Početna » Kupindo » Šta smo menjali u kategorijama na Kupindu?

Šta smo menjali u kategorijama na Kupindu?

KategorijePromene u kategorijama na Kupindu su proizvod trendova prodaje i kupovine koje pratimo i (najviše od svega) vaših predloga koji nam svakodnevno stižu.

Zašto je ispravna kategorizacija predmeta koje prodajete važna pojasnili smo prošli put, a ovog puta ćemo se fokusirati na to šta je na Kupindu urađeno u proteklom periodu kada su kategorije u pitanju.
Broj predmeta koji je tim povodom razvrstan u adekvatne kategorije prelazi 50.000!

 

1. Kategorija Knjige >> Udžbenici i lektire
je dalje podeljena na udžbenike za osnovnu i srednju školu (pojedinačno po razredima) a lektira je dobila zasebnu kategoriju.

Prvi septembar je sve bliži, ponuda i potražnja u ovoj kategoriji zbog toga rastu i želimo da naši članovi spremno dočekaju početak školske godine i opremanje svojih školaraca. 🙂

2. Kategorija Tehnika >> Audio tehnika
Umesto prethodne podele na Za kuću, Za tebe, Za auto (i tome slično) podelu smo napravili prema ponudi predmeta.
Tako sada imamo sledeće stavke:

Slušalice
Pojačala i risiveri
Zvučnici
Mini linije
Mikrofoni
MP3 plejeri

3. Kategorija Mobilni i telefoni >> Mobilni
je obogaćena novim modelom telefona ZTE.

Vi ste nam ovo predlagali više puta, a kako je ponuda ZTE telefona svakim danom sve veća stekli su se uslovi za realizaciju ideje.
S obzirom na to koliko ZTE telefoni nude za uloženi novac, logično je što se ponuda povećava.

Istovremeno su zbog veoma male ponude u mobilnim telefonima (što je posledica brzog tehničkog zastarevanja današnje tehnike), ukinute kategorije BenQ Siemens, Nec, T-Mobile, Toshiba.

4. Uvedena je kategorija Aksesoari > Torbe i novčanici > Putne torbe i koferi
Razlog za to je veoma jednostavan: sezona odmora je u toku, a kome za to još nije potrebna torba ili kofer? 🙂 Pogledajte ponudu, možda vam se neki od njih dopadne.

5. Kategorije za stripove i časopise su detaljno podeljene
Ponuda ovih predmeta je toliko velika da su u jednom trenutku samo stripovi imali preko 40.000 predmeta i dalja podela je, jednostavno, bila neophodna.

Kako bismo kolekcionarima olakšali pronalažnje predmeta, stripove smo podelili dalje na:

Stari stripovi
Strip revije i albumi
Alan Ford
Zlatna Serija
Lunov Magnus Strip
Disney junaci
Veseli Četvrtak
Ludens
Druga Bonelli izdanja
Kompleti stripova

a časopise na:

Časopisi

Politikin zabavnik
Sport i hobi
Muzika i film
Nauka i kultura
Časopisi za žene
Časopisi za muškarce
Časopisi za decu
Politika i svet
Kompjuterski časopisi
Automobilizam

6. Uvedene su zasebne kategorije za laptopovetablete i baterije za laptop
Ono što će kupcima olakšati pretragu u budućem periodu jesu filteri koje je svaka od ovih kategorija dobila. Filteri omogućavaju prikazivanje samo određenih proizvođača tableta i laptopova (odosno odgovarajućih baterija) ili prikazivanje laptopova sa određenom dijagonalom ekrana.

To su bile najvažnije izmene kojima smo se bavili u poslednje vreme. Ako mislite da je spisak konačan, varate se. 🙂 Spisak pokriva samo mali deo najvažnijih izmena, kao i izmena koje bi mogle da vam budu zanimljive. Spisak svih izmena kategorizacije u proteklih mesec ili dva je mnogo duži i baš zbog toga nije primeren jednom blog postu.

Kako vam se dopadaju izmene na kojima smo radili?
Da li imate predlog za koji smatrate da je potrebno da realizujemo i tako kategorije dodatno unapredimo u narednom periodu?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

14 Komentari

 1. Zasto nema kod Baste podkategorija ALATI?
  Nisam mogla nigde da stavim Potapajuce pumpe za bastu samo u kategoriju za OSTALO i uzeli ste mi 10 % od prodatog predmeta.
  Kako to da na limundu imate takvu kategoriju?

 2. @Anika

  Hvala na komentaru.
  Na Kupindu je, pre svega zbog velikog broja predmeta, kategorizacija nešto drugačija.
  Sve alate sada možete pronaći u kategoriji Mašine i alati, koja je dalje podeljena prema vrstama alata i mašina.

  Predmet koji navodite možete postaviti u kategoriju:
  http://www.kupindo.com/Masine-i-alati/Pneumatika-i-Hidraulika/Pumpe-dizalice-i-prese/artikli/1353

 3. Kategoriju OSTALO treba da izbacite, ne služi ničemu osim da kazni prodavca sa 10% što je bezobrazluk. Ili dodajte odgovarajuće kategorije, ili dajte normalnu proviziju na ostalo. Ovo nije u redu.

 4. Hvala na komentaru i predlogu, Janko.

  Kategorija Ostalo treba da bude krajnja solucija prodavcu, odnosno, da postavi predmet u nju samo kada predmet zaista nema adekvatnu kategoriju (što je retko slučaj). U interesu svih je da predmet stoji u adekvatnoj kategoriji.

  Svrha kategorije Ostalo jeste da se u nju postave predmeti kojih (zbog svoje retkosti/specifičnosti) nema mnogo na tržištu i zbog kojih nema osnova otvarati novu kategoriju, jer samih predmeta ima malo.

  Ukoliko smatrate da neka kategorija nedostaje, slobodno nam napišite vaš predlog i sa zadovoljstvom ćemo ga razmotriti.

 5. Potpuno se slazem sa vama Janko. To sam htela i ja da objasnim. POZ

 6. Super 🙂
  Mogli bi kod knjiga da napišete kod opisa naziv izdavača i godinu izdanja 🙂

 7. Thnellly potpuno ste u pravu.. Postoje mnoge odrednice, ali kod knjiga ne postoji decitirani zahtev da se upise, godina izdanja, broj strana, izdavac, sa primedbom dodati ako mislite da je vazno a to je pisac predgovora ili pogovora, moze biti vazno, prevodilac takodje nisu svi prevodi isti niti trazeni. Format Moze da se oznacava u sm. , meri se samo visina ili staroblibliotecki, osmina (klasican format), cetvrtina -kvarto, dupliran , velika cetvrtina, i folio kao politika, manji od osmine je senaistina, devanaestina, a knjige van formata izmeriti u sm, nije lose opredeliti se. Ne moze se staviti samo sa naslovom „Stara knjiga: i nista vise, ni godina ni strana ni format pa pitaj prodavca, To nije u redu.

 8. @thnelly i @vitasvitac
  Hvala vam na komentarima.

  Svesni smo da postoji potreba da se opisi u kategoriji knjige unaprede a, sa druge strane, i vremena koje to iziskuje od prodavaca. Zbog toga je plan da uvedemo sistem kataloške prodaje.
  Tako će obe strane biti na dobitku: kupac će imati potpuni opis i potrebne detalje, a prodavcu će biti lakše da izvrši unos takvog predmeta.

 9. Zašto ima kategorija „Za ljubimce“ a ne postoji kategorija „Kučni Ljubimci“ sa pratečim podkategorijama(domaće,psi,pernate,glodari,sitne itd životinje).Normalno da se neće slati kurirskom službom nego samo lično,ali ovako uzgajivači ne mogu da se oglašavaju na Kupindo.

 10. @Zoltan
  Hvala na javljanju.

  Prodaja kućnih ljubimaca nije dozvoljena na Kupindu i nije u planu otvaranje takve kategorije. Opremu, sa druge strane, možete nesmetano prodavati.

 11. Zasto smo mi kao prodavci „kaznjeni“ sa podkategorijama – OSTALO, konkretno mislim na proviziju od 10 %. Samim tim i mi onda „kaznjavamo“ potencijalne kupce, iz razloga sto stavljamo vecu cenu nego kada bi provizija bila najvise 8 %?

 12. Dodali ste ZTE, ali Sony nikako da dodate! Sony Ericsson ne postoji od januara 2012. godine! Pozdrav

 13. @Ksenija
  U jednom od prethodnih komentara pokušao sam da pojasnim da kategorije Ostalo treba da budu krajnja solucija prodavcu, odnosno, samo onda kada ne postoji adekvatna kategorija za predmet, jer je predmet specifičan/redak i nema smisla samo zbog njega ovarati novu kategoriju.
  Nije cilj bilo kakvo „kažnjavanje“, već samo dodatna motivacija prodavcima da pre postavljanja predmeta potraže adekvatnu kategoriju.

  Ukoliko smatrate da za predmete koje prodajete nedostaje kategorija na sajtu, slobodno nam pošaljite predlog.

 14. Hvala na komentaru i predlogu, Saša. Svakako će biti razmotren.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh