Početna » Kupindo » Zbog čega je važno poštovati pravila?

Zbog čega je važno poštovati pravila?

Pravila

Često se dogodi da pomislimo – ma što da ne probam, neće valjda baš meni to da se dogodi.
A kada se dogodi, tada je već kasno. Zbog toga smo odlučili da ovaj put ukažemo na najčešće greške članova koje nastanu usled nepoštovanja pravilnika.

Prvenstveno je potrebno da znamo da profil svakog člana treba biti redovno ažuriran – svi podaci iz naloga budu tačni.
Ovo je jedan od veoma čestih slučajeva u kojima dolazi do nepoštovanja pravilnika, sa obzirom na to da prodavac prihvati da pošalje paket na adresu koju nije dobio direktno od Kupinda. Kupac insistira na slanju iz najrazličitijih razloga, a neretko se dogodi da već na ovom koraku nastane problem, jer paket „zaluta“ i ne stigne do kupca. Nakon toga, prodavac je izložen dvostrukim troškovima poštarine i spor je već „na vidiku“ iako nijedna strana na to nije ni slutila.

Ukoliko ste promenili adresu stanovanja, možete je veoma jednostavno i brzo izmeniti u delu Moj Kupindo > Moji podaci, klikom na opciju „Izmeni„. Ovde je samo potrebno da unesete adresu na kojoj trenutno stanujete i da kliknete na dugme Zapamti. Na ovaj način već na samom početku obezbeđujete sebi sigurniju saradnju.

Kada govorimo o poštovanju pravilnika, neizostavno moramo spomenuti i opcije plaćanja i isporuke koje su dostupne na samom predmetu.
One predstavljaju način na koji će se obaviti saradnja. Prodavac bira neke od dostupnih opcija pri postavljanju predmeta, a kupac (koliko god ocena da ima) bira jednu od tih ponuđenih opcija nakon kupovine.

Evo najupečatljivijeg i Obratite pažnju na dostupne opcija slanja i plaćanjajednog od najčešćih primera:
Na predmetu su ponuđene dve opcije plaćanja: Limundo Cash i Lično. Nakon uspostavljenog kontakta, kupac pristaje na predlog prodavca i predmet plaća unapred na njegov tekući račun.
Ovo je veoma nesiguran vid saradnje. Prodavac sa razlogom imao dostupne samo ove dve opcije – ukoliko još nije obavio 10 saradnji sa različitim kupcima ili ukoliko se nalazi na 3. ili 4. nivou sankcionisanja. Zbog toga je važno da kupac obrati pažnju na dostupne opcije, jer one predstavljaju najsigurnije načine za obavljanje kupoprodaje.

Jedno od važnih pravila predstavljaju i rokovi za obavljanje kupoprodaje i za ocenjivanje. Imajte u vidu da svaki „probijen“ rok sa sobom može doneti negativne posledice. Kupac se prema pravilu javlja prodavcu u roku od dva dana, već nakon toga može dobiti opravdanu negativnu ocenu.
Ukoliko se na primer ne ispoštuje rok za plaćanje predmeta, Limundo Cash transakcija se automatski otkazuje i više nije dostupna kao vid saradnje. Takođe, usled nejavljanja kupca, neki prodavci čekaju i više od mesec dana na realizaciju kupoprodaje i samim tim izgube mogućnost da dodele ocenu. Rok od 30 dana za ocenjivanje često istekne i prodavac pored toga što ne proda predmet, izgubi i mogućnost da povrati proviziju.

Zbog toga se vraćamo na sam početak i važnost poštovanja pravila, koja su tu prvenstveno da bi saradnja bila obavljena na najsigurniji mogući način, kako za kupca, tako i za prodavca. Ukoliko budete imali bilo kakve nedoumice, možete nam se obratiti putem Kontakt strane, kako bismo vam na vreme pomogli i sprečili eventualne probleme.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

19 Komentari

 1. Hvala bogu da ste konacno shvatili da nisu samo prodavci problematicni i da 70% problema potice od neodgovornih kupaca.

  Ja nisam samo prodavac vec i kupac ali se gnusam ljudi koji su ovde da bi ubijali dosadu i maltretirali ozbiljne ljude.
  Voleo bih da malo vise povedete racuna o zastiti prodavaca a da neodgovorne kupce banujete jer i onako samo stvaraju probleme.
  Pozdrav

 2. – Kod kataloške prodaje, situacija je takva da potrošač kupuje „mačku u džaku”, odnosno nema priliku da isproba robu, već ima samo sliku i opis robe u katalogu, pa ne može biti siguran da li je trgovac osoba od poverenja. Radi toga, zakon mu omogućava da, bez obrazloženja, raskine ugovor u roku od 14 dana od prijema robe – objasnili su u Sektoru za cene i zaštitu potrošača Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

 3. Pozdrav,
  Upravo sam imala neprijatnu situaciju sa Kupcem. Kupljen je predmet, u medjuvremenu Kupac odustaje od kupovine i javlja mi. Ja predlazem da proviziju koja mi je skunuta uplati kao dopunu na moj racun i da medjusobno „podelimo“ pozitivne, medjutim, Kupac ne pristaje i kaze da nije znao za Pravilo da se Prodavcu tj. meni skida provizija.
  Kao Prodavac maksimalno izlazim u susret Kupcima, a naravno i obrnuto.
  Slazem se sa „futa69“ da nisu samo Prodavci problematicni, ima veliki broj Kupaca koji ne postuje ili ih ne interesuju Pravila Kupinda /Limunda/. ;(

 4. @futa69

  Hvala vam što ste podelili svoje mišljenje sa nama.
  Verujemo da je za vas trgovina na Kupindu važna i u potpunosti razumemo vaše nezadovoljstvo.
  Provere naloga vršimo svakodnevno i trudimo se da sve nepravilnosti uočimo i sankcionišemo na vreme. Više sankcija vode i do trajne suspenzije naloga.
  Nadamo se da ćete imati prijatne saradnje na Kupindu, a ukoliko budete imali bilo koji problem, možete nam se uvek obratiti.

 5. @Ksenija

  Žao nam je što ste doživeli ovakvu neprijatnost.
  Vi ste postupili ispravno i imali ste dobru nameru kada ste kupcu predložili da vam nadoknadi proviziju i da nakon toga razmenite pozitivne ocene.
  Kako kupac ovo nije prihvatio, možete mu dodeliti negativnu ocenu i na taj način povratiti proviziju.
  Ukoliko kupac eventualno uzvrati negativnom ocenom, kontaktirajte nas kako bismo vam pomogli.
  Želimo vam uspešne kupoprodaje ubuduće!

 6. Šta da radi prodavac ako kupac traži da mu se paket pošalje na drugu adresu? Meni se to vrlo često događa i kupci imaju ubedljive razloge.

 7. Kako je moguce, ovako postaviti predmet ???

  Isporuka:Postexpress
  Lično preuzimanje
  Plaćanje:Lično

  Isporuka moze i postexpress, a placanje samo Licno ???
  I posle je kriv kupac ili prodavac !

 8. 1.Zasto kao opcija placanja nije omogucen postnet? I da li ce biti mozda?

  2.Napisali ste da kupac bez obzira na broj i strukturu ocena bira jedan od ponudjenih nacina placanja a i slanja, a sta ako je prodavac u okviru uslova prodaje ( mislim na one dopunske koji idu kao mali odeljak sitnim slovima) naveo svoje dopunske uslove?

  Ja konkretno koristim postnet jer nemam t.racun a i zadrzavam pravo da sam odlucim i procenim kome cu poslati na kakav nacin i kako ce taj neko platiti. To radim na osnovu ocena. A sve jasno pise u uslovima prodaje na svakoj aukciji ili prodaji na kupindu.

 9. Od 100% kupaca sa kojima sam saradjivao sigurno oko 65% njih mi salje adresu za slanje. To nije tako veliki problem ako imate slabu prodaju, ali ja u sezoni kada se imam dosta kupaca nema sanse da sve zapisem i nekada se desi da pogresim. Kada se aukcija zavrsi ja odmah u svesku upisem podatke za slanje, ali kada krenem da menjam podatke to su verujte igre bez granica i zaista bi trebali da uvedete kaznjavanje za neozbiljne kupce.

  Desi se da nekada nemogu da sacekam paket i da zamolim prodavca ako moze i zeli da posalje na adresu moje rodjake, ali ako je to problem prodavcu onda salje na adrsu iz poruke koja mu je dostavljena, pa ja kasnije podignem u postu paket, ali da stalno neko menja adresu to stvarno vec nije normalno i more posiljki mi se bas iz tog razloga vratilo jer cak zaborave da posalju druge podatke, a kada legne uplata ja posaljem ne cekam da se nagomilava kao neki prodavci.

  Nadam se da cete nesto po tom pitanju da promenite i bili bismo Vam jako zahvalni!

  Pozdrav

 10. @sasa

  Ukoliko odaberete opciju plaćanja: Lično i način isporuke: Postexpress, Lično,
  na ovaj način nije moguće postaviti predmet, jer u tom slučaju sistem automatski zahteva da štiklirate još neki od vidova plaćanja (Limundo Cash, plaćanje pre slanja i slično).
  Takođe, dobićete obaveštenje: „Potrebno je da odaberete odgovarajući način plaćanja“.
  Ukoliko se dogodi da ipak naiđete na neki predmet koji je postavljen na ovaj način, molili bismo vas da nam pošaljete link ili broj predmeta putem Kontakt strane, kako bismo ga zatvorili.

 11. @Zdravko

  Često nam se javljaju prodavci koji imaju slične nedoumice.
  Slanje predmeta na adresu koju niste dobili od Kupinda predstavlja nesiguran vid saradnje i upravo zbog toga izlazi iz okvira našeg pravilnika.
  Verujemo da su kupci, kao što ste i sami naveli, ubedljivi i da sigurno nemaju lošu nameru kada zahtevaju slanje na drugu adresu, ali ukoliko se dogodi bilo koji problem i paket se izgubi, mi takav spor možemo rešavati samo ukoliko su u pitanju adrese koje se nalaze u nalozima naših članova.
  Zbog toga uvek ističemo važnost unosa ispravnih podataka u nalog, kako uopšte ne bi bilo potrebe za prosleđivanjem drugih podataka.
  Ukoliko prodavac odluči da paket pošalje na adresu koja se razlikuje od one koju je dobio od Kupinda, mi to svakako ne možemo sprečiti, ali je važno znati koje su moguće posledice.

 12. @Darko

  Plaćanje putem PostNet uputnice može spadati u „Plaćanje pre slanja“ ili „Plaćanje posle slanja“.
  Pri postavljanju predmeta, potrebno je da prodavac naglasi da je pored uplate na tekući račun moguće i plaćanje PostNetom (ili da se uplata vrši isključivo putem PostNet uputnice). Kupac se u dogovoru sa prodavcem može odlučiti za ovaj vid plaćanja, ali ne može insistirati na njemu ukoliko ga prodavac nije ponudio.

  Povodom vašeg drugog pitanja, vi kao prodavac pri postavljanju predmeta birate neke od dostupnih opcija plaćanja i slanja. Nakon kupovine, kupac bira jednu od opcija koje ste ponudili i pri tome zaista nije važno koliki je njegov zbir ocena.
  Ukoliko je prodavac u svojim uslovima prodaje naveo sledeću rečenicu: „Kupcima sa manje od 10 pozitivnih ocena ne šaljem pouzećem“, a u opcijama plaćanja je ova opcija dostupna, ovakav vid ograničenja nije u skladu sa našim pravilnikom.
  Ovo možete proveriti u listi zabranjenih ponašanja i sadržaja koja se nalazi na sledećem linku:
  http://www.limundo.com/Pomoc/Lista-zabranjenih-predmeta-i-sistem-sankcionisanja/917#2 (stavka broj 29).

  Ukoliko budete imali dodatnih pitanja ili nedoumica, možete nam se uvek obratiti.

 13. @Predrag

  hvala i vama što ste nam ukazali na ovaj problem.
  Verujemo da vam ovakav način rada predstavlja teret, posebno kada je potrebno poslati pakete većem broju kupaca.
  Zbog toga vam savetujemo da ne pristajete na ovakav vid saradnje, tj. da predmete šaljete samo na adresu koju ste dobili direktno od Kupinda.
  Na ovaj način ne samo što će vam biti olakšan rad, već ćete smanjiti i rizik od vraćanja paketa i izlaganja dodatnim troškovima.
  Ukoliko vam neki član prosledi podatke koji se razlikuju od onih koje ste dobili od Kupinda, ubuduće nam možete proslediti korisničko ime tog člana kako bismo izvršili proveru njegovog naloga, sa obzirom na to da ovakav postupak nije dozvoljen našim pravilnikom.

  Želimo vam uspešnu prodaju!

 14. @Leola

  Hvala vam što ste nam ukazali na ove odredbe.
  Kupovina na Kupindu bazirana je na online trgovini.
  Našim članovima smo obezbedili 100% siguran način kupoprodaje u vidu Limundo Cash-a. Na ovaj način, prodavac je siguran da će kupac platiti predmet, a kupac je siguran da će dobiti upravo predmet koji je i naručio.
  Ukoliko budete imali dodatnih nedoumica, možete nas slobodno kontaktirati putem Kontakt strane.

 15. Ocenjivanje se vrši po obavljenoj trgovini koliko je meni poznato.
  Kako to „izmenjajte ocene“ a do realizacije nije došlo ? Zar to nije em protivpravilno 🙂 em dovođenje u zabludu ostale korisnike sajta, jer ocene predstavljaju …. bla bla ?

 16. @Zuki

  Pretpostavljamo da ste mislili na razmenu ocena iako predmet zapravo nije prodat (tj. kupac je odustao).
  Ukoliko se ovako nešto dogodi, prodavac i kupac imaju pravo da postignu međusobni dogovor. Ukoliko se oni slože, tj. kupac nadoknadi proviziju prodavcu, obe strane mogu razmeniti samo pozitivne ocene.
  Time se saradnja ne mora nužno završiti loše, tj. nijedna strana neće biti u potpunosti nezadovoljna.
  Samim tim ni kupac ne zaslužuje negativan komentar, sa obzirom na to da je bio korektan prema prodavcu i zbog toga pozitivna ocena odražava realnu sliku njegove biografije na Kupindu i Limundu.

 17. Imam problem pisem mi POTREBNO JE DA ODABERETE ODGOVARAJUĆI NAČIN PLAĆANJA.
  a nemogu da aktiviram limundo cash jer nemam tekuci racun a nece da mi postavi predmet na kupindo

 18. „Ukoliko se ovako nešto dogodi, prodavac i kupac imaju pravo da postignu međusobni dogovor. Ukoliko se oni slože, tj. kupac nadoknadi proviziju prodavcu, obe strane mogu razmeniti samo pozitivne ocene.“ …..

  To ima negde u pravilima ?

 19. „““ Plaćanje putem PostNet uputnice može spadati u “Plaćanje pre slanja” ili “Plaćanje posle slanja”. „“““ …..

  Ne bih se složio sa ovom rečenicom. Naime, Post net plaćanje je najskuplje po kupca i svi zaobilaze aukcije gde je to navedeno.
  Prodavac koji to želi MORA to i napisati i o VELIKIM slovima.

  Da li ja ko kupac mogu to “Plaćanje pre slanja” shvatiti na slanje na kućnu adresu ( to je skoro zaboravljn način slanja novca, ali još funkcioniše) ? Prodavac to ne prihvata, i eto problema

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh