Početna » LimundoGrad » Novi provajder – korak ka brzini, stabilnosti i pouzdanosti

Novi provajder – korak ka brzini, stabilnosti i pouzdanosti

Zašto menjamo provajdera – Host Europe (HE)?
Glavni razlog zašto smo razmišljali o preseljenju leži u činjenici da je HE isuviše često imao planirani downtime.  Uz to, nikad nisu imali fiksno vreme za downtime, već se merio satima. Zbog toga je patila dostupnost Limunda i Kupinda. Dodatno, HE je u Nemačkoj i postoji fizičko ograničenje u vremenu odziva kad treba pristupiti podacima.

Koje su prednosti provajdera u Srbiji?
Sada, kada nam je provajder u Srbiji, to predstavlja ogromnu prednost za korisnike koji su takođe u Srbiji. Odabrali smo provajdera sa direktnom vezom na Beogradski SOX tako da imamo direktnu vezu do svih domaćih provajdera. Većini korisnika će ovo skratiti brzinu odziva fizičke infrastrukture. Uz to, provajder u Srbiji je imun na sve probleme vezane za potencijalne prekide u Internet vezi Srbije sa ostatkom sveta. Čak i ako veze ka inostranstvu prestanu da rade, naš sajt će biti dostupan korisnicima unutar zemlje.

Koliko su trajale pripreme za promenu hostinga?
Sam rad na implementaciji nove infrastrukture je trajao dva meseca. Ukupne pripreme i izbor provajdera su bile projekat koji smo radili poslednjih 12 meseci. Ovaj period smo iskoristili i reprojektovali deo fizičke infrastrukture. Sada imamo školski projektovan sistem, koji nema nijedan „single point of failiure“. Pri tom nemamo komponente koje su samo redundantne i koje nisu u funkciji. Drugim rečima, povećali smo kako pouzdanost tako i iskorišćenost sistema.

Šta očekujemo u budućnosti od promene hostinga?
Na HE smo dostigli granicu širenja, više nije mogao da odgovori našim rastućim zahtevima. Housing koji smo izabrali u Srbiji je znatno fleksibilniji i trebalo bi da omogući dalji nesmetani rast kompanije Limundo. Hardverska arhitektura sistema je iz korena promenjena. Takođe je značajno unapređen i osnovni nivo softverske arhitekture
uvođenjem najnovijih stabilnih tehnologija koje su se dokazale u poslednjih nekoliko godina, kao i internim unapređenjima urađenim na osnovu dosadašnjeg iskustva sa Limundo/Kupindo okruženjem. Sasvim jednostavno – očekuje nas brži, stabilniji i pouzdaniji Limundo i Kupindo.

Više informacija možete dobiti na Twitter nalogu – LimundoGradnja.

LimundoGradnja

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

14 Komentari

 1. Lepa vest! Ciji housing ste izabrali? Kakve linkove imate?
  Dajte neki info… 🙂

 2. @Maxi: više info ćete dobiti po završetku selidbe. Planirali smo da napišemo i seriju IT blogova na tu temu, interesantnih za ciljnu grupu programera i IT stručnjaka koji se bave tom oblašću.

 3. KONACNO , samo ne znam od kud vam ideja da hostujete u nemackoj , a trziste 99% u srbiji?!?! Odziv je bio veci i od nekoliko ms

 4. @Olga Mirković-Maksimović, bilo bi jako lepo i korisno kada biste napisali blogpostove na tu temu.

 5. Da li ste razmatrali hetzner? Ja imam tamo 4 servera vec 3 godine i 6 meseci. Nijedan down nije postojao za celo to vreme – NIJEDAN! Ping…izmedju 25~30ms sa mog racunara kucnog do servera (link SBB kablovska). Bolje da ne pricam o pogodnostima, kapacitetima i slicno… 🙂 Mada verujem da vi to dobro znate 😉
  Ping sa servera ka google-u 1ms 🙂 gigabitne konekcije, sve redudantno! Stvarno me interesuje kod koga hostujete ovde u lokalu. Mislim…ja bolje da ne pominjem kolko su mi samo trazili za drzanje servera u reku + troskovi struje, interneta itd itd. Sve je to mnooogo daleko od nemca. Doduse, sad vec telekom ima mnogo ozbiljnu pricu i jos par njih (mozda jos dvoje). Vi ste tu negde – medju njima verovatno :).
  Predpostavljam da ce Vam baza biti odvojena od web-a na drugom serveru (nekoj mrcini 🙂 ). Bas mi zivo zanimaju load-ovi na serveru, koliko treba za pojedine upite. Meni je najveca baza na serveru 1.4TB i znam vrlo dobro sta znaci imati velike baze. Ja predpostavljam da su Vase daleko vece od ovoga… Aj bas cu da pratim da vidim sta ce sve da se dogadja. Inace, zadnjih 7 dana toliko radi lose static.limundoslike.com da ne mogu da opisem, ne znam samo da li je to slucaj samo do mene ili…

 6. @Saša Petrović: Hetzner smo kontaktirali i nije mogao da izađe u susret našim zahtevima. Slike su se svima loše učitavale. Po završetku preseljenja i stabilizaciji sistema taj problem ne bi trebao više da se javlja. Svakako ćemo detaljnije pisati o celom procesu pošto se okonča.

 7. хајд да видимо и то цхудо 🙂

 8. Sve aukcije su pomerene tako da je prva sledeća aukcija 14:00 + 9 sati.
  Total downtime 24h – bez aukcija, bez licitiranja.
  Verujem da vam je vreme za redundante sisteme i uptime od barem 99.9 (tj.8,8 sati downtime – godišnje)
  U nadi da će sadašnji tehnički resursi da zadovolje potrebe na duge staze – svako dobro!

 9. Gotovo 🙂

  Vidim da ruta ide kroz neki telenor-ic server. Da li je Mainstream i Telenor Tier 3 Vaš npvi domaćin?

 10. Mogli bi malo da precesljate skriptu za pretragu po kljucnim recima, i dalje sporije radi na kupindu nego na limundu! Valjda znate da treba da bude FULLTEXT….

 11. Primeti se da je sajt mnogo brz. Svaka pohvala timu, bukvalno brži od fb, yt, i bilo čega drugog 🙂

 12. Dobra odluka, pozravljam. Jeste da nasi imaju vece cijene nego ostali, ali imaju i prednosti. Dobra prednost je i telefonska tehnicka podrska.

  Ne znam kako se nasi snalaze sa downtime?

 13. Juče oko 18:57 nije moglo da se pristupi par minuta. Nestali su i filteri koje ste nedavno ugradili u nekim kategorijama?

 14. Radimo na finim podešavanjima sistema i optimizacijama. Zbog toga je moguće da u određenim trenucima neke opcije neće biti dostupne. Potpuna stabilizacija se očekuje u narednih nekoliko dana.

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh