Početna » Kupindo » Prodaja muzičkih izdanja

Prodaja muzičkih izdanja

Krajem 2011 godine se, kao i sada, u kategoriji Muzika nalazilo oko 60.000 ploča, diskova i kaseta. Zbog velikog broja prodaja bilo je otežano pronaći sve prodaje za isti album.

Uzmimo primer da me zanima album „Lady Madonna“ grupe „The Beatles„. U pretrazi ukucam „Lady Madonna„, sistem bi mi prikazao sve prodaje sa ovim nazivom. Međutim, ne bi mi prikazao prodaje prodavaca koji su kao naslov upisali „Beatles singl„, „Najbolji album Bitlsa„, „Odlično očuvana singl ploča„…


Uvođenjem kataloške prodaje, kupac pregledom jedne od prodaja za ovaj album, može na istom mestu videti i prodaje svih ostalih prodavaca za ovaj album. Lako može uporediti cene, videti iz kog mesta su prodavci i odlučiti se za kupovinu jednog od albuma. Na ovaj način se i sajt rasterećuje dupliranih prodaja pa je pregledanje prodaja listanjem stranica olakšano.

Iz ugla prodavca, prodaja se pokreće tako što se album odabere iz našeg kataloga pretragom po broju izdanja ili naziva albuma. Na taj način već će biti popunjen naziv albuma, izvođača, izdavača, godina izdanja, žanr i ispisan spisak pesama. Takođe postojaće i slika pomenutog albuma a prodavci svakako mogu okačiti i svoje fotografije koje žele da se prikazu na njihovim prodajama. Svaka slika koju je prodavac sam ubacio će imati oznaku „Fotografija prodavca“ kako bi potencijalni kupci razlikovali sliku koja je preuzeta iz kataloga i one koju je prodavac ubacio.

Ono na šta ćemo se sada osvrnuti su situacije kada prodavac želi da pokrene prodaju za album koji ne uspeva da nađe u našem katalogu.
U tom slučaju prodavac može kliknuti na polje „Predloži predmet“ i na taj način nam poslati predlog za ubacivanje nove kataloške vrednosti.

Kako se svi albumi za katalog preuzimaju sa sajta Discogs neophodno je da se predlog popuni u određenoj formi, pa ćemo stoga detaljno preći svako polje i pojasniti detaljnije svako od njih.

  • ISBN/EAN/UPC/KIN kod

U ovom polju je potrebno prvenstveno upisati broj izdanja
Npr. PCM 338017-2
Ukoliko ovaj broj nije prikazan, može se upisati npr. EAN kod koji se nalazi ispod bar koda
7 619933 80176


Važno je da se brojevi upišu baš kao što su prikazani na omotu
Broj izdanja PCM 338017-2 nije isto što i PCM3380172
Ako se nijedna od pomenutih vrendosti ne prikazuje na omotu ili samom disku/ploči/kaseti,
može se upisati „Unknown“

  • Naziv albuma

Kao što i naziv polja govori, potrebno je upisati samo naziv albuma. Za naziv izvođača tj. benda, postoji posebno polje, stoga njega ne treba upisivati zajedno sa nazivom albuma. Naziv albuma treba biti upisan u izvornom obliku. Za Cecin album „Usce (2006)“, treba upisati „Ušće (2006)“.
Ovde treba obratiti pažnju na korišćenje velika i mala slova. Potrebno je izbegavati pisanje naziva albuma sa sve velikim ili sve malim slovima.
Npr. jedan od Madoninih albuma bi trebalo da bude u formi „Like A Prayer“ umesto „like a prayer“ ili „LIKE A PRAYER
Ukoliko je u pitanju singl potrebno je upisati naziv prve pesme. Primera radi, za naziv singla Ere Ojdanica bi trebalo upisati „Rado, Lepa Rado / Sviraj, Sviraj Frulo“

  • Godina izdanja

Ukoliko godina izdanja nije prikazana na omotu ili samoj ploči/kaseti/disku, u padajućem meniju možete odabrati vrednost „Unknown“.

  • Izdavač

Prilikom kucanja naziva izdavača , sistem će vam ponuditi već neke od ponuđenih vrednosti. Ukoliko željeni izdavač nije među ponuđenim stavkama, možete ga upisati u polje „Predložite“ kako bismo pomenutu vrednost uneli za ubuduće. Ukoliko naziv izdavača nije prikazan na omotu ili samoj ploči/kaseti/disku možete odabrati vrednost „Unknown“.

  • Izvođač

Ista situacija kao i kod polja „Izdavač“. Ukoliko vam se tokom kucanja ne ponudi željeni izvođač, možete ga upisati u polje „Predloži“
(ponekad se dešava da vam sistem ne prikaže sve moguće izvođače ukoliko se naziv brzo ukuca, pa je stoga moj savet da se naziv kuca sa kraćim pauzama posle svakog slova). Kada su razni izvođači u pitanju, potrebno je upisati vrednost „Various artist“.

  • Žanr

Za žanr je potrebno odabrati neke od ponuđenih vrednosti. Nove žanrove nažalost više nećemo unositi pa je stoga potrebno preskočiti upisavanje novih vrednosti u polje „Predloži“.

  • Zemlja

Potrebno je uneti zemlju izdanja. Imajte na umu da su vrednosti preuzete sa Discogsa pa su stoga one na Engleskom.
Holandija je napisana kao Netherlands, Engleska kao UK (United Kingdom) i sl.

Nakon popunavanja svih pomenutih polja, potrebno je okačiti i fotografije.
Jedna fotografija će se ubaciti u katalog kao glavna fotografija za predloženi album
a na ostalim slikama je potrebno da se vide sve unešene vrednosti (godina i broj izdanja, naziv izdavača, izvođača i zemlja izdanja).
Nakon odobravanja predloga, prodavac može zameniti ove slike sa nekim na kojima će se ceo disk/ploča/kaseta lepše videti.

Slanje jasnih slika nam dosta znači i olakšava obradu predloga.
Na taj način svi prodavci manje čekaju na obradu svojih predloga.

Pogledajmo primer slika koje su jednostvne za obradu.


Slika ispod je odlicna za ubacivanje u katalog kao naslovna fotografija za taj album ali se na njoj ne vide unešene vrednosti. Stoga je uz nju potrebno zakačiti i dodatne slike na kojima će se slikati samo unešene vrednosti.

Ponekad dobijamo i slike koje su fotografisane iz daleka pa se vrednosti nažalost ne vide iako su one upisane na ploči/disku.

Tu su naravno i fotografije na kojima se vidi da se prodavac potrudio da fotografiše upisanu vrednost ali je slika ponekad slikana preblizu pa je ispala mutno.
Pre kačenja fotografija najbolje je proveriti da li vi sami možete videti sve upisane vrednosti. Ukoliko ih vi ne možete razaznati, verovatno ih ni mi nećemo prepoznati.


Što bi koleginica Maja rekla, moraću da stavim 3D naočare je mi ove obične ne pomažu 😀

Ovom prilikom bih se zahvalio svim prodavcima na trudu i izdvojenom vremenu za dopunu svojih albuma, kao i strpljenju za obradu njihovih predloga.
Neretko se dešava da nam tokom dana stigne veliki broj predloga za unos u katalog pa obrada istih ume da potraje nekoliko dana. Mi ćemo se svakako truditi da obradu vršimo što je to brže moguće.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

1 Komentari

  1. Zašto ste toliko zakomplikovali prodaju muzike? Za razlikovanje izdanja je dovoljan samo kataloški broj i naziv izdanja+ime izvođača. Ovakav sistem je preterano komplikovan, nepotreban i zamoran za rukovanje.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh