Početna » Plaćanje » [Intervju] Utisci iz prve ruke – Limundo Cash

[Intervju] Utisci iz prve ruke – Limundo Cash

Ova godina, u odnosu na prošlu, beleži rast broja Limundo Cash transakcija na mesečnom nivou od skoro 15%. Ovaj uspeh se prepisuje vama, prodavcima i kupcima, članovima koji koristite ovaj sistem. Baš iz tog razloga želeli smo da porazgovaramo o svim prednostima i manama sistema i čujemo utiske iz prve ruke. Stupili smo u kontakt sa članom prnikolic. Bio je rad da sa nama podeli svoja iskustva.


1. Sa nama ste od juna 2012. godina. Kako ste saznali za Limundo?
Za Limundo sam saznao preko prijatelja koji već duži vremenski period koriste vaše usluge i shvatio sam da kao jedan vid zabave može biti i od značajne koristi.

2. Kako ste se upoznali sa Limundo Cash sistemom i da li ste odmah počeli da ga koristite?
Možda ne baš u početku, ali u toku 2012.god upoznao sam se sa Limundo Cash-om. Počeo sam da ga koristim, priznajem, sa nevericom, kao i sve što je novo. Međutim, shvatio sam da je to ono pravo. Naime, cilj svake transakcije je da kupoprodaja protekne na obostrano zadovoljstvo jer jedna strana nikada ne može biti zadovoljna i srećna ako druga još uvek nešto potražuje. Zbog toga smatram da je Limundo Cash jedna od značajnijih karika u celom lancu poverenja za uspešnu realizaciju kupoprodaje.

3. Da li ste imali problema prilikom prvog korišćenja sistema?
Prilikom korišćenja ovakvog načina plaćanja nisam imao nikakvih problema. Ipak, želeo bih da napomenem da sam kod jedne kupoprodaje mogao da imam problem baš zato što nisam koristio Limundo Cash. Ukratko, pobedio sam na aukciji za mobilni telefon iPhone, koji je, prema navodima prodavca, bio besprekoran. U opisu telefona nije bilo puno podataka za proveru, ali u ponudi je kao način plaćanja stajao naveden i Limundo Cash, što mi ulilo određenu sigurnost, jer bih telefon po prijemu mogao da proverim. Pobedio sam na pomenutoj aukciji i odmah u prvom kontaktu prodavac, odnosno prodavčev brat me poziva telefonom i moli da plaćanje ne ide preko Limundo Cash-a jer mu je navodno sestra u minusu u banci. Ubeđuje me da je telefon odličan i da će mi ga on lično doneti na adresu. Naivno prihvatam. Ipak, za svaki slučaj uzimam podatke telefona kako bih izvršio proveru. Proverom utvrđujem da je telefon zaključan na japansku mrežu i da za sada ne postoji nikakva mogućnost da se otključa. Slučaj je ipak pozitivno rešen ali do celog spora ne bi došlo da sam zahtevao da se saradnja obavi putem Limundo Cash-a. Zato je moj savet da uvek proverite koji su navedeni načini plaćanja na aukciji i da ne dozvolite da vam prodavac naknadno zahteva neki drugi način.

4. S obzirom da ste Limundo Cash koristili uvek kao kupac možete li nam reći koje prednosti on ima za kupca?
Prednosti Limundo Cash-a su višestruke, kako za prodavce tako i za kupce i nadam se da će vreme pokazati ovo i drugim članovima. Naime, prodavac je u mogućnosti ali i u obavezi da istinito opiše predmet koji prodaje kako kupac ne bi imao nikakvih žalbi na stanje dobijenog predmeta. Kod kupoprodaja obavljenih Limundo Cash-om kupac vrši proveru dobijenog predmeta: funkcija, starosti, izgleda i svih drugih parametara navedenih u ponudi i ukoliko sve odgovara opisanom stanju kupac odobrava slanje novca prodavcu, a prodavac, ukoliko je bio iskren i korektan zadovoljno trlja ruke.

5. Imate li neki predlog kako bi Limundo Cash sistem mogao da se unapredi?
Pored svih navedenih prednosti sigurno je da Limundo Cash sistem ima i neke nedostatke. Moji predlozi za unapređenje bi bili:
1. Da ponuda svakog skupljeg predmeta sadrži kao obavezan način plaćanja Limundo Cash;
2. Standardizovati najmanje 5 stavki kod opisa predmeta prodaje, koje bi na najkonkretniji način opisale predmet prodaje;
3. Sve troškove transakcije staviti na teret člana koji je skrivio otkazivanje Limundo Cash transakcije.

6. Da li biste želeli da poručite nešto članovima koji još uvek nisu koristili Limundo Cash?
Poručio bih svim članovima da je ovo jedini pravi način poštene online kupoprodaje i pravi test za sve. Jako je  važno da budemo pošteni prvo prema sebi a zatim i prema drugima. I za kraj, poželeo bih svima puno sreće, zdravlja i uspeha u ovoj 2013. godini.

Koja su vaša iskustva sa Limudo Cash-om?

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

39 Komentari

 1. Ja sam LC stavljao kao opciju samo u prvih 10-setak transakcija tj. dok nisam dobio dovoljan broj pozitivnih ocena i pravo na druge načine plaćanja. Svega jedan kupac mi je novac uplatio preko LC-a. Kupoprodaja je uspešno završena ali sam na novac morao da čekam nekoliko dana!!! Kupac je dobio predmet. Pozitivno me ocenio ali nije to potvrdio i u LC. Tako da sam prvo morao da motam kupca i da mu objašnjavam gde i šta treba da klikne da bi ja dobio svoj novac. Kada je on to na kraju ipak nekako skontao već je bio petak popodne! Ja sam novac dobio tek u utorak jer je Limundo imao nekakvih problema sa bankom kada je trebao meni da prosledi novac! Tako su mi barem rekli kada sam se žalio da mi još nisu prosledili novac! LC je sistem krojen po meri KUPCA! Za skupe predmete NIKADA ne bih stavio opciju LC jer mi NIKO ne garantuje da će mi taj SKUPI predmet biti vraćen bez oštećenja usled recimo nepažnje nesavesnog „kupca“ koji može uvek da se „predomisli“ i kaže da predmet ne odgovara opisu!

 2. LC prednosti:
  -Sigurnost kupaca, da ne moze da bude prevaren od strane prodavca

  Mane LC:
  -Postarina se placa posebno
  -Sve troskove snosi prodavac
  -Prekomplikovanost i duzina procesa procesa
  -Moguca zloupotreba od strane kupca

 3. Po meni LC nije dobro zamisljen.
  – Trebalo bi omoguciti da se roba placa sa limundo racuna.
  – Zaci cim kupac kupi da automatski prebaci novac prodavcu na njegov limundo racun
  – prodavac taj ovac moze a isplati na svoj racn a moze a zadrzi kao limundo kredit

  na ovaj nacin bi LC bio i na strani prodavca.

 4. Limundo kesh je odlična opcija za kupce, ali loša opcija za prodavce i tu treba nešto popraviti iz razloga što prodate stvar za npr. 100-200 dinara, a provizija za bankovnu transakciju da se prebaci sa računa Limunda na vaš račun vam izadje 25din, što je meni potpuno nepotreban dodatni trošak.
  S druge strane, članovi koji imaju račun kod Banca Intese ne plaćaju proviziju, dok svi ostali plaćaju, što je besmisleno jer se na ovaj način vrši diskriminacija članova, što je po zakonu nedozvoljeno. Ako već želite da forsirate Limundo kesh izvolite pa osmislite da i u drugim bankama ta transakcija bude bez naknade, a ne da se na ovaj način populiše samo jedna banka.
  To je jedini razlog što ja kao prodavac ne stavljam taj način plaćanja kao opciju.

 5. Dobar za kupca za prodavca minus u startu trebalo bi ga preurediti da i prodavac bude u boljoj poziciji

 6. ni meni LC nije omiljen plaćanja, provizija banke je previsoka pogovoto ako nameravate da LC koristite veći broj puta

 7. ja se slazem sa milovanom da bi nama prodavcima bilo lakse ako je upitanju placanje pre slanja da se roba placa sa limundo racuna da cim kupac kupi izlicitirani predmet prebaci novac prodavcu na njegov limundo racun i da prodavac taj novac moze da podigne sa limundo kredita ili da ga ostavi kao limundo kredit ali opet tu nema sto posto sigurne trgovine za prodavce a ni za kupce jer za polovnu robu niko ne daje garanciju pogotovo ako je u pitanju elektrotehnika prodavac uvek moze da kaze ja sam vam poslao ispravnu stvar i da su nastala ostecenja u transportu ili da je kupac to pokvario nestrucnim rukovanjem ili da je stvarno tako bilo kao sto prodavac kaze ko ce to da utvrdi kako je stvarno bilo kome verovati u tom slucaju po meni je naj sigurnije licno preuzimanje robe od prodavca ali nazalost to nije uvek izvodljivo zbog udaljenosti izmedju kupca i prodavca

 8. Ja lično sam imala vrlo loše iskustvo sa LC ,u jednom slučaju ga je kupc zloupotrebio pa prijavio Limundu i naveo da predmet ne odgovara opisu,
  a meni telefonom rekao:Meni se ne svidja i ja ću da vam vratim predmet!
  Ja sam naravno da bih izbegla komplikacije vratila predmet platila oko 100 diara te dve transakcije, i proviziju za prodat predmet nisam dobila nazad ,tako da me je bezobrazluk kupca koštao oko 400 dinara.
  U drugom slučaju kupac nije znao da koristi tu opciju pa sam novac čekala 10 dana.
  Od tada ne koristim tu opciju plaćanja na svojim aukcijama 🙂

 9. Samo pozitivno iskustvo, do sada i kod kupovine i kod prodaje preko LC.
  Kupac može da ošteti predmet i da ga vrati, ali to može ionako i tu pomoći nema. I u radnju možete otići i kupiti telefon ili tablet, igrati se malo i spržiti ga namerno, pa čekati da vam daju jači model. Broj ljudi koji su spremni na ovakav vid zabave je statistički mali. Ipak svi kupujemo da zadovoljimo svoju neku potrebu a ne da se čini namerna šteta.
  Iz prilično bogatog iskustva tvrdim da je tipičan Limundo kupac većinom korektna osoba sa kojom se saradnja često ponavlja. Prosečno 2.5 predmeta po kupcu, to kažu brojevi.
  Slažem se da bi direktno plaćanje preko LC bilo prava stvar kad već nemamo PayPal, ali to nije izvodljivo ili je u najmanju ruku vrlo upitno po pitanju zakona. Šta ako se LC pretvori u sjajan sistem za pranje novca? „Tanka je linija što spaja i razdvaja…“
  Iskren savet – budite uvek odgovorni u onome što radite: kao što ne želite da neko vama ne nanosi štetu, nemojte ni vi drugome.
  Lepo je ovo mestašce, šteta ga je upropastiti 🙂

 10. Po meni je limundo cash skroz korektna stvar kada je u pitanju kupovina. Uglavnom kupujem na aukcijama gde je ova opcija stiklirana i nikada nisam imao problema, tacnije desilo se jednom da je neki lik utripovao da ce pare direktno da mu legnu na racun , pa mi nije ni poslao telefon koji sam izlicitirao. Naravno pare su mi posle par dana uredno vracene. Mene je isti taj lik obradjivao porukama da mi robu posalje pouzecem na sta ja naravno nisam pristao i insistirao sam da posao bude odradjen preko limundo casha. E sad slozicu se da su posteni prodavci tu u problemu ukoliko naidju na idiote koji hoce namerno da ih cimaju. Postoji verovatnoca da sam kupac upropasti kupljeni predmet i ko ce u tom slucaju prodavcu da nadoknadi stetu? U principu limundo cash je prica koja je i te kako dobro legla kupcima , a prodavcima je ipak na neki nacin omogucen izbor, da ga koriste odnosto da ga ne koriste. Pozdravljam odluku limunda da limundo cash bude obavezan clanovima sa manje od 10 ocena.

 11. Kupujem i prodajem stripove na Limundu i Limundo tim me je naterao da koristim Limundno Keš za moje prve aukcije iako sam pre toga imao preko sto pozitivnih ocena!?!
  Limundo Keš je prekomlikovan za trgovinu koja mene zanima i ja ga ne bih odabrao kao način plaćanja, osim ako je u pitanju neka veoma velika suma novca

 12. Da, LC je zaista najbolji nacin kupoprodaje, ali samo za KUPCA.

  Moje iskustvo sa LC je bilo samo jednom i to NEZADOVOLJAVAJUCE!

  RAZLOG: Kao prodavac sam na aukciji prodao predmet koji je dostigao cenu od 200 din. Kupac je trazio placanje LC sto sam i odobrio. Poslao sam predmet i pri tome platio ptt troskove od 80 din jer je kupac trazio taj vid slanja. Predmet je stigao kupac zadovoljan, platio, ocenio i sve super dok nije stigla provizija od jos 50 din. Znaci moji troskovi 120 din, a predmet prodat za 200, a tu ne spominjem i provizije pokretanja aukcije i prodatog predmeta.
  Na moju sugestiju limundo timu da mi se refundiraju barem ptt troskovi koji su jasno naglaseni u aukciji da padaju na teret kupca, samo su me obavestili da su to pravila LC i da tu nema prava na zalbu.
  Nije tu problem u to malo novca koji sam izgubio, ali sta se desava kada prodate neki skuplji predmet?

  Od tada vise u aukciji ne stavljam opciju placanja LC sve dok se pravila ne promene malo i u korist prodavca.

 13. Slazem se.LC ima tih losih stavki zbog kojih sam i ja odustao vec nakon prvog oprobavanja.Ako bi se to nekako doradilo,mislimda bi realno bila najsigurnija opcija.

 14. Po meni limundo cash je nesiguran jer kupac može da ne potvrdi uspešnu kupovinu i ništa od novca. Da jednostavno zaboravi ili da neće iz čistog hira. Opravdano je ukoliko ima razloga ali i u tom slučaju ako kaže da proizvod ne odgovara opisu ne dovrši prebacivanje novca i prodavac ostane i bez novca i bez predmeta.

 15. L. C. nacin kupoprodaje je odlican , ali po meni ima jednu veliku manu. Da bi mogli da ga koristite potrebno je da imate tekuci racun na vase ime u nekoj banci. Za tekuci racun potrebno je da imate posao i da ste prijavljeni , a u vreme ove krize nemaju svi ljudi posao u nekoj firmi ili rade neprijavljeni pa ne mogu da imaju tekuci racun, a samim tim ne mogu da koriste L.C. iako bi to hteli.
  Smatram da bi koriscenje limundo racuna za L.C. bila odlicna ideja jer bi onda svako mogao da koristi L.C. i koriscenje L.C. bi jos vise poraslo . Da li nesto moze da se uradi na tome ?

 16. @SeeMeON Čitajući redom komentare primetio sam da velika većina PRODAVACA nije zadovoljna LC sistemom! Tvoj kometar mi je zapao za oko jer koliko sam primetio jedino ti hvališ LC na sva zvona! Čak bih smeo i da se kladim da radiš za Limundo? Što se tiče tvog pitanja šta ako bi se eventualno plaćanje Limundo kreditom pretvorilo u veliko pranje novca, ja ti kažem da šanse za to statistički vrlo male, jer je tipičan Limundo kupac/prodavac većinom korektna osoba! 🙂

 17. LC prava stvar, samo pozitivna iskustva jer me je taj nacin placanja zastitio od neodgovornih prodavaca koji su prodavali poluispravne stvari kao ispravne.

 18. @Gorane, mozete otvoriti racun u banci, kao fizicko lice, i ako niste u radnom odnosu.
  @Banex, potpuno se slazem sa vama.

  Drzim uvek stikliranu opciju LC, kako bih potencijalnim kupcima pruzila sigurnost, jer nemam nameru nikoga da prevarim, cak i ako se neko ne odluci na LC, nego mi novac uplati direktno na racun, a dodje do propusta s moje strane, spremna sam da odmah kupcu vratim novac, jer mi nije namera nikoga da ostetim.
  S druge strane, LC koristim samo zbog kupaca, nikako zbog sebe, kada vidim da se neko odlucio za tu opciju, presedne mi, jer znam da imam dodatni trosak od 25 din. + nekoliko dana cekanja na novac.
  Da je to drugacije, sistem LC bi po meni bio odlicno resenje za sve clanove, bilo da kupuju, bilo da prodaju…

 19. LC je dobar za kupca, ali loš za prodavca.
  Međutim, niko se nije oglasio iz Limundo tima da odgovori na sve ove komentare nezadovoljnih članova!?

 20. Pazljivo procitah svo prethodno pisanije i ukapirao sam da su negativno o LC pisali prodavci. Ne odgovara Vam gospodo? LC je na strani kupca? Imate troskove?
  Hvala Bogu da nesto nije po vasem ovde na Limundu.
  Ajdemo redom:
  Prodate predmet, insistirate na postnetu i placanju pouzecem jer nemate racun u banci i pritom jos birate koja ce kurirska sluzba da doveze robu kupcu.
  Wau!
  E, to vase insistiranje, kupca kosta npr dodatno 70 dinara ukoliko vam plati postnetom predmet koji je izlicitiran 265 dinara , ili pouzecem kupac plati donosenje novca vama na vrata jos ukupno 210 dinara ( laptop je placen 2410). Postarinu ne racunam. A primera ima veoma…..
  Prodali ste predmet, predmet nije u opisanom stanju, predmet niste adekvatno upakovali i ukoliko je polomljen prebacujete odgovornost na kurirsku sluzbu, kupac vam se zali, vi ga ne konstatujete. A i zasto bi? Uzeli ste pare ovci, jos je ovca uradila sve kako ste izricito zahtevali. Pri tom kupcu date negativnu iz revansizma, koju doduse Limundo ponisti. I sta se desilo sa kupcem: Limundo ga upucuje na Zakon o zastiti potrosaca!?, ostaje bez novca i bez pozitivne, sa nekim djubretom u stanu i moli Boga da mu se sledeci put to ne desi,
  Savet prodavcima: Insistirajte da kupac predmet preuzme licno, jer tad necete dobiti ni negativnu po pravilima Limunda.
  Da se razumemo: Ja ovde i kupujem i prodajem.

 21. Ja mogu das vas pzdravim,nov sam,mislim pregledao sam jos 2010.god.,svidelo mi se,al tek od skora sam LIMUNDOVAC,mogu samo da pozdravim limundo i sve limudovce,jel te sam i prvi put na licitaciji.Postovanje.

 22. pozdav,ja sam nov LIMUDOVAC i eto jos sva pravila neznam.izinjavam se limudo organizaciji ZA POCETNICKE,nadam se da to nece uticati,na moju kupo-prodaju,preko limunda,jel zaista mi se dopad sto postoji.DOK NAUCIM PRAVILNIK,AL TO IDE LAKSE UZ AKTIVNO UCESTVOVANJE,jedno je sigurno,svestan sam da pravila moraju se postovati,i tako ce biti,bar sa moje strane.

 23. Probao limundo cash, lepa zamisao, samo presporo, i ubuduće ga neću koristiti, jer čekam već 4 dana da mi se uplati novac, mene ne zanima što banke ne rade, da nisam štiklirao limundo cash novac bi mi bio uplaćen pre 5 dana, i mogao bi da raspolažem sa njim. Pošto nije tako više neću koristiti tu opciju.

 24. Sad vidim da nisam jedini koji ne favorizuje LC opciju, na kraju krajeva nisam spomenuo i proviziju koju će limundo da mi uzme za uslugu koja NE RADI! Po prostom principu očekujem da kad kupac uplati novac , taj isti odmah legne na moj račun , a ne posle 5 dana, tako da eto zbogom limundo kešu. Kad bi limundo prestao da biva SAMO profitno orjentisan, i da ponekad vodi računa zbog onih koji su mu omogućili postojanje u ovom obliku. Ali koliko vidim sve se svodi na to da postane samo još jedna korporacija….

 25. za otvaranje NENAMENSKOG tekuceg racuna treba vam samo licna karta. ne treba stalni radni odnos,ili slicno tome…taj tekuci racun funkcionise kao i svaki drugi,jedino nemate pravo na dozvoljeni minus i slicno…ali,to sada nije predmet razgovora.

  postoji jedna banka gde se ne naplacuje ni vodjenje tekuceg racuna (ne znam da li smem da je navedem javno),ali ima ih kod kojih je ta stavka simbolicna. raspitajte se…

 26. @Djenka Ti si, koliko vidim, SVE PRODAVCE svrstao u isti koš! Pošto kažeš da i sam prodaješ mislim da si najbolje opisao sam sebe!

 27. Hvala vam svima na komentarima. Zaista puno znači da čujemo vaše mišljenje. Neki od vaših predloga za unapređenje su naravno padali i nama na pamet, ali nažalost, trenutni zakonski okvri ne dozvoljavaju takve izmene. Konkretno, predlog za unapređenje koje je dao @Milovan, i podržao @zlocani, nije moguće izvesti do donošenja novog Zakona o platnim uslugama. Nacrtom ovog zakona je predviđeno uvođenje Institucija e-novca koje će imati pravo da se bave ovakvim stvarima. Iz istog razloga trenutno nije moguće ni uvođenje plaćanja poštarine preko Limundo Cash-a. Ono sa čime se još slažem jeste kritika da sistem nije odgovarajuć za predmete male vrednosti. Tu zaista postoji jedna mana na čijem otklanjanju ćemo raditi u narednom periodu. @Johny , @Banex, @SALELAV, @KimKardashian, @Kontado, @Aleksandar svi ste se složili da je sistem kreiran samo za kupce. S obzirom da beleži značajniji rast, i da su kupci zaista počeli da uviđaju njegove pozitivne strane, nama je važno da čujemo i stranu prodavaca. Šta biste vi konkretno menjali? Cilj nam je da sistem bude prihvatljiv za obe kupoprodajne strane. Sve što se može poboljšati radi smo da učinimo.

 28. MISLJENJE DELIM SA OSTALIM CLANOVIMA,IAKO NISAM OBAVIO NIJEDNU KUPOPRODAJU NA OVAJ NACIN,DA JE PREKOMPLIKOVANO I DA IDE NA STETU PRODAVCA.KUPAC DOBIJE PREDMET,PA AKO MU SE TOG DANA DESILO DA JE USTAO NA LEVU NOGU ILI NESTO DRUGO,MOZE DA KAZE DA JE NEZADOVOLJAN KUPLJENIM PREDMETOM,I STA POSLE TOGA,PRODAVAC MORA DA SE CIMA I MOLI KUPCA DA GA NE OCENI NEGATIVNO I DA JOS I PLATI POVRACAJ PREDMETA.SVE U SVEMU OVAJ NACIN JE TOTALNA GLUPOST I BEZVEZE.

 29. Posle jednog kiksa sa kupovinom navodno nove i ispravne stvari iz oblasti racunara i konsultacije sa kolegama koje drze servise racunara kao i ja i posluju preko limunda dosli smo do zakljucka i dali Limundo timu predlog da se uvede pravilo da sve nove stvari treba da imaju garanciju i da sistem placanja ide iskljucivo preko LC.Naravno prodavac u garanciji mora imati mesto gde ce navesti sta podleze garanciji tako da ga kupac za ostecenja koja je sam izazvao ne moze teretiti ili za fizicka ostecenja nastala od strane transporta vec da dogovorno zajedno izvrse pritisak na instituciju dostave redovnim putem za nadoknadu stete.Ukoliko kupac dokaze da je u pravu i u okvirima garantnog pravila koje je postavljeno tek onda moze poslati predmet nazad o trosku prodavca i novac mu se vraca.Sto se tice polovnih stvari one su same po sebi rizik jer iskreno da vam kazem kupujes na buvljaku uzivo pa kiksnes sa ispravnoscu a kamoli onlajn preko Limunda tako da ko zeli moze preko LC prodaja ili obicno a tad nek mu je sa srecom i bog na pomoci.Ima jedna mala izreka no risk no profit ne mora biti istinita ali verujte jos uvek tu i tamo funkcionise.Licno sam u servisu slusao dva tipa koji su razgovarali bas o Limundu i jedan kaze: Limundo je cudo prodas neispravno jedan dan zaradis dobro drugi dan kupis neispravno pa ga ponovo prosledis treci dan vratis pola pare ,cetvrti kupis za te pola pare jeftino stvar koja vredi dva do tri puta vise drugim recima nema pravila. Ovim na kraju hocu da kazem da se svi delovi Limundo trgovine ne mogu pokriti pravilima ali se zato mogu bar ublaziti ili suzbiti negativne pojave naravno za to je potrebna saradnja svih ucesnika Limunda . Pozdrav svima i srecno!

 30. Nisam siguran da je sadašnji LC jednostavno prilagoditi tako da obe strane (kupac/prodavac) budu zadovoljne ,a da pri tom i ovako složena procedura ne postane još složenija!? Po sadašnjim pravilima KUPAC je favorizovan i to daje manevarski prostor za zloupotrebe od strane zlonamernih „kupaca“ , dok bi promenom pravila u korist prodavaca bio napravljen prostor za malverzacije prodavac-prevaranata! Kako god da se okrene jedna strana neće biti zadovoljna!

 31. ja sam do sada s vama zadovoljna, ali kao prodavac, volim da dobijem pare u sto kracem roku, do sada nisam koristila LC, sto ne znaci da necu, ako dodje do poboljsanja, ali ako si ti korektan prodavac, onda brzo dodjes do svojih parica, i naravno i kao kupac, ja postivam i kupce i gledam da se odmah javim i naravno da sto u najkracem roku i da uplatim robu, obicno i naznacim da prodajem jel mi pare trebaju, ostalo vam je ok, i drago mi je kada mogu nesto cuti i direktno, kao onda kada ste bili u Subotici, onda padaju pravi utisci iz prve ruke s obe strane moze se dosta nauciti, meni je puno pomoglo hvala vam na saradnji pozdrav koleginacama i kolegi koji su boravili tu kod nas u Subotici.

 32. Mogli bi ste da omogucite dva nivoa clanstva.

  Provereni korisnici, koji posalju fotokopiju licne karte i
  Ne provereni korisnici koji to ne ucine.

  Pa bi prodavac mogao da bira da aukciju vide samo provereni clanovi.
  ili da LC-om mogu da plate samo provereni clanovi.

  Naravno, slanje kopije licne karte bi bilo na dobrovoljnoj bazi, kao nekada 2008. kad sam se ja registrovao.

  Nije neko resenje , ali barem malo uliva nadu prodavcu.

 33. @Johnny, radim isključivo za sebe 🙂
  Kad pročitam tekst stvarno zvuči kao reklama 🙂 Podelio sam svoje pozitivno iskustvo oko LC jer samo takvo i imam do sada. Da imam drugačije pomenuo bih.
  Ajd’ ovako, malo pragmatično: zamisli situaciju da se ukine opcija LC – koju vrstu OBEZBEĐENJA imaš da te neko ne prevari? Nijednu. Bukvalno nijednu.
  Da tužiš? Ne isplati se, plus policija ne izlazi na teren za sitne pare, i to „oni“ (zlonamerni, prevaranti) znaju i koriste za lov u mutnom.
  Da mlatiš? U 21 veku? Ne isplati se, možeš loše da se provedeš i još da ispadneš kriv na sudu za svoje pare. „Oni“ i to znaju, tako i žive.
  Složiću se da je preko 99.8% kupaca/prodavaca dobronamerno, naročito na Limundu/Kupindu. Zbog nas/njih i nije potreban LC. Problem je onaj sitan promil zbog kojih nam je onako kako nam je uopšte oko nas. Taj promil, poštovani Johnny, postoji i pravi probleme, glavobolje.
  eBay je patio od sličnih boljki prvih dana. Međutim, zakon o zaštiti uvaženog gospodina potrošača je u US toliko strog a sistem kažnjavanja ($+zatvor) toliko uhodan da pokušaj prevare prilično obeshrabruje a broj prevara je marginalizovan, toliko smešan da osiguravajuća kuća bez problema pokriva taj smešno mali delić jednog promila. Kod nas je to potpuno druga priča, na žalost.
  Paypal ili PayLC, šta god došlo pomoći će dodatnim slojem obezbeđenja kako kupca tako i prodavca, sa jednom malom opaskom: prodavac je uvek u podređenoj poziciji, kupac je taj koji se štiti. Samo tako ekonomija i može da opstane; u protivnom ostajemo gde jesmo, u 20 veku.

 34. Pa evo par mojih zapazanja:
  – provizija je ta koja zapravo cini LC skupim i neodgovarajucim za manje iznose (a i za sve druge iznose), pa bi Limundo trebao na tom planu da napravi nesto
  ! ugovoriti tako uslugu sa bankom – da provizija bude niza – kroz pregovore, a to se moze sa bankama, pogotovo ukoliko je istina da se belezi rast LC transakcija.
  – meni su svega tri clana zelela da na ovaj nacin plate za predmet – i to oznacila, preko LC sistema. Od toga su i pored cekiranja LC, dva clana ipak uplatila direktno na racun. Ups, imamo problem! Pa sto sad ja da saljem poruke LT da postoji problem koji i nije problem – ali ce da mi visi LC-nerealizovano?
  takodje i taj jedan sto je platio LC-om, nakon prijema nije cekirao da je sve u redu, pa sam i njemu morao da saljem poruku – sa uputstvom
  ! dodatno informisanje clanova – sto je obaveza Limundo tima
  Moji razlozi za nudjenje LC su dodatna sigurnost za kupca i to sto ja zapravo kao prodavac i nemam troskove (proviziju), jer sam Intesi – pa eto imam srecu.

 35. LC kao obavezan način plaćanja dok neko ne sakupi 10 pozitivnih ocena je pozitivna strana LC-a. Na taj način se prevarantima znatno otežava posao. Naravno uvek se nadju oni koji ignorišu pravila i uplate novac direktno na račun, postnetom ili pouzećem i ako je prodavac registrovao nalog 2 dana pre postavljanja aukcije ili predmeta na Kupindu! Mislim da najveći broj „problema“ prave članovi sa tek otvorenim nalozima i oni bez ocena (ili malo ocena). Često ljudi recimo imaju neki poluispravan uredjaj i hoće da ga se „otarase“. Limundo je pravo mesto za to! Registrujete nalog, nadjete neku „ovcu“ koja će Vam novac uplatiti direktno na račun ili pouzećem i posle Vas baš briga za negativnu ocenu! Članovi koji imaju 10 i više pozitivnih ocena umeju više da „cene“ svoj rejting i u glavnom neće tek tako da ga lako prokockaju. Naravno i tu ima izuzetaka. Jedan od glavnih problema je i to što ljudi često ne čitaju PRAVILA, uslove prodaje itd. Moj predlog za Limundo je da u onoj automatskoj poruci koju dobije kupac/prodavac prilikom kupovine/prodaje predmeta sažeto napiše par osnovnih pravila. Kupcu neka piše da on treba PRVI da kontaktira prodavca i da je rok za to 2 dana itd. U istoj poruci JOŠ JEDNOM posavetovati kupca da plati preko LC ako je ta opcija uključena i slično. Treba napisati i sažeti pravilnik i postaviti svugde linkove ka njemu. Mene prvog odbije da pročitam ceo pravilnik jer počinje sa onim pravnim izrazima i medjusobnim obavezama Limundo-član kao i svaki ugovor. Najveći broj sporova nastane izmedju dva člana, a ne narelaciji Limundo-član. Ljudi često potpišu kredit za stan na 30 godina, a da pri tome u opšte ne pročitaju UGOVOR (pravilnik). Čak i kada počnu da ga čitaju često ne poznaju dovoljno pravo i pravne izraze, pa svakako ništa ne razumeju i posle prvih par redova odustanu!

 36. Pobedio sam na pomenutoj aukciji i odmah u prvom kontaktu prodavac, odnosno prodavčev brat me poziva telefonom i moli da plaćanje ne ide preko Limundo Cash-a jer mu je navodno sestra u minusu u banci.

  Gornja rečenica je iz uvodnog komentara.
  Zaključujem :
  – da nalog prodavca (pomenutog telefona) ne koristi osoba čiji su podaci dati prilikom registracije, već njegov brat.
  – za LC je upisan broj računa prodavčeve sestre a ne osobe čiji je nalog.
  Ako sam dobro zaključio, pitam kako je to moguće?
  Aukcija je realizovana, zar tu nema i prekršaja od strane kupca?

 37. Sve više tražite od članova limunda da pređu na taj limundo cash, jer to Vama odgovara a ne samim članovima, i ovo je prosto samo Vaša reklama, koja u realnoj trgovini jako loše funkcioniše, prvenstveno zbog dugog zadržavanja novca od strane limunda, jer banke to davno više ne rade!
  Treba da smislite nešto u korist prodavaca i kupaca, a ne samo u Vašu korist!
  Dejan

 38. Zasto nema nagrada za naj kupca? Mislim da treba nagraditi i podstaci malo i kupce.

 39. samo jedna reč Ebay

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh