Početna » LimundoGrad » Kako ispravno oceniti kupca?

Kako ispravno oceniti kupca?

Članovi nas često kontaktiraju sa pitanjem kako da ocene kupca (npr. gde se nalazi opcija za ocenjivanje, koliki je rok da to učinim), ili koju ocenu da daju u određenim situacijama (npr. kupac se javio ali nije došao po predmet, kupac je uložio reklamaciju) što nam govori da su za ocenjivanje ipak potrebna dodatna pojašnjenja.

Kupca ocenjujete određenom ocenom (pozitivnom, neutralnom ili negativnom) u zavisnosti od toga da li je, ili pak nije, ispunio svoje obaveze.

Obaveze kupca su da

 • Prvi kontaktira prodavca u roku od 2 dana od kupovine
 • Plati i preuzme predmet u roku od 10 dana od kupovine
 • Uplati novac u roku od 4 dana od aktiviranja plaćanja preko Kupinda

 

Kako dajem ocenu?

Oceni

Koju ocenu da dodelim kupcu?

Pozitivno ocenjujete kupca kada

 • plati ili preuzme predmet u predviđenom roku od 10 dana


Neutralno
ocenjujete kupca kada

 • plati ili preuzme predmet, ali dođe do kašnjenja njegovom greškom (npr. kupac je preuzeo predmet tek 13. dan)


Negativno
ocenjujete kupca kada

 • javi da odustaje od kupovine ili ne realizuje kupovinu u roku od 10 dana
 • ne ispoštuje rok za kontakt (ne javi se prvi u roku od 2 dana od kupovine, ili vam ne odgovori na poruku koju ste vi poslali radi uspostavljanja kontakta)
 • ne preuzme predmet koji mu je poslat (na primer, predmet je poslat pouzećem i kupac je odbio da ga preuzme)

 

U kom vremenskom periodu treba oceniti kupca?

Rok za ocenjivanje na Kupindu je 30 dana od kupovine predmeta, nakon čega se opcija za ocenjivanje više nije dostupna. Naša preporuka je da kupca ocenite pozitivno čim izmiri svoje obaveze prema vama. Tako kupcu odmah dajete povratnu informaciju da je saradnja sa njim bila odlična i svakako povećavate mogućnost da se kupac ponovo odluči na kupovinu od vas.

Isto važi i za negativno ili neutralno ocenjivanje – ako kupac nije platio i preuzeo predmet u predviđenom roku, ne morate čekati 30 dana već člana možete oceniti odmah nakon isteka predviđenog roka za obavljanje kupoprodaje. Ukoliko vam kupac napiše da odustaje od kupovine, možete ga odmah negativno oceniti.

 

Saveti

 • Kontaktirajte sa kupcem putem Kupindo poruka koliko god je to moguće. Tako ćete imati pisani trag o vašem dogovoru i ni jedna strana neće prevideti određene elemente dogovora.
 • Ako dođe do nesporazuma, pokušajte da ga rešite sa kupcem. Svim članovima Kupinda je u interesu da se saradnja brzo i uspešno obavi.
 • Ako dobijete ocenu za koju smatrate da nije opravdana, nemojte uzvraćati kupcu lošom ocenom, već nam to javite da bismo neopravdanu ocenu poništili.
 • Kupac koji je izmirio svoje obaveze (plaćanje i preuzimanje predmeta u roku) ne može biti ocenjen negativnom ili neutralnom ocenom, nezavisno od toga da li je nakon kupovine uložio reklamaciju ili želi da vrati predmet.
 • Ako je kupac uplatio novac a nije preuzeo predmet, možda je bio opravdano sprečen. Pokušajte da u dogovoru sa njim nađete rešenje oko ponovnog slanja predmeta.
 • Za sve nejasnoće oko dovršetka prodaje, odnosno, ocenjivanja člana možete nas slobodno kontaktirati.
Dopuna: 27.11.2013. godine je na Kupindu ukinuta neutralna ocena. Pročitajte više o tome na linku.
Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

9 Komentari

 1. Hteo bih da prokomentarisem ocene i komentar uz njih. Mislim da je komentar uz ocenu potpuno suvisan, jer mi ne znamo da li je prodata jedna znacka ili televizor pa da nam neko nekoga preporucuje za saradnju. To bi otprilike izgledalo ovako:
  “Slobodno od njega kupite televizor, jer sam ja imao super saradnju sa njim, kada sam od njega kupio znacku. Proveren prodavac.“
  To je ono sto mi sada imamo kada su uklonjenji nazivi ostvarenih aukcija, jer je ugrozena privatnost prodavca. A ovo su valjda javne licitacije!

 2. Nakon pobede na aukciji šaljem prodavcu poruku da mi pošalje broj računa da bih uplatio izlicitirani iznos.Verovatno nezadovoljan visinom cene na jedvite jade šalje račun,uplaćujem sledeći dan i obaveštavam prodavca.5 dana ne dobijam odgovor iako je iz dana u dan online.Tek nakon malo drskije poruke sa moje strane o tome da je red da me obavesti o tome da li ima nameru da pošalje predmet,dobijam prvi odgovor.I takvog prodavca verovatno treba da ocenim pozitivno?

 3. Žao mi je što prodavac nije ispunio vaša očekivanja kada je komunikacija u pitanju. Slažem se da je to veoma važno.
  Pre svega, jer ćete na osnovu toga doneti odluku da li ćete ponovo nešto od takvog prodavca kupiti.

  Ipak, ako je član ispoštovao rokove koji važe na Kupindu (rok za javljanje i za slanje), a predmet koji ste dobili odgovara opisu, zaslužio je pozitivnu ocenu.

  Veoma lako se može desiti da prodavac iz privatnih i opravdanih razloga
  bude sprečen da odgovori isti dan, ili čak sutradan, i zbog toga je bitno da postoji malo prostora da se saradnja obavi.

  Srdačno vas pozdravljam,
  Miloš

 4. Potpuno se slazem sa Gogostan. Vratite u ocene i naziv artikla za koji je prodavac ili kupac ocenjen. Na osnovu toga bolje mogu da ocenim kupca ili prodavca. Neko ce prodati 10 svari po 10din, i onda ce mi uvaliti lap top od 150e koji neradi sa pričom: „kako ne zna zasto je stigao neispravan“, „mora da je od transporta“ i „meni je radio ok“.
  Ako neko prodaje RAM memorije i ima 150pozitivnih ocena sigurno ću uzeti i ja memorije od njega, a njemu će bolje ići trgovina.
  Ovim vašim potezom idete na ruku prevarantima i muljatorima.

 5. Zdravo,

  hvala vam na komentaru.
  Prikaz ocena je redukovan zbog veće privatnosti naših članova.

  Razumem vašu brigu. Naša strategija ide u tom smeru.
  Uveli smo Plaćanje preko Kupinda (Limundo Cash) kao alternativu
  za sigurnu kupovinu, a uveli smo i zaštitu u iznosu do 1.500 din
  ako predmet uplaćujete prodavcu na račun.

  Sa ovim smo tek na početku i plan je da zaštitu razvijamo dalje
  i povećavamo iznos.

  To je smer u kom će se u narednom periodu kretati Kupindo,
  uz istovremeno veću zaštitu privatnosti svih članova.

  Želim vam sve najbolje u daljoj kupovini i prodaji.

  Srdačan pozdrav,
  Miloš Grabić
  Kupindo tim

 6. Slazem se da to stvara nesigurnost, ali meni, kao prodavcu, mnogo vise odgovara da se ne vidi sta sam sve prodao. Ne zato sto zelim nekoga da obmanem (imam samo pozitivne ocene), vec zato sto ne zelim da drugi prodavci vide sta u kojim kolicinama prodajem.

 7. Ljudi,
  Ja predlazem da se vrati stara vidljivost ocena. Kada udjemo u nekog clana da stoji:
  ‚‚Preporuka za saradnju‚‚
  ‚‚dell laptop‚‚

  Stvarno nova vidljivost ima vise mana nego prednosti!.

  Ko se slaze REPLAY

 8. Poštovanje mladom gospodinu – autoru teksta,

  Volela bih kada biste ažurirali Vaš tekst od prošle godine i isključili sve što je vezano za neutralne ocene koje je Limundo/Kupindo tim ukinuo pre više meseci. Ovako, čitajući ga, novi članovi se dovode u zabludu misleći da postoji i ta treća opcija – neutralana ocena.

  Hvala na pažnji.

  ksena1

 9. Poštovanje mladom gospodinu – autoru teksta,

  Volela bih kada biste ažurirali Vaš tekst od prošle godine i isključili sve što je vezano za neutralne ocene koje je Limundo/Kupindo tim ukinuo pre više meseci. Ovako, čitajući ga, novi članovi se dovode u zabludu misleći da postoji i ta treća opcija – neutralana ocena.

  Hvala na pažnji.

  ksena1

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh