Početna » API » Listeri kao početak eksploatacije API-ja

Listeri kao početak eksploatacije API-ja

Limundo i Kupindo imaju po jednu besplatnu desktop Windows aplikaciju koja prati funkcionalnosti sajta i pomaže članovima pri unosu i izmeni aukcija, odnosno predmeta na sajtovima. Nastali su kao C Sharp aplikacije, koje koriste lokalnu bazu i bazu na sajtu preko php webservisa.
Reč je o Listerima. Osnovna funkcija listera je da omogućava brzo postavljanje velikog broja aukcija/predmeta i njihovu izmenu, rad na aukcijama/predmetima bez internet konekcije i unos predmeta iz MS Excel tabele.

Sam dizajn i funkcionalnosti aplikacije kreirani su prema potrebama, prvenstveno članova našeg sistema, a u cilju isticanja stvari koje mogu da olakšaju manipulaciju podacima.
Brz unos velikog broja aukcija/predmeta, kao i njihova masovna izmena (bilo koja od opcija), kao i kačenje tih aukcija na sajt sa par klikova su bile osnovni cilj pri projektovanju aplikacija. Naravno, veliki prodavci su osnovna korisnička grupa, ali to ne znači da nije korisno i za manje unose, pogotovo kod sličnih aukcija/predmeta, preko opcije „kopiraj“.

Limundo lister se koristi od 28.05.2012. godine i za nekih 14 meseci pokrenuto je oko 200 hiljada aukcija. Udeo tih aukcija je oko 5% u odnosu na celokupni unos. Nešto manje od 3 hiljade članova je preuzelo i koristilo aplikaciju.
Kupindo lister se koristi od 22.04.2013. godine i za oko 3 meseca pokrenuto je 15 hiljada predmeta. Trenutni udeo tih predmeta je oko 5%, sa tendencijom rasta. Oko 350 članova je preuzelo i koristilo aplikaciju.

Naredne verzije ovih aplikacija podrazumevaće dodavanje novih funkcionalnosti, pa samim tim i priliku za proširenje ciljnih grupa.

Dalji razvoj može ići i u drugim smerovima. To podrazumeva kreiranje novih aplikacija
specijalizovanih samo za određene funkcionalnosti, kao i aplikacija sa širim mogućnostima od Listera.

Da bi se pravile takve aplikacije potrebno je da se u taj proces uključe programeri koji koriste javne metode sistema (third-party developers). To bi uključilo „otključavanje“ nekih delova sistema i kasnije ekspanziju daleko izvan samog sajta kroz mobilne aplikacije, partnerske sajtove i još mnogo toga. Ovaj veći domet omogućava da se uveća prodaja, odnosno kupovina sa potpuno novim poslovnim modelima. Sajtovi ostaju isti, a kupci i prodavci mogu da pristupaju sadržaju i uslugama upravo onako kako oni žele.

Sve ovo gore navedeno što ubrzava razvoj naših sajtova kroz otvaranje delova sistema naziva se API (Application Programming Interface), sledeći veliki projekat kompanije Limundo, a njega možete očekivati uskoro… Neki od delova su isprojektovani, a za to smo koristili UML.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

12 Komentari

 1. A šta ako koristim Ubuntu Linux?

 2. Samo 0,91% Limundovaca koristi neku od Linux distribucija.
  Nažalost, nije nam još uvek isplativo da razvijamo Lister za Linux.
  Ali, sa API-jem će biti otvorena mogućnost pravljenja aplikacija na svim platformama.

 3. Ovaj lister je zalupao kod mene !!! 🙁

 4. Волео бих да видим статистику која даје овакав податак. Да не спомињем да је овде очигледно превиђен Андроид као Линукс дистрибуција.

 5. Da ste ga razvili u Javi pisali bi ste ga jednom a moglo bi da se koristi na svim platformama

 6. @Kasza Csongor
  Windows aplikacije u Linux-u možete pokrenuti preko virtualne mašine. Pomoću Virtualbox-a, koji radi i na Linux-u, uz samo nekoliko klikova kreiraćete virtualnu mašinu.

 7. Zašto u 2013. godini pravite API koji koristi XML a ne JSON? JSON je jednostavniji za rad u gotovo svim programskim jezicima…

 8. @Kasza Csongor
  Imaš mogućnost da implementiras .NET platformu sa Mono paketom. Pošto je njima neisplativo da odvoje pola sata za 0.91% korisnika i dečiju M$ tehnologiju, ne vidim razlog zašto bi tebi bilo isplativo da pokrećeš virtuelnu mašinu samo zbog Limunda. Kao što i sam vidiš predstavljeni smo procentualno, kada se budu hvalili brojem korisnika predstaviće nas kao par hiljada članova, u svakom slučaju smo samo broj za njih.

  Treba da slave ovu raspalu državu, zahvaljujući njoj i dalje nemaju dostojnog igrača, kada eBay uđe u igru biće im sve isplativo. 😉

 9. @Gorštak
  Sto se tice statistike, izvor je Google Analytics.

  @Anonymous
  Pretpostavljam da ste na osnovu dijagrama videli da ce da se koristi XML.
  Posto koristimo REST format za nas API, bice omogucen rad i sa JSON-om i XML-om.
  Dijagram koji je prikazan je mali deo sistema pa se JSON za sad ne vidi.

  @Marko
  Tacno je da je aplikacija radjena u .NET-u, ali su u aplikaciji koriscene DevExpress kontrole sa kojima Mono ima problem. U svakom slucaju kao sto gore rekoh, uskoro stize API, sto ce omoguciti izradu razlicitih aplikacija na svim platformama svim zainteresovanim developerima.

 10. jos jedan na linuxu. zar je moguce da nas nema ni jedan procenat… Ne pada mi na pamet da pokrecem virt masinu zbog limunda. Ali obecavajuce je kad puste api, ocekujem kvalitetnu aplikaciju za droid 🙂

 11. @Linuxas
  Naravno da nas ima.Tu smo s debian-om 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh