Početna » Kupindo » Kako da izaberem smartphone?

Kako da izaberem smartphone?

Donošenje odluka nikada nije lako, a kada kupujete telefon stavljate se na velike (slatke) muke. Najlakše je potpisati ugovor na dve godine kod mobilnog provajdera i uzeti telefon, ali, da li postoji bolja mogućnost? Kako odabrati pravi telefon? Da li se može kupiti pametan telefon (smatphone) za manje od 10 hiljada i da li telefon treba kupiti u slobodnoj prodaji?

Do pre nekoliko godina nije bilo teško doneti takvu odluku. Ako ste imali više novca kupovali biste Nokiu 6210, a ako niste želeli da telefon platite 1000 maraka, kupili biste Nokiu 3310.

 

Ako neko od vas zna koja je bila razlika između ova dva telefona u vremenu kada je napredna funkcija bila komponovanje melodija zvona, neka to sa svima podeli u komentarima.

To su bili titani sa početka veka.

A ko su titani danas i šta oni mogu da urade? Funkcije su se vremenom drastično razvijale, pa danas telefonom možete pratiti otkucaje srca, uključivati mašinu za pranje veša ili grejanje sa udaljenih lokacija. Danas za 700 evra kupujete iPhone 5 ili Samsung Galaxy S3 za 500, a oba mogu da urade sve, pa pomoću njih čak možete kontrolisati i osvetljenje u svom domu.

Kako kupiti telefon?

Uglavnom se telefoni kupuju kod mobilnih operatera uz pretplatnički ugovor. Treba biti pažljiv i ne uzimati skuplji paket (koji vam nije potreban) samo da biste dobili bolji telefon, jer će uzbuđenost istim mnogo kraće trajati od ugovora koji ste potpisali. Većina mobilnih operatera nudi popuste na pretplatu i do 50% ako zaključite ugovor (na 12 ili više meseci) bez uzimanja telefona. Tako vam se isplati kupovina telefona u slobodnoj prodaji. Ako ste odlučili da razmotrite ovu ideju, nudim vam nekoliko smernica ispod.

iPhone ili Android ili Windows ili Blackberry ili pak Symbian? Šta je bolje?

Ne bih smeo da pišem o tehničkim specifikacijama, jer se između ovih brendova vodi trka. Mere se dijagonala ekrana, procesorska snaga, autonomija, a i dizajn. Za sada vode Samsung, koji korisiti Android i Apple-ov iPhone na iOS platformi.

 

Android ima najširi opseg cena pa nekorišćen telefon sa Androidom možete kupiti za nešto manje od 6 hiljada, a polovan za malo više od 3 hiljade dinara. Trenutno, najveći broj korisnika „pametnih“ telefona na Zemlji koristi telefone sa Android platformom. Android je lak za korišćenje, aplikacije su uglavnom besplatne, a kao što i cene govore, za svakoga ima po nešto.

Ako recimo želite da kupite iPhone, imajte u vidu da Apple nema zvanično predstavništvo u Srbiji, a ovlašćeni servisi su retki i skupi. Najjeftiniji korišćen iPhone na Kupindu košta nešto manje od 6 hiljada, a nov oko 24 hiljade dinara. Karakterišu ga sveden, moderan dizajn i kvalitetne komponente.

Blackberry telefoni su dizajnirani prevashodno za poslovne ljude, a punu podršku operatera imaju uglavnom na zapadu, ali ne i kod nas pa ovde važe za sjajne telefone za SMS-oljupce. Nov se prodaje za 25 hiljada, a korišćen za nešto manje od 3 hiljade dinara.

Windows telefoni su nešto novo i nema ih puno, cene su raznolike a solidan Windows telefon se može kupiti za 11 hiljada dinara. 

Kada kupite novog ljubimca, prodajte starog na Kupindu. Da biste svoj novi telefon čuvali od padova i ogrebotina, tu su folije za ekrane i futrole, a možete sebi pokloniti i vakumski držač za vetrobransko staklo ili korman bicikla.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh