Početna » Zabava » [SAVET] Kako izabrati bicikl za dete?

[SAVET] Kako izabrati bicikl za dete?

Dečiji bicikl

Većina roditelja prilikom odabira bicikle za dete vodi se ili godinama deteta ili, pak, iskustvima drugih ljudi. Dodatnu konfuziju unosi postojanje tri vrste mera rama: u inčima, centimetrima i veličinama S, M, L itd. Kada se kupovina bicikla obavlja online, stvari su znatno komplikovanije. Dete ne može da proba bicikl, pa je obično potrebno da se poznaju barem osnovna pravila u vezi sa izborom bicikla, kako bi bicikl odgovarao detetu kome je namenjen.

Prvi kontakt sa pedalama dete ima prilikom vožnje triciklom i različitim vrstama autića sa pedalama. Tu se dete uči osnovnoj rutini, a to je okretanje pedala. Takođe, taj vid „vožnje“ mu daje i lažnu sigurnost, jer kada pređe na prvi pravi bicikl stvari se znatno menjaju, pa je i period prilagođavanja duži. Kada dete napuni 2 godine (visina deteta 85 – 100 cm) možete kupiti prvi “pravi” bicikl veličine točkova 12”.

Ti bicikli, naravno, imaju pomoćne točkiće. Važno je da dete može samostalno da se popne na bicikl i da siđe sa njega. Takođe, kada sedi na biciklu, potrebno je da stopalom može da dohvati podlogu.  Ukoliko niste u mogućnosti da dete proba bicikl koji kupujete, evo saveta kako da izmerite veličinu bicikla za dete.

Izmerite unutrašnju dužinu noge deteta. Dužinu koju ste dobili pomnožite sa 0.66 i dobićete veličinu rama u centimetrima. Veličinu u inčima ćete dobiti tako što ćete dobijeni broj podeliti sa 2.54 (ovo pravilo važi i za odrasle, pri čemu je potrebno voditi računa da nije isto za koje namene kupujete bicikl – ali o tome nekom drugom prilikom). Važno je da pri odabiru veličine rama nikada ne uzmete veći ram nego što vam je potrebno. Izborom manjeg uvek imate mogućnost da podignete sedište ili volan ukoliko vam bicikla nije dovoljno velika, dok kod velikog rama nemate mogućnost njegovog smanjivanja.

U periodu od 4 do 6 godina neka deca nauče da voze bicikl bez pomoćnih točkova. Kada prerastu veličinu tog bicikla prelaze na bicikle sa točkovima 20”. Obično je to sa 6 – 8 godina (visina deteta 120 – 135 cm).

U toj kategoriji postoje bicikli sa pomoćnim točkovima za decu koja do tada nisu imala veliko iskustvo u vožnji, kao i bicikli bez pomoćnih točkova sa jednom i više brzina.

Kada dete napuni 8 – 9 godina (visina deteta 135 – 145 cm) tada je potreban bicikl veličine točkova 24”, u toj veličini postoje bicikli sa jednom i sa više brzina, sa manje ili više dodatne opreme.

Sa 10+ godina detetu je potreban bicikl veličine točkova 26” sa nižim ramom. To je najaktuelnija veličina točkova i dalje u životu se kupuje bicikl sa većim ramom.

Visina vozača      Preporučena veličina točkova

Centimetri                   Inča

85 – 110                   guralice

85 – 100                     12

95 – 110                     14

110 – 120                    16

120 – 135                    20

135 – 145                    24

145+                          26

Za one koji znaju engleski evo i video uputstva:

Kakva su vaša iskustva sa kupovinom bicikla za decu? Podelite sa nama svoja iskustva i savete.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

5 Komentari

 1. Pošto se na limundu prodaju polovni bicikli treba obratiti pažnju na model i marku bicikla koji imate nameru da kupite – licitirate i sa tim podacima u prvoj namenskoj šetnji i obilaska bilo koje prodavnice bicikala uporedite isti model sa svojim detetom kao i cenu koja je za novi proizvod.
  TO vam je najjj jednostavniji naj bllji način provere kakav bicikl ttreba za vaše dete a i za vas i slobodno se upustite u licitaciju vašeg budućeg bicikla.
  Evo i nekih mojih preporuka za kupovinu bilo polovnog bilo novog bicikla
  – veličina bicikla
  Postavite sedište u najniži položaj Kada dete ili osoba stane pored bicikla sedište treba da bude u visini kuka i mora makar vrhovima prstiju da dotakne zemlju kada sedne na sedište. Ovo je naj niža varijanta i ako ste tu negde sve ostalo zavisi od vaše volje da savladate vožnju svog bicikla
  Isto obratite pažnju da sedište ima i svoj maxx položaj koji niej kada se izvadi šticna iz rama veće je taj položaj označen na svakoj šticni – šipci koja drži sedište u vidu sitnih linija u nizu u celom krugu na nekih 5.8 cm od kraja šipke.
  Toliko o određivanju koji ram i koja bicikla odgovara vama ili vašem detetu.
  Obratite pažnju n asledeće informacije koje bi trebalo da vam svaki prodavac da ako nije naveo u svom oglasu a to je
  Veličina točka- piše na svakoj gumi sa spoljašnje strane i postoje
  12″- Skroz mali sa pom. točkovima (izbegavajte one plastične)
  16″,18″- malko veći dečiji nema ih mnogo i idealni su da se dete nauči da vozi na dva točka
  20″- dečiji najzastupljniji preporuka aluminijumski dupli zid
  24″- junior klasa voze klinci od 9 -13 g
  26″- MBK klasa za sve uzraste i tu je sada bitna veličina rama kao i oprema jer za približnu cenu dobijate mnogo bolji bicikl.
  28″ – siti bicikli i trkački kao i treking
  i na kraju dobro obratite pažnju na opremu koju ima bicikl tj kakvi su menjači i tražite od prodavca da vam kaže da li i šta treba da se promeni na biciklu jer intervencije i servisi nisu tako jeftini
  Toliko za sada pitajte ako nešto treba.
  Pozdrav i sretna kupovina

 2. Odlican tekst, da sam to procitao pre dve godine kupio bi detetu odgovarajuci bicikl. Otisao sam u radnju i trazio savet od prodavca, kad sam dosao kuci ispalo je da nema pojma, uz to kineski proizvod (mada je radnja delovala OK), bili su pomocni tockovi ali drzaci za njih su bili od lima debljine ne vise od 0,5mm, uglavnom nisu ih drzali kako treba

 3. Da još i jedan predlog za LT:
  -Postavite opciju da se prilikom postavke aukcije odabere i velličina točka
  samim tim bi pretraga po toj kategoriji omogućila lakše nalaženje odgovarajućeg bicikla i msanjila prepiske između kupca i prodavca po tom pitanju.

 4. Dobro se posavjetujte pri kupnji,ima puno stvari na koje treba pazit,a jedna od najvazni ih je sigurnost djece.ja sam nasao trgovinu gdje su mi stvarno iskusno pomogli oko toga izbora.

 5. a balans bike? kako ste mogli toliki tekst o izboru bicikla, a niste spomenuli najznačajniji za savladavanje?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh