Početna » Zabava » Kamenac, neprijatelj vaše slavine – majstor Novica savetuje

Kamenac, neprijatelj vaše slavine – majstor Novica savetuje

Ako je protok smanjen i mlaz vode nije onakav kakav je bio kad je slavina bila nova, najverovatniji uzrok je kamenac na mrežici koja se nalazi unutar slavine. Kamenac se može skinuti i hemijskim sredstvima, ali ostaju zrnca peska koja se uvuku u perlator (filter sa mrežicama unutar slavine). To se “hemijom” teško može ukloniti.

Evo jedan od načina kako da rešite ovaj problem. Za ovu majstoriju je potreban sledeći alat:

Ako perlator ne možete da odvijete rukom, verovatno je kamenac zacementirao navoj. Kleštima pažljivo odvrnite, dovoljno je da se samo malo pokrene, samo 1mm i onda možete da odvrnete rukom do kraja.

Kad ste skinuli perlator, skalpelom skinite ispupčeni plastični deo, a zatim izvadite deo sa mrežicama. Pesak isperite vodom. Nataloženi kamenac skinite sa mrežice, blagim struganjem šrafcigerom i isperite vodom. Zatim sastavite sve delove i vratite perlator na slavinu.

Sada imate sasvim drugačiji protok vode.

U ovom slučaju perlator je bilo moguće rastaviti na delove i temeljno očistiti i to za veoma kratko vreme. Ceo posao traje nekih 5-6 minuta.  Kupovina novog i čišćenje nekim hemijskim sredstvom malo više vremena.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh