Početna » Zabava » 7 saveta za usvajanje nove mace

7 saveta za usvajanje nove mace

Ova pufnasta umiljata stvorenja, sem što mogu da osete zemljotres 10 minuta pre nego što se on dogodi i što ih zimi možete iskoristiti za grejanje dok spavate (pogledajte i uputstvo za „Grejanje na mačku„, mada mi ipak preporučujemo neke od standardnih grejalica), mačke vašoj porodici mogu pružiti dosta zadovoljstva i zabave. Ukoliko ih volite, uzvratiće vam ljubav a siguran sam da vam sa njima nikad neće biti dosadno što dokazuju i sve popularnije smešne mačeće video kompilacije na YouTube-u ^.^

Kako biste se pripremili za usvajanje novog pufnastog člana porodice, podeliću sa vama nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći.

1) Dajte maci vremena da se navikne na novu sredinu
Odredite jednu izolacionu sobu u kojoj će provesti prvih par dana. Posle određenog vremena, maca će sama hteti da istražuje i ostale prostorije pa je postepeno možete upoznavati i sa drugim delovima stana/kuće. Može se desiti da će maca mjaukati prvih nekoliko noći ukoliko još nije navikla da bude odvojena od majke. Možete je umiriti tako što ćete je podići i milovati neko vreme a zatim pored njenog krevetića, postaviti sat koji otkucava umotan u peškir. On će je podsećati na otkucaje srca njene majke.

2) Budite sigurni da vam je kuća/stan „Mačko neprobojna“ 🙂
Pod ovim se podrazumeva da maca ne može da izađe napolje, skoči kroz prozor ili se zavuče u neki kutak odakle ćete je teško izvući, kao što su npr. tavan ili podrum. Ukoliko je maca u stanju da se penje, poželjno je na radijatore staviti manju dasku kako se ne bi desilo da propadne između cevi i priklješti šapu ili rep.

3) Pripremite svoju decu za dolazak mace
Ukoliko imate malu decu, siguran sam da će želeti što pre da se igraju sa macom ali je jako važno da se maci omogući određeni period kako bi se privikla na novu sredinu. Morate odrediti jasna pravila za macu kao i za vašu decu. Gde će maca smeti da ide, u koju sobu sme da uđe, da li sme da izlazi napolje, na šta sme da se penje? Što se dece tiče, tu takođe morate imati jasno definisan „Priručnik za igranje sa macom“:
– Kada se maca hrani i koliko?
– Odredite deci kada i koliko se smeju igrati sa macom. Ukoliko maca spava, pustite je da spava.
– Naučite decu kako da podignu macu sa zemlje, kako da je drže u rukama i kako se mazi.
– Važno je deci pojasniti da se maca ne sme vući za rep, šape ili glavu i naravno igranje sa njom poput Bakugan ratnika je svakako jedan veliki no-no.
Poželjno je da budete prisutni dok se deca igraju sa macom sve dok ne budete sigurni da su dovoljno nežni da ih pustite da se sami igraju sa njom.

4) Igračke
Mace se neretko ponašaju kao deca, ukoliko im ne date nešto da rade, sami će naći neku zanimaciju a ishod vam se možda neće svideti 😀 Ne mislim da maci treba da posvetite 24h svog vremena ali za zdrav život mace, poželjno je obezbediti joj igračke. Za male mace izbegavajte igračke sa žicama, koncima i sve što može da proguta. Ukoliko imate tablet ili Smartphone, možete skinuti i neku od aplikacija sa igricama namenjenim macama 🙂


Odredite joj mesto za oštrenje noktića i istezanje. S obzirom da mace spavaju 2/3 dana, posle toga vole da se dobro istegnu pa je najbolje „grebalicu“ postaviti vodoravno uza zid. Važno je da maca ima jasno određeno mesto gde će oštriti i čistiti noktiće jer na taj način neće grebati nameštaj po stanu.

5) Higijena
Mace spadaju u jedne od najčistijih životinja na svetu jer skoro 1/3 svog vremena provedu ližući se i stoga nema potreba da ih kupate. Mace ne vole vodu jer im vlažno krzno pruža lošu izolaciju. Dobra osobina kod maca je što vole da zatrpavaju svoj izmet, pa se lako naviknu da nuždu obavljanju na lokaciji koju vi odredite. Najbolje je naći lavor ili neku kutiju u koju ćete staviti novine i preko malo peska. Nakon svake nužde, potrebno je menjati pesak i novine jer maca ne voli da vrši nuždu negde gde je to neko već uradio. Kad je maca mala, možete je učiti tako što ćete je nakon buđenja ili jela staviti u pesak, uzeti joj šapice i nezno simulirati kopanje po pesku. Ako joj se svidi i nastavi sama da kopa, nagradite je ali je nikako nemojte grditi ukoliko to ne učini. Postupak samo ponavljajte više puta dok ne nauči. Da li sam napomenuo da mačiji WC ne treba da bude blizu činije iz koje jede?

6) Hrana
Mace su po prirodi predatori i obroke im možete učiniti znatno interesantnijim ukoliko biste krekere ubacili u neku kutiju na kojoj ćete prethodno izbušiti rupe
tako da krekeri mogu da ispadnu dok se kutija kotrlja. Maca će na taj način održati instinkt da mora da lovi za hranom, imaće redovnu fizičku aktivnost i obroci će joj imati posebnu draž. Kada moja maca neće nešto da jede, ponekad stavim tanjir sa njenom hranom na sto i pravim se kao da ga ja jedem i pustim je namerno da mi ukrade iz tanjira. Tada odjedanput u slast pojede ono što inače nije htela ni da pogleda 😀

7) Hidratacija
Iz nekog nepoznatog razloga (čitaj razmaženosti), mace piju i do 4 puta više vode ukoliko im se činije nalaze na više lokacija u kući i ako su one od različitih materijala. Gledajte i da činije budu dovoljno široke kako im brkovi ne bi dodirivali vodu dok piju.

Kako biste se najbolje pripremili za novog ljubimca i razumeli njihovo ponašanje, predlažem da pogledate i film koje su snimile mačke ^.^

Na našem sajtu Oglasindo sada možete usvojiti ili pokloniti ove pufnaste maze. 🙂 Postavite besplatan oglas ili pogledajte već objavljene oglase i pronađite svog novog miljenika već danas.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

10 Komentari

 1. Zaista jako lep tekst. Obožavam mace, i nadam se da ću uskoro naći jednu tajlandsku ili plavu rusku. 🙂

 2. Usvojite mačence, jednako ćete voleti macu bila ona rasna ili ne (valjda??). Ovako činite prelepo delo.
  Srećno!

 3. Vaš tekst je lep, ali mu naslov ne ide u prilog. Napisali ste tekst nakon što maca stigne u dom. Nadala sam se širenju svesti, kako usvojiti macu iz azila i put do iste.

 4. Nigde ne piše da se maca mora kupiti, čak dapače, piše „usvajanje, što asocira da će odgovorni budući vlasnik i otići u azil ili pokupiti macu sa ulice. Mislim da je Miloš samim tim dovoljno uticao na „svest“.
  Ja lično nikad ne bih uzela macu iz azila zbog ucenjivanja o sterilizaciji koja je obavezna i odgovornom vlasništvu. Živim u kući i ne mogu da garantujem da macu neće ukrasti tuđa deca, pregaziti kola itd. Imam mačora koji skače po ogradama i krovovima jureći komšijske mace. Usput hranimo i sve mace lutalice svežom ribom kad god možemo jer je suprug strastven pecaroš.
  Od nas dosta.
  Baš da usvojim sve, bilo bi preterivanje.

 5. zaista mace su nesto neopisivo!!! kada im posvetite barem malo paznje one ce to osetiti 🙂
  ja sam imala jedno slatko mace koje je toliko umiljato da je to neopisivo…..
  mozda ce ovo za neke biti malo cudno ali to mace me je zvalo MAMA 🙂
  ali je to sve kratko trajalo jer mi je maca nestala 🙁
  sa macama uvek treba biti nezan i nikada ix netreba grditi, ako nesto urade sto netreba!

 6. Drago mi je da vam se dopada tekst 🙂
  Slažem se sa vama za naslov. Prvobitno sam planirao da bude uformi „7 saveta, kako pripremiti vaš dom za usvajanje nove mace“ ali mi je to nekako bilo predugačko, pa sam odlučio da ipak glasi ovako kako je sad.

  Doduše, glavna tema je i dalje usvajanje mace 🙂

  Verovatno će vas obradovati da čujete da jedna naša koleginica u Limundu uskoro usvaja 2 mala mačeta ^.^
  Ja ih već imam 4 😀

 7. Meni je oduvek bilo fascinantno kako mačke osete ako vas nešto boli pa onda legnu na to mesto i predu 🙂

  Ovo što ste pomenuli za „Mama“ verujem , evo i jednog primera 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=QrhxutZgTrc

 8. …….mamino zlato…….. 😛

  jedno pitanje:dali macama nesto smeta ako jedu granule za pse ili obrnuto???
  nemogu nonstop da dezuram kada jedu 🙂
  a imam 4 mace i 3 kuce…:)

 9. Ukoliko mace povremeno pojedu pseću hranu, neće im škoditi ali bi trebalo izbegavati da im se daje ista hrana jer pseća hrana ne poseduje nutritivne vrednosti koje su potrebne mačkama.

  Psi su svaštojedi kao i ljudi i mogu jesti dosta ne-proteinske hrane.
  Mačke u drugu ruku su mesožderi i njihova dijeta mora sadržati dosta proteina jer su im određene amino kiseline (kao taurin recimo) neophodne za funkciionisanje organizma.

  Ovde možete videti i nekoliko prostih recepata za mačeću hranu 🙂
  http://njuska.com/ukusni-krekeri-za-macke/

 10. Ovih dana smo usvojili Milu a već imamo Bena , Bole je nažalost odlutao negde,
  extra komentar samo nedostaje kutija ili posuda sa peskom….

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh