Početna » Limundo » Veštačko nuđenje – istine i laži

Veštačko nuđenje – istine i laži

Verovatno vam se nekada dogodilo da budete drugi. Ponekada to i nije loše, jer znači da ste tu negde, u samom vrhu. Međutim, ako govorimo o aukcijama, drugo mesto ne znači baš ništa, jer kupac je samo jedan. Pružajući više godina pomoć Limundovcima znam koliko to drugo mesto može teško da padne. Naročito ako ste novi na Limundu i ne znate baš najbolje kako licitiranje funkcioniše (licitiranje u poslednjim sekundama, Limundo agent, licitiranje sa okruglim brojevima…).

Prva aukcija i prvo razočaranje: „Ali ja sam vodio na toj aukciji nedelju dana i na samom kraju je neko licitirao za 10 dinara više, kakva je ovo Limundo prevara“! Neki idu korak dalje i koriste se različitim alatima (štopericama) kako bi pobedili na aukciji: „Poštovani, dešavalo mi se više puta da me pretekne neko u poslednjih 20 sek.(merio sam štopericom). Pošto čovek nije tako brz… da li su to vaši botovi ?“. Takmičenje i pobeda na aukciji definitivno jesu puni emocija i strasti. Ako ne pobedimo, skloni smo da verujemo u teorije zavere, u velike prevare na srpskom internetu i veštačkom nuđenju, ma šta ono bilo. Zato evo prilike da napišemo nešto na temu veštačkog nuđenja, a i licitiranja uopšte.

 • Šta je to veštačko nuđenje?

Veštačko nuđenje ili veštačko podizanje cena (eng. Shill bidding) je kada prodavac nekog aukcijskog predmeta, sa svog duplog naloga ili sa naloga poznanika, prijatelja, rodbine ili bilo kog naloga povezanog sa prodavcem, veštački podiže cenu na svojoj aukciji. Da malo probamo da pojednostavimo. Prodavac prodaje predmet i postavlja ga na online aukciju. Da bi aukcija bila zanimljivija prodavac postavlja predmet sa niskom početnom cenom (suština aukcije je niska početna cena!). Najrealnije je da kupci tj. tržište odredi koliko taj predmet vredi. Ali prodavcu se često čini da je prodao za malo para, kao što se kupcu čini da ja moglo jeftinije. Zbog toga se prodavac, kako bi se osigurao, aktivira sa drugih naloga i licitira na svojoj aukciji. Ako sam pobedi na svojoj aukciji  – neće prodati predmet nikome. Ako neko ponudi više – prodao je predmet za dobru cenu, iako se pobednik aukcije (kupac) nadmetao sa nalozima koji su povezani sa prodavcem.

 • Zvuči skroz pokvareno?

I jeste! Zbog toga većina aukcijskih sajtova pribegava momentalnoj i trajnoj suspenziji svih naloga koji su uključeni u ovakve prljave radnje. Pored toga, u pravno sređenim zemljama, postoji mogućnost da budete krivično gonjeni zbog ove radnje, i platite lepe odšete svim oštećenim učesnicima aukcije. Što se prava i zakona tiče, ostaje nam da se nadamo da će ovakva kaznena politika zaživeti i u Srbiji. Prema Limundo Pravilniku, takođe je predviđena trajna suspenzija za ove naloge.

 • Kako tačno izgleda na Limundu sankcionisanje za veštačko nuđenje?

Kada bude utvrđeno da je bilo koji prodavac, na bilo kojoj svojoj aukciji veštački podizao cenu – takva aukcija se automatski prekida, i o tome se postavlja jasno vidljiva informacija na samoj aukciji koja je prekinuta. Nalog prodavca se momentalno trajno suspenduje sa Limunda (osim u situacijama kada je npr. ugrožena bezbednost kupaca koji imaju realizaciju u toku). Nalog koji je služio za podizanje cene (fiktivni kupac) se trajno suspenduje. Kod oba naloga se vrši dalja detaljna proverava istorije svih aktivnosti (nuđenje, prodaja i još mnogo toga što nećemo otkriti iz poznatih razloga – bezbednost). Ukoliko se ustanovi da postoji još povezanih naloga, svi se trajno suspenduju. Sve ocene koje su bile razmenjene između takvih naloga se poništavaju (brišu sa sajta), jer takve ocene ne prestavljaju realno realizovane kupoprodaje. Ovo poslednje je zapravo i bilo nejasno nekome ko je napisao tekst na temu o “velikim prevarama na srpskom internetu”.

 • Kako da se zaštitim od veštačkog nuđenja?

Da bi Limundovci bili zaštićeni od veštačkog nuđenja, a i kako na Limundu ne bi bilo prevara, u Limundu već oko dve godine, postoji sektor “Tim za sigurnost”, koji najveći deo vremena koristi za otkrivanje upravo ovakvih aktivnosti. Ovaj deo tima ima zadatak da na osnovu većeg broja parametara koji se prate 24/7/365 kod svih aktivnih naloga na Limundu, registruje sumnjive radnje i reaguje u skladu sa Pravilnikom. Drugi način zaštite od veštačkog nuđenja je da ukoliko sami prepoznate sumnjivo ponašanje, javite Limundo timu preko kontakt stranice. Još lakše je da datu aukciju prijavite pomoću opcije “Prijavi aukciju” koja se nalazi na dnu strane svake aukcije.

 • Kako prepoznati veštačko nuđenje?

100% tačan odgovor/recept ne postoji. Najlakše je ukoliko vidite da nov nalog sa nula ili malo ocena licitira na više aukcija kod istog prodavca. Ukoliko biste ovako nešto primetili, to bi bio jako dobar razlog da prijavite takvu aukciju (mada su male šanse da će Limundo timu ovako nešto promaći). Drugi način je da ukoliko vidite da jedan isti nalog konstantno licitira sa sumama koje se završavaju na 9 (npr. licitira 999 din, ili 1349 i slično). Svako ko stvarno želi da pobedi na nekoj aukciji će licitirati ili 1000 ili ako je malo iskusniji 1001 din, a gotovo nikada 999 din. Treći način je da ukoliko na nekoj završenoj aukciji budete drugoplasirani, i zatim vam prodavac šalje Limundo poruku da je pobednik aukcije (zapravo njegov dupli nalog) odustao i da bi vama prodao predmet sa aukcije za neku cenu. U svakom slučaju, preporuka je da čim vam je nešto sumnjivo, prijavite na jedan od nekoliko gore navedena načina.

 • Šta nije veštačko nuđenje?

Pošto smo tekst počeli sa onim šta jeste, sad ćemo da završimo sa tim šta sve nije veštačko nuđenje. Prvo, ono što se najčešće pomeša sa veštačkim nuđenjem je “Limundo agent”. Limundo agent je sasvim legalan način da licitirate na bilo kojoj aukciji. Objašnjenje šta je Limundo agent se nalazi ovde: http://blog.limundograd.com/2012/04/ko-je-taj-limundo-agent/

Druga stvar koje se često pogrešno prepoznaje kao veštačko nuđenje je kada primetimo da na aukciji licitira Limundovac koji je iz istog mesta kao i prodavac. Kupci veoma često licitiraju na aukcijama iz svog mesta kako bi mogli da predmet preuzmu i provere lično, plus uštede na poštarini. Bez obzira na sve ove načine detektovanja, kao što sam već napisao u ovom tekstu, uvek kada posumnjate možete javiti Limundo timu da proveri neku od aukcija.

 • Gde je e-trgovina u Srbiji, da li je moguća, da li postoji uopšte?

Da ne bih ja davao sud, neka presudi podatak od 1.957.886 datih pozitivnih ocena od početka ove godine do danas (11.jun). Skoro 2 miliona osmeha zbog uspešno završene kupovine ili prodaje. To je e-trgovina u Srbiji i to je ponos Limunda i Kupinda! 🙂

Hvala vam što ste pročitali ceo tekst! Za kraj, koja su vaša iskustva kada je u pitanju veštačko nuđenje i licitiranje na Limundu uopšte?

Napomena:
Poslednjom promenom Pravilnika promenjen je sistem sankcionisanja tako da sada postoje opomena prodavcu, blokiranje prodaje kao i privremena i trajna suspenzija.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

233 Komentari

 1. Ja lično mislim da je toga sve manje i da je skoro i iščezlo.Logicno,vidi se ,limundo je kao i sto treba oštar sa kaznama (i treba da bude ) a najvazniji je podatak da se to neisplati,jer predmet nema sanse da dostigne realnu cenu ako ide od 10 din,pa je prodavcu jeftinije da plati pokretanje aukcije(koja su skupa za velike prodavce sa 200 i vise aukcija)nego proviziju za „neprodati predmet“.
  90 aukcija na Limundu krece sa pocetnom ceno realnom,tj. fixnom,a ne od 10 din,i Limundo bi treba da razmisli da ukine polretanje aukcija-naplacivanje,ja kao veliki prodavac nemogu to da izdrzim,preko 200 postavljenih aukcija aukcija sedmicno,vec sam na pozitivnoj nuli vec dva tri meseca,i necu moci jos dugo.
  Limundo treba da ŽIVI kao i svaki sajt,od PROVIZIJE I REKLAMA, a da naplacuje nesto sto se neproda,ljudi,podignite proviziju na 6% i naplatite kad se proda predmet,ali nemojte naplacivati pokretanje aukcije,pa i vama je u interesu,da bude sto vise aukcija na sajtu,probajte ,ima da se duplira broj za 10 dana.Ja da idem od 10 din na licitaciju necu,jer bi znaci trebalo vestacki da nudim guram cenu????Niti hocu niti imam kad da se zezam oko toga.Moj vam je savet,ako zelite da zadrzite velike prodavce da ukinete naplacivanje pokretanja aukcija a podignete provizije za prodat predmet na 6%,naplatite kad i mi prodamo,verujte mnogo je lakse i isplativije i Vama(Limundu) i nama prodavcima.

 2. slazem se sa predhodnim predlogom za velike prodavce koji imaju vise aukcija .

  Moj vam je savet,ako zelite da zadrzite velike prodavce da ukinete naplacivanje pokretanja aukcija a podignete provizije za prodat predmet na 6%,naplatite kad i mi prodamo,verujte mnogo je lakse i isplativije i Vama(Limundu) i nama prodavcima.

  jer internet postaje sve dostupniji i necete se dugo odrzati na vrhu , doci ce neki drugi koji ce raditi bolje i jeftinije od vas .

  razmislite malo o tome

 3. Hvala na komentarima. Zamolio bih samo da se držimo teme, a to je veštačko nuđenje. Prodaja po fiksnim cenama je odlika Kupinda. Limundo=aukcija, a najvažnija odlika aukcije je niska početka cena. Srdačan pozdrav.

 4. U potpunosti se slažem sa članom ljube79. Ukidanje provizije na pokretanje licitacije , bez obzira na početnu cenu bi bilo ok a naravno i da se podigne provizija na prodat predmet. Jer ako Vi morate više puta da pokrenete isti predmet a svaki put da se skida provizija na pokretanje , pa da imate 100 takvih licitacija , propadate brzo i sigurno. Ja sam par stvari prodao iz drugog ili trećeg puta , ali se prodalo , jer se našao kupac tek iz tog trećeg puta. Svaka roba ima svog kupca , samo zavisi kada će taj kupac to da primeti ili naći u pretrazi. Razumem i to da se provizija naplaćuje i iz razloga da se ne bi gomilali predmeti koji faktički ne mogu da se prodaju ali je ipak ovo sajt za prodaju , tako da bez obzira šta se prodaje, neka ga prodavac pokrene i 20 puta ali kada vidi da nema ništa od prodaje tog predmeta i sam će taj predmet skinuti sa prodaje . Što se tiče veštačkog dizanja cena , moje je mišljenje da toga ne bi bilo ako ne bi bilo provizije na pokretanje jer bi svako odredio cenu koja mu odgovara i ne bi imao potrebe da diže cene.

 5. Tema je krajnje zanimljiva jer u stvari je svim prodavcima jasno o cemu se radi, ali nemojte ljuljati brod u kome sedite ili?

 6. Takodje svaki kupac je odgovoran valjda za iznos koji je spreman da plati za neki predmet, tako da i ukoliko je prisutno vestacko nudjenje bilo bi licemerno traziti npr. da neko proda laptop koji vredi 10000 za 3500 zato sto u tom tenutku nema prisutnih limundovaca koji su u mogucnosti da plate artikal. Licno mislim da je ovo pitanje eticke prirode i da vestacko nudjenje mora biti tolerisano u granicama moralnih vrednosti a ne zakonodavnih tela (nadam se da nije previse komplikovano za razumeti). Dakle ja glasam za vestacko nudjenje ali u granicama ljudskosti. Skoro se pojavila reklama renomiranog distributera tehnicke robe npr. koju ne mozete nigde kupiti po toj ceni ali kad vec odete do radnje onda daj sta das pa kupis nesto drugo… Vestacko nudjenje u granicama normale +++

 7. Zašto veštačko nuđenje kada je jednostavnije ukinuti proviziju na pokretanje , i samim tim prodavac postavlja predmet po realnijoj ceni i nema potrebe za veštačkim nuđenjem. Provizije na pokretanje su krive što postoji veštačko nuđenje, bar ja tako mislim a ispravite me ako nije istina.

 8. @zdenko
  Hvala na komentaru. Ne znam da li ste pažljivo pročitali post i komentar koji sam kasnije postavio. Prodaja po fiksnim cenama je za Kupindo, dok je srž aukcije (Limunda) niska početna cena. Provizije na pokretanje „aukcije“ sa visokom početnom cenom (što zapravo nije aukcija), postoje baš zato da bi se takvi predmeti postavili na Kupindo.

  Hvala svima na komentarima još jednom. Lepo je kada ovako na jednom mestu možemo svi da prodiskutujemo o nekoj temi. Samo bih napomenuo da komentare koji nisu u vezi sa temom nećemo odobravati kako ne bismo zatrapavali i narušavali diskusiju o temi ovog blog posta – veštačkom nuđenju.

 9. moje iskustvo: licitirao za štampač, izgubio,tada se javlja pobednik kao klinac stisnuo enter dugme a on nije nameravao.Ja naseo.Da bude luđe prodavac kome sam se javio da ja preuzimam licitirani predmet od pobednika uz njegov pristanak,velikodušno mi spušta cenu za 200 din. Ni tada mi nije bilo jasno da sam naseo.
  Epilog:stigao mi je štampač u savršenom stanju skoro nov (u originalnom pakovanju) ali TO JE JEDINI ŠTAMPAČ koji ne može da se dopunjava već morate kupiti originalni set kertridža koji košta kao nov štampač.Prekopao sam internet da nađem kako se puni dok mi u servisu nisu rekli istinu.I tako sam konačno sklopio sliku.

 10. Gospodine Vladane , pročitao sam , sve što ste napisali , ja sam samo napisao da bi se postavljale aukcije po realnijoj ceni a ne po ceni vrednosti predmeta. Znači ako neki polovan lap top vredi do 10 000 dinara , a prodavac bi se zadovoljio cenom od 5000 , znači da bi postavio početnu cenu 5 000 pa šta god dobije između tih 5 i 10 hiljada , njemu je ok. U takvim slučajevima nema potrebe za dizanjem cena. Pozdrav!

 11. Slažemo se sa prethodnim komentarima i smatramo da ste u potpunosti u pravu. Mi kao pravno lice trenutno imamo oko 500 aukcija i više što na Limundu što na Kupindu. Dešava se da se poneka aukcija vrti i po nekoliko puta da bi dobila svoga pravog kupca. Kada saberemo pokretanje aukcije od 3000 dinara nekoliko puta i to samo jedan artikal velika je to suma novca dok ne dođe do kupca a onda plus provizija. Mi imamo preko 2.000-3.000 artikala na lageru koja je jako zanimljiva eventualnim kupcima i imamo mogućnost da sve postavimo na Limundo i Kupindo ali samo pokretanje aukcije je preskupo jer je i naša roba skupa.

 12. Ne slažem se sa komentarima… Veštačko nuđenje nema veze sa provizijom Limunda već sa bezobrazlukom i pohlepom prodavca koji veštački diže cenu. Ukoliko nešto hoćete da prodate po određenoj ceni – imate Kupindo pa postavite tamo predmet (a tamo je postavljanje predmeta besplatno ma kolika cena bila.) A ako hoćete da postavite aukciju- ili nemojte kukati zbog provizije pa postavite po većoj ceni ili budite spremni da prodate predmet po onoj ceni koju aukcija postigne bez dizanja cene.

 13. Ja se ne slazem da treba ukinuti naknadu za pokretanje aukcija.
  Kada bi se ukinula limundo bi u postao kupindo odnosno zatrpan raznim nepotrebnim, bezvrednim i precenjenim stvarima posto realno gledano – Zasto da ne postavim aukciju kada me nista ne kosta?
  Jedino smatram da bi trebalo da ta naknada bude nesto manja.

  Sto se tice vestackog nudjenja nikako se ne slazem da ga treba biti u bilo kakvim granicama, posto ko je taj koji ce da proceni da li je nesto bilo realno ili nije?
  Par puta sam bio na gubitku zbog niske krajnje cene ali ja to posmatram drugacije. Jeste da sam par puta bio u minusu ali sam takodje vise puta bio u neocekivano velikom plusu tako da je taj gubitak visestruko nadoknadjen na drugoj strani a meni obraz ostao cist.

 14. Ja sam skoro licitirala racunar ali nisam bila najvisa i ubrzo mi se javio prodavac sa ponudom da ima jos jedan isti racunar pa ako hocu po ceni koju sam licitirala za prvi da ga kupim. Pristala sam za nizu cenu i on ga je stavio na kupindo i tako se zavrsilo. Vi niste reagovali a ja mislim da je u pitanju bilo vestacko nudjenje.

 15. Nazalost vestacko nudjenje postoji i bice ga i dalje, uvek ce se naci neko da proba a i uspe da namesti cenu prema svojim zeljama, to je na Limundo timu da vrsi stalnu kontrolu sumljivih aukcija uz nasu pomoc. Dokle god to ne bude i zakonski regulisano da osoba koja se sluzi prevarama snosi i zakonske posledice, kazne, za ucinjeno delo nece se puno promeniti posto Limundo tim nema nikakve druge mogucnosti osim brisanja clanova kojim se dokazu ovakve radnje, a vrlo lako je otvoriti nalog na drugu osobu i nastaviti dalje po starom. U svakom slucaju ko ne zeli da preuzme rizik licitacije i prodaje robe ispod zeljene cene ne bi trebalo ni da postavlja aukcije, zato postoji Kupindo a i bar jos desetak drugih sajtova za prodaju robe po fiksnim cenama.
  Pozdrav svim clanovima i Limundo timu.

 16. @Tibor
  @Buljubasa

  Hvala na odličnim komentarima!
  Vidi se da u potpunosti razumete temu bloga 🙂
  Srdačan pozdrav!

 17. Na temu nemam šta da dodam osim da Limundo treba brine o sigurnosti i da sklanja lažne i duple naloge, naš posao je da prijavimo ako to primetimo. Sve je rečeno, radi se o varanju i to treba sankcionisati.

  Ne bih se složio da je najniža cena nešto što je najrealnije za „aukcijski“ način prodaje. Aukcija je kada stavite predmet, a zaštite se nekom minimalnom cenom ispod koje ne želite da prodate. I to je aukcija, samo što limundo indirektno želi da smanji takav broj aukcija i zbog toga naplaćuje sve iznad toga, ili ne želi da smanji? 🙂 Smem da se opkladim da je 80% zarade upravo od tih naplaćenih postavljanja, a ne prodatih.

  Na žalost, ne verujem da će to potrajati, uskoro će doći do toga da se postavljaju uglavnom aukcije od 10 dinara, ali će biti mnooooogo manje aukcija, i mnogo manje kvalitetnih stvari.

  Moje viđenje.

 18. Veliko poštovanje prema članovima Tibor i Buljubasa , ali moram da napišem da Vi niste prodavali do sada i nadam se da ćete razumeti o čemu poneki prodavci pričaju u vezi provizije . Pokrenuti 100 licitacija većih od 99 dinara , to je 600 dinara provizije za maximalnih 10 dana licitacije. Zbog toga se ovde priča da se ne isplati pokretati po većim cenama od 99 din i zbog toga mnogi prodavci dižu sebi cene. Ja sam se mnogo puta razočarao u prodaju i par puta odustajao jer po samim mojim ocenama se vidi da imam više od 50 posto prodatih predmeta sa jednom ponudom , što znači da je prodato po početnoj ceni jer ni sam ne podržavam veštačko dizanje cena ali jednostavno prodavci moraju da pokreću po malim cenama jer ne mogu da izdrže tolike naplate provizija i zbog toga se odlučuju na podizanje cena. Hvala svima koji razumeju.

 19. Ja sam imao iskustava sa vestackim dizanjem cena.. Licitiram knjige(nebitno koje), posalje mi covek ljubaznu poruku da je video da sam licitirao na njegovim aukcijama i zato je okacio i preostale knjige iz te serije. Posto mi nista od toga nije delovalo sumnjivo a i zeleo sam da ‘za male pare’ kupim celu kolekciju, ja licitiram i na tim aukcijama. Tako sam postavio ponudu na vise njegovih aukcija.
  I nista.. prodje vreme.. nema drugih interesenata. Onda primetim da je neko ponudio u poslednjih 20sek(vreme kada ni jedno ljudsko bice ne moze da reaguje) .. nista tako izgubim jednu knjigu iz kolekcije i OK je to.. odmah podignem cenu sa 100 na blizu 800dinara(ne secam se tacne sume) i opet isti slucaj u poslednjih 20sek na sledecoj aukciji.

  Kazem i to, OK desava se.. nazovem prodavca telefonom da se dogovorimo oko uslova prodaje.. on ljubazan, pun razumevanja za novonastalu situaciju.. vidi da mi je stalo i ‘greota’ da takav jedan ljubitelj knjiga kao ja ostane sa nazubljenom kolekcijom(inace za vas koji ne skupljate knjige.. kolekcija ako se razbije, ostale knjige gube vrednost a ako su pak u stanju raspadanja, takve knjige onda imaju vrednost 0din) i ponudi mi covek da otkupim citavu kolekciju za par hiljada.
  Preko limunda poruka druga prica.. on ne moze da prekrsi pravila limunda i tako.
  Naravno od te kupovine nije bilo nista… a ja sam bio opravdano besan, naravno platio sam ponovno postavljanje na aukciju(o uplati cuvam priznanicu)

  Onda prodje dan dva i ja licitiram kod drugog prodavca(limundu pisao o njemu).. posaljem tom clanu poruku da okaci dodatne slike.. prodavac ljubazno uslisi moj zahtev. Medjutim, odmah nakon toga stize meni poruka, citiram:

  „U umalo zaboravih da Vam saopstim najvaznije!
  Molim Vas,zaboravite na moje aukcije ili bilo kakvu saradnju sa mnom.Unapred veliko hvala i svako dobro,predrag“

  S obzirom da mi je prethodni clan sa kojim sam imao sukob oko kompleta knjiga rekao da zaboravim saradnju… ovaj covek to ponovio.. nije bilo tesko dedukovati da se radi o istom coveku, iako koriste razlicite korisnicke naloge.
  Medjutim ima tu i jedna nelogicnost.. ova dva clana u proslosti nisu licitirala jedan drugome na aukcijama… dakle dva(i moguce vise) naloga postoje ne radi vestackog dizanja cena.. vec ako jedan nalog bude suspendovan da drugi nesmetano nastavi sa radom.. to govori da je taj clan vec ranije bio suspendovan.. inace ko bi se setio da otvori dva naloga iz tog razloga.
  Onda polako vracam film… (inace ovo su „teorije zavere“ o kojima pise limundo)… i setim se da je prodavac trazio da uplatim na racun KBC banke ali ne na ime koje sam dobio od Limundo sistema(da je Limunda ovo zanimalo mogao je da proveri nasu korespodenciju i uveri se).
  Dakle covek limundo porukama zahteva uplatu na „tudje ime“(inace postoji zakon o laznom predstavljanju na internetu.. to je razlog zasto se od korisnika trazi JMBG)

 20. Veliko postovanje Zdenku, ja jesam prodavao i prodajem i dalje dosta na limundu i kupindu.
  Imam do sada preko 1000 pozitivnih i nijednu drugu ocenu ali poucen iskustvima nekih clanova koji su imali savrsen rejting dok nisu napisali u komentarima nesto sto se nije svidelo drugima pa su naprasno poceli da dobijaju negativne ocene, nisam zeleo da stavim moje pravo korisnicko ime na limundu.
  Mogu da razumem ljude koji ce da ti ucine nesto ako imaju od toga neke koristi ali se uvek iznenadim koliko ljudi ima koji jednostavno zele da napakoste.

 21. To sto neko navodi da nije moguce reagovati u roku od 20 sekundi je cisto neznanje!
  Moguce je i nije protivno pravilima otvoriti 5 tabova u browseru i u svakom ponuditi jednu odredjenu cenu i kliknuti na dugme ‘nudi’. Otvorice se prozor za potvrdu i to ostavite. Potom pratite aukciju i kada treba redom pritiskate dugme za potvrdu. Ovim se moze ne u 20 sekundi, vec u 5, nuditi x puta sa ponudom koju zelite da ponudite.
  Potrebno je imati malo bolji ping i sve radi savrseno.

 22. Prodavac sam,ali cesto i kupujem,zaista se uzasavam kada na kraju licitacije,ja pobedim,a predhodni je ponudio recimo, 1499 dinara,jasno mi je da sam nasela na
  vestacki podignutu cenu,ali sta cu kupim i cutim:)
  Od sada cu proveravati ko licitira isti predmet kao ja i naravno ako prepoznam vestacko podizanje cene,da cu prijaviti,jer je to nelegalno i lose.
  Ljudi smo,gresimo,ali ne smemo biti sitne duse,zbog 1000-2000 da varamo ljude.
  To je prava prevara i tome treba stati na put.Odluci se za minimalnu cenu za kuju bi prodao artikal i ako bude ponuda,to je fantastican dogadjaj,a ne staviti 99 dinara,pa narucivati prijateljima,podigni …..jer se kupci pale kada ima vise ponuda:),a prodace se skuplje.Ko reskira taj dobija,ali nikako prevarama,jer ako ne platite na mostu,platicete na cupriji.
  Ja toliko….. svima srecna prodaja i kupovina

 23. Vestacko nudjenje se moze delimicno resiti opcijom koju imaju drugi veliki aukcijski sajtovi. Naime prodavac ima pravo da prekine aukciju sa ponudama, najkasnije 24 sata pre isteka aukcije, naravno uz placanje provizije. Ako se prodavcu ne svidi kako se odvija prodaja njegovog predmeta, nema potrebe da trazi prijatelje da mu podizu cenu, vec jednostavno prekine aukciju. Uvedite tu opciju i vestackog nudjenja ce biti sve manje.

 24. ˝Veštačko nuđenje ili veštačko podizanje cena je kada prodavac nekog aukcijskog predmeta, sa svog duplog naloga ili sa naloga poznanika, prijatelja, rodbine ili bilo kog naloga povezanog sa prodavcem, veštački podiže cenu na svojoj aukciji˝
  @Vladan…predpostavljam da ste pod nekim aukcijskim sajtom podrazumevali i Limundo?
  Odakle dupli nalozi clanovima ? Da li se nalozi kupuju ili ih clanovi sami registruju ?
  Kada bi proces registracije bio ozbiljniji, tako da se ne moze (ponovo) otvoriti dupli nalog, ostala bi samo pomoc prijatelja, a sigurno se mnogi nebi igrali time, pod mpretnjom suspenzije.
  Ovako, vi suspendujete, clan ponovo otvori i tako beskonacno puta, iako je to nedopusteno Pravilima, ali ocigledno samo na papiru, ne i u praksi.
  Predpostavljam da je doza opustenosti pri registrovanju, ostavljena u nadi da ce se mozda suspendovani, prevaspitati, ali su to mozda pojedinacni slucajevi, a masu cine renkarnacije koje se opet bave dizanjem cena.
  Tako da mislim da vam Tim za sigurnost, ocigledno treba ili nove snage ili drugaciju metodologiju i pristup u cilju povecanja sigurnosti trgovanja na Limundu

 25. Zdravo ,

  Ovo sam ja na limundu :
  http://www.limundo.com/Clan/thedaywalkergirl

  Skoro sve moje aukcije krecu od 10 din , bitno mi je da se proda. Na aukcijama po statistici imam 70% novih clanova koji licitiraju jer me je neko preporucio od ranijih kupaca. Dosta aukcija zavrsava i sa 1001 din.
  Mnogim kupcima vec znam adresu napamet koliko sam puta nesto poslala.
  Sa mnogim kupcima sam pocela i da se druzim.
  Mnogi ljudi me pozovu i pitaju da li mogu da vide predmet, probaju , odrede realnu cenu, popiju kafu samnom.
  E sada ? Da li su oni moji prijatelji, da li je to vestacko nudjenje ?
  Ako ja svaki dan dobijam nove stvari. Zasto moji kupci ne mogu da budu moja rodbina i prijatelji, moje komsije i poznanici? Jer videti sta imam je najbolje na limundo aukciji.
  Desava mi se da majci koja zivi 350km od mene moram da objasnjavam po nekoliko puta ne de sme , da ne moze da bude njeno.
  Desavalo mi se da komsinici trebaju nove cizme za zimu i da zeli bas moje.
  Desavalo mi se da sestra umire za nekom torbom.
  I opet svakog dana strepim da bi neko mogao da bude okarekterisan kao „neprijatelj “ i moj nalog bio suspendovan.
  Nikada se nisam bavila dizanjem cena, jer zaista nemam potrebu za tako necim. Zao mi je sto su pravila takva da ne mogu svakog da usrecim. Zao mi je sto svaki dan otvoram limundo sa strahom da se nesto nezeljeno nije dogodilo.
  I nakon svog ulozenog truda, da sve bude ok, povremeno dobijem poruku od clanova kako ne mogu da pobede jer je u pitanju “ podizanje cene “ , boli. Smatram ovaj tekst kontraproduktivnim. Jer sta god da sam procitla bilo je “ Kriva“ “ Kriva“ “ Kriva“ “ Kriva“ …

 26. U predhodnom postu se termin dupli, odnosu ustvari na visestruki nalog, jer vestacko dizanje cena moze biti sa vise naloga, a ne samo sa dva.

 27. Da dodam i ja nesto u vezi pocetnih cena koje ni u kom slucaju ne mogu biti razlog za vestacko dizanje cena. Kako realno proceniti pocetnu vrednost neke robe i kako realno odrediti neku granicu od koje bi se naplacivala provizija?
  Za neke slicice iz decijih albuma je i 10 dinara mozda prevelika cena a za prodaju nekog alata renomirane marke u ispravnom stanju sa kojim se zaradjuje koriscenjem istog realna pocetna vrednost bi mogla biti i preko 10 hiljada dinara.
  Limundo tim bi trebao da ima strucne procenitelje za svaku oblast ili vrstu predmeta prodaje i da se vrsi procena i dogovor sa prodavcem za svaki pojedinacni predmet sto bi jako usporilo proces postavljanja aukcije a i provizije na prodate predmete bile bi daleko vece od sadasnjih, reda velicine 20-50% od dostignute prodajne cene i procenitelje treba platiti. Uglavno zakljucak prodavcu ce se uvek ciniti mala cena a velika provizija a kupcima ce se uvek ciniti da su puno platili.

 28. @Luka
  Odličan komentar. Definitivno u poslednjih 20 sekundi je moguće bez problema licittirati više puta i to sasvim u skladu sa pravilima.

  @sasa
  Limundo sajt ima jedan od najstrožijih sistema registracije. To što se vidi na sajtu je samo delić sistema koji je iza:
  http://blog.limundo.com/2012/01/tehnologija-u-pozadini-nove-registracije-data-miningmachine-learning/

 29. Goran Mladenović

  Elementarna ekonomija: cena nečega nije ona suma koju bi prodavac voleo da dobije, već ona suma koju je kupac voljan da plati. Prema tome, apsolutno sam za to da se veštačko dizanje cena sankcioniše, kao i sve nekorektne radnje. Jer ja sam sankcionisan od strane Limunda jer nisam završio kupoprodaju predmeta za 10 dana, iako se u tih 10 dana uglavila Nova Godina i Božić, a prodavac je skroz osiromašio za 200 din. Ali svejedno, ako je to po pravilima, takva su-kakva su. Ako prodavcima ne odgovara niska početna cena, neka pređu na Kupindo. Gore vidim da postoje i pravna lica koja prodaju na Limundu. Pitao bih ih, plaćaju li PDV baš na sve što prodaju? Daju li fiskalni račun uz robu? Kome se ne sviđa neka izađe na buvljak i neka prodaje svoju „robu“.

 30. Rešenje postoji odavno ali iz nekog razloga Limundo odbija da ga uvede a zove se prodavčeva tajna rezerva.
  Dakle, ovakvo rešenje poništava i visoke početne cene i potrebu i pojavu veštačkog dizanja vrednosti jednim udarcem. Tajna rezerva dozvoljava prodavcu da postavi predmet od 10 ili 99 din sa rezervnom cenom koja nije javno vidljiva a kupci su slobodni da licitiraju koliko žele. Ukoliko kupac ponudi onoliko koliko smatra da predmet vredi a to se poklopi sa prodavčevim vidjenjem vrednosti aukcija se uspešno završava na obostrano zadovoljstvo. Čar aukcije ostaje i opstaje, sajt je živ i aktivan a nema hiljade fiksnih listinga koji ga guše.
  Naravno, Limundo ovu opciju može da naplati kao što i naplaćuje mnoge druge ali implementacija izostaje. Zašto?

 31. @Stevan Odlicno idejno resenje. Odbilo bi gomilu kupaca sigurno. Ali je definitivno resenje za problem koji kupci imaju sa vestackim dizanjem.

 32. Provizija za postavljanje aukcije je neophodna, zapravo po mom misljenju izuzetno vazna i za kategoriju 10-99! Svako ko se ozbiljno bavi prodajom na Limundo sajtu je vise nego svestan da se predmeti u pretrazi gube usled nerealno velike kolicine predmeta koji po zdravom razumu mogu da se klasifikuju kao otpad. To je zapravo jedini nacin da se Limundo otarasi šuma, i djubreta i povod starim i novim clanovima da krenu da shvataju sajt ozbiljno. A zasto to kazem, evo razloga:

  1. Nije istina da 10 din cena nece dostici svoju vrednost zato sto je pocela sa 10. Idite u kategoriju Mobilni telefoni i pogledajte nove uredjaje (recimo skinut sa mreze) koji su poceli sa 10 i videcete da ponekad aukcija ode i preko cene sa drugih oglasnih mesta. Apsolutno nema mesta o prici o vestackom podizanju cena jer znam da kada ja okacim neku elektroniku koja je kvalitetna, oko uredjaja se bore bar 4 osobe. Bojazan o tome da ce „ljudi posumnjati da vestacki podizes cenu ako si stavio 10 din“ je strah onih ljudi koji to zapravo i rade. A predmet NECE biti ispod cene ako je taj predmet koji si stavio upravo ono sto i jeste.

  2. postavljanje provizije za 10-99 din bi uklonilo „velike prodavce“ koji su veliki po kolicini, a ne po prodaji i apsolutno ne trebaju Limundo sajtu. Licno sam naisao pre neki dan na osobu sa 4200 aktivnih aukcija. svi znamo koliko taj clan prodaje i kakvu robu ima. Dakle govorimo o clanu koji ima neke aukcije u krug i po godinu dana. E sad zamislite kada bi takvi bili sklonjeni, samom cinjenicom da nemaju vise mogucnost da opterecuju sajt, upravo provizijom:

  – sajt bi osvanuo
  – pretraga KUPCIMA (osnovica cele price) bi bila MEGA olaksana u svakoj oblasti, jer je svaka oblast pretrpana aukcijama koje nikog ne interesuju i svaka 20ta aukcija koja zaista vredi.
  – Prodavale bi se stvari koje ljudi ZELE da kupe, ujedno bi privukli mnogooo veci broj kupaca kada bi word-to-mouth culi o Limundo sajtu
  – Aktivni prodavci bi imali vece profite, samim time i mnogo olaksan posao za dalje postavljanje i sirenje ponude
  – Eliminisali bi i problem ovog bloga jer niko ni ne bi podizao cenu vestacki, kada bi ljudi imali olaksane pretrage i bili predstavljeni vecim ponudama, kupci bi se mnogo vise borili za predmet.

  Rak rana ovog sajta je zatrpavanje sa predmetima koje niko ne zeli da kupi. Predmeti koje niko ne zeli da kupi su ugusili sajt, i SVE bi se resilo njihovim uklanjanjem, tako sto bi se uvela provizija za postavljanje predmeta od 10-99.

  Pre nego sto kontemplirate odgovor na ovo moje pisanje, jos jednom vas podsecam: Limundo clan sa 4200 aktivnih aukcija. postavljao ih je oko godinu dana bar. po stanju ocena, prodao je oko 350 predmeta po ceni od 10-50 dinara. I stavite se onda u kozu jednog ozbiljnog coveka sa parama, koji da bi pronasao neko kolekcionarstvo, deo za kompjuter, biciklu za klinca, telefon, koji dodje i ukuca u pretragu naprimer: „telefon“ i izadje mu na stranici pretrage 10 neispravnih, 10 telefona iz 2002 godine, 5 bez punjaca i baterije, i 2-3 koja rade …

 33. @Stevan
  @thedaywlkergirl

  Slažem se da je tako nešto veoma dobro – za prodavca.
  Isto tako je to veoma loše – za kupca.
  Ne želimo polovična rešenja i zbog toga tako nešto ne postoji na Limundu. Čar aukcije bi sa tom opcijom bila definitivno prepolovljena.

 34. @Vladan, da se razumemo, ja nisam probao da otvorim drugi nalog, ali sam licno gledao kako se drug, skoro, registovao za 5 minuta, (kako i pise pored dugmeta), a to je mozda mogao da uradi i sa nekim drugi, a ne pravim podacima.
  Takodje apsolutno podrzavam sistem sankcionosanja, kao i provere u pozadini, ukoliko postoje sve u silju sigurnosti trgovanja.
  Opet…i pored svega toga, ostadoste duzni za odgovor: Odakle dupli nalozi clanovima ? Da li se nalozi kupuju negde ili ih clanovi sami registruju ? (dupli = visestruki)
  Pa svaki dan se mogu videti ponovo pokrenuti predmeti, vec suspendovanih clanova, cak i sa identicnim slikama, kako je to moguce?

 35. Obecavam jedan YouTube video, da se vidi kako izgleda jedan dan skupljanja predmeta, postavljanja i na kraju dana, slag – zavrestak aukcija. Koliko mi uzivamo prateci, kako se smejemo i zabavljamo sa limundom. Kako bi se videlo da dizanje cena nije potrebno.
  Smatram da onaj ko zeli da te prevari , cete svakako prevariti.
  Da podizanjem provizije , mali prodavci nikada nece postati veliki.

 36. @sasa
  da li je neko kupio dupli nalog ili je sam zaobišao sistem, mi ne možemo da znamo. Ono što mi pratimo je više parametara kako bismo bili sigurni da nalog koji je registrovan ne pripada osobi koja je već suspendovana sa Limunda. Ne mogu previše konkretno da govorim na ovu temu jer je jako osetljiva sa stanovišta sigurnosti sajta. Nadam se da razumete.

  @thedaywlkergirl
  Jel da te držimo za reč :)?

 37. Imaju dva ideje koje bi pomogle nije ih tesko implementirati.
  Jedna je ta sa rezervnom cenom (nekada je i postojala ako se ne varam) a druga je da ako vam je nesto sumnjivo moze da se vidi koliko je puta korisnik „XXX“ licitirao na aukcijama korisnika „YYY“.
  To radi na dosta aukcijskih sajtova najcesce izrazeno u procentima, pa ako vidite da je XXX od svojih 100% licitiranja 47% potrosio kod YYY bice vam jasno da tu nisu cista posla.

 38. @Vladan Jović
  O da, to je ideja vec neko vreme. Kako bi se priblizili kupcima. Da se vidi da mi prodavci nismo neki grozni ljudi koji otimamo. Vec uzivamo u licitacijama jednako koliko i sami kupci. Koliko se suprug i ja takmicimo ko je pronasao te sedmice, tog meseca premet koji ce otici za najvecu sumu.
  Volimo limundo, uzivamo u poslu i podelicemo to sa svima vama.
  Cekamo vedrije teme.
  Stop vestackom podizanju cena.
  Predmet prodat za sitan novac je reklamni predmet i zbog tog predmeta limundo ce dobiti bar 2 nova clana a ja bar 4 nova kupca. Cista statistima.

 39. Evo jednog mog iskustva sa laznim nudjenjem….
  Ja sam stalno u potrazi za obucom i prijavila sam se na listu pa tako svakog jutra uz kaficu pregledam sta se novo pojavilo i sta bi mi bilo interesantno,i tako vec mesecima.
  Na Limundu ima par vrlo poznatih prodavaca obuce cije su slike profesionalne i nema sanse ne primetiti ih.
  Aukcija zapocne sa 10 dinara za cipele koje vrede 2000 – 3000 hiljade sigurno.
  Pratim aukciju i od 7 dana na koliko je postavljena, 5 celih dana stoji cena 10 din?
  U medjuvremenu neko podigne na 70, 110, 150 dinara da bi se poslednjih sat vremena cena pocela drasticno podizati.
  Ok to je realnost,razmisljam i nudim i ja ,cak i vise nego sto sam planirala pa iznenadim i samu sebe.
  Aukcija se zavrsi sa normalno nekim uletacem u zadnjoj sekundi i ja razocarano i rezignirano obrisem aukciju na kojoj nisam dobila.
  Nakon 15 dana ,uz jutarnju kaficu pregledam novo izasle aukcije i ogreje me sunce kad vidim iste cipele ponovo!
  Razmisljam,neko se zeznuo za broj,boju ili sirinu kao sto se i meni desava cesto,pogledam,10 dinara pocetna cena…..
  Udjem na ponudu,isti prodavac,ista pocetna cena,isti tekst,ista slika…..
  Nema ni propratnog teksta tipa,kupac odustao,neozbiljnost kupca ili sl.
  Jednom sam cak i pitala prodavca odkud iste cipele od pre 15 dana,kaze imala sam dva para!
  Mislim da je to nezajazljivost nekih prodavaca kojima stvarno ide super jer prodaju skoro sve sto izbace pa makar to i ne bilo tako kvalitetno kao sto ima robe na Limundu koje na zalost ljudi ne umeju profesionalno da slikaju pa ne dobijaju na svojoj lepoti i kvalitetu i vrte se mesecima.
  A kako to promice Limundo timu?

 40. @jelka
  Ako taj prodavac već nije bivši 🙂 (već nije suspendovan), možete nam poslati preko kontakt strane njegovo korisničko ime. Proverićemo nalog u potpunosti i moći da 100% utvrdimo da li je sve po pravilima. Možete staviti u poruci „za Vladana“.

 41. @jelka

  Ne mogu da znam o kom prodavcu govorite. Ali kao veci prodavac obuce mogu da odgovorim na to.
  Opcije:
  * predmet nije preuzet – NEGATIVNA, aukcija ide ponovo . Licno ne volim da stavljam tekst gde se opravdavam smatram da je kontraproduktivno. Ako neko kao sto vi pitate, ostavim link kupca sa njegovom negativnom ocenom

  * predmet reklamiran jer ne odgovara opisu – ukoliko smatram da je reklamacija opravdana, predmet postavljam sa izmenom teksta. Ocena za kupca je pozitivan. I dalje ne stavljam tekst kojim sebe opravdavam.

  * predmet reklamiran zbog boje i ili velicine – ocena pozitivna, isti tekst, iste fotografije.

  * odustajanje pri licnom preuzimanju – ocena pozitivna – nemam izbora. Aukcija ide ponovo.

  Sasvim je normalno da cena sa 100 skoci na 2000 din u zadnim sekundama. I verujte da ljudima koji rade sa mnogo aukcija, sa dobrim slikama, sa puno truda da sve izgleda lepo i lepo je opisano, nemaju vremena da se bave vestackim dizanjem. Zasto bi svoj posao koji vec dobro ide ugorzili mogucom suspenzijom.

 42. Što se tiče veštačkog dizanja cena , moje je mišljenje da toga ne bi bilo ako ne bi bilo provizije na pokretanje jer bi svako odredio cenu koja mu odgovara i ne bi imao potrebe da diže cene.

 43. @zdenko
  Samo da dodam, jesam prodavac, prodajem i na limundu i na kupindu, nikad nisam sebi dizao cene, cesto sam zbog toga prodao svoje predmete ispod njihove vrednosti ali zato imam svoju ponudu na kupindu po regularnim cenama. Kad želim da postavim aukciju po višoj početnoj ceni onda ga tako i postavim bez obzira na proviziju. Mislim da nije u redu što automatski pretpostavljate da nisam prodavac samo zato to se ne slažem da je u redu da neko sebi diže cene. Uostalom kome se ne dopada da plaća proviziju nek nađe sebi drugi sajt za prodaju.

 44. Odlicna tema, puno komentara, jos vise da se nauci iz deljenja iskustva.
  Imao sam nekoliko puta priliku da ucestvujem u aukcijama gde je prodavac sa 0 ocena prodavao nesto. Dan pre kraja pojavljuju se 2 kupca sa takodje 0 ocena, koji su clanovi maltene od istog datuma, koji u skoro istim terminima licitiraju i dizu cenu sa 200 na 1500 d. Naravno da sam licitaciju prijavio Limundu >:(

  @nasankani. Mozda ce zvucati grubo, ali sami ste krivi sto ste kupili nefunkcionalni uredjaj, jer se niste na vreme informisali o karakteristikama datog modela. Ne verujte fotkama, pitajte prodavce kroz Limundo poruke SVE detalje. Za takve uredjaje (stampace, skenere) imate sajtove prodavnica kompjuterske opreme, proverite cene tamo, da li iko uopste ima kertridze/toner i ostalu opremu. Dalje, niste se pridrzavali pravila Limunda, te se zavrsilo kako se zavrsilo… Nedavno sam kupovao skener (uslov podrska/driveri za win7x64), no ispostavilo se da doticni uredjaj nije imao naponski kabel. Onda se ispostavilo da je pronalazenje kabla veci izazov nego pobeda na licitaciji… Nedelju dana kasnije, pojavio se novi skener, sa odlicnom podrskom ne za win7 vec i za win8, sa sve kablovima!
  Strpljen-spashen… 😉
  da ne pominjem da sam prosao jos jeftinije… 🙂

  Sto se tice licitiranja u zadnjoj sekundi… malo je to rizicno, ali ako vam je stalo do predmeta, dobro razmislite do koje cifre ste spremni da idete. Ako znate odgovor, onda i ne morate cekati zadnjih 20s… Ako ste tu zbog sporta zvanog nadmetanje, budite spremni i da budete nadigrani 😀

 45. Smanjenje provizije za pokretanje aukcije bi smanjilo i broj ljudi koji veštački dižu cene. Kad neko ima predmet od 100 evra, jednostavno mu je skupo da ga stavi za te pare na aukciju, mora da krene od niske cene.
  I ne pominjite više kupindo jer se ovde govori o limundu, mene lično kupindo ne interesuje jer je prenatrpan predmetima, ne može se naći ništa dobro za korektnu cenu jer prodavci svoje predmete višestruko precenjuju i živce mi pojede kad god se osmelim da ga otvorim.

 46. Hocu Vladane ,budite sigurni da cu vam dostaviti informaciju cim uz jutarnju kaficu budem pronasla ono o cemu sam govorila.
  Pozdrav Limundo timu.

 47. Што се тиче лицитирања у последњим секундама, таква су правила и то је потпуно легално. Свако иоле искуснији на Лимунду ће свакако чекати последњи моменат. Када предмет нема ни једну понуду иде се и на то да се не ставља у листу жеља да не би продавцу дали сигнал за активирање дуплог-триплог-мултиплог налога и вештачког подизања цене. Има свега овде и људи се сналазе.
  Обзиром да Лимундо не може без чланова, мислим да се решавање проблема дуплих налога отаљава јер је бројка огромна и то само Лимундо зна. Дупли налози постоје откад и Лимундо, јер дупли налог није новина која је дошла са Лимундом. „Фора“ је стара колико и онлајн игрице, а можда колико и сам интернет. Пошто се при регистрацији на Лимундо захтева копија личне карте, логично је да ће прављење дуплих налога у једном моменту морати да стане јер нас у Србији има тек око 5,5 милиона (цифре са избора су намештене тј. и тамо је било дуплих налога, а и мртви су гласали:) (мислим није смешно, тужно је)
  Тешко да ће дупли налози бити искорењени у скорије време.

  Што се тиче наплаћивања 4. и сваке следеће поновљене аукције за исти предмет, па немојте кликтати ко блесави на дугме „понови аукцију“ већ је покрените сасвим испочетка и рачунаће се као прва покренута, просто.

 48. @jelka
  Ne reaguju za takve aukcije.. ja sam limundo timu slao podatke tih prodavaca(istog prodavca) kada sam jurio Sony2, Maticnu itd…kazu prijavi na dugme u donjem delu aukcije, ja prijavio oni nista.. ja im se obratio ponovo onda su mi trazili takoreci ‘da im nacrtam’ sta je problem.. umesto toga ja im poslao slike.. onda oni kazu, na osnovu slika ne moze se zakljuciti nista?!?

  Onda tu je bila gospodja koja je 3puta prodavala i8000 samsung omniu.. (nisu reagovali kazu sve je po pravilima).
  Necu da gresim dusu, istina jesu reagovali na par aukcija, tj.kada clanovi imaju 0prodaja ali oni preko 10 ili preko 100.. njih ne diraju!

 49. Evo i ja da se ubacim oko toga zasto sam drugi i zasto u zadnjih 5 sec me je neko prestigao:

  Epa to je ipak vasa krivica,vi ste ponudili onoliko kolko smatrate da ćete izdvojiti za taj predmet,taj što je pobedio imao je više para da izdvoji ili je smatrao da tolko vredi,ili je pak smatrao da to njemu treba pa koja god da je cena.
  Kod mene prosto pravilo pocelo je sa 10 din,smatram da to vredi realno npr 2500din,stavim odmah 2700din uklopim se da je postarina do 300 din i odprilike to me kosta 3000din,i kazem sebi ok novo je 6800din,pa dobro polovno je i radi i toliko mogu dati.
  E sad sto neko hoce da naduje ili da se trka pa da bude nosioc pobede to je nesto drugo,ili pak nebulozno plaćanje nekih stvari tj.kupovine po nenormalnim cenama to je već kako shvatiti ili namesteno ili nekom gori pod noge pa mora da kupi hehehe.
  Uglavnom mislim da svi čalnovi posto se odluče da nesto žele da kupe prvo provere ako neznaju pravu cenu GOOGLE je čudo hehehe.
  Nebih da reklamiram niti nekog izdvojim ali i na Limundo i na Kupindo se dešava da nesto sto je novo manje kosta nego sto je neko već koristio a ljudi pod znakom navoda , to kupe.Sta reći ili neznaju ili namesteno.
  REZIME
  Licitirajte samo onoliko kolko provereno smatrate da nesto vredi.
  A to što će neko da vas pobedi tj,vi ste drugi,pa bolje i to nego da vas neko nasamari da NPR:upaljač platite 1500 din a taj isti nov ,pun i ROZE boje u trafici 20 din hehehe

  Pozdrav i svima želim što više uspešnih LICITACIJA:

 50. Broj komentara govori da je ovakav tekst je baš bio potreban, odlično si objasnio Vladane.
  Pozdrav za sve Limundovce.

 51. Ovo za suspendovanje naloga je čista laž,i to nije samo jedan slučaj nego više,bio sam svedok,jer sam i sam javljao koje se aukcije podižu veštački, i posle prekidanja aukcije ,od strane limunda,ti članovi možda budu opomenuti ali suspendovani nikako ,jer isti taj predmet pokrenu ponovo,tako da nemojte da pričate jedno a radite drugo,priznajte da su vam pare ispred svega,(to zna i malo dete)i da vam se ne isplati suspendovati toliki broj članove jer će vam pasti i zarada.

 52. Postoje predmeti kojima je trebalo par puta da postavim sa cenom od 10din. da bi se prodali. Uvek je postojao neki problem, odustajanje, kasnjenje. Mi ih zovemo “ baksuzni „. Nekako nece pa nece.
  Nije ni to indikacija da se radi o prevari, ako predmet ide vise puta na aukciju. Opet nikada nisam prodavala tehniku da bih mogla da budem na nekom ozbiljnijem gubitku. I razumem da su prodavci koji se time bave daleko u losijoj poziciji od mene.

  Opet ako VRH odluci da smanji plate i penzije, dzaba mi isterujemo pravdu odve.

 53. U licitaciju su 3 strane. Prodavac, kupac i posrednik. Ja ne vidim nista strasno u namestanju ili vestackom dizanju cene. Na gubitku je samo prodavac, odnosno onaj koji vestacki licitira. Evo ovako. Kupac nije ostecen, osim malo emotivno. Nije kupio predmet za zeljenu cifru. Ali velika verovatnoca je da ce taj predmet prodavac opet postaviti ako ga je kupio sam od sebe. Znaci malo strpljenja i evo ga opet…. Druga je stvar sto se kupci u dosta slucajeva ne kontrolisu pa lupaju cene o kojima i ne razmisljaju samo da bi zadovoljili svoj ego i bili prvi. Posrednik nije ostecen jer je dobio proviziju za prodat predmet. Od koga….pa i nije ni vazno, pare su tu. Ostecen je jedino prodavac jer ce tako ili onako platiti proviziju. Pa ako mu se isplati neka postavlja i 6 puta jedan te isti predmet. Puta provizija, puta puta pa neka se sracuna. Da, rezimiramo. Ja vestacko podizanje cena uopste ne osudjujem, cak mi je i pomalo i sipaticno. Zasto? Pa kada pomislim da je prodavac sam sebe kaznio za iznos provizije a simpaticno mi je i kada vidim kupca koji je platio nesto sto je iznad trzisne vrednosti. Neka se i kaznio kada ne ume da razmislja. I cisto da se razumemo…ja nemem niti sam ikada imao dupli nalog. Ali i kao kupac i kao prodavac UMEM DA RAZMISLJAM.

 54. @Maka To je ranije prolazilo uz opomenu. Pravila su davno izmenjena.

 55. Slozila bih se sa „thedaywlkergirl“, to oko „baksuznih“ artikala.
  Jedan sako sam prodavala ravno 5x.
  I ako je imao uglavnom po jednu ponudu, jer je cena bila fiksna, a ne atraktivnih 10 din., ipak sam svaki sledeci put kada bih ga pokrenula, obavezno navodila da je predhodni kupac odustao od kupovine istog, a sve iz bojazni, da neko nesto ne posumlja. Iskreno, nisam mogla da verujem, kada je napokon dobio novog vlasnika.
  I bas retko koristim iznos od 10 din., uglavnom stavljam „realne“ cene, ne zato sto nesto nisam spremna da dam za toliko, jer ima stvari za koje bih nekoga zamolila da ih uzme, i platila postarinu, jednostavno jer su ljudi sumnjicavi.
  Mada me to i ne iznenadjuje posebno, svasta se dasava i raznih ima, pa i sama kada odlucim da nesto licitiram, proverim ko sve je nudio na aukciji…
  I mislim da nije tacno da Limundo stiti pojedine clanove zbog interesa, jer znam za dosta slucajeve, gde su clanovi trajno suspendovani, bas iz tog razloga.
  Koliko znam, ranije je clan imao pravo na opomene, a sada se za vestacko dizanje cena automatski iskljucuje sa sajta, to mozda pojedine buni.

 56. To se radi na vecini aukcija i vecina prodavaca ima svoj „tim“,vise puta sam videla to ali nisam prijavljivala jer smatram da tu nisu krivi pojedinci nego Limundo tim koji je svestan da uvodjenjem opcije rezervne cene toga vise ne bi bilo ili bi bilo neuporedivo manje.Uostalom e-bay to ima a mnogo je ozbiljnija firma od Limunda,ocigledno je nekom u interesu da pokupi sto vise novca od provizije makar u pitanju bile aukcije koje se ne realizuju,vazno da su pare uzete a oni nek prodavaju opet istu stvar-deset puta je deset provizija i tako u nedogled…

 57. Nije tacno da se nalog suspenduje. Nedavno sam prijavila tako nesto gde je vestacko dizanje cena bilo ocigledno. Kasnije sam proverila taj nalog i bio je aktivan.
  Tako da ono… srpska posla…

 58. Meni je prosto fascinantno kad vidim pocetna cena 10din.za nesto sto realno vredi mnogo vise….i posle im krivo sto su nesto prodali jeftino ili jure prijatelje da im podizu cene.Kako ih ne mrzi to da rade????Ja kada nesto prodajem stavljam pocetnu ispod koje ne bih isao ko voli nek izvoli… Kada kupujem ponudim maksimum koji smatram da treba i sta bude.
  Sto se tice vestackog podizanja cena i treba posle da plate proviziju i posle opet postavljanje pa opet provizija…pa sve u krug..pa neka posle racunaju koliko ih to kosta. I ljudi bice uvek mozda i boljih stvari nije nista vredno da se nervirate…mozda ce sutra neko prodavati mnogo bolju stvar a i povoljnije….Sto se tice Limundo tima pa ni oni ljudi ne mogu sve da isprate.Zamislite Vas na njihovom mestu,pa ja bih prvi poludeo od raznih pitanja i zahteva…Ne moze sesvima udovoljiti.

 59. Kad sve ovo procitam, ne znam sta da kazem. Vrlo cesto sama kod pojedinih prodavaca licitiram na vise predmeta, a ne retko se desi da dam ponudu od 136 RSD, na primer, imam neke tripove da cu tako mozda pobediti, lupim cifru (naravno u okviru svojih mogucnosti), a opet se nikada nisam bavila vestackim nudjenjem, a imam samo 13 ocena. Mislim da ste sa gore navedenim primerima dali zeleno svetlo bukvalistima, da optuzuju sve koji im se ucine „sumnjivim“.

 60. Slazem se sa Cholom potpuno. Da kazemo hipiteticki da zivim u kuci sa rodjenim bratom. Ja imam svoj a on svoj nalog. I brat uporno licitira na mojim aukcijama i podize cenu. Ili recimo najbolji drug? Ako neko licitira vise od njih ja mu prodam a ako ne ja platim proviziju. Mozda bas nije sportski ali ne vidim kako to moze da bude nelegalno na bilo koji nacin? Recimo licitira na svim mojim aukcijama i samo na mojim. I po kom osnovu bi oni ili ja bili suspendovani? Otkud znate, mozda bi i stvarno kupili nesto od mene a mozda i odustali ali opet kazem ne vidim kako je to nelegalno a jos manje dokazivo. Samo i ja da napomenem da tako nesto nikad nisam radio mada mislim da mnogi rade. Evo upravo pratim jednu aukciju gde je za PS3 pocetna cena 25000. Prodavac ima 0 ocena mislim ili samo par komada i prvog dana dobija ponudu od nekog sa takodje 0 ocena. Tip vec u najavi poklanja Limundu 840din proviziju i sto se mene tice ok. Ono sto bi trebalo zabraniti a to se vise tice Limunda je da taj racun sa minusom ne koristi vise i otvori neki nov.

 61. koje kalkulisaNJE, kako kome odgovara, LIMUNDOVAC je ratnik u borbi
  ali ne borbi sa drzavom
  niko ne tera kupca da licitira i to je kraj

 62. ja na slikama koje radi moj suprug stavljam (uvek) naj nizu cenu za koju mogu da prodam sliku a da ne budem na gubitku, ako neko i pored toga licitira i podigne cenu , to je za mene plus i hvala mu ( a kod dobrih slika ima toga), ali ima vec nekoliko kupca koju polako pocinju da bivaju “stalne “ musterije jer kupe i dobru i jeftinu sliku ( na zalost umetnost je pala na najnize grane) pa moze da se posumnja da “imam“ neki dil sa njima , sto mi naravno ne pada na pamet……….a ustvari htela sam da vam predlozim da podignete aukciju sa 10 na 50 dinara jer je novac toliko obezvredjen da 10 dinara ne znaci nista i skoro da ih nikada ne naplatim a neko dobije sliku ( pobedio bas za samo 10 dinara sto nije posteno ni prema meni kao prodavcu ni prema nekome koji je vodi do nekoliko sekundi pre kraja ( jer takvi obicno stave ponudu i u puste je u zadnjih par sekundi i automatski pobede) .Ovako 50 dinara i moze da se naplati a i mnoge “lovce “ na sekunde bi odvratilo od takve vrste licitacija, a i vasa provizija bi bila vec……………hvala vam na vremenu , mozda moj predlog i ne prihvatite ali je dat sve u cilju poboljsanja a nikako iz neke ( ne daj boze zle namere)…………POZDRAV ZA LIMUINDO TIM

 63. U danasnje vreme vestacko podizanje cene moze cesto da se sretne iz razloga sto sto prodavac nije zadovoljan cenom. Ali ima i drugih slucajeva. Naime, bio sam vise puta svedok tj video sam na aukcijama i po ocenama clanova. Kupi jedan clan neki predmet iz oblasti texnike. Mozda zbog nedostatka novca da kupi nov il iz nekog drugog razloga odluzi se da kupi polovan predmet pa se ,,ponudi“ i sa nesto vecom cenom od realne cene na polovno. Medjutim postoje prodavci koji tehniku maltretiraju do zadnjeg dana zivota i tad prodaju kao ,,potpuno ispravnu“ da bi dobili vecu cenu. Kad predmet stigne on il jos odmah ne radi il prestane posle par dana. I sta u tom slucaju kupac da radi? Prodavac tvrdi da je poslao ispravan predmet, i ne zeli da dalje resava problem jer je zgrabio dobru cenu a limundo nece da zalazi u detalje, i ovaj mora da proda ponovo predmet u nadi da bi uzeo bal pola potrosenog novca.Pa u tom slucaju postoje ljudi koi vestacki podizaju cenu a pritom su osteceni, a u nekim slucajevima to nije ni malo zanemarljiva cifra. Jedan od slucajeva je bio da je covek kupio predmet koi je platio oko 5000 a posle 5 dana ga prodao kao neispravan za samo 600din.Taj je bio posten nije podizao cenu pa brojke govore kako je prosao.Uzeo je pare samo za postarinu.Nije u redu vestacki podizati cenu, ja to nisam nikad nit imam nameru, al jednostavno postoje situacije koje teraju neke clanove da krse pravila, a u vecini slucaja zbog nekog ,,ranije prekrsenog pravila“ kao u opisu………

 64. Iako ste skinuli moj prvi komentar, ja sam uporna! Ne znam da li je u pitanju «bolna istina» koje ste i Vi svesni ili sam ja nešto zabrljala. Ovog puta se potpisujem Limundo imenom.
  Šta je to veštačko nuđenje, odnosno veštačko podizanje cene na aukcijama?
  To je «virus» koji će, bojim se, uskoro devalvirati Limundo.
  Ja sam Vas nekoliko puta upozorila na ovu pojavu, dala broj aukcije i aktere, a Vi ste mi se samo zahvalili i niste odreagovali na adekvatan način, jer su ti isti još uvek prisutni na Limundu i dalje varaju naivne kupce, uglavnom nove članove.
  «Veštačko nuđenje» je naročito prisutno u oblasti tehnike, posebno mobilnih telefona, satova, obuće (patika), bicikla …
  Moja odbrana od ove pojave je da aukcije koje počinju sa 10 ili 99 dinara iz navedenih segmenata prodaje sve ređe gledam, jer, tvrdim, sve je više aukcija koje se mogu podvući pod «veštačko nuđenje».
  Svoje aukcije, kao i mnogi drugi koji su se «opekli», nikada ili retko kada započinjem sa ovom cenom – 10 ili 99 dinara, svesna da Limundo aukcije na taj način gube draž.
  Na Limundu je sve veći broj preprodavaca kojima je cilj da na Limundu kupe predmet po što nižoj ceni, a da ga zatim preprodaju u konkurentskim «internet prodavnicama» po višoj ceni.
  Kada me interesuje neki predmet koji bih kupila na Limundo aukciji, prvo pogledam da li je postavljen i u drugim «internet prodavnicama». Često jeste. Pratim aukciju i na kraju se ispostavi da cena tog predmeta ispliva «veštačkim nuđenjem» do cene koja je fiksirana na, znate već gde.
  Da je predmet stvarno prodat, bio bi odmah skunut sa tog, znate kog sajta. Međutim, ne – on je i dalje tamo.
  Žalosno je da među gore pomenutim često prepoznajem Limundovce koji ispod svog Limundo imena imaju «Limundo-pehare».
  Iako nije tema, komentar Kupinda, samo u jednoj rečenici – niste ni svesni koliko gubite kao «firma» što dozvoljavate da u opisu stoji ono «imam u svim bojama i brojevima …».
  Htedoh da kupim nove patike, ali nije postavljen na prodaju moj broj. Patike se prodaše. Pošaljem poruku prodavcu da postavi moj broj. Odgovor – sve prodato! Znači, preko jednih patika, koje su imale za cilj da se ostvari kontakt sa «velekupcem-preprodavcem», prodao sve, a Vi uzeli proviziju samo za jedan par patika.
  Izgleda da je u ova krizna vremena i Vaša parola: «Daj šta daš».
  Pozdrav.

 65. Postoje članovi koji imaju duple naloge i to sigurno, to se veoma lako i brzo primeti u toku aukcije.
  Savet je jednostavno ne licitirati iznad realne i cene koju možete sebi priuštiti.
  Postoji i druga vrsta članova koji izgleda licitiraju sve od reda iz dosade i stalno podižu cene iako nikada ili retko kada nešto kupe.
  Mišljenja sam de su obe vrste kao virus, tu su a kako da im se suprostaviš?
  Takvi članovi jednostavno kvare sajt i lišavaju prave limundovce i ljude od aukcije da se nadmeću i osvajaju predmet interesovanja.

 66. @dexxter
  Tako nešto je svakako nelegalno. Primer: tvoj poznanik diže cenu na tvojoj aukciji. Ali ne pobeđuje. Kupac umesto da predmet kupi za 8450 dinara, on je zbog naloga koji je tu bio samo da bi podigao cenu, taj predmet kupio za 8900 dinara – zbog toga i služi veštačko nuđenje. Ovo je sasvim nefer i nelegalno. Da živimo u malo sređenijoj zemlji, prodavac bi ovom kupcu morao da isplati ovih oko 450 dinara razlike (plus drugi penali).

  @pilence11
  Hvala na komentaru. Iskreno znači kada te neko razume 🙂

  @Afrodita i Maka
  jel može korisničko ime naloga?

  @emily
  Ebay i Limundo nisu sasvim isti sajtovi – servisi (Limundo ima Kupindo).

  @Svi
  Hvala svima što učestvujete u diskusiji! 🙂

 67. Ako ste me suspendovali jbs 300 pozitivnih sta trazim ovde kad para nema.

 68. @Vladan Jović – Da, čovek je postavio dobro pitanje, kako je tačno ovo nelegalno? Nije fer definitivno, ali nije nelegalno (koliko ja znam, ne postoji zakon protiv toga da vaš prijatelj nudi na vašoj onlajn aukciji u ovoj državi, stoga jedino vašim pravilnikom možete da pokušate da regulišete ovo), nemojte govoriti ljudima ovako otvoreno da je to nelegalno jer je legalno.
  Ako govorimo o nekakvoj etici, to je nešto drugo, međutim jasno je svima ovde da je jedini razlog zašto je Limundo protiv toga to što se na taj način zaobilazi plaćanje provizije za pokretanje i otvara se mogućnost da prodavac ne proda predmet, a ne neki etički razlozi.

 69. Napišite jedan ovakav tekst o fake garderobi, obući i torbama. Strašno je šta se nudi kupcima, nisu to male pare. patike od 12.000 dinara kao original, a mrtvi lažnjak su!

 70. Upravo pratim aukciju sakoa na Limundu, počelo od 99 din, cenu diže član sa 0 poena učlanjen pre 5 dana. Taj isti predmet (ista fotografija, opis) prodavac prodaje i na Kupindu za 3000 dinara.

 71. Pročitah tekst u Telegrafu, pogledah snimak na Jutjubu, i odmah shvatih u kom grmu leži zec.
  Sa koje strane vetar duva meni je jasno odavno, a verujem i vama. Konkurencija koja realno ne postoji, potura klipove u točkove. Kod njih je sve Bože moj čisto i pošteno, a ostali pre svega Limundo pun je prevaranata. To možete pročitati u kafeima, forumima takvih sajtova, takodje i na Fejsu. Autori tekstova su uglavnom bivši članovi Limunda čiji su nalozi zatvoreni, razni frustrirani likovi, a ne retko vatru potpiruju vlasnici i suvlasnici sajtova. Pošto se kod njih ništa ne dešava, nema prodaje i kupovine, pogledi su im usmereni ka Limundu. Jedva čekaju da se desi nešto slično poput ovoga, pa onda počinje medjusobno nadmetanje ko će više da ocrni Limundo.
  Tačno je da na Limundu ima višestrukih naloga, ima prevaranata, ali je takodje tačno da na njih nisu imuni ostali aukcijski sajtovi. U našem narodu postoji jedna lepa poslovica:“Prvo počisti djubre ispred svoje kuće, a onda gledaj u komšijsko dvorište“.

 72. Sviđa mi se tema o kojoj je ovde reč i stoga sam rešio da se i ja uključim potpisan svojim nickom sa Limunda.

  Naime, nisu mi jasni ljudi koji ovde pokušavaju da opravdaju veštačko dizanje cena. Ja sam odnedavno aktivan, prvenstveno kao prodavac i do sada sam jako zadovoljan sa kvalitetom iskustva na Limundu. Uvek se vodim time da predmet ne postavljam na prodaju po ceni koja mi je neisplativa. Ako se nekad i desi da postavim nešto za npr. 10 dinara, to je onda slučaj sa robom za koju sigurno znam da je atraktivna i da će privući članove da licitiraju. Ako se i desi da takav predmet ne dostigne željenu cifru – krivica je isključivo moja i taj rizik sam svesno preuzeo time što sam postavio cenu od 10 dinara.

  Ako je neko bio bar jednom u ulozi kupca, ne znam kako onda može da izjavi da je veštačko dizanje cena nešto što je u redu. Ako hoćeš da prodaš nešto po fiksnoj ceni bez provizije – eno ti kupinda. Ali ne, problem je to što takva osoba ne bi da proda to po fiksnoj ceni, nego po potencijalno mnogo većoj i tu dolazi do izražaja čista alavost. Zato i stavlja nisku početnu cenu i nabija veštački cenu na gore, kako bi upecao nekoga ko je ponesen situacijom i ko bi onda u žaru eventualno dao mnogo veće pare. To je čista, najčistija prevara u svom destilovanom obliku. Žar aukcije i jeste u tome što možeš da se takmičiš i eventualno prođeš povoljno. Ali kada to postane zloupotrebljeno – žar se gubi, dolazi do razočarenja i učesnik aukcije će vrlo verovatno steći odbojnost ka tome da ponovo učestvuje na licitaciji, pogotovo ako je novajlija.

  Ja sam uvek za fer i poštenu prodaju – zato sam ponekad i bio u situaciji da predmet prodam na granici isplativosti, nekad i ispod cene. Ali… ti ljudi koji su nekad i ispod cene nešto kupili od mene, oni mi se ponovo vraćaju i kupuju od mene, baš zato što imamo izgrađen odnos zasnovan na korektnosti i poštenju. Poverenje nema cenu, ono mora da se zasluži. A to je nešto što ovi „dizači cena“ nikad neće shvatiti, jer su vođeni nekim drugim motivima za koje narod ima lep izraz – „srpska posla“. I onda još imaju obraza da to pravdaju i peru svoju savest na štetu poštenih članova ovog sajta.

  Što se tiče provizije za pokretanje aukcije, slažem se da ona za velike prodavce ima veliku težinu i podržavam, ako ne ukidanje, onda bar smanjenje iste. Smanji se provizija za pokretanje, malo se poveća provizija za prodaju za sve osim za predmete do 99 din i svima super.

  Eto toliko od mene. Puna podrška za banovanje onih koji dižu cene.

 73. @Rip Kirby

  Svaka čast na komentaru,slazem se u potpunosti,mnogo je toga na internetu i to bas od onih članova koji su na limundu dobili crveni epitet 🙂 pored svog imena.
  I tačno je da konkurencija nepostoji,ipak je limundo,koliko toliko uredjen u odnosu na ostale ….čak i ebay nerazmislja o ulasku u Srbiju opravo zbog limuna … 🙂

 74. Moje lično mišljenje je da treba isključiti samo naloge sa kojih se šalju veštačke ponude i diže cena predmeta a ne i naloge koji su postavili predmete na licitaciju.Na taj način se spaja lepo i korisno-uklanjaju veštački nalozi a zadržavaju nalozi članova koji postavljaju predmete na aukciju i od kojih i dalje Limundo i ostali članovi imaju koristi.
  (to je kao odvajanje žita od kukolja) i po meni veoma fer i delotvorno rešenje jer mislim da sam sasvim dovoljno na Limundu i da sam sve i svašta doživeo tokom tog vremena tako da je to-to.
  U svakom od gornjih komentara ima manje ili više istine a sad samo treba naći „zlatnu sredinu“ i iskopati rešenje.
  Pozdrav svim Limundovcima i Limundo timu!

 75. Moze se reci (i videti) da se Limundo bori protiv visestrukih naloga, suspendovanjem istih, jer njihova aktivnost, dugorocno, nije u interesu Limunda., ali…cini mi se da to ipak nije potpuno ˝iskreno˝, vec od slucaja do slucaja. Cini mi se da nema prave volje za ikorenjivanjem te pojave, a zasto tako mislim:
  – cinjenica je da se sistem registrovanja zaobilazi na neki nacin, da se ponovo pojavljuju suspendovani, pod novim nickom, od skoro registrovanim ili nickom koji je registrovan ranije, pa ponovo aktiviran. Znaci da ipak sistem registrovanja nije bas savrsen. Svakodnevno se mogu videti takvi slucajevi Limundo fejsu,
  – izbacivanjem statistike:
  Prodavao x
  Kupio x
  Licitirao x
  pored nicka clana, ste i sami doprineli tome da se ne moze videti ko stvarno kupuje, a ko dize cene. Izgovor da je to zbog zastite privatnosti, jednostavno ne pije vodu, jer svako i dalje moze da gleda sta sam kupovao ili prodavao (i koji broj donjeg vesa mi nosi supruga npr.). Vracanjem te statistike bi bilo lako uocljivo ko nudi pod fake nalogom, a samim tim, se nebi clanovi pecali, a onda neka visestruki nalozi kupuju medju sobom,
  -takodje sistemom ocenjivanja, koje je obavezno, ali se ispostavlja, da se clanovi ipak na kraju i ne moraju oceniti i zbog toga ostanu nesankcionisani, takodje ste ostavili otvorena vrata visestrukim nalozima, da se sakriju njihove aktivnosti.Licno sam prijavio dva clana koji se nisu medjusobno ocenili i znate sta je bio odgovor LT, da neocenjivanje mora prijaviti clan koji nije ocenjen…pa zar je moguce da se to ocekuje od bratskog naloga ?

 76. A za neupucene, vestacko nudjenje jeste regulisano pravilnikom limunda:

  LISTA ZABRANJENIH PREDMETA I SISTEM SANKCIONISANJA
  48. Nuđenje radi veštačkog dizanja cena
  Na Limundo.com nije dozvoljeno zloupotrebljavati sistem nuđenja zarad postizanja veće krajnje cene tako što kao ponuđači učestvuju nalozi prijatelja i rodbine. Za veštačko podizanje cene sledi trajna suspenzija naloga.
  Primeri nedozvoljenih ponašanja:
  – sugerisati prijatelju da sa svog naloga nudi na aukciji dok aukcija ne dostigne željenu cenu
  – da članovi iste porodice učestvuju na aukciji kao prodavac i ponuđači

  na koji smo svi pristali uclanjenjem, tako da takvo ponasanje nije samo nemoralno i nefer – vec je nelegalno.

 77. @szse podizanje cene na 50 dinara bi unistilo nekoliko kategorija (filatelija, deo numizmatike itd.). Licno smatram da Limundo tim mora brze i efikasnije da se bori sa prevarantima, koji nude laznu robu, varaju kupce ne slanjem itd. Imamo na tone primera ljudi koji imaju 10+ negativnih, i dalje varaju narod. Licno slao nekoliko prijava za lazne aukcije, gde se falsifikati stavljaju kao originali, narocito u numizmaciti. Nista. Nema reagovanja. Zato posteni kupci i polako dizu ruke od ulaganja energije u to da ovaj sajt bude sto kvalitetniji. Sto se vestacki dizanih cena tice, pratio sam aukciju gde dva nova naloga dizu cenu na hiljade dinara. Nek plate proviziju, pa nek dizu koliko hoce.

 78. Veliki broj ovih prevara bi se smanjio kada bi ocenjivanje aukcije bilo OBAVEZNO! Vidim da sada stiže poruka od Limunda i Kupinda kada neka aukcija nije ocenjena, ali ne znam koje su sankcije za ne ocenjivanje. Ako se uvede, da član ne može da nudi ili da postavlja aukcije dok ne oceni aukciju, drastično će se smanjiti dupli nalozi.
  Tekst je odličan i koristan, ali ste trebali da napišete da 99% prevara počinje od aukcija sa početnom cenom od 10 dinara!

 79. Mislim da bi se namestanje izbeglo, kada se postavke aukcije ne bi naplacivale, kao nekada…davno bese 😉
  Automatski bi se i prodaja povecala, koja je sada drasticno smanjena.

 80. @Ksenija
  Nameštanje aukcije je postojalo i tada kada je pokretanje aukcije sa višom cenom bilo besplatno. Prodaja na Limundu se u odnosu na taj period povećala oko 10 puta.

 81. Sta sa aukcijama koje prijavljujemo da su neregularne a koje vi iz limundo tima pustate da se zavrse do kraja da bi se posle dva dana ponovo pokrenule ili da nebude sumnjivo postave na kupindu ? O cemu vi pricate a ni sami ne postujete sopstvena pravila verovatno vas zao provizije. Pa koliko puta ste poslali obavestenje da je sve uredu da nema vestackog nudjenja a da se posle par dana pojavi isti predmet od istog prodavca po ceni duplo manjoj od cene navodno predhodno izlicitirane. Vama ocigledno takve stvari ne smetaju ili se pravite da nepostoje . Nazalost iskreno smatram da je ovo ona stara pojeo vuk magarca i da od svega ovog nema nista kao i do sada sto je pa ko koga ovde prevari . Jadno je trenuto sta se sve radi na limundu ! Naijiskrenije smatram da ste jako NEOZBILJNI kada su ovakve stvari u pitanju!

 82. Molim da mi se objasni razlika izmedju vestackog dizanja cena i tkz limundo agenta? Ista stvar,samo drugo pakovanje….

 83. @maxxmaxic
  Razlika je što je Limundo agent legalno sredstvo koje nikoga ne ugrožava, dok je veštačko nuđenje nelegalno i ugrožava Limundovce koji učestvuju na takvoj aukciji. Sve ostale razlike su opisane ovde u blogu.

 84. Ranije je moglo da se uđe u svaku pojedinačnu aukciju od otvaranja naloga , sada to može samo za skorije aukcije.
  to je velika mana !!!!!!!!!!! jer bi kod mene potencijalni kupac mogao da vidi da sam ja prodao artikal koji vredi, za cenu malo veću od početne.
  Prosto nisam imao sreće.
  i to nije jedina takva aukcija imam ih takvih još . Što o meni govori da ne podižem cene ali to potencijalni kupac nemože da vidi .
  Na kompjuteru imam otvorenih naloga 5. Mama, Žena, Brat,doktor Žarko komšija i ja.
  svi mi na Limundu prodajemo najviše nepotrebne stvari ali sam uvideo da za realne stvari( polovan telefon , fotoaparat, delovi za automobile) postoji potražnja i ne postoji razlog za veštačko podizanje cena.
  dok za đinđuve bateriske lampe i kojekakve uglavnom nove neraspakovane alatke i druge stvari interesovanje ne postoji( jer možete kupiti u svakoj prodavnici)
  pa tako oni koji žive od preprodaje na limundu nisu blesavi da postave 20-30 aukcija od 10 din za npr led baterisku lampu i tako ostave. nego kupac licitira i licitira i lic…. i cena nikad ne bude ispod 250 din.
  Ako ja budem nekad hteo da podignem cenu na svom artiklu neću koristiti naloge iz svoje kuće pa čak ni iz svog mesta i neću se o tome dopisivati preko limundo poruka i neću to raditi sanaloga bez ocena i u zadnjim trenutcima aukcije , pa će LT moći da me uhvati ( što bi reko Slavko Štimac) jjessu u u uuhvatili Crnog….
  Elem, idite u bilo kom trenutku na limundo i nađite bilo kog prodavca koji je pokrenuo 40 aukcija istog artikla za 10 din( a da nisu markice) i eto vam prevaranta .
  ja sam pokušavao danima strpljivo da kupim tu bater lampu i ništa , a kad postanem milioner kupiću sve markice na limundu ili ću kupiti limundo i zabraniti prodaju markica i folija za zdravstvene knjižice.
  i vama treba akcioni tim za hvatanje podizača cena.
  Ljudi ja sam na limundu prodao i za neverovatno niske i visoke cene , i to je povelo ostale oko mene da se time bave i otvore naloge , znaci skoro iz zabave , a mogu vam reći da je taj zabavni deo za početnike jako bitan što sada takođe ima jednu manu a to je uvedeni limundo keš, ali do je druga tema.
  dakle ako želite da uhvatite veštačkog podizača odete na opciju sortiraj po broju ponuda i tu ima koliko hoćeš takvih koji povećavaju vidljivost robe veštačkim licitiranjem za po par dinara .
  ne može biti prioritet borba sa veštačkim nuđenjem jer to rade skoro svi ili to planiraju , neiskusni podižu sa naloga bez ocena , iskusne necete ni osetiti kao džeparoše i tako da ostaje opcija da se svako prezentuje svojim ocenama što je NAGLAŠAVAM ranije moglo a sada stoji samo naslov aukcije .
  druga stvar takođe bitna a ne bi oduzela puno vremena akcionom timu za borbu protiv VPC (veštačko podizanje cena) je da pročita ove tekstove koji su napisani od koliko vidim vrsnih poznavalaca načina i principa rada na ovom sajtu, i da ih primeni i potraži VPC A ZATIM IZREKNE MERE UPOZORENJA , ali ne blokade naloga jer bi time doveli do otvaranja novih.
  ja sam bio upozoren zbog prodaje nedozvoljenih stvari na limundu i dugo sam se prepisivao sa LT i lt je pobedio.
  probajte da napravite akciju nedelja sigurne prodaje ili slično tome kada bi ste se koncentrisali na samo taj problem ali imajte u vidu da svi iskusniji limundovci znaju da sigurno preko 50% aukcija pati od ovog problema

 85. @Vladan Jović Veceras mi zavrsavaju aukcije koje su pocele od 10din. Videcemo koliko ce prosek da padne zbog ove teme. :))

  cena 10 din= hocu da se proda

  @svi ostali Ko god da procita ovu temu, stecice utisak da je svaka aukcija namestena, da su svi prevareni. Realno nije tako. Ja verujem da je limundo tim sabio prevarante na minimum manji od 1%. A cak i da postoji neki koji sistem ne moze da navata, treba im skunuti kapu.
  Da li vi svi zaista verujete ako prijavite aukciju da ce limundo odmah sve da pokaznjava, zatvori naloge. Pa normalno je da ce promatrati clanove i ukoliko postoje indikacije tako da postopi. Da nije tako niko od nas ne bi imao nalog jer smo svi mi nekada od strane nekoga bili prijavljeni.

 86. pogledajte među aukcijama koje su u kategoriji najtraženije ima jedan žuti aparat , seo čovek i nabijao dinar po dinar dok mu aukcija nije izašla u vrh najtraženijih . a ima još 6 dana do isteka aukcije.
  To može biti i moja aukcija i nikad niko neće moći da provali.
  ja sam prodao dosta stvari iskreno i pošteno i možda ću naleteti na neku gde ću pobediti za male pare , ali borba protiv ovog problema ne postoji.
  ako je 1 posto onih koji vrše podizanje cena veštački onda sam ja našao baš jednog takvog.
  a što se tiče kažnjavanja, nisam za brisanje ili suspenziju , mnogo bolje bi bilo nagraditi korektne članove , npr uzeti u obzir njihova mišljenja .
  Meni su mojih 60 ocena kao kuća , prodao sam i kupio od značke do motora svega i svačega i znam koji je to rad i ta aukcija koju sam naveo je čist primer veštačkog nuđenja radi podizanja cene a to govorim iz iskustva.
  taj član koji drži tu aukciju o kojoj govorim ima 40 poz ocena i kad bi ga LT opomenuo i zakačio mu upozorenje nikada više ne bi doveo u opasnost svoj nalog podižući cene veštački.

 87. nemam sada vremena sve da procitam tj.mozda je neko i pitao ali evo objasnite vi meni primer predmeta realne prodajne vrednosti 10.000 din.e sad

  hoce li mi neko prosvecen reci kako je moguce da licitacije traje 10 dana a da vec prvog dana dostigne 9.000 a jos 9 dana aktivno mada u zadnje vreme reda velicina bi prvog dana dostiglo 4.000 din. a drugog 7.000 din, i treceg 9.000 verovatno skapirali pa da ne budu provaljeni! kupovao sam i stvari koje tako idu i nas 5-oro se borimo zadnjih sekundi a tog „zagrejanog od prvog dana nigde nema“! OBJASNITE
  iako sam stvarno dugo na akcijama i ovde i u svetu-ok mi je da neko prvog dana da pocetnu cenu pa i 3x vecu cenu od pocetne jer misli da to toliko vredi ali aukcija traje 10 dana a neko nadmetanje jos prvog dana je za mene cista laz a ako neko misli da gresim neka mi objasni!

  ove sto brane to i kazu da razumu i da je na stetu prodavca-satro….nama nesto bas treba mozda bi uzeli po znatnoj manjoj ceni a mi preplacujemo a nema bas sve u prodavnicama ili opet i tako vestacki dignuta cena je za 30% manja od cene u radnjama! kako god ogromne su prevare,od prvog dana pricam da prvo treba izbaciti ove sto kupuju kod Kineza pa ovde prodaju!

  imam jos neke stvari ali ne bi o tome sada….

 88. i da ne bude zabune ja govorim o aukcijama za koje postoji interesovanje, realnim aukcijama, za budalaštine niko nije zainteresovan ,
  limundo obiluje hiljadama aukcija nepotrebnih stvari koje niko i ne pogleda , predivan plastični meda , divna plišana igračka , odličan bolero, itd
  te aukcije nisu ni tema jer za njih ne postoji interesovanje pa tako ni veštačko podizanje cena ,
  svako u kući može da nađe 15 20 sitnica i da stavi na aukciju i baš ga briga hoće li neko kupiti ili ne , problem je staviti zamrzivač koji ne treba svima, treba dvojici ljudi prodavac zna da ce ti zainteresovani dati i 2000 i 3000 i 5000 din jer je to svakako jeftino pa će da se osigura i sa trećeg naloga stavi 5000 din ponudu i time spreči pravog kupca da licitira i kupi povoljno.
  to je suština a ne trange frange koje ne trebaju nikome.

 89. Vala stavicu pocetnu cenu od 10 dinara. I licitiram sa smesnim iznosima 666, 999, 777, to mi je skroz kul.

 90. @dobra tema – postoje novi članovi koji su zagrejani od prvog dana pa krenu da licitiraju i nadmeću se al u jednom momentu im to pređe cenovni limit. To su neiskusni članovi, i ja kad sam bio neiskusan licitirao sam odmah, sad čekam poslednju sekundu da probam da sa svojim ograničenim sredstvima kupim nešto ispod cene. Uglavnom mi ne uspeva jer iskusni članovi rade istu stvar, ali novim članovima treba vremena da skontaju sistem. A uvek ima novih članova.
  Ovaj tekst izgleda nekako nipodaštavajuće prema novim članovima jer će sad ljudi da prijavljuju svaku aukciju i neće hteti da se nadmeću sa nekim ko ima 0,1,2,3 ocene jer će misliti da je namešteno i to će da ide na štetu prodavca jer će prodati stvar daleko daleko ispod potencijala samo zato što mu je novi član licitirao.

 91. Ja kao prodavac mogu reći sledeće. Sigurno imaju više ponuda oni predmeti čija je početna cena 10 dinara, ali ja uglavnom stavljam takvu početnu cenu, da ne izgubim ako se desi i samo jedna ponuda. Uvek pozivam kupce da pogledaju ocene drugih kupaca i nemam problema sa prodajom. Zarada je relativno mala, a prodajem samo kvalitetnu robu. Nemam potrebe za naduvavanjem cena jer smatram da je to potez paničara koji žele brzo zaraditi, a to ipak nije moguće.

 92. Da se razumemo. Ko je iole iskusan na Limundu, neé dizati cene za sve vreme trajanja aukcije. Ja uglavnom kupujem na Limundu (ponekad nesto i prodam) i pri tom me ne interesuje pumpanje cena. Vidim npr, busilicu i odredim – za ovo cu da dam maksimalno 3 000 dinara, Sacekam kraj i u zadnjih 5-10sekundi nudim 3011 dinara, pa APP (ako prodje, prodje). Ako „dizaci“ u medjuvremenu premase moju zacrtanu kvotu – odustajem i ne vidim sta je tu problem. Limundo insistira da ima sto vise aukcija sa niskom pocetnom cenom, pa ljudi krecu od 10 dinara. Stvarno bi bilo ekstremno glupo ocekivati da neko proda za recimo 200-300 dinara nesto sto vredi recimo 3000, pa se ljudi snalaze. Iskreno, kada vidim pocetnu cenu od 10 ili 99 dinara ja i ocekujem dizanje. Niko nije prinudjen da i dalje ucestvuje pa nema ni razloga da se ljuti. Ja jednostavno odustanem i sve je OK. Ja licitiram zato sto volim, a ako preterate sa lovom na vestice – ubicete Limundo. Tacnije, bice to jos jedan Kupindo ili neki slican sajt. Po meni je osnovno da ovde nema prinude, pa ko voli nek izvoli. Naravno da bih ja kao kupac (posto uglavnom kupujem) voleo da kupim po sto nizim cenama, ali ne treba ocekivati bas bagatelu. Treba biti realan i priznati da je gro licitacija korektno.

 93. Prazna prica. Sistem aukcija moze da funkcionise u zemlji koja ima novca, ovde vise ne. Prodavci nisu ludi da poklanjaju predmete a kupaca sto bi da kupe nesto za dzabe je sve vise. Tako da sve sto iole valja ide na kp a ovde se uglavnom prodaje ono sto bi morali baciti u smece. Pricam o tehnici i uredjajima. Na kupindu ste povecali proviziju sa 2 na 8 posto za pratecu opremu za laptopove a samim tim i cene. Ali kome neodgovara moze da se preseli na kp, sto veliki prodavci i rade uveliko. Najveci uzrocnik povecanja cena na ovom sajtu su upravo visoke provizije po meni a ne ljudi sto otkupljuju svoje predmete jer nema vise ko da licitira. Srdacan pozdrav od majstora.

 94. Баш често има сумњивих аукција. Нарочито за мобилне телефоне. На пример, постави се 12. јуна аукција од 10 динара, 12. јуна такође се креира налог који се баш заинтересовао за ту аукцију и наравно почиње да диже цену.

  Не знам само шта се догађа када тај новајлија освоји аукцију. Вероватно се аукција понавља због неозбиљности купца.

  А Лимудо наравно ништа не предузима. Битно да умеју да опомену ако се размењују мејлови за слике. Да није тужно, било би смешно.

 95. ne,pa svi smo mi morali da pocnemo od 1, to mi strasno nervira sto ljudi isto traze osobe sa iskustvom za rad-pa kako da se stekne iskustvo ako se negde ne pocne! Lako je sve isproveravati-provere se mreze tj.konekcije!Inace realni ako je neko pocetnik nije glup – ako nesto traje 10 dana sta ti znaci da se prvog dana nadmeces, u normalnim situacijama kupi neko treci ili prodavac da veliku cenu pa ponovo pokrece! jedini moj problem i sto nesto ne kupim je spor internet pa ako mi nesto i zatreba dam dosta ali ostavim vremena 5s pa ima vremena da mi podignu cenu posto je moja jaca ili me nadmase a kad cekam puno-istekne pre nego sto i verifikuje moju ponudu a ovo ostalo-tesko se izboriti sa tim mada ako ima volje….

 96. TZV veštaci, po mome, sami sebi skaču u džep, jer plaćaju provizije, pa ponovo pokreću prodaju… lično mi i ne smetaju, jer se niti opterećujem, koliko puta neko diže cenu, niti za koliko, PROCENIM koliko MENI taj predmet vredi i teram do moje cene, i to uglavnom neke Egzotične cifre, npr:222, 333, 1222, 2777….jer je meni to interesantno i u tome mi je i draž licitiranja!
  Pa, sad, nekad me i ponese, no u svima nama čuči neki kockarski duh, tako da se desi i da preplatim neki predmet, no, niko me nije vukao za rukav da prelazim preko, meni procenjene vrednosti predmeta?
  Dosta puta se i desilo, da vrlo povoljno kupim predmet, ali se i desi, da u početku licitacije ponudim moju krajnju cifru, jer nisam u mogućnosti da pratim nadmetanje, a predmet bude prodat za dooosta veću cifru, jesam li ja zbog toga veštački nekome, meni nepoznatom, dizao cenu?
  Ako mi nešto treba, potražim gde ima i poceni, koja mi odgovara, i tu je kraj svake rasprave!
  Pozdrav svim Limundovcima, i sretne Vam licitacije!

 97. Pravo da vam kazem, dali je namesteno ili ne, dali je cena podignuta vestacki ili je takva kakva je, mene licno uopste ne zanima. u principu znam koliko mogu da ponudim i to je to, licitacija jeste vrlo zanimljiva ali nestvara zavisnost da bi po svaku cenu morao da pobedim. ovde naravno ima jedan broj clanova koi bi da pobede na aukciji ali da to bude cena koju su ono ponudili, bukvalno kao gangsteri:( ja ti nudim toliko i ima meni da ga prodas) epa sad, kako se to nikad nedesi onda salju poruke u vidu prozivki recimo: a zasto si ovo napisao ovako, kako ja da znam da je to-to ili kako ti znas da je to-to, i tako do besvesti. e onda im ni to nebude dosta nego pocnu da prijavljuju aukciju na milion nacina pa onda ispadne kao ona poslovica : izgovorite i najvecu laz dovoljan broj puta i postace istina. sigurno se jednom broju clanova desavalo da s nekim limundovcima saradjuju vise puta, jer snjima imate odlicno iskustvo i naravno da ce te radije kupiti od njih cak i po nesto visoj ceni nego od nekoga ko je nedokezan, pogotovo ako pogledate slike predmeta a ispod pise: izvinite zbog slika (koje su inace mutne) nisam imao s cime da slikam pa sam slikao-la telefonom. a da nepricam da su pojedini clanovi umesto izlicitiranog predmeta u posiljci dobijali parce stiropora ili praznu pivsku flasu, doduse tu je limundo kes pravo resenje. i da neduzim ali mislim da su oni koi izlicitiraju predmet iz pogresnog razloga to jest, cisto da bi pobedili a zatim ih ne zanima da ga preuzmu, mnogo veci problem.

 98. Alo bre ljudi! Limundo moze u pravilnik da stavi da je nelagalno sta god hoce ali ponude od strane rodjaka ili prijatelja ne mogu nikako da budu nelegalne s obzirom da niko jos uvek nema mogucnost da nekome cita misli i dokaze da li nekao zaista ima nameru da kupi ili ne. Da je ovo normalna drzava kao sto neko pomenu, ovakav Limudno pravilnik bi bio oboren u sekundi. Jednostavno na vestacko nudjenje gledam kao na marketinski trik kakvih ima na svakom koraku i naravno nisu nelegalni, tipa „cena bila 19900 a sad samo 9900″ ili na lageru jos samo 2 komada ostala“. Na TopShopu je to normalno, niko u to ne veruje ali nije nezakonito. Jednostavno kupci trebaju malo da razmisljaju i to je to…
  Jos jednom da pomenem da uvidom u moje aukcije se vidi da sam mnogo puta prodavao robu i za nekoliko puta nizu od realne cene samo da ne bi ugrozio reputaciju na Limundu ali ovo sto pricam je istina, svidelo se nekom ili ne…

 99. Da li ste normalni, da li zaista postoje ljudi koji prijavljuju clanove. Pa licitiraj prema svojim mogucnostima i pusti ljude da izvuku maksimalnu cenu pa ovo je i ovako sajt socijale. Slike slikari prodaju za 1000 dinara a vi pricate o vestackim licitacijama, sta treba da je slika i da je neko dobije za 120 dinara. A sigurno nije moguce da te suspenduju ti nikome nista nisi uzeo, sve je transparentno i niko nikoga ne dovodi u zabludu samo je tvoja stvar da li igras tu utakmicu lili ne.

 100. Tema je interesantna, nema sta…vidi se po broju komentara…ne znam da li je bila neka posecenija…jos kad bi se izvukli neki zakljucci !
  Nego…interesuje me da li ova bakuta, sa slike u naslovu teme, asocira na Limundo tim u trazenju ili na neiskusne limundovce uhvacene u mrezu, visetrukih naloga ??? ☺

 101. ima dobrih komentara ,mozda ima i boljih ,ali ove komentare kao gorski vijenac nisam se trudio ni da procitam.
  kratko jasno i u centar ,bolje i dva jasna kratka komentara nego …

 102. @dobra tema

  Nebih se složio sa Vama.Ja recimo često licitiram racunare jer sa njima i radim.Kad neko izbaci dobar racunar od 10 din,a ja recimo smatram da mogu da platim 15 000,odmah stavim 15 000,ne 3333 ili 5100,nego 15 000.I šta sad?Zar limundo treba da ugasi i mene i prodavca,jr sam ja u startu ponudio realnu cenu?Često licitiram na 15-20 racunara dnevno,znaci limundo nek gasi i mene 20-tak prodavaca,jer ja nudim visoku cenu od prvog minuta aukcije???Svasta…Nekazem da ima i toga,ali svaka situacija za „napucavanjem cena “ je specificna,negde jeste veštačko nudjenje negde nije ,ma kako svima izgledalo.Pre 10-ak dana prodavao sam racunar(koji inace vredi 22000 a otisao je za 18000 🙁 )i do samog kraja mi je vodio član sa 0 ocena,i umalo da kupi,naravno imao sam poruka u vezi toga od mnogih,i jednostavno je neobjasnjivo,objasniti nekome da nemam veze sa tim.Lično ovde sam 3 godine i kad bih hteo da dizem cenu,sigurno nebi podigao sa nekim vestackim nalogom sa 0 ocena.A sto se cele teme tice,limundo za koga ima dokaze da je kriv nek gasi,ja lepo stavljam odmah cenu koja mi odgovara,nikad vise od 10 din,u zadnjih 15 dana ,poklonio sam 4 gamerska racunara (i to ispod nabavne cene + provizija limundu,visestruki minus)Moje aukcije nece ici nikad od 10 din,sem ako limundo mozda zabrani postavljanje predmeta po vecoj ceni(ali neće,jer im je veca zarada od naplacivanje pokretanja aukcija sa veom cenom od 99 din nego od provizije)

 103. @dobra tema

  Nebih se složio sa Vama.Ja recimo često licitiram racunare jer sa njima i radim.Kad neko izbaci dobar racunar od 10 din,a ja recimo smatram da mogu da platim 15 000,odmah stavim 15 000,ne 3333 ili 5100,nego 15 000.I šta sad?Zar limundo treba da ugasi i mene i prodavca,jr sam ja u startu ponudio realnu cenu?Često licitiram na 15-20 racunara dnevno,znaci limundo nek gasi i mene 20-tak prodavaca,jer ja nudim visoku cenu od prvog minuta aukcije???Svasta…Nekazem da ima i toga,ali svaka situacija za “napucavanjem cena ” je specificna,negde jeste veštačko nudjenje negde nije ,ma kako svima izgledalo.Pre 10-ak dana prodavao sam racunar(koji inace vredi 22000 a otisao je za 18000 🙁 )i do samog kraja mi je vodio član sa 0 ocena,i umalo da kupi,naravno imao sam poruka u vezi toga od mnogih,i jednostavno je neobjasnjivo,objasniti nekome da nemam veze sa tim.Lično ovde sam 3 godine i kad bih hteo da dizem cenu,sigurno nebi podigao sa nekim vestackim nalogom sa 0 ocena.A sto se cele teme tice,limundo za koga ima dokaze da je kriv nek gasi,ja lepo stavljam odmah cenu koja mi odgovara,nikad vise od 10 din,u zadnjih 15 dana ,poklonio sam 4 gamerska racunara (i to ispod nabavne cene + provizija limundu,visestruki minus)Moje aukcije nece ici nikad od 10 din,sem ako limundo mozda zabrani postavljanje predmeta po vecoj ceni(ali neće,jer im je veca zarada od naplacivanje pokretanja aukcija sa veom cenom od 99 din nego od provizije)

  http://www.limundo.com/Clan/ljube79/SpisakAukcija

 104. @zeljko

  Svaka čast na komentaru stekao sam potpuno isti utisak,pogotov za konstataciju,licitiraju jer ih ponese i po svaku cenu bi da pobede,a posle nezele da uzmu licitirani predmet,rekao bi limundo,sankcionisu takve članove,ali dok oni skupe sve sankcije i kazne uveliko zeznu po 6-7 aukcija i vise,i isto toliko članova…nazalost

 105. Iskreno, čega sve ima ne samo na limundu, već i na svim ostalim sajtovima za prodaju (kupujemprodajem itd), ovakav vid „pumpanja“ cena i nije ništa naročito. Veći je problem za limundo to što ispod minimum 50% predmeta koji nisu original stoji „Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je predmet ove aukcije original“. Da li u takvim slučajevima limundov skromni „tim“ treba da prijavi organima reda ovakvu vrstu prodaje?

 106. dexxter | 12.06.2013. – 21:41
  Alo bre ljudi! Limundo moze u pravilnik da stavi da je nelagalno sta god hoce ali ponude od strane rodjaka ili prijatelja ne mogu nikako da budu nelegalne s obzirom da niko jos uvek nema mogucnost da nekome cita misli i dokaze da li nekao zaista ima nameru da kupi ili ne.

  Čudni neki ljudi ti tvoji rodjaci i prijatelji. Svi registrovani na Limundu i svi baš hoće da kupe tvoju robu preko Limunda. To im je lakše nego da se tebi obrate lično i dogovore oko prodaje, pogotovo što znaju šta prodaješ. A i tebi više odgovara da platiš proviziju Limundu nego da njima prodaš direktno.
  A još kad napisa negde da i tvoj rodjeni brat koji živi u istoj kući može legalno da nudi na tvojim aukcijama, slatko si me nasmejao.

 107. Jos dok nisam bila clan Limunda,prilikom pregledanja sajta i ponude na sajtu bilo mi je jasno da niko nije stavio cenu od 10 din ili 99din(osim ako nije neka sitnica koja i ne vredi vise,ili nesto upotrebljivo ali u losem stanju,mislim na ovu cenu od 99) da bi to prodao po toj ceni,a realno vredi mnogo vise.Ja licno i kupujem i prodajem(vise prodajem),i nikada nisam stavila cenu 10din.Retko i gledam aukcije sa tom pocetnom cenom,ne privlaci me naslov „samo 10din“
  Ali ima jos ljudi koji misle da mogu nesto dobro da kupe za 10 ili 99din.
  Elem nemam nista protiv podizanja cena, jer cinjenica je da su aukcije sa niskom cenom gledanije od onih sa visom.Niko nikoga ne tera da nudi iznad svojih mogucnosti,pa ako se prodavcu svidja da placa proviziju za nesto sto nije prodao,a pri tom je podizao cenu,slobodno nek izvoli.

 108. Da li je moguće otvoriti nalog sa iste adrese stanovanja?
  npr. otvorili nalog deda, baba, otac, majka, sin, ćerka… svi imaju potrebu da licitiraju sa svog naloga jer neveruju ostalom članovima domaćinstva, plaše se da im ne pokvare ocenu?

 109. @sasa
  „Bakuta sa slike“ asocira na ljude kojima je na internetu/Limundu sve sumnjivo, ili predstavljaju tako bez ijednog dokaza 🙂

  @falkonac
  Tako nešto je jedino regularno. Ne bi bilo dozvoljeno da cela porodica koristi jedan nalog. Nije dozvoljeno ni da licitirate međusobno na vašim aukcijama.

  @dobra tema
  Slažem se. Novi Limundovci se često prijavljuju Limundo timu, a zapravo se radi o sasvim legalnim nalozima.

 110. Ova tema je najvezanija za kupce. Odnosno za kupce koje iritira sto su mnogo platili predmet koji realno manje vredi. Oni ce reci pa….zato sto je neko vestacki dizao cenu. Ma jel da? Pa nije im taj neki vestak usao u kompjuter i sa njihovog naloga u njihovo ime za njih kupio nesto skupo. Neko su kupci SAMI KRIVI. Ko je meni kriv sto odem u prodavnicu i kupim patike za 10.000 din a u povratku vidim te iste za 6000 na rasprodaju u drugoj radnji. Prva prodavnica? Ili portir na ulazu? Ili crna macka koja mi je taj dan presla put? Kriv sam iskljucivo ja. SVOJEVOLJNO sam odredio cenu koju cu da platim za odredjeni predmet. Ako mi je nesto skupo, necu kupiti. Veoma jednostavno. A to sto je sve vise osoba sa velikim egom i tankim razmisljanjem, kojima je uvek neko drugi kriv….za to nisu krivi ni prodavci, ni njihovi prijatelji, ni Limundo….a ni ona crna macka od malo pre.

 111. Pisala sam jedan komentar pa ga niste objavili, ali nije mi teško da ponovim.

  Pre nekog vremena našla sam se u jako neprijatnoj situaciji. Član sa svega 4 ocene predpostavljam ne poznavajući šta je Limundo agent optužila me je da veštački dižem cene na mojim aukcijama jer joj je neko uzeo majice koje je licitirala, a u vreme izlaženja aukcija uopšte nije bila prisutna. Kupci na tim aukcijama su bili dvoje ljudi od kojih je jedan moj stalan kupac i druga osoba koju ne poznajem. Verujem da me je tada prijavila Limundu jer ste vi posle kratkog vremena od tog dogadjaja meni poništili nekoliko aukcija na kojima je licitirala osoba iz mog mesta koju sasvim slučajno poznajem, a i kako ne bih poznavala mnogo ljudi jer živim u manjem mestu i u radnom sam odnosu već dugi…dugi niz godina. Na nekim od tih aukcija ona je bila jedini ponudjač. Sve te predmete sam prebacila na Kupindo gde ih je ta osoba kupila jer je bila stvarni kupac.
  E sad se ja pitam tri stvari:
  – da li svaka prijava znači i stvarni prekršaj?
  – da li svako ko je iz mog mesta ili slučajno radi sa mnom je moj dupli nalog?
  – da li mislite da „dizanje“ cene sa 99 na 109 ili 209 ili manje će mene obogatiti i da li neko pametan može da pomisli da bi osoba sa preko 4000 isključivo pozitivnih ocena to sebi dozvolila?????
  Sami ste napravili pretraživanje prodavaca po mestu boravka što meni lično ne odgovara, jer sam izgubila kućni mir, a vaš sistem kažnjavanja i optužbe bez prava na odbranu je strašna. Toga nema ni na sudu.
  Meni posle tih dogadjaja nije bilo dobro i ozbiljno sam razmišljala da napustim ovaj posao jer NIKADA nisam podizala cene na svojim aukcijama. To što najčešće krećem sa početnom cenom od 99 dinara i mnogo, ali izuzetno mnogo i prodam po toj ceni što se može videti i iz mojih ocena ne znači da je odskočna daska za veštačko dizanje cena. To je neka moja „poslovna politika“ i imala bih obrazloženje i za to, ali nije tema.

 112. lube79. „Moje aukcije nece ici nikad od 10 din“. Ti si promasio sajt. Limundo je aukcija, Kupindo je fiksna. Ako sam odredis fiksnu cenu….zasto mislis da ce se neko otimati i bidovati. To treba postaviti na Kupindu.

 113. @silvanav
  Definitivno se tako nešto nama dešava svakog dana 🙂 Da nam se Limundo agent prijavljuje kao „Limundo prevara“ 🙂 Zbog toga je mali broj prijava koje su stvarno validne i posle kojih sledi zatvaranje naloga i aukcija. Svakako da svaku prijavu detaljno proverimo pre nego da suspendujemo prodavca. „- da li svako ko je iz mog mesta ili slučajno radi sa mnom je moj dupli nalog?“ – ne znam da li sam ovo najbolje razumeo. Nalog druge osobe ne može da bude vaš dupli nalog (ali može da bude povezan sa vama). Opet to ne mora da bude van pravila – potrebno je više informacija da bih mogao da kažem da li je regularno. Zamolio bih vas da postavite još pitanja ako na neko nisam odgovorio. Takođe, samo komentari koje su uvredljivi ili nisu u vezi sa ovom temom se ne odobravaju. Srdačan pozdrav!

 114. Ima ovde mnogo spornih tema. Ali nesporno je da Limundo zivi od provizija prodavaca.Slazem se da nije kupaca ne bi bilo ni prodavaca. Kupci imaju zastitu i pomoc Limundo tima da na sve nacine nesto kupe ispod realne cene. Ako se na licitaciji ne pojave bar dva ozbiljna kupca sa realnim ponudama , predmet i ako ima ponudjenu JEDNU dobru i realnu cenu, bice prodat za samo 10 dinara vise od zadnje cesto neozbiljne ponude. U trgovini treba da budu zadovoljni i kupac i prodavac. Ovde to cesto nije tako. Desavalo mi se da kupim predmet za smesne pare i ako sam ponudio realnu cenu samo zato sto niko nije ponudio nista priblizno realno.I tu je ostecen prodavac , Na javnim licitacijama kupujete po ceni koju ponudite a ne 10 dinara vecoj od prethodne ponude.

 115. @Cholo

  Probaj ti da prodajes na kupindu 200 komponenti za racunare i da prodaš mesečno 5,brrrrrr.r…r
  Probao nekoliko puta i dokazano,kupci u 80%slučajeva kupuju baš na limundu,čest je slučaj,da kad neko hoce da kupi odmah pomenem da prekinem aukciju i prebacim na kupindo,verovao ili n najmanje 20% članova i nezna da im nalog isti važi i na kupindu,i na kraju moj podatak,od svega sto prodam,proda se 80% baš na limundu,i tek ponešto na kupindu,a drzao sam neko vreme identičan broj predmeta i na limundu i na kupindu,i pogadjaš gde sam više prodao?
  Ta priča o limundo=licitacija a kupindo=robna kuća nestoji,probaj postavi 10 predmeta na limundo i 10 na kupindo identicnih pa ćemo da vidimo gde će pre da se prodaju.

  I ja bih voleo da kupindo zaživi i više od limunda,pogotov sto malo vremena imam,i bilo bi mi jednostavnije i brze ali do tada ostaje limundo.
  Za 3 godine poslovanja ovde sve sam iskusio i probao,i tačno znam gde moze da se uspe a gde ne,i to je to.

 116. @Cholo

  Ah da zaboravih,i nemislim da ce neko da se otim i bidje,meni je taman i jedan kupac koji ponudi i prodam,uopste nerazmisljam dali ce biti vise ponudjača,mada desava se i to iako je startna cena realna ali ne od 10 din.

  http://www.limundo.com/Clan/ljube79/SpisakAukcija

 117. Mislim da bi takodje bila zanimljiva i tema VEŠTACKI POSMATRACI ILI KAKO DA UNEDOGLED PONAVLJAM AUKCIJE ISTINE I LAŽI, gde ni kupci a ni prodavci nemaju svoj udel a ko ima ,već zakljućite sami,,,Pošto sam skoro 4 godine prisutan i analiziram neke prodaje vrlo zanimljivo deluje a ponekad je i za rubriku Politikinog Zabavnika- da ne poveruješ,,da elem određeni predmet posmatraju 20 zainteresovanih a licitira jedan ili čak ne licitira niko…

 118. @Vladan Jović

  Vladane …objavljuj moje komentare nešto me često cenzurišeš 🙂 🙂 🙂

 119. @ljube79
  🙂 ja sam zadovoljan (mojom) brzinom objavljivanja, al uvek može brže 🙂 🙂

 120. HVALA 🙂

 121. Inače, Ljube79 je u pravu za kupindo/limundo razliku, kupindo nije jednako praktičan, prenatrpan je predmetima, pretraga nije dovoljno dobra itd.
  Prodavci lošije prolaze na kupindu generalno. Ne vidim smisao da usmeravate ljude na kupindo jer ako se vama čovek požali da su vam visoke provizije na LIMUNDU, znači da ga interesuje LIMUNDO a ne KUPINDO, znači da ga interesuje licitacija, a ne prodaja po fiksnoj ceni.

 122. @realan

  Hvala sto delite slično mišljenje.Meni provizije nesmetaju neka ide i sa sadasnjih 4 i na 6-7%,nemam nista protiv ali na PRODATE PREDMETE,meni smeta naplaćivanje pokretanje aukcija sa početnom cenom vecom od 99 din,da toga nema iskreno mislim i da „veštačko nudjenje“ pojedinih članova,bilo svedeno na minimum,jer pocetne cene bi bile 199 ,999, itd. ….

 123. Biti lud i truditi se

  Postovane sve strane
  /Limundo/Kupindo/prodavci/kupci)

  Nazalost, dosla su teska vremena, kako za kupce tako i za prodavce.. Postoje i neke pomucene vode u kojima s eneki clanovi sluze, zarad manipulacija, zbog kojh neretko neki stradaju, koji su neduzni..
  Ono o cemu sam hteo da naglasim, upravo zbog toga sto je Limundo postao sajt, kupaca, za aukcije od 10 din, i to pod pretpostavkom da nece preci 100 din (iako je rec o artiklu koji bar 5 puta i vise vredi) i onih koji imaju dobar protok, pa mogu u poslednjih 15sec da daju ponudu..
  Upravo sam kao jedan od prodavaca, mada i kupujem i sam, predlagao nesto i u interesu prodavaca, posto je ovde postala praksa, da se kupcima izlazi u susret na sve moguce nacine, kako se ni u inostranstvu ne radi, osudjuju pojedini prodavci, jer su na wifi mrezi sa nekim kupcima, i mnogo nabrojenih primera, kao i losa marketisnka koncpecija Limunda sajt, gde moze skupiti jeftiniji, za razliku od kupinda, pa samim tim sugerisete kupcima koji i naidju na kupindo da potraze na limundu ponudu, i kako god okrenete, radite protivno interesu prodavaca pa i Vas samih, u delu vasih zaista je nemoguce reci svetskih provizija, jer su u svetu upola manje provizije.
  Shodno ovome, sam predlagao jedan momenat, u kom bi i prodavci sa jedne strane, kupci sa manje iksustva i manje brzim protokom (da ne govorim ako s amobilnog daju ponude, pa dok utipkaju…) i na kraju, Vas deo „kolaca“, koji je cesto veci od „kolaca“ prodavca koji cesto prodaju cak ispod i nabavne cene, a Vas procenat siguran ma posto se prodalo, uvede opcija, sa kojom bi se mogle postici cene, bar u slucajevima, kad zaista postoje zainteresovani kupci, da im se omoguci posle svake zadnje ponude, minut duza aktivna aukcija.
  Sa tim biste i onima sa sporijim prstima i netom, i sa onima koji nemaju iskustva, upravo zbog tog osecaja „razlike od 10 din ostao drugi“ pruzila sansa da pobede, ostvare nesto bolju cenu za prodavca,a za sebe artikal koji su zeleli, jer iskreno nece to uticati na kraju u nekom ozbiljnijem delu, ali svaki dinar gore je dobrodosao.
  Razmislite o tome ponovo..
  Sretan rad Limundu i Kupindu timu, kupcima uspesna i zadovoljna kupovina, a prodavcima „sta nam Bog dade“ 🙂

 124. Mora da se uvede to da posle poslednje ponude aukcija produzi za 20 sekundi kako onaj sa druge strane imao vremena da odgovori na to…znaci ako aukcija istice u 13:30 onaj po da ponudu u 13:29:59 automatski se produzava auckija za jos 20 sekundi…sto znaci ako neko da punudu u 13:30:19 aukcija se ponovo produzava za jos 20 sekundi i ako u 13:30:40 nema vise ponuda onda se aukcija proglasava zavrsenom, a ne da se svodi na posednji sekund…bas bezveze….i tako nikada nebi ni bilo vestackog naduvavanja cena…Ja znam tacno koliko sam spreman neso da platim…a isto tako i onaj sad druge strane…tako da gospodo doslo je vreme malo da poradite na tim stvarima…bilo bi steta da se pojavi neko treci i preuzme od Vas primat u ovakvim stvarima…
  Ovo ovde ima samo delimicno poklapanje sa aukcijom…
  Krajnje dobro namerno…

  Pozdrav, Bojan

 125. Bilo bi zanimljivo da se uvede i stepenasta provizija, za prodavce sa više ocena da se posle nekog određenog praga provizija smanji za 0,5% ili 1% i samim tim bih se i ja kao prodavac češće upuštao u avanturu postavljanja predmeta na Limundo.

  Ovako postavljam samo jeftinije predmete koji znam da će postići barem približno svoju realnu cenu, pošto neki skuplji nema šanse da dostignu očekivanu cenu pa da se ne bih bavio veštačkim podizanjem cena i sličnim prevarnim radnjama.

  Dosta puta i ti jeftiniji predmeti ne dostignu svoju cenu pa ode ispod nabavne, a provizija se skida bez obzira na sve. Ja očekujem da zaradim 10-ak posto na predmetu, a od tih 10-ak 4% ode Limundu i postaje sve manje isplativo postavljati aukcije.

 126. A mislite da je korekto da se kupci dogovaraju da prepuste jedan drugom aukciju da se prodavcu ne dize cena druga je kontaktirao lik da ga pita da ne nudi vise da ovaj kupi po sto nizoj ceni jer su se njih dvojica prepucavali na aukciji… A prodavac je prodavao svake nedelje po jedan kom… Cene aukcija od 10 din su nekada dostizale cifre cak do samo 20% jeftije od novog artikla u prodavnici a sada zbog gore pomenutog neke aukcije polovnih stvari ne dostignu ni 10% od cene, treba da brinete i za prodavce a ne samo da zastitite kupca jer su prodavci ti koji placaju provizije i bez kojih nebi bilo ni kupaca a ni para za vas.

 127. Na istim ti ozbiljnim sajtovima u ozbiljnim zemljama o kojim vi pricate potoji rezerva za skuplje stvari znaci da nije moguce da se kupi auto za 1000 din jer je slaba posecenos te sekcije

 128. pozdravljam sve limundovce i slazem se u konstatacij da se vreme nakon zadnje ponude treba produzavati makar za 10-15sek koliko je potrebno za nudjenje,
  dosadasnji nacin licitiranja u zadnjih 10sek. i nije klasicna licitacija vec ponuda
  tipa do koliko bih platio, produzetkom bi se postizala realnija cena,
  do sada sam najvise prodavao ali i kupovao na limundu, desavalo mi se da me
  neko manje iskusan optuzi da sam vestacki dizao cene, bez osnova naravno,
  limundo tim bi trebalo da obrati paznju na aukcije koje se ponavljaju cak i
  nekoliko puta a za isti predmet,
  da ima vestackog podizanja ima ga, desava se da 2 ista laptopa zavrse sa
  duplom razlikom u ceni, to nisu cista posla,
  postavljanje aukije od 10din je cista kocka, desi se da predmet koji je na
  kupini proveo nekoliko meseci ode skuplje nego sto je bio po fiksnoj,
  nije mi jasno zasto je kupindo toliko zapostavljen i odbacen od strane clanova,
  delimicno je kriva pretraga, klasifikacija kupinda koja gubi smisao medju tolikim predmetima

 129. nikada , ama bas nikada nece biti svi zadovoljni,mislim na obe strane kupac-prodavac. Sud se donosi olako. Ovo je veoma dobra strana kupovine, posmatrala sam dosta aukcija i bila vema iznenadjena, nekim ponudama. Licitirana je tasna za koju mogu reci da je smece , toliko prljava,trosna a dostigla je dobru cenu . Kasnije citam da je kupac nezadovoljan a ocigledno je bilo koliko je bezvredna tasna.NIKO OVDE NIKOGA NE VUCE ZA RUKAV.Ako smatram da kupac dize cenu ja odustajem od kupovine,najcesce sam kupovala ali nesto i prodavala. Za neke moje prodaje sam bila iznenadjena postignutom cenom dok sam za nove i daleko skupo placene stvari a neke i markirane dobijala smesan iznos recimo novu markiranu prelepu tasnu za 160 din.Svi znamo da se na limundu nikad ne zna iznos i to je takva igra.Ja vec duze vreme licitiram jedan predmet i nikako da ga kupim,zaista se moze pomisliti da nekome dizem cenu ali kad bi se gledalo unazad tako je bilo i sa drugim predmetima dok ga konacno ne kupim. Nekome to deluje kao prevara dizanje cene ,ali zapravo nije tako. Veoma je tesko reci za nekoga da dize cenu.Narocito je ruzno prozivati prevarama. Ima prodavaca pa i kupaca nazalost koji ne bi trebalo da se nalaze na limundu ali sreca da je takvih malo Mogu samo da kazem da sam zadovoljna.

 130. Veštačko podizanje cene može da šteti samo ako neko licitira više nego što je potrebnno da bi bio siguran da će pobediti, ali najbolje pre svake licitacije pregledate sve učesnike licitacije i samog prodavca, pa ako je sumnjivo nešto prijavi ili nemoj licitirati ili i jedno i drugo. 😀 Ja sam inače protiv duplih naloga. I misllim da Limundo tim dobro vodi bitku protiv istih. Ali ne želim uvek i da prijavim kad mi je nešto sumnjivo jer ne želim nekog da oštetim, zato što nije uvek onako kako izgleda. Najbolje oprez i nemoj licitirati ako ti je sumnjivo. Ali mi je žao što nema kao na ostalim sajtovima „sigurna cena“ a to je kad prodavac stavi nešto od deset dinara, a predmet vredi između 9 i 13 hiljada i onda prodavac napiše sigurnu cenu ispod ne bi prodao predmet npr neka bude11,5 hiljada dinara ili 8 nebitno. I u takvim slučajevima npr na „i beju“ kupcu na kraju dođe adm. poruka „žao mi, je ali prodavac ali aukcija nije prešla sigurnu cenu i ćao“. „I bej “ i dalje „živi “ a ko se ljuti nek se ljuti.

 131. Prodavca Silvanav maksimalno podrzavam i sokiran sam sto je neko optuzio.Moja zena i ja smo kupili neke stvari od nje i super su i niko nije podizao cene.Na nekim licitacijama smo izgubili ali nikad nismo pomislili da to neko vestacki dize cene,jer smo ono sto smo kupili platili stvarno povoljno.Inace mi smo iz Beograda a gospodja iz Srema.
  I u krajnjoj liniji nemojte licitirati ako mislite da je cena nerealna i da neko namerno podize cene.Pa niko nam ne upire pistolj u glavu da licitiramo…bice jos stvari mozda i boljih…..

 132. zanimljivo… ali vestacko nudjenje se uvek prepozna i jednostavno niko vas ne tera da licitirate,,,imate cifru do koje hocete da ponudite i to je to… kupio sam preko 500 predmeta i svi su kupljeni u poslednjoj sekundi… jer drugacije cena nije realna,, i uvek nudim 1212… ili 656….
  inace veci je problem predmetu neadekvatnom stanju,,,, gde prodavac to ne prihvata,,ili kaze bas me briga a limundo tim cini mi se da uopste ne reaguje,,, nadam se da povodom ovog pitanja neko uopste i imao pomoc od limunda,ali ja nisam,,, jer za kupljeni predmet sem negativne prodavcu ,,nikakvu satisfakciju nisam imao,,, a o povravracaju novca da i ne pricam… ima tu neki kao limundo kes… ali to je vec druga prica i svako ko hoce da prevari kupca,tu opciju i ne aktivira…..

  SRECNO SVIMA…I KUPCIMA A I PRODAVCIMA

 133. Ovde ima vrlo pametnih i dobrih predloga,
  samo treba da ih procita neko pametan i da ih primeni sto pre

  – produzenja aukcije za 1minut od zadnje ponude ucinilo bi licitaciju jos zanimljivijom i postenijom
  – dodavanjem sigurne cene izbegla bi se sva vestacka podizanja cene a zadrzao duh licitacije

 134. Meni je bilo zanimljivo to kako me neko uvek pobedi u zadnjih 20sek.. pa sam merio stopericom i racunao srednje vreme kada u proseku stizu ponude.
  (Limundo tim je pisao zato sto sam im konstantno slao izvestaj o uocenim nepravilnostima)

  Jako sam ljut.. neke stvari koje su po Limundu ne/dokazive.. zapravo vrlo lako se dokazu.. na primer ako je ista slika sa slikom predmeta koji je prodat u prethodne tri nedelje.. radi se ocito o istom predmetu a pobednik i prodavac su vestacki dizali cenu.(ako imas vise stvari jednu prodas.. potrudi se bar da slikas novu sliku.. sansa da su svi bitovi jednaki sa prethodnim fajlom hes funkcijom moze lako da se odredi ) Ili banovan je account.. otvoren novi i okacena ‘ista slika'(po limundu ovo je takodje nedokazivo)

  Ili prodaje covek aparate za kucu uvezene iz Nemacke.. i na svim aukcijama i u 2012 i u 2013toj ucestvuje isti par kupaca.. (naravno nikada ne pobede) a biduju jedino kad ‘pravi kupac’ postavi ponudu.(nemoguce je za 2godine dobiti u proseku istu cenu svih friteza recimo.. matematicki nemoguce.. numericka matematika se bavi ovim problemom)

  Zatim, kako prepoznati ponudu prijatelja.. a ne mesati je sa covekom koji iznova ucestvuje na vasim aukcijama…(izr verovatnocu da je kupac ucestvovao na svim aukcijama tog tipa kod prodavca, zatim izracunaj entropiju njegovih ponuda, oduzmi od entropije celog sistema.. ako dobijes broj priblizan 1 aukcije su bile namestene.. tj ako je entropija kupcevih ponuda bila 0 ne moze se zakljuciti da ili ne.. ali ona pomnozena verovatnocama ucestvovanja i ne-ucestvovanja a zatim oduzeta od entropije celog sistema ako daje 1 onda su aukcije bile namestene)

  I naposletku.. kako prepoznati ‘neozbiljnog’ kupca, koji iz kockarske zabave drugima kvari aukcije.. ovo je klasican Nesov ekvilibrijum ;))

 135. Svaka cast za silvanav i popovic ruzu.
  Ja uopste ne mogu da shvatim zasto se iko drznuo da uvede termin „vestacko podizanje cena“. Videli na zapadu pa kopiraju…
  Evo i obrazlozenja. Krece aukcija, nebitno 5, 7, 10 dana. Nizu se ponude…
  Treceg dana ta aukcija ode van mog finansijskog domasaja… momentalno je brisem iz liste zelja, jer nemam dovoljno novca.
  Ili, poslednjih 20 minuta… ja smatram da taj predmet za mene vredi 4500 dinara. Toliko i nudim. I apsolutno me ne zanima da li je neko nudio vise ili manje. Cekam kraj i obradujem se ili se rastuzim… i tako jovo nanovo…
  Meni u radnju dolaze razni likovi sa moje teritorije (a bogami je velika) i traze cenu, rate…
  Pa me onda za tu robu vrzaju na limundu, jer ako nesto ne prodam u radnji ja to stavljam na oglas…
  I kako ja da dokazem da to nije tzv. „vestacko dizanje“???
  Kako je moguce da se neko proglasi krivim i suspenduje ili sta vec, za takvu glupost, jos i nedokazanu.
  Poenta price je da se u Srbiji a i sire nesto moze prodati za onoliko koliko je neko spreman da izdvoji novca u tom trenutku… ni vise a ni manje…
  Limundu je placena provizija i tu su se oni lepo zastitili, mlate pare… ali bice prpe i njima… vec su se malo uplasili… pa udarili po clanovima…
  Da se opravdaju u javnosti… toboze kako kod njih niko nije ostecen i nema prevare… a samo srljaju u veci problem… ponapustace ih jaci prodavci… pa da vidimo od cega ce se ziveti… nista nije vecno…

 136. Obzirom da sam i ja nedavno sankcionisan gasenjem naloga FratelliECO kojji je bio aktivan u oblastu antickog novca ,red je da i ja dam svoje skromno misljenje……
  Gospodo Limundovci !
  1. Vestacko podizanje cena , nigde u svetu se ne kategorise kao krivicno delo ! Bolje recite da to narusava vasa pravila i politiku poslovanja Limundo tima, zbog koje ce te vrlo brzo igubiti veliki broj clanova .

  Drugari clanovi , kupci i prodavci !!!!Totalna je budalastina da se u nekim zemljama vestacko podizanje cena kaznjava “cak“ i zakonom….. Ocigledno je da gospoda nikada nisu ucestvovala ni na jednoj od njih ,te iz tog razloga i iznose nebuloze vezane za poslovanje aukcija …
  Ja , koji prodajem , ako nisam zadovoljan postignutom cenom zasto ne bi smeo da poguram do cifre koja mi odgovara ???? Ako je neko spreman da plati tu cifru za moj proizvod on ce i platiti, ako ne odustace . Nevidim zasto to smatrate prevarom??? Ja nikog ne prisiljavam da plati cenu ako mu ne odgovara ….U razvijenim zemljama (govorim iz iskustva ) tacnije u Italiji , Ja kao ponudjac , nisam u obavezi da platim nikakvu nadoknadu za postavljanje pocetne cene kao sto je situacija na limundu za cifre vece od 99 din. U toku licitaacije mogu ( ako uzmem broj i kao kupac) da licitiram svoj proizvod…. U obavezi sam da ako ja kojim slucajem dobijem licitaciju za svoj proizvod platim procentualnu nadoknadu aukciskoj kuci i kraj price! Njih boli uvo …. Kupio ti ili neko drugi oni uzimaju svakako svoj procenat. Te prema tome izraz “ VESTACKO PODIZANJE CENA “ ne postoji nigde u svetu ! Taj izraz ste vi izmislili gospodo sa limunda .
  Vasim pravilnikom su zasticeni samo kupci !!! Nas prodavaca nema nigde ….
  Udruzivanje kupaca koji drze najnizu ponudjacku cenu kako bi dobili zeljenni proizvod za dzabe da li smatrate krsenjem pravila ??? Pitam iz razloga sto nikad ali nikad nisam bio obavesten da je neko sankcionisan iskljucenjem zbog ovog vida nazovi prevare …..Ako ce mo da igramo otvoreno , i ovo nije PREVARA. Ja kao prodavac nesmatram ovaj cin prevarom. To se u poslovnom svetu zove “ STRATEGIJA POSLOVANJA “ Pametniji i snalazljiviji ce opstati.
  Da li postoji zakon koji ce kazniti jevreje na vol stritu koji diktiraju cenu robe na svetskoj berzi i koji kad god im se hoce mogu oboriti ili podici cenu …. Takav zakon ne postoji gospodo…. To je biznis !!!! Zato , bolje vam je da sednete i napravite novu politiku poslovanja koja ce vam zadrzati clanove i doneti vece prihode nego sto svakog meseca izmisljate neka pravila sa kojima se po mojoj iformaciji 70 % clanova ne slaze…….
  ……. Gospodo limundovci !!! Mozete mi posle ovog obracanja ugasiti i ovaj nalog, ja cu otvoriti nov i tako u nedogled…. Urazumite se ako zelite da zadrzite clanove i umesto sto uvedite neka bezvena pravila napravite kompromis kako bi svi bili zadovoljni !
  S postovanjem Aleksandar FratelliECO

 137. Mislim da nema potrebe za limundom policijom , timovima , spijunazom ili prijavama za vestacko dizanje cena kada to moze jednostavno da se resi uvodjenjem sigurne cene ispod koje prodavac ne bi prodao predmet,a koja bi bila sakrivena do kraja aukcije.Na taj nacin stiti se i prodavac od prodaje predmeta ispod realne cene i kupac od malverzacija ,manipulacija i fiktivnih naloga.Neka svako ponudi svoju cenu pa po principu APP – Ako Prodje Prodje.

 138. Biti lud i truditi se

  Da, slazem se sa raznim razmisljanjima i definitivno dve stvari bi resile ovaj problem sa kojim bi vestacko dizanje cene bilo obesmisljeno, a to je postavljanje opcije „sigurne cene“ koja lepo funkcionise i napolju, pa bi moj prdlog bio da smanjite cenu pokretanja ako ne i da ukinete tu opciju a na ovu postavite koji din.
  I sa strane kupaca sa sporijim prstima i losijim netom, minimum 30sec do jednog minuta po davanju ponude produzenje trajanja aukcije.
  Videh tu neke predloge tipa 15-20 sec, iskreno za onog koji je spor u kucanju ili kuca sa mobilnog, to je prekratko, verovatno i 30sec je prekratko zbog provere, konstatovanja da ne vodi pa ponovo davanja ponude..
  I resili ste u velikom procentu problem i u interesu kupaca i prodavaca i Vas zarad veceg prihoda..
  A morate biti spremni srazmerno trzistu da imate na raspolaganju resurse u serverima pa da profit ostvarujete realnije,a ne da imate ljudstva koliko ima na nemackim ili engleskim sajtovima slicnog tipa, za visestruko vece trziste.. 🙂
  Svako dobro

 139. Biti lud i truditi se

  I da, „sigurna cena“ ustvari REZERVISANA cena, je stvar koju ide na ruku upravo i kupcima i prodavcima, prodavac moze da se obezbedi da postigne za njega cenu koja mu je prihvatljiva, a kupaczna koliko vrednuje ili je spreman da ponudi, i van koje cene nece ici, i tu su svi najmanje osteceni..bez ljutnje, bez osecaja prevarenosti i sa maksimalno smanjenom verovatnocom oko nezadovoljstva..

 140. @Iwy – Nema potrebe za „sigurnom cenom“ kada postoji „pocetna cena“. Na taj nacin se ne bi stitio kupac jer bi prodavac svejedno mogao i dalje da dize cenu sa drugog naloga. Takodje, kupac bi samo gubio vreme na aukciji ne znajuci „sigurnu cenu“. Moguca alternativa bi bila obeleziti MOGUCNOST podesavanja aukcije za sigurnu cenu pa kada kupac licitira na takvoj aukciji da zna da ne zna sta ga ceka 🙂 Verujem da mnogi ne bi ni licitirali na takvim aukcijama. Kupac uvek zeli da prodje sto jeftinije i ispod realne cene – to sto se to prodavcima ne svidja je druga prica.

 141. Kao prvo zahvaljujem članu pelence11 koji me je podržao, to mi mnogo znači i ostala sam na sajtu samo zbog mojih kupaca koji su navikli na mene, a i ja na njih.
  Imam Vladane konkretno pitanje:
  šta po Vama znači dupli nalog? Niko na svoje ime ne može da otvori dva. Da li ako neko od mojih prijatelja ili poznanika, rodjaka ili koleginica sa posla kupi od mene znači da je veštački dizana cena?
  Ja konkretno imam ogromnu količinu robe u opticaju i nikom ne dozvoljavam kupovinu kod kuće, tako da svi iz mog okruženja mogu pogledati stvari na aukcijama. Treba li da im „zabranim“ na licitiraju na mojim aukcijama?

 142. Vidim da ima reci o uvodjenju sigurne cene. Cak i ako se uvede sigurna cena trebalo bi da se uradi neki ,,sistem procene vrednosti“ pa u dogovoru sa prodavcem da se odredi sigurna cena . Video sam vise puta na nekim aukcijama da prodavci stavnjaju cene koje su daleko vece od onih koliko predmet vredi, i onda tako aukcije mesecima idu iznova i zavrsavaju neprodate sve dok neko ,,neupucen“ ponudi tu veliku cenu ili prodavac odustane od prodaje.Inace. I u tom slucaju veliki broj aukcija bi ostale neprodate jer bi prodavci stavljali cene kao na kupindu jer misle da su to realne cene.
  A sto se tice vestackih podizanja cena, razem da nekome ne odgovara cena kao sto je neko vec pomenuo, pa predmet ode daleko daleko ispod cene pa da u tom slucaju neko njemu blizak ,,kupi“ predmet. I posto je video prodavac da ne moze da proda predmet po odgovarajucoj ceni onda ga vise ne stavlja na licitaciju. Ali NE MOGU DA RAZUMEM da isti predmet po 3 puta ide na licitaciju sa objasnjenjem da je clan odustao od kupovine (uvek dostigne pribliznu cenu) ili ga prodaje kupac sa istum slikama istim opisom… i na kraju se taj predmet pojavi sa nekom fixnom cenom

 143. Biti lud i truditi se

  @DC
  Rekao bih da nemate saznanja kako uopste funkcionise rezervisana cena, odnosno sigurna cena i koje su njene prednosti pa pausalno ocrnjujete opciju..
  Treba da znate, da rezervisana cena je opcija kojom se osigurava neka minimalna cena po kojoj bi prodavac dao bez sekiracije,ali takodje u kojoj ostaje opcija da prodavac ponudi prvoplasiranom koji je ponudio najvise, ako mu je i ta cena prihvatljiva. ponudi mu po njegovoj najvisoj ponudjenoj ceni i tada prvoplasirani kupac moze da prihvati ponudu i pobedi iako nije dostigla ni rezervisanu cenu.
  Jer ovo je jedini nacin, na koji prodavac moze napraviti ustupak, i proda artikal i po nizoj ceni, a po ceni koju je artikal dostigao do kraja aukcije, iako nije stigla ili presla rezervisanu cenu.Nikad, ali nikad ne mozete 100% osigurati da nema nadogradnje cene, ponudama sa nekih drugih naloga, a koliko vidim, mnogo se bavite sa time, suvise, i sa ovim momentom uvek obe strane imaju opciju odlucivanja, hoce li prodati odnosno kupiti i po nekoj ceni koja je niza od zeljene…

 144. Biti lud i truditi se

  Sa „rezervisanom cenom“ se izbegavaju neprijatnopsti tipa, kad kupac salje poruku prodavcu, da mu proda u pola cene neki artikal sa kupinda pa i nizu nude sto je malo uvredljivo, ako se uzme u obzir koncepciju Kupinda, a to se desava i na limundu..
  Pa bi na ovaj nacin mogli elegantno dati cenu koja im odgovara, a prodavac po zavrsetku aukcije i po licnim potrebama i razlozima, mogao dapristane na najvecu ponudu iako nije dostignuta rezervisana cena.

 145. Rezervisana cena je jednom recju.. glupost!
  Ovo nije vredjanje, vec je zaista tako… ako prodavac ne zeli da proda ‘ispod cene’ on lepo postavi pocetnu cenu.. recimo 3999dinara i to je to.

  Ako bude vise ponuda, stvar vredi onda ce se nadmetati.. ako ne onda ‘mrka kapa’ i jovo nanovo placaj postavljanje na aukciju…ili dizi vestacki cenu do one koja ti odgovara a naposletku nemoj da se zacudis kada otkrijes da si sam od sebe kupio predmet koji prodajes.. i da si jos pritom Limundu (za tu trgovinu) platio proviziju. 🙂
  E to, to je tragikomicno.

  Jedno matematicko istrazivanje koje se bavi proracunavanjem verovatnoca.. kaze da cena u proseku treba da bude 2.75 puta niza od trzisne da bi proizvela zelju za kockom kod kupaca.. pa vi vidite.(ovo je potvrdjeno)
  Zato i ne cudi sto upravo aukcije od 1-99 najbolje prolaze.

 146. @DC- Naravno da postoji potreba za sigurnom cenom bez obzira na pocetnu cenu jer daleko je privlacnije za kupca da obrati paznju na aukciju sa pocetnom cenom od 10 ili 99 dinara nego od 1999 dinara, jer kao sto ste i rekli zelja svakog kupca je da prodje povoljnije.To je psihologija potrosaca. Ako bismo u startu stavljali cenu ispod koje realno ne bismo prodali predmet a istovremeno da to bude privlacno i za kupce onda ne bi bi bila pokrenuta tema vestackog dizanja cena, svi bi bili zadovoljni.Ali realno nije tako.Realno se stavi cena koja je mamac, kao sto se desava da kupac prodaje kompjuter za 10 dinara i bude 150 ponuda dok se ne dostigne cifra od recimo 18 000, da je odmah stavljena pitanje koliko bi uopste aukcija imala pregleda. A pitanje je koliko je i 18000 realno i da li je prodavac na gubitku.Mislim da bi sa sigurnom cenom bilo daleko manje nezadovoljnih i jednih i drugih.

 147. Marijana Mladenovic

  Mene samo interesuje zasto moja sestra koja zivi na istoj adresi gde i ja,nemoze da otvori sebi nalog kao kupac sa zajednickog racunara,pa je jadna potrosila email adresu i maticni broj?A takodje me interesuje zasto je moj dever suspedovan jer je pitao ljude za cizme jel se cuju kad bude isao da vara svoju zenu? i za vrata jel skripe?Da bio je pijan,to jeste ali nikog prevario nije.Jel to vi gospodo sa limunda cuvate njegov brak…

 148. Marijana Mladenovic

  mislim ne razumem nikog nije vredjao covek,sto je kupio platio je…zasto je iskljucen,jer je u pijanom stanju pitao kupce,dal cizme skripe i vrata,covek ima los brak,i ima ljubavnicu…kakve to veze ima sa elektronskom kupovinom prevarom

 149. Biti lud i truditi se

  @pedjat1

  Bez uvrede i vredjanja, ali, ocigledno ne znate da e na neki najvecim nacionalnim i svetskim online aukcijskim sajtovima redovno koristi rezervisana cena i kao takva, koju ranije opisah kako funkcionise, ustvari pruza mogucnost i prodavcu i kupcu na kraju da i naprave dogovor korz ponude, uz pracene od strane posrednika, i pri tome niko nece biti ni uvredjen niti ostecen, u smislu nevoljno postignute cene ili kupoprodaje.. Tako da s ene mogu sloziti sa Vama, niti ceo ostali svet da je to glupost, vec prosto treba malo razmisliti i shvatiti logiku i prakticnost te opcije..
  Da se prodavcu ostavlja mogucnost da spozna cenu jkoja bi bila interesantrna, klupcu da ipak ucestvuju u nudjenju i uz mogucnost da prodavac i pristane na neku nizu cenu, davanjem poinude ka prvoplasiranom da bi prihvatio njegovu zadnju cenu i svi su u dobitku, ili bar sa savescu mogu da dogovore prodaju i regularno. Naravno, ima „Lovaca“ na aukcije od 10 din, koji su ovde cini mi se najcesce galamdzije koje se protive svemu tome, jer avaj, ovakva mogucnost ne bi isla njima na ruke..
  Svako dobro

 150. @Rip Kirby | 13.06.2013. – 05:27
  Čudni neki ljudi ti tvoji rodjaci i prijatelji. Svi registrovani na Limundu i svi baš hoće da kupe tvoju robu preko Limunda. To im je lakše nego da se tebi obrate lično i dogovore oko prodaje, pogotovo što znaju šta prodaješ. A i tebi više odgovara da platiš proviziju Limundu nego da njima prodaš direktno.
  A još kad napisa negde da i tvoj rodjeni brat koji živi u istoj kući može legalno da nudi na tvojim aukcijama, slatko si me nasmejao.

  Pa naravno da se smejes kad ne razumes da pricam HIPOTETICKI! Niti moj brat zivi samnom u kuci, niti neko od mojih rodjaka ima nalog na Limundu, niti je neki moj prijatelj licitirao na mojim aukcijama. I naravno da bi ja prodao rodjacima i prijateljima direktno bez provizije i naravno da na taj nacin u stvari ljudi vestacki podizu cenu ovde ali sam ja pisao o tome da tako nesto, iako svima ocigledno – NE MOZE DA SE DOKAZE!
  Nadam se da ti je sad jasnije malo. A ja ako se dobro secam ni jedan clan nije licitirao na mojim aukcijama dva puta, sto lako moze i da se proveri… pozdrav 🙂

 151. U cemu je problem ako neko javno licitira za svoju stvar koju je ponudio na licitaciju. To nije dizanje cene vec nacin da se postigne realna cena. Ljute se oni sto bi da kupe nesto vredno za malo para. Prisustvovao sam humanitarnoj aukciji umetnickih slika gde je i sam autor licitirao za svoje radove i niko nije rekao da pumpa cene.

 152. Apsolutno se slazem sa Biti lud i truditi se.

 153. Nemam poverenje u sistemu koji otkriva veštačko nuđenje jer sistem kažnjava bez ikakvih dokaza samo na osnovu pretpostavke tima ili nekog člana. Nedavno mi je stigla poruka da sam kažnjen zbog veštačkog nuđenja, a prodavac sam nisam kupac i 2 godine nisam ništa licitirao, a predmete prodajem po fiksnim početnim cenama koje su identiče i na Kupindu pa samim tim nemam apsolutno nikakvog razloga da veštački dižem cenu ali ipak sam kažnjen i od onda neverujem u sistem otkrivanja veštačkog dizanja cene!

  Što se tiče „sigurne cene“ da trebala bi da postoji, a da li će biti uvedena? Neće nikada! zašto? Zato što u bi tom slučaju sve aukcije počinjale od 10 din i sve bile podjednako interesntne ili ne. Zato što bi Limundo ostao bez svog dela koji naplaćuje za pokretanje aukcija većih od 99 din. Zato što u velikoj većini Limundo nebi mogao da naplati proviziju za prodat predmet jer predmet nebi bio prodat.

  Zašto bi trebala da postoji „sigurna cena“ ? Zato što su naši ljudi teški na novčaniku i uglavnom gledaju da kupe nešto što vredi najmanje 5000 za samo 200-300 din. i Limundo ih u tome podržava i pomaže im.

  Moje iskustvo od pre neku godinu je kad sam postavio predmet od 10din i potrefilo se slučajno, ili nisam razmišljao 10 dana u napred da mi predmet završava na dan praznika kada niko nije kući i ne licitira pa je tako predmet koji vredi najmanje 4000din dostigao famoznu cenu od 160 din. Morao sam ga prodati po toj ceni. Gubitak neverovatan. Lupam sebe po glavi i shvatam da postavljanje cene od 10 din. vredi jedino ako planiram nesto da poklonim nepoznatoj osobi e a možda kapne neka stotka.

  Zato da ne tupimo mnogo postaviti cenu koju očekujete pa šta bude ili ne bude.

  Aukcijska prodaja ne mora da pdrazumeva da početna cena predmeta mora da bude 0 din. Aukcijska prodaja podrazumeva da prodajete predmet koji želi više kupaca, a postoji samo jedan predmet ili je antikvitet. Samim tim početna cena može da bude i 60000 din i opet da se par kupaca nadmeće sa cifrom ko će ga imati i čiju će kolekciju krasiti.

  http://www.limundo.com/Clan/bojanhardware/SpisakAukcija

 154. *Bez uvrede i vredjanja, ali vi ovde iznosite samo vašu hipotezu, koji i ako se uoči, nikad niko ne može biti siguran u to da se i desilo isto, jer šta ako čak i dva blizanca svakodnecno trguju preko limunda, i to bezuspešno, jer im neko uvek otme robu iz ruku u zadnjem trenutku. *A drugo i da se radi o podizanju cene, što je oduvek bio ključni deo licitacija, kroz istoriju trgovine, sem na limundu pod internim pravilom istog drustva, se navodi na „krvično delo“ gore navedeno.

 155. Ja cesto licitiram sa cifrom koja se zavrsava sa 9. Jer necu da ginem da bi kupio nesto. Tako da se ne bi slozio da je to „siguran znak“ da neko lazira ponudu. Prestrogo donosite zakljucke jer vam se tako moze.

 156. @Biti lud i truditi se

  Postovani,
  Ovo sa rezervnom cenom preporucuju samo neposteni trgovci.. zamisli da odes u radnju(bilo koju) i zelis da kupis predmet A.. prodavac kaze gospodine vi nudite a kad ponudite dovoljno visoko JA cu vam reci da je dosta.
  Da li bi od ovog prodavca kupio nesto.. bilo sta/ bilo kada?!?!?
  Sledeci put ne bi ni usao u tu radnju.. pa makar taj predmet delili i dzabe!
  U trgovini vaze dva osnovna pravila: moras biti posten da bi uspeo i pravilo da cenu predmeta formira trziste… vazi i uslov da onaj koji placa(kupac) diktira uslove 😉

 157. Ako ponudit za neki predmet 1000 din. i kupite ga za 990din. U cemu je problem? Zato sto ga niste dobili za 30-40 dinara. Neki to zovu vestacko dizanje cene. Ponudi koliko mislis da nesto vredi i koliko si spreman da platis i onda nema ljutnje.

 158. I mene veštačko dizanje cena nervira i jako sam protiv toga! Recimo dugo sam pratio xenone i parking senzore koje je postavljao neki dečko iz Niša (ima ga po svim oglasima). Svaka aukcija mu je od 10din a ni jednom se nije desilo da nešto proda po maloj ceni ili nekoj mnogo velikoj. Znači uvek isto i recimo parking senzore nikad ispod 2000din i tu je bilo providno da on diže cene što je glupo. Pa ako neće da da ispod 2000 neka to stavi kao početnu nego da bi navukao više ljudi i da ne plati proviziju limundu. Debilizam

 159. Biti lud i truditi se

  @Iwy
  Hvala Iwy

  @pedjat1

  Postovani pedja1, uz postovanje, ali Vi ste porpuno omanuli temu.. Rec je o AUKCIJAMA, ne o prodaji u maloprodajama.. Samim tim se omanuli sa VAsim konstatacijama, koje su ocigledno zlurade a nekonstruktivne prirode..
  A vezano za „vazi i uslov da onaj koji placa(kupac) diktira uslove“, imajte u vidu da upravo zbog tog dikatata, sve je manje ponude (mislim na predmete neke vrednosti, ne na otpad i krsh koji ljudi nude stvari koje su za bacanje) kako ovde,tako nazalost i na rafovima po marketima i radnjama maloprodaje, narocito van Beograda, pa Vasa konstatacija oko „diktiranje od strane kupaca“ je opravdana, nazalost, nakraju na samu stetu njih..

 160. Sto se tice teorije „DEVETKE“ mislim da je pogresna i da uopste ne mora da znaci da se radi o vestackom dizanju cene.
  A druga VELIKA greska limunda je sto naplacuje pokretanje aukcija cija pocetna cena prelazi 99 din. A evo i zasto. Ako imate predmet cija je realna vrednos daleko veca od 99 din naravno da ne zelite da ga prodate za neku simbolicnu cenu. Ako stavite pocetnu cenu 99 din da ne bi ste platili pokretanje aukcije rizikujete da ako se za vreme trajanja aukcije ne pojavi pravi kupac predmet bude prodat za simbolicnu sumu novca.U tom slucaju Limundo ostaje bez naknade za pokretanje aukcije, a i bez vece naknade na ime provizije. Sa druge strane imamo nezadovoljnog prodavca jer je predmet prodao daleko ispod realne cene i koji ce sledeci put dobro razmisliti da li ce uopste da pokrene neku slicnu aukciju, i imamo mozda zadovoljnog kupca koji je mozda ilicitirao predmet samo zato sto je pocetna cena mala.
  Ali ako Limundo ne bi naplacivao pokretanje aukcija, ili ako bi to bila neka simbolicna suma tipa 5 ili 10 din, poradavac bi moga bez dodatnih troskova da porene aukciju po realnoj ceni. Pravi kupac se mozda ne bih pojavio odmah u prvom ili drugom krugu, ali recimo pajvljuje se u trecem i kupuje predmet po realnoj ceni. Samim tim Limundo dobija veci iznos naknade na osnovu provizije i kroz koju ce mu se vratiti naknade za pokretanje aukcija, dobijamo i zadovoljnog prodavca koji ce rado ponovo pokrenuti neku aukciju, a imamo i zadovoljnog kupca (naravno ako je sa predmetom sve u redu) koji je po realnoj ceni kupio predmet koji je zeleo

 161. slazem se sa komentarima limundovca, nije u redu da neki predmet koji u radnji kosta npr. 10.000 neko izlicitira za 500 din, a ja ga platim npr. 5.000 i moram da mu isporucim pa gde sam ja u toj prici, kupci su veoma nerealni i imaju nerealne ponude. Trebalo bi i o tome voditi racuna, a ne samo sankcionisati prodavca nego biti realan.

 162. @Biti lud i truditi se

  Ja sam karikirao na primeru ‘maloprodaje’.. vasu osnovnu ideju trgovine…lol
  Istina je da ima razlicitih poslovnih modela, nacina na koji se izvlaci novac.. ali princip trgovine uvek ostaje isti i vazi i na internetu i u velikoprodaji i u maloprodaji.
  A osnovni princip koji vodi do uspeha je postenje.

  No vi imate drugu ideju kako trgovina treba da izgleda..
  Po vama ‘aukcijska prodaja’ je igra podmornica.. odmah da kazem da ja takve igre nikada ne igram. Inace po def igre u kojima jedna strana uvek dobija a druga strana uvek gubi.. ne mogu da se nazovu igrama(teorija igara 4izdanje) a ova igra koju predlazete je upravo takva.

  Medjutim trgovina nije takva igra.. trgovina je igra u kojoj rizici postoje..ona spada u 0sum games.. u njima gubitak jednog je dobitak drugog igraca.. ucesnici su kupac i prodavac.. kupac smatra ‘ moze ta cena jos i nize’.. prodavac smatra ‘prodao sam u bescenje’..dok je istina tu negde na sredini.

  Zato vasa konstatacija.. o ‘rezervnim cenama’.. spada u nepostenu ako kupac ne zna kolika je ona.. a ukoliko kupac zna ‘rezervnu cenu’ onda je ona nista drugo do ‘pocetna cena’ dakle ono sto vam limundo vec pruza.

  Ako vas interesuje ekonomija.. procitajte „Kapital od Marksa“.. i shvaticete da cenu robe ne formira rad ulozen u nju i izrada.. na to sam mislio kada sam rekao da onaj ko drzi novac diktira uslove. Isto u toj knjizi saznacete zasto zlato nema novcanu vrednost. Knjiga je genijalna.

  P.S. Imajte u vidu.. da sam tip coveka koji svoje stavove formira na premisama(koje su dokazive).. da sve sto sam napisao mogu da argumentujem.. i da se za razliku od vas nisam bavio pretpostavkama tipa(sta ce biti ako svi napuste aukcijsku prodaju.. tj koje su iste kao.. a sta ako sutra ujutru ne svane zora? )
  Dok postoji potreba trgovcca da robu proda.. i dok postoji potreba kupca da robu kupi.. dakle dok postoji trziste i sredstva prodaje ce postojati(aukcijska prodaja ce postojati).

 163. @jelenanikolic

  Ti kao prodavac odredjujes cenu po kojoj ces da prodas to sto prodajes.
  Kupac odredjuje koliko je spreman da plati.

  Recimo ti cenis da stvar koju prodajes treba da prodas za 10000din MIN.
  Ali ne postavis cenu 10000din.. vec stavis 50din.
  Onda se javi kupac koji je spreman da plati tih 50din i niko drugi sem njega.. a ti kazes ‘znas sta moja rezervna cena je bar 5000din necu da ti prodam ovo za 50din’
  Kupac se pozali prijateljima kako si pokusao da ga namamis.. Da li zaista mislis da ce neko nakon toga zeleti nesto/ bilo sta da kupi od tebe??????????
  Odgovor je : 1Da 2.Ne 3. Mozda

 164. U potpunosti je tema na mestu, naime na mom pocetku na limundu sam imao prilike da osetim stetu vestackog nudjjenja na svojoj kozi, platio vise nego sto treba za predmet sa naduvanom cenom i jednom kupio kao drugi na aukciji takodje predmet koji je bio krs, ali tada nisam bio upucen, dobro je se prica o ovoj temi ovde i da se edukuju svi clanovi limunda kako novi tako i veterani…
  Sto se tice provizije na pokretanje aukcija sa pocetnom cenom vecom od 99 din i ja mislik da ih treba ukinuti ili svesti na minimum.
  A imam konstruktivan predlog u vezi nove vrste aukcija, samo kada bi limundo tim hteo da razmotri to, naime video sam u inostranstvu na slicnim sajtovima za licitacije aukcije koje traju manje od 24h i zavrsavaju se kada nema protivponude vise od 5 min, kao na pravim aukcijama u aukcijskim kucama, aukcija sa malom pocetnom cenom privlaci dosta paznje i brzo se podize cena i kada dostigne realnu cenu predmet je prodat, meni jeovo najpravilnija aukcija, jeste da bi se poneka ovakva aucija zavrsila u pola noci ali tako isto bi i ako ima mnogo zainteresovanih presla u naredni dan i bilo bi puno zanimljivije i realnije nego do sada.
  Ovo je samo moj predlog a ja mislim da bi na ovakvim aukcijama bilo veoma tesko vestacki dizati cenu.

 165. @jelenanikolic
  @bojanhardware

  10 din aukcija propast i tu se svi slazu.U poslednjih mesec dana,pustio sam 3 racunara od 10 din,ukupno sam ih platio 400e,sto je jeftino obzirom na sastav konfiguracija…i umesto da zaradim bar 60-70e,ja sam na čuvenim aukcijama od 10 din otisao u minus 50e 🙁 nazalost

  Za uvodjenje rezervne cene nisam,jer ja i kupujem i prodajem(malo vise kupujem 🙂 ) i nevidim svrhu licitirati nesto sto nemoze ili moze da se kupi….
  Vise sam za ukidanja naplacivanja pokretanja aukcija sa pocetnom cenom od 99din,a limundo ako se neuklapa sto se tice zarade neka podigne malo provizije za PRODATE PREDMETE,Sve je manje prodavaca koji opstaju ,i odustaju polako,jer od 10 din je sve manje aukcija,ili napcucavaju cenu,pa se zna sta sleduje kad ih uhvate,ili jednostavno se povuku kao prodavci,i to je to.I jedan mali deo kao ja koji su dovoljno ludi da u ovim letnjim mesecima kad je prodaja slaba,pokrecu aukcije sa vec odredjenim cenama -realnim,a to kosta debelo,ali cisto „da se tezga održava“,zarade nigde,prodaje slabo.

 166. @ljube79

  Korektan clan, konstruktivni predlozi.
  Isto se zalazem i za povecanja za po 5 min.. po 5.. pa sve dok u 5 min niko ne pusti novu ponudu.

 167. pedjat1 | 14.06.2013. – 21:50
  Ti kao prodavac odredjujes cenu po kojoj ces da prodas to sto prodajes.
  Kupac odredjuje koliko je spreman da plati.

  Recimo ti cenis da stvar koju prodajes treba da prodas za 10000din MIN.
  Ali ne postavis cenu 10000din.. vec stavis 50din.
  Onda se javi kupac koji je spreman da plati tih 50din i niko drugi sem njega.. a ti kazes ‘znas sta moja rezervna cena je bar 5000din necu da ti prodam ovo za 50din’
  Kupac se pozali prijateljima kako si pokusao da ga namamis.. Da li zaista mislis da ce neko nakon toga zeleti nesto/ bilo sta da kupi od tebe??????????
  Odgovor je : 1Da 2.Ne 3. Mozda

  Odgovor je baš me briga, jer taj što očekuje da će da kupi nešto što vredi 10.000 dinara za 50 dinara nije kupac, i nikada ne treba da se pojavljuje na mojim aukcijama.

 168. Biti lud i truditi se

  @pedja1

  Upravi pominjanje premisa (koje su dokazive) uzimanjem primera maloprodaje nema veze sa vezom.
  Da rascistimo nesto, ovde se daju misljenja i predlozi na temu prevazilazenja problema vestackog dizanja cena upravo na specificnom nacinu prodaje kao sto je online aukcijska (ili po fiksnim cenama) prodaje.
  Postoje sledece cinjenice, cak i Karl Marks je znao, kad je pisao o proizvodu i njegovoj ceni, a nazalost, kako u svetu a tako i jos vise kod nas, narocito kod nas, kriza je uzela maha, a u drustvu kao sto je nase, sa inace mizernim primanjima, narocito Van Beoigrada, stvara se trziste koje veoma skromno po mogucnostima, mislim na kupovnim..
  I upravo zato mnogi prodavci kao i ja kad prodajem, nesto, se nalazimo u situaciji, bez obzira na vrednost tog artikla, da ih prosto sve manje i manje nudimo, ili nabavljamo, jer, necete verovati dragi pedja1, prodavcima se ne prevrcu kamioni pred kucama, sa robom, pa da ih samo trebaju pokupiti, i ako niste znali, to ljudi uglavnom, izvlace neke svoje rezerve, ulazu u tu robu, imaju odredjene troskove, nekad i gubitke, pa i sa do 8% provizije dodatnih troskova, posredniku za uzetih par kb protoka i oglasnog prostora, oni moraju da imaju svoju racunicu.
  Slazem se da trziste diktira uslove i potrebe, i usled toga, dolaze situacije u kojima, prosto covek digne ruke od prodaje, ili bar u vecini tih artikala, jer, bolje je ne raditi nista, nego, svoje rezerve trositi na „lovce aukcija od 10 dinara“ gde sma ja neretko imao situacije tog momenta da se samo jedan ili dvoje javilo, pa sam im na kraju poslao artikal o njihovom trosku bez naplate postignute cene, i necete verovati, od njih 10, troje se zahvalilo, dok njih 7 ni jednu rec po prijemu artikla.
  Da se vratimo na temu, ja sam predlozio, sistem koji funkcionise, i u kom svako, i svaki kupac ima moguicnost, jedni da smanje svoju stetu, ili bar d aje kontrolisu, a kupac uvek ima izbora i mogucnost da se odluci hoce li ili nece da ucestvuje. I nikom nije nametnuto sta i kako da radi.
  Meni je jasno da Vi pedja1 imate neka ogorcenja i izuzetnu potrebu da stvari podredjujete sebi, ne bih voleo da sam Vasa supruga.Ali ocigledno imate potrebu sve da podredujete sebi, dok ja upravo pokusavam, da prosirim mogucnost izbora za sve ucesnike u kojima je „statisticki“ gledano, iako Vi tvrdite da baratate sa informacijama, zaista prakticno, dobro simisljeno, a uvek na kraju s amogucnoscu izbora hocete ili ne da ucestvujete na takvoj aukciji, Uostalom, ne pravims e ja mudar ni pametan, vec prosto PROVERENA TUDJA ISKUSTVA pokusavam da prenesem i drugima, kako bi se stvorilo vise opcija koje bi odgovarale svim stranama.
  Dok nasuprot mene, Vi pokusavate da namecete diktatorsku ideju u kojoj Vi licno kao kupac, volite osecaj da odlucujete o tudjim investicijama i da drugima nemecete Vasa ocekivanja zarad licnog interesa i koristi.
  Trebate razlikovati, Vase potrebe i potrebe drugih pa se uklapati gde kome odgovara,Prodavac, ako odluci da da artikal i za budzasto, to bi trebalo da je njegovo pravo,a ne Vase, koje mu namecete.
  I na kraju, ako artikal i ima rezervnu cenu, niko nijeprevaren, Vi cete kao i uvek ponuditi 100 din za nesto sto vredi 1000 din, pa ako ne dostize rezervnu cenu, bar znate da taj artikal nece biti Vas, a mozda se i iznenadite, pa Vamprodavac kroz sistem pusti ponudu da Vasa kao najveca ponuda u tom momentu bude pobednicka, ako Vi prihvatite..
  Mada sma siguran, da bi ste Vi tad, odmah trazili u inat i pohlepi da ga prodavac proda za 50 din..
  Da ne bi nepotrebno se razmetali ovde sa mislima, i kapitalnim izdanjima, i pausalnim ocenama upoznatosti sa trzistima i svega vec spomenutog, u duhu, sirenja mogucnosti zarad smanjenja zloupotreba koje neki verovatno rade, zarad povecanja cena, ja sam predlozio novu opciju, koja funckionise veoma dobro narocito kod predmeta koje imaju vrednost, koje nisu za bacanje, pa „daj sta das da ne bacam“,kao mogucnost, koja bi postojala, i ako prodavac ima potrebu da kontrolise ili smanji svoje gubitke, a kupac ipak da ucestvuje, i mozda pobedi i uz naknadni dogovor kroz sistem ponuda najvecoj ponudi, dotle sam ja jos uvek u korak sa kapitalistickim svetom, sirih pogleda i mogucnosti, i daleko ispred Vas, sa upravo staljinistickim pogledom, u kom, narodu ne treba davati izbora i mogucnosti, kako bi se lakse kontrolisala, i uticala na nju..
  Hvala na ovim prepiskama, imajte u vidu, molim VAs, da je ovo predlog, u interesu svih, koji nikog ne obavezuje na davanje ponude, ali pruza mogucnost, i kupcu i prodavcu, ako ima takvih potreba, da se ipak na kraju nadju negde na istoj tacci..
  Svako dobro

 169. @Ramzaj
  Vidis nije problem to sto to ‘nije kupac’.. kada zeli da za 50din kupi nesto sto vredi 10000 dinara(bilo na vestima da je lik kupio kineski porcelan za 2dolara koji vredi 2miliona).. vec je problem sto je prodavac postavio cenu od 50din a nije bio spreman da proda po toj ceni!!!

  A zasto je prodavac postavio po ceni od 50din stvar koja vredi 10000 ?!? (pa moze mi se bio bi tvoj odgovor) .
  Ako neces da stvar ode za 50din ..ne biju te po usima da kacis pocetnu cenu od 50din imas izbor… okacis lepo cenu 9999dinara i cekas(godinu dve , koliko treba da se stvar proda) 😉 😉 😉

  Pokvarenjastvo nekada uspe, nekada ne.. ali jedno je sigurno.. a to je da na kraju uvek ali uvek bude razotkriveno… a kada se to desi prodavac sa 916pozitivnih krece od 0pozitivnih.

 170. Predlog da se aukcija zavrsava 1-5 min od zadnje ponude je prava stvar. Predlazem da se prodavcima da opcija da sa svog naloga licitiraju za ono sto prodaju. Te ponude da se boldiraju ili budu crvene.Zasto da se muce i licitiraju sa drugih naloga. Pa ko hoce neka ucestvuje na takvim licitacijama. Prodavac moze na kraju da ponudi koliko hoce, da kupi svoj predmet , plati proviziju . Limundo dobije svoj deo. Zar je bitno od koga je novac. Prodavac je sacuvao svoj predmet od po njemu ne realne prodaje. Moze da se ljuti samo kupac koji nije dosao do necega po smesnoj ceni. Ovo je licitacija i ima svoje dobre i lose strane. Ko hoce da prodaje po fiksnoj ceni ima Kupindo i jos milion besplatnih oglasa.

 171. pedjat1 | 15.06.2013. – 08:54

  @Ramzaj
  Vidis nije problem to sto to ‘nije kupac’.. kada zeli da za 50din kupi nesto sto vredi 10000 dinara(bilo na vestima da je lik kupio kineski porcelan za 2dolara koji vredi 2miliona).. vec je problem sto je prodavac postavio cenu od 50din a nije bio spreman da proda po toj ceni!!!

  A zasto je prodavac postavio po ceni od 50din stvar koja vredi 10000 ?!? (pa moze mi se bio bi tvoj odgovor) .
  Ako neces da stvar ode za 50din ..ne biju te po usima da kacis pocetnu cenu od 50din imas izbor… okacis lepo cenu 9999dinara i cekas(godinu dve , koliko treba da se stvar proda) 😉 😉 😉

  Pokvarenjastvo nekada uspe, nekada ne.. ali jedno je sigurno.. a to je da na kraju uvek ali uvek bude razotkriveno… a kada se to desi prodavac sa 916pozitivnih krece od 0pozitivnih.

  Po tvojim postovima se vidi da si se malo družio sa aukcijskim sajtovima. Šta misliš o tome zašto svi najjači svetski aukcijski sajtovi u svojoj ponudi imaju opciju Rezervna cena? Verovatno zato što u njima ne rade ‘stručnjaci’ za aukcijsku prodaju poput tebe.
  Tvrdnja da su svi oni koji se zalažu za uvodjenje rezervne cene na Limundu nepošteni trgovci, je blago rečeno bezobrazna. Generalizovati stvari i trpati sve ljude u isti koš je neozbiljno. I na kraju to začiniš sa tvrdnjom:“ Imajte u vidu da sam tip coveka koji svoje stavove formira na premisama(koje su dokazive).. da sve sto sam napisao mogu da argumentujem“. Smešno.
  Naravno da ti imaš pravo na svoje mišljenje, ali uporno nametati svoj stav drugima kao jedino ispravan nije demokratski.

 172. @Biti lud i truditi se
  Ono sto se vama cini kao ‘generalizacija’ je zapravo ‘matematicka interpolacija/extrapolacija’
  na osnovu poznate funkcije(nacina prodaje) i prethodnih podataka(prodaja na taj nacin obavljenim).
  Razlog zasto ‘karikiram’ pa vam se cini da idem predaleko ‘pa ne biste da budete u kozi moje zene ‘.. je prost.. moram jer ne mogu jednostavno da objasnim teoriju matematickog ocekivanja.. mogu samo da pokazem kako iz vaseg iskustva u sadasnjosti necete dobiti rezultat koji ocekujete u buducnosti.
  Cilj ovog pisma nije da ja vama nametnem svoje misljenje.. jer to je suludo i pokusati.. kada ja govorim sa pozicije kupca a vi prodavca.. te stoga postoji sukob interesa.
  Zato su moji argumenti.. namenjeni posmatracima.. oni su neutralni i sasvim su sposobni da na osnovu izvuku svoje zakljucke o postenju/ nepostenju rezervne cene koja je nepoznata kupcu.
  (Vidi zato ne postoji razlog da im ja, poput kazete Vi „diktatora“ namecem svoje zakljucke).

  @Ramzaj
  Da se ne bismo prepucavali.. molim vas navedite imena sajtova, aukcijskih kuca.. koje imaju rezervnu cenu koja funkcionise po vasem principu.. pocetna cena po kojoj ti nudim stvar A je 100din(to je da te navucem ali nisam lud da ti po toj ceni prodam).. okvirno sam planirao da izvucem 2000(a prihvatam i da mi ponudis 5000).
  Kazes nisu neposteni ti.. koji postave nisku cenu..a onda licitiraju na sopstvenim aukcijama nadajuci se kupcu koji posto poto zeli da pobedi(kockarski duh)??
  E tu si u pravu na takvim aukcijama..ako bih znao da postoji ‘rezervna cena'(u impl koju predlazete).. ne bih nikada ucestvovao.. jer je to igra u kojoj kupac gubi cak i da pobedi(igra u kojoj jedna strana uvek gubi ne moze da se nazove igrom.. 4izd teorije igara)

 173. Veštačkog nudjenja će uvek biti,nazalost….
  Limundo nece uvesti rezervnu cenu nikad….
  Prodavci ce cesto ici u minus….
  Kupci će uvek da love da kupe nesto za Dz.
  Limundo nece uvesti produzetak aukcije za koji minut…
  Limundo nece ukinuti naplaćivanje pokretanja aukcija,sa vecom cenom od 99 din…
  itd. ……

  To je kraj priče,dzaba se zamaramo ovde,vreme je da se pokrene drugi blog sa dugom temom…….

  http://www.limundo.com/Clan/ljube79/SpisakAukcija

 174. Pa to znaci da su kupci gori nego pojedini prodavci. Nisam ni ja za vestacko nudjenje naravno da nije fer ali trbalo bi zastititi ljude koji zive bukvalno od prodaje na Limundu!
  Nazalost Limundo stiti samo kuca bas kada nisu u pravu. I ako nastave tako sve manje ce biti prodavaca sto naravno Limundu ne ide u prilog zbog sopstvenog postojanja.

 175. Cao, Limundovci, evo i mog misljenja, prvo, aukcije koje bi se zavrsavale 5 minuta nakon poslednje ponude su ovde nerealne, to moze da uspe u velikim zemljama i ogomnim sajtovima za aukcije, koje prate milioni ljudi, mi smo kao narod mali, i u tom slucaju bi cene bile mizernije od svih do sad, kod nas jos ljudi nisu dovoljno zakaceni na on line kupovinu, a i kao nacija smo medju 5 najneobrazovanijih sto se tice upotrebe racunara u Evropi, znaci, jos smo mi brojcano slabi da bi to funkcionisalo. na limundu sam preko 2 god, skoro tri, i koliko god se nazalost limundo hvalio, cene robe drasticno padaju, kao i sama prodaja…treba da se zapitaju zasto, ili kolektivno dizanje cena od strane prodavaca, da bi se priblizilo trzisnim realnim vrednostima ( koje su na limundu u proseku bar 3-5 puta manje od realnih) ili drugacija svest kupaca… ne znam, samo mogu reci da ce prodavci se ovde smanjivati iz dana u dan kako i pratim, a robe biti sve manje, ako limundo i mi zajedno ne preduzmemo nesto. pritom plus da stavim jos jedan razlog raspada ovakvih sistema, zbog pojavljivanja, novih slicnih sajtova… nazalost

 176. ne kapiram.
  ako kao prodavci nezelite da prodate odredjeni predmet po ceni koja vam ne odgovara i ostavite mogucnost kupcu da sam proceni koliko je je spreman da za isti izdvoji,postavite predmet na kupindo ili bilo koji drugi sajt (a ima ih) i sami odredite cenu.

 177. Biti lud i truditi se

  Problem oko neke minimalne cene na Limundu je nastao onog momenta kad su poceli da naplacuju provizije i prilikom pokretanja aukcija, neke cak u poprilicnom iznosu, zarad smanjenja potrebnog prostora na serverima za potrebe Limunda kao i protoka podataka prilikom pregledavanja, smanjili ponudu artikala koji se teze prodaju ili redje, pa na to dodati procente koji su takodje uvecani, i naknadno uvedene +iznosi u zavisnosti od cenovnog raspona,zarad „peglanja“ iznosa procenta provizije u „granicnim“ prelaznim iznosima vredensoti a opet u korist njihovog, posrednickog „ćara“ iako tvrde da je to u interesu prodavaca da se „ravnomernije“ placaju provizije, nikad na dole, uvek na gore. 🙂 .. A kako je Limundo po inerciji jos uvek poseceniji sajt od Kupinda, zato prodavci imaju ukorenjenu potreebu da postavljaju na Limundu, trudeci se da i ovako niske cene izguraju sa vestackim podizanjem cena, a da izbegavaju velike troskove, koje ne retko prevazilaze njihovu zaradu, ako je rec o onim prodavcima koji prodaju nove artikle zarad kojeg dinara..I ne zaboravimo, mnogi kupci su se neretko hvalili po koliko niskim cenama su kupili neke artikle retko kad iznad pocetne od 10 ili 99 din.. Što dodatno raspiruje njihovu zelju i ciljeve ka daljim „uspesnim kupovinama“

 178. Ja se javljam kao kupac. Ne razumem zasto se prodavci bune? Pa normalno da cu ja kao kupac da ponudim minimalnu cenu za predmet jer mi je u interesu da ga kupim sto jeftinije. Ukoliko prodavac stavi pocetnu 10 din, neka bude spreman da proda predmet za tu cifru. Takodje, licno mislim da su prodavci generalno mnogo vise na dobitku nego na gubitku.

 179. Mnogo diskusije, a malo konkretnih predloga.

  Predlažem:

  1. da sve aukcije, sistemski gledano, počinju sa 0 dinara;
  2. da stvarna početna cena bude tzv. «željena» cena, koju određuje prodavac, a koja je poznata samo prodavcu i Limundu (sistemu u koji prodavac unosi «željenu» cenu);
  3. da prodavac plaća proviziju za postavljanje predmeta 1-2% na «željenu» cenu;
  4. da se ukine «Limundo agent», a da ponude budu stvarni nominalno ponuđeni iznosi;
  5. da aukcijska lista (ko nudi i koliko nudi) bude nevidljiva i za prodavca i za kupca;
  6. da za prodavca i potencijalne kupce bude vidljiva samo najveća ponuđena cena;
  7. da je aukcija uspela ako je ponuđena cena jednaka ili veća od «željene» cene;
  8. da je kupac predmeta onaj ko je ponudio najveću cenu, koja je jednaka ili veća od «željene» cene;
  9. da Limundo, kao i do sada, naplaćuje proviziju po važećem cenovniku samo na prodate predmete.

  Mislim da bi se na ovaj način brzo iskristalisali pravi prodavci i kupci, koji Limundo koriste da stvarno prodaju, odnosno kupe određeni predmet. Veštačko nuđenje ne bi bilo iskorenjeno, ali bi se svelo na razumnu meru.

 180. Pa normalno je da svaki kupac gleda da prodje sto jeftinije, ali neka ponudi bar neku realnu cenu za to sto kupuje, a pocetna cena od 10 din se stavlja ne da bi se prodalo za toliko vec je cilj nadmetanje ko vise ponudi i u tome je sva car licitacije. Sto se tice toga ko je vise na dobitku, kupac ili prodavac, ne bih se slozila sa tim da smo mi kupci UVEK na dobitku. Desavalo mi se da sa pocetnom cenom od 10 din. zavrsim na 100 din. i budem na gubitku 500din. kao sto se desavalo da zavrsim sa 1.000din u plusu. Sve je to relavantna stvar. Nekada se dobije, nekada izgubi. Prava kocka.

 181. Od silnih komentara, vec smo se udaljili od teme, sto bi stari rekli:
  Tresla se gora, rodio se mis 😉

 182. Ne interesuje me to podizanje cena na aukcijama , mozete da pravite trostruke naloge i da podizete cenu , ja jednostavno odlucim koliko cu da platim predmet i to je to , vise se ne vracam , limundo agent nastavlja dalje . Ukoliko neko odluci da plati vise od mene , pobedice ali i ukoliko sam podize cenu platice sve provizije uredno i postavice predmet ponovo , pod drugim nazivom , mozda i na Kupindu ! Dakle , sto se mene tice , volim kada podizete cene vestacki !
  Naravno da sam procitao i ja u dnevnoj stampi , prevara na net-u , gde se pominje Limundo , tada sam video koliko su novinari glupi , plitki , sa nekom niskom granicom shvatanja , odmah potom je i pomeren video sa youtube-a ,koji kao dokazuje prevaru ! Ali , ako me razumete , ovde ne moze niko da Vas prevari , platite iskljucivo Limundo kesom ili ako ste vec kupovali od tog prodavca , dogovorite se da budete zadovoljni na obostranu korist i zadovoljstvo . Po meni
  veliki problem prave kurirske sluzbe , uvek razlicit iznos , cesto je ostecena roba , vozaci umorni i bezobrazni , imaju neka svoja pravila , ne dolaze na kucnu adresu , vec pozivaju da dodjete u centar ili sta vec .. mada ja sve to istrpim , tako da, verujte , prodavcu nije lako , jer ako platite limundo kesom , pitanje je da li ce Vam se svideti to sto ste kupili , iako Vam je sve objasnjeno , vi ste nasli nesto zaboga , obavestavate Limundo , koji ce naravno da presudi u Vasu korist jer ste vi kupac ! Znaci ovde su prodavci nezasticeni ! Zato kupci ,( bez ljutnje ) naucite pravila i nece biti problema .

 183. Iz iskustva mogu reci da predmeti koji se postavljaju sa niskom cenom nikad ali nikad ne dostignu svoju realnu cenu nego odu za bagatelu. Zato preporucujem da uvek stavite realnu cenu kako biste zaista nesto i dobili, umesto da nekome poklanjate. Jedino u slucaju kada zaista zelite da se otarasite nakog predmeta treba da ga postavite na 10 din. Ovome je najvise kumovala slaba kupovna moc u Srbiji.

 184. @lili-lilika

  To sto ti predlazes nije posteno.. i ja ne znam ni za jedan sajt koji fukcionise po principu.. (prodavac) Ja sam zamislio broj a na tebi(kupcu) je da pogodis koji… a nisam gadljiv na pare pa ako ponudis i vise.. ja to prihvatam(sa odusevljenjem) 😉 😉 😉
  (igra u kojoj jedna strana uvek gubi ne moze se nazvati igrom.. 4izd teorije igara)

  Na trgovcu je da postavi cenu… kupovna cena + %marze = cena koju cu da postavim na Limundu.
  Ako postavim cenu 10din.. onda sam saglasan da predmet prodam i za samo 10din.
  Ako pak vestacki dizem cenu.. limundo sistemu cu platiti proviziju, zato sto mi je limundo omogucio da predmet sam od sebe kupim.(ali opet JA sam na dobitku jer nisam morao da placam postarinu) 😉 heh
  A ako bas nemam srece.. bicu otkriven.. i baj baj sa sajta! ;(
  hahahahah

 185. Ako se prodavac osloni na to da će kupci odrediti cenu,to automatski znači da će predmet prodati po beznačajnoj ceni,drugim rečima džabe i to bezobrazno,uvredljivo džabe!I ja sam verovao u to,u početku,dok nisam shvatio da ovde svi gledaju da prođu što jeftinije,o realnosti cena nema ni govora.Zato sada stavljam na prodaju predmete sa cenama za koje ja lično smatram da su realne,pa ko voli i može nek’ izvoli!A kome je nerealno,neka ne kupuje!I proda se,jer svaka roba ima svoju mušteriju,samo treba znati ceniti je i dobro je ireklamirati.Trebalo bi možda više da pišete o tome,kako se predmet opisuje,fotografiše,postavlja na aukciju i tome sl.

 186. Najbrzi uvid kako izgleda vestacko dizanje cena – pogledati – Najtrazenije aukcije 🙂

  Ne kazem da su sve ali….

  Lose je ako Limundo postane sinonim za duple naloge, podizanje cena itd, stice se nepoverenje kod ljudi, mada primecujem da se Limundo tim dosta vise trudi to da suzbije, ocigledno je i to je za pohvalu!!!
  Ovakvi clanci mozda reklamiraju to ili ispituju ucinkad istog, eto moje misljenje je da ima toga mnogo, mnogo na Limundo sajtu ali je i mnogo, mnogo smanjeno!

 187. Upravo o tome se i radi sto se prodavci jos uvek oslanjaju na to da kupac odredjuje cenu i ako je svestan da kupci gledaju da prodju sto jeftinije. Zato je sve vise vestackog nudjenja cene.

 188. Prosto !!!

  Po završenoj aukciji limundo ne šalje podatke od člana koji je prodao predmet,kako e ovako…
  Ako gospoda već imaju veliku da kažem proviziju da se malo pomuče,leopo prodavac to pošalje limundu o svom trošku paket ali pre toga kupac plati limundu iznos pa limundo pošalje kupcu.
  Zapetljano ok nema zarade dok se ne pomučimo.

  OK još lakše i bolje po svakog

  Limundo Keš opcija brale na svakoj završenoj aukciji nema druge opcije plaćanja ,pa 2x ne platiš suspenzija naloga,i idemo dalje,odmah će se videti gde je ko i odakle upatio izlicitiran iznos,i da li su oni iz istog mesta.

  A za ove što veštački dižu cenu ,moje mišljenje je podeljeno 50/50 i upravu su i nisu,ali ako su neudlučni lepo na KUPINDO fiksna cena i kraj,da se nemuče hehehe.

  Ma ko što neko reče SRPSKA POSLA.

 189. @pedjat1
  To sto ti predlazes nije posteno.. i ja ne znam ni za jedan sajt koji fukcionise po principu.. (prodavac) Ja sam zamislio broj a na tebi(kupcu) je da pogodis koji… a nisam gadljiv na pare pa ako ponudis i vise.. ja to prihvatam(sa odusevljenjem) 😉 😉 😉
  (igra u kojoj jedna strana uvek gubi ne moze se nazvati igrom.. 4izd teorije igara)

  -eBay. To što ti ne znaš ne znači da ne postoji.

  Na trgovcu je da postavi cenu… kupovna cena + %marze = cena koju cu da postavim na Limundu.

  -Ti si izgleda bežao sa časova kada su se u osnovnoj školi učili osnovni principi funkcionisanja aukcijskih sajtoa. Nisi se ni potrudio da pročitaš tekst autora teme V J :“ Da bi aukcija bila zanimljivija prodavac postavlja predmet sa niskom početnom cenom (suština aukcije je niska početna cena!)“. Deo teksta u zagradi ti sve objašnjava.
  Aukcijski sajtovi nisu za ziheraše. Za ziheraše je prodavnica. Udješ, vidiš, ako ti se predmet dopada i odgovara ti cena, kupiš i izadješ.

  Ako pak vestacki dizem cenu.. limundo sistemu cu platiti proviziju, zato sto mi je limundo omogucio da predmet sam od sebe kupim.(ali opet JA sam na dobitku jer nisam morao da placam postarinu) 😉 heh
  A ako bas nemam srece.. bicu otkriven.. i baj baj sa sajta! ;(
  hahahahah

  – Zato se i zalažemo za opciju rezervna cena. Tada bi sve bilo legalno. Da li bi ja kao prodavac u tom slučaju na gubitku to je moja stvar, i znači da sam spreman na takav rizik.

 190. Dzon Mek Supermax

  Na zalost ogroman broj ljudi ne zna sta su aukcije, i kako aukcije funkcionisu.
  Cesto se smatra, da je onome ko na aukcije postavilja predmete sa pocetnom cenom od 10 dinara, hitno potreban novac ili da ne zna pravu vrednost predmeta koji prodaje.

  To nije istina. Procitajte malo ozbiljne studije o internet aukcijama i shvaticete kako one funkcionisu. Sto manja pocetna cena – veci broj potencijalnih kupaca.

  Po niskoj pocetnoj ceni se prodaju:
  1. Predmeti koji vam nisu potrebni, i za koje vam nece biti zao ni ako se prodaju po pocetnoj ceni
  2. Predmeti za kojima vlada veliko interesovanje.

  Predmete postavljene po niskim pocetnim cenama, veoma cesto mozete prodati po krajnjim cenama koje su vece od onih koje bi ste ocekivali.

  Postoje predmeti koje jednostavno ne vredi stavljati na aukcije, jer je broj zainteresovanih potencijalnih kupaca mali, i takvi premeti se postavljaju sa fiksnom cenom.

  Evo jednog mog skorasnjeg iskustva:

  Imao sam nekoliko knjiga popularnog pisca. Hteo sam da stavim knjige na Kupindo, jer sam mislio da ne postoji dovoljan broj zainteresovanih da se knjige prodaju po iole „realnim“ cenama. Pretragom na Kupindu sam u tvrdio da je u ponudi vise desetina takvih knjiga sa rasponom cena od 600 do 1500 dinara.
  Shvatio sam da ako knjige postavim na Kupindo nece biti prodate u narednih par, godina i resio sam da ih postavim na Limundo sa pocetnom cenom od 10 dinara, jer sam zeleo da ih se resim, makar i po 100-200 dinara.

  Desilo se to da su knjige na Limundu prodate po oko 1200-1500 dinara, iako su se uglavnom u svakom trenutku na Kupindu mogle kupiti i duplo jeftinije.

 191. Suprug i ja imamo svako svoj nalog i prodajemo i kupujemo preko oba naloga i Limundo nikad za to nije pravio problem mada koristimo isti racunar.Ljudima koji nam salju svoje brojeve pre zavrsetka licitacije objasnimo da je to mimo pravila i idemo dalje. Sto se tice vestackog dizanja cena sa tim nemam problem,ponudim koliko mislim da ta stvar vredi i to je to…..Nisu mi jasni ljudi koji nesto plate npr.1000din. a postave pocetnu cenu 10din.i posle im krivo sto je to prodato manje od nabavne ili jure po familiji da im podize cenu.
  Ako sam nesto platila 1000din. na tu cenu dodam sve Limundo provizije i pocetna cena je 1100 i nemam nikakav gubitak.Na mojim licitacijama se ne nadmece 100ljudi vec 2-3 ali stvari u velikom broju slucajeva prodam. U krajnjoj liniji kome se ne svidja kako Limundo funkcionise nemora da radi na Limundu. Ko vestacki dize cenu na kraju je on na gubitku jer placa provizije a nije prodao predmet…
  Ajde sad promenite temu jer smo mislim rekli sve po tom pitanju….i ja ipak ovde na Limundu nista ne bih menjala

 192. Idalje tvrdim Limundo treba da uvede opciju isključivo
  LIMUNDO KEŠ

  Pozdrav svima .

 193. Ne mogu da razumem prodavce koji se bune protiv kupaca koji bi da kupe nesto izpod redovne cene. Pa i oni sami gledaju da prodju sto jeftinije kada nesto kupuju. Na prodavcima je da se unapred zastite da ne budu na gubitku a ne na kupcima da stite interese prodavaca.
  Ako je prodavac stavio pocetnu cenu 10 dinara da bi privukao kupce svesno rizikuje da bude na gubitku ali isto tako i na vecem dobitku nego da je pocetna cena bila realna. To su rizici posla i meni kao prodavcu koji je prodao blizu 2000 predmeta je taj rizik u opisu posla. Predmet koji je mene kostao 1000 sam prodavao za 500 ali i za 3000 dinara i to prihvatam kao rizik trgovine.
  Ne mogu da razumem prodavce koji ako neko uzme nesto ispod cene kaze kupcu „zar mislis da cu da ti dam po toj ceni? „.
  Ako nisi mislio da dajes po toj ceni stavi pravu kao pocetnu a ako si vec dao – progutas knedlu, nasmesis se i kazes „Izvolite i hvala vam lepo na saradnji“.
  A sto se rezervne cene tice podrzavam u potpunosti ali vidim da ovde malo ko shvata da je to opcija koja se placa tako da je i na veoma razvijenim aukcijskim sajtovima na zapadu retko ko koristi.

 194. Ispadoše na kraju kupci zli što pokušavaju da kupe nešto za dž. Ljudi stvarno ne mogu da razumem da tako razmišljate.

 195. ili kao prodavac fiksiras realnu cenu ili je stavis na kupindo i amin.pa kome treba ponudice verujte mi.

 196. Meni nije jasno kako su kupci toliko naivni u sledećem primeru – prodavci krenu sa cenom proizvoda od 10 dinara, napišu kako su taj predmet u inostranstvu platili npr 30-40e, aukcija se najčešće završi sa 1000 dinara, ispada da je prodavac svaku aukciju u gubitku 20-30e.

 197. Ne razumem ove ljude koji se bune ako prodaju predmet za koji misle da vredi 10.000 za 50 din … pa to je aukcija!
  Ako hocete min 5.000 onda ga postavite na KUPINDO za 5.000 i gotova stvar! I ne placate proviziju postavljanja! …Ali vi bi ste i jare i pare … Da ne platim postavljanje aukcije za vece sume a ako neko ipak licitira da dobijem vise … E pa ne moze tako 😉

 198. Kada sam raskinula sa deckom, stavila sam sat koji mi je kupio na Limundo. Posle dva dana mi smo se pomirili a on je hteo da `otkupi`taj sat i da me iznenadi. Stavio je 10000 a do tad je sat dostigao vrednost oko 2500. To je uradio sa mog kompa jer nije imao net kuci. Bili smo suspendovani i ja i on. BTW ne razumem bas, ako sam ja npr.spremna da za jednu torbu platim 5000 din, ja cu toliko platiti pa cu platiti. Moglo je da se desi da dvadeset ljudi licitira do te vrednosti, a mogao je to da ucini i sam prodavac. Meni je svejedno ako sam procenila da toliko vredi.

 199. Posto prijavu aukcije mogu da okacim macku o rep, a ovu poruku ce ako nista barem moderator bloga videti, evo sta „timu za sigurnost“ ili vasem softveru prolazi.
  Aukcija http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i-oprema/Desktop-racunari/Bez-monitora/AMD-2800-extra-konfiguracija/14889881 se zavrsava sa iznosom od 2300din (sto je realno ispod cene i nista za ne ocekivati na aukciji), pobedjuje naravno dvojni nalog sa 0 ocena registrovan dan pre kraja aukcije. Isti taj oglas se nalazi na kupujemprodajem sa cenom od 40e.
  Poslat pp clanu dan nakon zavrsene aukcije kako bih se uverio da li je oglas na KP i dalje aktuelan, tj. da li je licitirao sa dvojnog naloga , i gle cuda ,oglas je aktuelan
  http://img203.imageshack.us/img203/5897/97iv.png

  Ako ovakve banalnosti prolaze, onda zalim novac koji odlazi u pogresnom smeru, kad jedna osoba bez vasih resursa sa jednom porukom i zdravim rezonovanjem pronalazi dvojni nalog

 200. @Fox: hvala na komentaru. Kupac je potpuno regularan i njegovo učešće na aukciji je skroz u skladu sa pravilima. Prodavac je grubo kršio pravila pa je suspendovan.

 201. Ok, nema problema, ako vi tako kazete. Skrenuo bih vam paznju na jos jedan slucaj koji mi je zapao jutros za oko, ali samo ovaj put posto ne radim pro bono.
  Clan Ivica1110 (244) , na skoro svakoj aukciji se nadje clan sa jednom ocenom, koji ce da kuca 10din ispod okruglog iznosa ( inace tu caku sam provalio mnogo pre nego sto ste je vi napisali ovde, cak sam posumnjao da ste je pozajmili sa mog bloga, ali nema veze, bolje da ljudi budu upuceni u cake dvojnih naloga nego ne ) . Elem, prelistajte zavrsene i aktivne aukcije i sami se uverite , tu se pojavljuju :

  stojanovic2 (1) Član od 14. Mart. ’13 – 590din…
  stanic2 (1) Član od 23. Mart. ’13 -590din,990din,790din…
  mari2712 (1) Član od 30. Jun. ’12 -490din,980din…
  micabec (1) Član od 10. Dec. ’12 -490din,390din…
  nata72 (0) Član od 21. Dec. ’12 – 1390din,590din…

  U svakoj aukciji se nadje neko od ovih clanova koji fiksira cenu, kada bih sada listao spisak njihovih ponuda bi bio veliki, napisao sam po nekoliko a sve se svode na isto, nikad preko uvek ispod. Niko ne moze da me ubedi da je ovo slucajnost, prosto se zapitam kako ovo prolazi clanu sa preko 250 ocena, da li je ovo propust vaseg sistema ili postoje dvostruki arsini jer postoji dobar obrt provizije kod nekih clanova pa se zmuri, ali to iskreno nije ni bitno, u svakom slucaju ne valja ni jedno ni drugo. Vama ako se ovo ne svidja sto sam napisao obrisacete, ni to nije toliko bitno, koliko to da vama ide na stetu negativna reputacija koja se ovakvim stvarima gradi.

  Mozda gresim, sto iskreno sumnjam, na vama je da proverite a potkrepio sam dokazima svoje tvrdnje.

 202. i sta ste utvrdili nakon 6 dana, ima li clan Ivica1110 kolekciju dvojnih naloga koji se pojavljuju u svakoj aukciji ili ne ?

 203. @Fox
  Proveren je nalog i svi koji su prijavljeni i preduzete su mere u skladu sa pravilima Limunda. Hvala na pomoći za bolji Limundo! 🙂

 204. Mene jako zanima sta ako ste regularno izlicitirali predmet, kontaktirali prodavca, on se javio a zatim kad ste platili- prestao da se javlja iako ste pokusali da ga ponovo kontaktirate. Vidim da se ta osoba konektuje na svoj nalog, ali niti salje predmet niti mi se vise obraca. Kontaktirala sam Limundo tim, ali koliko vidim, nema nacina da je nateraju da vrati novac niti da posalje predmet. Dakle svako moze da slika sta hoce, da ga navodno ‘proda’, uzme novac i prestane da se javlja? Kako ce biti sankcionisan?

 205. noj nalog je bio zloupitrbljen za vestacko dizanje cena kad mi je racunar bio u servisu, pa zato je od tada racunar podesen da ne pamti nikakve lozinke i to treba uzeti u obzir da moze i nekom drugom da se dogodi.
  Pozdrav
  Aleksandar

 206. vise puta mi se desilo da za jedan ili deset dinara izgubim u kupovini na limundu ali kao prodavac postavim cenu koja meni odgovara i koja je realna ,npr nokia N95 sve ispravno i ok za 1500,00din ako neko zeli on ce licitirati ko ne zeli nece i nema tu mnogo price, a nismo na pijaci pa da ce cenkamo,ako prodavac misli da to toliko vredi to je njegovo sa njegovog racuna se skida provizija ne sa kupcevog

 207. @Zaka
  da se tako nešto ne bi desilo, na Limundu postoji poseban deo tima „Tim za sigurnost“, koji na vreme suspenduje takve naloge. Ukoliko se ipak tako nešto desi, potrebno je da oštećeni posle konsultacije sa Limundo timom, prijavi prodavca nadležnim organima. Posle toga će Limundo tim, datom organu (policiji) dostaviti sve podatke u vezi sa datim nalogom. Više na ovu temu možete pročitati na: http://blog.limundo.com/2012/11/kako-da-kupujem-sigurno/

 208. Lično mislim da ako hoće da podiže cenu , prodavac imam milion načina da to i učini a da ne bude otkriven, Elem to nije problem daleko veći problem je nova MODA kupovine koju je aktivirao sistem duplih naloga
  Naime kupci ( stari provereni sa tuce pozitivnih ocena) imaju rezervni nalog sa 0,1,2,3 ocena i kada nešto interesantno njima kupuju, kupuju sa tog naloga,.Svaki naredni kupac koji ugleda tu ponudu klikne od muke
  Vidi &%###66% njegov dupli nalog, podiže cenu , i naravno odustane od kupovine , i ako o tome nema ni pomena.
  Pošteni ( ali stvarno) pošteni prodavac ostane uskraćen za neku realniju cenu za svoj predmet jer se kupci bukvalno razbeže sa njegove aukcije.
  Još gore je to što da bi učvrstio svoje pozicije takav kupac aktivira još bar 2-3 svoja NULA naloga i pobeda je dakako njegova, a to znači i predmet dobija za male pare.

 209. nedavno se meni nešto slično dogodilo.
  Menjao sam balkonska vrata i prozore, pa sam stara, (da ih ne bi nosio na otpad, jer nemam prevoz), okačio na limundo po početnoj ceni od deset dinara.
  Vrata, dva prozora i roletne. Možda trebaju nekom limundovcu
  Pobedio je kupac s987 iz KOvina sa cenom od 110 din. Iako sam naglasio da u obzir dolaze kupci isključivo iz Subotice.
  Posle mi se javio limundo porukom da nije u stanju da ispoštuje preuzimanje, i ponudio mi plaćanje tih 110 din..
  Zahvalio sam mu se i odbio, jer mislm da nema smisla da uplaćuje nešto što nije preuzeo iako se radi o smešnoj sumi. Dao mi je pozitivnu ocenu, dok sam ja izbegavao da ga ocenim.
  Posle sam video da je ocenjivanje obavezno, te da mogu snositi izvesne sankcije ako to ne uradim. Međutim kada sam krenuo da ga ocenim video sam da je sankcionisan.
  Prvo sam hteo da mu dam negativnu, ali kada sam video da je frišak limundovac, prevladalo je sažaljenje pa sam mu ipak dao pozitivnu, jer je na kraju ipak ostao korektan i ponudio uplatu koju sam ja odbio.
  Želim da naglasim, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da se u ovom slučaju ne radi o nikakvom dvojnom nalogu, i da ne poznajem tog kupca.
  Ako je suspendovan zbog ove kupovine, jako mi je žao, jer je do toga došlo spletom slučajnih okolnosti.
  Jedino se sada kajem što mu nisam dao negativnu ocenu, nego sam ocenio iz sažaljenja, jer se ipak radi o smešnoj sumi.
  Vrata i roletne, kao ukras mi još uvek stoje na balkonu i čekaju da se neko smiluje i da ih odnese, ovaj put neće biti limundovac.
  S dužnim poštovanjem
  Dražen

 210. Mene interesuje šta se događa sa predmetom koji smo propustili zbog veštačkog nuđenja? Recimo, nudili smo samo dupli nalog i ja, i ja sam izgubio; recimo dalje da Limundo tim utvrdi nepravilnosti te suspenduje ta dva naloga. Da li u tom slučaju ja ostajem uskracen za predmet koji sam hteo i pošteno ponudio najviše? Šta ako se radi o predmetu koji ne mogu da pronađem na drugom mestu, ili ga jednostavno žarko želim, a smatram ga svojim jer sam javno za njega ponudio novac?

 211. @Mmmarko
  ukoliko je prodavac suspendovan sa Limunda, ne postoji način da vam regularno proda predmet koji je bio na njegovoj aukciji. Ukoliko je to redak predmet, preko RSS opcije možete namestiti da vam sistem javi e-mailom kada se takav predmet pojavi.

 212. A ukoliko je samo njegov fejk nalog suspendovan?
  Inače, kako RSS zna da se radi baš o tom predmetu, šta ako za isti predmet prodavac drugačije naslovi aukciju?

 213. Sta se desava ako postavimo oglas sa cenom od naprimer 50000 dinara, i niko ga ne izlicitira… Da li u ovakvom slucaju placamo proviziju od 4% cene + 800 dinara, Limundu, ili…?

 214. @Stefan
  To što navodite je provizija za uspešan završetak aukcije i ona se u tom slučaju ne naplaćuje (jer aukcija nije uspešno završena – niko nije kupio predmet).

 215. MAŠIĆ LJUBICA

  Svaka čast – već sam pomislila da odustanem od Limunda jer sam se osećala prevareno . Naime kad sam počela dizali su mi cene kako je ko hteo . videli da sam početnik i udri .Nema veze svako iskustvo se plaća . BRAVO ZA TEKST . U NADI DA ĆETE SANKCIONISATI PREVARANTE OSTAJEM U LIMUNDU . VELIKI POZZZZ BUBA

 216. Na nekim aukcijskim sajtovima postoji opcija „KUPI ODMAH“. Znaci postavis neku pocetnu cenu za predmet od koje krece aukcija, a ako imas predstavu sa koliko novca si zadovoljan onda tu drugu cifru postavis pod „KUPI ODMAH“. Tako da i kupac ako zeli neki predmet, ne mora da ceka kraj aukcije ako mu odgovara taj iznos za „KUPI ODMAH“, kliknuce na to i kupiti predmet za taj iznos. Jedino sto tu prodavac ostaje uskracen za mogucnost neke neocekivano velike zarade na tom predmetu, kao ja na primer kad sam prodavao cipele za 3500 din i nije bilo interesenata, ja ih stavim na Limundo i dostignu cenu od 6500 din. Tako da je moje misljenje da se nekako Kupindo i Limundo spoje, i uz par dodatnih opcija bi iscezle te vestacke ponude i trgovina bi izgledala mnogo realnije. A konretno moje misljenje za vestacko dizanje cena je to da Limundo zivi od provizija tako da te vestacke ponude idu njima u korist jer se povecanjem cene povecava i provizija. 🙂

 217. Olga Mirković-Maksimović

  @Ana: prijave su prosleđene Timu za sgurnost i proveriće o čemu se radi i da li je došlo do zloupotrebe sistema.

 218. Licitirao akcionu kameru i izgubio od clana koji ima svega dve kupovine, a od toga je jedna kupovina bas od prodavca koji je prodavao gore navedenu kameru. Ta brzoprsta osoba je i ocenjena od prodavca al iona nije ocenila prodavca iako on ima trocifren broj pozitivnih ocena, i veoma mi je cudno da se nije zalio zasto nije ocenjen od strane kupca.. Da sve ovo sto sam napisao ima smisla, pogledam sta prodavac ima na kupindu, i gle cuda! Ista kamera (fotografije identicne i opis proizvoda) se prodaje po visoj ceni od izlicitirane na limundu. Isuvise slucajnosti na jednom mestu. Mislim da je ovde u pitanju podizanje cene od samog prodavca, sa laznog profila.

 219. I dalje cekam bilo kakav odgovor ili vas, (namerno „vas“ pisem malim slovom jer veliko ne zasluzujete) potez prema prodavcu akcione kamere koja se i dalje nesmetano prodaje na kupindu. Cetiri puta sam vas zvao i zalio se, ali i posle sedam dana vi apsolutno ignorisete moje prijave i ako sam dobio informaciju da se prijave resavaju u roku od 24 sata.Ako ne verujete sta pricam pitajte operaterku Anju sa kojom sam posednjom razgovarao (a znaju i jos neki operateri). Borite se protiv vestackog podizanja cena, a kada vam na to ukazem i usmeno i dokumentovano (pogledajte ko je pobedio na toj aukciji i sami ce te zakljuciti o kakvom prekrsaju govorim), vi ostajete gluvi. Vrlo NEPROFESIONALNO s vase strane. Pocinjem sumnjam da stitite prodavce sa vecim brojem pozitivnih ocena. Polako se smanjuje broj kvalitetnih aukcija, ljudi odlaze sa limunda, sve je vise negativnih komentara na netu, ZAPITAJTE SE „ZASTO“. Vasom neodgovonoscu radite protiv sebe samih. Nisam ubedjen da ce te ovo objaviti, ali ga bar procitajte i probajte da resite problem. Ja sam ulozio neki trud u ovo pisanje, ostalo je na vama.

 220. Olga Mirković-Maksimović

  @nesha0708: prijava je u procesu obrade i jedan od uključenih aktera je u procesu dodatne verifikacije.

 221. Pre 5-6 godina, zajedno sa još nekoliko članova, molio sam Limundo da ukine početnu cenu za postavljanje aukcija jer imam mnogo stvari za prodaju. Tražio sam takođe da ako nešto prodam po velikoj ceni ne samo da mi uzmu veću proviziju nego ću im ja sam dati onoliko koliko mislim da treba a sigurno bi bilo veće od sadašnje Limundo provizije. Rekao sam doslovce ako nešto prodam za recimo milion dinara daću im 100000. Ali nemojte da mi uzimate novac za pokretanje aukcije jer stavljam mnogo stvari i nisam siguran da li će se sve prodati. Takođe sam tražio i da postoji zaštitna cena ispod koje ne bih prodavao neki predmet i da Limundo bez obzira da li ja prodao taj premet ili ne uzme proviziju za onoliku sumu kojom je završena aukcija. Ništa od toga nije prihvaćeno. Molio bih da članovi koji imaju puno aukcija prokomemtarišu ovaj tekst.

 222. Navodite da je jedan od nacina prepoznavanja VESTACKOG NUDJENJA ako nas kontaktira prodavac i ponudi nam kao drugoplasiranom prodaju predmeta navodno zbog ne javljanja prvoplasiranog.U Vasem tekstu objavljenom pre izvesnog vremena savetujete radi zakljucivanja kupovine kada nas kupac odustane da se obratimo drugoplasiranom sa ponudom. ???

  Pa gospodo limunovi, dogovorite se oko preporuka i saveta !!!

 223. @zorara
  Dobro ste primetili. Radi se samo o savetu. To ako prodavac ponudi predmet drugoplasiranom odmah ne znači da je na toj aukciji prodavac veštački podizao cenu.

 224. Veštačko licitiranje, početna cena i licitiranje u poslednjim sekundama, teme su oko kojih će uvek biti puno neslaganja.
  Iskusan Limundovac ako planira kupovinu predmeta licitiraće u poslednjem minutu (poslednjih 10-20 sekundi), kako bi prošao što povoljnije na licitaciji. Posledica toga je da se predmeti kupuju po veoma niskim cenama ili prodavci odustaju od prodaje, nezadovoljni postignutom cenom.
  Ako niste spremni prodati predmet po 10 dinara, izaberite adekvatnu početnu cenu, 10 din. cena postavljena je upravo iz simboličnih razloga i za one koji se žele rešiti predmeta po svaku cenu.
  Kako postići ponude pre poslednjeg trenutka? Često se predmeti prebace na Kupindo kako bi kupac dobio željeni predmet bez nadmetanja, što treba biti praksa, svidi vam se predmet, nema ponuda a ne želite čekati kraj licitacije, ponudite konkretnu sumu, kao što je opcija „kupi odmah“.
  Veštačke ponude su nešto nezaobilazno u licitiranju, treba se protiv toga boriti, ali i umeti prepoznati….
  Moja iskustva su se svodila na to da kaad povedem na nekoj aukciji, veštačko podizanje sledi u roku od sat vremena, i pored toga što do kraja licitacije ima još nekoliko dana, uglavnom na sume koje bi trebale opipati moju ponudu (zavrsavaju se sa 99…. nalog sa 0 ocena ili sa negativnima….), ili isprovocirati na nadmetanje.
  Najbolji način za borbu protiv toga je da čvsto odlučite koja je granica vaše ponude, preko koje nećete ići.
  Čak i ako neko podigne cenu blizu te granice, neće vam biti krivo, bilo to pravo ili veštačko nuđenje.

 225. „Kako tačno izgleda na Limundu sankcionisanje za veštačko nuđenje?“
  „Kako da se zaštitim od veštačkog nuđenja?“
  Odgovori na ova pitanja koji su dati na početku ovog teksta… uostalom evo šta se dešava u praksi:
  Prijavim aukciju koja se ponavlja nekoliko puta iako se svaki put uspešno završavala, svaki put je kupac bio isti, svaki put su se kupac i prodavac pozitivno ocenili.
  Na moju drugu (obrazloženu) prijavu Limundo prekida aukciju zbog veštačkog nuđenja, nikoga ne suspenduje.
  Posle nekog vremena ISTA aukcija se ponavlja, opet veštačko nuđenje, opet prijava, Limundo se zahvaljuje na trudu, obećava da će izvršiti provere.
  Evo male statistike za ta dva člana:
  Prodavac ima ukupno 60 ocena, od toga 28 dobijenih od „KUPCA“.
  „KUPAC“ ima ukupno 44 ocene, od toga 33 dobijenih od prodavca.
  Na skoro svakoj aukciji prodavca „KUPAC“ daje ponude, ako pobedi aukcija se ponavlja.
  Ne mogu da se otmem utisku da je provizija razlog, iako…
  Neka me neko ispravi, demantuje ili šta već…

 226. Molim vas da nam pošaljete na spajalica@limundo.com korisniko ime (ili više njih) za koja smatrate da nude veštački i sigurno ćemo proveriti.
  Kao što sam napisao u tekstu gore, dešava se da nekada korisnik bude ubeđen da ima na nekoj aukciji veštačkog nuđenja, dok njega posle svih naših provera zapravo nema.
  U tom slučaju jedino što možemo da preldožimo korisniku je da ne licitira na toj aukciji.

 227. Kakva je razlika-podizali vi sami cenu ili neki drugi kupac…?
  da razmišljamo malo drugačije od ostalih…uostalom to je nemoguće 100 posto dokazati.

 228. @toma
  ima razlike, nije dozvoljeno da prodavac sam sebi podiže cenu. Dozvoljeno je da podiže pravi kupac. 🙂

 229. Meni je najinteresantniji deo price : ‘Drugi način je da ukoliko vidite da jedan isti nalog konstantno licitira sa sumama koje se završavaju na 9 (npr. licitira 999 din, ili 1349 i slično).’ …pa ljudi ,ja sam registovan jos od 2009-te i stalno licitiram sa 8 ili 9 na kraju…i nemam nijednu negativnu i nemam nameru da nekog prevarim…stvarno ne znam otkud pretpostavka da ako nudim sa 9-kom na kraju,nemam nameru da pobedim…hahahah

 230. pozdrav

  predpostavljam da je 10 besplatnih aukcija galo pozitivne rezultate. ako je tako povećajte to na veći broj , možda da uslovite sa brojem pozitivnih ocena….

 231. Tacno je da nema preciznih i sigurnih pravila za otkkrivanje i zastitu od ovakvog nacina prodaje.Evo nekoliko mojih opservacija koje mozda mogu doprineti stvaranju neke doktrine u tom smislu:
  Oni koji manipulisu ovim nacinom gledaju da to urade u sto kracem vremenskom periodu. Stoga oni nemaju veliki staz, niti uopste nameravaju da se ovim poslom dugo bave. Ukoliko bi to duze potrajalo mnogo vec sansa je da budu provaljeni i otkriveni. Dakle, prvi znak RELATIVNO MALI BROJ DOBIJENIH OCENA.
  Zbog cinjenice da zele time da se bave u sto kracem vremenskom roku logicno je da ne prodaju jeftine predmete., jer od njih nemaju mnogo vajde. Dakle, drugi znak bi mogao biti PRODAJA SKUPLJIH PREMETA.
  Obzirom da ovakvim nacinom ne mogu uvek naci zrtvu treci znak bi mogao biti NUDJENJE KUPOVINE DRUGOPLASIRANOM. Kako ni ovaj nacin ne moze uvek dovesti do uspeha mora da se izvrsi kao cetvrti znak PONOVNA PRODAJA ISTIH PREDMETA. U tim prilikama na neki nacin mora davati kao peti znak UCESTALA OPRAVDANJA. Kako oko ovih ujdurmi moze da se okupi relativno ograniceni krug ljudi to kao sesti znak mora dovesti do PONAVLJANJA ISTIH NALOGA.

 232. Prilikom kupovine, na aukcijama koje me zanimaju ponudim najviše što želim da platim. Ne zanima me da li je neko dizao cenu tek tako ili ne. Jednom mi se desilo da sam bio drugi, da mi je u roku od par sati nuđen predmet a član koji ga je osvojio nije dobio negativnu zbog odustajanja. Dakle, verovatno se ne može sprečiti, ali se ne mora ni nuditi u nedogled.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh