Početna » IT » Migracija – iz prve ruke

Migracija – iz prve ruke

Početak je pravi trenutak za obraćanje pažnje na pravilnu uravnoteženost. To znaju sve sestre reda Bene Gesserit.

Početak migracije Limundo i Kupindo sajta bio je 30. novembra 2012. godine. Po uspešnom završetku te, prve akcije, početo je i pisanje ovog teksta sledećim rečima:

„30. novembar, 14:30: Preselili smo blog.limundograd.com i blog.limundograd.com na novi hosting. Ovo je zvaničan početak migracije. Mislim da je ovo najbolje hostovan blog u Srbiji. :D“
Migracija iz prve ruke

U tom trenutku, ovaj blog je radio na dvocifrenom broju web servera, iza paralelnih load balansera i na složenoj mysql-mmm replikaciji, koju čine serveri sa po 24 jezgra i 96GB RAM-a, koji podatke drže na 15krpm SAS diskovima u RAID 10 matrici. Sve je bilo spremno za pravu selidbu, par dana kasnije.

Kada je selidba krenula, moram da priznam, nije bilo mnogo uzbuđenja. Sve je bilo spremno. Slike su već bile skoro sve na mestu, ceo proces je pre toga testiran besomučno, imali smo kopiju sajta koja je radila već mesec dana na tom istom sistemu. Nekoliko puta smo već „selili“ sajt za probu sa podacima koji su do tada bili aktuelni. Ma kako ceo proces bio uzbudljiv, zapravo je bio prilično anti-klimaktičan. 🙂

Kao što znate, ceo sistem je zaustavljen u ponoć. Kopiranje i import baze su trajali nekih 5-6 sati, tako da je do ujutru sve bilo na mestu. Onako neispavani, Mik i ja smo sačekali Božu, koji je uvukao poslednje slike, proverio ih i onda smo probali da li sve radi. Već između 8 i 9 ujutru je sve bilo spremno. Onda je došao ostatak ekipe i Milan je, kao iskusan Limundovac, poslednji put pokrenuo testiranje. Još jednom je provereno sve, probali su svaki klik, svako dugme, sve do detalja. Par sitnica koje su primećene da su problem su otklonjene i sajt je pušten po planu – tačno kada smo najavili, u 14:00.

Moj zapravo najveći doživljaj je bio tog dana uveče, kad smo gledali kako sve radi sa pravim korisnicima – vama koji čitate ovaj tekst. Oduševljenje je bilo neizmerno, moram da priznam, prvo veče smo oborili dva apsolutna rekorda: imali smo najveći broj poseta ikad, a paralelno sa tim, i najbrže učitavanje. Iako zvuči nespojivo, sav rad se isplatio – dobili smo sistem koji i pod većim opterećenjem nego stari radi brže. Da, bili smo umorni, nismo spavali preko 24h, ali to veče smo morali da sačekamo da vidimo.

U ovom, uvodnom tekstu, neću vas opterećivati tehničkim detaljima implementacije, uvek ima vremena za stručne tekstove. Želim da ovo shvatite kao ljudsku priču, onih koji rade iza svega, ljudi koji rade posao koji vama, čitaocima i korisnicima, omogućava pristup celom ovom sistemu. Ne želim da vam pričam bajke, ne želim da mislite da je bilo „žestoko i napeto“. U pitanju je bio dobro testiran, uigran rad ekipe iskusnih profesionalaca, gde nije bilo mesta za greške. Ali želim da shvatite i šta je to što je nas uzbudilo i zašto smo posle svega još nekoliko sati samo sedeli i gledali kako sve lepo radi….

I pored svog iskustva, i pored toga što smo sve predvideli, želeli smo da vidimo rezultat. Očekivali smo ga, imali smo testove i merenja. Znali smo da će raditi bolje. Ali da prvo veče oborimo sve rekorde, to nismo očekivali. I da ćemo uspeti da pod najvećim opterećenjem i dalje budemo brži nego ikad (što su, nadam se da je svima jasno, suprotni zahtevi), je bilo nešto što je vredelo videti.

Hvala svima vama, našim korisnicima, na strpljenju, podršci i na poseti koja nam je sve ovo omogućila.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

7 Komentari

 1. Sve je to lepo i jos kada bi uspeli da sredite kupindo da radi istom brzinom kao i lumundo, to bi vam bio pun pogodak.

 2. Svaka čast za selidbu.

  Sad je Limundo opasan sajt nema šta.

  Ali što ubi ljude ovim stručnim izrazima?

  Mislim da dobra većina nema pojama šta pričate, niti ume da pročita neki od izraza ali dobro nema veze hvalite se i treba. i ja bih se hvalio.

  😀

 3. Limundo je prava stvar = ebay.

  Pozz.

 4. Svaka cast 🙂
  Brzo i efikasno 🙂

 5. Nije mi jasno zasto nas opterecujete ovakvim naslovima.Svaka cast na blogu ali mislim da je suvisan.To je nesto sto je vase-licni problem koji ste uspesno resili prosecnog limundovca smatram da to i ne interesuje puno

 6. @Damjan:

  Ukratko, zato sto je nekome korisno. Nema ih mnogo, ali ovo malo strucnih tekstova koje ja pisem na Kupindo blog-u je jedan od nacina da, kao drustveno odgovorna firma, delimo i znanje sa svojim citaocima. Mi u IT team-u citamo dosta tudjih blogova, pa kroz ove moje, i tekstove kolega na Limundo blogu, probamo da malo znanja podelimo i sa domacom strucnom javnoscu, gde, po nasem misljenju, fali ovakvih tekstova na nasem jeziku, za sta imamo i podrsku odgovornih u kuci. Slazem se da ne interesuje prosecnog limundovca, zato i imamo jako mali procenat ovih tekstova – ali to nije razlog da ne uradimo nesto za one kojima znaci.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh