Početna » Sigurnost » Svetski dan prava potrošača

Svetski dan prava potrošača

Svetski dan prava potrošača obeležava se od 1983. godine kada su ga ustanovile Ujedinjene Nacije. Petnaestog marta svake godine u celom svetu skreće se pažnja na osnovna prava potrošača u cilju njihove edukacije i zaštite.

Limundo timu je edukacija izuzetno važna i zato dosta ulažemo u nju. Kao što to činimo tokom cele godine, potrudićemo se da i danas ukažemo na šta je potrebno obratiti pažnju.

Osnovna prava nas kao potrošača su:
1. Zadovoljenje osnovnih potreba
2. Sigurnost

3. Obaveštenost

4. Izbor

5. Učešce

6. Pravna zaštita

7. Obrazovanje

8. Pravo na zdravu životnu sredinu
i odnose se pre svega na zaštitu naše ličnosti, novca i vremena.

Zadovoljenje osnovnih potreba pretpostavlja dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga kao što su hrana, odeća, obuća…. Na Limundu nije dozvoljena prodaja hrane, ali se zato veliki izbor odeće i obuće nalazi na samo nekoliko klikova od nas. Obaveštenost podrazumeva raspolaganje tačnim informacijama neophodnim za izbor ponude. Na svakoj aukciji je obavezno da budu naznačeni cena, načini slanja, plaćanja, lokacija prodavca, fotografija i opis predmeta, kako bi potencijalni kupci imali dovoljno informacija o predmetu ponude. Naravno, uvek imamo mogućnost postavljanja dodatnih pitanja prodavcu, u slučaju da postoji bilo kakva nedoumica.
Ukoliko želite da online kupoprodaju obavite bez razmišljanja, naša preporuka je da to učinite koristeći Limundo Cash. Osmišljen da zaštiti obe strane u ovom procesu, sistem predstavlja naš doprinos unapređenju i obezbeđenju online trgovine. Na njemu se konstantno radi kako bi ispratio sve zahteve i potrebe članova.
Obrazovanje je naše pravo i obaveza da stičemo osnovna znanja koja nam omogućavaju informisan izbor. Važno je da budemo informisani jer se svakodnevno možemo naći u ulozi kupca ili prodavca, a očekivanja su različita. Kao kupac očekujemo da roba koju kupujemo ima određeni kvalitet. Podrazumeva se ispravnost, sigurnost i pouzdanost. Kao prodavac očekujemo da za robu koju prodajemo dobijemo najvišu moguću cenu. Verujemo da je zadovoljstvo i kupca i prodavca nakon obavljene kupoprodaje najvažniji cilj.

Sve neophodne informacije za obavljanje trgovine na Limundu možete uvek pronaći u  Pravilniku Limunda. Međutim, ako ste ipak raspoloženi za neke zabavnije i alternativnije načine učenja preporučujemo vam naš blog –  Limundo karaoke. Tu se uvek bavimo aktuelnim temama i rešavanjem mnogih nedoumica sa kojima nam se javljaju članovi. #etabla je mesto na kojem se srećemo jednom mesečno, na Tviteru, i razgovaramo  na raznorazne teme. Bilo da ste član Limunda ili ne, uvek nam se možete pridružiti i reći nam svoje mišljenje. Na Facebook stranici Limunda vas svakodnevno obaveštavamo o unapređenjima i izmenama koje se dešavaju na Limundu, organizijemo kvizove znanja i neretko delimo lepe poklone. Zato vas  pozivamo da pratite i učestvujete.
Kako idemo u susret lepom vremenu uskoro ćemo se ponovo družiti sa vama i uživo na #eLKaravanima. Ovogodišnja ruta je u pripremi! Svi jedva čekamo!

Potrebno je da razmišljamo o pravima svakodnevno i da se svi zajedno trudimo da ničija ne budu ugrožena. Skretanjem pažnje i obeležavanjem Svetskog dana prava potrošača Limundo tim daje svoj mali doprinos edukaciji i poštovanju ovih prava.
Trudimo se da budemo informisani jer, znate kako se kaže „Znanje je moć!“.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

15 Komentari

 1. Limundo je oštetio nas kao njegove korisnike i prekršio time naša prava kao potrošača na obaveštenost kada je dozvoli jednom članu da prodaje predmete sve do momenta suspenzije. Naime, u tom trenutku član nema negativnih, a veliki obim prodaje, i dešava se da bivam kupac kod istog. Dobijam predmet koji nije u skladu sa opisom i opasan je za korišćenje, tako da nije nikako podoban da se eventualno daljom prodajom nadomesti trošak tj.gubitak.
  Dva sata pred suspenziju šaljem reklamaciju prodavcu, ali odgovora nije bilo. Limundo nije našao za shodno da me OBAVESTI o stvarnom statusu člana, da lopovu ne uplacujem 2600din. i uputio me je da prava tražim na drugom mestu. Suspenzijom člana moja potraživanja padaju u vodu, a Limundo nema nikakvu obavezu. Pitanje koje se postavlja da li je član imao novca na računu za obeštećenje prevarenih – nema odgovora a još manje odgovornosti Limunda. Ništa tim povodom niste uradili.

 2. Potrosac je zapravo kupac, zar ne ?
  citat:
  Zakon o obligacionim odnosima
  II Prava kupca
  Ispunjenje, sniženje cene, raskid ugovora, naknada štete
  Član 488
  (1) Kupac koji je blagovremeno i uredno obavestio prodavca o nedostatku može:
  1) zahtevati od prodavca da nedostatak ukloni ili da mu preda drugu stvar bez nedostatka (ispunjenje ugovora);
  2) zahtevati sniženje cene;
  3) izjaviti da raskida ugovor;
  (2) U svakom od ovih slučajeva kupac ima pravo i na naknadu štete.
  kraj citata
  Pa zasto mu se onda ne omoguci pravo, kad dobije neisparavan (nesaobrazan) predmet, pa na kraju treba da vrati predmet prodavcu, da moze da refundira od prodavca, troskove slanja, koje platio prilikom dostave ?

 3. 2. Sigurnost

  U samom je vrhu liste prava. Prvo želim da naglasim da shvatam da u svakom sistemu može da postoji „rupa“ koju je teško zakrpiti, i da se ponekad mora improvizovati.
  Ono što se meni desilo više puta na limundu/kupindu ipak nije vezano za gore pomenuto. Dok sam bila početnik, više puta sam dobijala odgovore od limundo tima da je saradnja preko poruka najbolji i najsigurniji način komunikacije, jer samo u tom slučaju tim može da odreaguje u sporovima, u suprotnom ne možemo da dokažemo kakav dogovor jeste/nije postignut. Od tada u mojim aukcijama je strogo naglašeno da se komunikacija vrši isključivo preko poruka. Kritikuju me i kupci i prodavci povremeno zbog tog pravila, ipak držim se saveta tima. Da bi jednog dana u sporu sa kupcem kontaktirala tim i rekla da je problem lepo vidljiv i jasan u porukama, i zamolila da se spor reši po pravilima limunda.
  Odgovor tima bio je, copy/paste –
  „Zdravo,
  žao nam je što je došlo do nesporazuma sa drugim članom.
  Kupindo tim nažalost nema uvid u prepiske članova.“
  Bez ponuđenog rešenja, sa jednim „žao nam je“ osnovni vid sigurnosti i jedno od osnovnih pravila samog limunda jednostavno pregaženo.
  Kao inženjera tehničke informatike ta izjava me pomalo vređa. Nemate uvid, ne razumem. Naravno da imate, ali šta je problem, ne želite da se bavite time? I to bi bilo sasvim u redu. Ali onda neka to bude jasno i nama korisnicima. Jer toliko visoke provizije moraju da se opravdaju. Sigurnošću koju nudite. Sprovedite je.

  Možda malo isfrustrirana posle ovoliko vremena i raznih situacija, ali idem ka pozitivnom, zato sam još uvek tu, stoga „no hard feelings“, samo zaista se treba više potruditi.

 4. Svih ovih osam osnovnih prava nas potrošača su važna, smatram da je najbitnije da iza svakog proizvoda koji kupim mora stajati država i garantovati njegovu ispravnost, jer jedino tako može biti zadovoljen odnos prodavač – kupac 😉

 5. @Tijana – hvala vam na komentaru. Vaša kritika je potpuno na mestu. Tokom rada znaju da se dogode greške i nadam se da razumete da zaista nisu zlonamerne. Potrudićemo se da do njih više ne dolazi.

 6. @sasa – hvala na komentaru. Citat koji ste ostavili u komentaru je potpuno tačan. Vi imate pravo na uvažavanje reklamacije ukoliko ste dobili predmet koji ne odgovara opisanom stanju. Uvažavanje reklamciije može biti izvršeno na jedan od pomenutih načina. Limundo ne poseduje nikakve represivne mere kojim bi uticao na prodavce. Sprovođenje svih zakona RS je ipak u nadležnosti državnih institucija. Limundo ima nadležnost da sprovodi jedino pravila koja važe na sajtu uz primenu sistema sankcionisanja, u situaciji kada prodavac odbije da ispuni svoju obavezu. Slažem se sa vama da bi bilo od velike koristi kada bismo imali još neke alate za rad, ali nažalost to trenutno nije moguće.

 7. što se tiče sigurnosti možda bi bilo dobro da se može plaćati samo sa limundo cashom, kao npr. ebay/paypal kombinacija pa se lako dođe do refunda (jer je to jedna firma), ako je kupac nezadovoljan, nije dobio robu…

  ovako platimo poštom/na račun u banci… a od robe ništa, a član samo dobija negativne i prima lovu 😀

 8. E, pa da! Kada kupac izabre opciju „LC“, prodavcu se ne isplacuje iznos artikla, dok god kupac ne primi paket, proveri i klikne na opciju da je artikal u opisanom stanju i da prodavcu moze da se prebaci novac.
  Medjutim, ukoliko artikal ne odgovara opisu, kompletan iznos artikla se vraca kupcu, tacno, ali ne i postarina, koju je platio prilikom preuzimanja istog, zar ne…?
  Nadovezujem se na Sasinu pricu i temu iz proslog bloga „5 najčešćih grešaka kod ocenjivanja“…
  Poz,

 9. @Hristina Vidanović-hvala i vama na razumevanju, ipak
  Imate Vi i alate i represivne mere, Pravilnik kojim se pozivate na dva vazna Zakona (sto znaci da su na neki nacin sastavni deo Pravilnika) i sistem sankcionisanja.
  Samo to treba primenjivati apsolutno i dosledno, kao sto se to radi za tzv. duple naloge – sto takodje apsolutno podrzavam.
  Ako neko proda nefunkcionalan predmet, zato sto je slagao u opisu ili samo zato sti nije imao vremena da dobro pogleda predmet, pa zasto bi kupac imao ikakve troskove zbog toga, osim sto je tako i po zakonu. Takva situacija je prevara kupca jer je platio za ispravan predmet. I to treba tako i tretirati i sistemom snkcionisanja, ai neka plati za zvoju gresku.
  Dakle, sustina je da bi to doprinelo sigurnosti trgovanja na limundu.
  Realna slika i opis, licitiranje, nema dizanja cene, platiis i dobijes to sto si hteo da kupis – lepota jedna.
  I da ne bude zabune ja takodje i prodajem na limundu, tako da ovo ovo pisem i iz tog ugla – sve u cilju podizanja sigurnosti svih Limundovaca

 10. @sasa i marijagb – hvala vam na komentarima i predlozima. Zaista razumem šta je problem, samo što pitanje „prve poštarine“ nije nigde regulisano. Ne postoji nijedan član koji jasno označava ko snosi troškove „prve poštarine“ u slučaju povraćaja predmeta. Kod povratne poštarine je potpuno druga situacija i za nju jasno stoji da ona predstavlja trošak prodavca zbog slanja predmeta koji ne odgovara opisanom stanju. Ukoliko negde grešim molim vas ispravite me. Cilj nam jeste unapređenje sistema i ukoliko postoji kvalitetan predlog spremni smo da ga čujemo. Ono što se apsolutno primenjuje kao mera, u slučaju da predmet ne odgovara opisanom stanju, jeste suspenzija prodavca u slučaju da odbije uvažavanje reklamacije.

 11. @Hristina Vidanović, ne gresite, nigde nije decidirano receno ko snosi troškove “prve poštarine“, ali je cinjenica da je u takvoj situaciji, kupac pretrpeo stetu, pa
  Zakon o obligacionim odnosima
  II Prava kupca
  Ispunjenje, sniženje cene, raskid ugovora, naknada štete
  Član 488
  (2) U svakom od ovih slučajeva kupac ima pravo i na naknadu štete.
  A takodje i clanom 54, stav 10 Zakona o zastiti potrosaca, da ne prenosim sad sve.
  Dakle kupac ima i pravo na naknadu stete, od strane prodavca, da se u ovoj situaciji ogranicimo – na tu prvu postarinu i opet samo za sisuaciju kada se vraca nesaobrazan predmet.
  Po ovom pitanju sam se obratio (a to je mogao i Limundo da uradi) i na adresu vise organizacija za zastitu potrosaca, u cilju tumacenja predmetne situacije i samo ovde prenosim interpretaciju njihovih odgovora. Tako da ovo sto pisem ima utemeljenje na tumacenju nadleznih i strucnih za ovu problematiku.
  Opet kazem, sve u cilju povecanja sigurnosti i zastite od nesavesnih prodavaca, jer ako neko zna, da ako posalje pokvaren predmet treba da snosi troskove u oba pravca, a ako nece, da mu preti suspenzija, sve bi lepo doslo na svoje mesto.

 12. @sasa – zaista hvala na savetu. Potrudiću se da ovo isproveravam i predložim ovakvu izmenu. Svakako se slažem sa vama da u takvim situacijama kupac zaslužuje apsolutnu zaštitu.

 13. Kao osoba, koja uglavnom prodaje na Limundu, zaista smatram da mi nije potreban zakon, da bih odlucila da platim obe postarine, ukoliko je greska bila moja, to je zaista do coveka, nazalost, nisu svi ljudi isti.
  Najsigurnije je da kupci citaju uslove i gledaju ocene prodavaca, tako ce znati da sigurno nece biti osteceni, ukoliko dodje do nekih poropusta, problema…
  To mozda nije fer prema novim prodavcima, jer svako mora da pocne sa 0 ocena, ali ako clan ima nekoliko negativno ocenjenih kupo-prodaja, unapred mozete ocekivati neki problem, mislim da su ocene prilicno verodostojne.
  Jedna negativna ocena, ili mozda dve mogu biti i slucaj, nerazumevanje sa suprotnom stranom i sl., ali pet…
  Poz za Hristinu i Sasu,

 14. @Hristina Vidanović
  zaista prija vase razumevanje i podrska mojim stavovima.
  Limundo cenim kao ozbiljnu kucu u kojoj zelim da se osecam kao kod svoje kuce, sigurno, bezbedno i komotno… u drustvu prijajatelja. Ne zelim da mi to iko remeti, jer se i ja maximalno trudim da se tako postavim.
  Nisam od onih koji pise samo da bi pisao, sto se moze videti i iz mojih postova u cafeu, al kad sam siguran u nesto i imam (nadam se) dobar predlog, nemam ni bojazni da to iznesem pa makar to ponekad izdledalo i ostro. Prepoznatljivo je to u cafeu, da ne navodim nick sada, kad ga ne upisah odmah.
  @marijagb, da se i ja vama zahvalim, i naravno da sasvim logicno razmisljate – nije potreban zakon, za razumne i ozbiljne ljude.

  Bese kuknjava, pojedinih prodavaca, na pravo kupca da moze da vrati predmet bez obrazlozenja. I nista strasno se nije desilo, nije bilo masovnog vracanja predmeta. Svako valjda gleda da ima manje troskove.
  Tako i za ovo – iskljucivo kao mera (prevencije) koja doprinosi bezbednosti trgovanja., a koliko mogu da ocenim, Limundo je odskoro resio da ide u tom smeru i po drugim pitanjima, vezanim za clanove sa necasnim namerama.

 15. Bilo je dosta price na temu vracanja postarine kupcu u slucaju da je predmet van upotrebe ili funkcije. Cesto se to ovde desava , prodavcu je lako da vrati izlicitiran iznos predmeta koji da li neodgovornoscu,nemarom namerno, izbaci takvog na limundo da ljudi licitiraju misleci da je predmet u redu. Pa umesto da pojedini predmeti budu odmah baceni u kantu za smedje a ima toga ovde reklo bi se po zalbama drugih , ja treba jos da platim dostavu da bih umesto prodavca ja bacila premet posto stigne. To bukvalno tako izgleda. Kao razlog limundo tim je navodio da je prodavac na gubitku jer mora da vrati iznos licitacije pa nije u redu da ima plus i postanske troskove kupca. To je skroz naopako tumacenje jer ne moze niko nikako biti na gubitku za nesto sto inace ne moze da se proda jer nije za upotrebu, nije za popravku obicno. Kupac je hteo ispravan predmet. Sta sa tim sto je kupac u realnom gubitku a nije uopste dobio predmet kakav treba ? To meni niste odgovorili a realno je i desava se ljudima najcesce . Na limundu sam uglavnom prodavac, ali kao kupac imam i dva tri bas negativna iskustava. Poenta je uvek bila da dok uspem da kupim ovde predmet koji sam trazila platim vise nego sto bi kostao kvalitetniji a NOV predmet u prodavnicama, a usput se nerviram i pisem limundo timu danima. Zato jer se niko ne pita sta je sa tom nadoknadom postarine u nekim ociglednim slucajevima da bi je bilo u redu nadoknaditi, jer niko nije ovde i nije ni u prilici da stalno ima troskove a bez ikakve potrebe. Veoma tesko ide i povracaj placenog iznosa i „vracanje“predmeta i kada se ukljuci i sam L. tim. Oni prvo sve cine da se taj iznos ne vrati, ja sam to videla. A sramota je to bas zato jer obicno se radi o nalozima sa kojima nije moguc dogovor kad dodje do „greske“ koji bivaju odjednom uklonjeni ali verovatno tek kad ne vrate iznos licitiranog a i pored uzasne saradnje, ocigledne neodgovornosti, javljanja nekoliko osoba sa naloga, ne smete ni da ih ocenite negativno. Bivaju sankcionisani tek posto ostete vise ljudi. Mozda bi trebalo da ragujete cim vam se ukaze na takav nalog. Nije zanemarljivo da nije mali broj takvih naloga. Nije u redu da se pusta da tako bude. A da za to vreme u stvari jedino sajt ima dobit od tih provizija. A uglavnom kupci na gubitku. S obzirom da nikad ne znam ko je iza naloga nije pouzdan dakle na limundo kes a najcesce se retko cekira upravo tamo gde bi trebalo. Tako da nisam motivisana da mnogo kupijem online.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh