Početna » Zabava » Pripreme za polazak u školu

Pripreme za polazak u školu

Septembar je mesec koji većina nas vezuje za polazak u školu – bilo da se sećamo svog đačkog doba ili pripremamo svoje školarce za polazak u školu. Šta obuhvata adekvatna priprema deteta za polazak u školu? Psiholozi kažu da se dete priprema za polazak u školu od 5. do 7. godine života. Intenzivno od aprila kada kreće upis u školu do septembra kada i kreće u školu. Kada se roditeljima pomene polazak u školu, obično im pada na pamet nabavka: svezaka, pribora, udžbenika, odeće i obuće neophodne za školarca. Ipak u celoj priči čini se da je to najmanje bitno.

Sa detetom pre svega treba razgovarati o njegovim brigama i strahovima, očekivanjima i sl. I to ne samo jednom. Ukoliko ste i vi puni strahova i briga u vezi sa polaskom deteta u školu gledajte da ih sakrijete i potisnete (a najbolje da se izborite sa njima) pre razgovora sa detetom – u suprotnom svoju anksioznost možete preneti na dete. O školi ne treba govoriti negativno i sa ogorčenjem ali je ne treba ni glorifikovati. Potrudite se da budete realni i da prikažete i dobre i one manje dobre stvari u školi.

Polazak u školu znači prihvatanje određene rutine i obaveza od strane deteta. Zbog toga bi bilo dobro napraviti i radni kutak za dete: sto, stolica, stona lampa su osnovni elementi. Ukoliko nemate dovoljno prostora u stanu ili kući da dete ima svoju sobu, odvojte jedan kutak i od njega napravite radni kutak – odvojte ga paravanima ili nekim delovima nameštaja i posvetite ga samo detetu. Neka dete aktivno učestvuje u kreiranju svog prostora – tako će ga najlakše i prihvatiti (ako bude samo pasivni posmatrač sada – takvo će biti i kasnije u životu).

Deca najčešće nailaze na poteškoće kada su u pitanju promena sredine i promena načina učenja. Period adaptacije traje od mesec dana pa do 6 meseci i individualna je stvar svakog deteta. Pogledajte savete Limundovaca i članova Limundo tima u vezi sa polaskom deteta u školu koje su dali na nedavno održanoj #etabli posvećenoj upravo polasku dece u školu.

Kako je jedan tekst zaista malo da se prenesu iskustva i znanja stečena generacijama o polasku deteta u školu – okrenimo se knjigama. Knjige su oduvek bile izvor znanja, tako da ovom prilikom preporučujemo nekoliko knjiga na temu priprema deteta za polazak u školu:

I na samom kraju – znanje se deljenjem uvećava. Podelite sa nama vaša iskustva kao školarca ili pak vaša iskustva kao roditelja u vezi sa pripremom deteta za polazak u školu.

P.S. Hvala @OrganVlasti na fotkama koje je podelila sa nama za vreme trajanja #etabla.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

3 Komentari

  1. Nije „sveski“, vec svezaka. Jednacenje suglasnika po zvucnosti i nepostojano a.
    Po ko zna koji put kazem, treba vam lektor.

  2. Olga Mirković-Maksimović

    @Maxi: hvala, ispravljeno je.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh