Početna » Plaćanje » Krupnim koracima napred: Osiguranje

Krupnim koracima napred: Osiguranje

Razvoj Interneta doveo je i do pojave elektronske trgovine koja pokazuje ozbiljan trend rasta u poslednjih nekoliko godina pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i šire. Prednosti ovog načina trgovine su višestruke, kako za kupce, tako i za prodavce. Mogućnost naručivanja proizvoda ili usluga putem mreže, znatno olakšava čitav proces kupovine i u svom konačnom obliku pruža izuzetnu udobnost i veliki broj benefita za korisnike.
Razlozi za sve veće učešće elektronske trgovine u ukupnom trgovinskom prometu u svetu leže u nekoliko ključnih prednosti. Za prodavce roba i usluga to je pre svega širenje tržišta uz niže troškove i brži obrt kapitala, dok je za kupce to mogućnost da bez velikog fizičkog napora steknu daleko širi uvid u tržišnu ponudu i kretanje cena za proizvode koji ih zanimaju. Ipak, elektronska trgovina u našoj zemlji i dalje nailazi na ozbiljan niz prepreka.
Svi mi, koji smo deo ovog ekosistema, vredno radimo na njihovom uklanjanju i trudimo se da u jednom prilično ograničenom prostoru odgovorimo na zahteve korisnika, a oni su brojni!
Jedan od najčešćih zahteva korisnika elektronske trgovine jeste sistem plaćanja koji je prilagođen ovakvom načinu trgovine. Limundo je pokušao da na neki način odgovori na ovaj izazov.
Kupovina – Plaćanje – Preuzimanje
Zvuči vam poznato?! Već smo više puta govorili o Limundo Cash-u kao najsigurnijem obliku plaćanja i svim njegovim prednostima. Po svojoj osnovi je veoma sličan pouzeću, s tim što nudi i dodatne pogodnosti za učesnike. Plaćanje se vrši na posrednički račun, a novac se prosleđuje tek nakon što kupac potvrdi da je predmet stigao u opisanom stanju. Na ovaj način su kupci veoma zaštićeni. Njihov novac je na sigurnom sve vreme trajanja transakcije. Za prodavce, ta dodatna pogodnost predstavlja činjenicu da je predmet plaćen pre preuzimanja.
S obzirom da ovaj vid plaćanja podseća na pouzeće, kod njega se javljaju i neki od problema koji su karakteristični za pouzeće. Problemi najčešće pogađaju prodavce i kurirske službe, i odnose se pre svega na nepreuzimanje predmeta i materijanu štetu koja nastaje tom prilikom.
Kao jedan od aktivnih i važnih učesnika u lancu elektronske trgovine želeli smo da budemo odgovorni u ovoj situaciji. Odlučili da damo svoj doprinos da se navedeni problemi minimizuju i zato smo ponudili sistem osiguranja.
>>Osiguranje<<
Svaka prodaja na Limundu i Kupindu, obavljena preko Limundo Cash-a, je osigurana.
U slučaju da saradnja ne bude obavljena i da predmet bude vraćen prodavcu, Limundo refundira troškove poštarine. Za refundaciju troškova potrebno je da nam se prodavac obrati nakon neuspešne saradnje i dostavi nam potvrdu da je predmet vraćen. Nakon provere vrši se refundacija troškova poštarine na tekući račun prodavca.
Primer: Kupac je odbio preuzimanje predmeta. Prodavacu će paket biti vraćen i on ima dve opcije: da plati duplu poštarinu ili da ostavi predmet u pošti ili drugoj kurirskoj službi jer mu se ne isplati da ga preuzme. Sa jedne strane, za prodavce, troškovi povratnih ili duplih poštarina predstavljaju značajan trošak. Neretko, cena poštarina prevazilazi cenu samog predmeta. Sa druge strane, kurirske službe ističu da je za njih problem vraćenih i nepreuzetih paketa glavni problem elektronske trgovine.
Ovaj problem je sada rešen uvođenjem  osiguranja.

Ovo je potpuno novi koncept u elektronskoj trgovini na ovim prostorima koji ima za cilj da dodatno obezbedi prodavca i znatno pojednostavi ulogu kurirskih službi u procesu. Osiguranje paketa bi trebalo da olakša posao ovih službi, jer će se vremenom broj nepreuzetih paketa značajno smanjiti. Ipak, ostaje još dosta toga da se uradi. Limundo, kao kompanija, učinio je mnogo na polju elektronske trgovine stvaranjem nekih novih instituta koji bi trebalo da postave temelje za dalji razvoj. Očigledno je da će svaki učesnik ovog lanca morati  da obavi svoj deo posla da bi se napravila povoljnija klima za brži razvoj ovog vida trgovine u Srbiji. Očekuje se usvajanje i primena zakona i drugih podnetih predloga za ekonomski stimulativnije okruženje. Veliki posao je u nadležnosti državnih organa. Nadamo se da smo svi spremni i dorasli ovom izazovu.

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

25 Komentari

 1. Ne razumem zašto onda slati predmet pouzećem, ako je on već plaćen putem LC-a? Molio bih objašnjenje…

  Ako mislite na nepreuzimanje paketa kada ga kupac plati, to prodavčev problem više nije jer je on dobio novac za svoj predmet, a kupac ne mora da ga preuzima…

 2. Ma sasvim je to uredu. kupac mora biti zasticen Upravo se to desilo kod mene , kao prodavac trudim se da kupac bude zadovoljan. Prodao sam mu sat koji ne radi (barem kod njega), od njega sam molio da isti posalje nazad kao prosto pismo.. Sat je na licitaciji imao cenu od 160 din, postarina post ekspresa 175 din, povratna posta najmanje 60, sto znaci za postignutu vrednost od 160 din troskove treba platiti 235 din, koje cu ja kao prodavac morati nadoknaditi kupcu.
  Sat je kupljen na Limundu I bio je placen oko 350 din + transportni troskovi tako da je kompletna transakcija za mene izasla na stetu od priblizno 800 din. Osigranje bi stvarno dobro doslo jer ovo su ipak gubici. Da je barem sat otkazao kod mene , proglasio bih ga za neispravnim pa ako neko kupi kupi a platio bi samo proviziju Limundu. Zato nas narod kaze Skuplja Dara nego mera.

 3. Koliko će to osiguranje da košta prodavce?Dali je to dodatni trošak za prodavce i dodatni teret u vec teskoj situciji,ili limundo preuzima taj trosak na sebe?

 4. Limundo cash je siguran nacin??????
  Vi se svim silama trudite da zastitite kupce a za prodavce ste totalno neodgovorni.
  Evo jedan primer: ja kao potencijalni kupac nadjem neki racunar na limundu koji mi odgovara(zato sto ja imam neke delove koje ima i taj racunar samo sto su pokvareni)
  kupim racunar,placanje limundo cash-om,preuzmem racunar,zamenim neispravne sa ispravnim delovima i izvrsim reklamaciju da sam primila neispravan racunar i normalno vracam racunar a meni se vraca novac.
  Ko ce ovde da dokaze da je taj racunar bio ispravan,NIKO!!! I NARAVNO KO IZVUCE DEBLJI KRAJ-PRODAVAC.
  Ovo govorim samo zato sto sam nedavno videla kako je prosao jedan clan iz mog grada,koji je bio prevaren od strane kupca A NARAVNO VI STE JOS I STALI NA KUPCEVU STRANU. I NA KRAJU JE JOS I DATA NEGATIVNA PRODAVCU.
  Toliko o vasem L.K. i sigurnoj kupoprodaji.

 5. @IgY boy – mislimo baš na nepreuzimanje paketa, jer to nažalost i dalje jeste prodavčev problem. U tim situacijama predmet se vraća njemu i kurirska služba će od prodavca zahtevati da snosi troškove obe poštarine.
  @vlada – baš zbog takvih situacija je i osmišljeno osiguranje. NAdamo se da će biti od pomoći 🙂

 6. @Ljube79 – usluga ne košta ništa prodavce. Limundo preuzimao ovaj trošak na sebe.
  @svetlana – molila bih vas za korisničko ime člana kako bismo izvršili proveru vaših navoda.

 7. Korisnicko ime i sve cinjenice vezane za taj slucaj cu vam dostaviti u P.P. Mada vam se on obracao vec par puta u vezi toga.
  Ali vi mi i dalje niste dali odgovor na koji nacin se odbraniti od primera koji sam vam navela,posto vi sistem osiguranja nudite samo za L.K.

 8. @svetlana – potpuno se slažem sa vama. Nažalost, u navedenoj situaciji mi ne možemo nikako bit sigurni ko govori istinu, bez obzira na način na koji je obavljena saradnja. Jedino što nam preostaje jeste da postupimo u skladu sa Zakonom, a on zaista štiti više kupce.

 9. @Hristina Vidanović
  Hvala na odgovoru…veoma korektno od strane limunda,nema sta,razmislicu o uvodjenju LC-a u moju ponudu kao opciju plaćanja.

 10. Za pohvalu je to sto Limundo tim ulaze napore kako bi se sto sigurnije obavljala kupoprodaja ali je definitivno u ovom slucaju jedino zasticen kupac i samim tim je prodavac na neki nacin ugrozen upravo iz razloga sto u slucaju kada bude kupac taj koji izvrsi prevaru prodavac ne moze da dokaze da reklamirani predmet nije njegov.Znaci prodavac je u odnosu na kupca u neravnopravnom polozaju.Smatram da onda treba osmisliti i nacin kako da prodavac bude zasticen.
  Primjera radi:
  Limundo tim ima za svoje clanove sopstvenu kurirsku sluzbu pri cemu bi predmet bio predat na uvid toj sluzbi gdje bi se prije slanja ustanovilo da li je predmet vjerodostojan opisu sa Aukcije .Mislim da onda ne bi bilo prevara ni od strane prodavca ni kupca.Znam da ovo nije lako izvodljivo i da bi to Limundu bili dodatni troskovi ali mislim da bi sa tim u buducnosti bilo sve vise novih clanova a samim tim i vise prihoda Limundu.

 11. @ Vlada i Svetlana,
  POTPUNO se slazem sa Vama da su ovde prodavci vise u problemu! Evo i ZASTO: ja u svom domacinstvu imam masinu za pranje vesa staru 10god. koja me savrseno sluzi i TVRDIM da je ispravna i ocekujem da cu i sutra oprati ves bez problema; ako se , pak, ispostavi da mi sutra ta ista masina otkaze i ne mogu da perem ves, KOME cu se zaliti i traziti naplatu stete i povracaj novca, Limundu?

  Poenta: sto se tice tehnike, na Limundu se vise prodaju polovne stvari! ili je mozda Limundo zamisljen da se na njemu prodaje nova tehnika – a ja to ne znam!?!?

 12. LC je obecana zemlja za prevarante. Ja ga nekoristim, niti cu. To je najbolji nacin da vas neispravan uredjaj zamenite ispravnim po ceni postarine. O kojim vi zakonima pricate kad je u ovoj zemlji na snazi anarhija?

 13. Hvala vam svima na komentarima. Zaista znači da čujemo vaše mišljenje. Kako god vam to delovalo, u Limundu rade ljudi koji takođe žive na ovom podneblju i sreću se sa identičnim problemima kao i vi. I kao i svima vama i nama je želja i cilj da napravimo što sigurniji sistem za sve. Zato nam i znači da čujemo šta su konkretni problemi u praksi i da li smo na pravom putu sa izmenama koje uvodimo.

 14. @ Vlada i Svetlana,
  POTPUNO se slazem sa Vama da su ovde prodavci vise u problemu! Evo i ZASTO: ja u svom domacinstvu imam masinu za pranje vesa staru 10god. koja me savrseno sluzi i TVRDIM da je ispravna i ocekujem da cu i sutra oprati ves bez problema; ako se , pak, ispostavi da mi sutra ta ista masina otkaze i ne mogu da perem ves, KOME cu se zaliti i traziti naplatu stete i povracaj novca? …..

  Poenta: sto se tice tehnike, na Limundu se vise prodaju polovne stvari! ili je mozda Limundo zamisljen da se na njemu prodaje nova tehnika – a ja to ne znam!?!?

  @Hristina: kad kazete da ‘Zakon’ vise stiti kupce, da li time mislite na kupce polovne robe, koja je izasla iz garancije?…ili?

 15. @Branka
  Ne shvatam sta ste hteli da kazete??Pa ako biste bili ljubazni da malo poljasnite!
  Ja sam na limundu i kupac i prodavac i isto tako smatram da verovatno vise ima prevaranata medju prodavcima nego medju kupcima ali ako niste shvatili ovde je u pitanju bio Limundo Cash i upotreba istog da bi se ostvarila ta vrsta osiguranja za postarinu,a da isti u ovakvom obliku moze samo da koristi kupcima koji su se namerili da nekog prevare i da odmogne prodavcu ako do tako neceg dodje.

 16. po meni niste rešili problem.stvar je prosta trgovci su toliko bezobrazni,da uopšte ne vode računa o visini poštarine ili dostave pa se događa da ona iznosi od 5 do10 puta veća od vrednost kupljene robe.ljudi sa pravom odbijaju da plate tako nešto.cena poštarine mora da bude u okviru realne cene koje nudi državna pošta ili bar približno.nikako niste osigurali kupce ,koji plaćaju unapred a ne dobiju robu pr.pavloni itd.loš kvalitet koji ne odgovara opisu robe,naplačivanje takozvanog pakovanja itd.predlažem da sastavimo listu bezobraznih da ne napišem bezobzirnih i nekorektnih trgovaca i da ih bojkotujemo pa nek onda prodaju svoju robu na buvljaku.

 17. @vojkan krstić – hvala vam na komentaru. Plaćajući preko Limundo Cash-a vi i izbegavate ovakve situacije. Ne može vam se desiti da ste platili unapred, da niste zadovoljni predmetom i da ne možete da povratite svoj novac. Novac je kod nas, na sigurnom, sve dok nam ne javite da je predmet stigao u opisanom stanju.

 18. Ljudi moji čemu ovolike rasprave i gubljenje vremena….? Limundo je takav kakav je, obavestili su nas da se trude da povećaju nivo sigurnosti, to je pozitivno, i idemo dalje. Nije niko s kruške pao pa da ne zna šta je na Limundu stvarno dobro a šta nije, kao što svi znamo i koliko je teško nekad administratorima dokazati ko je u pravu jer se drže gluposti ko pijan plota, ali šta sad?! Kome se sviđa sviđa, kome ne – nek ne prodaje i ne kupuje i svi srećni.
  Ovde samo gubite vreme, oni će da urade šta su zamislili i ovako i onako.
  Pozdrav

 19. Cedomir Serjanovic

  Ja iskreno mislim da bi limundo kao firma, odnosno preduzece koje se bavi trgovinom pre svega, a sa uslugom -limundo kes- ulazi u opsek finansijskih institucija, trebalo da ima neku vrstu kartica nalik na debitnu karticu koje ce biti povezane sa limundo racunom svakog clana zasebno .
  Ne bi ih trebalo izdavati svim novim korisnicima dok oni sami ne podnesu zahtev za karticu i dok ne dostignu odredjeni broj pozitivnih ocena npr:(5 ili 10 pozitivnih bez neutralnih i negativnih, odnosno najmanje po jednu kao kupac i prodavac,), pa bi tim ocenama clan stekao bolji reputaciju, a i sam clan koji dobije karticu imace status: kartiran,proveren ili kako god vec to limundo odredi.
  Sto se tice starih clanova limunda odnosno onih koji imaju ispunjene uslove pre uvodjena kartica, njima treba izdati kartice samo ako za to podnesu zahtev od limundo tima.
  Svaki clan Limunda koji ima karticu trebalo bi jasno da bude oznacen kao neka vrsta sigurnosti i poverenja za saradnju sa tim clanom posebno ako je prodavac.
  Dobijanjem kartice svaki limundo clan lakse bi raspolagao sa svojim novcem, posebno prodavci u aukcije sa vecim iznosima. Limit za podizanje novca na bankomatu trebalo bi da bude 200 dinara ili najvise 400 dinara.
  Kartice bi vazile isto i za limundo i za kupindo.
  Tako bi usluga -Limundo kesh- dobila jos veci misao, a i olaksala saradnju izmedju clanova i povecala bi sigurnost bas iz raloga sto bi clanovi imali mnogo vise obzira prema limundu i smatrali bi koriscenje limunda mnogo ozbiljnije, a clanovi koji imaju uslove za karticu, a nisu podneli zahtev za istu, trebalo bi da budu oznaceni da nemaju karticu iako imaju uslove pa bi sa tim clanovima trebalo opreznije da se saradjuje.
  Kartice bi trebalo izdavati besplatno, ali ako je to veliki trosak za limundo onda neka ta cena bude primerena stvarnom trosku izdavanja kartice.
  Druge prednosti Limundo kartice:
  Kada Limundo organizuje neku manifestaciju kartica bi mogla biti propusnica ili ako Limundo u saradnji sa nekom firmom obezbedi popuste na neke aukcije, kartica bi sluzila kao uslov da ste clan limunda i da ostvarite popust.
  Kao i mnoge druge pogodnosti koje je limundo tim i do sada zeleo da nam ispuni, a nije mogao zbog nedostatka tehnickih sredstava, neka ovo bude lep pocetak jos sigurnije trgovine na limundu za nas korektne Limundovce, a i one koji ce to tek postati.

  pozdrav za ceo limundo tim sa jednom kritikom:

  Trebalo bi nagradjivati Clanove koji prijave nepravilnosti makar i sa 10 dinara po prijavi za koju se utvrdi da je istinita i namerno nacinjena, sto bi stimulisalo prijavljivanje nepravilnosti, a samim tim istrebile bi se krtice.

 20. Mogu samo da kazem da sam gore navedenim primerom bukvalno zgranuta dokle moze da ide covek u pokvarenosti, za razliku od onih medju koje spadam /da nam trgovanje na Limundu znaci i zbog upoznavanja sa ljudima koji bas imaju ljudske vrednosti) treba prihvatiti cinjenicu a sto uopste nije lako, da itekako ima onih kojima je ovo teren na kome beskrupulozno mogu da iskoriste druge!

 21. @Cedomir Serjanovic – hvala vam na komentaru. Potpuno se slažemo sa vama i to jeste krajnji cilj. Nažalost, trenutni zakonski okviri onemogućavaju bilo kome ko nije banka da se bavi takvim vidom poslovanja. Ipak, mi smo pozitivni i verujemo da će se u skorijoj budućnosti napraviti adekvatni uslovi za puštanje ovakve jedne usluge.

 22. Sve ovo je tačno, samo je LC preskup, pogotovu za predmete niže vrednosti. Kada bi se to promenilo i ja bih ga uveo u svoje opcije.

 23. @IgY boy – hvala vam na komentaru. Potpuno ste u pravu. Svesni smo toga i radimo na uklanjanju ovog problema.

 24. Na citah se ovde prituzbi i zalbi kupaca i prodavaca.
  Moje misljenje je da LC treba da posluje na nacin na koji bi prodavac bio proveravan od strane kupca, posto kurirske se sluzbe slepo drze svojih poslovnih pravila koje ne dozvoljavaju otvaranje prispelih paketa jer takva im je poslovna politika i samom takvom politikom daju krila prevarantima kojih ima podosta ovde na limundu i jednostavno rade kao podmazani.
  LC bi trebao da sve uplate zadrzi i ne isplacuje prodavcu dok kupac u roku od 24h. ne proveri prispelu posiljku jeli u skladu sa opisom predmeta na limundu, ako nije imao bi prava normalno uz dokaz da je tako da povuce svoj novac tj da mu LC vrati uplacenu sumu…a proizvod bi za vrednost transporta morao da otkupi prodavac takodje od LCa.
  Sa druge strane i prodavac bi bio zasticen jer bi bio siguran da nije izigran od strane nekih prevaranata jer bi licitirani proizvod bio poslat tek nakon uplate kupca u LC i po obavestenju o uplati od strane LCa prodavac bi slao posiljku, To znaci da LC moze voditi brigu o zastiti obe strane na limundu!

 25. @Nex – hvala na komentaru. Limundo Cash zaista tako i funkcioniše. U trenutku kada uplata stigne na naš račun Limundo šalje poruku obaveštenja prodavcu da može da izvrši slanje predmeta. Uplata kupca je na našem računu sve dok nam on ne javi da je predmet stigao i da je u opisanom stanju. Detaljnije o načinu funkcionisanja Limundo Cash-a možete pogledati na sledećim linkovima: http://www.limundo.com/Pomoc/Limundo-Cash/1497, http://www.limundo.com/Pomoc/Limundo-Cash-Osiguranje/1505

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh