Početna » LimundoGrad » Kako rešiti problem održavanja IT infrastrukture u malom i srednjem preduzeću?

Kako rešiti problem održavanja IT infrastrukture u malom i srednjem preduzeću?

Kompanija Limundo, sa svoja 42 zaposlena, spada u mala preduzeća. Na Kupindu je registrovano preko 800  kompanija od kojih većina spada upravo u mala i srednja preduzeća. Pokretanjem svoje prodaje na Internetu otvara im se potpuno novo područje delovanja i odjednom sva pitanja vezana za IT i infrastrukturu postaju značajnija nego što su bila do sada. Stoga smo na Kupindo blogu imali seriju tekstova koja se tiču pitanja sigurnosti izašlih iz pera našeg sistemskog administratora Nikole Krgovića.  U razgovorima sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća, zaključil ismo da im je potreban odgovor na pitanje: “ Kako rešiti problem održavanja IT infrastrukture u malom i srednjem preduzeću?“. Kako smo i sami tragali za rešenjem i došli do IT4biz, rešili smo da uradimo intervju sa Ljubišom Radivojevićem koji nam odgovara na pitanja:

IT4tim

IT4tim

  1. Šta vas je podstaklo da pokrenete kompaniju IT4biz?
  2. Kako ste izabrali njeno ime?
  3. Zašto ste se opredelili da pružate usluge malim i srednjim preduzećima?
  4. Šta su prednosti korišćenja vaše usluge u odnosu na zapošljavanje osobe unutra firme za ovaj posao?
  5. Kako biste opisali saradnju sa Limundom i Kupindom?

Šta vas je podstaklo da pokrenete kompaniju IT4biz?

Naša sreća je što smo vrlo rano u životu znali čime želimo da se bavimo i što smo se odmah “bacili” na to. Kada mladi i neiskvareni uđete u tako zanimljiv i dinamičan sektor kao što je IT, vidite sve njegove mane, ali vidite i prostor za unapređenje i šta je to što tržištu u Srbiji treba i nedostaje. Mi smo želeli da radimo nešto pametno, nešto drugačije, nešto za sebe, da ne radimo u jednoj firmi od 9 do 5, jer budućnost ovog posla nismo videli u tome. Budućnost ovog posla je u outsourcingu (trebalo bi da bude sadašnjost) i to je ono što mi pokušavamo da objasnimo potencijalnim klijentima.

2. Kako ste izabrali njeno ime?

Hteli smo da ime bude lako, logično i da se iz naziva naše firme vidi čime se bavimo. Ispostavilo se da ime i nije najsrećnije, uviđamo probleme koje naše ime pravi kada se predstavljamo klijentima, česte su i greške, koje nekako uvek više ispadnu simpatične i povod za anegdotu nego što su nam pravile probleme. Znate, kad nekom treba da objasnite IT4biz, to uvek ide ovako: AJ TI – kao I T FOR kao četvorka broj 4, B I Z, ne S nego Z, mada, vidimo da se otvaraju nove firme i u Srbiji i u inostranstvu koje se bave istim poslom sa istim ili sličnim imenom, pa nam to nekako i prija.

3. Zašto ste se opredelili da pružate usluge malim i srednjim preduzećima?

Mala i srednja preduzeća su u Srbiji rastrzana jer treba da izaberu da li će im računarski sitem održavati preskupa velika IT kompanija ili dečko iz kraja paušalnom naplatom i još paušalnijim radom. Mi u IT4biz-u pravimo strategije, plan razvoja, jer sa rastom našeg klijenta, rastu njegove potrebe, raste naša odgovornost, a rastemo i mi. Radimo i sa velikim kompanijama, ali njihove su potrebe drugačije, oni imaju svoj IT sektor kojima mi pomažemo na naprednijim rešenjima. Širok spektar usluga koje pružamo i raznovrsnost znanja našeg IT tima nam omogućava da možemo svakom preduzeću u Srbiji da pomognemo. Potrebno je postaviti dobru IT infrastrukturu, sagledati sistem kontinuirano kako bi se delovalo preventivno, da se problemi ne javljaju i da osnovno poslovanje preduzeća ne stoji. Zato je prepuštanje kompletnog IT održavanja nama, odlična ideja za svako preduzeće u Srbiji.

4. Šta su prednosti korišćenja vaše usluge u odnosu na zapošljavanje osobe unutra firme za ovaj posao?

• smanjeni troškovi

• uvek dostupan tim sastavljen od IT profesionalaca

• sagledavanje problema od strane tima IT stručnjaka

• IT održavanje u toku cele godine, 100% radnih dana

• redovna briga o računarskoj infrastrukturi, koja za posledicu ima manji broj neočekivanih incidenata i rezultuje uštedom u vremenu i novcu

• nesmetano obavljanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti

• stručni tim koji je upoznat sa računarskom infrastrukturom kvalitetnije rešava probleme.

Prvo, mi radimo preventivno. Radimo na tome da se problemi uviđaju pre nego do njih dođe, a poteškoće uklanjanju pre nego što mogu da utiču na samo poslovanje klijenta. Drugo, nas ima trenutno 15, pre godinu dana nas je bilo 8, naš tim raste i znanje koje možemo da ponudimo klijentu je raznovrsno. Imati tim ljudi koji su tu da vam pomognu 24/7 i imati jednog čoveka od 9 do 5, ne može da se poredi. Praktične koristi su: ako je jedan naš zaposleni na odmoru, klijent može da računa na drugog ili trećeg, ukoliko planira veliku nabavku hardvera to može u potpunosti da prepusti nama, naš tim će videti šta je to što klijentu treba, naručiti opremu, instalirati je i dopremiti u radne prostorije a da je jedina obaveza klijenta da tu opremu plati i to po povlašćenim cenama. Sav hardver i softver koje klijent nabavi preko nas dolazi sa tom dodatom vrednošću, dolazi u potpunosti spreman za korišćenje. A cena rada naših inženjera je već deo redovnog mesečnog održavanja. Tu dolazimo do nekada klijentima najbitnijeg dela, novca. Plaćati nas na mesečnom nivou prema Ugovoru je dosta isplativije nego davati platu jednom čoveku koji u 17h ide kući i za sve dodatne IT poslove mora drugu IT firmu da nagažuje.

5. Kako biste opisali saradnju sa Limundom i Kupindom?

Nas u IT4biz-u, pored profesionalnosti, visokog stepena stručnosti i poslovne odgovornosti, krasi i to da mi volimo naše klijente. Volimo da radimo sa njima, pažljivo ih biramo i volimo da kada naš inženjer dođe u redovnu posetu klijentu to bude korisno, ali i prijatno provedeno vreme za sve. Limundo i Kupindo predstavljaju jedan novi talas domaćeg preduzetništva, imaju svest o važnosti dobro organizovanog IT sektora i naša saradnja je za sada za nas samo izvor zadovoljstva.

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh