Početna » LimundoGrad » Ko prvi ocenjuje?

Ko prvi ocenjuje?

Jedno od čestih pitanja upućenih korisničkoj podršci Limunda je „Ko koga treba prvi da oceni?“ Ukoliko ovo jeste (a i ukoliko nije) i vaše pitanje, hajde da probamo da rešimo dilemu “Ko prvi ocenjuje” saradnju posle završene aukcije.

Ima više od 3 godine kako radim u korisničkoj podršci Limunda i ovo se pitanje/dilema mnogo puta do sada postavilo kao veoma važno, za neke članove 🙂 verovali ili ne. Zato, odmah da razjasnimo – nebitno je ko će prvi da oceni! Ko prvi ocenjuje nije definisano Pravilnikom Limunda, upravo iz razloga što je nebitno. Ono što je bitno i što jeste definisano Pravilnikom je da se svaka nerealna ocena poništava, briše se sa profila člana koji je tu ocenu dobio i sankcioniše se nalog koji je uputio nerealnu ocenu. Takođe, neocenjivanje druge strane u roku od 30 dana od dana završetka aukcije se sankcioniše. Što se tiče pravne strane ovo je početak i kraj priče.

U duhu dobrih međuljudskih odnosa koja su možda i važnija od prava i pravilnika, pokušaću ovde da pomognem po ovom pitanju. Dakle, ko prvi ocenjuje?

U najvećem broju slučajeva prvi ko bi trebalo da oceni je prodavac. Zašto? Zato što prodavac najčešće prvi dobije svoje “parče” u transakciji, a to je novac za predmet koji je prodao. Prodavac koji je dobio novac treba odmah i bez odlaganja da oceni kupca sa pozitivnom ocenom, što lepšom to bolje. Nema razloga da čeka da mu se kupac javi da li je zadovoljan, da li mu se sviđa predmet, itd. Kupac koji je platio i preuzeo predmet je ispunio sve svoje obaveze sa aukcije, i može samo odmah i bez odlaganja da dobije pozitivnu ocenu. Hajdemo da vidimo po slučajevima kako bi to išlo, verovatno će biti jasnije. Imamo tri najčešća slučaja:


 • Ako je bilo plaćanje pre slanja, svakako da prodavac treba da prvi oceni. I to samo pozitivno, jer je kupac platio i preuzeo predmet. Prodavac zapravo može da oceni pozitivno i čim mu je novac legao i da ne čeka potvrdu od kupca da je predmet preuzeo. Zašto? Ukoliko kojim slučajem kupac ne preuzme predmet (šanse za tako nešto se mere promilima) ocenu ćemo izmeniti u negativnu. Znači, u ovom slučaju prodavac nema potrebe da čeka kupca da prvi oceni. Prodavac je dobio novac za predmet koji je poslao. Ono što prodavce mahom buni je “Kako da ja ocenim prvi, šta ako on mene oceni lošom ocenom?” Odgovor je krajnje jednostavan. Ukoliko vas bilo koji član oceni neopravdano, takva ocena se poništava (već napisano na početku ovog teksta). Znači, ako kupac da neopravdanu negativnu ocenu, ta ocena će biti poništena. To što je kupac opravdano ili neopravdano nezadovoljan predmetom, ali je isti platio i preuzeo, znači da prodavac može samo pozitivno da ga oceni – prodao je svoj predmet zbog kojeg je pokrenuo aukciju.

 • Ako je plaćanje pouzećem (kupac plaća preko kurirske službe) prvi ocenjuje kupac. Dobio je predmet koji je platio kuriru. Prodavac još nije dobio novac. Kada kupac bude pozitivno ocenio prodavca, tada i prodavac dobija info da je predmet stigao, da je kupac zadovoljan i da je transakcija uspešno privedena kraju.

 • Ukoliko je plaćanje i preuzimanje bilo lično (prodavac i kupac su se lično našli na nekom mestu) prvi ocenjuje, što bi se reklo, onaj ko prvi stigne kući i upali računar. Zašto? Kupac je lično dao novac i preuzeo predmet – prodavac nema šta da čeka, može da oceni pozitivno. Prodavac je doneo predmet sa aukcije, koji kupac proverava na licu mesta koliko je u mogućnosti – kada dođe kući kupac ocenjuje pozitivno. Ovde je važno naglasiti da naknadne reklamacije kod ličnog preuzimanja nisu moguće. Zbog toga je kod ovog načina transakcije uvek potrebno proveriti predmet na licu mesta. Npr, ako kupujete DVD player, najbolje će biti da ga preuzmete kod kuće prodavca (ili vaše) kako biste odmah proverili predmet.

Nadam se da je ovaj tekst malo razjasnio sliku o tome ko prvi treba da oceni. Ako nije, budite slobodni da pitate u komentarima na ovaj blog post :). Na kraju kao i na početku da naglasim, nebitno je ko će prvi da oceni. Što bi rekao Lane Gutović, uopšte ne znam što sam vam ovo pisao. U svakom slučaju ne škodi, a čim nešto ne škodi, onda pomaže 🙂

dodato 04.06.2013.
Dodao bih jedan komentar koji je skoro postavljen kao zaključak bloga:

Ovog meseca sam kao prodavac , pocela da ocenjujem odmah nakon dobijanja novca ( ako je bilo pouzecem ) ili ako sam videla da je kupac posecivao Limundo i nije me ocenio ( a znam da mu je paket urucen ) . Da su imali primedbi vec bi dali negativnu . Odvazila sam se i podelila svima pozitivne . Necete verovati , svi su odmah uzvratili pozitivnom i najlepsim komentarom . A inace i ja sam za ovih 10 meseci ostala uskracena za pedesetak ocena .
Ne plasite se da ocenjujete prvi jer niko ne moze neopravdano da vam da negativnu . SRECNO !

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

127 Komentari

 1. Kao PRODAVAC po uplati, uvek prvi ocenim kupca, najboljom mogucom ocenom, a kao KUPAC po prijemu. Problem je sto pojedinci nikada i nikao neocenjuju i neznam koje su to sankcije koje se primenjuju (po dva tri meseca). Zasto bih ja nekog ocenio, ako Limundovac uporno neocenjuje mene i druge i posle upozorenja.

 2. Kakve su sankcije za neocenjivanje druge strane u roku od 30 dana od dana završetka aukcije ?Sankcije slede automatski ili se prijavljuje da aukcija nije ocenjena?

 3. Ovakav post je definitivno bio potreban, jer sam se i sama našla u situaciji da mi prodavci kažu (kada je u pitanju bilo plaćanje pre slanja), da kupac treba prvi da oceni ako je zadovoljan. Ovakav stav može sa jedne strane imati jako negativne konotacije, jer se može protumačiti i kao namera prodavca da da tzv osvetničku negativnu ocenu (u slučaju da ga kupac oceni negativno), umesto konsultovanja Limundo tima radi rešavanja problema.

 4. Nije los teks, tumacenje…
  ali bas i ne vidim neko opravdanje, zasto to lepo nije moglo stajati u pravilniku, pa onda i nebi bilo nedoumica.
  Samo tri recenice vise..

 5. To navodjenje tvrdnje da se sankcionise neocenjivanje pojedinih clanova ne pije vodu tj ne funkcionise u stvarnosti. U mom konkretnom slucaju procenat kupaca koji me nikada nisu ocenili je izmedju 10-15%. Polovina njih se javi da je preuzela paket, sve super, zadovoljni itd al ocena verovatno dobila krila pa odleprsala sa sajta. Ona druga polovina je tek prica za sebe, nikada ne dobijem odgovor o preuzimanju posiljke ( posebno kada je preporuceno slanje u pitanju), jednostavno ostanu gluvo nemi i potpuno nevidljivi za mene….a ocena od njih…..ona je verovatno zavrsila u vecnim lovistima. E, iz tog razloga sam pocela da cekam da prvo ja budem ocenjena, ne iz straha zbog lose ocene, nego zbog tih i takvih kojima je valjda ispod casti da kliknu na ocenu bar samo sa komentarom „sve ok“.
  Pa dragi limundo timu ajte javno objasnite kakvu sankciju snosi onaj ko ne izvrsi ocenjivanje u roku???? ( osim ako mislite da je sancionisanje to sto ce se ukinuti opcija ocenjivanja neke aukcije po isteku 30 dana, sto btw nema veze sa sankcijom)

 6. Sve što je navedeno kao pravilo u praksi gubi značaj, jer nekim članovima jednostavno je ocenjivanje neinteresantno, Ako su zadovoljni kupovinom, smatraju da time što su platili sve se završava. Mnogima sam slao poruku da daju ocenu, ali bez rezultata. Dopisivao se i sa Limundom i Kupindom, i dobijao odgovore opšte formulacije, kako je zemlja okrugla, i svi u to veruju. Za svaki konkretni slučaj nisam dobio pravi odgovor, i zato sam prikraćen za 20 do 30 pozitivnih ocena. I šta to meni kao prodavcu znači u smislu neke dalje satisfakcije da se trudim oko ocenjivanja? Znači da ja to radim zbog sebe, jer mi je lakše kada dam zasluženu pozitivnu ocenu, nego da iščekujem ko će prvi da ocenjuje. Ali, bez obzira na stalno potenciranje temi o pravilima ponašanja, probajte da stvarno rešavate konkretne slučajeve, jer će možda na kraju svima dosaditi da ocenjuju, pošto uvide da to nije obavezno za sve.

 7. @villma @mikica
  Sistem sankcionisanja se nalazi na strani:
  http://www.limundo.com/Pomoc/Lista-zabranjenih-predmeta-i-sistem-sankcionisanja/917
  Za ovo je važeća tačka 37. Ukoliko ste ocenili datu saradnju i podestili člana da je potrebno da vas oceni, a on i posle toga nije izvršio svoju obavezu, potrebno je da nam javite i moći ćemo da reagujemo.

  @sasa
  Možemo u pravilnik dodati te „3 rečenice više“ kao što kažete, samo je problem što Limundovci slabo čitaju Pravilnik i ovakav Pravilnik sa samo najosnovnijim informacijama.

 8. Treba postovati misljenje zaposlenih ali se ne slazem sa tim. Uosatalom i ja sam vec nesto vise od 3 godine aktivan clan i kao kupac i kao prodavac.
  U uputstvu izricito stoji da se ocenjivanje vrzi nakon zavrsene kupoprodaje.
  Prodavac ne zna kada je zavrsena kupoprodaja dok mu kupac ne javi ili da ocenu. Imao sam vise slucajeva da sam kao prodavac dobio uredno novac i poslao predmet na nepotpunu adresu pa se posiljka vratila zbog greske kupca ( jedan kupac je cak tvrdio da sam ja kriv sto mu nisam rekao da u njegovoj adresi treba da stoji i broj stana !?!? ) i zbog odbijanja kupca da plati ponovo postarinu zavrsavalo se sa vracanjem novca i obostranim negativnim ocenama. LT je presudjivao u moju korist i meni obrisao negativnu. Zato mislim da kupac treba prvi da oceni a osvetnicke negativne su zabranjene.
  Da ne pominjem i mogucu situaciju kada kupac u roku od 14 dana jednostavno vrati predmet ( po zakonu o zastiti potrosaca ) sto je po pravilima limunda odustajanje od kupovine a vec je dobio pozitivnu ocenu.

 9. Vladane Jovicu meni je ispod casti da podsecam bilo koga da me oceni bio u pitanju clan 37 ili 137. Osim toga zasto bih radila posao koji nije moj ( tj podsecala,obavestavala ili opominjala bilo koga za bilo sta). A ja i dalje ne dobih odgovor KOJA je konkretna SANKCIJA za neocenjivanje u predvidjenom roku? Nemojte samo davati neke bzvzne unapred sablonirane odgovore, tipa clan 37 pravilnika koji je blago receno NEDORECEN I NEJASAN. I da pitam jos jednom za svaki slucaj : KOJA je KONKRETNA SANKCIJA za neocenjivanje u predvidjenom roku?

 10. Ne piše koja je sankcija u pitanju.
  Ova stvar bi se rešila vrlo lako i skinuli biste to sebi sa grbače kao konstantno pitanje tako što bi se posle mesec dana uvela automatska pozitivna ako nije ocenjeno.
  Sada iz nekog razloga ocenjivanje se samo onemogući posle mesec dana (iako nije baš jasno zašto jer prvo dozvoljavate promenljive rokove kupoprodaje prema dogovoru prodavca i kupca, a drugo, tako samo onaj koji nije ocenio dobija legitimnost u svom postupku jer više ni ne može da oceni i da hoće).
  A ovaj blog čita 10 ljudi i svi koji čitaju su oni koji ocenjuju…

 11. @villma
  u ovom blog postu se nećemo baviti time šta je to Sistem sankcionisanja na Limundu i kako on funkcioniše. Predlažem vam da pročitate na strani koju šaljem ponovo. Mislim da je sve objašnjeno.

 12. samo me zanima sta su vam nerealne ocene a to sto se tice ko ce prvi oceniti sasvim mi je svejedno.

 13. Ma ako su normalne osobe a ne neki prevaranti, sve se lako završi i ocene nisu važne

 14. Ovakav komentar prilikom jednog ocenjivanja me je iznenadio 🙂 Možda je to odgovor zašto kupci izbegavaju da ocene prodavce 🙂
  *********************************************************************************

  17. Jul. ’12
  10:20 Nije mi u interesu,da svoje saradnike hvalim ,jer prilikom kupovine mi se povecava konkurencija.Ali jednostavno,ovaj covek je izuzetan,korektan i posten,kome stvarno sve mozete verovati.
  Jako staro sedlo Pozitivna
  (od kupca)
  *********************************************************************************

 15. Na žalost, mislim da je greška što insistirate da npr. ja kao prodavac moram da podsetim kupca da mi da ocenu, jer iz iskustva znam da dosta njih to protumači kao navalentnost prodavca, baš zato što mnogi kupci koji te ne ocene smatraju da treba da budeš srećan zato što su ti već dali novac za predmet i ne žele da se opterećuju davanjem ocena. Meni je procenat nedobijenih ocena negde između 5 i 10% i siguran sam da nisam jedini koji ima taj problem. Zašto bih ja molio i kumio i neretko se ponižavao time? Kupci to često shvate i kao „vidi ovoga, samo su mu ocene bitne“. Zar to nije posao Limundo tima, jer je ocenjivanje obavezno po pravilniku? Jeste li razmatrali opciju da nakon mesec dana svaka nedodeljena ocena automatski postane pozitivna? Ovo sada kada nakon 30 dana nestane mogućnost ocenjivanja nikako ne doprinosi situaciji, naprotiv.

 16. Vidim ne objavljujete sve komentare, vrsite selekciju i to veliku. Cim dobijete kritiku na vas racun cao djaci komentar se ne objavljuje. E to je zaista neozbiljno sa vase strane

 17. @Vladan Jović
  clan 37. na koji se vi pozivate je „Zloupotreba sistema ocenjivanja“ u kojem se samo konstatuje da ce neocenjivanje biti sankcionisano, ali se nigde ne navodi koje sankcije su u pitanju.

  Ja sam pre mesec dana prodao jedan predmet na Kupindu, Kupac je uplatio pare i ja sam poslao predmet. Kupac od tada nije bio online i nije se udostojio ni da posalje poruku da li je predmet stigao i da li je sve ok. Da li to znaci da ja treba da ga zovem na mobilni i da proveravam da li je sve ok, da li je zadovoljan i usput ga podsetim da oceni kupoprodaju???
  To je isto kao kada bi ste mi rekli, da ja kao savestan gradjanin, kada udjem u gradski prevoz treba da opomen nekoga ko nije verifikovao karticu, inace slede sankcije.

 18. E moj Davore i ja napisah post slican tvom al ga ne objavise, verovatno zato sto sam bila malo „ostrija“

 19. „Kršenje Liste zabranjenih predmeta i Liste zabranjenih ponašanja se na sajtovima Limundo.com i Kupindo.com i svim njihovim delovima sankcioniše jedinstvenim sistemom sankcionisanja.
  Sistem se sastoji od četiri nivoa:

  1. Obavešten
  – član je obavešten o načinjenom prestupu i ukazujemo mu na pravila Limunda.
  2. Upozoren
  – članu je ukazano na prestup koji je učinio i ponovo ga podsećamo na pravila Limunda.
  3. Upozoren pred suspenziju
  – član je upozoren na posledice do kojih može doći zbog kršenja pravila Limunda.
  4. Suspendovan
  – član je trajno suspendovan sa Limunda bez mogućnosti reaktivacije.“

  To znači da član koji ne izvrši svoju obavezu ocenjivanja, dobija status obavešten i tako dalje. Limundovci nisu nikako dužni da podsećaju drugu stranu da je dužnda da oceni saradnju (jer to radi sistem automatski), ali to mogu uraditi ako smatraju da je potrebno.

 20. Ukoliko sistem sankcionisanja i dalje nije jasan, to je samo znak da je potreban jedan blog post na tu temu 🙂 Još jednom bih zamolio da se ovde držimo teme, pa ćemo u drugom blog postu pisati na temu Sistema sankcionisanja. Hvala 🙂

 21. Posto ste ugrozili moje pravo na iznosenje sopstvenog misljenja i time izvrsili direktan atak na moju inteligenciju, moje vreme i moju licnost, shvatila sam da je bilo kakvo konstruktivno ucesce na ovakvim vasim blogovima postalo besmisleno, te javno obecavam da vise NIKADA ali NIKADA necu citati ni jednu ovakvu temu na limundo sajtu a kamoli ucestvovati u istoj.

  Sve najbolje vam zelim, i samo tako nastavite…dobar glas daleko se cuje, los jos dalje

 22. Iz mog ugla posmatranja, kao nekoga ko je uglavnom prodavac, smatram da nije bitno ko koga prvi oceni, jer nijedna ocena nije „amin“, nego se moze ispraviti, prepraviti, promeniti, a sve u odredjenom roku… ukoliko je doslo do nekog problema, a isto vazi i za ocenu koju daje kupac i pordavac.
  Dakle, to sto Vas je kupac ocenio pozitivno, ne daje Vam sigurnost, sigurnost Vam daje samo to, da je sve proteklo u najboljem redu, i ako imate srece, da Vam je kupac to i javio.
  Iskreno, bas me briga da li me je neko ocenio ili ne, vazno mi je da mi se clan javi, da je paket preuzeo i da je sve u redu. Ocene dajem zato sto je to pravilo sajta, mada cesto ne onoliko brzo, koliko bi to kupci zeleli, ali uvek u predvidjenom roku, i kada god je za kupce to sporo, to je samo zato sto brze ne mogu da stignem, nekada to bude pre, a nekada posle ocene, koju dobijem od kupca.
  Mada bih se slozila sa clanom „nesa-s“ da ponekada dolazi do komplikacija sa (ne)preuzimanjem paketa, vracanjem istih i sl., ali se jednom data, pozitivna ocena uvek moze promeniti u negativnu, ukoliko naknadno dodje do problema.
  I na kraju, ako su osobe sa obe strane racunara (i kupac i prodavac) ljudi, onda se svaki problem da resiti, bez intervencije L. tima, kojima se obratim za pomoc, samo ukoliko sa druge strane bude ne-covek, a srecom, to je veoma retko.

 23. Kako dugo postojim na limundu a i na drugim platformama ne slazem se saLT da prodavac prvi ocenjuje vec totreba da ucini kupac,razloga puno : Izmedju ostali clanova koji su za ovaj predlog samo da dodam….bez razlike sto je kupac svoj deo posla odradio i uplatio novac sto biva kada prodavac ne posalje predmet a uzo pare i jos moze da fasifikuje potvrdu o posiljci….vec treba prvi kupac da daje ocenu a to znaci : Kupac je uredno primio predmet i na vreme,kupac je primio predmet upravo koji je platio,kupac je zadovoljan predmetom koji je kupio i daje ocenu-i tek onda kada prodavac vidi da je sve u redu sa posiljkom i da je stigla u prave ruke tek onda i on daje ocenu. Ovako u suprotnom smeru ima puno kontra efekata a to su : Prodavac moze i da ne posalje predmet,moze da posalje nesto drugo a ne ono sto treba,moze da se predmet osteti,moze posiljka da nestane itd…da ne nabrajam vise.Ja sam uvek da prvi oceni kupac…pozdrav.

 24. Ne verujte ovom tekstu.
  Imaju odlične književnike i tekstopisce, a kada treba da reše problem uvek nastane novi problem zbog kog je prethodni nerešiv. To je nedostatak dokaza, višak dokaza ili nešto slično

 25. Jedan član je ovde pomenuo jednostrani raskid ugovora od strane kupca, bez obrazloženja u roku od 14 dana. Ako ga ja ocenim pozitivno kao prodavac, a on mi vrati predmet zato što mu se jednostavno ne sviđa, voleo bih da mi objasnite ovu proceduru: ko vraća proviziju, da li će da oceni…

  Od kada sam ostao uskraćen za više ocena, više NIKADA kao prodavac ne ocenjujem prvi, niti ću, sve dok ne promenite sistem u uvedete obavezno ocenjivanje. Da ja njega uredno ocenim, a on mene nikada! Nema šanse više! Kao kupac uvek prvi ocenjujem, što je i normalno, jer tako prodavac zna da je sve proteklo kako treba i da je stavljena tačka na „i“.

 26. Postoje i limundovci koji npr. kupe nesto na limundu kao poklon nekome, i ne zele da taj neko kome je poklon namenjen, sazna da je poklon kupljen na limundu i onda me zamole da ih ne ocenim ili cak i obrnuto. Tako da ja se slazem sa tim da treba ocenjivati, ali ako vas neko zamoli da ga ne ocenite iz takvih razloga, glupo je primenjivati sistem sankcionisanja.

 27. Pre, čini mi se 4 godine sam predložio LT – u da programeri odrade sledeće:
  Po isteku roka za ocenjivanje, kada se korisnik uloguje, da mu izađe strana za ocenjivanje sa natpisom: OCENITE SVOJE SARADNIKE, A ZATIM MOŽETE NASTAVITI KORIŠĆENJE OVOG SAJTA. Znači, dok ne oceni sve transakcije ne može ništa drugo raditi na ovom sajtu. U međuvremenu je bilo raznih predloga, a ja i dalje tvrdim da je ovaj ubedljivi najbolji jer bi svi MORALI ocenjivati ako žele s datim nalogom koristiti usluge Limunda.
  Ali … na taj način bi se ubrzo uvidelo sa koliko naloga prodavci sami sebi dižu cene i kada se niko ne upeca „pobede“ i moraju se ofirati međusobnim ocenama.
  Sve ostalo pisanje na temu (ne)ocenjivanja je gubljenje vremena.

 28. @marijagb
  svaka čast na komentaru 🙂 sviđa mi se.

  @IgY boy
  u tom slučaju bi Limundo tim prodavcu refundirao svu proviziju.

 29. Neznam zasto se toliko vodi polemika, zar nije prosto i jednostavno.

  Kupac prvo ocenjuje, jer time pokazuje da je preuzeo posiljku (pa cak ako je pre slanja uplatio).
  Prodavac ocenjuje kao drugi jer primivsi ocenu zna da je i kupac zadovoljan i da je preuzeo posiljku, dakle ispunjeni su svi uslovi a ne samo jedan.Ja sam licno izbegao i slucaj „nestanka“ posiljke i zbog toga kupoprodaja probila rokove koje je Limundo dao a ipak se sve na kraju dobro zavrsilo (zaista na obostrano zadovoljstvo)
  Samim tim sankcije su nepotrebne (mislim na slucaj ukoliko izostane ocenjivanje).

  Ja sam se od pocetka drzao tog pravila (a imam skoro podjednak broj prodaja i kupovina).

  I zaista nije uredu da se neka misljanja brisu (sem ukoliko recnik nije bio vulgaran).

  divlja90# izvini, tek sad vidim da sam napisao skoro isto sto i ti.

  Pozdrav

 30. Neocenjenih aukcija će uvek biti,meni na 4200+ prodatih predmeta limundovci
  „duguju“ najmanje 200 ocena 🙁
  Što se tiče teme ko prvi ocenjuje…u vecini slučajeva sam prodavac….
  i OCENJUJEM PRVI jer je kod mene plaćanje pre slanja,znači uzeo sam pare ,
  i istog momenta dajem ocenu ,kupac je svoj deo posla obavio zar ne?
  Smatram da je to jedino ispravno,e sad desavalo se i meni normalno da kupac iz raznoraznih razloga da neutralnu ili negativnu,bez bilo kakvog prethodnog kontakta
  ili reklamacije,takve ocene koje su neosnovane limundo briše.
  I neznam zasto se neko boji tj strahuje da oceni prvi ?Zašto ?Ako ste ispravni tj posteni i odradili sve kako treba nema razloga…
  A nije mi ni jasno i taj jedan procenat limundovaca koji nikad neocene,teško im je izgleda da odvoje pola minuta vremena…ili sta već….
  U mom slučaju,kupili ste ,platili,ocenio sam Vas ,poslao paket ,podigli ste ga,ispitali isprobali,uverili ste se da je sve ok,OCENITE onda…to je vecita dilema i nejasnoća ,LIMUNDO JE TU KRIV!
  Kako je administracija mogla da „sredi“ da se aukcije starije od 30 dana ponistavaju automatski,tj nma vise mogućnost ocenjivanja? E pa gospodo iz limunda isprogramirajte lepo i da se za te aukcije,kojima istekne rok od 30 dana automatski ocene pozitivno.Za svoj pošten rad hocu i tu ocenu zasto da ne…(iako mi netrebaju imam ih i previse ali moja je zasluzena…..)

 31. Moram ostaviti svoj komentar jer mene najvise boli sto mene pogadja.primer su moje dve negativne ocene na koje niko od clanova limundo tima nije reagovao.prva situacija pise mi mupac da pokusam da osposobim stvar i kad ja platim majstora zeli da kupi po mizernoj ceni gde sam majstor vise kosta.
  Druga situacija ja kao kupac,licitiram kupujem deo koji nedostaje putujem 600 km da bih video nesto sto ne vredi i prodavac je svestan sta prodaje,kaze realno daje mi negativnu ocenu samo zbog povracaja provizije.
  Realno mi kao narod nismo dorasli kulturno i socijalno ovakvom nacinu prodaje,limindo tim radi po svom licnom uverenju

 32. Cao svima,

  Evo nekih mojih par iskustava. Koristim Limundo preko 4 godine, samo sam tada koristila nalog svog brata jer smo ziveli na istoj adresi i tako sad sam se preselila a njemu su ostale moje pozitivne ocene i nalog koji nikada nije koristio, samo ga je otvorio, a mene driblaju kao pocetnika. No to je sada nebitno- vraticu se temi. Kada sam prvi predmet kupila, na Limundu nisam znala kako da ocenim prodavca. Iako me je gospodin svakodnevno opominjao za ocenu, a ja mu govorila da da od mene ima sve preporuke i pohvale, ali da se ja na sajtu ne snalazim najbolje, jer sam nova… 🙂 Ocenila sam ga tek posle 2 nedelje, kada mi je drugi prodavac, nakon sto sam mu objasnila svoj problem ljubazno objasnio, kako se ocenjuje. Susretala sam se i sa dosta starijih clanova, koji jos nemaju ocena, preplaseni su jer misle da ce ih svi prevariti i zovu vas po 3 puta dnevno, a pritom pisu i po 5-6 poruka u toku dana, takvi Vas ne znaju oceniti, pomozite im.

 33. ajd da vidim komentar, da sledecu situaciju:
  kupac uplatio za predmet i slanje paket-postom. Tako mu i poslato. Opste je poznato da bi se poslao paket-postom, ja moram odmah, prilikom slanja platiti postarinu.
  Ja cekam da se kupac javi da je preuzeo posiljku, da je sve u redu…
  On mi se javlja, da je morao da doplati 150.00, u posti ????
  Znaci nije bilo dodatnih usluga, nije bilo otkupa…nista…sve placeno
  Ne ocenjujemo se jos…………
  I inace, necu oceniti kupca dok se ne javi da je preuzeo posiljku ili on da ocenu
  Sto bi se cimao i pisa LT, da ponistava ocenu, ako mi se posiljka vrati, ili negog izvacare u posti
  Pisi za ocenjivanje, pisi za nesporazume, pisi..pisi…ma muka mi je od pisanja

  @Vladan, a od kad je to automatsko sankcionisanje zbog neocenjivanja?, kad je LT uporno insistirao na prijavljivanju, takvih situacija.

 34. Kao što samo ime kaže kupoprodajni proces ima dve faze kupovinu od strane kupca i prodaju od strane prodavca. U većini slučajeva prodaja odnosno isporuka aukcijskog predmeta se obavlja nakon uplate izlicitirane vrednosti uvećane za PTT troškove.
  U ovakvim situacijama obaveze kupca odnosno njegovo učešće u „ transakciji „ se završavaju uplatom dogovorenog iznosa na dogovoreni tekući račun i prodavac ima jedinu obavezu da oceni komunikaciju sa kupcem i brzinu prenosa sredstava na njegov račun. Tu je kraj. Upravo to je i definisano pravilnikom …
  Onog trenutka kada prodavcu na račun“legnu“ sredstva nema razlog da daje negativnu kupcu jer je kupac svoj deo obaveza završio.
  Svako odugovlačenje prodavca u ocenjivanju kupca a nakon obavljene transakcije trebalo bi biti sankcionisano.
  Ponavljam smatram da bi trebalo da bude pravilo da prodavac prvi oceni saradnju. Ako prodavac nije uvalio „ cepanicu „ umesto lap-topa (najsvežiji događaj) nema čega da se boji.
  Mada budimo iskreni koja je kazna – negativna ? Koliko članova sa više od 5 negativnih još uvek funkcioniše. Kod „ nas „ je obraz odavno prljav i reč kao reč ima sve manju vrednost nažalost ne zbog pojedinaca . Ovo je već epidemijski nivo. Kako koga zavrnuti namagarčiti napraviti budalu i iza ćoška se hvaliti i smejati je nažalost naša stvarnost, naša prošlost, današnjica i ne dozvolimo budućnost.
  Očistite svoje redove od krtica i pomagača ovakvim članovima jer bespotrebno narušavate svoj ugled u celosti ( ili sam ja opet , nepopravljivi naivni idealista koji ne vidi apsolutno ništa , naseo , ovaj put u virtuelnom svetu)
  Svi rokovi mogu da se pomeraju međusobnim dogovorom OBE strane (spajanje više aukcija u cilju “peglanja” poštarine) ali jednostrano odugovlačenje sa ocenjivanjem u cilju da se vidi ko je“ gazda u kući “ i da se jedna od strana „ nauči pameti „ jer je zaboga pustio jezik i dao prigovor NJEMU – VELIČINI ( „ ma ko si ti da mi prigovaraš „ – ti si tu da kupiš – platiš i ćutiš i ako nije u redu ma sve je u redu ) – (lično iskustvo sa jednim prodavcem koji uzgred budi rečeno ima tri profila i javno to spominje i piše u porukama), trebaju biti eliminisani. To je naročito izraženo kod nekih nabeđenih članova sa medaljama i peharima koji imaju dobru zaleđinu jer rade svašta ( Prigovori i prijavljivanje aukcija koje su protiv pravila jednostavno ne prolaze ).
  Bavim se numizmatikom i svi moji komentari su usmereni u ovu oblast. Da li je ovde neka numizmatička mafija na delu, mito, korupcija ne znam ali pojedinci rade SVE šta hoće i niko im ništa nije da ne može nego jednostavno neće i evidentno je postojanje NEDODIRLJIVIH. Nisam ljubomoran ali dokle više ta nepravda pa zar mora i u ovom virtuelnom svetu da postoji.
  Što je više medalja i pehara zakon manje vredi nažalost kao i u pravom životu. ČAST POJEDINCIMA KOJE NE ŽELIM DA UVREDIM ali smatram da svi trebaju da se probude a naročito pošteni i stvarno pravi prodavci sa medaljama i da se očisti kukolj iz žita i da pošteni kupci i prodavci ne ispaštaju zbog prevaranata i nabeđenih veličina ( neznam kako im je uspelo da „ navataju „toliko saradnika ? )
  U čitavom kupoprodajnom procesu kupac je prvi obavio ili ne svoj deo „ zadatka „ i treba da bude prvi ocenjen pozitivno ako je sve po pravilima odnosno negativno ako nije došlo do komunikacije, plaćanja izlicitiranog predmeta odnosno odbijanja plaćanja i preuzimanja istog.
  Meni lično ocene su veliki vid stimulacije.
  Ne znam koliko je zahtevan i tehnički izvodljiv programerski projekat da se vrši rangiranje članova u svim kategorijama npr. svakog 1. u mesecu ili bar tromesečno za početak ali smatram da bi takva mogućnost proizvela takmičarski duh. Indirektno i sam Limundo bi imao veću korist povećanjem obima trgovine.

  Toliko od mene tema me je baš “pogodila”.

 35. Podrzavam i slazem se sa clanovima Limunda „ZUKI“ i „LJUBE79“ najbolji komentar dat do sada.
  Treba uvesti sankcije odmah, ali odmah. Samo me interesuje koko ce LT
  sankcionisati one koji uporno ne daju ocene po tri meseca, a drugi clanovi LT su ih ocenili pozitivno (naravno citao sam pravilnik). Kako pravilnikom Limunda nije moguce menjati, postavljati ili vec predmete dok se neizmire obaveze kada je neko u minusu, isto tako uvesti opciju ZABRANJENO POSTAVLJANJE, NISTE OCENILI CLANA u predvidjenom roku. Tada mozemo videti koliko su pojedinci azurni po pitanju ocena i da zavrsimo sa ovom temom do sledece.

 36. @Himera
  odlično zapažanje, vidi se da ste dugo na Limundu. Naročito novi članovi ne znaju da ocene i zato je poželjno pomoći im (nije obaveza nikako). Limundo tim je zbog toga uveo slanje podsetnika sa objašnjenjem tako da se nadamo da će ubuduće biti manje takvih situacija.

 37. Ja sam uskracena za 10ak ocena i pravo da vam kazem, to mi je bilo bitno dok nisam skupila prvih 20 ocena,jer nisam imala tekuci racun, pa sam jedva cekala da skupim te ocene da bih bila u mogucnosti da obelezim i druge vidove slanja osim licnog. Obavezno sam tada slala poruke clanovima da ih podsetim, sad mi to nije bitno. Ovo sto je napisao clan VALROSSI o clanovima koji imaju zvezdice i pehare je potpuno u pravu. U februaru sam prodala jednom clanu nesto za sta sam cekala 10ak dana da se smiluje da uplati izlicitirani iznos-200 dinara (clana za 5 zvezdica) koji je bio jako nadmen i na kraju kada se konacno kupoprodaja zavrsila ja sam dala pozitivnu ocenu, a od te osobe nikad nisam bila ocenjena i naravno i dalje je clan vidim nikakve sankcije nisu uvedene. Ali me sa druge strane interesuje (niste mi odgovorili na pitanje) u vezi sankcionisanja u slucaju da kupac (kao sto se meni desilo) oceni mene i kaze da ga ja ne ocenim jer je to kupio na poklon i ne zeli da to osoba kojoj je poklon namenjen vidi, sta se onda desava, isto sledi upozorenje i sankcionisanje?! Ako je tako onda nije fer, jer kao sto je rekao VALROSSI onda su ti clanovi sa peharima i zvezdicama dobro zasticeni. Pozz

 38. racunar se ne pali – racunar se ukljuci 😉

 39. Trenutni sistem tj. pravilnik vezan za ocenjivanje NIJE DOBAR! Čim prodavac treba da „podseti“ kupca da ovaj treba da ga oceni je svojevrsni „pritisak“ na kupca, a i zašto bi smo „moljakali“ nekoga da nas oceni? U slučaju da nas ni tada kupac ne oceni onda treba da kontaktiramo Limundo tim da oni intervenišu….ufff! Čisto maltretiranje i gubljenje vremena za sve tri strane prodavca/kupac/Limundo!
  Treba da napravite sistem poput ovog kada nam je kredit u minusu da NE MOŽEMO da postavimo novi predmet nego lepo „iskoči“ uplatnica! Npr. posle 15 dana od dana kupovine i kupcu i prodavcu prilikom logovanja na sajt da „iskoči“ stranica sa obaveštenjem da još nisu ocenili konkretnu saradnju kao i mogućnost da jednim klikom to urade , jer neki članovi prosto ne znaju gde se i kako ocenjuje saradnja i pored svih uputstava! Po isteku 30 dana treba blokirati pristup konktrol panelu dok se ne izvrši ocenjivanje! Ljudi u glavnom NEĆE da čitaju UPUTSTVA i tu činjenicu NE MOŽETE PROMENITI „edukacijom“, jer i edukacija mora da se ČITA! Koliko vas UVEK PROČITA licencu prilikom instaliranja nekog programa ili uslove korištenja nekog foruma/sajta na koji se registruju?

 40. Po meni uopste nije bitno ko prvi daje ocenu., vec da to obavezno bude uradjeno i pre svega da odgovara realnosti. Znaci, ako je kupac platio u striktno odredjenom roku on mora dobiti samo pozitivnu ocenu, bez obzira na njegove eventualne zamerke i kritike. Dakle, ne sme biti nikakvih“osvetnickih ocena“. Mislim da je glavni problem u kvalitetu aukcijskih predmeta i negovoj proceni i oceni. Najveci broj predmeta sa aukcija je polovna roba. Prodavci cesto ne postuju nalozena pravila da opis ovakvih predmeta mora biti detaljan i realan. Cesto je mesto opisa predmeta na aukcijama prazno. Ovde ne govorim o zloupotrebama i prevarama, vec o jednoj vrsti pogresnog predstavljanja, pa cak i nemarnosti prilikom postavljanja aukcija. Sa druge strane kupac ne moze od polovnog i raubovanog proizvoda da ocekuje da je kao nov. Treba striktno uvesti sledeca pravila:
  -Neutralna a pogotovo negativna ocena ne moze se dati pre isticanja prigovora prodavcu na kvalitet predmeta, a u slucaju neplacanja i kupcu, a ovi su duzni da odgovore u nekom razumnom roku koji bi trebalo da se odredi;
  -u slucaju da spor ne mogu izmedju sebe da rese jedna ili obe strane moraju zvanicno zatraziti resenje spora pred Limundo timom; Tek nakon konacne odluke moze se dati odgovarajuca ocena, koja mora biti u skladu sa Limundo odlukom. Na taj nacin bi se sprecilo preuranjeno i neobjektivno ocenjivanje. Pritom se mora uvesti obavezna praksa komuniciranja iskljucivo Limundo porukama, jer na taj nacin ostaju vidljivi tragovi komunikacije. SMS porike i pozivi mobilnim telefonom bi sluzili samo u svrhu preciziranja dogovora oko preuzimanja , placanja i slanja.

 41. Najviše volim odgovore Limundo tima koji su kopirani iz Pravilnika, na bilo koje moje pitanje oni mi odgovaraju tekstom koji dobro poznajem (na Limundu sam skoro 4 godine) jer me, valjda, smatraju novim članom i onda prođe nekoliko dok ne dobijem približan odgovor na ono što sam pitao.

  Slična (ista) je situacija i sa ovim „Koje su sankcije koje trpi član koji ne da ocenu?“.

  Te sankcije su, blago rečene, smešne jer ne znače ništa ni kupcu (pišem kao prodavac), ni Limundu, a najmanje meni. Meni je bitna ocenu koju sam zaslužio, a koju nisam dobio. Limundo će da sankcioniše člana koji nije dao ocenu nekim statusom, a nakon 30 dana će mu ukinuti mogućnost da oceni. I ko je onda tu kažnjen? Po mom mišljenju onaj koji nije dobio ocenu, jer on gubi svaku nadu da će tu ocenu dobiti. Meni je do sada na taj način propalo oko 60-ak ocena.

  A za svaku od tih ocena, naravno da mi je naplaćena provizija. Sve trgovine su prošle u najboljem redu, tako da sve te ocene treba da budu pozitivne.

  Kao što su ranije pisali drugi članovi, slično situaciji kada se ostane bez kredita, može da se napravi blokada za ocenjivanje koja bi omogućavala kretanje po Limundu/Kupindu sve dok se ne oceni saradnja.

  I zanimljivo je to kako Limundo tim odgovara šturo na sva gore postavljena pitanja, i pomalo na onaj način kao da niko nije pročitao Pravilnik, iako pretpostavljam da svi koji su davali odgovore na temu imaju veći broj ocena i dobro su upoznati sa Pravilnikom, ali nikako da izvuku neki konkretan odgovor na pitanje i dobiju pomoć od Limunda oko rešavanja situacije.

 42. @esap
  Koliko vidim ti nisi pročitao ni sadašnji pravilnik, jer da jesi video bi da tošto si ti naveo uglavnom VEĆ VAŽI!

 43. Uvek kupca koji unapred uplati ocenim prva ali moj savet prodavcima je da ne ocenjuju prvi kupca-nikako,iako je suprotno onome što LT savetuje.
  Zašto ?
  Citiram LT:
  1.4. Ocenili ste sa neprimerenim komentarom:Ne ocenjujemo osobine ličnosti saradnika i zato je neopravdano to navoditi u komentaru. Vređanja i pretnje su takođe zabranjene na Limundu zato će ocena koja sadrži takav komentar sigurno biti poništena.
  2.Ono što je bitno i što jeste definisano Pravilnikom je da se svaka nerealna ocena poništava, briše se sa profila člana koji je tu ocenu dobio i sankcioniše se nalog koji je uputio nerealnu ocenu.

  I tako ja pre par god.prodam neke biljčice,kupac javi da je sve ok i traži da mu ih zasadim što ja normalno odbijem.Zauzvrat dobijem 5 neutralnih-sa neprimerenim komentarom i opisom moje ličnosti.Iako piše u pravilniku-ocene nisu obrisane.Kontaktiram LT,dobijem pp od Miloša da će kontaktirati kupca i javiti mi kada se javi.S obzirom da odgovora nije bilo pustim još jedan pp nakon 2 dana i ovog puta se javi Jovana…ne šaljite istu poruku 2x već je ista stigla..dobićete odgovor u najkraćem roku.I šta mislite šta se desilo !!! Niko me nikada nije kontaktirao, niti je LT ikada javio šta se desilo a jedinih 5 neutralnih i dalje stoje i to sa primerenim komentarom.I nakon svega ja još uvek ocenim kupca unapred 🙂 Od LT-a ne očekujem ništa jer su izgleda zauzeti pisanjem bloga umesto da primenjuju pravilnik.

 44. @Vladan Jović

  Hvala 🙂

 45. Nego… ako bih striktno postovala pravila, a rok za uplatu je 6 dana, od isteka aukcije, mislim da bih bar 50% mojih zavrsenih aukcija ocenila negativno, mada cesto vec i nakon 2 dana, zbog neodazivanja clanova u predvidjenom roku.
  Ipak, kao „veliki prodavac“, sa par, kako ih zovete… medalja, pehara, to ne uradim, nego „progledam kroz prste“, izadjem ljudima u susret, trudim se da clanovi sto manje plate postarinu i da im sto vise artikala posaljem u jednom paketu, i sl. Buduci da se ne ocenjuje artikal, nego saradnja, nema niko razloga da mi da negativnu ocenu, jer sam veoma korektna, a ukoliko ima problema sa artiklom, kupac je, po pravilima Limunda duzan da reklamira proizvod prodavcu, nikako da ga negativno oceni. Ipak, mislim da nije lose da kupac prvi da ocenu, vise zato da bi je dobio nazad, nego iz bilo kog drugog razloga, jer ja, kao prodavac, cesto jedino tako mogu da znam da je paket stigao do njega, a ne da ga naknadno jurim po postama i nekim magacinima, jer ljudi cesto nemaju osnovnu kulturu, da jave da su predmet preuzeli, pa se paket prosto vrati, zaluta, i sta onda… Dakle, nije mi biitna ocena, bitna mi je informacija, a na taj nacin je dobijem. Doduse, cesto i ne.
  Svakako ocenu dajem u predvidjenom roku za to, a to je i moje pravo kao clana.
  I nije tacno da LT stiti velike prodavce, isto kao i bilo koji drugi clan, ukoliko imam porblem sa nepravedno dodeljenom ocenom, moram da kontaktiram korisnicki servis, na ponudjene nacine, i ako ima osnova, da ispravim ocenu.
  Srecom, ispravila sam dve, kako ih ovde popularno zovu „osvetnicke ocene“, gde je sve bilo jasno kao dan, nije doslo do kontakta, i dve slucajne, neutralne, sa pozitivnim tekstom, a i u tom slucaju su kupci morali da potvrde da je u pitanju greska sa njihove strane, dakle, nema povlascenih.

 46. Uvek kupca koji unapred uplati ocenim prva ali moj savet prodavcima je da ne ocenjuju prvi kupca-nikako,iako je suprotno onome što LT savetuje.
  Zašto ?
  Citiram LT:
  1.4. Ocenili ste sa neprimerenim komentarom:Ne ocenjujemo osobine ličnosti saradnika i zato je neopravdano to navoditi u komentaru. Vređanja i pretnje su takođe zabranjene na Limundu zato će ocena koja sadrži takav komentar sigurno biti poništena.
  2.Ono što je bitno i što jeste definisano Pravilnikom je da se svaka nerealna ocena poništava, briše se sa profila člana koji je tu ocenu dobio i sankcioniše se nalog koji je uputio nerealnu ocenu.

  I tako ja pre par god.prodam neke biljčice,kupac javi da je sve ok i traži da mu ih zasadim što ja normalno odbijem.Zauzvrat dobijem 5 neutralnih-sa neprimerenim komentarom i opisom moje ličnosti.Iako piše u pravilniku-ocene nisu obrisane.Kontaktiram LT,dobijem pp od Miloša da će kontaktirati kupca i javiti mi kada se javi.S obzirom da odgovora nije bilo pustim još jedan pp nakon 2 dana i ovog puta se javi Jovana…ne šaljite istu poruku 2x već je ista stigla..dobićete odgovor u najkraćem roku.I šta mislite šta se desilo !!! Niko me nikada nije kontaktirao, niti je LT ikada javio šta se desilo a jedinih 5 neutralnih i dalje stoje i to sa primerenim komentarom.I nakon svega ja još uvek ocenim kupca unapred 🙂 Od LT-a ne očekujem ništa jer su izgleda zauzeti pisanjem bloga umesto da primenjuju pravilnik.

 47. @Marina
  zamolio bih vas za korisnicko ime kako bismo proverili. Ukoliko nam limundovac prijavi da je dobio neopravdanu ucenu, ocena će biti poništena ukoliko je stvarno neopravdana, ili će članu biti objašnjeno zašto ocena nije neopravdana. U svakom slučaju, pomažemo kod svake nedoumice. I tako više od 600 puta svakoga dana u godini.

 48. Eh Vladane,zašto onda ostavljamo Email prilikom slanja komentara ? Zar nemožete na osnovu istog da vidite ko smo i šta smo 🙂
  maki22782 Neutralne se nalaze na 364.stranici i mislim da je očigledno da su neopravdane.I za slučaj da mi odgovorite da vas nisam kontaktirala na vreme,mogu i copy-paste poruke koju mi je Miloš iz LT-a poslao,na svu sreću čuvam sve poruke.

 49. @Marina
  pronašao sam vašu prepisku sa članovima Limundo tima od pre ravno 3 godine i video da je došlo do našeg propusta. Člana smo kontaktirali ali se on nije javio. Sada smo ispravili grešku i poništili date ocene. Izvinjavamo se zbog neprijatnosti.

 50. U potpunosti se slazem sa svim clanovima koji su misljenja da je prodavac taj koji prvi daje ocenu ako kupac uplati celokupan iznos novca u roku predvidjenom pravilima Limunda. Jer samim tim kupac je svoju obavezu prema prodavcu izvrsio i treba da bude ocenjen pozitivnom ocenom bez ikakvog odlaganja a to da li ce biti zadovoljan izgledom i kvalitetom kupljenog predmeta kada mu isti stigne je sasvim nesto drugo.Ako prodavac nije dao tacan i detaljan opis predmeta koji prodaje,a prema pravilniku Limunda je na to obavezan,kupac ima svako pravo na kritiku pa i na davanje negativne ili neutralne ocene ili,opet,da sa prodavcem pokusa da resi problem bez tenzija ali to je iskljucivo njegova licna stvar i njegovo pravo.Prodavac nema nikakvog osnova da postupi drugacije,davanjem osvetnicke negativne ili neutralne ocene, ako mu je kupac uplatio celokupan iznos novca,izlicitiranu sumu + ptt.Imao sam raspravu sa jednim clanom na ovu temu,njegovo misljenje kao prodavca je to da kupac iako uplati novac moze da dobije neutralnu ocenu zbog toga ako ne zeli da resi problem u slucaju da nije zadovoljan kupljenim predmetom a njemu da negativnu ili neutralnu???? To nikako ,,ne pije vodu“. Nista kupca ne obavezuje da predmet vrati ako nije zadovoljan i da svoj novac dobije nazad,vec je to samo njegova dobra volja.Ne verujem da bi neko,ako je opis predmeta u ponudi bio tacan,tek tako,bez razloga,davao negativnu ocenu ili pravio neki problem ali i kad bi neko tako i postupio,prodavac moze uvek da kontaktira LT i da oni preprave datu ocenu. Ne oceniti nikako saradnika je neodgovornost i nepostovanje istog.Ja nekad posle date ocene,i to pozitivne,cekam i po mesec dana da me saradnik oceni iako sam kao kupac prvi dao ocenu,a kad prodavca podsetim dobijem odgovor kako imam dovoljan broj pozitivnih tako da mi jos jedna od njega nista ne znaci ali da cu je dobiti kada dodjem na red??? Pa za to vreme dok je pisao tekst je lepo mogao da me oceni bez ikakvog komentara i manje bi mu vremena trebalo. Ali,eto,ima nas svakakvih,tako da ne bi trebalo niko da pridaje nesto mnogo paznje na to,bitno je da mi posteni i odgovorni ocenimo svoje saradnike po zasluzi a da li ce i oni nas,neka im sluzi na cast.Podrzavam predlog da se uvede automatsko dodeljivanje pozitivne ocene posle 30 dana od isteka roka kupoprodaje.
  Pozdrav svim postenim Limundovcima!!!

 51. Svi gledaju problem iz svog ugla, prodavca ili kupca. Neko je pitao da li prodavci imaju skrivene namere kad cekaju da ih kupac prvi oceni ali to i ja mogu da pitam i kupce kad im se zuri da budu ocenjeni. Mozda bi bilo korisno da LT izvuce statistiku negativnih, opravdanih i neopravdanih po prodavcima i kupcima.
  Imao sam sledeci slucaj; clan se raspitivao o jednoj zbirci zadataka za koju je sam rekao da je cuo iz vise izvora da je odlicna, i nakon kupovine uplatio novac u roku, ja posaljem knjigu,i stize poruka „Knjiga stigla, sve u redu, hvala i pozdrav“. Znaci kupoprodaja je zavrsena ja dajem ocenu . Isti dan ja od njega dobijam negativnu uz komentar „Nije se javio uopste“.
  Bio sam ubedjen da je greska pa posto clan nije bio aktivan nekoliko dana posaljem reklamaciju sa obrazlozenjem da je verovatno greska. LT mi odmah obrise negativnu. Nakon nekoliko dana dobijam poruku u kojoj mi se clan izvinjava jer se iznervirao zbog zbirke zato sto su u njoj data samo resenja zadataka a ne i postupak resavanja.
  Jeste on uplatio novac na vreme, ali bih mu ja za ovo dao neutralnu uz objektivan komentar pa makar me i suspendovali.
  Ovako sam ja ostao bez ikakve ocene a njemu ostala pozitivna.
  Znam reci ce „marijagb“ da se sve moze ispraviti ali je trebalo on da ispravlja neutralnu ako moze.
  Kao kupac ne cinim ono sta sam ne podnosim kod kupaca.
  Odmah nakon kupovine saljem poruka sa izborom od ponudjenih opcija i eventualno zatrazim ono sto mi nedostaje za uplatu.
  U vecini slucajeva uplacujem sutradan ili prvi radni dan. Retko se desi ali to obavezno naglasim za koliko dana i to ispostujem.
  Cesto odmah nakon uplate dobijam ocenu i mozda necete verovati ali osecam se kao da mi je neko zalupio vrata pred nosem.
  Sta, za njega je sve gotovo? Pa ne kupujem ja ocenu.
  U toj situaciji ja kupca obavestim da je uplata legla i kada saljem posiljku i iscekujem kada ce je dobiti, jer mi do toga stalo.
  A ako limundo uvede i prodaju ocena, evo ja cu svima cim mi uplate novac odmah davati ocene i sve pozitivne.
  Svi smo mi ovde zbog zarade tj. zbog novca ali kad bi limundo uveo liste nepozeljnih mnogi kupci bi se iznenadili saznanjem „Koliko vredi njihov novac“.

 52. prodavac je lazno napisao da je dati predmet ispravan,kad sam preuzeo od kurirske sluzbe predmet utvdio sam da je neispravan tehnicki.znaci lazno je tvdio.kad sam reko da je neispravna stvar on mi trazi da to utvddi strucna sluzba…..svaki pokusaj popravke se naplacuje..evo 10 dana je predmet u servisu,kolika ce biti opravka to neznam ali znam da ako ga nepoprave nece mi dati racun i ja onda nemam cime da potvrdim neispravnost…..umesto da je prodavac preuzeo opravku i poslao mi ispravan predmet,ili da vrati novac…sramota je da takvog limundovca ne mozemo da raskrinkamo.. vec ce i dalje da radi prevare…

 53. @IgY boy
  u tom slučaju bi Limundo tim prodavcu refundirao svu proviziju.

  Samo me zanima još na koji način bi refundirali, ako je kupac već ocenjen pozitivno?

  Ja 100% podržavam predlog člana @Zuki: Po isteku roka za ocenjivanje, kada se korisnik uloguje, da mu izađe strana za ocenjivanje sa natpisom: OCENITE SVOJE SARADNIKE, A ZATIM MOŽETE NASTAVITI KORIŠĆENJE OVOG SAJTA. Znači, dok ne oceni sve transakcije ne može ništa drugo raditi na ovom sajtu.

 54. kad prodam prvi ocenim kad kupim i kad mi stigne posiljka tek tad ocenim.inace nemam problama sa ocenjivanjem.inace mrzim zagovornike kako se na limundu vrse nezakonite radnje,oni su tu pa na nama je samo da se odlucimo dali ces sajt koristiti ili ne. da ima napumpavanja cena pa svako ima pravo da aktivira limundo agenta pa nek tera.drugo dvostruki profili ima i toga ali ni to nije kaznjivo ako ti licno nemas svoj profil nego tvoj drug.pa radite zajedno.sve je to meni jasno.nerealne ocene sta su vam nerealne.ja dajem realne uvek.dao sam dosad samo dve negativne iz razloga svih mogucih probijanja rokova i nejavljanja.a on meni pozitivne i nema lika vise na mapi.

 55. Ja sam doživeo neverovatno iskustvo.7.5.2013.sam izlicitirao jedan predmet,i odmah posle licitacije sam poslao poruku prodavcu (što uvek radim),da se dogovorimo o načinu plaćanja i preuzimanja predmeta.Prodavac mi odgovori da će mi poslati pouzećem i to odmah sutradan 8.5.Prođe tu nedelju dana,predmet mi ne stiže,i ja rešim da opet stupim u kontakt sa prodavcem,da se raspitam šta se dešava.Kad sam otvorio nalog,vidim,da me je prodavac već ocenio pozitivno,a predmet mi nije poslao,niti sam ga ja platio!?!?Nisam mogao da verujem,a ne mogu ni sada.Prodavac kaže da nema moje podatke,koje mu je ,,Limundo“ prosledio kao i meni njegove odmah posle aukcije,i tražio od mene da mu ih pošaljem.Koliko znam podaci idu na ,,Limundo“ poruke i na E-mail prodavca-kupca.Nazvao sam ,,Limundo“ i konsultovao se sa njima,i ponovo poslao poruku prodavcu,i čekam na odgovor već peti dan.Da li ja kao kupac treba da mu pošaljem svoje podatke ili on kao prodavac treba da potraži moje podatke.Na njegovom mestu bih se sam potrudio da nađem podatke kupca,naravno od ,,Limunda“,jer zašto bi mi verovao da su podaci tačni?Tu je ,,Limundo“ koji o tome vodi računa da bi sve bilo regularno i dokazivo.Nadam se da ću i ja prodavca moći pozitivno da ocenim.Ceo tekst ipak ima veze sa ocenjivanjem,ako je neko možda pomislio da nema.Hvala na pažnji i pozdrav svima (-:

 56. @IgY boy
  provizija se u tom slučaju ručno refundira, a pozitivna ocena se poništava.

 57. U kakvim situacijama treba dati neutralnu ocenu?

 58. @Vladan, ne odgovoriste na pitanje, pa da konkretizujem, citatom iz, nedavno nam zatvorenog, cafea:
  ˝CoffeeLover (0) – 28.03.2013 11:36
  @sasacv68 Član neće biti automatski sankcionisan, već će samo nestati dugme za ocenjivanje. Ipak, neocenjivanje podleže sistemu sankcionisanja i ako nam pošaljete zahtev, mi ćemo uputiti člana na njegove obaveze pre isteka roka za ocenjivanje.
  Anđelka, Limundo tim˝
  Dakle,
  pre nepuna dva meseca, nije bilo autonatskog sankcionisanja za neocenjivanje.
  Da li se to promenilo, pa se sada automatski sankcionise neocenjivanje, tako da nema potrebe za obracanjem LT, povodom toga ???

 59. neutralnu ocenu po meni treba da das ukoliko saradnja ide sporo oteze se.i probiju se svi rokovi ali se ipak uspostavi komunikacija i uspesno obavi kupoprodaja.

 60. tamiga nema te sile da nisu prodavcu stigli tvoji podatci kao ni tebi njegovi.ako je njemu u interesu da ti proda bice sve ok.i da trazi pouzecem.

 61. Vise puta mi se desilo da sam molila saradnika da budem ocenjena. Zato i ja predlazem istu stvar, da limundo tim posle izvrsene transakcije ili odredjenog vremena clanove podseti da je i to jedna od njihovih duznosti. Njima mozda nista ne znaci, ali meni moje pozitivne zaradjene ocene puno znace, da bih mogla jos bolje da radim.

 62. @Vladan Jović
  Hvala na odgovoru.

  Hteo sam još jedno pitanje da postavim. Ako jedan član nije ocenio i istekao mu je rok za ocenjivanje, vi ga sankcionišete, zašto mu i ne izbrišete pozitivnu ocenu od člana koji ga je ocenio? Jer postoje članovi koji samo skupljaju ocene, a ne ocenjuju uopšte. Proverio sam profil jednog člana sa kojim sam sarađivao, ima oko 50 pozitivnih ocena, a uopšte nije ocenio barem 10-ak poslednjih kupoprodaja.

 63. @IgY boy
  Takvu ocenu ne bismo obrisali jer tako nešto nije definisano Pravilnikom – to znači da LT nema pravo da obriše takvu ocenu. Suština je da je ta ocena realna i da nema razloga da se obriše. To što druga strana nije ispunila obavezu ocenjivanja se reguliše sankcionisanjem a ne brisanjem regularne ocene.

  @Vesna
  Limundo je od pre nekoliko dana uveo podsetnik koji se šalje svakom članu (prodavcu i/ili kupcu) posle 20 dana od dana završetka aukcije ukoliko nisu ocenili drugu stranu. U podsetniku piše da je rok za ocenjivanje 30 dana.

 64. @sasa
  automatsko sankcionisanje nije uvedeno. Uvden je podsetnik ukoliko aukcija već 20 dana nije ocenjena. (komentar iznad).

 65. Recite mi sta ja da radim u sledecem slucaju: Posaljem predmet kupcu, ona odlagala prijem oko 15 dana i konacno se dogovorimo, ali ne stigne joj ceo predmet nego fali jedan deo! Organizujem kurirsku sluzbu od Sombora do Vranja i kurira koji joj je predmet dostavio da potraze, a oni kazu da ne postoji sansa da nije dostavljen i da su ga raspakovali, znam da se svasta desava ali zena je stopirala predmet u toku dostave!!! Ja sam ga lepo upakovala i poslala, ona je platila uredno, ali niko nikoga nije ocenio jer je ona nezadovoljna a ja sam sve uradila korektno. Ne bi da razmisljam da li mi govori istinu i nemam problem da je pozitivno ocenim, iako je u pregovoru (koji je trajaooo) bila manje ljubazna, ali gde je moja ocena i gde sam pogresila?

 66. @Vladan
  hvala na preciziranju, oko automatskog podsecanja. U svakom slucaju bi clanovi trebali biti obavesteni od strane LT, da je doslo do promena – novosti.
  Opet je ostalo nedoreceno, sta se desava ako clan ipak ne oceni u roku 30 dana (pored tog automatskog podsecanja) ?
  Da li u tom slucaju opet treba pisati LT da nas clan nije ocenio ?
  Daleko bi jednostavnije bilo:
  Gubljenje dugmeta za ocenjivanje clana = automatsko sankcionisanje clana !!!

 67. Neznam koja je svrha teme? Svi pitaju dali se član ukoliko nije dao ocenu u roku od 30 dana sankcionise? Racite jasno da ili ne? Dobija li jedan korak kazni(upozoren,obaveste i sl.) ili ne? Ja mislim da ne i da ovde samo „dzabe tupimo zbe“ th cepamo tastature 🙂

 68. @Ivana
  koliko sam razumeo tu je odgovornost kurirske službe, tako da to jedino može da reši primalac pošiljke sa kurirskom službom.

  @sasa
  ukoliko vas neko ne oceni ni posle 30 dana, potrebno je samo porukom da nam javite.

  @ljube79
  status naloga se prilikom sankcionisanja menja što znači da bi član bio na statusu obavešten, ukoliko pre toga nalog bio na aktivan – bez sankcija.

 69. @ljube79
  status naloga se prilikom sankcionisanja menja što znači da bi član bio na statusu obavešten, ukoliko pre toga nalog bio na aktivan – bez sankcija.

  @Vladan Jović
  Nisam mislio na to,nego dali se član automatski sankcionise sa korakom kazni ako neoceni u roku od 30 dana,ili ja treba od 240 prodatih predmeta prosečno-mesečno,da pamtim i vodim evidenciju ko me je ocenio a ko ne(ja ocenjujem odmah po uplati i brisem aukciju)Ako nije automatski znači da treba da u word-u ,excel-u i sličnim programima da vodim evidenciju,samo nam još to treba 🙂 pošto vremena oko ovog „biznisa“ na limundu nema 🙁

 70. Procitao sam gore ,objavili ste ranije da nema automatskog ocenjivanja,fino…ja da pratim ko me je oceni neću i nemam kad,nemoraju ni da mi daju ocene,nek zadrze za sebe……

 71. @ljube79

  Limundu se dnevno oko 100 Limundovaca (pa i više) žali na prestroge sankcije i sistem sankcionisanja, kao i na suspendovanje naloga. Ovde sada vidim neke komentare da bi trebalo uvesti još više sankcionisanja. Nije sve tako crno i belo. Gotovo uvek postoje razlozi za i protiv i potrebno je dobro izvagati. Ono što tvrdim je da nijedan sajt ni blizu u Srbiji a i šire nema tako dobro razvijen sistem sankcionisanja kako bi se poštovala Pravila kao što ima Limundo i Kupindo.

 72. Tu se slazem,zato najvise i ima prodaje na limundu…uglavnom za sada je problem oko neocenjivanja neresiv,ko nezeli da oceni,to i nece uciniti

 73. Postovani,
  po mom skromnom misljenju nije problem u pravilima,nego u njihovoj primeni.
  Ako uvedete neko pravilo,duzni ste da nas(sve clanove)o tome i obavestite,sto se na zalost ne desava.
  Kada ste ga vec uveli,onda ga i postujte do kraja.Konkretno mislim kao primer na sledece:
  „38. Dostava netačnih podataka
  Na Limundo.com i Kupindo.com nije dozvoljeno dostaljati podatke za prijem ili uplatu predmeta koji se razlikuju od podataka koji su uneti u nalog, kao ni vršiti saradnju (uplaćivati novac, vršiti prijem ili slanje pošiljke) ako se podaci razlikuju od podataka koje član dobije od Limunda ili Kupinda nakon završene aukcije, odnosno, obavljene kupovine ili prodaje.“
  Kada kupcu koji mi posalje adresu za slanje koja se razlikuje od prijavljene na Limundu,predocim ovo-dolazi u veikom broju slucajeva do vrlo neprijatnih situacija,pa cak i do odustajanja od kupovine licitiranih predmeta.
  I sta sad?
  Da prijavim kupca Limundu,kako bi bio sankcionisan?Meni je cilj da prodam predmete a ne da se bavim poslovima „tuzibabe“.A sa druge strane,ako zelim da postujem pravila,stvaram sebi problem,posto su kupci „opusteni“jer znaju da se sistem sankcionisanja ne sprovodi onako kako je napisan.
  U ovakvim situacijama dolazi i do otezanog ocenjivanja,jer su kupci „uvredjeni“mojim neizlaskom u susret…
  Definisite pravila,obavestite nas sve o tome,i sprovodite ih u praksi,vrlo brzo ce vecina stvari doci na svoje mesto…
  Ne kazem da mi se pravila dopadaju,ali moram da ih postujem,takva kakva su ,dok budem aktivan na Limundu 🙂

 74. Sistem sankcionisanja je mnogo oštriji prema članu koji je neocenjen nego prema članu koji nije ocenio. Član koji ne da ocenu dobiće (možda) neku opomenu u svom statusu koja ne znači ništa i briše se za 6 meseci, a ja koji njega ocenim i ne dobijem ocenu nazad ostajem bez te zaslužene ocene zauvek. A sve je prošlo ok, on je dobio ocenu, Limundo proviziju. Zašto Limundo kažnjava redovne članove?

  Bilo bi ok da se posle 30 dana bez ocene sankcioniše taj koji je nije dao i da sistem automatski dodeli pozitivnu ocenu.

  A za člana iznad koji ima problem sa adresama samo da zna da nije jedini 🙂

  Mada, to i ne bi bio neki veliki problem kada bi bio ko da ga reši. Dovoljno je pri registraciji ubaciti polja sekundarna adresa i problem rešen.

  Pozdrav

 75. Vladane ovo je jako lepo cuti!
  Hvala za informaciju 🙂

 76. Postavio sam komentar (tamiga | 22.05.2013. – 22:44).Sada bih molio za savet.Da podsetim ukratko,izlicitirao sam predmet,stupio u kontakt sa prodavcem,prodavac obećao da šalje pouzećem sutradan.Pozitivno me ocenio ,a da mi nije poslao predmet niti sam ga ja uplatio.I šta sad? Da čekam 20 dana da me LT upozori da ga ocenim,pošto je on mene ocenio,a ja još uvek optimista da će mi predmet stići.I tako npr. prođe i 30 dana,a ja ga nisam ocenio ni dobio predmet.I tada izgubim mogućnost da ga ocenim.Poučen ovakvim iskustvom,zamolio sam prodavca da mi pošalje svoj broj računa,da ja predmet uplatim,da ne bude još naknadne zabune ni greške.Nije mi odgovorio 🙁
  (Odoh opet da mu šaljem poruku) (-:

 77. Sve ovo se svodi na zamlacivanje Limundovaca. Ljudi vam predlazu, a vi mudro odgovarate da nije po pravilniku. Pravilnik pisete vi, pa prema tome promenite ga.
  Takodje lepo vam je rekao jedan limundovac da nakon 30 dana neocenjenom clanu sistem automatski da pozitivnu ocenu. Kupac – prodavac je imao dovoljno vremena da odluci kako ce da oceni. Svoje pravo nije iskoristio i po automatizmu sistem daje pozitivnu.
  Isti taj sistem po automatizmu nakon odredjenog roka blokira clana ukoliko Limundu nije u odredjenom roku platio. ;).

 78. @Vladan Jović

  Veoma mi je drago i hvala vam što aktivno učestvujete u komentarima: Kao što reče Djenka, vi pišete Pravilnik, pa ako nešto nije po njemu, a koliko vidim većina članova je za to, vi ga lepo promenite.

  Da bi rešili nekoliko gorućih problema ovde, po meni trebalo bi:
  – automatski sankcionisati člana koji ne oceni posle roka i obrisati mu ocenu od člana koji ga je ocenio (jer što bi on imao moju ocenu, ako je nemam njegovu). Kada bi se to uvelo, svi bi garantovano ocenjivali, jer kada 3 puta ne oceni, nalog se zbog sistema sankcionisanja suspenduje
  – uvesti polje za alternativnu adresu
  – uvesti da dogovor prodavac – kupac bude deo ugovora o kupoprodaji (produženje roka, slanje na drugu adresu, promena načina slanja i plaćanja) i da LT stane iza toga, ako se prepiska vodi putem Limundo poruka

  Bilo bi dobro da ovakve i slične predloge implementirate, jer glas članova je veoma bitan, a sistem zavisi od njih.

 79. @IgY boy

  Jednostavno rečeno…u 3 koraka ,požar ugašen….

 80. @Vladan Jović

  Poštovanje!

  Imam i ja jedan događaj u vezi ocenjivanja, koji mi več duže vreme „leži na duši“, ali ne samo zbog „saradnika“ u kupo-prodaji, nego i zbog ponašanja Lumundo Tima.

  Izlicitirao sam vojničke pantalone od prodavca (alex88), za nekih 200 din. Pre toga sam, kao i uvek pročitao sve uslove prodavca. Pošto je od tada prošlo oko godinu dana, a akcije se usput brišu, ne raspolažem više sa svim detaljima. Ali dobro se sečam da je imao je napisano:
  – slanje posle uplate
  – ne šaljem pouzečem
  – mogučnost ličnog preuzimanja
  12 sata nakon licitacije dobijam Limundo Poruku: poslato pouzečem. Pantalone su stigle, preuzete su i plačene ukupno 475 dinara.

  U čemu je problem: „gospodin“ nije sačekao niti probao da uspostavimo kontakt i dogovorimo se o načinu uplate i slanja, nego je za slanje izabrao najskuplju varijantu. To sam mu u Limundo poruci i napisao, odgovorio mi nije. Dao sam mu neutralnu ocenu, jer: (Pozitivno: pantalone su stigle i bile su u opisanom dobrom stanju. Negativno: nije sačekao na kontakt, nije ispoštovao svoje uslove (slanje posle uplate, ne šalje pouzečem) i izabrao je najskuplju varijantu slanja).
  Posle date ocene, dva dana kasnije, vidim da je u njegovom „profilu“ više nema (kao što više nije bilo ni klauzule „ne šaljem pouzečem“). Ne pamtim više dali sam automatski dobio poruku od L.T. ili sam pitao u vezi nestanka ocene, ali znam da sam dobio odgovor, da je ocena data nepravedno i da je zato poništena???

  Da sumiram: ja sam ispoštovao sve moguče (mogao sam da ne preuzmem pošiljku, zbog nepostoječeg dogovora oko slanja i duplirane poštarine), ali nisam hteo da komplikujem. Dok prodavac nije ispoštovao ni svoja pravila, ni pravila Lumunda (o kontaktu i dogovoru), a nisam nikada dobio ni ocenu, kamoli izvinjenje.

  Nakon nedelju dana, putujuči službeno u inostranstvo, razmišljao sam o „incidentu“ i odlučio da urgiram u vezi toga. Jer cela stvar nije bila zbog novca, nego je stvar principa, pogotovo jer mi je bilo onemogučeno da izrazim svoje objektivno mišljenje o saradnji (pravo da dam neutralnu ocenu). Kada sam stigao u hotel, nazvao sam kontaktni broj Limundo sajta, gde mi se javila jedna vrlo nezainteresovana „gospođica“, kojoj sam probao da situaciju objasnim, ali mi je stalno govorila da me loše čuje a i ona se trudila da šapuče, a ja sam zvao ponovo i ponovo (jedno 5 – 6 puta). Naravno pre nego što se „gospođica (imena se ne sečam) javila, čekao sam kao „bumbar“ na liniji (bila je neka automatska sekretarica ili nešto) i po desetak minuta, dok se ista nije odlučila da se javi i da me opet „ne čuje“. Posle nekih 50-tak minuta provedenih viseči na međunarodnoj liniji (koje sam platio puno više nego pantalone – toliko o važnosti novca u ovom slučaju) , i nakon toga što me je Vaša draga saradnica skoro „otpratila“ negde (u P.M.), odustao sam (moja linija je bila brezprekorna, jer je hotel bio na „optičkim kablovima“). Ali ostao je loš osečaj (gorak ukus) u vezi L.T. Nisam očekivao VIP tretman, ali sam se nadao normalnoj komunikaciji.

  Posle više od 4 (četiri) godine mog Limundo članstva, 866 uspešnih kupovina (uvek sam kupac, u poslednjih godinu dana sam potrošio cca 1200€ na Limundo aukcijama i Kupindu), 203 pozitivne ocene (bez ijedne negativne ili neutralne), bez ikakvih problema i incidenata, ispada da ja nisam dovoljno verodostojan DA DAM NEUTRALNU OCENU ili DA ME NEKO IZ L.T. KULTURNO POSAVETUJE, kada sam več bio pozvao (zašto uopšte postoji telefonski kontakt?).

  Dugo sam čutao, pa sam se sada malo više razpisao (opet sam na putu, pa sam našao malo vremena).

  A šta Vi mislite o toj situaciji g. Joviću?

  Pozdrav! Marko.

 81. U komentarima velikog broja članova ima zahteva za automatsko sankcionisanje korisnika koji nisu ocenili jednu ili više aukcija u predvidjenom roku. Predlozi da Limundo u svoj pravilnik unese
  automatsko sankcionisanje zbog neocenjenih aukcija su smešni.
  Zar očekujete da će npr. kupac koji potroši u jednom krugu 70.000-80.000 dinara, ili prodavac kod koga je potrošio novac, biti automatski sankcionisani, zato što nisu ocenili realizovane aukcije u roku od 30 dana?
  Dame i gospodo, kada budete shvatili da se Limundo ne okreće oko vas, nego vi oko Limunda, mnoge stvari će vam postati jasnije.

 82. @Ramzaj
  Limundo bez Limundovaca = ništa

  @Marko Nikolić
  žao mi je što ste imali ovako neprijatno iskustvo. Ukoliko vam je prodavac poslao bez dogovora – niste dužni da preuzmete pošiljku. Prodavcu bi se vratila pošiljka – nema dokaza da vas je kontaktirao i priča je prilično jasna. Dužan bi bio da vam ponovo pošalje posle dogovora ili bi bio negativno ocenjen. Kada primite pošiljku smatra se da ste pristali i zato prodavac može samo pozitivnu ocenu da dobije (naravno, ukoliko predmet odgovara opisu). Što se tiče neocenjivanja, ukoliko vas član nije ocenio, potrebno je samo da nam javite i on bi bio sankcionisan. Nadam se da sam malo razjasnio situaciju.

 83. Iz svega sam nekako zakljucio da je nemoguce regulisati sistem ocenjivanja. Ako sam nekog ocenio, moram posle i da ga napominjem i zamolim da i on mene oceni sto mi bas ne izgleda lepo vec malo ponizavajuce. Sankcionisanje u takvim situacijama bi trebalo biti drasticno ostrije, suspenzija naloga na 10 dana npr (uzimajuci u obzir da je uveden sistem koji upozorava da treba dati ocenu). Nekim clanovima je vazan broj ocena, nadam se vecini pa sto onda ne kazniti ‘kako treba’ one koji su ‘zaboravni’.

  Samo cu citirati prethodne komentare:

  Bilo bi ok da se posle 30 dana bez ocene sankcioniše taj koji je nije dao i da sistem automatski dodeli pozitivnu ocenu.

  Ako jedan član nije ocenio i istekao mu je rok za ocenjivanje, vi ga sankcionišete, zašto mu i ne izbrišete pozitivnu ocenu od člana koji ga je ocenio?

  Sistem sankcionisanja je mnogo oštriji prema članu koji je neocenjen nego prema članu koji nije ocenio. Član koji ne da ocenu dobiće (možda) neku opomenu u svom statusu koja ne znači ništa i briše se za 6 meseci, a ja koji njega ocenim i ne dobijem ocenu nazad ostajem bez te zaslužene ocene zauvek. A sve je prošlo ok, on je dobio ocenu, Limundo proviziju. Zašto Limundo kažnjava redovne članove?

  Sve ovo se svodi na zamlacivanje Limundovaca. Ljudi vam predlazu, a vi mudro odgovarate da nije po pravilniku. Pravilnik pisete vi, pa prema tome promenite ga.
  Takodje lepo vam je rekao jedan limundovac da nakon 30 dana neocenjenom clanu sistem automatski da pozitivnu ocenu. Kupac – prodavac je imao dovoljno vremena da odluci kako ce da oceni. Svoje pravo nije iskoristio i po automatizmu sistem daje pozitivnu.
  Isti taj sistem po automatizmu nakon odredjenog roka blokira clana ukoliko Limundu nije u odredjenom roku platio.

  Kao što reče Djenka, vi pišete Pravilnik, pa ako nešto nije po njemu, a koliko vidim većina članova je za to, vi ga lepo promenite.

  Dame i gospodo, kada budete shvatili da se Limundo ne okreće oko vas, nego vi oko Limunda, mnoge stvari će vam postati jasnije.

 84. „Ramzaj | 27.05.2013. – 06:03
  U komentarima velikog broja članova ima zahteva za automatsko sankcionisanje korisnika koji nisu ocenili jednu ili više aukcija u predvidjenom roku. Predlozi da Limundo u svoj pravilnik unese
  automatsko sankcionisanje zbog neocenjenih aukcija su smešni.
  Zar očekujete da će npr. kupac koji potroši u jednom krugu 70.000-80.000 dinara, ili prodavac kod koga je potrošio novac, biti automatski sankcionisani, zato što nisu ocenili realizovane aukcije u roku od 30 dana?
  Dame i gospodo, kada budete shvatili da se Limundo ne okreće oko vas, nego vi oko Limunda, mnoge stvari će vam postati jasnije.„
  LIKE, LIKE, LIKE. Meni je ovo uvek padalo na pamet ali nikako da napisem. Narocito kada me u krug vrte sa istim LT odgovorima:„ Veoma nam je zao zbog neprijatnog iskustva….„ Limundo je uzeo proviziju, kupac je uzeo novac, a ja dobio smece.

 85. Poštovanje!
  Da se vratimo na početak teme i tezu koju autor teksta zastupa: prodavac ocenjuje prvi pošto mu je uplaćeno za predmet koji je prodao. Možda se nećete složiti sa mnom, ali kao što neko reče, ne prodajem ja ocenu nego predmet i pre nego što ocenim, potrebno mi je da dobijem povratnu od kupca – da li je preuzeo paket i da li je zadovoljan. Dešavalo mi se da mi se vrate paketi koji su uredno plaćeni (iz ovih ili onih razloga) pa bi onda usledili novi dogovori, a ja, naravno, platim i povratnu poštarinu. Drugo, ima novih članova koji nisu do kraja upoznati sa pravilima i ne znaju da treba dati ocenu. Mnogi od njih nikad me i nisu ocenili. Ima kupaca koji i jave da im je stigao paket i ocene vas. I treće, među limundovcima je nekako uvreženo nepisano pravilo da kupac prvi ocenjuje, čak ima mnogih članova koji u „uslovima prodaje“ striktno navode da ocenjuju tek POŠTO DOBIJU ocenu od kupca… Vodeći se time, kao kupac, uvek prva dajem ocenu.
  Srdačan pozdrav svim limundovcima!

 86. Pozdrav…treba mi pomoc,pa se obracam ovde…Prodala sam neku deciju stvar za 99 din.Pri tom sam napisala zbog sitnice gde je krenula petljica da je stvar pod „vidljivi znaci koristenja“..Kupoprodaja se zavrsila jos pre mesec dana i zena me nije ocenila, naravno, ni ja nju…Danas sam joj poslala poruku i zamolila je da me oceni, a njen odgovor je bio, da to mozda i nije najpametnije s obzirom na „ostecen“predmet?!
  Ponudila sam joj povrat novca, sta drugo da radim…Raznih ljudi ima i jako sam izrevoltirana, jer nisam kriva, a nisam ni osoba koja bi zbog toga ocenila negativno ili neutralno…Please za pomoc :))

 87. @Sanja
  ne postoji nijedan razlog da ovog kupca ne ocenite pozitivno. Vaše je da kupca ocenite pozitivno jer je platio i preuzeo predmet. Ukoliko vas kupac ne oceni u roku od 30 dana, samo nam javite (može i ovde) i on će biti sankcionisan. Srdačan pozdrav!

 88. Naravno, slazem se sa vama, samo se nadam da me u medjuvremenu nece negativno oceniti ili neutralno 🙁
  U svakom slucaju, hvala na odgovoru

 89. Bas ne razumem zasto se ljudi toliko nerviraju zbog ocena. Ja sam dobio vise negativnih i sve koje sam reklamirao kao neopravdane su mi izbrisane. Jedinu opravdanu sam dobio kao kupac tako sto mi je nakon sto sam licitirao nesto bilo sumnjivo u pogledu ispravnosti uredjaja a i zbog dvosmislenih odgovora prodavca. Jos kad je zapretio „dacu ti negativnu“. E daj mi je molim te.
  Uostalom odustao sam od kupovine i bio sam kriv, trebalo je da se prethodno detaljnije raspitam o uredjaju. Ali nakon sto mi je dao negativnu poslao je poruku da nije morala da bude negativna iako sam odustao, mogli smo to da izgladimo. Zasto, ja ne znam, on zna.
  Njemu je uskoro zabranjen pristup. Zasto, ja ne znam, on zna.
  Koliko se sada secam cetri negativne su mi obrisane i verovatno me je svaki put LT ostetio.
  Kod prvih slucajeva nisam obracao paznju pa mi se jednom ucinilo a poslednji put je to sigurno.
  Kad se dobije negativna program automatski racuna (-1) broj ocena.
  Nakon rucnog brisanja negativne brojac ostane na tom stanju tj. nije vracen na stanje pre davanja negativne.
  Uz to sam u tom slucaju ostajao bez ikakve ocene i jos su to bile jedinstvene.
  Da mi je znati „kome idu“ te ocene? Hoce li neko iz LT mozda da dobije zvezdicu ?

 90. ja sam kao prodavac ocenila kupca pozitivno kad su mi pare legle na racun…medjutim nije preuzeo robu,paket se vratio ja sam paltila duplu postarinu i u minusu sam….a ne mogu da promenim ocenu limundo tim je samo ponistio…taj clan ce i dalje licitirati,pobedjivati a ja ne mogu da promenim msiljenje i dam negativnu ocenu i upozorim ostale limundovce…

 91. @tamara
  Ukoliko se tako nešto desi, ocenu možemo da izmenimo u negativnu i da naravno refundiramo svu proviziju sa te aukcije. Zamolio bih vas samo za link ili id aukcije. Sračno, Vladan.

 92. Pa dobro. gde su moje ocene.
  Ja imam 960 upisanih komentara, sto znaci toliko sam ocena ukupno dobio.
  A pise mi da imam 949 pozitivne, 2 neutralne i 1 negativnam sto je 952 ocene.
  Gde je razlika ?
  Za jednu negativnu mi je racunato ( -1 ) tj. oduzeto od posteno zaradjenih pozitivnih.
  Kod svake negativne koja mi je ponistena takodje mi je oduzimano ( -1 ) a nije vraceno nakon rucnog ponistavanja.
  Ja se secam cetiri negativne su mi ponistene, mada ne mogu da se otmem utisku da ih je bilo jos.
  Takodje jedna neutralna mi je ponistena, ali ona ne bi trebala da utice na racun.
  Dakle gospodine Jovicu, kakav je vas odgovor ?

 93. primetio sam prilikom licitacije da se samnom nadmecu clanovi koji su taj dan registrovani a prodavac nije online kada je na primer licitaciji kraj za pet minuta ,zar to nije sumnjivo i providno da se radi o vestackom dizanju cene, i da li takvim clanovima sankcionise nalog

 94. mislio sam kad sam mogao da licitiram i da trgujem a cak sam i prijavio jednu licitaciju jer je clan kostantno za vecu sumu podizao cenu tako da kad vidim takve licitacije brzo sam odustajao a takvih je sve vise

 95. @nesa-s
  koliko sam razumeo vaše pitanje zanima vas što broj u zagradi pored korisničkog imena nije isti sa brojem pozitivnih ocena koje ste dobili. To je zao što su u zagradi jedinstvene ocene – tj. ocene od različitih limundovaca. Više o tome možete pogledati na: http://www.limundo.com/Pomoc/Ocenjivanje/1153#8

 96. Ne ja jedinstvene nisam ni pominjao i trenutni broj jedinstvenih mi je ( 551 )
  Ajmo iz pocetka.
  U ocenama imam 960 regularno dobijenih komentara koji se dobijaju uz ocenu.
  Znaci jedna ocena jedan komentar, sto bi trebalo da znaci da zbir mojih ocena treba da bude 960.
  Ali meni pise da imam 949 pozitivnih, 2 neutralne i 1 negativna.
  To je ukupno 952 ocene.
  Gde je razlika 8 ocena?

 97. @nesa-s
  949 pozitivnih + 2 neutralne + 1 negativna + 4 negativne koje su poništene jer su neopravdane = 956 ocena koliko imate. Ne znam kako ste došli do 960. Za više detalja zamolio bih vas da nas kontaktirate preko kontakt stranice, kako ne bismo ovde komentarisali nešto što nije tema bloga. Nadam se da razumete. Srdačno, Vladan.

 98. Ja se naslazem stim da mora prvi da ocenjuje prodavac. Ovakav savet moze da da neko ko ne trguje na Limundu. Konkretno moj jedan slucaj: prodala sam markirane nove helanke za 3000din. Navela sam u oglasu sve karakteristike. Kako sam dobila pare, poslala sam helanke i ocenila kupca. Kako je on dobio helanke, poceo da mi salje poruke kako on njih nemoze da koristi za nizasta jer idu uz telo….trazio da mu vratim pare. Ja sam rekla da cu izaci u susret ali cu da mu vratim smanjem iznos za toliko koliko mi je kostalo porez, postavljanje oglasa + koliko cu ponovo morati platiti za postanske administracije. On ljut, ali je prihvatio uslove. To mu je kostalo. Ja sam posle toga ocekivala negativnu (zbog njegove greske). Imala sam srece, na kraju mi je dao oceo jedan OK. Ali sta sam ja trebala raditi da mi je dao negativnu??? Od tada svaki put sacekam da kupac kaze da je zadovoljan, da nema nikakvu reklamaciju i tek tada ocenjujem (ali ne cekam da me on prve oceni, vec cekam da mi kaze da je roba ok).

 99. @Mariana
  Da vam je taj kupac dao negativnu ocenu, ona bi posle vaše prijave bila poništena. To znači da ipak prodavac treba uvek prvi da oceni, ako je dobio novac pre nego da pošalje predmet. Srdačan pozdrav.

 100. Nebitno je ko ce prvi oceniti,ali je vazno da svi ucesnici izostave neka licna osecanja i da budu realni koliko je to moguce i da svako ucesce u bilo kojoj transakciji ovde bude na nivou trgovine,a ne licnog i subjektivnog dozivljaja.
  Imam cesto utisak da svi ponekad zaboravimo da je Limundo virtuelna pijaca koja moze da nas zabavi,obuce,obuje..mozemo nekad da zaradimo i neku paricu,ali sa druge strane svi smo dovoljno svesni da gde je novac tu su moguce prevare, pa budimo posteni da stotine pozitivnih ocena nekog prodavca nece nam pomoci kad kupimo od njega skupu,a losu robu.
  Ne nervirajte se,dajte i negativnu ako vam je to vazno,zanemarite sto vas nije ocenio ili vas je ocenio nekom sirotom neutralnom..
  Setite se da ste na pijacu gde su sva cuda moguca,bice vam lakse..
  Meni jeste ..:)

 101. A možda je bolje pitanje – šta ocenjujemo?
  Slažem se da pravilno postavljenu aukciju bez neprijatnih iznenadjenja nakon kupovine treba pozitivno oceniti.
  Opet, postoji roba, koja je ili polovna ili kolekcionarski primerak ili nova ali po svojoj prirodi škakljiva tako da kod takvih artikala treba vremena da bi se videlo da li je kupac zadovoljan dobijenim.
  Lično uvek ocenjujem relaciju: postavka – saradnja tokom licitacije – kupoprodajni momenat.
  Banalan primer bi bio – prodavac postavi aukciju sa punjivim neformiranim (neotpakovanim) baterijama. Ne bi bilo pošteno da kupac ocenjuje baterije koje nije formirao kako treba umesto prodavca koji ih je nudio.
  Ili recimo ventilator… primera oliko hoćete zato je bitno raščistiti ŠTA ocenjujemo.

 102. @Dina
  to je odlično pitanje! Generalno gledano, ocenjuju se dve stvari: poštovanje rokova i da li predmet odgovara opisanom stanju.

 103. „Ovde je važno naglasiti da naknadne reklamacije kod ličnog preuzimanja nisu moguće.“

  Kakva vam je sad ovo glupost?
  Jel možda treba od prodavca da zahtevam dok sam kod njega na gajbi narežem
  i CD i DVD kako bih u potpunosti proverio ispravnost uređaja?
  Ili da probam da prodam moju neispravnu matičnu ploču i stavim samo lično preuzimanje… onda ne moram da brinem o naknadnoj reklamaciji.
  E, svašta.
  🙂

 104. @freedom
  Tako nešto je naglašeno u Pravilniku. Smatra se da ukoliko kupac nije u mogućnosti da lično proveri ispravnost predmeta, ne postoji ničin ni da Limundo tim na daljinu utvrdi njegovu ispravnost.

 105. strasno..sta mi se desilo. kupac se nije javljao 4 dana nakon zavrsetka aukcije…i ja sam ga negativno ocenila i ponovila aukciju…i…stize odgovor Limundo tima…ako mozete..verujte/…pisa Anja..nije potrebno ostvariti kontakt putem Limundo poruka i izbrisu joj negativnu a mene kazne.

  Aukcija
  Od
  Limundo (0)
  Poslato
  24. Jul. 2013 08:31

  Zdravo Sandra,

  kako se iz prepiske vidi da je kontakt ostvaren
  putem telefona u roku nije bilo potrebno da vas
  kupac kontaktira i preko limundo poruka.

  Kako rok za uplatu nije istekao vaša ocena kupcu
  je neopravdana.

  Hvala na saradnji.

  Srdačan pozdrav,
  Anja
  Limundo tim

  Limundo blog je najveća Limundo baza znanja!
  Kliknite na dugme ispod za puno saveta koje piše Limundo tim!
  Limundo baza znanja!

 106. Dobio sam neutralnu ocenu od člana „katin“ koji već ima 5 negativnih zbog izbegavanja kontakta.I sa mnom nije hteo da ostvari kontakt u datom roku ni preko Limundo poruka niti preko mobilnog.I od mene je dobio negativnu ocenu. I on tvrdi da je došlo do nesporazuma i meni „poklanja neutralnu“. Ljudi pa je li to moguće da takav član sa 5 negativnih ocena i dalje nesmetano trguje na Limundu.

 107. @sandra
  Negativna ocena koju sta dali kupcu je poništena jer je van pravila. Kupac ima rok za dva dana za javljanje što je ispoštovao. Više o rokovima možete naći na: http://www.limundo.com/Pomoc/Uputstvo-za-koriscenje-Limunda/885#2
  @Budimir
  Vidim da je ocena od člana Katin već obrisana. Član je takođe sankcionisan u skladu sa Pravilnikom Limunda. Srdačan pozdrav, Vladan.

 108. @Vladane Jovicu
  …kupac nije nista postovao…vec je naknadno nazvao vas i nesto ,ko zna sta …izmislio…i eto…pravila nisu ista za sve..takodje je vazno,kada nazovemo broj…koga dobijemo od clanova LTa..ako imas srece…“smuntas“ tamo nekog i budes u pravu…ocigledno je taj „kupac“,nekog ubedio da smo se culi telefonom.

 109. Gordana Karać Obradović

  Dobar dan,
  imam problem sa ocenjivanjem.
  Mislim da neki moji kupci-prodavci zaslužuju negativnu ocenu, ali ja prosto ne smem da je dam zato što će i oni meni naravno dati, bez razloga.
  Ali ono što me više plaši su opšte poznati „klanovi“, onda ekipa sa više naloga, da će namerno da kupi nešto od mene da bi me ocrnio.
  Zato se desi da ne ocenim člana koji zaista zaslužuje minimum negativnu ocenu.
  Kratko sam na Limundu, bolesna sam i pokušavam da skupim neke pare za lečenje, ali, naravno, pusto žensko nešto i kupi.
  Iz ovih razloga, preskočim ocenjivanje (za te članove), a imam i decu a taj neko dobije moju adresu, telefon….

  Pozdrav

 110. Dajem sve pohvale tj najvisu ocenu koja je moguca.

 111. Ovo je barem jasno. Uvek prvi ocenjuje kupac. On prima robu (znači da je slanje izvršeno), on proverava da li roba odgovara opisu (završava postupak kupoprodaje). Kada kupac oceni prodavca onda je i prodavcu lako da oceni kupca.
  Bio sam puno puta i kupac i prodavac tako da odgovor na ovo pitanje uopšte ne smatram problematičnim.
  Pozdrav

 112. posto sam i kupac i prodavac po pravilu zdravog razuma i logike.uvek prvi ocenjuje prodavac jer prvi prima novac.pa kupac kad je primi i vidi dal je sve ok.tako ja uvek pitam da li ste zadovoljni.kupio sam nedavno neke kovanice i istog dana uplatio posto mrzim otaljavanje.i prodavac se automatski zahvalio i nisam odmah dobio zasluzenu ocenu al sam je dobio pozitivnu naravno i ja njemu takodjer pozitivnu i zadovoljan.e sad cu vam ispricati moje iskustvo sa jednim clanom ovako prodao sam clanu kovanice za 1500 dinara i nikako se nije javljao.probio sve rokove.sta cu nazovem coveka da ga pitam sta je po sredi.kad ono puf sifra i ne moze kaze da udje nikako limundo mu posalje on i dalje ne moze.ja coveku napisem poruci sve podatke i on mi uplati ja mu dam pozitivnu ja ne dobijem ocenu jer on je taj koji je u muci.tako da novajlije s duznim postovanjem pogotovo prodavci imajte razumevanja i malo se zainteresujte da se nije nesto desilo pa onda picite sa ocenama.

 113. „Naknadne reklamacije nisu moguće“

  Sasvim ispravno
  I na stranim kupoprodajnim sajtovima prodavci lepo naglase da reklamacija nije moguća jer je ili kolekcionarski primerak ili polovan uredjaj bez garancije. Ako je nečemu istekla garancija onda je vaša volja da li ćete kupiti u prodavnici sa garantnim listom ili ćete da uštedite sa polovnim uredjajem. Nije problem ako je reč o ventilatoru jer zašto plaćati 2000din kad može za 1200 npr? Ali ako kupujete polovan optički uredjaj onda bi trebao da znate da je bolje kupiti nov. Opet za kolekcionarske primerke koji se više ne proizvode ostaje samo da se uzdate u iskrenost prodavca a tada reputacija igra presudnu ulogu.

  Ali najviše obožavam kada pročitam „stanje kao na slici“ i time neko misli da je „sve rekao“, pogotovo kod tehničkih uredjaja gde ima 1001 začkoljica…

 114. Prvi ocenjuje kupac, jer…bla, bla, bla… ili prodavac jer je…truć, truć…
  Od ukidanja kafea sam prestao da pišem, ali čitajući prethodne komentare dolazim do zaključka da je potpuno nepotrebno raspravljati o tome ko prvi ocenjuje, pa bih nešto predložio.
  Najbolje bi bilo da, bez obzira no to ko prvi da ocenu, ona ne bude vidljiva dok i druga strana ne oceni istu aukciju, pa da se obe ocene pojave u isto vreme. Ako neko ne oceni ni posle 30 dana, onda da se ne pojavljuje ni ocena onoga ko je svoju obavezu ispunio.
  Posle pet godina sam na Limundu samo kupac i ne bi bilo korektno da tvrdim da su samo prodavci loši jer vidim da i oni imaju razne probleme sa neodgovornim kupcima pa je onda teško biti objektivan.
  Ipak bih malo prokomentarisao… Recite mi koliko bi prodavaca pristalo da pošalje predmet bez plaćanja unapred, bez otkupnine, pa kad se kupac uveri da je dobio ono što odgovara opisu i slikama sa aukcije, pošteno plati? Nemojte samo reći, tu je Limundo-keš… Da li ću se zamlaćivati s tim za stotinak dinara?
  Znači, ako unapred dobije pare za robu, a vrlo često i za poštarinu, kovertu, dplatnu marku…, čime može da bude nezadovoljan?
  U 99% kupovina sam platio unapred i nešto malo pouzećem jer je prodavac samo tako hteo, a od preko 1000 kupljenih predmeta sam dobio popriličan broj sa vešto skrivenim ili prećutanim manama, u zadnje vreme sve više. Ima dosta predmeta koje uopšte nisam ni dobio, a naravno platio. Plaćao sam i duple poštarine, unapred i posle, jer šta da kažem poštaru, neću – vrati. I šta onda? Da gubim vreme i živce zbog takvih.
  Naravno mnogo više je bilo stvarno korektnih prodavaca na čijim ću aukcijama uvek bez razmišljanja licitirati i od njih kupovati.
  Mogao bih do sutra ovde da navodim primere, odnosno svoja iskustva, ali nije to tema.
  Što se tiče ocena, mislim da one već preko 100 i nemaju neku naročitu svrhu. Ko će da lista tolike strane sa ocenama da bi čitao ili gledao ASCII grafiku po ocenama (samo se troše resursi), a ako bi neko hteo i da pogleda na koji i kakav se predmet ocena od pre par meseci odnosi – ćorak!
  Zbog toga bih još nešto dodao. Mislim da je za pozitivnu ocenu nepotreban onoliki prostor (200 karaktera), ali bi zato za neutralnu, a naročito za negativnu trebalo da bude bar 1000 karaktera jer nema dovoljno prostora da se lepo obrazloži negativno ocenjivanje.
  Toliko… za sada

 115. Meni se recimo desio previd da preskočim da se javim jednom prodavcu jer sam taj dan kupovao više predmeta…i dobijem naravno negativnu,što je po pravilniku i ok…probam da popravim to,pozovem,telefon je od žene dotičnog,objasnim da se desio previd,i da to lepo rešimo,ona da mi njegov pravi broj,zovem ga par puta neće da se javi…zamolim ovde administraciju da mi pomogne,oni mu upute sugestiju da se saradnja može realizovati on i dalje iz samo njemu znanog razloga odbija.Da sam se poneo nekulturno,vredjao ga,ili nešto sl.mogao bih da razumem njegovo odbijanje,ali nisam imao nikakav kontakt sa njim lično.Sa druge strane ovde postoji i preporuka da pre davanja negativne prodavac kontaktira kupca,ni to nije učinio,a suma za uplatu je relativno mala,gotovo smešna…i tako zato što je neko netolerantan,dobijem negativnu,limundo ostaje uskraćen za proviziju,a on ne ostvari prodaju…i svi na gubitku…osim možda njega ako je taj predmet prodao drugom kupcu.Dam mu po pravilniku pozitivnu i napišem da sam je dao po pravilniku jer sam morao i da je nije zaslužio jer se poneo nekorektno,i on se žali na komentar,mene opet opomenu i kazne zbog toga…i da ne smaram više poenta je da ne smeš da na limundu izneseš istiniti komentar o oceni…mislim kako da mu dam pozitivnu i napišem sve je bilo ok kada to nije…ne znam što sam vam ovo ispričao,ali kao što neko već reče ne može da škodi.:D

 116. Nikola Matej je sjajan prodavac.Poslovan,korektan,odgovoran .sve pohvale.Stap za pecanje sam dobio u rekordnom roku i besprekornom stanju.

 117. 1000lepihstvari

  @iciric59: Sviđa mi se predlog jer je poprilično realan. Ako ste zadovoljni nema puno toga da se kaže ali ako niste onda ipak treba prostora da se opiše problem koji je izbio kod člana jer negativna kao negativna ne nosi veličinu razloga. Znači dobar opis negativne i prostor za istu da bi kupac/prodavac mogao da unapred pita člana u vezi predmeta, slanja, zahteva, očekivanja itd.

  Moj post se odnosi na komentar pomenutog „iciric59“ a glasi. „Mislim da je za pozitivnu ocenu nepotreban onoliki prostor (200 karaktera), ali bi zato za neutralnu, a naročito za negativnu trebalo da bude bar 1000 karaktera jer nema dovoljno prostora da se lepo obrazloži negativno ocenjivanje“.

 118. 1000lepihstvari

  Da dodam, ne smeta mi 200 karaktera za pozitivnu, lično meni je dovoljno, ali za negativnu bi po mom mišljenju trebalo dati više prostora da se slični konflikti sa članom ne ponove i da kupac/prodavac može unapred da precizira te detalje oko kojih je bilo problema u prošlosti. Bolje sprečiti nego lečiti.

 119. @gutadragutin u potpunosti se slazem sa clanom.
  Ja licno, kao kupac uvek ocenim prva, kao prodavac ocekujem da kupac prvi oceni.
  Konstatacija da prodavac ocenjuje cim primi novac po meni ne pije vodu, jer se kuporodaja zavrsava onda kada kupac ocenom potvrdi da je sve proteklo u redu i da je zadovoljan. Moja poznanica je prosle godine imala slucaj da je prodala bluzu, kupoprodaja obavljena u roku a onda je kupac poceo da zanoveta kako mu je bluza mala, kratka itd. iako su na aukciji bile naglasene mere. Naravno da je kupcu odmah vratila novac i trazila da bluzu vrati. Iz ovakvih slucajeva ne vidim sto bi prodavac prvi ocenjivao i cime treba da bude zadovoljan. Nije poenta samo primiti novac, vec zadovoljstvo treba da bude obostrano. Naravno ima i ovakvih i onakvih slucajeva sa obe strane. Ovo je moje licno misljenje, pretezno kao kupca jer cesce kupujem nego sto nesto prodam. Pozdrav

 120. Prodala sam predmet nakon cega sam ga i poslala sa malim kasnjenjem, ali je kupac odbio da ga preuzme. Pre isteka deset dana, znaci osmi dan od zavrsetka aukcije me je ocenio sa neutralnom ocenom uz obrazlozenje da ne voli da ceka! Morala sam da platim postarinu i za povrat…jos ga nisam ocenila, zelim i drugo misljenje!

 121. Ima kupaca koji kad nisu zadovoljni onim to su kupili prvo čekaju da dobiju dobru ocenu od prodavca, pa onda kvare robu i reklamiraju je, pa kad prodavac vidi da je reč o prevarantu i neće da prihvati reklamaciju (jer je u pravu, ne mora uvek biti kupac u pravu) daju negativnu ocenu, tako da je sigurnije sačekati pa dati ocenu poslednji…

 122. KOme da se obratim ili gde je link na kome mogu da izvršim reklamaciju ocene?

 123. Sekcija pomoć: https://limundo.zendesk.com/hc/sr
  i zatim gore desno „Kontakt“.

 124. To nebih trebao biti problem ko ocenjuje ja kao i prodavac i kupac prvo sačekam predmet da vidim da li je sve ok pa tad ocenim mada nije problem da prvi ocenim.kao prodavac logično prvi ocenim.a imam dužnika koji nisu ocenili ali se uzdam u vas pošto vi pošaljete opomenu ali ako se ogluši o ocenu podsetim člana ako se i tad ogluši i šta da zamaram vas ako čak vas ne sluša.ocene su važne samo zbog toga da se vidi rejting člana dali ima ijednu negativnu jel bio je jedan kome ste zabranili i kupovinu i prodaju zato što je imao rekordnih preko 500 ocena pa i od mene.a članovi koji su tek se učlanili novajlije treba da uče od veterana.

 125. Uvek prvi ocenjuje kupac. On treba da jasno kaže da je kupio robu onako kako je opisano u oglasu ili da napiše raklamaciju. Prodavac se tu pita samo ako je raklamcija u pitanju. Problem najčešće bude kod neprihvatanja reklamacije. Doduše problem može biti i u neznanju kupca. I u tom slučaju prodavac nema izbora jer i takav kupac može dati negativnu. Meni se dešavalo sve i svašta i zato i pišem ovaj komentar.
  Prodavci naravno imaju svoj sistem podvaljivanja koji najpre počne sa mutnim i nejasnim slikama preko mobilnog telefona a završi sa pričom da izgleda kao da je sve u redu. Zato dugačke tekstove u oglasu i nejasne slike preskačem i od takvih prodavaca ništa ne kupujem.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh