Početna » Blog » Utisci sa konferencije BalCCon 2013

Utisci sa konferencije BalCCon 2013

Novi Sad je 6. i 7. septembra bio domaćin prvog balkanskog kompjuterskog kongresa – BalCCon koji je organizovalo udruženje LUGoNS.
Dvočlana ekipa Limunda je prisustvovala konferenciji čija je glavna tema bila računarska sigurnost. Pored toga, organizatori su nam priredili i putovanje kroz istoriju računarstva te smo proveli dva fenomenalna dana u Novom Sadu. Sada, kada su se utisci malo slegli, u ovom blog postu podsećamo se šta smo sve videli/naučili na BalCCon-u.

 

U predvorju Master centra novosadskog sajma, pre nego što dođete do sala gde su se održavala predavanja i radionice, nalazila se neka vrsta izložbenog prostora sa mnoštvom zanimljivih sadržaja koji se uglavnom tiču Linux-a i open source softvera. Tu su, između ostalih, bili predstavnici udruženja Ubuntu Srbija, Slackware Srbija koji su razgovarali sa posetiocima i upućivali ih u prednosti korišćenja otvorenog softvera. Najbrži su dobili vredne poklone. Ipak, na mene je najjači utisak ostavila postavka udruženja “Once upon a byte” koji su posetiocima predstavili interaktivnu izložbu starih računara i računarskih konzola. Prisutni su mogli da se upoznaju kako je izgledao gejming osamdesetih i devedesetih godina i da zaigraju na Spektrumu, Amigi, Komodoru, Galaksiji itd. Prema starim računarima autor ovog teksta gaji strast o kojoj je već pisao na Limundo blogu.Računarska istorija - "Once upon a byte"

Pored ovih zanimljivosti i “geek pikanterija” glavni deo konferencije obeležila su zaista sjajna predavanja i radionice od kojih vam u ovom tekstu ukratko predstavljamo nekoliko najinteresantnijih:

Mladen Đurić (“Mac: How Apple learned to stop worrying and fell in love with UNIX”) održao je sjajno predavanje o istoriji kompanije Apple sa akcentom na hardverska i softverska rešenja koja su ovu kompaniju izbacila u visine. Predavanje je bilo interesantno i vredno pre svega jer je imalo drugačiji (može se reći i stručniji) pristup od standardnih predavanja o Apple-u koja imamo prilike da slušamo. Pun pogodak za sam početak konferencije. Mladenovu prezentaciju možete pogledati na linku.

Željko Filipin (“How MediaWiki, software that runs Wikipedia, is tested”) održao je detaljno predavanje o modernim metodama testiranja softvera kao i alatima koji se najčešće koriste i olakšavaju testerima posao, a bilo je reči i o samoj strukturi na kojoj leži jedan od najposećenijih sajtova na svetu. Meni vrlo zanimljivo predavanje jer deo mog posla u Limundu odlazi i na testiranje sistema. Svakako sam naučio par dobrih trikova.

Ivan Marković (“Hands on web hacking“) održao je jako interesantnu radionicu o testiranju sigurnosti web aplikacija i alatima koji se najčešće koriste za skeniranje ranjivosti. Cela radionica bila je potkrepljena mnoštvom primera iz prakse gde je ukazano na brojne propuste pronađene na sajtovima, za koje ne biste verovali da su ranjivi. Kako biste se osećali da saznate da se na sajtu vaše banke nalazi keylogger ubačen od strane malicioznog korisnika? Prezentaciju sa radionice možete u celosti skinuti sa Ivanovog bloga.

Dušan Grujić, Dragan Toroman (“FPGA RETROspective”) upoznali su nas sa neverovatno interesantnim i, može se reći, egzotičnim projektom μGalaksija koji je probudio velike simpatije kod publike a kod starijih i nostalgična osećanja. Detalje o samom projektu možete videti na sajtu:
http://galaksija.petnica.rs/
Vrhunac predavanja bila je demonstracija tetrisa na Mikro Galaksiji koja pobrala aplauze:
Tetris na mikro galaksiji
Za kraj ovog posta, prisećamo se još jednog nesvakidašnjeg predavanja koje je možda izazvalo najviše pažnje.
Eric Michaud održao je sjajno predavanje, pa nakon toga i radionicu o fizičkoj sigurnosti i testiranju ranjivosti brava i sefova. Erikovo izlaganje i znanje koje je podelio sa prisutnima dugo će pamtiti svi posetioci prvog BalCCon-a. Zapravo, svi smo naučili da ne posmatramo fizičku sigurnost odvojeno od „digitalne“ sigurnosti, već da ih stavimo u istu ravan. Pored teorijskih, sa ovog predavanja, nosimo i praktična znanja i nove veštine…

Što se tiče same organizacije, pored par zanemarljivih propusta, imajući u vidu da je ovo prvi događaj ove razmere, organizatorima možemo da uputimo samo reči hvale i zahvalnost što su nam omogućili da prisustvujemo ovakvom događaju u našoj zemlji. Ipak, ne možemo a da ne primetimo da je poseta konferenciji mogla biti veća. Odgovornost za ovo ne bih preneo na organizatore, već na našu inerciju. Ako je među učesnicima prisutna Violet Blue, koja uživo izveštava za ZDnet sa konferencije to valjda dovoljno treba da govori o potencijalnoj “interesantnosti” samog događaja. Međutim, svakako smo sigurni da će sledeće godine biti još bolje.
Vidimo se na BalCCon2K14!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Ukratko, hvala za reklamu. Drago mi je da ti se svidelo toliko, pa se vidimo i dogodine. 🙂 Uzdravlje!

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh