Početna » Kupindo » Gume – da li znamo dovoljno o njima?

Gume – da li znamo dovoljno o njima?

Prošlo je tačno pola meseca od famoznog 1. novembra koji je dat kao rok za zamenu letnjih guma zimskim. Neki su potrebnu zamenu izvršili, neki taj zadatak odlažu do prvog snega.

A koliko se o karakteristikama guma zapravo zna?

U pomoć smo pozvali profesionalca u ovoj oblasti, gospodina Živkov Zorana, glavnog i odgovornog urednika magazina o automobilizmu „TopSpeed“ koji nam je odgovorio na nekoliko ključnih pitanja.

Nokian gume

 

 1. Koje su razlike između zimskih i letnjih guma?

Već na prvi pogled jasno su vidljive razlike između letnjih i zimskih pneumatika. Dezen, odnosno gazeća površina je vizuelno sasvim drugačiji, pa su kod zimskih guma šare dublje i šire, a postoji i mnogo malih, sitnih kanala koji svi zajedno omogućavaju bolje prianjanje, trakciju i odvođenje vode i snega. Veoma bitna razlika je u samoj smeši pneumatika, koja je kod zimskih znatno mekša. Inače, zimski pneumatici na svojim bokovima imaju oznaku S ili Snow i znak pahuljice, a ponekad se nalazi i M+S što označava Mud and Snow (blato i sneg).

 

2. Zašto ne treba voziti letnju gumu zimi i obrnuto? Kako to utiče na bezbednost učesnika u saobraćaju?

Slično je kao i sa obućom koju koristimo, jer zimi ne idemo u letnjim cipelama, baš kao ni leti u zimskim. Sneg, led i hladnoća nas primoravaju da se prilagodimo. Zimski period, inače, povećava rizik od saobraćajnih nezgoda jer, pored niskih temperatura i padavina, vozači moraju da vode računa i o putevima pokrivenim snegom i ledom. U cilju povećanja trakcije i ostvarivanja maksimalnih performansi vozila (u smislu kočenja i upravljivosti) tu su zimske gume da nam pomognu. Već je naglašeno da one imaju drugačiji sastav i za razliku od letnjih pneumatika sadrže više silicijuma koji zadržava elastičnost na niskim temperaturama. To povećava prianjanjanje i značajno smanjuje zaustavni put prilikom kočenja. Zato kada temperatura padne ispod 7 ºC, zimski pneumatici uvek predstavljaju bolji izbor od letnjih, bez obzira da li je podloga suva ili ne!

Bitno je znati da uvek treba kupovati i menjati sva četiri pneumatika istovremeno, bilo da su zimski ili letnji, odnosno na vozilu treba da su gume istog proizvođača, isti model i iste istrošenosti dezena, odnosno starosti. Samo tada će nivo gripa, odnosno prianjanja, biti približno isti, pa neće dovesti do nestabilnosti vozila. Nikako ne mešati letnje i zimske pneumatike ili kupovati samo po dve nove, pa ih recimo postavljati na pogonsku osovinu!

 

3. Koliki je rok trajanja guma i šta se smatra novom gumom? Posle koliko vremena guma gubi svoje karakteristike ako se ne upotrebljava?

Vek trajanja pneumatika je različit i njegovo precizno određivanje nije tačno moguće. Na njega utiče mnogo faktora počev od pravilne montaže i balansiranja pneumatika, preko redovne kontrole pritiska u njima, pa uslova eksploatacije i skladištenja, vremenskih prilika itd. Zato je veoma važno redovno pratiti pritiske u pneumaticima, ali i neke neuobičajene pojave poput vibracija, buke, „vuče vozila u stranu“ i slično. Pneumatike starije od pet godina preporučljivo je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto. Ako su pak pneumatici stari deset i više godina treba ih zameniti, jer čak i da gazeći sloj nije značajnije istrošen ili oštećen, guma je gubi svoja dobra elastična svojstva, postaje krta i veoma loše prianja uz podlogu. U vezi sa čuvanjem guma u mesecima kada se ne koriste preporučljivo je da se dobro operu, osuše i ostave na suvom mestu sa dobrom ventilacijom i umerenom temperaturom, bez direktne sunčeve svetlosti. Pogotovo ih treba držati dalje od hemikalija, rastvarača ili ugljovodonika koji menjaju prirodna svojstva gume, ali i nekih oštrih predmeta ili bilo čega što bi moglo da ih deformiše.

 

Nokian gume

 

4. Da li treba pružiti šansu i drugim, manje poznatim proizvođačima ili se treba ograničiti na poznate marke (Michelin, GoodYear i sl.)?

 Na našem tržištu, zbog loše ekonomske situacije, najzastupljeniji je tzv. low badget segment, ali ima i prodaje premijum marki. Pneumatike treba birati u skladu sa performansama vozila, vodeći računa o brzinskim i indeksima opterećenja, koji su, takođe, naznačeni na boku gume. Istovremeno, treba naglasiti da veliki proizvođači uglavnom imaju svoje vodeće brendove, ali i one iz „druge“ i „treće“ linije, koji su po pravilu jeftiniji, a to znači da cena prati kvalitet i performanse. Tako su kod Michelin-a u drugoj liniji BF Goodrich i Kleber, a u trećoj Tigar, Kormoran i Riken. Sa druge strane, zastupljenost i popularnost marki varira od tržišta do tržišta, pa ima i nekih manje poznatih koji nude odlične proizvode, manje poznate „ostatku sveta“, budući da su naprosto specijalizovani za, recimo klimatske uslove, poput Uniroyal-a zbog kiše u Velikoj Britaniji ili Nokian-a zbog snega u Finskoj.

 

5. Da li je potrebno aluminijumske felne zameniti čeličnim u zimskoj sezoni?

Preporučljivo je da imamo dva kompleta točkova, jedan za letnji period sa letnjim pneumaticima, a drugi za zimski sa zimskim. I dok letnje gume uglavnom imaju niži profil, za njih su adekvatniji veći naplaci, obično aluminijumski, savet je da se za zimu koriste čelični naplaci, manjih dimenzija, a gume većeg profila. Tako će se najbolje sprečiti oštećenje i naplatka i pneumatika. Naravno, posedovati ova dva kompleta točkova je u startu skuplje, ali i praktičnije. Rizik od oštećenja usled nepovoljnog delovanja soli i drugih hemijskih preparata, rizle i kamenja, udarnih rupa i ostalog, na skuplje aluminijumske naplatke je veći. Drugim rečima, čelične felne lakše podnose zimske uslove i eventualna oštećenja se mnogo jednostavnije otklanjaju i u krajnjem slučaju jeftinije su za zamenu.

 

6. Šta mislite o kupovini guma preko interneta?

Kupovina preko interneta je mnogo popularnija u svetu i razvijenim zemljama nego kod nas. I činjenica je da se tako može uštedeti jer nema nekih troškova koji dodatno opterećuju cenu prilikom redovne kupovine. Značajno je znati koju gumu tačno treba da izaberete za vaše vozilo i koju dimenziju želite.

 

Za one koji još voze sa letnjim gumama, preporučila bih da se  „dovezu do Kupindo robne kuće, izaberu odgovarajuće gume i felne i kući se vrate spremni za zimu.

Imate li vi neki savet u vezi sa korišćenjem zimskih guma koji bi želeli da podelite sa „kolegama vozačima?

 

 

 

 

 

Tagovi :
Prethodni post
Sledeći post
Facebook komentari

16 Komentari

 1. Kako mogu da šerujem tekst?
  ne mogu naći dugme.

  Hvala na odgovoru.

 2. Marina Bošković

  Samo iskopiraj link bloga 🙂

 3. Par reci o pravilnog eksploataciji guma.Napred u tekst su pomenute cetiri gume,a izostavljena je peta ili rezervna guma.Pograsno se misli da ona sluzi samo za zamenu ostecene gume kod gumi detekta.To je zabluda ciji je rezultat cetiri pohabane gume na vozilu i nova rezervna u gepeku.
  Da bi se sve gume ravnomerno trosile treba im menjati mesto na vozilu na svakih 10000km.
  Sema zamene po servisnoj knjizici za moje vozilo je sledeca
  –rezervna guma odlazi na predni levi tocak
  –prednja leva guma prelazi na zadnji levi tocak
  –zadnj leva guma prelazi na prednji desni tocak
  –prednja desna guma prelazi na zanji desni tocak
  –zadnja desna guma postaje rezerva.
  Kod naredne zamene postupak je isti,i sve gume prodju isti put na vozilu
  Ovakav nacin promene guma omogucava ravnomerno habanje svih pet guma .Preporucen pritisak u gumama se podrazumeva.
  Nadam se da ce neko od kolega vozaca prihvatiti ovaj savet i preporuku

 4. Marija Veljković

  @porter

  Drago mi je što si svoje znanje podelio sa drugim članovima i sa nama.

  Sigurna sam da će tvoji saveti biti od značaja svim vozačima.

  Veliki pozdrav,

 5. Ne pišite ovde svašta! Mnogo je onih koji sve pročitano na internetu smatraju istinom!!!

  Molim sve koji NE žele da imaju problema na putu, da nikako ne menjaju strane svojim pneumaticima! Jednom leva, uvek leva strana. Pneumaticima se svake sezone menja samo osovina tj. napred, nazad.

  Razlog?!?

  Uzmimo npr. levi točak, okreće se u suprotnom smeru kazaljke sata, ako ga prebacimo na desni točak okreće se u smeru kazaljke sata tj. u suprotnom smeru, što za pneumatike nipošto nije dobro menjati im smer okretanja!

  Limundo i Kupindo tim molim da ukoliko forsiraju nekog proizvođača tako što dobiju par pneumatika ili novac u ovom slučaju (NOKIAN) to i dopišu na nekom blogu i reklamiraju ga kao npr. sponzora.

  Hvala!

 6. …“ Jednom leva, uvek leva strana. Pneumaticima se svake sezone menja samo osovina tj. napred, nazad.“
  …“Uzmimo npr. levi točak, okreće se u suprotnom smeru kazaljke sata, ako ga prebacimo na desni točak okreće se u smeru kazaljke sata tj. u suprotnom smeru, što za pneumatike nipošto nije dobro menjati im smer okretanja!“…–ZASTO?
  Tvrdnja je bez pokrica da ne kazem glupost i budalastina.
  Italijani koji su napravili vozilo i odstampali servisnu knjizicu sa uputsvima su verovatno neuki pocetnici koji neznaju nista o eksploataciji guma na kojima se krecu njihova vozila..

 7. „Tvrdnja je bez pokrica da ne kazem glupost i budalastina.
  Italijani koji su napravili vozilo i odstampali servisnu knjizicu sa uputsvima su verovatno neuki pocetnici koji neznaju nista o eksploataciji guma na kojima se krecu njihova vozila..“

  Kao prvo nismo ovde da se vređamo, kao drugo, ne bilo ti teško, prepiši ovde tekst koji si preveo ako ga nisi prepisao.

 8. Ne zelim i ne mislim da vredjam,nije ni to namera ,ali tvrdnja bez argumenata je upravo to sto sam napisao…
  Objasnite argumentovano vasu tvrdnju zasto ne treba menjati mesta gumama na vozilu..

 9. Mesta treba menjati ali ne i strane, recite nam za početak o kom se automobilu radi, najbolje nam prepišite tekst iz servisne knjižice kako bi na osnovu toga komentarisali i argumentovali tvrdnje italijanskih proizvođača.

 10. Mislim da imam odgovor na konfrontaciju ove gospode gore.Naime u
  davnom pročitanom članku (činimi se revija „SAT“) se kaže ,da atomobilske gume u svom smeru okretanja, „ližu“ šare,odnosno „nagnute su“da se tako kažem u tom istom smeru.Tako da kada bi okrenuli točak u kontra smeru,šare na gumama bi se „lizale“duplo brže,i time bi im smanjili vek trajanja .Znači složio bih se: Pneumatike treba menjati samo osovinski,napred-nazad.Što se tiče rezervnog točka,mislim da treba imati umanjenu verziju (mali točak) koji služi da zamenjenu gumu,odveze do prvog vulkanizera.Nikako voziti na duže!! Na kraju,ovo moje mišljenje su mi potvrdili i neki vulkanizeri.

 11. ROTAZIONE PNEUMATICI

  Se il veicolo viene usato a lungo con i pneumatici nella stessa posicione,questi tenderanno a perdere la loro originale conformazione.
  Si raccomanda pertanto,al fine di uniformarne il consumo,di ruotarli periodicamente,secondo lo shema illustrato in figura.
  Dopo avere effettuato la rotazione,ripristinare la pressione.

  INTERVALLI ROTAZIONE PNEUMATICI: OGNI 10.000KM

 12. Na kraju piše da se pneumatici rotiraju po šemi prokazanoj na slici, kako bi mogli videti tu šemu?

 13. Procitaj moj prvi post ,koji si opljuvao bez razloga,shema je tamo opisana.
  Ocekujem da izneses dokaze za tvoju tvrdnju,da je opasno rotirati gume na vozilu.

 14. Unakrsna rotacija daje najbolje rezultate i može se primeniti na svako vozilo bez obzira da li je s prednjom il zadnjom vučom.(Ovo pravilo se ne odnosi jedino na gume sa usmerenom šarom koje se premeštaju samo s prednje na zadnju pozicju s iste strane vozila.)

  Što znači ukoliko, a danas 80%-90% svih pneumatika ima usmerenu šaru tj. znak rotacije na gumi se NE sme menjati unakrsno !!!

 15. Pri kupovini guma treba obratiti paznj na datum proizvodnje gume.On se nalazi na splljnoj strani gume a ocitava se kao mesec i god.proizvodnje.pozeljno je kupovati sto“svezije gume“.jer neodgovarajuce skladistenje van fabrickog magacina ubrzava proces strenja gune.

 16. Opet zabluda,neznanje i nerazmisljanje.. svaki majstor vulkanizer zna da, prilikom rotacije guma na vozilu ako je potrebno,premontira gumu na felni tako da iako je mesto tocku na vozilu promenjeno, guma gazi u istom smeru kao i ranije.U PRAVCU STRELICE

Leave a Reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Idi na vrh