Početna » Blog » Polovni telefoni i kako kupiti dobar polovni mobilni telefon

Polovni telefoni i kako kupiti dobar polovni mobilni telefon

Da li je moguće preko interneta kupiti jeftin i dobar polovni mobilni telefon? Tvrdim da jeste, s obzirom na to da poslednjih više od 5 godina isključivo kupujem polovne mobilne telefone (nekada “Mobilni svet”, pa zatim Limundo, a u zadnje vreme Kupindo). Trenutno Samsung Galaxy S plus, pre toga HTC Gratia, pa Nokia E71, pa Nokia N73 i tako dalje, svi kupljeni online. O tome sam pisao u drugom postu.

Pošto je moguće, hajde da vidimo na šta je sve potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine jednog polovnog mobilnog telefona. Kako da za naš novac odaberemo dobar polovni mobilni telefon.

Danas postoji veoma širok spektar mobilnih telefona. Kada me neko pita:“Koji mobilni da kupim?”, često odgovaram da je to isto kao kada se kupuje automobil. Nekome odgovara mali gradski automobil, nekome karavan, nekome sportski, nekome kabriolet itd. Ista priča je i kod mobilnih. Pošto imamo ovo na umu, pokušaću iz svoje prespektive da ukažem na šta je potrebno obratiti pažnju prilkom kupovine telefona. Danas je glavna podela na dve grupe:

 • „Pametne“ telefone (eng. smartphone). To su telefoni sa operativnim sistemom (OS), a najaktuelniji OS su: Android, iOS, Windows. Ovakvi mobilni telefoni sve više predstavljaju prave male mobilne kompjutere, a sve manje klasične mobilne telefone.

 • Drugi su klasični mobilni telefoni, koje smo nekada svi koristili (pozivi i SMS). Ovih telefona je sve manje i podaci govore da su danas pametni telefoni brojniji.

Iz gore navedenog, možemo reći da bi vaš budući mobilni telefon trebalo da bude smart telefon. Kretanje kupovine i prodaje telefona na Limundu govori u prilog tome. Pametni telefoni su daleko popularniji od klasičnih i ta razlika je sve veća.

Koji pametni telefon odabrati?

Ovo pitanje se danas svodi na poznatu dilemu Android ili iPhone. Na Limundu se prodaje mnogo više Android telefona, a i u Limundo timu prednjače vlasnici Androida 😉 Mesečno se na Limundu proda preko 700 novih i polovnih android telefona. Ako uporedimo cenu i performanse, to i jeste bolji izbor 🙂

 • Displej

Veličina displeja ne bi trebalo da bude manja od 4.0 inča. Da kažem odmah da veći displej znači i kraće trajanje baterije. Broj boja je danas gotovo standardan i to je 24-bitni prikaz svih 16 miliona boja. Rezolucija od 480×800 piksela je za današnje potrebe zadovoljavajuća. Noviji telefoni imaju rezoluciju displeja od 720×1280 piksela. Naravno, kada kupujete polovni mobilni telefon, obavezno dobro pogledajte da li je display očuvan. Uvek pre nego da počnete da koristite vaš nov ili polovan mobilni telefon, poželjno je da displej zaštitite folijom koje nisu skupe s obzirom na to koliko znače.

 • Baterija

Prvo i osnovno – ukoliko ste se odlučili za pametni telefon, zaboravite na dugo trajanje baterije od 3 ili 5 dana. Zašto? Zato što i BMW troši više goriva od Corse 🙂 Da bi nam baterija što duže trajala, važno da ona ima veliki kapacitet. Danas je najbolje da je kapacitet baterije preko 2000 mAh (miliamper časova). Ukoliko ste često blizu utičnice, možete svakako uzeti i telefon sa manjim kapacitetom baterije. Druga solucija je da nabavite auto punjač – veoma korisna stvar! Ili možda još bolje, solarni punjač za mobilne telefone. Ukoliko kupujete polovni mobilni telefon koji je, npr, stariji od godinu dana, baterija verovatno neće biti tako dobra kao kada je nova. Zbog toga je poželjno da uzmete novu bateriju.

 • Procesor

Slično kao i kod PCa, i kod mobilnih telefona su se pojavili procesori sa više jezgara. Po mogućstvu uzmite procesor sa 2 jezgra (dual core) i sa brzinom od 1400 MHz. Ukoliko niste zahtevniji korisnik, onda će sigurno poslužiti i procesor sa jednim jezgrom, ali gledajte da njegova brzina nikako ne bude ispod 1000 MHz.

 • RAM

Radna memorija za nezahtevnije korisnike od 512 MB je dovoljna. Ukoliko kupujete telefon za duže vreme, najbolje je od 1 GB RAM memorije. Aplikacije koje koristimo su sve zahtevnije, pa je zbog toga i sve više ram memorije potrebno. Ukoliko vam je brzina odaziva/otvaranja aplikacija imperativ, onda ovde ne štedite i RAM ne bi smeo biti manji od 1GB ili više.

 • Kamera

Kod kamera generalno vlada prilična zabluda da je broj megapiskela znak da li je kamera dobra. Broj megapiksela ne označava ništa drugo do veličinu slike koju je kamera u stanju da kreira. Današnji telefoni mahom imaju barem 5 ili 8 megapiskela, mada je i 3 MPx  sasvim dovoljno. Važno je da kamera pravi dobre slike. Poželjno je da ima blic (LED lampu pored kamere). Takođe, važno je da ima i prednju kameru zbog mogućeg korišćenja Skype ili sličnih programa za video komunikaciju.

 • Garancija

Ukoliko kupujete polovan mobilni telefon, retko kada ćete ga dobiti sa garancijom. Ukoliko ima garanciju, cena će verovatno biti viša. Na vama je da odlučite da li se isplati dati više zbog garancije. Moje je mišljenje da su današnji telefoni toliko kvalitetni da se ne kvare. To potvrđuje i moje iskustvo kupovine polovnih mobilnih telefona do sada – svi su bili bez garancije i svi su radili bez greške.

 • SIM kartice

Prvo je vazno obratiti pažnju da li telefon radi na svim mrežama, ili na mreži koja vama odgovara. Treba razlikovati telefone koji su „SIM free“ od otkljčanih telefona (Ulocked). Otključani telefoni se nakon instalacije nove verizje software-a (operativnog sistema) ponovo zaključavaju i ne mogu se koristiti dok ponovo ne budu otključani. SIM free telefone možete slobodno update-ovati sa novim software-om (operativnim sistemom), bez bojazni da će se telefon zaključati. Drugo, pre nego kupite telefon, proverite da li koristi SIM kartice standardne veličine, micro ili nano. Na Kupindu postoje sekači da sami smanjite svoju SIM karticu, no možda je najbolje da kod svog operatera u roku od 24h dobijete novu već smanjenu.

 • Memorija

Kada je u pitanju memorija za skladištenje, poželjno je da telefon ima internu memoriju od 8GB. Biće to dovoljno za instaliranje aplikacija i još po neke stvari. Za slike, video i muziku možete koristiti micro SD kartice (eksterna memorija) čije cene su veoma niske u odnosu na to koliko novih slobodnih gigabajte nam donose. Zbog toga, proverite da li telefon ima slot za (micro) SD.

 • LC

Na kraju, iz ličnog iskustva, nikada ne kupujem polovan mobilni bez opcije Limundo Cash. To je ono kada Limundo šalje vaš novac prodavcu, tek kada vi Limundu javite da je predmet stigao i da je sve u redu. To je jednostavno najbezbedniji način za kupovinu. Na Limundu je lako filtrirati prikaz samo aukcija sa mobilnim telefonima, koje imaju LC. Ukoliko naiđete na neki predmet na Kupindu, ili aukciju bez ponuda na Limundu, da nema opciju Limundo cash, možete porukom pitati prodavca da je uključi. Ovo je poruka i prodavcima da za skuplje predmete obavezno uključe LC, kako bi imali više zainteresovanih kupaca. Ja trenutno tražim novi telefon (verovatno neki Samsung GALAXY) i gledam samo aukcije i predmete sa LC opcijom 🙂

Da li vi planirate da kupite novi telefon i koji?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

8 Komentari

 1. Slažem se sa autorom teksta. Jednostavno, ako su telefoni očuvani, a godinu-dve stari, ništa im ne fali i bolji su po performansama u odnosu na nove [budžet] modele.

  Meni je prelazak na tač-ekran stvorio veliku glavobolju oko izbora i odložio kupovinu do daljnjeg, jer sada svi telefoni liče na prvi pogled i teško je razlikovati klase osim po ceni, a ona nije uvek jedini i ispravni pokazatelj šta bi mi odgovaralo. Zbog toga sam krenuo da isprobavam svaki telefon prijatelja ili poznanika, da steknem sliku o tome šta i kako, jer ne volim da kupujem napamet.

  Imam iskustva i sa starijim i sa novijim Android telefonima, ali sam nekako navikao na svoj stari dobri SE — nema bržeg otvaranja i kucanja SMS poruka, brza kamera na jedan klik, poziv-mutiranje-odbijanje na klik itd. A i internet podrška mu nije naivna, pogotovo sa Operom Mini koja sažvaće 99,9% sadržaja sa neta. Swype i slični alati deluju kao veliko olakšanje pri kucanju na malim ekranima, ali imaju i oni mana za srpski jezik, pa sam dictionary isključio i uključio učenje iz poslatih SMS poruka (dosta bolje predviđanje i korekcija).

  Treba izdvojiti vreme, probati što veći broj telefona iz prve ruke. Dobra stvar su punktovi po šoping molovima u BG, a verujem i u drugim većim gradovima po Srbiji, gde možete isprobati sve aktuelne modele i steći neku sliku o proizvođačima i „filingu“. Recimo, Nokia Lumia/WinPhone se meni uopšte ne dopada, iako je svi hvale po neprikosnovenoj stabilnosti OS-a u odnosu na Android, koji se zaglupljuje, resetuje, koči pri većem broju instaliranih aplikacija (sve provereno i na žalost — tačno). Kad’ vidim Internet Explorer… :puke: 🙂

  Sa druge strane, u aktuelnom Android taboru HTC One izgleda opasno kvalitetno, ali me je malo raočarao demo primerak koji sam testirao, jer definitivno radi lošije u odnosu na Galaxy S4 i Xperia Z što se interneta tiče — testiran render odre]enih web strana, kompatibilnost sa sajtovima i sl. nije na nivou drugih modela. Ta;no je da ima podršku za Flash plejer koji funkcioni[e besprekorno, ali sa druge strane lošija podrška za JavaScript u odnosu na Z i S4. Meni je, to, recimo najbitnije kod smartfona, pored softvera kamere.

 2. Prvo je vazno obratiti pažnju da li telefon radi na svim mrežama, ili na mreži koja vama odgovara. Treba razlikovati telefone koji su “SIM free” od otkljčanih telefona (Ulocked). Otključani telefoni se nakon instalacije nove verizje software-a (operativnog sistema) ponovo zaključavaju i ne mogu se koristiti dok ponovo ne budu otključani. SIM free telefone možete slobodno update-ovati sa novim software-om (operativnim sistemom), bez bojazni da će se telefon zaključati.

  Po ovome se vidi da nemas pojma o cemu pises. Ako je telefon otkljucan onda je sim free i nece se zakljucati vise nikada. Slucajno mi je to profesija pa znam.

 3. Što se tiče displeja, ne dajte se zavaravati kako je SuperAmoled neprikosnoven. Boje su neprirodne, bela vuče na žućkastu i previše su svetli. Osim toga, Amoled ekran slabi vremenom i tamni. IPS LCD su sjajni ekrani, jedino su uglovi vidljivosti manji nego kod Amoleda.
  Inače, najbolji ekran koji sam video uživo ima Nokia 808 PureView.

  Što se tiče kamere, tačno je da broj piksela ništa ne govori o kvalitetu fotografija. Odgovorno tvrdim da SE K800 i Nokia 6220c sa 3.2, odnosno 5 megapiksela prave bolje fotografije nego mnogi telefoni sa kamerom od 8 mpx.

  A kad smo kod OS, Android je skup, komplikovan, baterija kratko traje. Nadam se da će Windows da postane popularniji. Za sada su konkurentni sa cenom, ali je problem što sa Winom nisi šmeker kao sa Androidom. Nije isto sesti u kafić i izvaditi S4 i Lumiju 920. 😀

 4. Sve je to lepo, svako ima svoj ukus i misljenje… Svako na drugaciji nacin koristi telefon: Nekom je preci odlazak na Internet, nekom je SMS osnovni nacin komunikacije, itd…
  A kako da sad odaberemo ono sto nam najvise odgovara, kad su ukinute dosadasnje rubrike u kategoriji „mobilni telefoni“?!
  Kako da odaberem telefon koji ima „winows“ operativni sistem, kad prosecan prodavac ni ne zna kako se ta rec pise.
  Ne razumem sta je falilo dosadasnjem nacinu pretrage?!
  Imam osecaj da ovde neko „izmislja toplu vodu“.
  Hvala na paznji i sve najbolje….

 5. Skroz razumem vaše pitanje koje je sasvim na mestu. Dobro ste primetili da smo juče tu napravili izmenu. Izmena je ta da su ubačena obavezna polja prilikom pokretanja neke aukcije u ovoj kategoriji. Kada se akcije osveže, biće postavljeni i filter i tako da će pretraga ove kategorije biti još bolja nego što je to bio slučaj.

 6. Smatram da je autor ovoga teksta previše subjektivan ! ! !

  Po kom osnovu ekitekiraš telefone po popularnosti !?
  „Iz gore navedenog, možemo reći da bi vaš budući mobilni telefon trebalo da bude smart telefon.“

  Super sada ćeš mom tati koji jedva vidi i nema osećaj u prstima jer je građevinski radnik da objasniš kako da koristi „pipajući ekran“. Ne zna da pošalje sms, a ti navodoš ovde neke dual core na 1.4 GHz i 1Gb RAM-a …

  To je čak jače od računara kojeg koristi ! ! !

  Jednostavno da se razumemo, ostavi ljudima izbor ukoliko je nešto popularno ne znači da svima treba. Nekome odgovara i 3310 zar je tvoje da im namećeš svoj izbor u vidu verovatno nekog Samsung GALAXY

  Zašto nije rečeno nešto i o telefonima sa više kartica?

  Za plaćanje se slažem, ali za sve ostale stvari si daleko odleteo u performanse koje ne mogu da priušte svi, a realno im ni ne treba …

 7. @Sava Pomar
  Ne znam da li ste pročitali ceo post, jer sam jasno napisao:
  „Kada me neko pita:“Koji mobilni da kupim?”, često odgovaram da je to isto kao kada se kupuje automobil. Nekome odgovara mali gradski automobil, nekome karavan, nekome sportski, nekome kabriolet itd. Ista priča je i kod mobilnih. Pošto imamo ovo na umu, pokušaću iz svoje prespektive da ukažem na šta je potrebno obratiti pažnju prilkom kupovine telefona. “

  Znači, ovo je moje viđenje stvari. Svakako da nekome više odgovara karavan, nekome kupe, nekome ekonomičan auto itd. Nadam se da se razumemo 🙂

 8. Imam Lenovo a820 vec 2 meseca i prezadovoljan sam!
  Ja sam svoj narucio preko neta 110eur (cekao 2meseca) + carina/ptt 40eur + pivo za instalaciju srpskog androida 😉

  Lenovo A820
  Android 4.1.2
  Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
  1 GB RAM
  4.5 inch display
  Dual SIM
  baterija drzi kao na staroj nokiji
  http://www.gsmarena.com/lenovo_a820-5462.php

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh