Početna » IT » Prvi srpski PHPMeetup – naši utisci

Prvi srpski PHPMeetup – naši utisci

U nedelju 28. aprila je održan prvi skup PHP programera Srbije u organizaciji udruženja PHP programera – http://meetup.phpsrbija.rs/

Real programmers use butterflies to write their code

Real programmers use butterflies to write their code – preuzeto sa xkcd

Skupu je prisustvovalo preko 250 PHP programera, a bilo bi ih i više, međutim sala u Domu Omladine gde se skup održavao jednostavno nije primala više ljudi. Veoma nam je drago  da Srbija poseduje ovako snažnu zajednicu PHP programera, naročito ako se zna da su veliku većinu činili mladi developeri.

Na samom skupu smo mogli da čujemo zanimljiva predavanja:

@komita1981 je prezentovao planove i ciljeve udruženja uz zanimljive statistike na osnovu rezultata ankete podeljene PHP programerima.

@grakic nam je dao zanimljive i korisne ideje u vezi labavog povezivanja PHP komponenti i komponentnih PHP frameworka, sa ciljem lakšeg uvezivanja biblioteka iz različitih frameworka.

@miodrag42, to jest moja malenkost, je prikazao konceptualnu arhitekturu Limunda i Kupinda za podržavanje high performance PHP aplikacije na kojoj je Limundo izgrađen.

@cujanovic je pričao o sigurnosnim izazovima (unutrašnjim i spoljnjim) prilikom izrade i održavanja PHP aplikacija.

@msvrtan je predstavio svoja iskustva u korišćenju najnovijeg perspektivnog PHP frameworka – Laravel 4

Nakon predavanja je bilo prilike za druženje uz picu i pivo koje su obezbedili organizatori i za razmenu mišljenja i iskustava.  Mogli smo da čujemo dodatne zanimljive informacije o outsorceingu koji domaći PHP programeri pružaju stranim klijentima, testiranju i deploymentu PHP aplikacija, prednostima i manama Magento ecommerce frameworka i zašto je toliko tražen, kao i da saznamo ponešto o projektima na kojima naši  PHP programeri tek planiraju da rade.

Na kraju ću otkriti i mali algoritamski zadatak koji se povremeno postavlja na intervjuima za posao programera:

– Date su dve int promenljive A i B koje su napunjene sa nepoznatom vrednošću. Potrebno je zameniti sadržaje ovih promenljivih (tako da promenljiva A sadrži vrednost B a promenljiva B sadrži vrednost A) bez korišćenja treće promenljive. Na raspolaganju imate samo osnovne aritmetičke operacije i tri minuta vremena 🙂

Prvi srpski PHP meetup

Sve u svemu nedeljno veče je proteklo u vrlo zanimljivom i lepom druženju, sve pohvale organizatoru i sa nestrpljenjem očekujemo #2 PHP Meetup!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

2 Komentari

  1. Bojan Lazarevic

    $$ 🙂

  2. Za one koji nece sami da resavaju ovaj matematicki problem 🙂

    b = a + b;
    a = b – a;
    b = b – a;

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh