Početna » Limundo » 9 stvari na koje treba obratiti pažnju pre kupovine

9 stvari na koje treba obratiti pažnju pre kupovine

Konačno smo na Limundu našli predmet koji nam se dopada i želimo da ga kupimo. Postoji nekoliko elemenata kod svake aukcije na koje bi trebalo da obratimo pažnju pre licitiranja:

1. Opis predmeta – prvo dobro pročitamo sve karakteristike predmeta kako bismo odlučili da li nam funkcionalnost i izgled predmeta odgovaraju.

2. Fotografije – detaljno pogledamo fotografije i ukoliko nam je potrebno još fotografija datog predmeta, možemo zamoliti prodavca da ih postavi na aukciju. Ovde je potrebno da vodimo računa o tome da ne šaljemo prodavcima e-mail adrese radi slanja dodatnih fotografija. Slanje e-mail adrese, pre nego pobedimo na aukciji i dobijemo kontakt podatke prodavca, smatra se nedozvoljenom razmenom kontakt podataka.

3. Preostalo vreme – ovde piše koliko je vremena ostalo do kraja aukcije. Aukcije mogu da traju 1, 3, 5, 7 ili 10 dana. Ukoliko je nakon isteka aukcije naša ponuda najveća – pobedili smo na aukciji. Ukoliko nas neko pretekne sa svojom ponudom, možemo opet da nudimo i da se sa drugim članovima takmičimo oko predmeta, sve do isteka aukcije. Česta praksa Limudovaca jeste da čekaju poslednje trenutke kako bi se nadmetali za predmet.

4. Cena predmeta i broj ponuda – ako još uvek nema zainteresovanih kupaca za predmet koji želimo, pogledamo koja je početna cena. Pošto želimo da licitiramo, minimalni iznos koji nudimo je upravo iznos te početne cene. Ukoliko na aukciji ima potencijalnih kupaca, odnosno neko je pre nas već dao ponudu na toj aukciji, onda minimalni iznos koji možemo da ponudimo je iznos za 10 dinara veći od trenutne cene. Ukoliko je aktuelna ponuda 4000 dinara, minimalno možemo da ponudimo 4010 dinara. Ali, ako je drugi Limundovac pre nas ponudio 5100 dinara, on onda vodi sa 4020 dinara. Radi se o tome da mi ne vidimo koja je maksimalna ponuda nekog drugog člana, što je rezultat delovanja Limundo agenta. Više o tome kako da pobedite na aukciji i kupite predmet pročitaje u blog postu “Kako kupovati na Limundu”.

5. Načini slanja i plaćanja – kupovinu vršimo u skladu sa načinima slanja i plaćanja koje je prodavac naveo na aukciji. Kupac može da bira neki od ponuđenih načina. U konkretnom primeru, predmet možemo da platimo kuriru Postexpress-a, možemo da uplatimo na tekući račun prodavca pre nego nam pošalje (ili Post Net-om, a neki prodavci traže i da im se uplati novac na Limundo račun), ili možemo lično da se nađemo sa prodavcem i da mu damo novac, a on nama predmet. Pročitajte koji sve načini slanja i plaćanja postoje.

6. Stanje – stanje predmeta je napisano ispod načina plaćanja predmeta i tu se navodi da li je predmet:

– nekorišćen – odnosno nov
– polovan – korišćen ali i dalje služi svrsi
– neispravan  – predmet ne radi
– kolekcionarski primerak  – redak predmet ili za kolekcionare

7. Uslovi prodaje – stoje ispod opisa predmeta i ovde prodavci navode detaljno objašnjenje načina slanja i plaćanja predmeta koji kupujete. Najčešće se radi o navođenju lokacije za lično preuzimanje (uvedena je pretraga po mestu prodavca), broju tekućeg računa za plaćanje, da li prodavac predmete šalje u inostranstvo i slično. Neki prodavci u uslovima navode i koje su posebne pogodnosti za kupce koji kupe nekoliko predmeta od njih, kao što su pokloni ili plaćanje poštarine. Iskusniji prodavci imaju veoma detaljne uslove prodaje, pa je potrebno da ih dobro pročitamo, kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

8. Pitanje prodavcu – kako predmet ne možemo da probamo ili pogledamo „uživo“ pre nego što ga kupimo, potrebno je da pitamo prodavca ukoliko nas interesuje bilo šta u vezi sa datim predmetom, pre nego što damo ponudu na aukciji. Prilikom odgovaranja, prodavac može da izabere da li će naše pitanje i njegov odgovor da postavi na samu aukciju. Prodavac je dužan da preko poruka daje tačne informacije o predmetu, a ako to ne učini – nismo dužni da predmet kupimo.

9. Ocene prodavca – pored korisničkog imena prodavca u zagradi vidimo i broj njegovih jedinstvenih pozitivnih ocena. Klikom na njegovo korisničko ime odlazimo na prodavčev Limundo nalog gde možemo videti koliko je pozitivnih, neutralnih ili negativnih ocena dobio, kao i koji su komentari ostalih članova u vezi sa saradnjom sa ovim prodavcem. Ocene nam pokazuju kakva je reputacija tog prodavca i kakva su iskustva ostalih članova sa ovim prodavcem. Na osnovu toga zaključujemo da li želimo da kupimo predmet od prodavca.

 

Ukoliko smo saglasni sa svim što na aukciji piše, tek onda treba da dajemo ponudu. Potrebno je, na osnovu onoga što smo pročitali, da budemo sigurni u to da predmet želimo da kupimo  Praksa je pokazala da je bolje dati nešto veći iznos od moguće minimalne ponude, kako bi osigurali kupovinu. Pre nego što potvrdimo našu ponudu, proverimo da li smo ukucali ispravan iznos jer jednom data ponuda ne može da se izbriše.

I na kraju nam preostaje samo da se ne nerviramo mnogo u takmičenju sa ostalim Limundovcima 🙂

Srećno licitiranje!

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

69 Komentari

 1. 8. Pitanje prodavcu -… Prodavac je dužan da preko poruka daje tačne informacije o predmetu, a ako to ne učini – nismo dužni da predmet kupimo.

  Ni jedan član pravilnika Limunda ne obavezuje prodavca da odgovara na poruke u vezi predmeta koji je na aukciji.

 2. Ne, prodavac nije duzan da odgovori na pitanje kupca, ali kupac u tom slucaju ne mora da licitira na datoj aukciji.
  Ako je ipak odlucio to da uradi, bez da je dobio odgovor od prodavca, ima dokaz da je pitanje postavio, da odgovor nije dobio, pa bi po logici stvari to trebalo da vazi prilikom uvazavanja reklamacije. Zar ne… ili ne?
  Mozda prodavac nije bio u mogucnosti u datom momentu da odgovori na pitanje…
  Meni se to desilo da duzinom rukava, nisam dobila odgovor, licitacija je bila pred istekom, pa sam isla na faktor srece, i nisam je imala, rukavi su mi bili kratki.
  Mislim da sam imala pravo na reklamaciju, ali me je mrzelo da se bakcem za mali novac… Poz,

 3. ‘Prodavca nista ne obavezuje da mora da odgovori na pitanje’, ALI ako da odgovor o predmetu on mora biti u skladu sa slikama predmeta, a i same slike sa stvarnim predmetom aukcije, zato i postoji negativna ocena, pozitivna i neutralna… Prodavcu je u interesu da odgovori na pitanje potencijalnog kupca!

 4. 8. Pitanje prodavcu – kako predmet ne možemo da probamo ili pogledamo “uživo” pre nego što ga kupimo
  Po pravilniku zabranjeno je davati licne podatke preko limundo poruka ili ih isticati u aukciji, kako onda da vidim predmet uzivo ? Voleo bih da mi takve trikove docaraju admini limundo tima 😛

 5. uslovi prodaje , sta je to?

  sve je ovo lepo napisano samo sto pojedini ljudi ne zele da procitaju aukciju do kraja , a sto je jos gore ne zele ni da se povinuju pravilima koje je kupac postavio , to za njih nie nista , a jos gore od toga sto takva licna pravila ni limundo tim ne zeli da prizna i zastiti prodavca .
  postavlja se pitanje cemu sluze moja pravila ako takva ista niko ne postuje .

  u pravilniku limunda treba dodati stavku ili clan… da licna / moja pravila / budu obavezujuca za kupca.

 6. Sta se desava ako nas neko oceni negativnom a nismo krivi?

 7. postovana gospodo.
  lepo je sve to sto ste napisali ali upravo prethodni komentar u kojem se navodi da prodavac nije u obavezi da da odgovara na poruke o predmetu govori sve. mislim da bi to trebalo da se menja.
  imao bih predlog za limundo tim.
  imao sam slucajeva da se prodavci ne javljaju ni na poruke ni na kontakt telefon jer
  su u vecini telefoni koje dobijamo od vas nedostupni a ja mislim ilazni.
  isto tako bih vam predlozio da kod licitacija ako je to moguce a mislim da jeste da se pored
  korisnickog imena koje se prikazuje doda i mesto odakle je taj koji licitira.
  zasto ovo predlazem.svi mi koji posteno licitiramo jednostavno prosto u nekim licitacijama vidimo kako se cene naduvavaju.ocigledno je da neki limundovci
  imaju vise naloga ili su u dogovoru sa prijateljima iz istog mesta.
  u ovom slucaju kada bi se pored korisnickog imena stavili i mesto prebivalista
  imali bi na uvid koliko iz istog mesta licitira i to bi nam bio bar neki pokazatelj
  oko podizanja vrednosti nekih artikala.isto tako bih vam predlozio da uvedete obavezan fiksni telefon jer sa fiksnim telefonom ide i tacna adresa i tu ne moze biti prevare.
  mislim da bi se sa ovim predlozima slozili i drugi limundovci koji zele da posteno trguju bez obzira dali prodaju ili kupuju usvakom slucaju treba nesto uraditi, da ne ostane ono nase staro POSTENO PA KO KOGA Z———.
  POZDRAV OD VRABCA001

 8. Prodavac nije dužan da odgovara na pitanja i to pravilima nije propisano. Zavisi od kulture prodavca i njegove želje da proda. Ukoliko prodavac ne odgovara na pitanja ne vidim niti jedan razlog zašto bi kupac učestvovao na takvoj aukciji.

  @Ivan: pošaljite poruku putem kontakt formulara korisničkoj podršci sa dokazima (npr. prepiskom) i oni će ukloniti neopravdanu negativnu ocenu.

 9. Ako uzmete u obzir da npr. Novi Beograd, Zemun i bliža okolina Zemuna imaju cca 300.000 stanovnika, ništa ne znači da vidite prebivalište učesnika. Ako mislim da neko „naduvava“ cenu – ne licitiram ili određujem koliko za mene predmet vredi davanjem svoje maksimalne ponude. Ako „duvački orkestar“ preceni vrednost svog predmeta – kupiće ga ponovo, uz sve troškove koje treba da nadoknadi. Ako pak uspe da mi „naduva“ cenu tako da mi „isisa“ ponudjen novac – takvom skidam kapu, to je trgovac i to je umetnost trgovanja.

  To da se prodavac ne javlja na telefon ili ne odgovara na kontakt meni nema logike i nikada mi se nije desilo, naprotiv. A da mi se desi, usledila bi negativna ocena i širok komentar koji svi vide. I na kraju krajeva, ne kupujem ne daj Bože hranu i lekove pa ću ostati bez njih.
  Kada bi se videlo „prebivalište“ učesnika prodavac bi mogao mnogo lakše da „zaobiđe“ Limundo i da proda mimo aukcije, tako da mislim da admini neće to dozvoliti.
  Ja lično ne želim da se kada licitiram vidi moje mesto prebivališta a želim da znam odakle je prodavac predmeta. Drugo, mi u kući nemamo fiksni telefon i ne želimo da ga imamo jer pored 6 mobilnih post-paid brojeva u kući mi samo fali još i fiksni telefon.
  Postoji „LimundoCash“ opcija koja apsolutno štiti i kupce i prodavce. Problem je to što verovatno kupac počne da čita kako sistem funkcioniše i onda posle druge rečenice „otrese“ glavom i zaključi kako je Limundo bezveze i kako neko hoće da ga prevari.

  Pozdrav svima!

 10. Sto sad vodimo polemiku ako prodavac nece da odgovori na pitanje pre isteka licitacije…..Ako ne zeli da mi odgovori ja to necu kupiti jer nisam siguran da li mi odgovara. Ima i dosta ljudi koji prosto ne citaju sta pise u opisu artikla pa vam postavljaju pitanja a to vec sve pise…..e takvima ni ja kao prodavac ne odgovaram.Sto se prevara tice za to postoje negativne ocene.
  Ja sam danas „odgovorio“kupca od licitacije jer je zena htela da licitira papuce koje su joj male za 0.5cm. Bio sam posten i rekao joj da ce joj biti malo ili knap a ona kako hoce. Bolje biti iskren nego da me boli glava za 500din.

 11. Mene muči nešto drugo, a to su ove fotografije… zašto sam kupio digić od 12Mpix ako fotografije koje kačim ne smeju da budu veće od 2mb i povrh svega za neke predmete je malo 3 besplatne slike. Da bi neko napravio kvalitetnu fotografiju ispod 2mb i 3000pix mora da bude mađioničar. Jedina fotografija koju ne moram da sečem i mučim se kao debil je kad prebacim na MMS režim, a onda fotografije izgledaju kao ulje na platnu ili mozaik. Gubimo vreme i živce i onda nije čudo što ljudi često samo skinu izribanu compres. fotku sa neta.

 12. U par navrata sam imala probleme oko neopravdanih ocena i sa neiskusnim kupcima a i sa prodavcima… Posle kraceg ili duzeg perioda (ako je reklamacija realna), uz pomoc Limundo tima sam uspela da problem resim…

  Svaka cast Limundo timu na korektnosti… Ima nas dosta, treba i njih razumeti sto ne ide bas sve uvek tako jednostavno… Najbitnije je kako se zavrsi.

 13. Bravo Takumi, podrzavam svaku recenicu.
  Poz,

 14. ivana Mitrović

  Pitam ja sve vas;Jel protivno pravilima limunda da se napiše,da je roba kineskog porekla(naravno ako jeste).Ovako se kupac dovodi u zabunu,ili pak mi, kupci treba logički da zaključimo kako je ta roba kineska zbog cene.Ja ne znam ko koga ovde sve vara,ali na kraju opet mi kupci platimo to.

 15. Svima veliki pozdrav!

  Postoji i problem sa pitanjima na koje je odgovoreno a nema ih na aukciji. Tu bi trebalo nesto preduzeti. Odgovori bi trebalo da se obavezno nadju na aukciji, jer se desavalo da dobijem odgovor da predmet nije ispravan u potpunosti (verujem i svi koji su jos postavili pitanje) ali toga nema na aukciji a cena ide gore kao da je sve OK.

  Zar to nije vid obmane?

 16. @Jasna61 – hvala na pohvalama, drago nam je da smo uspeli da pomognemo.

  @ivana Mitrović – prodaja robe kineskog porekla, ako se misli na plagijate poznatih brendova (telefoni, garderoba i slično), nije dozvoljena. Sve aukcije za koje mislite da nisu regularne možete prijaviti klikom na „Prijavi aukciju“ u donjem desnom uglu aukcije.

  @vojana – prodavac može da odabere da li će odgovor postaviti na aukciji ili ne. Ako vam prodavac odgovori da predmet nije u opisanom stanju sa aukcije, a aukcija je i dalje u toku, možete nas kontaktirati preko Kontakt strane kako bismo izvršili dodatne provere.

 17. 6. Stanje
  ˝Patike su kupljene u Nike Knez Mihajlova za 13.900 dinara i vracene su posle nedelju dana na garanciju jer ih je devojka ogrebala na vrhovima obe patike, pod izgovorom da je trcala uz stepenice ali zakon joj garantuje da je prodavnica morala da vrati.˝
  I sta sad pitati tu prodavca , kad pise ovakve gluposti? . .. no, to su trikovi prodavaca, koji bi trebalo da ostave utisak da patike vrede mnogo vise od pocetnih 10 dinara. A tek to da se zna poreklo svakog predmeta, gde je kupljen, koliko je nosen, ko je nosio, koliko su placene…, a pritom savke nedelje izbaci po 30 predmeta.
  Sustina je da, dzaba opis, koji nema veze sa opisom stanja.

 18. A kad prodavac ponudi isti predmet vise puta istovremeno?

 19. Da li je moguce :
  ukoliko dodje do slucajne greske / recimo : ne obrati se paznja na neki detal u ponudi/ da se odmah nakon licitacije odustane od kupovine.Mislim da bi se time izbegli nesporazumi i problemi.Hvala… razmislite.

 20. Mene muči nešto drugo, a to su ove fotografije… zašto sam kupio digić od 12Mpix ako fotografije koje kačim ne smeju da budu veće od 2mb i povrh svega za neke predmete je malo 3 besplatne slike. Da bi neko napravio kvalitetnu fotografiju ispod 2mb i 3000pix mora da bude mađioničar. Jedina fotografija koju ne moram da sečem i mučim se kao debil je kad prebacim na MMS režim, a onda fotografije izgledaju kao ulje na platnu ili mozaik. Gubimo vreme i živce i onda nije čudo što ljudi često samo skinu izribanu compres. fotku sa neta.

 21. @lugi – pre kupovine treba detaljno pročitati opis aukcije i pogledati fotografije. Ako odustanete od kupovine predmeta, prodavac ima pravo da vas oceni negativnom ocenom.

 22. Prodavac nije u obavezi da odgovara na pitanja kupca.
  Da li je prodavac u obavezi da detaljno opiše robu ?
  Da li je u obavezi da postavi original fotografiju?

  Mnogo ima primera da su slike sa neta a opis samo … (tri tačke).

  Uslovi prodavsa – ŠTA JE TO ???????????????????
  Prodavac čekira način slanja i plaćanja i to je zakon. Onemogućite im da pišu kojekakve gluposti, već ih primorajte da opišu šta prodaju

 23. @zuki – prodavac je u obavezi da u odgovorima na pitanja kupaca daje tačne informacije. Takođe, potrebno je da predmet tačno opiše i da postavi originalnu fotografiju. Sve aukcije, za koje smatrate da su neregularne, možete prijaviti klikom na „Prijavi aukciju“ u donjem desnom uglu svake aukcije, a mi ćemo ih svakako proveriti.

 24. Ako prodavac postavi više opcija za slanje, tj. na primer i Postexpres i AKS i Bex, da li je onda on, prodavac, u obavezi da poštuje moju želju da mi pošalje nekom drugom službom a ne onom koju mi kaže posle završene licitacije? Često se desi da u licitaciji stoje skoro sve službe čekirane a dole u opisu, tj uslovima prodaje stoji da šalje samo jednom od njih. Ja imam problema sa postexpresom i nekad želim da mi pošalju AKS-om, ali mi se nije desilo da me prodavac pita kako da mi pošalje, dok ja uvek pitam kupca to pitanje.

 25. @zeljkoprotic: ukoliko prodavac na aukciji ima navedeno nekoliko opcija tj. kurirskih sluzbi kojima vrsi slanje imate pravo da kao kupac odaberete koju od njih zelite.

 26. zar vi u limundo timu nemate nikoga ko moze da odgovori na postavljeno pitanje konkretno i svojim recima, vec kopi-paste iz postojecih pravila? zasto se odgovara na pitanja i zalbi korisnika sematski a ne da se sagleda problem i nadje resenje uzivo?

 27. didi11 | 27.05.2013. – 06:15
  zar vi u limundo timu nemate nikoga ko moze da odgovori na postavljeno pitanje konkretno i svojim recima, vec kopi-paste iz postojecih pravila? zasto se odgovara na pitanja i zalbi korisnika sematski a ne da se sagleda problem i nadje resenje uzivo?

  …………

  Potpuno podrzavam ovo pitanje. Limundo tim je….robot. Sistem koji komjuterski generisano pitanje pretace u kompjuterski najpogodiji odgovor. Ko ce vec imati vremena da se bavi svakavnim pitanjima koje svi vi saljete.

 28. I jos jedan komentar. Na sta treba obratiti paznju pre kupovine? Pa na to….da li ce Limundo tim da prekine (pod komjutreski sablonskim obrazlozenjima) aukciju do koje vam je bas stalo. Odnosno…kupiti 100g pasulja i svaki put pre licitiranja baciti koje zrno da bi utvrdili da li ce aukcija doci do kraja. Meni se vec treci put desava da „radi moje/nase zastite od nekorektnog prodavca“ se aukcija prekida. I ja samo sa setom u srcu i besnilom u nervima mogu da gledam predmet (KOLEKCIONARSKI) do kog ne mogu da dodjem.

 29. pr4odavac ne mora da odgovara na poruke, ali da li ce time prodati ono sto nudi? Ja uvek izbrisem sa listan one koji ne odgovaraju na prosta pitanja poput mera, i da li ima ostecenja. kod takvih vise nista ne kupujem…

 30. Dva puta mi se desilo u roku od par dana da prekinu licitaciju na kojima sam vodio uz to obrazloženje o nepoštovanju pravila i oba puta su prodavci bili sa više stotina pozitivnih bez i jedne negativne i oba puta sam se svađao sa limundom zahtevajući objašnjenje i svaki put mi se javljao taj robot copy paste, i bio sam totalno izludeo, pretio tužbama, advokatima….ali avaj…zakon jačega.

 31. @Cholo @zeljkoprotic – članovima možemo da dajemo informacije samo i njihovim nalozima. Ne možemo da im dajemo detalje o zatvaranju aukcija drugih prodavaca, kao ni o sankcijama prema tim članovima, statusima njihovih naloga i slično. Najčešće razloge zatvaranja aukcija možete videti u našoj listi zabranjenih predmeta:
  http://www.limundo.com/Pomoc/Lista-zabranjenih-predmeta-i-sistem-sankcionisanja/917

 32. Bašić Velimir

  Odgovarati na pitanja je potreba jer znači da predmet licitacije nije adekvatno opisan.Najčešća su pitanja baš kod takvih oglasa.Čoveka interesuje predmet zato licitira,za to misli dati novac.Za svoje pare želim da znam šta kupujem.To mogu samo putem opisa i fotosa i detaljan opis je jedino korektan odnos i poštovanje kupca koji se interesuje za predmet.Mislim, da bi veću pažnju trebalo obratiti opisu predmeta i na tome rigoroznije insistirati-bilo bi manje pitanja.Slažem se sa konstatacijom da ako prodavac ne odgovori ne moram da kupim-mogu odustati ali to isto važi za prodavca-ako ne daje opis i tačne podatke-onda tera šegu sa kupcima i zabavlja se.

 33. Imam par stvari da primetim. Iz komentara je jasno da se skoro po pravilu uvek sazna više o predmetu (ili, u ovom slučaju o članku) iz postavljenih pitanja. Na stranu oni koji nešto skrivaju, ja kao prodavac nekada mislim da sam napisao sve što ima da se kaže pa i više od toga, a opet mi postave pitanje iz kojeg vidim nešto na šta nisam ni pomislio, a bitno je. Pitanja su korisna i prodavcu. Na pitanja odgovaram lično ili postavim i na aukciju, a isto tako nekad dodam odgovor na tekst aukcije. Nekada nisam na L. po par dana, ali uvek odgovorim na postavljeno pitanje, pa makar i sa zakašnjenjem.
  Drugo, fotografije. Džaba dvocifreno mega piksela ako kad otvorim sliku preko celog ekrana vidim samo šestinu ili osminu predmeta (dešavalo se), a opcija da se to smanji na veličinu ekrana nije prisutna. Ja uvek gledam da slika cela stane na ekran a i da ne preteram sa veličinom fajla jer onda upload trajeeee, uglavnom doteram da bude oko 200 kb a kvalitet zadovoljavajući (preko 1000sa1000 pix ili tu negde). Koristim besplatan alat Paint.net za sva smanjenja originalnih slika, zaista je najjednostavniji koji sam video. A nekad koliko god se trudio ne mogu da uslikam baš onaj ugao koji hoću da prikažem, jedino onda bih stavio sliku sa neta ali bih i naglasio o čemu se radi, do sada još nisam morao ali nikad se ne zna.

 34. Vidim da su dosta bitne kvalitetne fotografije… zašto sam kupio digitalni fotoaparat od 12Mpix ako Limundo ne dozvoljava fotografije veće od 2mb? Da bi neko napravio kvalitetnu fotografiju ispod 2mb i 3000pix mora da bude mađioničar. Jedina fotografija koju ne moram da sečem i mučim se kao debil je kad prebacim na MMS režim, a onda fotografije izgledaju kao ulje na platnu ili mozaik. Gubimo vreme i živce i onda nije čudo što ljudi često samo skinu izribanu compres. fotku sa neta. A ako kupac želi više fotografija, nek prodavac stavi pa ćemo mu naplatiti pošteno za svaku fotografiju!

 35. Npr na svim ostalim sajtovima ne moraju da se smanjuju fotografije i što je kvalitetnija i bogatija slika to bolje. Jer se vide inače nevidljivi detalji, a kad se koristi i dodatna opcija za uvećanje kvalitet se ne izgubi.

 36. Anja i Olga su mnogo lepe 🙂
  da sam pored njih ja bi ih ljubakao 😀

  cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :** cmok cmok :**

 37. ja licno otprilike znam krug ljudi koji to radi.posto idem po sajmovima svugde.subotica,beograd backa palanka itd….iz novog sam sada i sa mnogima saradjujem i posto im znam nikove otprilike znam ko s kim suruje.to mogu i ja ali necu da igram prljavo.sve do jednom.znam ljude koji otvore dva profila na jednom prodava sa drugog licitira prica se o tome naveliko.ali neka sto manje znam to bolje za mene ali im kazem da znam da pumpaju cene.ima njih grupa cuo sam i za to koji isto rade.ali ja s tim nemam nista.takvih se likova treba kloniti i amin.i zapamtite ovde nema sentimentalnosti.ja se bavim numizmatikom pa odlicno znam.

 38. u slucaju prodavca on kad postavlja predmet obaveza mu je da sve navede i opciju placanja i zadovoljavajuci kvalitet fotografije da se jasno zna kakav je predmet.naravno treba detaljno da ga opise.a na pitanja kupaca licna je stvar dali ce da odgovara.mada bolje za njega jer tako budi interes kod kupca koji razmislja dali da ponudi ili ne.i naravno da ima pozitivne ocene.duznost kupca da po izvrsenoj licitaciji u roku dva dana se prvi javi prodavcu i obavi kupoprodaju u roku od 8 dana.ako kupac zamoli prodavca za malo vremena da izvrsi kupoprodaju i sloze se to je ok od prodavca.jer svaki prodavac voli da se ispostuju kupoprodaje u roku.ili ide negativna oko odugovlacenja i neocenjivanja.kao prodavac odmah ocenim kupca posle uplate a slanje njemu prepustim.naravno mnogi mi traze vrednosnu posiljku i tako i posaljem.postekspres je najefikasniji i najbrzi ali za kupca i najskuplji pa cak saljem i preporucenom posiljkom gde ja ne snosim odgovornost jer sve fino opisem u limundo pravilima kako poslujem.u slucaju da kupac ima zamerki vracam mu novac ali to se meni ne dogadja.stojim iza svoje robe.jer ne zelim da kaljam svoj ugled na limundu.volim i poslujem brzo i efikasno sto znaci uplata i automatski slanje kupcu.ne krsim limundo pravila pa i od kupaca ocekujem isto.ako navedem da saljem postekspresom,postom i licno uglavnom postom saljem.ali ako me zavlaci kupac ne odgovara na poruke probija rokove dobija negativnu ocenu s opravdanjem.kao kupac isto radim prvi se javim uplatim prodavcu na racun i to je to.retko se desava da neko salje pouzecem pa ne koristim tu opciju ni ja.

 39. voja radmanović

  postavim cenu 2600d a pitaju me „može li za 2000 ?“. neću da odgovorim. to za mene nije pitanje u vezi stanja predmeta. kome ne ogovara cena ne mora da kupi.

 40. Jovica Stojanov

  imam mali problem i hocu da znam,kako mogu da se otkazem od neki predmet na koji sam dao cenu i moguce li je to omoguciti

 41. @Jovica Stojanov – nije moguće poništiti već datu ponudu za neki predmet na kom ste licitirali. Ono što možete da učinite jeste da kontatkirate Limundo korisničku podršku preko Kontakt strane http://www.limundo.com/Kontakt kako bi vašu ponudu smanjila sa maksimalne na trenutno vodeću ponudu. Na taj način se stvara prostor da neki drugi kupac pobedi na toj aukciji.

 42. Citat:
  “9. Ocene prodavca – pored korisničkog imena prodavca u zagradi vidimo i broj njegovih jedinstvenih pozitivnih ocena. Klikom na njegovo korisničko ime odlazimo na prodavčev Limundo nalog gde možemo videti koliko je pozitivnih, neutralnih ili negativnih ocena dobio, kao i koji su komentari ostalih članova u vezi sa saradnjom sa ovim prodavcem. Ocene nam pokazuju kakva je reputacija tog prodavca i kakva su iskustva ostalih članova sa ovim prodavcem. Na osnovu toga zaključujemo da li želimo da kupimo predmet od prodavca.“

  Od kako ste ukunuli da se u ocenama može videti za koji proizvod je data ocena, ocenjivanje više nema nikakav uticaj na odluku da li kupovati ili ne. A skoro da više nema ni smisla. Priličan broj prodavaca ima duple naloge, i sami sebi prodaju robu ako se niko drugi ne zaleti na naduvanu cenu. I ta se roba onda opet javlja na Limundu u ponudi i tako u krug. Vi tako dobijete lepu proviziju i ja to razumem. Ali tako favorizujete prevarante i mućkaroše svih profila, što ne razumem. Jedan isti prizvod se pojavljaje po pet puta zaredom kod istog prodavca a iz ocena se ranije moglo videti da je to tako. Sada se to više ne vidi, pa su prevaranti nagrađeni. Kao i svugde uostalom. Ustvari, i to razumem jer je novac ipak ono za čime svi jurimo, pa sam stoga sve uvereniji da ću prestati kupovati na Limundu. Vi to, naravno, nećete ni osetiti, jer će vaša provizija svakako pristizati ma ko kupovao ili prodavao, tako da sumnjam da ćete ocenjivanje vratiti na staro.

 43. @Zoran022 – slažem se u potpunosti. Totalno pogrešan korak ukidanje mogućnosti da vidimo za koji predmet je data ocena.
  Isto tako sam milion puta probao da nađem najbolje rešenje za kupoprodaju, a dobijem jedan te isti copy-paste odgovor, koji kao da softver generiše automatski i samo dole udari potpis. Kapiram ja da limundo štiti na prvom mestu sebe i da preko toga nikako ne ide, ali u nekim stvarima su tvrdi, jako tvrdi, i nemaju logično objašnjenje, nego sve po pravilniku.

 44. sta se desava ako se predomislim i ne zelim da kupim odredjeni predmet da li ja moram da platim ?

 45. @milan – kada kupac odustane od kupovine, prodavac ga može oceniti negativnom ocenom za tu saradnju. Zato je važno da pre nego licitirate budete sigurni da ćete predmet kupiti ako na aukciji pobedite.

 46. i ja mislim da se treba vratiti na staro ocenjivanje.desavalo mi se vise puta da se cena naduvava od samog prodavca sa drugog naloga ili od strane prijatelja.kada nesto licitiram,ja pogledam i ko su ostali ucesnici licitacije i sta oni kupuju / prodaju.po tome pretpostavim i dokle ce oni platiti predmet,da li pomazu prodavcu u licitaciji.to se najbolje vidi sa lcd / plazma televizorima.primer : da prodaje tv,ne zna sta mu je,ne zna da li ima sve delove.tako ga je dobio iz inostranstva.e sio mu ga djura,ne zna.a naduvava cenu oko 7000 dinara pa i vise (za neispravan tv).pre desetak dana je moj prvi komsija kupio tv filips sa ,,originalnim,,daljinskim.jeste filipsov daljinski ali nije za taj tip tv-a.menja program,jacinu tona i to je sve od funkcija.da nadje nov kanal ne moze.nadem gde taj prodavac na limundu i dalje prodaje tv aparate.za ovaj sto je kupio komsija stoji da je ispravan ali ne stoji da je u hotel modu,da bez originalnog daljinskog ne mozes traziti nove kanale.tv je placen oko 9000 dinara.i sta ce sada kupac.da stavi u kola i ide 350 km da ga vrati, ili ce u servis i da plati do 2500 din za resavanje problema.
  limundu je bitno da skine proviziju,i to je cela briga.ne ide to tako.ako ja treba da izdvojim 10 pa i vise hiljada za neki predmet,hocu da znam i da kupujem ispravnu stvar(polovnu ali ispravnu).zasto je problem da ako je meni prodavac blizu,ne dobijem adresu i odem da vidim sta licitiram.tu nesto treba menjati u pravilniku.

 47. ivana Mitrović | 16.05.2013. – 20:52
  Pitam ja sve vas;Jel protivno pravilima limunda da se napiše,da je roba kineskog porekla(naravno ako jeste).Ovako se kupac dovodi u zabunu,ili pak mi, kupci treba logički da zaključimo kako je ta roba kineska zbog cene.Ja ne znam ko koga ovde sve vara,ali na kraju opet mi kupci platimo to.
  Anja Divkovic 17.05.2013. – 11:09
  @ivana Mitrović – prodaja robe kineskog porekla, ako se misli na plagijate poznatih brendova (telefoni, garderoba i slično), nije dozvoljena. Sve aukcije za koje mislite da nisu regularne možete prijaviti klikom na “Prijavi aukciju” u donjem desnom uglu aukcije.

  Ja prijavim takvu aukciju (gde je kineska roba loseg kvaliteta) i sta se onda desava? Takva aukcija se prekida ili ne?
  pozdrav

 48. @dule – Sve zavisi. Prodaja predmeta koji su poreklom iz Kine nije zabranjena a ako gledamo samo zemlju porekla predmeta, kao što nije zabranjena ni prodaja predmeta iz Indije, Koreje itd. Mnogi poznati brendovi upravo imaju fabrike u Kini te ako je nešto „Made in China“ ne znači da je i plagijat. Ne postoji pravilo koje definiše kakvog kvaliteta mora da bude roba koja se prodaje na Limundu, ali ako smatrate da je u pitanju kopija nekog brenda, slobodno prijavite tu aukciju i mi ćemo proveriti o čemu je reč.

 49. Sta je sa onima koji imaju vise od 5 negativnih ili 10 sto ih ne brisete iz limunda.

 50. Od kako ste ukunuli da se u ocenama može videti za koji proizvod je data ocena, ocenjivanje više nema nikakav uticaj na odluku da li kupovati ili ne. A skoro da više nema ni smisla. Priličan broj prodavaca ima duple naloge, i sami sebi prodaju robu ako se niko drugi ne zaleti na naduvanu cenu. I ta se roba onda opet javlja na Limundu u ponudi i tako u krug. Vi tako dobijete lepu proviziju i ja to razumem.. Jedan isti prizvod se pojavljaje po pet puta zaredom kod istog prodavca a iz ocena se ranije moglo videti da je to tako. Sada se to više ne vidi, pa su prevaranti nagrađeni ! stoga sam sve uvereniji da ću prestati kupovati na Limundu. Vi to, naravno, nećete ni osetiti, jer će vaša provizija svakako pristizati ma ko kupovao ili prodavao, tako da sumnjam da ćete ocenjivanje vratiti na staro, atrebalo bi, postavite pitanje clanovima!?

 51. @zoro 011 – Kada dobijete tri negativne
  ocene iz istog razloga, status vam se menja za jedan. Postoji
  nekoliko statusa naloga na Limundu:
  – Aktivan
  – Obavešten
  – Upozoren
  – Upozoren pred isključenje
  – Predložen za trajnu suspenziju

  Znači, kada dobijete tri negativne, status vam se menja
  sa Aktivan na Obavešten, a za svaku sledeću negativnu vam se
  status menja za jedan. Odnosno, kada bi dobili četvrtu negativnu
  status bi vam bio promenjen na Upozoren.

  Ali status se može vratiti za jedan posle pet meseci od poslednje
  sankcije, kao i nakon 100 jedinstvenih pozitivnih ocena. Na primer,
  dobili ste tri negativne i promenjen vam je status na Obavešten,
  ali pet meseci niste imali nijedan prekršaj i status vam se vraća
  na Aktivan. Nekada je pravilo bilo da više negativnih ocena od jednog
  člana se računa kao jedna negativna, a sada se svaka negativna računa posebno.

  Ako smatrate da je neki član trebao biti suspendovan, možete nam poslati njegovo korisničko ime preko Kontakt strane te ćemo izvršiti dodatne provere.

  @MIKADJ – predlažem vam da pogledate naš blog na ovu temu – http://blog.limundo.com/2013/12/sta-je-neko-kupio-ili-prodao/

 52. Pozdrav dali se brišu negativne ocene I kada ?

 53. @arso – poništavamo ako nisu date u skladu sa pravilima, a ako mislite da li se poništavaju vremenski, onda ne, trenutno sistem ne funkcioniše tako. Ali smo imali nekoliko slučajeva da su člavno rešili pitanje ocena i posle dve, tri godine, pa slobodno kontaktirajte osobu koja vam je negativnu dala te pitajte da naknadno rešite pitanje ocene. Ako je neopravdana ocena u pitanju, pošaljite nam poruku preko Kontakt strane te ćemo pokušati da rešimo pitanje iste.

 54. Sta raditi ako greskom u ponudi,pogresis cifru za jednu nulu ili tako nesto,kako to ispraviti?

 55. @vladimir – ako pogrešite u ponudi, možete nas kontaktirati kako bismo vašu ponudu smanjili na trenutno aktuelnu ponudu. Naše brojeve telefona, kao i formu za slanje poruke, možete videti na sledećem linku:
  http://www.limundo.com/Kontakt

 56. na ovoj zezalici sam tek 2 dana ali je onaj komentar MIKE DJ apsolutno tacan.
  ako uspem sta da kupim ok , a i ako ne nije ni vazno neka sitni sibicari gledaju od cega ce da zive , a mozda i zarade neki put do 10e , ali samo mozda :D.
  Pozdrav ekipi od 5 ljudi na ovom vasaru.
  P.S. Ako nekome od“VELIKIH KUPACA I TRGOVACA ZAFALI“ 100-200-300 dinara rado cu mu uplatiti na devizni racun :)))))

 57. „@MIKADJ – predlažem vam da pogledate naš blog na ovu temu – http://blog.limundo.com/2013/12/sta-je-neko-kupio-ili-prodao/

  Možda je bolje da Limundo tim ponovo pogleda tu temu… Toliko je argumenata izneto protiv skrivanja istorije poslovanja i tolika većina je očigledno protiv da mi mi nije jasno koja je svrha vašeg predloga… A zašto je ta „novina“ uvedena i kome najviše koristi milsim da je svima više nego jasno…

 58. Zaista mi nije jasna zabrana razmene e mail adrese pre zavrsetka aukcije. Ako time zelite da sprecite prodaju van Limunda onda cete uspeti samo jedanput ako se radi o istom kupcu i istom prodavcu. Nakon pobede na aukciji i kupac i prodavac dobijaju sve podatke. Znaci za sve buduce aukcije, ako postoji intres mogu da trguju i van Limunda i/ili Kupinda. Cini mi se da ovaj vid zastite pomalo zvuci ponizavajuce. Takodje se slazem sa predhodno iznetim stavovima koji se odnose na ukidanje mogućnosti da se vidi za koju prodaju je prodavac ocenjen. To je posebno vazno za prodavce koji imaju na aukcijama razlicitu robu. Mozda neko nudi odlicne cipelarnike, ali uz to je nekada prodao i nekoliko pari obuce za koje je npr dobio 2 negativne i 1 neutralnu ocenu. Ono sto meni pada u oci je drasticno smanjen br aukcija i sve vise lose robe….valjda znate sta radite….

 59. Mislim da je ovo velika prevara, nisam redovno ni postavila novu cenu na aukciji vec je neko povecao malo mi je to sumnjivo.Jer dobro znamo da kad postavimo novu ponudu treba da je i potvrdimo odem odmah na stranicu i vec vidim novu cenu, blesavo i po meni neizvodljivo! I veoma brzo:)

 60. @ Daniela
  Nije u pitanju nikakva prevara već Limundo agent. Evo kako funkcioniše http://www.limundo.com/Pomoc/Kako-da-kupujem-/639#4. Ako su potrebna dodatna pojašnjenja, slobodno se javite, tu smo da pomognemo.

 61. slazem se sa clanom mikadj koji je pitao zasto ste ukinuli obavestenja sta je limundovac kupio ili prodao pored ocene i komentara tako ljudi mogu znati dali je osoba koja remontuje tehniku i samo to prodaje ili je kupio istu mozda na limundu,servisirao i prodaje je kao dobijenu….ja kao i 99% clanova se slazemo da se ubaci opet vidljivost predmeta koji je clan kupio ili prodao.hvala

 62. A sta se desava ukoliko pobedim na aukciji, a prodavac mi ne odgovara na poruku?

 63. Anja Divković

  Rok za kontakt je 2 dana od kraja aukcije. Ako ste kontaktirali prodavca, ali on vama ne odgovara, možete da date negativnu ocenu.

 64. Dragan Mirosla

  Znam da nije dozvoljeno postavljati eksterne linkove na sajt, ali razmislite o varijanti kada bi mogli da se prikazuju snimci predmeta, narocito u nekoj funkciji kako dokaz da su ispravni, sa recimo youtube-ta. Tada bi slika vredela 1000 reci a preterani opisi postali nepotrebni. A sto se tice duplih naloga vratite opciju davanja broja licne karte i skena iste, te nece biti duplih naloga niti ce oni koji su izbaceni moci lako da se vrate i ponovo prave probleme.

 65. U ponudi sam greskom upisala jedan broj vise i ponudila 20 000 umesto 2 000.
  Kako da to Ispravim
  aukcija jos uvek traje

 66. @dragana – Kontaktirajte korisničku podršku Limunda preko stranice http://www.limundo.com/Kontakt?utm_source=Pomoc_Header
  Ponuda ne može da se obriše, ali možete videti sa kolegama da se ista smanji na neku manju.

 67. Kako ste mislili da resite problem nerealno visokih cena? Nov sam na limundu i danas sam primetio kod jednog prodavca kojem je isticalo 15-20 aukcija sa nijednom ponudom ni za jedan predmet.

 68. Anja Divković

  @Stanko – kako konačnu cenu na aukcijama određuju kupci, ukoliko su nerealno visoke početne – niko neće ni kupiti predmet, što se prodavcima svakako ne isplati. Ako vidite predmet po ceni koja je po vama prevelika, možete kontaktirati prodavca da vam, po isteku aukcije, postavi predmet a Kupindo oko cene oko koje se dogovorite, ili da ponovo stavi predmet na aukciju po sniženoj ceni.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh