu, ili cak ima i slucajeva da limundovci koji saradjuju koji su se upoznali preko limunda uzvaracaju uslugu dizuci jedan drugom cenu, znam na desetine ovakvih licitacija, gde jednostavno ako cela stvar ne postigne odgovarajucu cenu prodavac samo zamoli drugog limundovca sa kim je u dogovoru da da koliko god za predmet i onda lepo se ne desi transakcija, dobiju se pozitivne ocene i predmet se proda van limunda, ovo se pogotovo desava medju ljudima koji kupuju i prodaju samo specificnu grupu predmeta. Ima primera gde po 6,7 ljudi licitira a samo su dvoje, troje pravi kupci ostali dizu cenu, to je vrlo cesto, zato ako kupujem neku vrstu predmeta sa cijim prodavcima/kupcima nemam duze iskustvo… ako 3,4 osobe podizu cenu vise od 3 dana pre kraja aukcije, a predmet nije redak, a oni nisu neiskusni, znam da je poenta da me nasamare i ne ulazim u to…

 42. Ali boze moj na svakom je da se snadje i da dobije ono sto zeli od celog poduhvata kupovine/prodaje po postojecim pravilima Limunda, nije da ikom ista zameram ili da bih nesto menjala, samo izlazem svoja iskustva i saznanja pa mozda nekom pomognu da dobije sta zeli…

 43. Šta se toga tiče, nije baš fer sistem. Ok, ja unesem otpr.najvecu sumu na koju mislim, ali mnogo je njih koji licitiraju u poslednjim sekundama, malo po malo, i tako pobedi za deset dinara. Ne moze svako da čuči ceo dan pored kompjutera. Najbolje bi bilo uvesti sistem da ako u zadnji minut stigne ponuda licitacija se automatski produžava za X vreme. Tako bi izbegli ovu licitaciju u zadnjim sekundama. Po meni i prodavcu bi bilo bolje.

 44. Filozofija kako pobediti na Limundu je više nego jednostavna. Treba samo da se izlicitira najveća ponuda i predmet za koji ste zainteresovan je Vaš.

  Međutim u postupku licitiranja postoje tri faze.

  PRVO:
  Procenite da li je i koliko Vam je predmet zaista potreban. Licitirali smo 2x i oba puta smo bidovali najvišu ponudu. Lap top je morao je da bude 32-bitni, jer Canon 5D nema podršku na 64-bitnim platformama a ne funkcioniše ni TV tjuner. U drugoj licitaciji, mali Voja je „morao“ za rođendanda dobije svoj („tač-skrin“-Android) telefon, jer je bio jedini u razredu (10 god. – IV osnovne!!!) koji ga nije imao.
  DRUGO:
  Pogledajte oglase na Kupindu i ostalim kupoprodajnim Internet prezentacijama i videćete koliko prodavci traže za predmet za koji ste zainteresovani. Spremite svotu koju nude prodavci u slučaju da izlicitirate baš najveću ponudu ili odredite svotu koju bi hteli da platite. Ona osoba koja je spremna da plati tržišnu cenu, neće licitirati nego će predmet kupiti odmah. Sigurno će te izlicitirati povoljnije, „al kol’ko-ne zna se“! Na Vama je da se kockate.
  TREĆE:
  Koristite Limundo Agent i u zadnjih 5 sekundi plasirajte svoju „tržišnu“ ponudu ili maksimalnu ponudu koju ste spremni da platite. Ceo ključ je u tih 5 sekundi. Licitacije od 5 ili više dana su besmislene. Zapravo služe samo da eventualni kupci nađu predmet za koji su zainteresovani i da se prati kako se kreće (provocira) ponuda. Da li veštački ili ne svejedno, odluka je do Vas. Ako ponuda pređe Vaš planirani budžet nećete licitirati uopšte. Ali sigurna pobeda je da ponudite baš „tržišnu cenu“ i pregazite sve stvarne i veštačke bidere. Rizika nema jer će te u zadnjih 30 sekundi videti ima li veštačkih ponuđača ili ne. Pravi bideri kao i Vi, čekaju zadnjih 5 sekundi kada je nemoguće videti Vašu ponudu (niti Vi njihovu), ponovo ukucati veću i istu potvrditi. U tome je i kockarska draž licitacije, pobeđujete i za sekund-dva vidite koliko ste manje platili od Vaše stvarne ponude.
  REZULTATI:
  Obe izlicitirane cene su bile manje od tržišnih i moglo bi se reći povoljne, tako da smo bili zadovoljni.
  PRIMER ZA MOBILNI TELEFON:
  – Najniža „tržišna cena“ mu je (a i sada je) 50 eu. Ne možete ga nigde naći jeftinije.
  – Naša (pobednička) ponuda je bila 3.810 din, odnosno za 1.940 dinara manje od „tržišne cene“.
  – Na licitaciji se nudilo do 3.650 dinara, par minuta pre kraja. U zadnjih 5 sekundi smo licitirali 5.000 din. (za sigurnu pobedu!) a naš jedini ozbiljan protivnik je licitirao sa 3.800 din. Svi ostali nisu koristili Limundo-Agent u zadnjih 5 sekundi, pa su sve 52 ponude svele samo na dva bidera, odnosno pobedio je onaj koji je imao „petlju“ da ponudi „malo jaču cifru“, što smo mi i uradili i konačno odahnuli, kada smo videli rezultat.

  Prave licitacije u Limundu zapravo i nema, jer se sve rešava u poslednjih 5 sekundi i visinom budžeta sa kojim raspolažete, odnosno spremnost da ponudite pa i da platite malo više u slučaju da su pored Vas protivnici koji su se takođe „namunjili“ na predmet licitacije sa svojim budžetima a koji kao i Vi poznaju tehniku Limuno-Agenta. Pobedićete ih ako je Vaš budžet najveći ali plaćate samo 10 dinara više od budžeta Vašeg drugoplasiranog protivnika, što se lepo vidi u primeru.

 45. @Fabijan
  Koja je poenta produžavanja, ukoliko niste pored računara tada? 🙂
  Nije potrebno da budete non stop pored računara, i upravo tome služi Limundo agent. Unesete koliko ste najviše spremi da date za taj predmet, i ukoliko niko ne ponudi više od toga, Vi ćete pobediti. Celu poentu možete videti u uvodnom delu komentara člana „filmagic“ 🙂 A Limundo agent je tu da pomogne da ne morate stalno da budete pored računara.
  Primetićete da je na svakoj aukciji razlika u ponudi pobednika i drugoplasiranog najviše 10 dinara. Međutim, to što Vas je neko pobedio za 10 dinara, ne znači da je on uneo samo 10 dinara više. Njegova maksimalna ponuda može biti daleko veća.
  Smatram da je sistem fer jer pobeđuje upravo onaj ko da najvišu ponudu. Nije bitno kada je dao tu ponudu, bitno je da je najviša. (osim u slučaju dve iste ponude, gde je bitno i vreme, što je opet fer :))

  @filmagic
  Hvala na sjajnim primerima i detaljnoj analizi vaše taktike 🙂

 46. goran nikacevic

  I svasta se mi ovde raspisasmo kako bi eto mozda pomogli da se ovaj sajt unapredi, a reakcije nekog iz Limundo tima ni od korova. Pratite li neko ovu raspravu? Kakvo je misljenje Limundo tima o produzenju aukcije u poslednjim minutima? Moze da bude opciono, pa nek prodavac bira kakav tip aukcije želi. Moze li neko misljenje, komentar, objasnjenje, bilo sta? Hvala.

 47. @goran nikacevic
  U jednom od prethodnih komentara možete videti da sam već odgovorio na pitanje produžetka aukcije. Smatramo da ne treba menjati postojeći sistem licitiranja. Aukcija ima jasno navedeno trajanje, i dovoljno je da pre toga unesete najveću ponudu kako biste pobedili 🙂

 48. ja koristim licno limundo agenta.Ali fazon je kad ga ukljucite u poslednjim sekundama.

 49. @Stefan Cerovina
  Pa i nije vam neki argument … „Smatramo da ne treba menjati postojeći sistem licitiranja.“ Iz kog razloga? Sta je prednost ovog sistema? Da li se slazete da je ovakav sistem u stvari podrska „licitiranju u poslednjim sekundama“, a iz komentara se vidi da to rade svi iskusniji limundovci?
  Mozete li malo obrazloziti svoj stav i zasto to smatrate? Zasto ne dozvolite opciono kreiranje aukcije kako prodavac zeli?

 50. @Goran
  Smatramo da ovaj način licitiranja ima svoju čar (ta neizvesnost, nuđenje u zadnji sekund) i da produžavanje dovodi do gubitka dinamike.
  Takođe, produžavanjem aukcije, došlo bi do bespotrebnog komplikovanja sistema nuđenja, tačnije vidimo više problema nego koristi kod takve izmene . I sa postojećim sistemom ulažemo velike napore da novim Limundovcima pojasnimo kako funkcioniše licitiranje.
  Oba pomenuta sistema imaju svoje prednosti i svoje mane, gotovo da su podjednaki. I kao što neko više voli plavu nego zelenu boju, mi smo se odlučili za ovaj sistem.

  „Licitiranje u poslednjim sekundama“ ne vidimo kao neku neregularnost da bismo je komentarisali na taj način. To je legitimna taktika koju može da koristi svaki član.
  I na „pravim aukcijama“ licitira se do poslednje sekunde, zar ne? A ukoliko ne možete da pratite aukciju pri završetku, možete da koristite Limundo agenta i unesete cenu koju ste spremni da date za taj predmet.
  Analizirajući komentare, ne mogu se složiti sa Vašom konstatacijom da to rade svi iskusniji Limundovci. Pre svega jer se ovde ne vidi koliko ko ima iskustva, a onda i zbog dovoljnog broja komentara koji govore suprotno.

  Na kraju vratio bih se više na temu ovog posta. Razlika je u tome da li možete/želite da pratite aukciju na kraju, ili nemate vremena za to. Ako ne možete – koristite Limundo agenta i unestite odmah svoju najveću ponudu.

 51. E, to je vec objasnjenje. Vidi se da ste razmislili na temu i izneli razloge zasto smatrate da postojeci sistem treba zadrzati. Hvala na objasnjenju 🙂

 52. Hvala vam na pojašnjenju.Ja sam nova na Limundu i juče sam propustila aukciju jednog artikla jer nisam bila kraj računara…sada znam da sam mogla da dam max ponudu i da bi Limundo agent bio uključen.Sledeći put znam kako treba.
  Hvala puno

 53. @Goran, Sasa, Sladjana
  Hvala vama na javljanju i utiscima 🙂

 54. Nista lepse od pobede u zadnjoj sekundi 🙂

 55. jedan od komentra je bio „nista lepse od pobede u zadnjoj sekundi“. objasnjenje je super.

 56. Nikola Urosevic

  Gde mogu da ukucam moju maksimalnu ponudu?

 57. @Nikola Urosevic
  Svoju maksimalnu ponudu unosite u polje „Moja ponuda:“, koje je i jedino polje za unos na aukciji 🙂 Pored njega nalazi se dugme „Nudi“
  Ne postoji posebno polje za unos maksimalne ponude, svaka ponuda koju član unese računa se kao njegova maksimalna ponuda u tom trenutku.

 58. to vam je zakon koristite limundo agenta.ja cesto putujem i bas imam vremena da visim kraj racunara.kasnije pogledam dali sam ili nisam pobedio i cao djaci.

 59. Ako mogu koristim prednost licitiranja pred kraj aukcije.Logika je daće mi tada trebati manje para za neki predmet,da će ostali ležernije licitirati(nego kada je neko već zainteresovan,i nudi neki iznos,i ima vremena da razmisli i p odigne ponudu,ili se u krajnjem slučaju zainati i nudi više…)Dešavalo se da moja ponuda ne bude primljena zbog“gužve“ pred golom,ali to su čari.Kad mi je nešto važno licitiram ranije

 60. Svaka cast…sad mi je vec jasnije kako da funkcionisem…od skoro sam na limundu pa proucavam. Hvala. 🙂

 61. sve je dobro.samo da se zaustavi vestacko dizanje cena i dupli nalozi

 62. Licno koristim taktiku primer stavim cifru natavno ne zaokruzujem nikad i tako dobijam aukcije ja primer ubacim cifru 999 ili 1211 i tako se igram pa sta bog da ja se ne igram bryih prstiju u yadnjim sekundama vec limundo agent to sredi u 90% slucajeva.Sto da cekam yadnje sekunde bolje da pametno aktiviram agenta pa ako me neko predje ziv bio savet novim clanovima kolko god da ste bryi uvek neko uskoci zato bolje aktivirajte agenta i ne gubite zivce i vreme.

 63. Nekada sam koristila Limundo agenta a sada vise ne.Duplih naloga i podizaca cena je sve veci broj.
  Isti predmet se pojavljuje nekoliko puta.Prodavac i kupac se ocene i posle izvesnog vremena ponovo aukcija i sve u krug dok prodavac ne dobije njemu odgovarajucu cenu.
  Vise puta sam poslala poruku prodavcu da to nije u redu a odgovor je bio da to nije moj problem i da meni niko ne brani da podizem cenu.
  Nisam do sada ni jednu takvu aukciju prijavila ali cesto dolazim u iskusenje da to uradim i postanem cinkaros.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh