Početna » Sigurnost » Dan bezbednosti na Internetu

Dan bezbednosti na Internetu

Prošlog utorka, 5. februara 2013. godine, u svetu i kod nas, obeležen je deseti Dan Internet bezbednosti sa temom Onlajn prava i odgovornosti. Iako je ova onlajn manifestacija prvenstveno posvećena zaštiti dece na Internetu, odnosi se i na ostale učesnike mrežne komunikacije, tim pre što se i ponašanje odraslih na Internetu često ne razlikuje od ponašanja dece. Bilo bi dobro da se podsetimo nekih saveta o Internet bezdednosti.

Limundo neumorno naglašava značaj sigurnosti na Internetu o čemu svedoči i nedavno prošla #etabla. Uzgred, svoj zvanični Twitter momenat imao je i sam Dan Internet bezbednosti.

Kolega Jovan napisao je seriju tekstova o ovoj temi. Svakom e-kupcu preporučujem članak Kako da kupujem sigurno? Čak i kada bi pisao o Plaćanju i slanju, kroz tekst bi uvek provejavala tema sigurnosti. Bavio se ne samo e-trgovinom, već i opštijim savetima, npr. Zašto i kako odabrati sigurnu lozinku?

Saveti i preporuke koje kod nas možete naći deluju na tri nivoa. Prvi bi pokrivao ponašanje na samom Limundu: nemojte prihvatati ponude van Limunda i pratite ocene i komentare ocena članova. Drugi se bavi e-trgovinom uopšte: počnite sa manjim sumama i utvrdite uslove kupovine i troškove transporta. Treći podrazumeva odnos prema svakodnevnoj upotrebi Interneta: nemojte navoditi lične podatke i pokušajte da rešite sporove dogovorom.

Osim što pričamo i pišemo o ovoj problematici, pokušali smo (i uspeli!) da na tom polju nešto konkretno i uradimo. Tako smo napravili Limundo Cash. „Šta je Limundo Cash (LC)? …To je zapravo sve što je potrebno nekom kupcu da ono što vidi na svom monitoru i iz svoje fotelje, dobije u istom stanju na svoju kućnu adresu. Ili da u suprotom celokupan iznos novca dobije nazad.“ kaže Vladan u svom tekstu Zašto Limundo Cash. O LC-u smo savetovali kako prodavce tako i kupce, a Tina je intervjuisala i jednog od zadovoljnih korisnika.

Naravno, ovde nije kraj našim naporima da doprinesemo stvaranju bezbednog Internet okruženja. Pratite naše akcije, blog i Twitter tag kako biste bili blagovremeno obavešteni o našim potezima.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh