Početna » Blog » Traži se web dizajner koji voli…

Traži se web dizajner koji voli…

Šta čini dobar web dizajn?
O tome je mnogo pisano, različita su mišljenja.

Naš stav:
1. Brzina
2. Jednostavnost
3. Harmonija
4. Tekst čini dizajn
5. Reči čine tekst
6. Flow


1. Brzina
Da, to je prva stavka. Možete da imate prelep dizajn (o tome kasnije malo više),
ali ako se stranica zbog toga duže otvara nije učinjena dobra stvar.
Web dizajn, za razliku od grafičkog, limitiran je zbog brzine kanala komunikacije.
To limitira u korišćenju prelepih, ali usporavajućih rešenja.
Sećam se kako smo jedno od prvih dizajn rešenja Krojača vratili,
zato što je baner bio nekih 10 kB veći nego kada bi se smanjile boje.
Ako se osećate dobro zato što ste uspeli da izbacite jedan upit
ili smanjite učitavanje za 10 ms -> to je razmišljanje koje tražimo.

2. Jednostavnost
Pitanje:
„Da li ovo dugme mora da postoji?“
„Da li mora da se vidi svaki put ili samo u određenim momentima?“
ili po rečima našeg cenjenog Steve Kruga:
„Don’t make me think“.

3. Harmonija
Držati se jednog prikaza, jednog jezika, jednog identiteta.
Korisnik treba da oseti da je sve na svom mestu, da oseti:
„Samo ovako i može da izgleda.“
Mi smo išli dotle da smo upoređivali broj polja na vrhu sa brojem kategorija unutar
stranice Moj Limundo. Sve je trebalo da je deljivo sa tri.
Stvaranje harmonije koja se svesno ne primeti.
Dizajner radi za podsvesno. 

4. Tekst čini dizajn
Tekst je napisan određenim fontom, određene visine,
određenog razmaka između redova i prostora oko samog teksta (whitespace).
To zajedno čini tipografiju, prikladnu za svaku poruku koju želimo da komuniciramo.

5. Reči čine tekst
Zašto web dizajner treba da ima osećaj za dobro, jasno i sa malo reči napisan tekst?
Dobro korišćenje reči (manje je bolje) utiče na dizajn i doživljaj.
Uloga je i na ovom polju da se dobije celokupna slika za doživljaj korisnika.

6. Flow
Ovo je posmatranje stavki 1-5 iz ptičije perspektive.
Da li se sve stavke uklapaju u jedan prirodan tok?
Da li je bolje da jedna akcija (recimo kupovina) sadrži osam koraka ili samo tri?
Na prvi pogled je tri bolje rešenje.
Međutim, ako su zbog toga ta tri koraka nelogična i zbunjuju korisnika,
a kod osam koraka ima osećaj da sve teče kako treba, onda je bolji odgovor osam.
Ova stavka je izazovna, zato što spaja sve prethodne i nekad stvara potrebu da se
naizgled odustane od jednog koraka zarad dobijanja celokupne slike
(kao na primeru gde osam koraka naspram tri ne zvuči da je u skladu sa stavkom 2).

Ako osećate da to predstavljate svojim radom i stavom,
pišite nam na posao@limundo.com

Vladimir Nikolić

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

62 Komentari

 1. Pa vi trazite i programera i dizajnera u jedno… Jos da nadjete i sistem administratora koji poznaje sve to i imacete 1 zaposlenog za sve poslove i sto bi placali vise kada moze samo 1 da radi… sto u drugim firmama rade 2 osobe vi trazite jednu za sve to…

 2. Tražimo osobu koja voli šire da sagleda proces dizajna na webu.
  Programeri i sistem administratori su i dalje tu.

 3. Jel vam treba novinar? 😀

 4. Hm.. u vezi te brzine i stavke broj 1.. da li znate da je stigao ADSL i Kablovski internet u Srbiju?? :))

 5. Marko, stavka broj 1 se prevashodno odnosila na sajtove koji su pretpani slikama cija velicina nije smanjena pre uploadovanja na sajt, pa samim tim ucitavanje odredjene stranice ili neke galerije traje kao vecnost, tako da tu brzina interneta ne pomaze mnogo. 😉

 6. Evo ja sam već danima na VIP-ovom sporom internetu nakon iskorišćenog paketa i Limundo je jedini sajt koji mogu normalno da koristim. Nadam se da se to neće promeniti 🙂

 7. Moje mišljenje je da Limundo/Kupindo moraju mnogo bolje i MODERNIJE da izgledaju! Što se tiče same funkcionalnosti sistem sa PRIVATNIM PORUKAMA je očajno uradjen. Totalno nije pregledan, a to je jako bitno jer po pravilima komunikacija izmedju članova bi trebala da bude u glavnom preko poruka. Ovaj Limundov sistem poruka sa RE:RE:RE:RE:RE:….. je katastrofa. Pošto koristim i usluge drugih sajtova predložio bih Limundu da sistem poruka bude pregledan kao na KP. Znači poruke sa istim članom po pitanju istog predmeta /transakcije da bude lepo hronološki jedna ispod druge,a do njih da se dolazi jedni klikom,a ne ovako kao sada RE:RE:RE: do beskraja , pa se ti snadji koja je poslednja poruka itd!

 8. Slažem se da je sistem poruka katastrofalan i da bi to trebao da bude prioritet.

  Kada želim da vidim prepisku sa nekim članom, moram da se šetam od primljenih do poslatih poruka. Ona opcija „sve poruke sa članom“ je malo skratila muke ali opet nije to to ako na jednoj stranici ne možeš da vidiš ceo tok prepiske sa članom. Mora da se menja koncept iz korena a ne da se budži na postojeći sistem poruka.

  Kada bi ljudi koji odlučuju o ovome malo krenuli da prodaju preko svog Limunda/Kupinda, i oni bi videli ovo, ali pošto im to nije u opisu posla, ostaje da se nadamo da će razumeti naše kritike..

  Dovoljno je samo da se uđe u poruke na smart telefonima ili na Facebooku i vidi se koji je najpregledniji način za komunikaciju.

  Evo i predloga ako neko iz firme čita:
  Lepo uraditi listu aukcija u delu Poruke i nakon što se klikne na aukciju lepo se otvori opet lista sa svim članovima vezano za tu aukciju(pobednikom aukcije i ako je još neko pitao nešto vezano za aukciju). i kada se klikne na nekog člana otvara se prepiska sa tim članom vezana za tu aukciju. Dakle da postoji pregledno grananje. Mogu zamisliti kako je onima koji imaju ogroman broj aukcija. Ovako bi njima i svima ostalima bilo dosta lakše. Uđu lepo u određenu aukciju i vide prepisku za nju. Samim tim bi listing poruka kada se uđe u deo sa porukama bio manji pošto bi se prikazivao samo jedan red u listingu za jednu aukciju.

  Lista aukcija -> Lista članova koji imaju veze sa tom aukcijom -> Prepiska sa tim članom.

  I još jedan savet: nemojte da ograničavate stručnu spremu, jer u web dizajnu/programiranju kao i većini drugih zanimanja nije bitna škola već znanje i iskustvo.
  Toliko od mene na ovu temu, pošto ne ispunjavam uslov za stručnu spremu, ne bih želeo da vam se javim na konkurs.

 9. neznam odakle da pocnem nemogu da pametujem mnogo jer sam od skoro na ovom sajtu, kako god i oke je ali samo je mala zamerka sto predmete koje sam prodao moze da mi vidi svako malo neide i poruke koje nisu redosledno poredjane i moram da trazim i kopam za neki broj ili adresu cak sta vise ako si se o nekom predmetu ranije raspitivao to ide u beskraj…Pa ako moze mala korekcija bilo bi savrseno…Znam da ovo nije tema…ali sta je tu je…

 10. Dejane,
  opravdano mišljenje, podržavamo.
  Rado očekujemo CV.

 11. @Djordje | 20.02.2013. – 14:39
  ako si im rekao….

 12. Zeleo bih da dodam da posto sve veci deo populacije nisu bitne godine koriste Smart-fon Android ICS tako da bilo bi sjajno i kada bi limundo imao aplikaciju na googlovom storu, jer kada nisam kod kuce za kompom u moru pretrazivaca opera mini pomaze jer stedi i vreme i mb a sto se tice konkursa kako da pisem ako nema tu strucnu spremu, jer s njom ili bez nje covek radi ono sto voli, zato dzaba skola ako covek nije nista steko znanje tokom skolovanja.Ko razume razumece… Aplikacija bi trebala biti nesto nalik ovom limundu ali sa korekcijom poruka, mnogo bi znacilo da je aplikazija male velicine i da mogu da se aukcije kace sa fona, zato sto danas neces nositi nokia 3310 i digitalni od po 12 pix da slikas pa da odes do kompa prebacis sve bi to bilo konfornije i lakse da je neka aplikacija tu slikas fonom okacis, komentarises, posaljes koju poruku itd ovako bih mogao da pisem nego da skratim napravite jednu app limundo da je na googlovom stor-u uz mali korekciju naravno za android….

 13. Što se tiče tipografije, sve što ste naveli je ok, samo bih dodala da font koji neko odabere mora da ima naše karaktere koji jednako izgledaju u svi browserima.
  Ja koristim Safari i font koji ste koristili za tekst gore nema naša slova pa je svako Č, Š, Ć… drugačije, izgleda kao da je boldovano.
  Malo je bezveze.
  I škola nije bitna, nego iskustvo. Ne tražite doktora specijalistu.

 14. Nataša, odlično primećeno.
  U pitanju je Google Webfonts koji ima taj nedostatak.
  Ne bih se složio da škola nije bitna, često tu naučiš teoretski deo koji ti omogućava bolji pogled.

 15. Mioje je misljenje da limundo i kupindo mogu da izgledaju 40 % bolje nego sada…Mnoge boje kojih ima na milione treba iskoristiti u tu svrhu i grafiku takodje treba menjati..Da to bude moderno ,savremeno i u korak sa vremenom..U ostalom treba nam sajt koji zraci kvalitetom i ujedno da nam odmara oci…

 16. Traži se web dizajner koji voli… da popije 🙂

  Dobro kaze Dordje, i dizajnera i programera u jedno da odradi kod za sve razlicite platforme (chrome, firefox, safari.. ) i da odradi marketing za google i face a takodje i SEO za pretrazivace i naravno obavezno da pocisti kancelarije po zavrsetku radnog vremena. I sve to verovatno za platu jednog i to po mogucnosti na nivou cistacice..

  Vama bre, treba devojka za sve…

  A u svakom slucaju, vasem dosadasnjem dizajnu ne fali skoro nista, treba vam neka osoba koja ce da promeni nacin koriscenja vaseg sajta kako bi se izbeglo besumucno nepotrebno kliktanje i refreshovanje stranica i tako smanjio obim protoka podataka sa servera… A za ove banere i sitnice nadjite nekog pravog dizajnera koji ne zna da kodira ali itekako zna da dizajnira pa ga platite honorarno po potrebi…

 17. Pozdrav celoj ekipi,

  Vidim da je u jeku polemika oko toga šta bi jedan web dizajner trebao da poznaje i radi a šta ne, kao i šta to nije dobro na dašanjem Limundo i Kupindo sajtu.

  Ja Vam mogu ponuditi viđenje i analizu iz mog ugla, kao neko ko veoma mnogo vremena provodi za kompom i internetom i tako već godinama, i kao stastveni Limundovac sa početka 2009.

  Web je, po mom mišljenju, užasno kompleksan sistem koji pored toga što ima mali milion tehnologija koje ga čine i kojim je realizovan stalno nameće nove i nove standarde a i njih je kao i ovih prethodnih mali milion.

  Da bi ste bili uspešni svakako morate da težite da izaberete skup „najboljih“ iz obe kategorije ali se nikako ne treba težiti da se sve zadovolji jer je to ravno samoubistu u stalno širućem internet prostoru.

  Evo jedno banalno poređenje:
  Imate malorpodaju i bavite se trgovinom. Ne možete u isto vreme biti i najbrži, i sa najvećim asortimanom, sa najboljim cenama i sa najljubaznijim i najuslužnijim radnicima tj trgovcima. Nešto mora da pati i kaska a u nečemu ste zaista naj i sve konkurencije Vas se plaše u tom segmentu igre. Težiti da i u drugim segmentima budete što više konkurentni je odlično, ali ne treba ići u ekstreme i izgoreti u toj želji i naporima. Uzmimo da je Vaša maloprodaja sa najvećim asortimanom, a da Vam radnici znaju biti mrgudi jer im se prosula prva jutarnja kafa… Cene Vam jesu konkurentne ali Perina radnja prosto ubija cenom jer on čovek ima mnogo manju maržu ili bolje nabavne cene ili pak ima neku mega moćnu formulu pa je prava jeftinoća kod njega.

  Svako će dobiti svoj deo kolača jer ljudi hvala Bogu ima raznih a tako i treba da bude. Majstor Mika nikad neće pazariti kod Pere, jer na svom spisku od 10 artikala kod Vas će naći 8 a kod njega 4. Uštedeće vreme, a majstoru je i vreme novac iako bi možda prošao jedftinije za 300 din sve ukupno da je pazario kod Pere u radnji, ali gde je gorivo, šetkanje, amortizacija i slično…

  E sad nakon što ubio u pojam sa ovom pričom iznad evo ukratko kako se ovo odnosi na Limundo ekipu tj njihov flagship Limundo.com

  Slažem se da je dizajn za sajt poput Vašeg i za posao kojim se bavite veoma bitan, ali ono što je za Vas mnoogo bitnije jeste funkcionalnost. Kao što je na jednom mom sajtu to sadržaj za Vas je funkcionalnost.

  Ja sam ona manjina koja nikad ne bi kliknula na baner zato što je lep, već zato što se na istom prodaje nešto što mi u tom momentu treba i privlači pažnju.
  Opet većini je bitno dodvoriti i privoliti ih dobrim i lepim layout-om sajta koji iskreno mislim da već imate. Limundo sajt je minimalistički, samo bitni detalji su istaknuti, rađen je na beloj pozadini za koju je dokazano da ima pozitivan efekat na posetioca, umiruje i slično… baneri na naslovnoj su živoopsni i deluju veoma skladni i funkcionalni…

  Dakle ja zaista ne vidim za neke drastične egzibicije prema dizajnerskim vodama. Uzmite eBay? Da li je on dizajnerska revolucija? Nije…ali funkcionalno eee to je već nešto drugo.

  Evo odmah saveta. Napraviti Andorid/iOS aplikaciju, zaposlite ljude da to rade, čini mi se da ćete mnogo brže povratiti uloženo. Priča o porukama koju je neko spomenuo gore je skroz na mestu, super argumentovano. E to je već deo vezan za funkcionalnost a privatne poruke među Limundovicima spadaju u one esencijalne funkcionalnosti na Vašem sajtu, na tome poradite.

  Vidim da je implementiran extended SSL, bravo! Ima nas kojima ovo veoma znači. Znam da u Srbiji to i nije nešto bitno, ali biće, mora da bude… kaskamo za svetom ali dolaze mlađe generacije koje će nadam se praviti svoje biznise na netu, a gde je e plaćanje tu mora da se poradi na sigurnosti.

  Evo jednog konkretnog predloga:
  Možda da ubacite website seal za taj SSL, negde u dnu i da ako imate mogućnosti ugradite daily malware scan i postavite seal i za to. To je da biste još dobili na kredibilitetu kod onih najtvrdokornijih nevernih toma. 🙂

  Imam još nekih zapažanja i predloga ali nekom drugom prilikom ionako mi post zauzima celu stranu xD

  Do sledećeg puta
  Pozdrav svima.
  Dolke, Limundovac

 18. Pozdrav,
  Meni na sajtu najvise smeta komunikacija preko poruka i kad neko od clanova postavi pitanje tipa koja je velicina ili bilo sta a u naslovu poruke praznooo! Treba pitanja sa odredjenog predmeta vezivati za naslov predmeta sa te iste stranice.
  — ## Direktna kupovina: http://www.kupindo.com/Clan/Shatrospace/SpisakPredmeta
  — ## Limundo aukcije: http://www.limundo.com/Clan/Shatrospace/SpisakAukcija

 19. Dolke, hvala na dobrim dopunama teksta,
  vidi se da voliš dublje da zaroniš u tematiku.

  SSL seal već stavljamo, ali samo na stranicama gde je ključno po nama
  (registracija / ulaz u nalog) i ako se SSL koristi na više mesta.
  Delom i zbog toga, kao što si i sam vrlo plastično naveo, zbog kompromisa
  (u ovom slučaju jednostavnost i brzina prikaza je bila odlučujuća).

 20. Podržavam sve ranije postove.

  U sistemu poruka definitivno treba nešto menjati. Pitanje je samo da li smo mi Limundovci to zaslužili?

 21. nemojte nista dirati da jos nesto ne sjebete………ovo je sasvim ok.:))))))

 22. Mrki - bivsi dizajner Limundo.kompanije

  @Natasa
  Nasi karakteri koji nedostaju u dizajnu ove wordpress teme nije to sto je ovo google webfont, vec je WordPress integrisao Neue Helveticu bez podrske za central european karaktere (to je ono kada kod sebe na kompu prebas na srpsku tastaturu, pa neki font ima š, ć, č… a neki ne).

  @ za svi koji imaju problem sasistema poruka
  Sistem poruka je redizajniran da radi na principu chat-a, kao na mobilnim telefonima, jedan user, pa onda sve poruke vezane za isti.
  Kako taj deo sajta izgleda u redizajniranoj formi mozete videti na sledecem linku http://tinypic.com/r/1zzg6rq/6
  Kada ce i da li ce to biti implementirano na Limundo, to je vec druga tema…
  I samo da napomenem, webdizajner nije onaj koji sam odlucuje sta ce i kako da funcionise, vec je deo jedne velike masinerije, gde se svaki korak detaljno planira i realizuje.

  Bilo kako bilo, unapred cestitam osobi koja bude izabrana na ovom konkursu.
  Posao jeste malo zahtevniji, ali veoma miran i opusten…

 23. Vidim da se vecina ljudio slaze u vezi privatnih poruka,znaci na tome treba raditi ovo ostalo je ok,netreba praviti velike izmene jer cete sve upropastiti trenutno zmurecki znam kako sta funkcionose,ako izmenite strajkovacu gladju.
  Super ste samo nastavite….
  A ovo oko dizajnera tu neka vam je bog upomoci,jer ja vam nemogu pomoci.

 24. Ma brate mili sta je ovo danas, svi hoce i jare i pare…to ne moze, i ja bih radio sve ovo za par hiljada eura ali poslodavac koji ovo trazi ne daje 3 plate jednom coveku.
  Ja se iskreno nadam da cete naci coveka koji ce sve ovo da vam odradi sam, jer kao sto je neko vec naveo, ne znam ko ima sva ova zvanja da bi bio „web dizajner“ limunda…

 25. ivana stanojkovic

  cestitam izabranom clanu na dodeljenom poslu to jeste zahtevan ali veoma lep posao nadam se da cemo i mi dodci nekada na red pozdrav i svako dobro

 26. Nadam se da nisam preterao u sa dubinom Vlado :-). Ne volim komentare koji staju u red -dva, bez sadrzaja, prazna slova. To mozda na fejsu. Ovde ipak blogujemo sto ja dozivljavam kao kvalitetnu diskusiju uz nedostatak kafe 🙂

 27. Slazem se u vezi poruka da treba nesto promeniti ali nemojte nesto mnogo menjati na samom sajtu, jer po meni je Limundo najlksi za snalazenje i funkcionisanje. Imam naloge i na drugim sajtovima i meni recimo KP NIJE UOPSTE pregledan. Web dizejnera sa svim znanjima koje zahtevate ne znam gde cete naci, nemoj da nam urpopasti i ono sto nam je funkcionalno…

 28. MIlan Ognjanovic

  Ja cu samo dodati neke sugestije i predloge.

  Sto se tice poruka treba nesto promeniti.
  kod samih licitacija koje su zavrsene a takodje su u listi zelja trba ih nekako vidno odvojiti mislim upadljivo da su zavrsene.

  Tacno je da ovaj posao treba platiti kako su neki naveli ali cesto sami poslodavci i nisu u mogucnosti da odvoje taj novac.Ipak cesto koriste snalazljivost kako bi dosli do nekih boljih opcija.Sto se tice limunda sajt je prilicno dobar ali kao sto svi znamo male pametne i prakticne promene su od belike vaznosti.To su obicno nijase koje svako od korisnika primeti.Ja naravno ne govorim o kodu sajta vec o onome sto vidi sam korisnik.Brzina i samo zauzece sajta je od velike vaznosti.

  Moram napomenuti da limundo iskljucivo zavisi od sajta i samog njegovog sistema.Tako da bi trebalo i pored ostalih troskova da mu bude prioritet dobro placena osoba koju ste naveli u predhodnim tekstovima.Naravno sam dizajner nije u mogucnosti da uradi skoro nista bez dobrog tima.Mislim da je u svemu ovome potreban jak lider koji ce usmeriti sve ka istom cilju.A ukoliko u njegovom timu nema tih eksperata sto je i nemoguce da ih ima za sve oblasti sam lider sa celim timom mora probuditi u njima ideje i sama resenja.Tako da svaki od nih tezi ka nekom svom maksimumu i sirini gledanja.

  Ovo vam pisem iz iskustva ne po nekoj teriji. Svi mi vidimo istu stvar razlicito u toj razlici je kljuc svega.

  Sve pohvale limundo timu na ovoj stranici.Jer upravo ovde ce se jasno videti te razlike.
  Mada nije lose da se uvede na sajtu sta bi promenili posetioci ili sami clanovi.Tacnije samu oblast i koja oblast tj stranica ima najvise primedbi to bi stvarno se nesto moralo popraviti.

  tacnije oceni stranicu ili tako nesto.Ovo nije predlog samo mi je proslo kroz glavu.

  Veliki pozdrav limundo timu…..

  M.Ognjanovic

 29. Pošto smo videli screnshot redizajniranog sistema za poruke zahvaljujući @Mrki-ju ( http://tinypic.com/r/1zzg6rq/6) mislim da nam Limundo tim duguje objašnjenje zašto to do sada nije implementirano i zašto je u opšte pitanje da li će to ikada zaživeti?

  Da li neko pomalo „nastran“ voli i namerno „gura“ ovaj ofucani sistem poruka koji kao da je programirao neko iz 16-tog veka?

  Hvala na dogovoru!

 30. Johny,
  svaka izmena treba pažljivo da se odradi,
  poveže sa postojećim, testira i na kraju pusti.
  Redovno usavršavamo Limundo i Kupindo,
  korak po korak.
  Jedan od tih koraka će biti i prikaz / slanje poruka.

 31. to sa porukama bi trebalo da vam bude prva tačka dnevnog reda, ne znam ni ko je dozvolio tako komplikovan sistem poruka, jedan član = jedna stranica sa svim porukama od njega, ovako ne znam ni šta sam kome poslao, desi se i da pošaljem ljudima 2x iste poruke ili pogrešne poruke jer ne vidim šta sam kome slao, ne izmišljajte toplu vodu i samo iskopirajte taj kup-pro (koji opet ima očajan dizajn) i rešen problem

  takođe što se tiče samog listanja aukcija, trebalo bi ubaciti opciju i da se može izlistati više aukcija po strani, 50, 100, max 200 i još jedna bitna stvar radi lakšeg pregleda da se može izabrati opcija galerija kao na ebayu, pa se lepo vide sličice recimo 4 u redu i ispod svake naslov, broj ponuda, i kad ističe, tako treba mnogo manje skrolati a mnogo više i brže se vidi

  i još jedna stvar kad ćete više ubaciti sortiranje najnovijih aukcija u kategorijama? lepo sortiranje po datumu, kad dođem svaki dan kliknem na to i vidim koje su nove aukcije izašle, ovo što sad imate po isteku: najskorije donekle rešava stvar ali samo sa dugačkim aukcijama, sve ove kretke od dana se zagube po sredini, ma kako ih sortirali, to je najgluplji propust koji sam video

  takođe ubacite malo neke pollove da vidite šta ljudi žele, slušajte malo vox populi, ako 1000 ljudi traži da ubacite nešto pa napravite to više jednom. ne znate napraviti? ima mnogo samoukih klinaca koji bi znali

 32. mislio sam gore reći po isteku: najkasnije, ali tad se prikažu samo najduže aukcije, nigde nema opcija „najnovije aukcije“, ili ja ne vidim?

 33. zzz,
  kada ste u svom nalogu na vrhu imate
  najnovije aukcije.
  Njih možete i po kategoriji da filtrirate.
  Kad ih pređete možete brojač za sebe da stavite na 0.
  Tako sledeći put kada uđete u svoj nalog,
  vidite koliko ima novih aukcija za pregled.

 34. Pozdrav Limundo timu

  Evo mog ugla gledanja.

  Lumundo i Kupindo su jedni od najjednostavnijih css sajtova. Mali broj boja, pregledan meni i slicne stvari… Vi dosta potencirate na jednostavnosti sto je u neku ruku dobro zbog stavke 1. ali je dizajn vaseg sajta krajnje neprivlacan.
  Razume se da tematika samog sajta ne iziskuje bog zna kakvu lepotu, ali vi kao vodeca firma koja se bavi aukcijama, morate o svemu da vodite racuna.

  Druga stvar se tice inovacija. Vas sajt vec duze vreme postoji a nije pretrpeo neke velike promene. Moglo bi se reci da je postao dosadan, posmatrajuci sam dizajn sajta, ne i tematiku kojom se bavi. Velike firme, s’ vremena na vreme dizajnerski osveze svoj sajt ili ga nakon nekog odredjenog broja godina iz korena promene kako bi stvorio osecaj novog i privlacnog kod krajnjeg korisnika. Ovakvo razmisljanje je veoma popularno i sto je najbitnije veoma efikasno.

  Neko je vec pomenuo sistem komunikacije na ova dva sajta. Veoma je nepregledan i cudno mi je da se neko u vasem timu nije do sada pozabavio time.

  Vas sajt je vas super market, pekara, butik, frizerski salon, a vase aukcije su ono sto se nalazi na rafovima i usluge koje pruzate. Ma koliko vi to dobro radili, ako je prostor u kome to radite ne pregledan ili manje lep onda to utice i na vase musterije.

  Uradite nesto senzacionalno! Odusevite korisnike, dozvolite im da se osecaju prijatno.

 35. Mislim da je stvarno vreme da usavršite i implementirate http://tinypic.com/r/1zzg6rq/6 na Limundo.

  Realno razmislite pa zaslužili smo. Donosimo vam novac, a jako se mučimo i maltretiramo i gubimo vreme sa starim sistemom poruka. Eh koliko bih imao više aukcija da malo manje gubim vreme oko raznih gluposti. Mogao bih se posvetiti postavljanju novih aukcija i proširenju ponude, a ne kopajući po porukama šta je ko, kad i gde kupio i šta mi je rekao u vezi saradnje. HAOTIČNO i boli glava od toga i ne spava se noćima.

  http://www.limundo.com/Clan/bojanhardware/SpisakAukcija

 36. Miran posao? Haha kako da ne, to je ono kao „radim tu k’o crnac, nisam dobio nikakvu pohvalu“. Crnac, a supermen, takav se trazi…

  KP sajt je bas pregledniji od Limunda, pogotovo sa PORUKAMA, tako nesto da nema na Limundu je sramota, bas sramota! Takodje, ima nekih bezpotrebnih opcija, samo da zbune clanove, pogotovo nove koji su se tek uclanili (mnogi su me pitali kako da ocene, gde se sta nalazi, zar mi da im objasnjavamo???)

  Menjajte izgled poruka HITNO. Ako vec zaradjujete na nama, omogucite nam lako funkcionalan i pregledan sajt.

  Desavalo mi se da poruke koje posaljem Limundu i Kupindu uopste ne sacuvava, a koristio sam fifefox, operu i chrome. Vas odg je obrisi kolacice i te gluposti i ne koristite internet explorer (koji je inace zastareo pre 200godina), sve, samo da nije do sajta. Ne znam kakve „programere“ imate, nije onda ni cudo sto se trazi supermen koji ce sve znati. Treba jos dosta da radite na Limundu/Kupindu.

  http://www.limundo.com/Clan/redkid/SpisakAukcija

 37. Minimalizam, buducnost, web trendovi idu u tom smeru, svaka cast Limundo 🙂

 38. Ja limundo i kupindo od skora koristim. Ono što sam danas mogao da primetim kao jedan korak napred je to da će jasnije biti istaknuto odakle je koji prodavac. Da li će i kako to zaista biti u praksi , videćemo.
  Naveo bih jedan primer kao loše odrađeno rešenje. Ovom prilikom ne bih navodio koji je sajt u pitanju. Taj sajt između ostalog ima i prodavnicu , u kojoj se prodaju razne stvari. Pre nego što je urađen redizajn prodavnice , jasno se moglo videti odakle je ko , tačnije iz kog mesta. Nakon redizajna , koji je sada grafički moderniji , ja sam prinuđen da kupim neki proizvod i da tek onda saznam iz kog je mesta prodavac. Takođe , glavni problem je i dalje ostao isti , a to je da i dalje može svako da postavlja proizvod u rubliku u kojoj poželi , i da meće sliku koju god poželi , a mnogi su se složili da ovo treba rešiti. Kada sam pitao ljude zašto je redizajn prodavnice urađen tako da je sada potpuno nefunkcionalan , ja ne da nisam dobio odgovor , nego sam još i bio izvređan. Meni , a pretpostavljam i mnogima drugima , veoma je bitno da znaju mesto prodavca , i da ono bude jasno istaknuto , jer ima mnogih koji bi lično da preuzmu proizvod.
  Ono što su drugi napisali u vezi poruka , podržavam. Samo taj deo da se uradi preglednije , i biće super , i eventualno da se uvede opcija da ti stigne obaveštenje da li je neko pročitao tvoju poruku ili ne , jer ponekad mi se čini kao da poruke i nisu stigle , jer mi određeni član uopšte ne odgovara.
  Takođe , ne bi bilo loše i da se uvede mogućnost da se mogu davati konetari vezano za nekog prodavca iako od njega nisi ništa kupio. Naprimer , prodavac ne odgovara na privatne poruke vezano za neki proizvod i sl , jer recimo postoje neke stvari koje su meni bitne , a nisu navedene. Ja sam se na jednom drugom sajtu dogovarao sa čovekom oko određenih stvari da ih preuzmem , ali kako nisam bio u mogućnosti da ih odmah preuzmem , prodavac ih je prodao drugima , a mene pri tom nije uopšte obavestio da je odustao od prodaje meni , već sam se ja neprijatno iznenadio kada sam to sam otkrio. Te stvari sam mogao u datom trenutku da kupim i ovde , po nešto višoj ceni , ali sam odustao , jer sam računao da će se poštovati dogovor sa čovekom na drugom sajtu. Kada sam na tom drugom sajtu pokušao da dam komentar u vezi prodavca , dobio sam odgovor od administarcije , da to nije moguće iz razloga što ja nisam uopšte bio oštećen , i da prodavac ima puno pravo da se ponaša kako on hoće.
  Dakle , sve grafičke i softverske stvari moraju da budu usklađene , kada se radi njihov redizajn , jer meni nije bitno uopšte da li je nešto sad lepše nego pre , nego da li to mene intereuje ili ne (mislim na reklamu) , i da li je podjednako ili još bolje funkcionalno odrađeno u odnosu na ranije. Ovo govorim i na osnovu iskustva kao web dizajnera , za šta sam završio kurs. nažalost , moje znanje nije toliko veliko da bih smeo da se upuštam u posao oko ovog sajta , već samo da dajem predloge za koje smatram da su konstruktivni.

 39. @Solecar-e tvoja ideja vezana za obaveštenje da li je poslata poruka pročitana je na mestu! Što se tiče ideje da se mogu ocenjivati prodavci sa kojima niste obavili trgovinu je van svake pameti! Kao prvo bilo bi previše prostora za malverzacije tipa ocenjivanje „samog sebe “ (sa duplih naloga) ,a onda i zlobno pljuvanje po konkurenciji! U opšte ne vidim problem da prodavac može da bira kome će šta da proda!? Posebno što i tvom slučaju je trebao da čeka da se ti smiluješ , bez obzira da li si „opravdano“ bio sprečen. Vreme je novac i samim tim ne vidim zašto bi prodavac čekao tebe ako za istu cifru može da proda drugome ODMAH!? Na limundu postoje lepo pravila i ROKOVI vezani za KUPO-PRODAJU i ko nije spreman da ih ispoštuje ne treba ni da licitira/kupuje ako u narednih 10 dana neće biti u mogućnosti da plati/preuzme predmet!

 40. Da li je ova stranica test za budućeg dizajnera?

  Npr. brzinu učitavanja ove stranice možete povećati tako što će te smanjiti veličinu slike vašeg tima sa 1,024px × 665px na 570px × 370px (ušteda od čak 100 KB); sjediniti CSS u jedan fajl; kompresovati taj CSS; JavaScript za Google Analytics učitati na dnu stranice; možda ima još nešto, ovo su samo brze obzervacije…

  Poz 🙂

 41. Dobro primećeno.
  Prvenstveno za Limundo i Kupindo.

 42. Citiraću Vas:
  „Zašto web dizajner treba da ima osećaj za dobro, jasno i sa malo reči napisan tekst?“
  Evo, ja Vas pitam: zašto zahtevate da dizajner obavlja i posao copywriter-a?
  U svetu se zna ko dizajnira, a ko piše tekstove, samo u Srbiji nikako da shvate da jednostavo ne može svako da napiše dobar tekst niti da poznaje sva jezička pravila!
  Mislim da bi dizajnerima bilo lakše kada od njih ne biste tražili da rade deset poslova u isto vreme i kladim se da bi onda ti ljudi bolje radili i bili kreativniji!
  Dizajner dizajnira sajt, copywriter piše tekstove za sajt i stvar je jasna! Verujem da (honorarnim) upošljavanjem copywriter-a i lektora možete sajt učiniti kvalitetnijim i zanimljivijim.
  Bavim se pisanjem tekstova za sajtove i lekturom jer sam diplomirala srpski jezik a zatim završila marketing na internetu. Na svakom sajtu nailazim na bezbroj neoprostivih grešaka, a to je čista neodgovornost.

 43. Sergej Bjelovuk

  Poštovanje Vladimire,

  Vidim da Limundo i Kupindo hostujete na serverima Mainstream doo.
  Nije mi jasno zašto onda skoro svaki dan posle 18h dolazi do jako neprijatnih višeminutnih čekanja da se stranica učita,jer se server se jednostavno ne odaziva.

  Da li ste razmišljali da svoje servere stavite u neki domaci data centar i zakupite dobar uplink, kako do ovih stvari ne bi dolazilo ?

  Pozdrav

  P.S. Evo i sad…..radovi su u toku….u 19:53

 44. Mislim da vama treba masina, a ne radnik. Ne znam zasto privatne kompanije ocekuju da budes sve ali izgleda da je to trend..

 45. Milena i Vlado,
  u pitanju je način razmišljanja.
  Neće dizajner biti zadužen za tekst,
  ali je od koristi da ima osećaj za dobro napisan tekst.
  Više je shvatanje da nije dobro imati ljude koji
  su toliko uskog pogleda da ih ne zanima
  kako se njegov rad odnosi na ostatak tima (kao npr. lektora
  u timu ili programere).

  Sergej,
  Limundo i Kupindo su u lokalnol datacentru.
  Preselili smo se u decembru.
  Stranice sada učitavaju daleko brže nego ranije.
  Prosek je trenutno 1,6-2,1 sek.
  Radimo na daljem smanjenju.

  S obzirom da smo dobar deo arhitekture izmenili nakon selidbe,
  može da dođe do smetnji kao što si naveo.
  Njih smo isto smanjili, ali ne još u potpunosti uklonili.

 46. Npr zakuca mi ucitavanje pri prelasku iz primljenih u poslate poruke na Limundu, dok na Kupindu se to ne desava jer ima posebno dugmence za poslate poruke. Ne znam kako je sa drugima, ali meni se to desava cesto, pa moram stranicu da ponovo ucitam da bi mi onda proradilo i uslo u poslate poruke. Vi kao da ne koristite Limundo, ne ulazite u njega pa ne vidite sta bi trebalo da se menja…

 47. Izvinjavam se, ali nisam baš najbolje razumela deo u vezi sa radom lektora u timu.
  Postoje lektori koji rade po principima od pre dvadeset godina, ali i lektori koji prate savremene tehnologije i način savremene komunikacije.
  Ali, danas ljude zapošljavaju uglavnom po preporuci, pa zato oni koji vrede sede kod kuće, a rade ljudi koji ne žele da se usavršavaju.
  Bilo bi lepo da Vaša firma nij ejedna od takvih.

 48. U Limundo timu su i lektori,
  tako da nije funkcija web dizajnera da lektoriše već da ima osećaj za tekst
  s obzirom da su tekst, raspored reči i tipografija sve bitni elementi uspešnog dizajna.

 49. A može li da se zna oko koje cifre se kreće plata?

 50. Nije nam praksa da to objavljujemo.

 51. Ok, normalno je da se prica o zahtevima, ali je zato novac tabu tema… Zar ne mislite da bi informacija o tome bila dodatna motivacija iskusnim dizajnerima da se prijave? Ili je frka da ne bude suprotno? 🙂

 52. Više je da to nije praksa u Limundo timu, ali generalno u Srbiji.
  Druge države imaju drugačije prakse.
  Mi se pridržavamo običaja u našem regionu.

  Mislim da plata neće ni privući ni odbiti iskusnog web dizajnera.

 53. Dokle ce se poslodavac takvo ponasati!!! Ako se trazi neki posao recite i platu koju ce dobiti…
  „Mislim da plata neće ni privući ni odbiti iskusnog web dizajnera.“
  NEMA iskusnog dizajnera koji ce primiti takav posao sa takvom platom koja ga nece ni privuci ni odbiti…
  Mislim da bi bilo dobro reci platu.

 54. Mislimo da je plata privatna stvar.
  A isto tako misli veliki broj u našem društvu.
  Zato na rođendanu retko kada čujete od ljudi koliko zarađuju,
  sem ako ih vrlo dobro znate (a često i tada ne).

  Da može drugačije, može.
  Do tada poštujemo tu kulturu u našem društvu, sa prednostima i manama.

 55. Čitam ove komentare u vezi objave plate za radno mesto web dizajnera. Ne razumem zašto je toliko bitno da bude u oglasu objavljena veličina plate. Ako je neko ozbiljan i ispunjava zahteve poslodavca on će otići na razgovor, porazgovarati sa poslodavcem i izmedju ostalog saznati i tu veličanstvenu veličinu plate :). Zašto moraju svi da znaju koliko je plaćen web dizajner „Limunda“.
  Ima i dosta komentara o zahtevima poslodavca. Šta reći, dosta se traži ali pretpostavljam da se dosta i dobija ;). Minimalno 6. stepen stručne spreme što je po mom mišljenju sasvim pošteno.
  E sada ja imam jedno pitanje za Vladimira pa bih voleo da pročita ovaj post i da neki savet. Kako da mladi, zreli dizajneri, programeri i sistem administratori steknu iskustvo u radu ? Ovo pitam jer svaki poslodavac traži minimalno 2-3 godine radnog iskustva.
  Srdačan pozdrav.

  Marko

 56. Marko,
  često se prvo radno iskustvo stiče tokom freelance rada (znači rad po projektu / ugovoru o delu).
  Druga mogućnost je i praksa u preduzeću gde možeš da stekneš prva iskustva u radnom okruženju.
  To su dve opcije, pogotovo u kombinaciji, koje su vrlo dobar pravac u sticanju radnog iskustva.

 57. Otice na razgovor pa opet nece dobiti informaciju kolika je plata, to se ne pita, tako je to u nasoj drzavi, GLUPOST

 58. Kada mogu da počnem sa radom u Vašoj kompaniji? 😀
  Ovo bi trebalo da bude prva rečenica onih koji misle da ispunjavaju uslove konkursa, pa kada budu bili pozvani na razgovor, znaće šta da pitaju… 😀

 59. Pa iskusnog dizajnera, privlači i cifra kojom će moći da preživi mesec, jer niko ozbiljan ne radi za cifre kojima su plaćeni neki u regionu

 60. Nisam ni znao da postoje web dizajneri sa VI ili VII stepenom. Da li kod nas uopšte postoji visoka škola za web dizajnere, pošto je već navedeno u uslovima konkursa.

 61. Škole iz oblasti dizajna
  sve češće obuhvataju i web dizajn.

 62. Hahahahahha, škola za web dizajn… Pa da li se neko od vas pita ko u toj „školi“ predaje, kakvi stručni kadrovi?! I koju li su oni „školu web dizajna“ završili?

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh