Početna » Kupindo » Dodatni uslovi prodaje – 4 saveta

Dodatni uslovi prodaje – 4 saveta

Korisnička podrška, kako Kupinda tako i Limunda, veoma često se susreće sa kupcima kojima Dodatni uslovi prodaje nisu u potpunosti razumljivi, pa bismo ovim tekstom želeli da razjasnimo neke od najčešćih nedoumica.

Postoji više vrsta Dodatnih uslova prodaje, od kojih je najvažnija ona koji se odnosi na opcije plaćanja i slanja predmeta tačnije njihovo neslaganje sa opisom predmeta.

Evo prvog i ubedljivo najčešćeg primera:

1. Opcije plaćanja: Limundo Cash / Lično

Kao što možete videti, u uslovima plaćanja bili su navedeni Limundo Cash i Lično, a u uslovima prodaje navedeno je da se plaćanje odvija pouzećem. Zašto je prodavac „dodao“ ovaj uslov?

Zbog toga što mu nije bilo omogućeno da ga izabere pri samom postavljanju predmeta. Ono što članovi najčešće pomisle jeste da prodavac slučajno nije obeležio ovaj način plaćanja, ili je zaboravio da ga doda, pa se zato nalazi u opisu. Dakle, nije u pitanju slučajnost. Svi prodavci koji imaju manje od 10 jedinstvenih ocena od kupaca ili su na 3 ili 4 nivou sankcionisanja na raspolaganju imaju samo plaćanje Limundo Cash-om i Lično. Ovaj uslov dodat je za nove prodavce koji još nemaju mnogo iskustva u prodaji, kako bismo i njima i kupcima omogućili nasigurniju i najpouzdaniju saradnju.

Zbog toga svim kupcima savetujemo da kupovinu obavljaju  isključivo putem opcije plaćanja koje su bile navedene na samom predmetu u okviru opisa.

Lično / Lično

2. Isporuka i plaćanje: Lično

Još jedan čest primer je isključivo „Lično“ plaćanje i preuzimanje predmeta navedeno u uslovima prodaje. Često se dogodi da nam se obrate članovi koji predmet plate pre slanja, a opcije plaćanja i slanja predmeta su bile „Lično“. Samim tim što kupac pristane na slanje predmeta, prekršen je prvobitni ugovor koji je sklopljen prilikom kupovine i naše posredovanje je zbog toga ograničeno. Naravno da je jedno od najčešćih pitanja nakon toga: „Kako ja da lično preuzmem predmet ako sam iz Subotice, a prodavac je iz Niša?“ Upravo zbog toga je bitno da se pre kupovine kupac uveri da su opcije slanja i plaćanja takve da će sigurno biti u mogućnosti da preuzme predmet i da ne obraća pažnju na ponudu za plaćanje pre slanja koju je dodao prodavac.

Ukoliko primetite neki predmet koji nije u skladu sa pravilima, možete nam poslati link putem naše kontakt stranice kako bismo proverili i eventualno zatvorili ovu prodaju.

Treba takođe napomenuti i samim kupcima da prodavac po svom nahođenju (i mogućnostima) bira opcije slanja i plaćanja koje će ponuditi. Dakle, ukoliko on izabere plaćanje pre slanja, i u svojim uslovima napiše da saradnju obavlja isključivo na ovaj način, kupac ovo mora poštovati i imati u vidu prilikom kupovine. Takođe, ukoliko je kao opcija slanja navedena samo jedna kurirska služba, jer u nju prodavac ima najviše poverenja, kupac ne može zahtevati slanje na bilo koji drugi način.

3. Rokovi za obavljanje kupoprodaje

Kada govorimo o dodatnim uslovima prodaje, treba dodati i činjenicu da neki prodavci u uslovima prodaje navode svoje rokove za obavljanje kupoprodaje i ocenjivanje koji se razlikuju od našeg pravilnika, a kupci koji nemaju mnogo iskustva postupe prema njihovim uputstvima.

Rok za kontakt je 3 dana od kupovine predmeta, očekujem da mi se kupac javi u ovom roku ili sledi negativna.
Rok za kontakt je 2 dana, za plaćanje još 4 dana i za slanje predmeta dodatna 4 dana – ukupno 10 dana za obavljanje kupoprodaje.

4. Ograničavanje ponuđenih opcija plaćanja i slanja predmeta

Kupcima koji imaju manje od 5 pozitivnih ocena ne šaljem pouzećem.
Svaki kupac ima pravo da bira jednu od ponuđenih opcija slanja i plaćanja predmeta, ali one koje se nalaze odmah ispod cene predmeta, a ne one koje su dodatno ubačene u opis ili uslove prodaje.

Pretpostavljam da će se većina članova zapitati šta se uopšte može napisati u uslovima prodaje. Veoma je korisno da se ovde nađu uslovi koje bira prodavac lično, a koji nisu u suprotnosti sa našim pravilnikom, na primer:

„Poštarinu plaća kupac“, „Lično preuzimanje je na mojoj adresi“ ili „Predmete šaljem i u inostranstvo“, kako bi kupcima unapred predočili na šta je potrebno da obrate pažnju pre kupovine predmeta. Takođe, prodavac ovde može postaviti link ka ostalim predmetima koje prodaje na Kupindu, ili ka aukcijama aktivnim na Limundu.

Evo jednog od primera gde su uslovi prodaje u potpunosti ispravni:
Zara svilena haljina
Baskervilski pas

Da sumiramo:

 1. ako primetite uslove prodaje koji nisu u skladu sa pravilima Kupinda prijavite ih korisničkom servisu;
 2. Obavezno pročitajte uslove prodaje i ne kupujte predmet ako vam ne odgovaraju;
 3. Kada kupite predmet pridržavajte se načina slanja i plaćanja navedenih u opisu predmeta;
 4. Ukoliko se dogovorite sa prodavcem drugačije od onoga što je navedeno u opisu predmeta radite to na sopstvenu odgovornost i  Kupindo tim neće učestvovati u rešavanju spora.

Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem naše kontakt stranice, ili nam u komentaru dati predloge i sugestije koje ćemo rado razmotriti.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

6 Komentari

 1. Hm, ima cini mi se i prodavaca kojima uslovi prodaje i dodatni uslovi prodaje nisu sasvim najjasniji, kao i to da nacin placanja ia slanja bira kupac.
  Evo primera, gde sam u ulozi kupca:
  Slanje paketa: Posta, Postexpress;
  Plaćanje: Plaćanje pre slanja, Plaćanje pouzećem
  Dodatni uslovi prodaje: Preporuceno saljem ISKLJUCIVO na Vas rizik!!!

  Izabrao sam slanje kao preporuceno pismo (uz placanje pre slanja).
  Prodavac mi namece dodatnu uslugu: elektronsko pracenje posiljke (koju ja ne zelim), i koja nije obavezna, pod izgovorom˝na posti mi kazu da je za limundo posiljke OBAVEZNA i nece da mi prihvate posiljku bez da mi to obracunaju˝

  Mislm da prodavac ne moze zahtevati taj trosak ukoliko se kupac ne slaze sa tim, a LT bi mogao u Posti, da proveri navode da je obavezno pracenje limundo posiljki !
  Molio bi vas komentar na navedenu situaciju.

  Da li bi bilo u skladu sa pravilima da se u dodatnim uslovima prodaje navede da preporucena posiljka podrazumeva iskljucivo slanje sa opcijom pracenja posiljke, o trosku kupca ?

 2. Moje mišljenje je da bi ste trebali uvesti da se poštuje sve ono što se kupac i prodavac dogovore, ako je u skladu sa Limundo/Kupindo Pravilnikom, a kominikacija se obavlja isključivo preko L/K poruka, odakle se može videti njihov dogovor.

  Ja sam recimo, zbog par loših iskustava, izbacio slanje pozećem, ali ako bi me neki član sa dosta pozitivnih i bez negativnih ocena pitao da mu pošaljem pouzećem, zašto to ne bih učinio ako bi L/K tim stao iza toga. Jer sve što se kupac i prodavac dogovore je sastavni deo Ugovora o kupoprodaji.

 3. @Sasa

  Prodavac koji ponudi opciju slanja u vidu preporučene pošiljke mora stajati iza toga jer je njegova obaveza i odgovornost da predmet dobro upakuje, kako bi vama stigao neoštećen. Za slanje predmeta ne može biti odgovoran kupac.

  Povodom vašeg drugog pitanja, elektronsko praćenje pošiljke je dodatna usluga koja se naplaćuje ukoliko se prodavac za to odluči. Na sajtu Pošte možete pronaći i kalkulator poštarine gde je ova opcija dodatno naglašena.

  Savetujemo vam da nam se ubuduće, ukoliko budete imali sličnih neodumica, obratite putem naše kontakt stranice.

 4. ˝elektronsko praćenje pošiljke je dodatna usluga koja se naplaćuje ukoliko se prodavac za to odluči˝
  @Jovana, mislim da niste u pravu…jer sam svuda do sada (cafe, saveti za kupovinu…), citao da je kupac taj koji definise nacin i opcije slanja.
  Shodno tome ne moze prodavac u ime kupca odlucivati koje dodatne usluge on zeli.
  Ako je to tako onda prodavac samostalno moze izabrati, npr da pismo posalje (cekira) sa povratnicom, licno urucenje ili avionom, ili vrednosno – sto su sve dodatne opcije i cine posiljku skupljom. Ne moze to prodavac odlucivati u ime kupca.

 5. @Sasa

  U pravu ste, možda se nismo razumeli.
  Prodavac je taj koji šalje i u tom trenutku „štiklira“ opciju praćenja pošiljke ili ne, ali to radi nakon što je prethodno pitao kupca da li želi ovu dodatnu uslugu. Svakako da kupac na ovaj način odlučuje o načinu slanja, jer ga između ostalog u većini slučajeva sam finansira, pa ne želi da troškovi slanja budu preveliki.
  Dakle, prodavac mora prvenstveno proveriti da li kupac želi dodatne usluge ili ne.

 6. @Igy boy

  Hvala vam na predlogu.
  Sve saradnje je potrebno obaviti prema dostupnim opcijama plaćanja i slanja kako bi se kupoprodaja obavila na najsigurniji način.
  Između ostalog, neki prodavci s razlogom nemaju sve opcije plaćanja predmeta, što smo i razmatrali u ovom tekstu.
  Slažemo se da bi bilo najsigurnije da se komunikacija u najvećoj meri odvija putem Kupindo poruka.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh